1、阅读文章What will the weather be like? Some people say they can know what the weather will be like from birds. When they see birds fly high out to the sea, they know it is a nice day. Because birds dont like to fly out if it rains. When the weather is bad, the birds will come back to the beach. A big wi
2、nd may come with a heavy rain. Birds do not like to fly in a big wind. They may sit in a tree when rain is coming. Other animals can also tell the weather. It is a cloudy day. The rain is coming. Chickens are not quiet, and they are running here and there. Frogs are making a big noise in the pool. I
3、f it is a nice day, the frogs will come out of the water.试着做一做1. How many kinds of animals can we find in the passage?A. One.B. Two. C. Three.D. Four.2. We can go and play beach volleyball when birds _.A. come backB. fly high in the skyC. play on the beachD. B and C3. Before it rains, frogs are _.A.
4、 in the oceanB. out of the waterC. making a big noiseD. quiet4. What does the underlined(画线的)word “tell” mean in the article?A. 说B. 讲述 C. 判断D. 谈话5. What does the article mean?A. We must protect(保护) the animals.B. Birds do not like to fly in the rain and big wind.C. Some animals arent quiet when the
5、rain is coming.D. We can know what the weather will be like from the animals.答案1.C2.B3.C4. C点拨:词义猜测题。Other animals can also tell the weather.的证据是:It is a cloudy day. The rain is coming. Chickens are not quiet,and they are running here and there.,可见这些动物“能够判断天气”。5. D点拨:主旨大意题。由主题句“What will the weather be like? Some people say they can know what the weather will be like from birds.”可知本文得出了一个结论:从动物那里我们可以得知天气的变化情况。