1、山西省芮城市2019-2020学年高一英语3月月考试题(含解析)(本试题共150分;时间:120分钟)第I卷第一部分阅读理解(共两节,满分60分)第一节 (共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe most popular bus tour in London is a hop-on, hop-off tour. This means that the buses are continually driving around predefined (预先确定的) routes and visito
2、rs can use their tickets to jump on at any stop and get off at whichever stop they choose. Tickets are usually valid (有效的) for 1-2 days for the operating hours of the company you have bought your ticket from.One of the best hop-on hop-off tours in London is Golden Tours! Golden Tours is Londons lead
3、ing sightseeing company. Since 1984, it has been offering a wide range of daily tours covering Englands most well-known attractions.Hop-on Hop-off Ticket Price:Adult: 26Child: 12 ( provides for children aged 5-12 )Family: 64 ( provides for two adults and two children )Ticket Duration: 24 or 48 hours
4、 (in winter)Times:Blue Route: 8:16 am-5:00 pmRed Route: 8:16 am-5:30pmGreen Route:8:16 am-5:00pmPurple Route:8:16 am-4:15 pmBuses run every 10-20 minutes.Where to Purchase TicketsOnline or at departure points Green Park, Trafalgar Square,Buckingham Palace.Commentary (现场解说) Languages and Type:Live co
5、mmentary in English.Recorded commentary in German, French, Spanish,Italian, Japanese, Russian and Brazilian Portuguese.Routes:Blue Route: Standard Route plus Belgravia and Kensington Tower of London, St. Pauls Cathedral, Buckingham Palace, Harrods, V&A Museum, etc.Red Route: Standard Route plus the
6、DocklandsGreen Route: Standard RoutePurple Route: Standard Route plus Soho and BloomsburyRoute Durations: 1-3 hours1. If you want to visit Buckingham Palace, you should choose .A. Blue RouteB. Red RouteC. Green RouteD. Purple Route2. Which of the following is TRUE if you take Purple Route for sights
7、eeing in London?A. You can hear live commentary in French.B. You can take the bus to wherever you want.C. You dont need to wait any time for the bus.D. You have to finish your tour before 4:15 pm.3. How much should a couple with two children aged 10 and 12 pay for their tickets?A. 48.B. 52.C. 64.D.
8、76.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一则应用文。文章主要对英国黄金旅行社的旅行线路、旅行时间、票价 和报名方式等相关信息做了介绍,以此来吸引更多人前往黄金旅行社报名旅行。【1题详解】细节理解题。根据Routes部分中第一条Blue Route: Standard Route plus Belgravia and Kensington Tower of London, St. Pauls Cathedral, Buckingham Palace, Harrods, V&A Museum, etc.可知,蓝色路线:标准路线加伦敦贝尔格拉维亚和肯辛顿塔、圣保罗大教堂、白金
9、汉宫、哈罗德百货、V&A博物馆等。由此可知,如果你想参观白金汉宫,你应该选择蓝色路线。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Times部分中第四条Purple Route:8:16 am-4:15 pm可知。紫色路线:上午8:16-下午4:15。由此可知,如果你选择紫色路线在伦敦观光,你必须在下午4点15分之前完成你的旅行。故选D。3题详解】细节理解题。根据Hop-on Hop-off Ticket Price部分中第三条Family: 64 (provides for two adults and two children)可知,家庭:64 (供两名成人和两名儿童)由此可知,该夫妇只需购买家庭
10、票即可,即一对有两个10岁和12岁孩子的夫妇应该付64。故选C。【点睛】数字计算题也是近几年高考中常考的内容,此类试题是在文章中直接表现出来细节事实,有的要经过具体的计算才能够得出正确的答案。具体的计算题可以是对年代的计算、月份的计算或比例的计算等。文章中经常会出现许多数字,它们对解题产生一定的影响。解答此类试题的方法是先来理解文章的大意,然后经过对比、分析、计算等就能够得出正确的答案。如第三小题,根据Hop-on Hop-off Ticket Price部分中第三条Family: 64 (provides for two adults and two children)可知,家庭:64 (供
11、两名成人和两名儿童)由此可知,该夫妇只需购买家庭票即可,即一对有两个10岁和12岁孩子的夫妇应该付64。故选C。BSalvador Dali (19041989) was one of the most popular of modern artists. The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, scu
12、lptures, drawings and more. Among the works and masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces, most importantly The Persistence of Memory. There is also LEnigme sans Fin from 1938, works on paper, objects, and projects for stage and screen and selected parts from television program
13、mes reflecting the artists showman qualities.The visitor will enter the World of Dali through an egg and is met with the beginning, the world of birth. The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.The exhibition shows how Dali draws the viewer between
14、two infinities (无限). From the infinity small to the infinity large, contraction and expansion coming in and out of focus: amazing Flemish accuracy and the showy Baroque of old painting that he used in his museum-theatre in Figueras, explains the Pompidou Centre.The fine selection of the major works
15、was done in close collaboration (合作) with the Museo Nacional Reina Sofia in Madrid, Spain, and with contributions from other institutions like the Salvador Dali Museum in St. Petersburg.4. Which of the following best describe Dali according to Paragraph 1?A. Optimistic.B. Productive.C. Generous.D. T
16、raditional.5. What is Dalis The Persistence of Memory considered to be?A. One of his masterworks.B. A successful screen adaptation.C. An artistic creation for the stage.D. One of the beat TV programmes.6. How are the exhibits arranged at the World of Dali?A. By popularity.B. By importance.C. By size
17、 and shape.D. By time and subject.7. What does the word contributions in the last paragraph refer to?A. Artworks.B. Projects.C Donations.D. Documents.【答案】4. B 5. A 6. D 7. A【解析】【分析】萨尔瓦多达利是最受欢迎的现代艺术家之一,巴黎的蓬皮杜艺术中心展示了他200多幅油画,雕塑和绘画等作品。展览是按时间和主题展示,展品融合了多种风格,显示了萨尔瓦多达利非凡的艺术才能。【4题详解】 推理判断题。根据第一段The Pompido
18、u Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculptures, drawings and more.可知,巴黎蓬皮杜艺术中心的展览汇集了达利200多件油画、雕塑、绘画等作品,由此可以推断出他是一个多产的(productive)艺术家。对于他的乐观、慷慨和传统,文中没有信息句支持。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第一段第三
19、句Among the works and masterworks on exhibition the visitor will find the best pieces, most importantlyThe Persistence of Memory.可知,The Persistence of Memory是他的杰作之一。故选A。【6题详解】 推理判断题。根据文章第二段第二句The exhibition follows a path of time and subject with the visitor exiting through the brain.可知,达利的作品展览是按照时间和
20、主题组织的,对于按照流行度重要性尺寸和形状等这样的形式,文中并无信息支持。故选D。【7题详解】猜测词义题。根据最后一段可知,最后一段强调了对主要作品进行了精选(the fine selection of the major works),又点明contributions来自其他机构,所以可推断出 contributions 应该属于 works 的范畴。contributions指“贡献”,与C项同义,故选A。【点睛】在做阅读理解题过程中,应首先略读一下短文,了解一下短文的大致意思,然后把几个选项含义理解透,尤其注意意思相近,表达有交叉的选项之间的区别。然后再细读短文,把答案填入合适位置。答题
21、时可以把含义相近的几个选项轮流填入同一处位置,反复阅读,反复体会,找出最佳选项,对于实在没有把握的小题可以最后完成。完成短文后,再认真通读一遍全文,看看上下语意是否通顺,是否符合逻辑关系。要看完全文,关键对方反复阅读,才能选对答案。例如小题1,根据第一段The Pompidou Centre in Paris is showing its respect and admiration for the artist and his powerful personality with an exhibition bringing together over 200 paintings, sculp
22、tures, drawings and more.可知达利的作品是多产的,故选B。CIf you live in Shanghai,Beijing or many other cities,you may see many orange bicycles on the streets these daysThese bikes are owned by a company called MobikeYou can order a bike through an app on your phoneWhen you find a bike,you just scan a QR code (扫描二维
23、码) on the bike so you can use itYou dont need to return the bike to a stationyou can park it anywhereChina was known as the kingdom of bicycles about 30 years agoBut more people choose to drive cars and catch the subway these daysBike rental(租凭的) services like Mobike are bringing bikes backBack then
24、,I got the feeling that Chinese people were trying to be modern and push away the pastSo they did not want to be linked with bicycles, said Ines Brunn,a German woman who runs a bike store in BeijingI do believe changes in peoples tastes will shape new thinking about bikesOnline rental services are m
25、aking biking more convenient,but its still not easy to ride bikes in Chinese citiesCars often take up bicycle lanes(道路) Bikers have to ride next to cars in car lanes,which can be very dangerousBeijing plans to build over 3,200 km of new bike lanesDrivers who drive in bike lanes will be punishedTraff
26、ic signs will be put up to better protect bikers8. If you want to use a Mobike, _.A. you have to scan a QR codeB. you dont need to pay for itC. you dont have to return itD. you have to pay for an app9. Which of the following is NOT true,according to Paragraph 3?A. China had the most bicycles in the
27、world about 30 years agoB. There are more bicyclists than motorists these daysC. More people are driving cars or taking the subway these daysD. Bike rental services are becoming more popular10. What does Ines Brunn mean when she says peoples tastes are changing?A. Chinese people like modern thingsB.
28、 Chinese people like riding bicyclesC. People in Beijing are changing their tastesD. More people will start riding bikes11. Which is the best title for the passage?A. How to use a MobikeB. Orange bikes will be fashionableC. Bringing back bikesD. Why is Beijing building new bike lanes?【答案】8. A 9. B 1
29、0. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了现在中国很多城市出现了一种新型的摩拜单车,人们可以通过手机及相应的应用程序扫描二维码使用,它将自行车重新带回中国。而北京计划新建新的自行车道,以便更好地保护骑自行车的人。【8题详解】细节理解题。根据第二段When you find a bike,you just scan a QR code (扫描二维码) on the bike so you can use it(当你找到一辆自行车时,你只需在自行车上扫描二维码就可以使用它。)可知,如果你想使用摩拜单车,你必须扫描二维码,故选A。【9题详解】推理判断题。根据第三段But more p
30、eople choose to drive cars and catch the subway these days(但是现在更多的人选择开车和乘地铁。)可知,B选项“现在骑自行车的人比开车的人多”不正确,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段Back then,I got the feeling that Chinese people were trying to be modern and push away the pastSo they did not want to be linked with bicycles, said Ines Brunn,a German woman
31、who runs a bike store in BeijingI do believe changes in peoples tastes will shape new thinking about bikes(“那时,我感觉到中国人正试图成为现代人,并把过去的事情推开,所以他们不想与自行车联系在一起,”一位在北京经营自行车商店的德国女人Ines Brunn说,“我相信人们品味的改变会塑造自行车的新思维。”可知,人们品味的改变意味着更多的人将开始骑自行车,故选D。【11题详解】主旨大意题。根据讲述摩拜单车在中国的使用和流行,及第三段Bike rental (租赁的) services lik
32、e Mobike are bringing bikes back(像摩拜单车这样的自行车租赁服务正在把自行车带回来。)可知,C项“带回自行车”适合作文章标题,故选C。DParts of Africa are covered by a dark cloud. But this is no rain cloud. It is a living cloud made of billions of locusts (蝗虫) that are traveling across the continent eating everything in their path.And now in the bat
33、tle to stop this disaster, a radio station in Senegal, West Africa, is offering listeners 50 kilograms of rice if they can catch and kill 50 kilograms of locusts. “We think this idea will get more people to take part in the war on the locusts.” said Abdoulaye Ba, from Sud-Fm, a radio station in one
34、of Senegals worst affected area.This is West Africas biggest locust disaster in 15 years, and it is moving east, causing huge damage to crops. As they move they produce young and increase their number and will soon threaten (威胁) Sudan in the northeast of Africa. Some say it could reach Asia. Experts
35、 say the harmful effect on crops in areas already suffering from food shortage and war could cause many people to go hungry. Governments in the areas are not well equipped to fight the pest.Although leaders of 12 countries have agreed on a plan, it is not expected to be enough. “We are now treating
36、6,000 hectares (公顷) per day with pesticide (杀虫剂), but we need to treat 20,000 hectares per day in order to have any hope of controlling this disaster ,”said Mohamed Abdallahi Ould Babah, director of locust control in Mauritania.Requests are being made for international aid, which is only way to limi
37、t the disaster, the UNs Food and Agriculture Organization warned.12. By using dark cloud to describe locusts in the first paragraph, author of the article .A. shows the size and speed of the mass of locustsB. suggests the great damage that locusts can causeC. warns that locusts would sweep the conti
38、nent like rain cloudsD. both A and B13. The story is mainly about .A. West Africas united effort in fighting a disasterB. the difficulty in controlling locustsC. how locusts caused great damage to West AfricaD. a struggle to fight against a disaster brought by locusts in West Africa14. The locust di
39、saster .A. would be even more serious in AsiaB. is out of controlC. affected only the warning areasD. cannot be stopped unless twice as much pesticide is provided for the affected areas15. Which of the following is WRONG ?A. Sud-Fm offers a rewarded for fighting locusts so that more people will join
40、 in the effort.B. Senegal is to the southwest of Sudan .C. The locusts can cause such damage mainly because it has no natural enemy in West Africa .D. 12 countries affected by locusts have united but still lack pesticide.【答案】12. D 13. D 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。这篇短文讲述的是非洲的部分地区遭受了非常严重的蝗虫灾害,造成了很大的损失。现在政
41、府及其他国家的领袖都已经采取措施,展开行动,消灭蝗虫。电台也呼吁更多的人加入到与蝗虫的战斗中来。【12题详解】推理判断题。根据第一段Parts of Africa are covered by a dark cloud. But this is no rain cloud. It is a living cloud made of billions of locusts (蝗虫) that are traveling across the continent eating everything in their path.可知,非洲部分地区被乌云覆盖,但这并不是雨云,而是由数十亿只蝗虫组成的活
42、云,它们正在穿越非洲大陆,吃掉路上的所有东西。可推知,这里是用乌云来形容蝗虫的大小、速度和危害。故选D。【13题详解】主旨大意题。根据第一段Parts of Africa are covered by a dark cloud. But this is no rain cloud. It is a living cloud made of billions of locusts (蝗虫) that are traveling across the continent eating everything in their path.可知,非洲部分地区被乌云覆盖,但这并不是雨云,而是由数十亿只蝗虫
43、组成的活云,它们正在穿越非洲大陆,吃掉路上的所有东西。结合文章主要讲的是非洲西部发生的严重的蝗虫灾害,而且各方面正为消灭蝗虫而做着努力。由此可知,文章主要讲述的是一场与西非蝗虫带来的灾难作斗争的故事。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段中“We are now treating 6,000 hectares per day with pesticide, but we need to treat 20,000 hectares per day in order to have any hope of controlling this disaster ,” said Mohamed A
44、bdallahi Ould Babah, director of locust control in Mauritania.可知毛里塔尼亚蝗虫控制中心主任Mohamed Abdallahi Ould Babah说:“我们现在每天要处理6,000公顷的蝗虫,但是我们需要每天处理20,000公顷的蝗虫,这样才有希望控制这场灾难。”由此可知,蝗虫灾害目前失去了控制。故选B。【15题详解】细节理解题。根据第二段中And now in the battle to stop this disaster, a radio station in Senegal, West Africa, is offerin
45、g listeners 50 kilograms of rice if they can catch and kill 50 kilograms of locusts.可知,现在,在阻止这场灾难的战斗中,西非塞内加尔的一家电台向听众提供50公斤大米,如果他们能够捕捉并杀死50公斤蝗虫的话。由此可知,A选项“苏丹南方发展联盟调频广播电台为抗击蝗虫提供奖励,以便更多的人参与这项努力”正确;根据第三段中As they move they produce young and increase their number and will soon threaten Sudan in the northe
46、ast of Africa.可知,随着它们的迁徙,它们会繁殖后代,数量也会增加,很快就会威胁到非洲东北部的苏丹。由此可知,可知B选项“塞内加尔在苏丹的西南部”正确;根据最后一段中Although leaders of 12 countries have agreed on a plan, it is not expected to be enough.可知,尽管12个国家的领导人已经就一项计划达成一致,但预计这还不够。由此可知,D选项“受蝗虫影响的12个国家已经联合起来,但仍然缺乏杀虫剂”正确。只有C选项“蝗虫能造成这样的破坏主要是因为它们在西非没有天敌”文章没有提到,C选项错误。故选C。第二
47、节(共5小题;每小3分,满分15分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Life is filled with regrets. _16_ When we look back, we always wish that we had made better choices. Then what can we do to avoid future regrets?Make better plansIf you start to do something, you need to make a plan before doing it. The earl
48、ier, the better. _17_ Youll also know what you should do and what you shouldnt do._18_You can go around more often. More outdoor activities can keep you relaxed and active. You also need to be kind. “Thank you” can bring a smile to someones face. Learn to say “sorry” and dont be angry with others.Fi
49、nd the right friend.A friend may make your life and can break your life as well. _19_ Good friends will always better your ideas. Never fear failureEverybody fails. Even the greatest person failed. We should not fear failure, because failure is not the end of the road. _20_Life is good. We dont have
50、 to live in our past, but we do hope that we can plan better, live better and work better when we have the chance to do so.A. Live a more active life.B. Almost all of us have no difficulty telling our regrets.C. We should take failure as a chance and improve ourselves.D. We had many dreams when we w
51、ere young children.E So you have to think twice when you choose a friend.F. Build up your confidence.G. You will know what comes first and what comes last.【答案】16. B 17. G 18. A 19. E 20. C【解析】这是一篇说明文。作者通过这篇文章向我们讲述了人生充满了遗憾,但可以做一些事来避免遗憾的发生。【16题详解】根据上一句Life is filled with regrets.可知,生活充满遗憾。故B项:Almost a
52、ll of us have no difficulty telling our regrets.( 几乎所有人都能毫不费力地说出自己的遗憾。)是对上文的进一步说明,故选B。【17题详解】根据上文If you start to do something, you need to make a plan before doing it. The earlier, the better.可知,如果你开始做某事,你需要在做之前制定一个计划。越早越好。给G项:You will know what comes first and what comes last.(你也会知道你应该做什么和不应该做什么。)是
53、早做计划的好处,符合本段文意。故选G。【18题详解】根据本段内容You can go around more often. More outdoor activities can keep you relaxed and active. You also need to be kind.可知,要过更积极的生活,故选A。【19题详解】根据前文A friend may make your life and can break your life as well.可知朋友的重要,E项:So you have to think twice when you choose a friend.(所以当你选
54、择朋友时,你必须三思而后行)符合文意,故选E。【20题详解】根据前文Everybody fails. Even the greatest person failed. We should not fear failure, because failure is not the end of the road.可知,每个人都失败。即使是最伟大的人也失败过。我们不应该害怕失败,因为失败不是道路的终点。故C项:We should take failure as a chance and improve ourselves.(我们应该以失败为契机,提高自己)承接上文,说明对待失败的态度。故选C。第二部
55、分 英语知识运用(共两节,满分55分)第一节 完形填空(共20小题,每小题2分,满分40分)阅读下面短文。从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was Mothers Day and I was shopping at the local supermarket with my five-year-old son Tenyson. As we were _21_,we realized that only minutes earlier an _22_ woman had fallen over at the entranc
56、e and hit her head on the ground. _23_was with her, but there was blood everywhere and the woman was embarrassed and clearly in shock. _24_,a lot of people stopped to help out._25_we were walking towards the scene, Tenyson became very _26_about what had happened to the elderly people. He _27_to me,“
57、Mom, its not much fun falling over in front of _28_. Seeing that there was a flower stall(摊位)in the front of the supermarket, he added, Why shouldnt we _29_ the lady a flower? It will make her feel better. I was _30_that hed come up with this _31_ idea. So we went over and told the flower seller _32
58、_ we wanted. Just take it,”she replied. I _33_ take your money for such a wonderful _34_.”By now medical staff had arrived, and were _35_ the injured woman. We gave the flower to the womans husband and I told him it was _36_my son. At that, the old man started crying and said, Thank you very much. H
59、e then turned to me, “You have a _37_ son. Happy Mothers Day to you.The man bent down and gave his wife the flower, telling her who it was from. _38_being badly hurt, the old lady looked up at Tenyson with _39_ in her eyes and gave him a little _40_.21. A. leavingB. drivingC. movingD. stopping22. A.
60、 injuredB. awkwardC. honestD. elderly23. A. Her husbandB. My sonC. The crowdD. The seller24. A. SpecificallyB. ParticularlyC. InterestinglyD. Fortunately25. A. IfB. SinceC. WhileD. Unless26. A. guiltyB. curiousC. angryD. worried27. A. complainedB. saidC. liedD. responded28. A. no oneB. someoneC. eve
61、ryoneD. anyone29. A. lendB. bringC. leaveD. buy30. A. amazedB. shockedC. puzzledD. concerned31 A. wiseB. sweetC. innocentD. crazy32. A. A. whichB. whenC. whatD. whether33. A. must notB. cantC. may notD. neednt34. A. sceneB. habitC. flowerD. deed35. A. checking withB. 1ooking afterC. operating onD. p
62、raying for36. A. fromB. toC. withD. about37. A. respectfulB. cheerfulC. successfulD. wonderful38. A. Out ofB. Regardless ofC. Thanks toD. As to39. A. loveB. hopeC. pityD. pain40. A. ideaB. moneyC. smileD. comfort【答案】21. A 22. D 23. A 24. D 25. C 26. D 27. B 28. C 29. D 30. A 31. B 32. C 33. B 34. D
63、35. B 36. A 37. D 38. B 39. A 40. C【解析】本文属于记叙文,讲述了母亲节那一天我和儿子去超市,在出口出看见了一位老人摔倒在地。儿子给她买了花表示同情。而我在这一天我收到了母亲节最好的礼物。【21题详解】考查动词词义辨析及上下文串联。leave离开;drive驾车;move移动;stop停止;当我们正要离开的时候,我们意识到就在几分钟前一位老妇人摔倒在入口处,头部撞到了地上。他们去出口,说明他们要回家了。故A正确。【22题详解】考查形容词辨析及上下文串联。injured受伤的;awkward笨拙的;honest 诚实的;elderly年老的;根据31空后the
64、elderly couple可知她是一个老人。我们意识到就在几分钟前一位老妇人摔倒在入口处,头部撞到了地上。故D正确。【23题详解】 考查名词辨析及上下文串联。根据46空后the elderly couple可知他们是一对夫妻一起出来的,那么是她的丈夫和她在一起。故A正确。【24题详解】考查副词词义辨析。Specifically 特别地;Particularly尤其地;Interestingly有趣地;Fortunately幸运地;她流了很多血,到处都是。这让她很尴尬,但是幸运地是很多人都停下了帮助她。很多人都帮助她,这真是幸运的事情。故D正确。【25题详解】考查连词辨析。If如果;Since
65、自从;While当时;然而;Unless除非,如果不;当我们朝着事发地点走过去的时候,我儿子很担心这位老人。根据句中的were walking说明应该使用while。故C正确。【26题详解】 考查形容词词义辨析及上下文串联。guilty内疚的,有罪的;curious好奇的;angry生气的;worried担心的;当我们朝着事发地点走过去的时候,我儿子很担心这位老人。根据下文他给他们买花说明他很担心同情他们。故D正确。【27题详解】考查动词词义辨析及语境理解。complain抱怨;say说;lie说谎;respond回应;儿子对我说:妈妈,在很多人面前摔倒可不是好玩的事情。ACD三项不符合语境,
66、say to sb对某人说。故B正确。【28题详解】 考查代词辨析。no one没有人;someone某个人;everyone所有人;anyone任何人;儿子对我说:妈妈,在很多人面前摔倒可不是好玩的事情。老人摔倒是所有人都看到的。故C正确。【29题详解】考查动词词义辨析及上下文串联。lend 借出;bring带来;leave离开;buy购买;为什么不给她买一束花呢?这会让她感觉好起来。本句是儿子对我的建议。故D正确。【30题详解】 考查形容词辨析及语境串联。amazed惊讶的;shocked震惊地;puzzled 困惑的;concerned担心的;我很惊讶他能够想起这样一个很好的想法。儿子才
67、5岁,就能够想起这个主意,让我很惊讶。故A正确。【31题详解】 考查形容词词义辨析及语境串联。wise明智的;sweet甜的;愉快的,快乐的;温柔的,亲切的;芳香的;innocent无辜的,幼稚的;crazy疯狂的;五岁的孩子能够想出这样一个让人愉快的主意真让人惊讶。故B正确。【32题详解】考查语法分析。本句是一个宾语从句,作为动词told的宾语,在宾语从句中what既引导起这个宾语从句,也在句中做动词want的宾语。我们故事卖花的人我们想要的东西。故C正确。【33题详解】考查词义辨析。must not禁止,千万不能;cant不可能;may not也许不;neednt不需要,不必;买花的人:我
68、们不能收你的钱,因为你做的是一件很棒的事情。根据句义说明cant符合上下文串联。【34题详解】考查名词词义辨析。scene场景,风景;habit习惯;flower花;deed行为;儿子买花给老人向他们表示同情这是很棒的行为。故D正确。【35题详解】考查短语辨析及语境串联。check核对;look after照顾;operate on做手术;pay for付钱;救护人员已经到场了,正在照顾这位受伤的老人。根据句义可知救护人员来了,应该是为了照顾这老人。故B正确。【36题详解】考查介词辨析。from来自;to向,给;with和;about关于;我把花送给了老人的丈夫,告诉他这个花是我的儿子送的。本
69、句中的from表示花的来源。故A正确。【37题详解】 考查形容词词义辨析及语境串联。.respectful尊敬的;cheerful兴高采烈的;successful成功的;wonderful很棒的;老人哭着对我说:谢谢你,你有一个很棒的儿子。母亲节快乐。故D正确。【38题详解】考查介词短语辨析。Out of出于;Regardless of不管不顾;Thanks to多亏;As to至于,关于;老人的丈夫朝我鞠躬,并把花给了他的妻子,告诉她花是我的儿子送的。尽管受了伤,他的妻子还是带着爱意看着我的儿子,朝着他微笑。故B正确。【39题详解】考查名词词义辨析及上下文串联。love爱;hope希望;pi
70、ty遗憾;pain痛苦;儿子给她送花,她认为我的儿子很出色,很喜欢我的儿子,所以是眼带爱意看着他。故A正确。【40题详解】考查名词词义辨析及上下文串联。idea主意,想法;money钱;smile微笑;comfort安慰;老人眼带笑意看着我的儿子并朝他微笑。故C正确。第II卷注意:将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第二节:(共10小题;每题1.5分,共15分)语法填空Last Friday a storm swept through two villages in the New Territories,_41_(destroy) fourteen homes. Seven others
71、were so badly damaged_42_their owners had to leave them, and fifteen others had broken windows or roofs. One person was killed, several were_43_(serious) hurt and taken to hospital,and a number of other people received smaller hurt. Altogether over two hundred people were homeless after the storm.A
72、farmer,Mr.Tan,said that the storm began early_44_the morning and lasted for over an hour.“I_45_(eat) with my wife and children,” he said, “when we heard a loud noise. A few minutes later our house fell down on top of us.We tried our best_46_(climb) out but then I saw that one of my children was_47_(
73、miss). I went back inside and found him, safe_48_very frightened.”Mrs.Woo Mei Fong said that her husband had just left for work when she_49_(feel) that her house was moving. She ran outside at once with her children.Soldiers helped to take people out of the flooded area and the welfare department br
74、ought_50_(they) food, clothes and shelter.【答案】41. destroying 42. that 43. seriously 44. in 45. was eating 46. to climb 47. missing 48. but 49. felt 50. them【解析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者的家遭受了暴风雨的袭击,并造成了一定的损失。【41题详解】考查非谓语动词。本句已经存在谓语动词且句中没有连词,destroy只能做非谓语,且与逻辑主语storm构成主谓关系,应用现在分词destroying作结果状语,表示顺理成章的结果。故填de
75、stroying。【42题详解】考查状语从句。固定句型sothat“如此以致于”引导结果状语从句。故填that。【43题详解】考查副词。下文hurt为动词,应用副词修饰。故填seriously。【44题详解】考查介词。固定短语in the morning“在早上”。故填in。【45题详解】考查动词时态。句意:我和太太、孩子正在吃饭,这时听到震耳的噪音。表示过去某一个时刻正在进行的动作,应用过去进行时。故填was eating。【46题详解】考查非谓语动词。固定短语:try ones best to do sth.“尽力做某事”。故填to climb。【47题详解】考查非谓语动词。was为be动
76、词,后跟形容词做表语,应用形容词missing “不见的,消失的”。故填missing。【48题详解】考查连词。句意:我回到屋里,发现他很安全,但非常害怕。根据空前后两个形容词是转折关系。故填but。【49题详解】考查动词时态。句意:她丈夫刚去上班,她就感到房子在动。根据前文的had left可知,此处应用一般过去时。故填felt。【50题详解】考查代词。动词bring后跟双宾语,且后跟代词作宾语时只能用宾格形式。故填them。第三部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错 (共10分;每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。作文中共
77、有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。As we all know, everyone have a dream. I have dreamed of being a doctor since I entered into the primary school. Nowadays with modern life go r
78、apidly, many people suffer from different kind of diseases, both mentally and physically. As a result, doctors are in great need at home and abroad. My dream is to become successful doctor, helping to save peoples lives. Although to be a good doctor was very difficult. I will do whatever I can to ke
79、ep everyone health. To make my dream come true, I have told me over and over again that Ill concentrate more to studies. After all, only by working hardly can one succeed._51_52_53_54_55_56_57_58_59_60_【答案】51. havehas 52. 去掉into 53. goging 54. kindkinds 55. successful前面加a 56. wasis 57. healthhealthy
80、 58. memyself 59. toon 60. hardlyhard【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者的梦想。【51题详解】考查主谓一致。everyone强调个体,谓语动词用单数。故have改为has。【52题详解】考查实意动词。enter“进入”是及物动词,跟宾语不用介词。故into去掉。【53题详解】考查非谓语动词。此处考查“with+宾语+宾语补足语”复合结构。宾语modern life与宾语补足语go之间是主动关系,用现在分词表示主动。故go改为going。【54题详解】考查名词复数。kind“种类”是可数名词,由different修饰用复数。故kind改为kind
81、s。【55题详解】考查冠词。句意:我的梦想是成为一名成功的医生。此处泛指“一名成功的医生”,应使用不定冠词,successful是以辅音音素开头的,应使用a。故在successful前加a。【56题详解】考查动词时态。句意:尽管成为一个好医生是很困难的,但是我将尽我所能保持每一人健康。由主句使用一般将来时可知,从句用一般现在时。故was改为is。【57题详解】考查形容词。healthy是宾语补足语,说明宾语的特征,用形容词。故health改为healthy。【58题详解】考查代词。句意:为了梦想成真,我反复告诉我自己我要更加专心学习。主语和宾语是同一人,宾语用反身代词。故me改为myself。
82、【59题详解】考查介词。concentrate on“集中,专心”是固定搭配。故to改为on。【60题详解】考查副词。句意:毕竟,只有通过努力学习,一个人才能成功。hard“努力地”;hardly“几乎不”。根据语境,此处指“努力学习”。故hardly改为hard。【点睛】短文改错在很大程度上考查学生综合运用英语的能力,一般难度不大,但是学生如果想拿高分也并非易事。因此学生在平时的学习中应注意知识的积累,并在做题时学会举一反三,总结做题技巧。(1)注意词法、句法的考查。这是短文改错最常考查的试题,所占比例较高。本文中的go改为going,kind改为kinds,was改为is,health改为
83、healthy, me改为myself,to改为on,hardly改为hard都是对词法和句法的考查。要正确解答这些试题,需要考生平时注意多积累,多总结。(2)注意一致性。一致性方面的错误主要包括主谓一致、时态一致、指代一致、并列成分对称等。文章考查的have改为has就是主谓一致。(3)查找缺词、多词。本文中出现的缺词和多词错误有两处。enter是及物动词,故into去掉。第五处:表示“我的梦想是成为一名成功的医生。” 此处泛指“一名成功的医生”,应使用不定冠词,successful是以辅音音素开头的,应使用a。故在successful前加a。第二节 书面表达(满分25分)61.假设你是星光
84、中学的李华,将参加主题为“Lets Ride Bicycles”的英语演讲比赛。请撰写一份演讲稿,主要内容包括:1.目前汽车带来的空气污染和交通堵塞等问题;2.骑自行车的益处,如环保、对健康有益等。注意:1.词数:100左右2.演讲稿开头和结尾已给出,但不计入总词数。参考词汇:低碳生活:low-carbon life 节能:energy savingGood morning, everyone,I am Li Hua from Xingguang Middle School. I feel it an honor to communicate my idea to you. The topic
85、 of my speech is “Lets Ride Bicycles”._【答案】Good morning, everyone!I am Li Hua from Xingguang Middle School. I feel it an honor to communicate my idea to you. The topic of my speech is “Lets Ride Bicycles”.As is known to all, air pollution is getting more and more serious recently and as a result, ma
86、ny people are suffering from lung diseases. Whats more, the traffic condition is getting worse and worse day by day, on account of the popularity of cars. So, it is right time that we should lead a low-carbon lifeWe ought to ride bicycles, for not only can it save energy but also it reminds us to ra
87、ise awareness of environmental protection.There is no denying that regular exercise and fresh air contribute to good health. Moreover, riding bicycles provides us with a perfect opportunity to strengthen our body and keep up high spiritsEvery little step can make a difference to society. Lets ride b
88、icycles. Im convinced that our world will become more beautiful.【解析】【分析】这是一篇提纲类写作。【详解】第1步:根据提示可知,假设你是星光中学的李华,将参加主题为“Lets Ride Bicycles”的英语演讲比赛。请撰写一份演讲稿,主要内容包括:1.目前汽车带来的空气污染和交通堵塞等问题;2.骑自行车的益处,如环保、对健康有益等。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):low-carbon life (低碳生活);energy saving (节能);as a result (结果);on account of (由于);
89、strengthen(加强)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如We ought to ride bicycles, for not only can it save energy but also it reminds us to raise awareness of environmental protection.运用原因状语从句;Im convinced that our world will become more beautiful.运用了宾语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。