1、课时天天练(三十二)选择性必修第四册UNIT 1SCIENCE FICTION.阅读理解A2022成都市高三摸底测试With ageing population getting bigger and dementia (痴呆) more common, more families are struggling with a complex question: How do you support a loved one with dementia, especially when you have a fulltime job and several kids?Reg Urbanowski m
2、ay have an answer to this pressing issue: ROBOTS.He and his team managed to develop a new type of robots named TP robots. Looking like standup vacuum cleaners attached to a tablet computer, they can be activated remotely via a smartphone and guided remotely by a controller app similar to the way a m
3、ouse is used on a desktop computer. All possess audio and visual communication capabilities, allowing the operator to be “in the room” to interact with Mom or Dad.He believes that caregivers and family members can use a TP robot to “look in” on people with mild dementia. He says, “TP robots provide
4、an effective solution for minimizing caregivers burden, especially for those who have careers or other outofhome activities.”Urbanowski and his team have conducted a study that involves providing TP robots for 15 Manitoba families. These robots are programmed to provide reminders with necessary dail
5、y routine like turning off the gas, taking medicine and having dinner. They will also help ensure patients are getting the exercise they need to maintain their health and wellbeing.Erin Crawford, Program Director from the Alzheimer Society of Manitoba, says she has faith that TP robots will prove to
6、 be beneficial, particularly when it comes to reminding people with dementia to do certain things at certain times. “It means that family members that cant be there, for whatever reason, know that those things are still happening,” she says.1What can we infer about TP robots from Paragraph 3?AIts ea
7、sy to operate.BIt can clean the room.CIts convenient to carry.DIt can be used on a computer.2How will TP robots help those with dementia?ABy having dinner with them.BBy turning off the gas for them.CBy doing activities with them.DBy reminding them to take pills.3Whats Erin Crawfords attitude to the
8、future of TP robots?AOptimistic. BCautious.CDoubtful. DCritical.4What is the main idea of the text?ATP robots provide a new solution to dementia.BTP robots help to take care of dementia patients.CCaregivers of dementia will be replaced by TP robots.DUrbanowski and his team are developing a new robot
9、.B2022南昌市第三次模拟The team, led by Michael TTolley, a professor of mechanical engineering at the Jacobs School of Engineering at UC San Diego, details its findings in the Feb. 17, 2021 issue of the journal Science Robotics.“This work represents a fundamental yet significant step towards fullyautonomous,
10、 electronicsfree walking robots,” said Dylan Drotman, a PhD student in Tolleys research group and the papers first author.Applications include lowcost robots for entertainment, such as toys, and robots that can operate in environments where electronics cannot function, such as MRI machines. Soft rob
11、ots are of particular interest because they easily adapt to their environment and operate safely near humans.Most soft robots are powered by air and are controlled by electronic circuits. But this approach requires complex components like circuit boards, valves (阀门) and pumps often outside the robot
12、s body. These components, which make up the robots brain and nervous system, are typically large and expensive. By contrast, the UC San Diego robot is controlled by a lightweight, lowcost system of airpowered circuits, made up of tubes and soft valves, on board the robot itself. The robot can walk o
13、n command or in response to signals it senses from the environment. “With our approach, you could make a very complex robotic brain,” said Tolley, the studys senior author. “Our focus here was to make the simplest airpowered nervous system needed to control walking.”In the future, researchers want t
14、o improve the robots ways to walk so it can walk on natural fields and uneven surfaces. This would allow the robot to navigate over a variety of obstacles (障碍). This would require a more complicated network of sensors and as a result a more complex airpowered system. The team will also look at how t
15、he technology could be used to create robots, which are in part controlled by airpowered circuits for some functions, such as walking.5What is the achievement of the teams study?ATheir robots can walk a huge step.BTheir robots work following commands.CTheir study gets their electronics for free.DThe
16、y find a new technique in walking robots.6What can the teams robots be applied to from the passage?AToy companies products. BEnvironmental protection.CHuman safety. DFactories without workers.7What will the researchers probably do?AChange the way of power. BHelp robots walk as humans.CImprove robots
17、 to avoid obstacles. DBuild a network to control robots.8What is the passage mainly talking about?AThe introduction to electronicsfree walking robots.BThe functions of newlydeveloped robots.CThe applications of soft walking robots.DThe ways to improve traditional robots.完形填空2022潍坊市高考模拟考试It was a sma
18、ll graduation party. Only Ed, Max, Raul and I were there. All three men, each over the age of fifty, had achieved a _1_ in their lives. They could _2_.Overcoming decades of _3_ and a lifetime of covering up their illiteracy, these three men had signed up for a free threemonth course, taught by me.“I
19、 take the bus every day to work,” said Ed. “I have done this for over thirty years. Just yesterday I _4_ what the words Emergency Exit mean.” Max reported that he was _5_ to understand much of Mondays newspaper sports article on his beloved Dallas Cowboys._6_, his break time was spent _7_ to read in
20、 the hope that his coworkers would never discover his shameful secret. As our final night came to a close, Raul took my hand between his rough ones, “You gave me a _8_. You gave me a new life.”Being so young, I did not grasp the full _9_ of his simple statement until my own gray hairs appeared and a
21、(n) _10_ downturn robbed me of my work and income security. Now Im the _11_ of my former pupils and my future needs a _12_ button. I realize that limiting my destiny (命运) because of my age or my lack of skills is _13_. A future with many wonderful opportunities could belong to me as long as I have t
22、he courage to _14_ it out and work for it.Like Ed, Max and Raul, I am determined to make a new life for myself. They _15_ me well. 1A.first Bmedal Ccareer Dprize2A.work Bsurvive Cread Ddrive3A.sorrow Bdepression Cthreat Dembarrassment4A.heard about Blooked through Cput forward Dfigured out5A.likely
23、Bable Ccautious Deager6A.Ultimately BLately CPreviously DGradually7A.learning Bcontinuing Cmanaging Dpretending8A.future Bchoice Cbreak Dlesson9A.purpose Bwisdom Ccomment Dbackground10A.educational Bscientific Cphysical Deconomic11A.age Bexample Cimage Dguide12A.new Brestart Cspecial Dplay13A.crucia
24、l Breasonable Cfoolish Dannoying14A.seek Blet Cbring Dcarry15A.trained Btaught Ccloned Dcontrolled.应用文写作2022普通高等学校招生全国统一考试模拟假定你是李华,准备参加学校组织的英文诗朗诵比赛。请给外教George写封邮件求助,内容包括:1说明比赛要求;2请他推荐英文诗;3请教朗诵技巧。注意:1写作词数应为80左右;2请按如下格式作答。Dear George,Im writing to ask for your help. _Yours,Li Hua课时天天练(三十二).阅读理解A语篇类型:说
25、明文主题语境:人与社会科技与生活TP机器人【语篇解读】本文主要讲述了为了应对老年痴呆患者增多且上班族无暇照顾的情况,Reg Urbanowski和他的团队设计出了TP机器人来帮助缓解这一问题。1答案与解析:A考查推断的能力。根据第三段中的“they can be activated. on a desktop computer”可推知,TP机器人操作简单。故A项正确。2答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第五段中的“These robots are. and having dinner.”可知,TP机器人可以提醒患有老年痴呆的老年人吃药,注意句中关键词“reminders”,只是提醒,并
26、不能实际去做这些事情。故D项正确。3答案与解析:A考查理解观点、态度的能力。根据最后一段中的“Erin Crawford.will prove to be beneficial”可知,Erin Crawford对TP机器人持乐观态度。故A项正确。4答案与解析:B考查理解文章主旨要义的能力。本文主要讲述了Reg Urbanowski和他的团队为了应对老年痴呆患者增多且上班族无暇照顾的情况,专门设计出了TP机器人,来帮助照顾老年痴呆患者。故B项适合作本文的标题。B语篇类型:说明文主题语境:人与社会科学与技术行走机器人新技术及其应用【语篇解读】加州大学圣地亚哥分校研发的机器人由一个重量轻、成本低的空
27、气动力电路系统控制,可应用在多种操作环境中,如玩具、核磁共振成像机器等。本文重点介绍了有关该机器人的研究发现的内容。5答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第一段中的“details its findings in the Feb. 17, 2021 issue”和第二段中的“This work represents a fundamental. electronicsfree walking robots”可知,研究小组发现了行走机器人的新技术,该技术代表了行走机器人迈向全自动、无电子行走的重要一步。故D项正确。6答案与解析:A考查理解具体信息的能力。根据第三段第一句中的“Applica
28、tions include lowcost robots for entertainment, such as toys”可知,该技术可以用于低成本的娱乐机器人,如玩具等。据此可知,该技术可以用于玩具公司的产品。故A项正确。7答案与解析:C考查推断的能力。根据尾段前两句“In the future. walk on natural fields and uneven surfaces. obstacles(障碍)”可知,研究人员希望将来改进机器人的行走方式,以使其能够在自然场地和凹凸不平的表面上行走,这会让机器人翻越障碍物。据此可以推知,未来研究人员将改进机器人以避免撞到障碍物。故C项正确。8
29、答案与解析:A考查理解主旨要义的能力。通读全文可知,文章第二段阐述了全文的主旨。结合下文内容可知,本文主要介绍了行走机器人的新技术及其应用。故A项正确。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与社会学无止境学习新的技能开创新的生活【语篇解读】“我”在年轻时曾经教会了三个年过50岁的人识字,其中一人还说“我”给予了他新的生活,在当时“我”还不能完全理解其中的含义。但是在“我”到了他们那个年纪时,“我”由于经济衰退失去了工作和收入保障,也就是那时“我”才明白,只要有勇气去开创新的生活,蕴含无数机会的未来就会属于“我”,“我”不应该被年龄因素或缺乏技能所局限。考点分布:动词(短语)5个,形容词4个,名
30、词5个,副词1个。1答案与解析:A考查语境推断。根据第一段第一句可知,这三个上了年纪的男性向“我”学习认字阅读,实现了人生中最重要的成就。因此选A。first“空前的成就,前所未有的事情”。2答案与解析:C考查逻辑推断。根据下文中的“covering up their illiteracy”可推知,他们是学习阅读。因此选C。3答案与解析:D考查语境推断。根据第四段中的“in the hope that his coworkers would never discover his shameful secret.”可知,他们认为不认字很羞愧、很尴尬。因此选D。4答案与解析:D考查语境推断。根据上
31、文可知,他每天坐公交车,但是识字之后才弄清楚“Emergency Exit”的意思。因此选D。5答案与解析:B考查语境推断。根据语境可知,三个男人在“我”这报班学习识字阅读,现在能够读懂报纸了。因此选B。6答案与解析:C考查语境推断。根据第三段他们在谈论识字阅读后的变化可知,以前Max休息的时候都是假装阅读报纸,希望他的同事不会发现他令人羞愧的秘密。因此选C。7答案与解析:D考查语境推断。参见上题解析。8答案与解析:A考查逻辑推断。根据空后“You gave me a new life.”可知,“我”教他阅读,给了他新生活的可能,给了他一个未来。因此选A。9答案与解析:B考查语境推断。根据语境
32、可知,此处意为“我并没有理解他那句简单的话的全部智慧”。因此选B。10答案与解析:D考查语境推断。根据空后“robbed me of my work and income security”可知,此处是经济不景气。因此选D。11答案与解析:A考查逻辑推断和语境推断。根据上文中的“my own gray hairs appeared”可知,“我”到了那三个男性的年纪了。因此选A。12答案与解析:B考查逻辑推断。根据上文叙述“我失去工作和收入保障”可推知,此处意为“我的未来需要按下重启键”。因此选B。13答案与解析:C考查逻辑推断。根据上文叙述可知,“我”认识到之前的想法是愚蠢的。因此选C。14答
33、案与解析:A考查语境推断。根据语境可知,此处意为“一个充满绝妙机遇的未来是属于我的,只要我有勇气去寻找且为之努力”。因此选A。15答案与解析:B考查语境推断。根据上文叙述可知,“我”教会他们识字,他们也教会“我”一个道理,此处是指他们也很好地教导了“我”。因此选B。.应用文写作参考范文1:Dear George,Im writing to ask for your help. Our school will hold an English Poem Recitation Competition next weekend. I am eager to have a try.It is requi
34、red that the theme should be about nature (主语从句). Each contestant is given up to five minutes to read a poem. So would you please be so kind to give me some recommendations on which poem to choose? Besides, what I need (主语从句) are the skills of recitation, including pronunciation and intonation, whic
35、h will perfect my performance (定语从句)Id appreciate it if you could give me some guidance. Looking forward to your reply.Yours,Li Hua参考范文2:Dear George,Im writing to ask for your help. Im preparing for the English Poem Recitation Competition of our school. The competition requires every participant to
36、recite an English poem of our choice within five minutes and the poem should be easy to understand. I wonder if you could recommend a few English poems to me. Besides, I wish you could teach me some techniques for reciting poems. I tried with some simple ones but found it hard to recite at an appropriate speed. The competition will be held in two weeks. Id be grateful if you could help me.Im looking forward to your reply.Yours,Li Hua