收藏 分享(赏)

云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型四阅读理解类型一判断型备考演练.docx

上传人:a**** 文档编号:533114 上传时间:2025-12-09 格式:DOCX 页数:4 大小:32.72KB
下载 相关 举报
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型四阅读理解类型一判断型备考演练.docx_第1页
第1页 / 共4页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型四阅读理解类型一判断型备考演练.docx_第2页
第2页 / 共4页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型四阅读理解类型一判断型备考演练.docx_第3页
第3页 / 共4页
云南省2022中考英语第三部分题型综合强化题型四阅读理解类型一判断型备考演练.docx_第4页
第4页 / 共4页
亲,该文档总共4页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、第三部分题型四类型一ALets Be a Volunteer!It was June 13th, the second day of the third ChinaSouth Asia EXPO(南亚博览会). Liu Yang, a 20yearold student of Yunnan University, got up at 5 am and got dressed. After a quick shower, she arrived at school at 6:00. Then a bus took all volunteers to Dianchi Road. After bre

2、akfast, they got ready for working. Liu Yang was working as a senior guide. She worked in the Meeting Center. “There are fewer visitors here, so the job is easier. Sometimes it is kind of boring. But I still feel good to help others.” she said. Her classmate, Song Ming, volunteered as a translator.

3、He worked nearly 8 hours a day.“Its really tired. But I am very excited because I can help others a lot. As an English major student, I can communicate with many foreigners and it really improves my English.”He said. There were over 2 000 volunteers working for ChinaSouth Asia EXPO. Most of them wer

4、e young colleague students. They hoped to learn something from this important event. With their help, everything was moved better and easier. People think highly of(高度赞扬) them. People said volunteers were important and we should respect them.根据短文内容,判断下列句子的正误。正确的填“T”, 错误的填“F”。(F )1.Liu Yang was 21 ye

5、ars old.(F )2.Liu Yang worked as a translator in ChinaSouth Asia EXPO.(F )3.Song Ming was an English major student and he worked 18 hours a day.(T )4.The third ChinaSouth Asia EXPO began on June 12th.(F )5.People didnt think volunteers were important.【文章大意】本文是一篇记叙文。青年大学生作为中国昆明南博会的志愿者,做出了很大的贡献同时也收获很多

6、,人们非常肯定志愿者的工作。【答案精析】1F细节理解题。由文章第二句“Liu Yang, a 20yearold student of Yunnan University”可知此句表述错误。2F细节理解题。由文章第六句“Liu Yang was working as a senior guide.”可知此句表述错误。3F细节理解题。由文章中“Song Ming,He worked nearly 8 hours a day.”可知Song Ming每天工作8小时,故此句表述错误。4T推理判断题。由文章第一句话“It was June 13th, the second day of the thi

7、rd ChinaSouth Asia EXPO(南亚博览会)”可知6月13日是南博会的第二天,那么南博会开始时间应该是June 12th。故此句表述正确。5F细节理解题。由文章最后两句“People think highly of(高度赞扬) them. People said volunteers were important and we should respect them.”可知人们对志愿者的赞许,故此句表述错误。B“东方之星”沉船事故On June 1st, 2022, a ship named Eastern Star(东方之星) sank at around 9: 28 pm

8、when it was crossing Hubei Province in the middle of the country. It was caught by a cyclone(龙卷风). It carried 406 travelers, 47 crew members, and 5 traveling agency workers abroad. Most of the passengers were between 50 and 80 years old and they had been traveling on a group tour. Because of the str

9、ong wind and heavy rain, it was difficult to rescue the passengers. By the end of June 13th, 12 people were survived and saved. People were shocked by this sad news, especially for those who had lost their families forever. The 58yearold Wu Jianqiang, one of the survivors(幸存者), was the first person

10、who called the police for help. He was lucky enough to survive but he lost his wife. “I should have been died without my wife. But shes gone.” said he. Mr Jiang lost his parents and his only daughter. “I am afraid to sleep. I can always see them smiling to me but when I wake up, theyve gone. I wish

11、I never sent them to the ship but theres nothing I can do.” The hopeless man said. Many strangers showed respect for the dead and prayed for them. They hoped that survivors can be brave and move on. They also hoped people who had lost families or friends can be strong again.根据短文内容,判断下列句子的正误。正确的填“T”,

12、 错误的填“F”。(T )1.The accident happened on June 1st, 2022. (F )2.There were 403 people on Eastern Star.(F )3.Wu Jianqiang lost his parents and his only daughter.(F )4.Mr Jiang called the police for help first.(T )5.The strangers showed respect for the dead and prayed for them.【文章大意】本文是一篇记叙文。2022年6月1日载有

13、458人的“东方之星”客轮在湖北境内遭遇龙卷风沉船,极端天气救援受阻,多人遇难,幸存的人们惊魂未定嘘唏不已,失去亲人的家属们痛不欲生。大家为逝者祈福,为生者加油,共同渡过难关。【答案精析】1T细节理解题。 由第一段第一句“On June 1st, 2022, a ship named Eastern Star(东方之星) sank at around 9: 28 pm when it was crossing Hubei Province in the middle of the country.”可知此句表述正确。2F细节理解题。由第一段第三句 “It carried 406 travele

14、rs, 47 crew members, and 5 traveling agency workers abroad.”可知船上总人数为458人。故此句表述错误。3F细节理解题。由第二段第五句“Mr Jiang lost his parents and his only daughter.”可知此句表述错误。4F细节理解题。由第二段第二句“The 58yearold Wu Jianqiang, one of the survivors(幸存者), was the first person who called the police for help. ”可知此句表述错误。5T细节理解题。由第三

15、段第一句 “Many strangers showed respect for the dead and prayed for them.”可知此句表述正确。CRobots HotelAre you crazy about robots? Do you always wish to stay close with robots? It is reported that there is a magic hotel in Japan. It is quiet special because the hotel is managed by robots! Do you believe it?The

16、 hotel was open on July 17, 2022. When you come in the hall, there is a cute mini robot waiting for you. It can follow the order of clients(顾客) and print pictures of hotel. Its time to check in. You will see the beautiful smile of a women robot who can speak different kinds of languages. Or you can

17、let a scary dinosaur serve you. It looks dangerous but it is quite gentle. If you have any problems, the robot housekeeper will help you out. In the hotel, people dont have to carry their bags. The machine will bring them to the room. By the way, you will not given a room key. The “Human Face Identi

18、fication System(人脸识别系统)” lets clients come into the room. There is a pink robot baby in front of the bed. It controls any other electric equipment in the room. For example, you can say “turn on the light”, and then the light will be on! As for the owner of this hotel, it was kind of surprising. At f

19、irst, he came up with this idea to reduce cost. But it turned out to be the most attractive part of this hotel. Now many robots fans come here. Normal people want to visit this special hotel, too.根据短文内容,判断下列句子的正误。正确的填“T”, 错误的填“F”。(F )1.The robots hotel was open on June 17, 2022. (F )2.When people co

20、me in the hall of the hotel, they will see a pink robot baby.(T )3.The women robot can speak different kinds of languages.(T )4.People come into the room by the “Human Face Identification System”(T)5.The success of robots hotel makes the owner surprised.【文章大意】本文是一篇说明文。主要介绍日本一家特殊的“机器人酒店”开业了,在这家另类的酒店里

21、,几乎所有的服务都由机器人来完成。从登记入住开始,客人们就会接受机器人的服务。 博学多才的美女前台接待,恐怖的史前恐龙,可爱的迷你机器人,粉色娃娃入住的客人定有非凡的体验。【答案精析】1F细节理解题。由第二段第一句“The hotel was open on July 17, 2022.”可知,此句表述错误。2F细节理解题。由第二段第二句“When you come in the hall, there is a cute mini robot waiting for you.”可知此句表述错误。3T细节理解题。由第二段第五句“You will see the beautiful smile of a women robot who can speak different kinds of languages.”可知此句表述正确。4T细节理解题。 由第二段倒数第四句“The Human Face Identification System(人脸识别系统) lets clients come into the room.”可知此句表述正确。5T细节理解题。由第三段第一句话“As for the owner of this hotel, it was kind of surprising.”可知此句表述正确。4

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1