1、2019-2020学年第一学期高二期末考试英语试卷考生注意:1. 本试卷共150分,考试时间120分钟。2. 请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是C。
2、1. Where did the woman go?A. To a library. B. To a bookstore. C. To a cinema. 2. What does the man mean?A. He likes writing poems. B. He doesnt like reading poems. C. He thinks reading is a pleasure. 3. What may the man want to have?A. Ice cream. B. Tea. C. Coffee. 4. How do the speakers go to the z
3、oo?A. By bus. B. By taxi. C. By bike. 5. When will the speakers get to New York?A. At 8:10. B. At 8:30. C. At 8:50. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Who will choose the college for P
4、eter?A. His parents. B. His teacher. C. His uncle. 7. What is the womans dream college?A. Harvard University. B. Stanford University. C. Cambridge University. 听第7段材料,回答第8、9题。8. Where does the conversation probably take place?A. In a restaurant. B. In a hospital. C. In a hotel. 9. What does the man w
5、ant to buy?A. Two hamburgers and some water. B. Two cokes and some water. C. Two hamburgers and two cokes. 听第8段材料,回答第10至12题。10. How many languages can the man speak?A. Two. B. Three. C. Four. 11. Why did the man give up learning Chinese?A. He thought it difficult to speak Chinese. B. He didnt get en
6、ough time to practise it. C. He thought it hard to learn the Chinese characters. 12. What is the man?A. A teacher. B. A salesman. C. A doctor. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Whats wrong with the girl?A. She caught a cold. B. She hurt her leg. C. She hurt her back. 14. What was the weather like yesterday?A, Ra
7、iny. B. Sunny. C. Snowy. 15. When will the girl be OK?A. In a month. B. In a week. C. In two days. 16. What will the man do in two days?A. See a doctor. B. Go to work. C. Visit the girl. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speech about?A A notice. B. An advertisement. C. A schedule. 18. What is the ad
8、vantage of the clothes?A. They can keep dirt away. B. They may smell well. C. They look very nice. 19. What makes the clothes extraordinary?A. The style. B. The material. C. The color. 20 How much are the socks?A. 75 dollars a pair. B. 49 dollars a pair. C. 29 dollars a pair. 第二部分 阅读理解(共两节,满分35分)第一节
9、(共10小题;每小题2. 5分,满分25分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AOff-duty firefighter Roben Duge smelled the smoke, saw the flames and heard the screams from his neighbors house and thought instantly of his own family. The heroic smoke eater pulled a grandmother and two children from a burning house, on Thu
10、rsday night, while walking home from his job at Ladder 103 in Brooklyn. “Im not a hero, Im just reacting off instinct (本能),” the fearless father said on Friday at home, right next door to the fire-damaged house. His wife Crystal disagreed “Its just who he is.” He is a superman. The mild-mannered fir
11、efighter was heading home from the subway when he noticed the thick black smoke pouring out of his neighbors house. “A child playing downstairs in the basement accidentally started the fire and he was too frightened to tell his grandmother as the flames spread quickly,” reporters said. Duge, a five-
12、year FDNY experienced firefighter, started rushing toward the two-storeyed residence when he saw the smoke. Visions of his own three kids flashed through his mind. “When I heard the kids screaming, I realized it from the bottom of my heart,” Duge told the Daily Neivs. “I thought how I could get in d
13、eep enough because I didnt have any equipment and I didnt know how dangerous it was.”The grandmother, a stroke victim, was merely able to get around on her own when he made his way inside. “The lady could stand up, but she needed assistance to walk and the kids were screaming and scared to death,” s
14、aid Duge. After getting the three residents out of their house, he assisted them over to his home. The fire was brought under control about half an hour after it started. Duge, reflecting on his daring rescue, shrugged (耸肩) off the praise that was arrived via text and voicemail from fellow firefight
15、ers. “We often operate in chaos and we do put ourselves at risk,” said the FDNY officer.1. Who was supposed to blame for the fire?A. Duges kids.B. The old lady.C. Duges wife.D. The neighbors kid.2. What did Duge find when he entered the burning house? A. The lady sat on the floor.B. The kids were fr
16、ightened.C. The firefighters arrived.D. The smoke was disappearing.3. What did Duge think of the praise for him?A. He thought what he had done deserved it.B. He viewed it as a big surprise.C. He owed it to his fellow firefighters help.D. He cared little about it.【答案】1. D 2. B 3. D【解析】本文是一篇新闻报道。文章讲述了
17、消防员Roben Duge下班回家时,从一栋着火的房子里救出了一位老人和两个孩子的经历。【1题详解】细节理解题。根据第三段中的“A child playing downstairs in the basement accidentally started the fire and he was too frightened to tell his grandmother as the flames spread quickly,” reporters said.可知,“一个在地下室玩耍的孩子不小心引起了火灾,火焰迅速蔓延,他太害怕了,不敢告诉他的祖母,”记者说。由此可知,邻居的孩子导致了这场火
18、灾的发生。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第四段中的“The lady could stand up, but she needed assistance to walk and the kids were screaming and scared to death,” said Duge.可知,“这位女士可以站起来,但她需要别人帮助才能走路,孩子们尖叫着,吓得要死,”杜格说。由此可知,当杜格进入燃烧的房子时他发现孩子们都吓坏了。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第五段中的Duge, reflecting on his daring rescue, shrugged off the pr
19、aise that was arrived via text and voicemail from fellow firefighters. 可知,说到这次援救经历,他对于同事们通过短信和语音信箱发过来的赞扬并不在意。由此可知,杜格对表扬根本不在乎。故选D。BI heard many parents complaining that their teenage children are rebelling (叛逆). I suggested they recall their own teenage years. At that age they would like to be growin
20、g away from parents. They preferred to stand on their own feet. But take a good look at the present rebellion. It seems that teenagers are taking the same way of showing that they disagree with their parents. Instead of going out fighting bravely on their own, most of them are grasping one anothers
21、hands for reassurance (肯定). They declare they want to dress as they like, but they all wear the same clothes. They set off in new directions in music, but somehow they all end up gathering around listening to the same record. Their reason for thinking or acting in a similar way is that the crowd is
22、doing it. They have come out of their cocoon (茧) into a larger cocoon. It has become harder and harder for a teenager to stand up against the popularity wave and to go his or her own way. Industry has firmly carved out a teenage market. These days every teenager can learn from the advertisements wha
23、t a teenager should have and be. And many of todays parents have come to award high marks for the popularity of their children. All these create a great barrier for the teenager who wants to find his or her own path. But the barrier is worth climbing over. The path is worth following. You may want t
24、o listen to classical music instead of going to a party. You may want to collect rocks when everyone else is collecting records. You may have some thoughts that you dont, care to share at once with your classmates. Well, go for it. Find yourself. Be yourself. Popularity will come with the people who
25、 respect you for who you are. That is the only kind of popularity that really matters.4. What will teenagers do if they are rebelling?A. Fight bravely.B. Wear beautiful clothes.C. Follow the crowd.D. Stay away from teachers.5. Whats paragraph 3 mainly about?A. The symbols of the present rebellion.B.
26、 The attitudes of parents to the present rebellion.C. The reasons why teenagers fail in finding their own ways.D. The ways of changing the teenagers dependence.6. What does the author suggest?A. Finding popularity with others.B. Growing away from parents.C. Staying together with friends.D. Holding o
27、n to our own thoughts.【答案】4. C 5. C 6. D【解析】本文是一篇说明文。文章讲述了青少年的叛逆行为,他们想远离父母,选择自立。但是许多父母为孩子的受欢迎程度打高分和广告的宣传给想要找到自己前进道路的青少年制造了巨大的障碍。作者鼓励青少年要找到自己前进的方向,做好自己,才会赢得别人的欢迎和尊重。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“They declare they want to dress as they like, but they all wear the same clothes. They set off in new directions in
28、music, but somehow they all end up gathering around listening to the same record. Their reason for thinking or acting in a similar way is that the crowd is doing it.”可知,青少年声称想穿自己喜欢的衣服,但他们都穿同样的衣服。他们开始选择欣赏新的音乐,但不知何故,他们都聚在一起听同一张唱片。他们以类似的方式思考或行动的原因是,大家都在这样做。因此如果青少年产生了叛逆心理,他们会跟随着同龄人做相同的事情。故选C。【5题详解】主旨大意题
29、。根据第三段中的“These days every teenager can learn from the advertisements what a teenager should have and be. And many of todays parents have come to award high marks for the popularity of their children. All these create a great barrier for the teenager who wants to find his or her own path. ”可知,如今,每个青少
30、年都能从广告中学到青少年应该拥有什么和应该成为什么样的人而且许多父母都为孩子的受欢迎程度打高分。所有这些都给想要找到自己前进道路的青少年制造了巨大的障碍。因此第三段主要讲的是关于青少年找不到自己前进之路的原因。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段中的“Well, go for it. Find yourself. Be yourself. Popularity will come with the people who respect you for who you are. That is the only kind of popularity that really matters.
31、”可知,作者鼓励青少年要找到自己前进的方向,做好自己,才会赢得别人的欢迎和尊重。即作者建议青少年要坚持自己的想法。故选D。CWhen we talk about positive thinking, we often use terms having to do with our hearts open heart, pure heart or joyful heart. But new research from Duke University is making a closer connection, finding that a positive attitude may be hel
32、pful to people who have angina (心绞痛),a common heart condition. Symptoms of this condition include chest pain or pressure because the heart is not receiving sufficient oxygen. Patients who displayed optimistic thought patterns, including having positive expectations about recovery, were 40 percent le
33、ss likely to be hospitalized or require surgery than those who were not optimistic, according to the study. The researchers collected data from 2,400 patients who had diagnoses of angina. An interesting additional finding from the patients questionnaires was that the most optimistic patients were al
34、so the least likely to have histories of heart attack, heart failure or heart disease. The researchers did not declare a causal relationship between positive thinking and better heart disease outcomes, however. There are multiple possible reasons for the results of the study, including the idea that
35、 patients who are healthier to begin with are more likely to expect to recover and regain good health. But the study does represent a new way of looking at the situation. Now, in addition to a body of research that examines the relationship between depression and heart health, there is a new way of
36、inquiry that asks whether positive thinking could be used as a strategy to improve outcomes. Lead researcher Alexander Fanaroff, a fellow in the department of cardiology (心脏病学) at the Duke University Medical Center, told the Duke Chronicle that his next research question will find ways to improve at
37、titudes among heart patients. Perhaps his subjects could reflect on the word of the writer Anthony J. DAngelo: Smile, it is the key that fits the lock of everybodys heart.7. How can people with angina get better according to the study?A. By expecting more.B. By thinking positively.C. By getting time
38、ly surgery.D. By taking more exercise.8. What may be Alexander Fanaroffs next research?A. To explore how to improve patients attitudes.B. To find out the ways to treat heart patients.C. To learn the causes of heart diseases.D. To test if positive attitudes help with health.9. What can we learn from
39、the text?A. Optimistic people hardly get heart attack.B. Peoples attitudes decide their overall health.C. How positive thinking benefits heart health is unclear.D. The reason why patients recover well is that they have no depression.10. What may be the best title for the text?A. Keep positive to get
40、 rid of illnessB. Angina, a kind of serious conditionC. Depression, a key cause of heart attackD. Positive thinking makes hearts healthier【答案】7. B 8. A 9. B 10. D【解析】本文是一篇说明文。最新研究表明,积极的态度可能有助于患有心绞痛的人。文章呼吁每个人要微笑面对生活,这是一把打开每个人心灵的钥匙。【7题详解】细节理解题。根据第一段中的“But new research from Duke University is making a
41、closer connection, finding that a positive attitude may be helpful to people who have angina”可知,杜克大学的一项新研究正在建立积极思考和心脏之间更紧密的联系,发现积极的态度可能对患有心绞痛的人有所帮助。因此根据这项研究,心绞痛患者可以通过积极的思考从而感觉好一些。故选B。【8题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“his next research question will find ways to improve attitudes among heart patients.”可知,亚历山大法纳罗
42、夫的下一个研究问题是找到改善心脏病患者态度的方法。即亚历山大法纳罗夫下一步的研究可能是探讨如何改善患者的态度。故选A。【9题详解】细节理解题。由第三段中的“the most optimistic patients were also the least likely to have histories of heart attack, heart failure or heart disease.”可知,乐观的病人比别的病人得心脏病的可能性小,但不意味着乐观的人不会得心脏病,因此A项是错误的,也可知道C项的描述“积极的思维对心脏健康有多大好处尚不清楚”是错误的。由第五段中的“a body of
43、 research that examines the relationship between depression and heart health”可知,有研究在关注抑郁症与心脏健康之间的关系,但没有提到D项的“病人恢复良好的原因是他们没有抑郁症”。由第四段中的“patients who are healthier to begin with are more likely to expect to recover and regain good health.”可知,一开始健康的患者更容易期望康复和恢复良好的健康。即人们的积极态度决定了他们的整体健康状况。故选B。【10题详解】主旨大意
44、题。根据第一段中的“But new research from Duke University is making a closer connection, finding that a positive attitude may be helpful to people who have angina,a common heart condition. ”可知,杜克大学的最新研究表明,积极的态度可能有助于患有心绞痛的人,但没有提到“保持积极的心态能够摆脱疾病”,因此A项的描述是错误的。由第一段的“people who have angina ,a common heart condition
45、”可知,心绞痛是一种常见的心脏病,因此B项的描述“心绞痛是一种严重的疾病”是错误的。文章没有提到“抑郁症是心脏病发作的主要原因”,因此C项是错误的。D项的描述“积极的思考使心脏更健康”符合文章第一段中的描述。即D项可以作为文章的最佳标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Travelling offers endless benefits in terms of adventure, as well as getting the opportunity to experience new and
46、unfamiliar things around the world._11_In this text, we are detailing some of the most important, benefits of travelling for you. It can reduce stress. Lets talk about the big one first, stress. It comes in many different forms, and it is something that we all experience. Life can throw all kinds of
47、 things at you, causing stress and worry._12_It allows you to break away from your everyday routine. _13_Even the thought of travelling for a break might make you feel more creative and open your mind to new ideas. Jetting off overseas and getting the opportunity to see the world can bring a new vie
48、wpoint to your ideas. Increasing creativity is extremely beneficial to us, as it helps us to put any negative energy into our creativity. It can strengthen immune system._14_Travelling exposes you to different climates thus ever strengthening your immune system. That certainly doesnt go without sayi
49、ng that you should do everything to maintain your immune system when travelling. Get your body well used to plenty of rest, eating well and staying energetic. It can increase activity. Travelling does require a lot of movement, so you will stay active, which is always good news for your body. Being
50、more active means your heart rate is increased, your body is able to burn fat quicker, and your circulation can improve. However, do take caution not to overuse yourself, as it can take the enjoyment out of travelling._15_A. It can change attitude.B. So let it happen naturally.C. It can increase cre
51、ativity.D. So you should start to save for the next travelling.E. However, travelling can help to relieve these feelings.F. In addition, travelling also brings countless health benefits.G. If you are someone who falls ill often, travelling may benefit you.【答案】11. F 12. E 13. C 14. G 15. B【解析】【分析】这是一
52、篇说明文。本文详细介绍了旅行的一些最重要的好处:旅行可以减轻压力、增加创造力、增强免疫系统、增加活动。【11题详解】考查段中句。根据空前Travelling offers endless benefits in terms of adventure, as well as getting the opportunity to experience new and unfamiliar things around the world.(旅行在冒险方面提供了无尽的好处,同时也让人们获得了在世界各地体验新事物和陌生事物的机会)和空后In this text, we are detailing som
53、e of the most important benefits of travelling for you.(在本文中,我们将为您详细介绍旅行的一些最重要的好处)可知,F项(此外,旅行还带来无数的健康益处)能够承接上文并且与下文连接通顺。该选项中的benefit在前后句均出现了。故选F项。【12题详解】考查段中句。根据空前Life can throw all kinds of things at you, causing stress and worry.(生活会把各种各样的东西扔给你,造成压力和忧虑)和空后It allows you to break away from your ever
54、yday routine.(它能让你摆脱每天的例行公事)可知,E项(然而,旅行有助于缓解这些情绪)能够承接上文并且与下文连接通顺。该选项中的these feelings指代前面的stress和worry。故选E项。【13题详解】考查段首句。根据空后Even the thought of travelling for a break might make you feel more creative and open your mind to new ideas.(即使是一想到要去旅行休息一下,你也会觉得更有创造力,并能敞开心扉接受新的想法)”可知,C项(它可以增加创造力)能够承接上文。该选项中
55、的creativity的形容词是下一句中的creative。故选C项。【14题详解】考查段中句。根据空前It can strengthen immune system.(它能增强免疫系统)和空后Travelling exposes you to different climates thus ever strengthening your immune system.(旅行使你接触到不同的气候,从而增强你的免疫系统)可知,G项(如果你是一个经常生病的人,旅行可能对你有益)能够承接上文并且与下文连接通顺。该选项中的fall ill与前后的immune system 相 关。故选G项。【15题详解
56、】考查段尾句。根据空前However, do take caution not to overuse yourself, as it can take the enjoyment out of travelling.(但是,请注意不要过度消耗自己的身体,因为这会使旅行失去乐趣)可知,B项(所以要让旅行自然地进行)能够承接上文。该选项中的it指代的是前句的travelling。故选B项。【点睛】七选五的解题技巧之一是根据上下文词汇来锁定线索。即:要关注空白前后的名词和动词,然后在选项中查找它们的近义词、反义词、同义词、同类词等,看是否有同词复现。其次是一些专有名词,数词、代词、时间、年代、地点/
57、名称等。第1小题:F选项中的benefit在前后句均出现了;第2小题:E选项中的these feelings指代前面的stress和worry;第3小题:C选项中的creativity的形容词是后面的creative;第4小题:G选项中的fall ill与前后的immune system相关。第5小题:B选项中的it指代的是前句的travelling。第三部分 语言运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。A young boy who was called Tom live
58、d in a country. One day Tom was digging a hole in the _16_with his best friends when he saw a worm (蠕虫). Terrified to see it, he instantly_17_it over the fence. He hated worms. Though they did him no harm, he felt_18_whenever he saw them. The next morning he_19_up to find his sister Elizabeth standi
59、ng by his bed. Elizabeth_20_him to get up immediately and then led him downstairs. There_21_on the kitchen table was a worm! This time he didnt throw it away but began to_22_it carefully. He wasnt bored nor_23_though a little bit light-headed (头晕). He didnt say a word, just_24_to tell anyone why he_
60、25_worms so much. The next day he went to school. He found his classmates had a new_26_which Tom eventually found was about worms. He couldnt_27_they actually talked about worms. Worms are very_28_to nature. said their teacher, Miss Noyce. Tom was told to read a book about worms and was regretfully
61、surprised by what he was _29_. The book said that if you liked growing crops then worms should be very important to you because they chew_30_leaves and when the worm gives out waste it_31_the soil. So from that day on Tom started_32_worms. When he got home from school the next day he had a(n)_33_. H
62、e got a jar and filled it with damp soil. Then he found some worms lying lazily across the garden. Tom_34_them up and put them in the jar. He had always been_35_to have a pet and now, there was his very own pet right in front of him.16. A. storeB. gardenC. classroomD. hospital17. A. threwB. passedC.
63、 carriedD. put18. A. calmB. pleasedC. interestedD. uncomfortable19. A. grewB. lookedC. wokeD. stayed20. A. urgedB. taughtC. helpedD. promised21. A. dyingB. cryingC. lyingD. growing22. A. laugh atB. pick outC. talk aboutD. stare at23. A. amazedB. concernedC. focusedD. touched24. A. gladB. impoliteC.
64、unwillingD. brave25. A. preferredB. hatedC. studiedD. controlled26. A. bookB. competitionC. teacherD. topic27. A. sayB. believeC. doubtD. hear28. A. harmfulB. beautifulC. commonD. important29. A. experimentingB. imaginingC. readingD. feeling30. A. uglyB. deadC. deliciousD. primary31. A. improvesB. d
65、estroysC. separatesD. finds32. A. sellingB. collectingC. appreciatingD. resisting33. A. ideaB. doubtC. answerD. invention34. A. tookB. turnedC. gaveD. picked35. A. choosingB. longingC. learningD. forgetting【答案】16. B 17. A 18. D 19. C 20. A 21. C 22. D 23. A 24. C 25. B 26. D 27. B 28. D 29. C 30. B
66、31. A 32. C 33. A 34. D 35. C【解析】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个叫汤姆的小男孩在花园里发现一只蠕虫,他讨厌和害怕蠕虫,因此他把蠕虫扔掉了。后来汤姆读了一本关于蠕虫的书,知道了蠕虫对大自然非常重要,他开始欣赏蠕虫并把它当作宠物来养。【16题详解】考查名词词义辨析。句意:一天,汤姆和他最好的朋友在花园里挖坑,这时他看见了一只蠕虫。A. store商店;B. garden花园;C. classroom课堂;D. hospital医院。根据本句中的“digging a hole”和下一句的“over the fence”可知,汤姆是在花园中挖坑时看见了一只蠕虫。故选B
67、。【17题详解】考查动词词义辨析。句意:他看到蠕虫时很害怕,立刻把它扔到了篱笆外面。A. threw扔掉;B. passed通过;C. carried携带;D. put放下。汤姆看见虫子时感到恐惧,并由下文的“This time he didnt throw it away”可知,他立刻把蠕虫扔到篱笆外面去了。故选A。【18题详解】考查形容词词义辨析。句意:尽管蠕虫没有伤害他,但他一看到蠕虫就觉得不舒服。A. calm平静的;B. pleased高兴的;C. interested感兴趣的;D. uncomfortable不舒服的。前一句提到汤姆讨厌蠕虫,因此他看见蠕虫时是不舒服的。故选D。19
68、题详解】考查动词词义辨析。句意:第二天早上他醒来发现伊丽莎白站在他的床边。A. grew成长;B. looked看着;C. woke醒来;D. stayed留下来。由bed和get up immediately可知,汤姆醒来时发现伊丽莎白站在床边。wake up:醒来,因此选择woke符合语境。故选C。【20题详解】考查动词词义辨析。句意:伊丽莎白催促他马上起来,然后带他下楼。 A. urged催促,督促;B. taught教导;C. helped帮助;D. promised答应。由“led him downstairs”可知,伊丽莎白站在床边催促他快起床然后带他下楼,选择urged合乎语境。
69、故选A。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:餐桌上躺着一只蠕虫!A. die死;B. crying哭叫;C. lie平躺;D. grow生长。表示有一只蠕虫躺在餐桌上,lying这个词在最后一段中的“some worms lying lazily”里出现了,因此选择lying符合语境,其他选项不合语意。故选C。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:这次他没有扔掉蠕虫,而是开始仔细地盯着它看。A. laugh at取笑;B. pick out选出;C. talk about谈论;D. stare at盯着。由 carefully可知,他仔细地盯着虫子看,选择stare at合乎语境。故选D。【
70、23题详解】考查形容词词义辨析。句意:他一点也不觉得无聊,也不觉得惊讶,尽管有点头晕。A. amazed惊讶的;B. concerned关心的;C. focused专注的;D. touched感动的。他讨厌并害怕看到虫子,由上一小题的分析可知,他这一次盯着蠕虫看,他既不厌烦,也不惊讶,选择amazed合乎语境。故选A。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:他一句话也没说,只是不愿意告诉别人他为什么这么讨厌蠕虫。A. glad高兴的;B. impolite不礼貌的;C. unwilling不情愿的;D. brave勇敢的。他不说话意味着他不愿意告诉别人他为什么不喜欢蠕虫。unwilling t
71、o do:不愿意做某事。故选C。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:他一句话也没说,只是不愿意告诉别人他为什么这么讨厌蠕虫。A. prefer更喜欢;B. hated讨厌;C. studied研究;D. control控制。由上文的“He hated worms”可知,他讨厌蠕虫。故选B。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:他发现同学们有了一个新的话题,汤姆最终发现它是关于蠕虫的。A. book书;B. competition竞争;C. teacher老师;D. topic话题。由下一句的talked about worms可知,蠕虫是同学们讨论的一个话题。故选D。【27题详解】考查动词词
72、义辨析。句意:他不相信他们实际上谈论的是虫子。A. say说;B. believe相信,认为;C. doubt怀疑;D. hear听到。在汤姆的心中,因为他不喜欢蠕虫,所以他没有想到同学们是在讨论蠕虫,选择believe合乎语境。故选B。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:他们的老师说蠕虫对大自然非常重要。A. harmful有害的;B. beautiful美丽的;C. common共同的;D. important重要的。由下文Tom读书的发现可知,蠕虫对大自然来说是很重要的,important是同词复现。故选D。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:汤姆被告知要读一本关于蠕虫的书,他对自
73、己读到的东西感到即惊讶又惋惜。A. experimenting实验;B. imagining想像;C. reading阅读;D. feeling感觉。由本句中的read a book可知,汤姆对读到的内容感到惊讶。故选C。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:书上说,如果你喜欢种植庄稼,那么虫子对你来说应该是非常重要的,因为它们会啃食死叶,当虫子产出废物时,它会改善土壤。A. ugly丑陋的;B. dead死的;C. delicious美味的;D. primary首要的。蠕虫对于大自然是重要的,因此选择dead表示它吃掉的是死叶,产生的废物可以改善土壤的养分。故选B。【31题详解】考查动词词
74、义辨析。句意:书上说,如果你喜欢种植庄稼,那么虫子对你来说应该是非常重要的,因为它们会啃食死叶,当虫子产出废物时,它会改善土壤。A. improves改善;B. destroys破坏;C. separates分开;D. finds发现。根据常识可知,蠕虫吃掉死叶然后将产生的废物排入土壤中,可以改善土壤的养分。故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:所以从那天起汤姆开始欣赏虫子。A. selling卖;B. collecting收集;C. appreciating欣赏;D. resisting抵制。Tom通过读书知道了蠕虫的作用,因此开始欣赏蠕虫。故选C。【33题详解】考查名词词义辨析。句
75、意:第二天他放学回家时有了一个主意。A. idea想法;B. doubt怀疑;C. answer回答;D. invention发明。此处填入idea表示Tom有了一个新想法,下一句是对idea内容的解释。故选A。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:汤姆把它们捡起来放进罐子里。A. took拿;B. turned转身;C. gave给予;D. picked采摘。虫子在花园的地上,由本句的put them in the jar可知,因此他首先要把虫子拿起来,然后放入罐子中。pick up:将拿起来。故选D。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:他一直渴望有一个宠物,现在很特别的宠物虫子就在他的面
76、前。A. choosing选择;B. longing渴望;C. learning学习;D. forgetting忘记。由own pet可知,汤姆喜欢上了虫子,它成为了Tom的宠物。long to do:渴望做某事。因此选择long表示Tom一直渴望有个宠物的梦想实现了,宠物虫子现在就在他的面前。故选C。第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。A college student who shows great courage in fighting severe kidney (肾脏) disease while foll
77、owing his dreams in scientific_36_(invent) has inspired many people. Zou Yongsong, 27, is a student at Changsha University of Science &Technology in Changsha, Hunan Province. At _37_age of four, Zou caught a high fever, and poor medical treatment in the village left his kidneys_38_(serious) damaged.
78、 Since then he has suffered kidney problems and has had to take medicine daily_39_ (fight) the disease. Though he suffered the pain_40_(bring) by the disease, he didnt give up attending school. After years of hard work, Zou_41_(admit) to Guangdong University of Petrochemical Technology. In 2017 his
79、condition became_42_(bad) and he had to receive dialysis (透析) treatment. However, the physical suffering did not stop him_43_(dream) of a career in science. Even during his stay in hospital, he insisted_44_working on patent (专利权) applications. Over the last two years, six of his patents and copyrigh
80、ts have been approved. _45_he shows courage and optimism when facing difficulty and misfortune Zou was awarded the Touching Hunan award in November.【答案】36. invention 37. the 38. seriously 39. to fight 40. brought 41. was admitted 42. worse 43. dreaming 44. on 45. For/Because/Since/As【解析】【分析】本文是一篇记叙文
81、。文章讲述了罹患严重肾病,但是仍然坚持学习、科研的坚强大学生邹勇松的故事。【36题详解】考查名词。分析句子结构可知,应用名词作宾语,且此处表示发明创造的行为。故填invention。【37题详解】考查冠词。 at the age of“在岁时”为固定用法。故填the。【38题详解】考查副词。分析句子结构可知,空处作状语,修饰过去分词 damaged,应使用副词。故填seriously。【39题详解】考查非谓语动词。分析句子结构并根据语境可知,空处应用动词不定式作目的状语。故填to fight。【40题详解】考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处应用非谓语动词,且the pain和bring之间
82、是动宾关系,故用过去分词作后置定语。故填brought。【41题详解】考查动词的时态和语态。根据语境可知,此处表示的动作发生在过去,应用一般过去时,且Zou与admit 之间是动宾关系,应用被动语态。故填was admitted。【42题详解】考查形容词的比较级。根据语境可知,此处表示“他的情况变得更差”,含有比较的意思。故填worse。【43题详解】考查非谓语动词。此处是stop sb. (from) doing sth,表示“阻止某人做某事”。故填dreaming。【44题详解】考查介词。insist on“坚持”为固定用法。故填on。【45题详解】考查连词。分析句子结构并根据语境可知,逗
83、号前后为因果关系,空处引出原因,且空后为句子。故填For/ Because/Since/ As。【点睛】提示词为形容词时,主要考查将形容词转换为副词或名词或形容词的比较级、最高级。(1)如果空处在句中作状语,修饰动词、形容词、副词或整个句子,就用副词形式;(2)如果空处在句中作主语或宾语,就用名词形式;(3)如果句中有比较级或最高级的标志词,就用形容词的比较级或最高级。第3小题考查的是副词。分析句子结构可知,空处作状语,修饰过去分词damaged,应使用副词。故填seriously。第四部分 写作(共两节,满分40分) 第一节应用文写作(满分15分)46.假定你是李华,你英国笔友Betty最近
84、在学习汉语,她给你发来一封邮件,询问如何提高 汉语口语水平。请给她回一封邮件,内容包括:1. 提出建议(至少两点);2. 表达祝愿。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Betty,I am more than delighted to know you have been learning Chinese recently. I would like to offer you some advice on how to improve your spoken Chinese. As far as Im concerned, you can lis
85、ten to some Chinese radio programs to improve your pronunciation. You can also join a Chinese learning club, where you can practice spoken Chinese with other members. Besides, you can choose to watch Chinese TV programs on the Internet, which will help you better understand Chinese culture, thus ben
86、efiting your Chinese learning. I wish you great pleasure in learning Chinese. And Id be glad to help you learn Chinese.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达是一封书信,假定你是李华,请给你的英国笔友Betty回一封邮件,给Betty如何提高汉语口语水平提供一些建议并表达祝愿。【详解】这是一篇提纲类作文,我们需要用正确的英语把给出的要点表达出来。动笔前,一定要认真分析要点,不能遗漏要点:1. 提出建议(至少两点);2. 表达祝愿。写作时注意准确运用时态,上下文意思
87、连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。根据写作要点我们可以初步确定文章可能使用到的词汇、短语及句子有:more than delighted ,would like to offer you some advice on, how to improve your spoken Chinese,As far as Im concerned, listen to some Chinese radio programs, improve your pronunciation, join a Chinese learning club,
88、practice spoken Chinese ,choose to watch Chinese TV programs on the Internet, benefit your Chinese learning, I wish you great pleasure in learning Chinese. 可以使用的衔接词:1.表文章结构顺序:First of all,Firstly/First,Secondly/Second And then,Finally,In the end,At last,Above all。2.表并列补充关系:What is more,Besides,Moreo
89、ver,Furthermore,In addition,as well as,not onlybut (also)。通过词汇铺垫,我们就很容易地行文了,文章写完之后要检查文中是否存在拼写或语法错误。【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了主从复合句:You can also join a Chinese learning club, where you can practice spoken Chinese with other members. 这句话运用了where引导的定语从句。Besides, you can cho
90、ose to watch Chinese TV programs on the Internet, which will help you better understand Chinese culture, thus benefiting your Chinese learning. 这句话运用了which引导的定语从句。使用了一些固定词组,如:more than,As far as Im concerned,practice choose to do。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。第二节 读后续写(满分
91、25分)47.阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。David is a 22-year-old man. Not having received a college education, he found it difficult to find a job. He worked at a small company and wasnt paid well. He thought life was unfair and often complained. One day, his boss asked him to go to his office. To his sa
92、dness, he was told he didnt need to come to work again. That day, David didnt go straight back to the small apartment he shared with another man. He wanted to find a quiet place and sit there quietly for some time. Having lost his job, he had no idea what to do. He walked and walked. Finally he stop
93、ped in front of a beautiful house. The house had a very big garden behind it. He saw an old man sitting in the garden. The old man must be a millionaire thought David, How I wish I were him! If I were him, I wouldnt have to work and Id have a large amount of money. I would be the happiest man in the
94、 whole world. Thinking how poor he was, David was even sadder. He hurriedly walked forward and found a place and sat there quietly. Finally, he became hungry and decided to go back home. On his way back home, he passed the old mans house again. This time the man was sitting in his front yard. When D
95、avid passed by him, he noticed that the old man was looking at him. The old man looked as if he admired him very much. David was confused. Why would such a rich man admire him? He was so poor while he was so rich. Finally, David decided to have a talk with the old man. So he stopped and walked to th
96、e old man. “Hello,” he said. Hello,” said the old man. Then they started talking. David told the old man he really admired him. “You have such a beautiful house. Youre so rich! How I wish I were you! said David. Hearing that, the old man smiled and said, And I admire you, too! I wish I were you! IfI
97、 were you, Id still enjoy my youth. Now Im so old. Wealth doesnt mean much to me!”注意:1. 所续写短文的词数应为150词左右;2. 应使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语以为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:What the old man said struck David,_Paragraph 2:David stopped complaining about his life._【答案】Paragraph 1:Wha
98、t the old man said struck David. He suddenly realized that wealth wouldnt really mean much if one was already so old. What the old man really wanted was what he still enjoyed-his youth. It was the most valuable thing he had. He realized that he was still young and everything was possible for him. Da
99、vid looked at the old man again and this time he no longer admired him. He knew he still had chance to become rich. But the old man could never become young again. Paragraph 2:David stopped complaining about his life. Instead, he decided to make a change. Later he found work again. This time he work
100、ed hard and tried his best to learn new things in his free time. He even went to attend a course at a night school. Two years later, he found better work. And some years later, he started his own business. Finally, he became rich. But he knew that wealth wasnt the most important in his life. He want
101、ed to live life to its fullest.【解析】【分析】这是一篇读后续写作文。通过阅读所给文章可知,文章主要讲叙了大卫失业后看见了一位富人,和这位富裕的老人交谈后,大卫决定做出改变。他学习新东西,慢慢地开始了自己的事业,然后变得富有了的故事。【详解】续写部分分为两段,第一段开头是:老人的话打动了大卫。后文应当描写他意识到自己还年轻,一切对他来说都是可能的。而老人,再也不能年轻了。第二段开头是:大卫不再抱怨他的生活。后文应当描写大卫决定做出改变。他学习新东西,慢慢地开始了自己的事业,然后变得富有了。但他知道财富不是他生命中最重要的,他想过上充实的生活。注意使用划线的提示词语。【点睛】本文描写详略得当,使用了固定短语和高级句子。固定短语如:no longer ,make a change, tried his best to learn ,attend a course ,live life to its fullest。高级句子:What the old man really wanted was what he still enjoyed-his youth. 该句使用了what引导的主语从句和表语从句;It was the most valuable thing he had.该句使用了that引导的定语从句,其中的that已经省略。