1、Part 3Using Language基础过关练.单词拼写1.The date of the (审判) has been advanced by one week.2.We had an (非正式) party at a hotel, and people just flooded in.3.There is convincing (证据) of a link between exposure to sun and skin cancer.4.They were clearing up when the bomb (爆炸).5.Students attach importance to th
2、e college (进入权) examination and try their best to get good grades.6.The book is based on the true story of three Scottish (水手).7.Chinas deep-sea manned submersible Fendouzhe can (下沉) 10,909 meters, setting a national diving record.8.There has been widespread public (争论) over the introduction of gene
3、tically modified food.选词填空rather than;to ones surprise;think highly of;do with;take turns to;search for1.He didnt know what to the honey that had been given by the farmer.2.It is a valuable cultural relic a common vase.3.They attend the wounded when the two countries were at war.4.It is amazing that
4、 they are still the lost dog at midnight.5.“, the painting of this unknown artist should be worth so much money!” said John.6.People the firefighter because he saved several boys bravely.单句语法填空1.As we all know, the COVID-19 vaccines were developed by (try) and error.2.It is (evidence) that for Chine
5、se the successful launch of Tian He is an important event in 2021.3.Fortunately, the (explode) of natural gas caused little damage to the office towers.4.Many stations have wheelchair access from the car park or (enter) to the station platforms.完成句子1.一位女士正在商场购物,这时一件贵重的珠宝吸引了她的注意力。A woman in the shopp
6、ing mall a valuable jewel attracted her attention.2.据证实这个项目的目的是帮助偏远地区的儿童。It can the project is designed children in remote areas.3.专家们正在讨论如何解开琥珀屋消失之谜。The experts are debating the mystery of the Amber Rooms disappearance.4.我不知道他的秘密,我也不关心。I dont know about his secrets. .5.她不仅教我们如何获得知识,还教我们如何做一个好人。She
7、teaches us how to gain knowledge how to be a good person.课文语法填空A FACT OR AN OPINION?What is a fact? Is it something that people believe? No. A fact is anything that can be proved. For example, it can be proved that China has 1 (many) people than any other country in the world. This is a fact.Then wh
8、at is 2 opinion? An opinion is 3 someone believes is true but has not been proved. So an opinion is not good evidence in a 4 (try). For example,it is an opinion if you say “Cats are better 5 (pet) than dogs”. It may be true,but it is difficult 6 (prove). Some people may not agree 7 this opinion but
9、they also cannot prove that they are right.In a trial,a judge must decide which eyewitnesses to believe and which not to believe. The judge does not consider what each eyewitness 8 (look) like or where that person lives or works. He/She only cares about whether the eyewitness has given true informat
10、ion, 9 must be facts rather than opinions. This kind of information 10 (call) evidence.1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.能力提升练.阅读理解()On the evening of April 8, the Dunhuang Academy and Huawei jointly launched a technology-driven brand new tour experience at the Mogao Grottoes. Using Huaweis newly-released Hetu a
11、rtificial intelligence platform, coupled with the output of the Digital Dunhuang project, visitors to the Mogao Grottoes can enjoy a fantasy experience prior to entering the attraction.Zhao Shengliang, director of the Dunhuang Academy, said that it has been cooperating with Huawei since March 2019.
12、Using Huaweis latest Hetu technology, visitors are able to see the detailed contents of the Dunhuang Art murals(壁画) outside the caves, through their Huawei mobile phones. This will reduce the time tourists spend inside the cave, aiding the protection of the cultural relics, while at the same time he
13、lping to increase the amount of information visitors can obtain. It is also considered to be a new way of promoting Dunhuang Art.The Dunhuang Academy has used digital technology to preserve the research and exploration of the Dunhuang Grottoes since the early 1990s. It has collected a wealth of data
14、 and has realized the goal of sharing digital Dunhuang globally. It has played an important role in the protection and research of the cultural site, as well as promoting the development and progress of related work.Huaweis Hetu platform unites Dunhuangs study findings, high-resolution(高清晰度的) images
15、 of the sites murals and virtual, three-dimensional(三维的) models with the real Mogao Grottoes. It has not only recreated the real tour of the scenic spot, but also developed a new way of digitally experiencing the grottoes. When people visit the site, they not only have the experience of seeing the r
16、eal grottoes, but they can appreciate the admirable artworks more clearly and in greater detail.In the future, the Dunhuang Academy will continue to cooperate with Huawei to create more colorful virtual content to enrich the experience of Mogao Art on the platform, helping people around the world ge
17、t to know Dunhuang Art better.1.Which is NOT the advantage of the Hetu technology?A.Decrease the cost for the visitors.B.Reduce the time visitors spend inside the cave.C.Help to protect the cultural relics.D.Provide more information for tourists.2.How long has the Dunhuang Academy used digital techn
18、ology?A.About a year.B.90 years.C.About 30 years.D.10 years.3.Whats the authors attitude towards the cooperation between Dunhuang and Huawei?A.Doubtful.B.Opposed.C.Indifferent.D.Hopeful.4.What is the best title for the text?A.The Dunhuang Academy Preserves Grottoes WellB.AI Tech Helps Tourists Enjoy
19、 Dunhuang ArtC.Huawei Newly Released Hetu AID.Dunhuang Grottoes Attract Tourists.七选五(2021山东泰安肥城一中高一期中,)In 1972, UNESCO started a programme to protect the worlds cultural and natural heritage. Since then, more than 800 cultural sites that are thought to be of special importance to human history and c
20、ulture have been added to the World Cultural Heritage Site List. 1The Taj Mahal, which was built between 1631 and 1653, is a masterpiece of architecture.It took more than 20,000 workers and 1,000 elephants to complete the project, and the stones came from as far away as China.2 In the early 17th cen
21、tury, India was ruled by an emperor named Shah Jahan. The emperor loved his wife, Mumtaz, so much that he built the Taj Mahal in memory of her. Shah Jahan was later buried next to Mumtaz, and the couple now rest together forever.If the Taj Mahal is a celebration of the heart, then the Imperial Tombs
22、 of the Ming and Qing dynasties are a monument to the mind and spirit.3What makes the Ming and Qing tombs so unique among amazing global buildings?4 Built by several emperors, the Imperial Tombs represent Chinese architectural styles and historical value that has been handed down from generation to
23、generation for thousands of years.5 The UNESCO World Cultural Heritage Sites programme attempts to protect and preserve the best of human history. Masterpieces such as the Taj Mahal and the Imperial Tombs of the Ming and Qing dynasties remind us of what we can achieve at our finest hour, and inspire
24、 us to live up to our great past in the future.A.Building the Taj Mahal was a labour of love.B.There are many beautiful legends concerning it.C.Two of the best-known examples are listed below.D.The Imperial Tombs have been well-preserved ever since.E.Its the fact that they bring together architectur
25、e and philosophy.F.Human life lasts only a short time but art and culture last forever.G.Visitors can feel both the weight of history and a wonderful sense of peace.1.2.3.4.5.读后续写(2021河北邢台高一上期中,)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。For many years I have been feeling pity for orphans(孤儿).They lack th
26、e love of their parents and need the love and help of others. So I am doing what I can to help them. I visited them many times to experience their daily life.Three years ago I even lived with the orphans on the street. These kids would mostly beg through the day to buy some food for themselves or ea
27、t the food given to them by the people passing by. One unusual incident happened during my second week of staying with them on the sidewalk.I sat with them and shared the meal I had bought for them from a nearby restaurant. They sat with me in a circle and happily started eating. Suddenly one of the
28、m, a twelve-year-old boy, caught my hand, looked at me and removed my watch. I neither refused nor said a word. This boy suddenly ran away with my watch, and I continued eating the meal without turning around to see where the little boy ran with my watch.After about forty-five minutes he showed up a
29、nd sat beside me again. I just looked at him and smiled without saying anything about the watch. The little boy took a small packet from his pocket, opened it, had a bite of the bread and offered the same bread to me. I took it and ate it willingly. As soon as I finished eating the bread, a smile ap
30、peared on his face. Slowly he put his hand in his pocket and returned my watch. I smiled at him and wore my watch once again. The little boy later on told me that I passed the test.注意:续写词数应为150左右。Paragraph 1:I was a little surprised and asked him what test I passed.Paragraph 2:Then I asked him why h
31、e gave me food to eat.答案全解全析Part 3Using Language基础过关练.1.trial2.informal3.evidence4.exploded5.entrance6.sailors7.sink8.debate.1.do with2. rather than3.took turns to4.searching for5.To my surprise6.thought highly of.1.trail考查名词。句意:众所周知,新冠病毒疫苗是通过反复试验才研制出来的。设空处与error并列作介词by的宾语,应用名词;trial and error为固定短语,
32、表示“反复试验,不断摸索”。故填trial。2.evident考查形容词。句意:显然,对中国人来说,“天和”号的成功发射是2021年的一件大事。根据空前的is及语境可知此处用形容词作表语,表示“明显的”,故填evident。3.explosion考查名词。句意:幸运的是,天然气的爆炸没有对办公大楼造成很大损坏。根据空前的the和空后的of可知此处应用名词explosion,表示“爆炸”,故填explosion。4.entrance考查名词。句意:许多车站设有从停车场或入口到车站站台的轮椅通道。根据from the car park or和后面的to the station platforms可
33、知此处应用名词作介词from的宾语,表示“入口”,故填entrance。.1.was shopping; when2.be proved that;to help3.how to solve4.Nor do I care5.not only;but also.1.more考查比较级。根据下文中的than可以判断,本空应该用比较级形式。2.an考查冠词。根据语境可知此处表泛指,再结合后一句中的An opinion和第一段中的What is a fact?可知此处应用不定冠词;opinion以元音音素开头,故用不定冠词an。3.what考查表语从句。分析句子结构可知,3 someone belie
34、ves is true but has not been proved是表语从句,作空前的系动词is的表语,someone believes是插入语,设空处在表语从句中作主语,表示“什么”,故用what引导表语从句。4.trial考查名词。根据空前的冠词a及语境可知此处应用名词trial,表示“审判”。5.pets考查名词单复数。pet是可数名词,根据空前的Cats are可知此处应用pet的复数形式。6.to prove考查动词不定式。设空处所在分句使用了“it is+adj.+to do”结构,形容词说明不定式表示的动作的性质,应用不定式的主动形式表示被动意义。故填to prove。7.w
35、ith考查介词。agree with sth.赞成/支持某事,故用介词with。8.looks考查时态和主谓一致。根据语境及设空处所在句中的does not consider、lives、works可知此处表示一般情况,应用一般现在时;what each eyewitness 8 like为what引导的宾语从句,从句的主语是each eyewitness,从句的谓语动词应用第三人称单数形式。故填looks。9.which考查定语从句。先行词是information,关系词在非限制性定语从句中作主语,故用which。10.is called考查时态、语态及主谓一致。根据语境可知此处表示一般事实
36、,应用一般现在时;句子主语是This kind of information,谓语应用第三人称单数形式,且句子主语与call是被动关系,应用被动语态。故填is called。能力提升练.语篇解读本文是一篇说明文。文章主要说明了敦煌研究院与华为联合推出了一项技术驱动的全新的莫高窟旅游体验,介绍了这项技术的一些优势以及数字技术的应用在敦煌石窟文化保护和研究中发挥的重要作用。1.A细节理解题。根据第二段中的“Using Huaweis latest Hetu technology.This will reduce the time tourists spend inside the cave, ai
37、ding the protection of the cultural relics, while at the same time helping to increase the amount of information visitors can obtain.”可知利用河图技术将减少游客在洞穴内的时间,有助于文物的保护,同时有助于增加游客可以获得的信息量。由此可知,B选项“减少游客在洞穴内的时间”、C选项“帮助保护文物”以及D选项“为游客提供更多的信息”都是这项技术的优势,A选项“为游客降低成本”不是河图技术的优势。故选A。2.C细节理解题。根据第三段中“The Dunhuang Aca
38、demy has used digital technology to preserve the research and exploration of the Dunhuang Grottoes since the early 1990s.”可知从20世纪90年代初开始,敦煌研究院就使用数字技术来保存对敦煌石窟的研究和探索。由此可知,敦煌研究院使用数字技术有大约三十年了。故选C。3.D推理判断题。根据最后一段“In the future, the Dunhuang Academy will continue to cooperate with Huawei to create more co
39、lorful virtual content to enrich the experience of Mogao Art on the platform, helping people around the world get to know Dunhuang Art better.”可知未来敦煌研究院将继续与华为合作,创造更加丰富多彩的虚拟内容,丰富莫高窟艺术在平台上的体验,帮助世界各地的人们更好地了解敦煌艺术。由此可推知,对于敦煌与华为的合作,作者的态度是充满希望的。故选D。A项:怀疑的;B项:反对的;C项:漠不关心的,不感兴趣的。4.B主旨大意题。本文介绍了敦煌研究院与华为联合推出了一项
40、技术驱动的全新的莫高窟旅游体验,这项技术将创造更加丰富多彩的虚拟内容,丰富莫高窟艺术在平台上的体验,帮助世界各地的人们更好地了解敦煌艺术。由此可知,B选项“人工智能科技帮助游客欣赏敦煌艺术”最适合作文章标题。故选B。【高频词汇】1.release vt.发布,公布;释放2.artificial intelligence人工智能3.couple.with.把与连接起来4.prior to在之前5.detailed adj.详细的;细致的 in detail详细地6.obtain vt.获得;得到7.appreciate vt.欣赏;感激8.admirable adj.可钦佩的;值得赞赏的9.op
41、posed adj.反对的;截然不同的10.indifferent adj.漠不关心的,不感兴趣的.语篇解读本文是一篇说明文。文章主要介绍了1972年联合国教科文组织启动了一个保护世界文化和自然遗产的项目,以印度的泰姬陵和中国的明清皇陵为例子,说明了文化遗产的价值和精神内涵,表明了艺术和文化的价值永存。1.C根据上文“more than 800 cultural sites that are thought to be of special importance to human history and culture have been added to the World Cultural
42、 Heritage Site List”可知,接下来要讲文化遗址;再根据下文“The Taj Mahal, which was built between 1631 and 1653, is a masterpiece of architecture.”和“What makes the Ming and Qing tombs so unique among amazing global buildings?”可知下文着重介绍了泰姬陵和明清皇陵这两个文化遗址。C选项“下面是最著名的例子中的两个”承上启下。故选C。2.A根据下文“The emperor loved his wife, Mumtaz
43、, so much that he built the Taj Mahal in memory of her. Shah Jahan was later buried next to Mumtaz, and the couple now rest together forever.”可知这一段主要讲述了建造泰姬陵的原因和意义,空格处为首句,应为本段的中心句。A项“建造泰姬陵是一项为爱而做的困难工作”符合文意。注意关键词love。故选A。3.G根据上文“If the Taj Mahal is a celebration of the heart, then the Imperial Tombs
44、of the Ming and Qing dynasties are a monument to the mind and spirit.”可知,明清皇陵是心灵和精神的丰碑。空格处为段尾句,应与本段内容保持一致且承接上文,G项“游客们可以感受到历史的深厚底蕴和美妙的宁静感”符合语境。故选G。4.E空格处为首句,起承上启下的作用,根据上文“What makes the Ming and Qing tombs so unique among amazing global buildings?(是什么让明清皇陵在全球令人惊叹的建筑中如此独特?)”及下文“the Imperial Tombs repr
45、esent Chinese architectural styles and historical value that has been handed down from generation to generation for thousands of years(皇陵代表了中国建筑风格和几千年来代代传承的历史价值)”可知空格处主要讲明清皇陵的独特之处。E项“是它们把建筑和哲学结合在了一起这一事实(使明清皇陵如此独特)”符合语境,故选E。5.F根据下文“The UNESCO World Cultural Heritage Sites programme attempts to protec
46、t and preserve the best of human history.remind us of what we can achieve at our finest hour, and inspire us to live up to our great past in the future.”可知这个项目重点保护人类历史的文明,同时提醒我们在我们人生的最好时期我们能够实现什么并激励我们在未来不辜负我们辉煌的过去。空格处为首句,应与本段的主要内容保持一致且与后文对应。F项“人的生命只能持续短暂的时间,但艺术和文化会永存”符合语境。F项中的art and culture与空后的huma
47、n history对应,故选F。【高频词汇】1.heritage n.遗产2.masterpiece n.杰作3.in memory of sb.为纪念某人4.bury vt.埋葬;埋5.represent vt.体现,成为实例;代表6.attempt v.努力,尝试,试图7.preserve vt.保存;保护8.live up to达到,符合,不辜负9.legend n.传奇;传说10.concerning prep.关于,涉及长难句分析原句Built by several emperors, the Imperial Tombs represent Chinese architectura
48、l styles and historical value that has been handed down from generation to generation for thousands of years.分析本句是主从复合句。Built by several emperors是过去分词短语作状语,the Imperial Tombs作主语,represent作谓语,其后是宾语;that引导定语从句,修饰先行词historical value。句意由几位皇帝建造的帝王陵墓代表了中国建筑风格和几千年来代代相传的历史价值。.写作指导故事要素Timethree years agoPlac
49、eon the streetCharacterI, a twelve-year-old boy, other orphansReasonFor many years I have been feeling pity for orphans. So I am doing what I can to help them. I visited them many times to experience their daily life.情节Period 1故事背景:作者同情孤儿,想帮助他们,亲自体验他们的生活Period 2作者甚至和孤儿们住在一起Period 3一个男孩抢了作者的手表,后来又给作者
50、食物续写方向Para. 1I was a little surprised and asked him what test I passed.由第一段首句内容“我有点吃惊,问他我通过了什么测试。”可知本段可描写:这个孤儿给作者进行了什么测试?他为什么要对作者进行测试?作者是怎么通过该测试的?Para. 2Then I asked him why he gave me food to eat.由第二段首句内容“然后我问他为什么要给我食物吃。”可知,第二段可描写:小男孩为什么给作者食物?小男孩的心理以及作者的感受。续写线索感到惊讶告知作者的表情通过测试分享食物不嫌脏,乐意接受渴望真爱与信任。One
51、 possible version:Paragraph 1:I was a little surprised and asked him what test I passed. He told me that he took the watch and ran away to see my reaction and for that good forty-five minutes he was hiding in a building and watching my expressions. He said that I simply kept quiet. There was no sign
52、 of anger or disappointment on my face. Nor did I start to catch up with him angrily. He said that meant I was generous and regarded him as one of my family members.Paragraph 2:Then I asked him why he gave me food to eat. He told me that when I gave them something to eat, they ate happily so he wanted to see whether I was happy to eat what he gave me. I happily ate the food he gave me in his presence. He was greatly moved and felt that I did not mind his dirt. I am one of them. I realized these kids are hungry for love and trust.