1、河北省赵县2016高考英语二轮完形填空基础练习(2)及答案【2015高考】完形填空Susan was a shy but clever girl.She couldnt see too well and had worn glasses for many years.Some of her classmates began to_16_at her big glasses.Lewis started calling her“Four Eyes”She acted like she didnt mind,but in fact Susan couldnt_17_it.One day,the cl
2、ass went to visit some famous caves,when Lewis put his foot in a hole and slipped.While_18_,he grabbed onto Susan,who was walking next to him,and both fell down the hole and landed in a very big_19_cave.All that could be seen was a single ray of light coming from the cave roof,and some_20_which had
3、fallen through the hole.Susan and Lewis shouted for help,but no one came.He used the_21_light to look for a way out.But after hours of_22_,he found nothing,and started feeling_23_.It must have been_24_,when Susan noticed that the ray of light was descending from the hole in a straight line,and_25_on
4、 the floor in front of her._26_,she took a piece of_27_that had fallen into the cave,and,using her_28_as a magnifying glass,she_29_the ray of light on to the wood until a little_30_sprang up.Now they had a torch.Lewis watched all this with surprise and_31_.He grabbed some more branches,and off they
5、went together,to_32_the cave.It took them some time,and they had to_33_quite a few torches,but finally they found a way out.He now_34_having given her that name,_35_seeing that it was her glasses that had saved them both.【语篇解读】 本文是一篇记叙文。聪明而腼腆的Susan因为戴眼镜而受到同学的嘲笑。但在一次班级出游中,嘲笑她的同学Lewis和Susan一同掉进了一个漆黑的洞
6、穴中,是Susan用自己的眼镜聚集太阳光点燃了洞里的枯树枝两人才得以走出洞穴。16A.shout Blaugh Cpoint Dglance答案BB从后一句“Lewis started calling herFour Eyes”可知,同学们开始嘲笑Susan戴眼镜。laugh at“嘲笑。”17A.stand Bunderstand Cresist Dstop答案A根据前句和转折词可知,Susan表面不在乎别人的嘲笑,但事实上难以忍受。stand“容忍,忍受”,符合语境。18A.passing Bwalking Ccrying Dfalling答案DLewis在滑倒的时候抓住了走在他旁边的Su
7、san。由语境可知D项正确。19A.narrow Bempty Cdark Dcold答案C从下句只能看到从洞顶射进来的一束光和后文两人用火把照明可知,山洞里非常黑。20A.branches Bstones Cleaves Dfruits答案A从后文Susan用树枝做火把可知,有些树枝掉到了洞中。21A.natural Bstrong Cartificial Dweak答案D从前文可知,只有一缕阳光照进洞中,由此可知光线很微弱。22A.waiting Bsearching Cplanning Dtalking答案BLewis试图借着光亮寻找出去的路,但是经过几个小时的寻找,并没有找到出口。23
8、A.annoyed Bstarved Cfrightened Dpuzzled答案C经过几个小时的寻找仍未找到出口,他开始感到害怕。24A.noon Bsupper timeCearly morning Dlate afternoon答案A阳光直射在洞中,由此判断此时已经是中午了。25A.shining Breflecting Cspreading Dlanding答案D从时间到了中午这一细节可知,阳光从洞口射入,落在地面上。land“落下,掉下”,符合语境。26A.Slowly BQuickly CQuietly DFinally答案BSusan很快拿起了一块掉在山洞里的木头。故B项正确,其
9、他三项均不符合语境。27A.rock Bgrass Cwood Dpaper答案C后文有提示,Susan用树枝做成了火把,因此此处指“木头”。28A.keys Bshoes Cglasses Dknives答案C从本文最后一句可知,正是Susan的眼镜救了两人的命,因此此处指她将眼镜用作放大镜来点燃木头。29A.collected Bfocused Cplaced Dpoured答案B由语境可知,此处指她用眼镜把阳光聚集在木头上。focus“集中(光束于)”,符合语境。30A.air Bsmoke Clight Dflame答案D在阳光的照射下,木头点燃了,出现了小火苗。31A.excitem
10、ent BshockCwonder Dpride答案A看到眼前发生的一切,Lewis感到既吃惊又兴奋,因为两人可以借助火把找到洞穴的出口了。32A.explode Benlarge Cexplore Ddig答案C他又捡了一些树枝,他们一起去探索洞穴。33A.break Bburn Chold Dmake答案B两人花费了很长时间,烧掉了好几根火把,但是最终他们找到了出口。34A.preferred BrememberedCenjoyed Dregretted答案DSusan的眼镜救了两人的命,因此Lewis后悔当初给Susan起那个外号。regret doing sth“后悔做了某事”。35A
11、.especially BactuallyCcarefully Dthoroughly答案A尤其是当他看到正是她的眼镜救了两人的命。especially“尤其”,符合语境。阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项中选出可以填入空白的最佳选项. Culture shock is a complex topic, but Im a simple man with simple perspectives. So my experience of foreign culture boils down to three basic stages: anger, acceptance and apprec
12、iation.When I _36_ my life in China I was often filled with frustration and _37_over the way things were. Things were seen as clearly “_38_” and I rejected the view of there being other ways of doing things. Afterwards I came to _39_different ways of doing things _40_still saw my own ways as superio
13、r.My views were still heavily colored by _41_and I often accepted situations I felt _42_by simply coining the phrase Thats China, _43_ China was a backward country that simply didnt do things correctly. Finally, _44_, I came to understand and appreciate the new _45_ and ways of doing things, sometim
14、es using them as effectively as the_46_.For example, fish is never _47_ with the head in my country, thus my feelings went from “Ugh! I cant eat this! The fish is _48_at me saying, Youre a _49_ man. Take this off the table,” to “Ill let my friends enjoy, but Ill just stick with the other_50_,” and t
15、o Would anyone mind if I eat the eyeball?It is not the same with every westerner, and some take _51_ than others to go through the three stages. It all depends on how _52_ you are and how tightly you _53_to your own culture. It took a little over a year of living in China _54_ I finally appreciate t
16、he new culture. Now, Im more _55_in China than in my own country.36. A. ended B. began C. continued D. enjoyed37. A. curiosity B. fear C. purpose D. anger38. A. wrong B. right C. wise D. smooth39. A. find B. use C. accept D. refuse40. A. or B. but C. while D. so41. A. preferences B. references C. fa
17、cts D. standards42. A. necessary B. important C. nervous D. stupid43. A. mentioning B. saying C. meaning D. referring44. A. therefore B. however C. besides D. thus45. A. character B. personality C. revolution D. culture46. A. locals B. foreigners C. researchers D. citizens47. A. bought B. sold C. se
18、rved D. separated48. A. glancing B. laughing C. shouting D. staring49. A. kind B. cruel C. brave D. unique50. A. fishes B. vegetables C. dishes D. soups51. A. more B. less C. further D. longer52. A. adaptable B. considerable C. dependable D. enjoyable53. A. get B. hold C. catch D. insist54. A. since
19、 B. as C. before D .when55. A. anxious B. welcomed C. comfortable D. miserable【参考答案】3640. BDACB 41-45 ADCBD 46-50 ACDBC 51-55 DABCC完形填空【2013黄冈3月检测】One day I was doing a big cleanup when I_1_a knotted handkerchief with an old dark brown coin inside.I took one look and immediately_2_an unforgettable t
20、ime.In 1991,I spent five months in Niger,with sandstorms and great heat.Its_3_and beggars were my biggest and most constant complaint.Street beggars would continually reach out their hands,shouting “Gift!Gift!”One day,I_4_for neighboring Burkina to work in a health clinic.Arriving by taxi at our des
21、tination in Burkina,we began to_5_.In darkness,a motorbike with two men approached slowly.Without any_6_,one of them grabbed my pack as the motorbike swept close by.Within seconds,the two were out of sight,_7_up by the night.The bag had my passport,money,travelers cheques,a camera,an airline ticket
22、and other things_8_to me.I was in deep trouble.In the weeks that followed,I_9_guarded the rest of my valuables and regarded all_10_with suspicion.All I wanted was to leave this place.Then,walking through Burkinas streets,I met with an old woman.“Gift!Gift!” she cried.Id had enough.I was_11_of the co
23、untry:its poverty,its thieves,the heat,and the dust.I told her angrily,“A thief stole all my money and now I cant_12_out of your country.I cannot gave you anything.”The woman beggar listened attentively and_13_my words.Then she reached_14_the folds of her dress.“Then I will give you a gift,” she ann
24、ounced.Kindly,she placed an old,dark brown coin in my hand.I looked at it in_15_.It was a very small amount of money,but for this woman,the coin_16_a meal.At that moment,I felt a shame.In spite of her_17_,she was able to give me something priceless.I saw then the_18_beauty of the people of Burkina,a
25、nd appreciated deeply the quiet_19_of the poor.With the old womans gift,I hope never to part with the coin she gave me.With one small coin,she_20_my concept completely.1.Acared aboutBcame acrossClooked forDfocused upon2A.presentedBgave CrecalledDreminded3A.trafficBdustCnoiseDclimate4A.headedBstruggl
26、edCstoodDcame5A.moveBunloadChideDpass6A.warningBplanningCthinkingDarranging7A.hungBputCswallowedDcleared8A.obviousBexpensiveCfamiliarDprecious9A.elegantlyBcautiouslyCdependentlyDfrequently10A.localsBthievesCbeggarsDmen11A.proudBconsciousCsickDaware12A.getBrunCcomeDrush13A.attended toBlooked upCthoug
27、ht aboutDwrote down14A.forBintoCoutDat15A.orderBvainCserveDshock16A.meantBmadeCdeservedDsuggested17A.dirtinessBpovertyCkindnessDsafety18A.updatedBunfoldedCbrokenDunexpected19A.momentBactionCdignityDlife20A.changedBdamagedCfoundDaccepted语篇解读作者来到一个贫困的国家,这里的炎热、沙尘暴以及满街的乞丐都让作者受不了。他遭遇的抢劫更使他厌恶这个地方。但一个老乞丐听说
28、了他的遭遇后送给他一枚旧硬币,从此作者改变了对这个地方的看法,因为他看到了穷人的尊严。1解析:“我”在大扫除的时候偶然发现一个打着结的手帕。come across表示“偶然发现”,符合语境。答案:B2解析:“我”看了一眼这个手帕里包着的硬币,立刻回想起(recalled)了一段难忘的时光。答案:C3解析:前面提到Niger这个地方的沙尘暴和炎热,因此选climate“气候”。答案:D4解析:“我”去邻近的Burkina那里的一家诊所工作。这里用head for表示“朝方向去”。答案:A5解析:我们坐出租车到了那里,就开始从车上往下搬东西。这里用unload表示“卸货”。答案:B6解析:with
29、out any warning表示“没有任何警告”,是固定搭配,符合语境。答案:A7解析:转眼间这两个抢“我”的包的人就消失在夜幕中。swallow up表示“吞没,淹没”,符合语境。答案:C8解析:护照、钱、旅游支票、相机、飞机票以及其他对“我”来说都很珍贵的(precious)东西都在那个包里。答案:D9解析:在接下来的几个星期里,“我”小心地(cautiously)保护着剩下的贵重物品。答案:B10解析:“我”对所有的当地人(locals)都怀有戒备之心。答案:A11解析:这里的沙尘暴、炎热的天气、满街的乞丐,再加上“我”刚遭遇抢劫,这一切都让“我”厌恶这个地方。be sick of s
30、th.“对某物感到厌烦”,是固定用法。答案:C12解析:我的钱都被偷了,现在我连你们这个国家都出不去了。我给不了你任何东西。答案:A13解析:这个女乞丐仔细听“我”说,然后想着“我”说的话。think about表示“思考”,符合语境。答案:C14解析:这里用reach into表示“把手伸进”。答案:B15解析:这个乞丐居然给“我”钱,这让“我”感到震惊(shock)。答案:D16解析:但是对她来说,这一枚硬币就意味着(meant)一顿饭。答案:A17解析:尽管她贫穷,但她却给了“我”无价之宝。poverty“贫穷”,符合语境。答案:B18解析:她的这番举动是“我”意料之外的,因此选unexpected意外的,想不到的。答案:D19解析:这个老太太听说“我”的东西被抢了,于是给“我”一枚硬币,在她身上“我”看到了穷人的尊严(dignity)。答案:C20解析:这一枚小小的硬币,彻底改变(changed)了“我”对这个国家的观念。答案:A。