1、练习2单句语法填空七选五完形填空.单句语法填空(介词)1The reason _ its success is that many audience find their own connection to the movie.2My brothers wife is a Japanese, so the name had to sound good _ Japanese too.3A metaanalysis of hundreds of studies concluded that the device was “possibly or probably effective” _ a tr
2、eatment for depression.4Our teachers are all native speakers _ a lot of experience.5They believe they can achieve anything merely _ clicking a button.6In the long run, the advantages of online education extend beyond the students and their employers to the effect _ the economy.7The gentleman who ask
3、ed about our intention had left his credit card number to pay _ our order and then walked off.8I know that her high standards have helped me stay focused _ whats important.9To make a huge success, a scientist has to be prepared to get _ deep trouble.10Unfortunately, in his twenties, he suffered _ a
4、disease that couldnt be cured, which was a great challenge for him.七选五20201月浙江卷说明文263词Lets take a minute to think about the water we use. The human body is 60% water and we need to drink lots of water to be healthy. When we are thirsty we just go to the kitchen and fill a glass with clean water._1_
5、For example, farmers, who produce the food we eat, use water to make the plants grow. When we turn on a light or switch on a TV or a computer we use energy and we need water to produce this energy.The truth is that we are lucky enough to have clean water whenever we want, but this is not the case fo
6、r many people around the world. _2_ Thats around one in 10 people in the world. If we drink dirty water, we can catch diseases from the bacteria and become ill. Every year over 500,000 children die from diarrhoea (腹泻) from dirty water. Thats around 1,400 children every day! Also, in some countries c
7、hildren walk many kilometers every day to get water. _3_ Therefore, they dont have time to learn how to read or write and dont get an education._4_ On this day every year, countries around the world hold events to educate people about the problems of dirty water and that clean water is something tha
8、t everyone should have around the world. At one school in the UK, children between the ages of 10 and 15 walk 6 km with six litres of water. _5_ People give them money to do this and all the money helps get clean water to as many people as possible around the world.AWe use water indirectly too.BEver
9、y system in our body depends on water to function.CIt is to inspire people to learn more about waterrelated problems.DIf children walk many hours a day to get water, they cant go to school.EDid you know that around 750 million people do not have clean water to drink?FIn 1993 the United Nations decid
10、ed that March 22nd is the World Day for Water.GIn this way, they know how it feels to walk a long distance carrying heavy bottles.完形填空20201月浙江卷记叙文246词I was born legally blind. Of all the stories of my early childhood, the one about a _1_ is my mothers favorite.I was only two when the _2_ occurred. W
11、e had just arrived home from a trip. Mom lifted me out of the car and _3_ to speak to the driver. I took advantage of my brief _4_ to dash across the lawn (草坪)and hit a large maple tree! I was running so fast that I bounced off the trunk and _5_ on my backside. Mom _6_ me to start crying, but I just
12、 sat there for a minute. Then I _7_ myself up and kept right on going. Mom always _8_ here that, as many times as I _9_ across the lawn after that, I never again _10_ into that tree.Mom loves to use this story as an _11_. It reminds her that children dont enter life _12_ to take risks or unwilling t
13、o _13_ again when they fall down. She never wanted me to lose that _14_ as I grew older. When I _15_ my major life decisions, I was still that little girl tearing fullspeed across the lawn. I studied abroad and later moved away from my parents home to look for a _16_. Through years of _17_, I have b
14、ecome a respected teacher in a school serving highneed students.We are almost certain to get _18_ at some point during the process of achieving our goal. When that happens, dont sit in the grass and _19_. Just get up and keep on going. It will all be worth it _20_.1A.tripBraceCtreeDdriver2A.incident
15、 Bchange Cillness Dproblem3A.feared Brefused Cforgot Dturned4A.delay Babsence Cfreedom Drest5A.landed Bslept Claughed Dwept6A.promised Bencouraged Callowed Dexpected7A.woke Bpicked Cwarmed Dgave8A.adds Breplies Cadmits Dsupposes9A.drove Blived Cstood Dzoomed10A.crashed Bbroke Cclimbed Dlooked11A.ans
16、wer Bexample Cexcuse Dorder12A.able Bashamed Cafraid Danxious13A.ask Bshare Clearn Dtry14A.honesty Btoughness Ckindness Dcuriosity15A.regretted Breviewed Cmade Dexplained16A.job Bfriend Cfortune Dhouse17A.memories Befforts Cresearch Dexperience18A.mixed up Bfed up Cknocked down Dsettled down19A.play
17、 Brelax Cdream Dcry20A.all at once Bin the end Cin either case Das a result黄金考点语法填空冠词考点3用在序数词前或最高级前考例The plum trees are _ first to flower even as the snow is melting (融化)2020全国卷点拨在序数词first前,要用定冠词the。考点4冠词用于固定短语考例Unexpectedly, Im facetoface with the gorilla (大猩猩), who begins screaming at _ top of her
18、 lungs.2018全国卷点拨at the top of“在的顶上; 在的顶点”,为固定搭配, 故填the。练习2单句语法填空七选五完形填空.单句语法填空(介词)1答案与解析:for这部电影成功的原因是很多观众发现了他们自己与这部电影之间的联系。the reason for表示“的理由”,用介词for。2答案与解析:in我哥哥的妻子是日本人,所以这个名字用日语读也必须好听。表示“用语言”应用介词in。3答案与解析:as对数百项研究的元分析结果是:这台设备可能或很可能会对治疗抑郁有效。此处表示“作为治疗抑郁的一种方法”,故填as。4答案与解析:with我们的老师都是说母语的人,他们的经验很足。
19、with表示“具有;带有”,故填with。5答案与解析:by他们相信他们仅仅通过点击一个按钮就能实现任何事情。表示“通过做某事”用介词by。6答案与解析:on从长远来看,在线教育不仅让学生和他们的雇主受益,还对经济有影响。此处表示“对的影响”,应用介词on。the effect on sth.意为“对某事的影响”,故填on。7答案与解析:for询问我们的意图的那位绅士留下了他的信用卡号码以支付我们的订单,然后走开了。pay for为固定搭配,意为“为付款”,故填for。8答案与解析:on我知道她的高标准已经帮助了我专注于重要的事情。focus on为固定搭配,意为“集中于;关注”,故填on。9
20、答案与解析:into为了取得巨大的成功,科学家必须作好深陷困境的准备。get into trouble为固定搭配,意为“陷入困境”,故填into。10答案与解析:from不幸的是,在他二十多岁的时候,他患上了一种无法治愈的疾病,这对他来说是一个巨大的挑战。suffer from为固定搭配,意为“患病;受之苦”,故填from。.七选五【语篇解读】本文是说明文,主要介绍了水的重要性。当前世界上很多人喝不到干净的水,我们要珍惜水资源。1答案与解析:A结合上文的“The human body is 60% water and we need to drink lots of water”和下文的“us
21、e water to make the plants grow” “we need water to produce this energy”可知,第一段讲述了人类直接用水,而第二段讲述了人类间接用水,故选A项。2答案与解析:E结合下文的“Thats around one in 10 people in the world. If we drink dirty water”可知,此处讲述世界上还有很多人缺少干净的饮用水,而这与E项中的“do not have clean water to drink”信息一致。特别要注意选项中及下文的关键词people的呼应和选项中及上文的clean wate
22、r的呼应。3答案与解析:D结合上文提到的“Also, in some countries children walk many kilometers every day to get water”和下文的“Therefore,they dont have time to learn how to read or write and dont get an education”可知,在一些国家,孩子们为了取水需要花费大量的时间,因此不能上学。故选D项。要注意选项中的children和get water与上文的呼应,以及选项中的school与下文的read or write和get an educ
23、ation的呼应。4答案与解析:F根据下文的“On this day every year, countries around the world hold events to educate people”可知,下文具体提到了每年这一天人们要做的事情,这是F项的进一步拓展,由此答案选F项。5答案与解析:G结合上文的“children between the ages of 10 and 15 walk 6 km with six litres of water”可知,这所学校的孩子要体验取水的艰辛,1015岁的孩子要提着六升水走六千米,这与选项G中的“walk a long distance
24、 carrying heavy bottles”相符。要注意选项中的In this way“通过这种方式”,是对上文的延伸。故答案为G项。.完形填空【语篇解读】本文是一篇记叙文,主要讲述了一个励志的故事。作者两岁的时候撞到了树干上,摔倒在草坪上。作者没有哭,而是自己站起来。从这件事情开始,作者凭着坚强的性格取得了事业的成功。1答案与解析:C联系下文的“and hit a large maple tree”可知,这是关于一棵树(tree)的故事。2答案与解析:A根据下文可知,这是一个事件。因此选incident。3答案与解析:D结合“Mom lifted me out of the car”和“
25、to speak to the driver”可知,母亲把作者从车上抱下来之后,转身跟司机交谈。因此选turned。4答案与解析:C根据“took advantage of my brief”可知,在母亲跟司机交谈的空隙,作者想充分利用这个短暂的自由自己玩一会儿。因此选freedom。 delay表示“延期”;absence表示“缺席”;rest表示“休息”。5答案与解析:A结合“I bounced off the trunk”和“on my backside”可知,作者从树干上弹出后,仰面朝天摔倒在地上。因此选landed。6答案与解析:D结合上下文可知,作者摔得这么狠,此时母亲预计作者会哭
26、。因此选expected,意为“料想,预计”。7答案与解析:B结合下文的“kept right on going”可知,作者并没有哭,而是自己站了起来。因此选picked。pick oneself up表示“(跌倒后)站起来”。8答案与解析:A结合下文可知,此处表示这是母亲在讲完作者的经历后,总是补充说的话。因此选adds,表示“补充说”。reply表示“回答”;admit表示“承认”;suppose表示“料想”。9答案与解析:D结合上文的“dash across the lawn (草坪)”可知,此处表示与上文相同的情况,在作者以后很多次快速跑过草坪的时候。故选D项。10答案与解析:A结合上
27、文的“hit a large maple tree”“never again”和下文的“into that tree”可知,有了这次经历之后,作者再也没有撞到那棵树上。因此选crashed,意为“撞击”。11答案与解析:B结合上文的“use this story”可知,母亲以我的故事为例。因此选example,表示“例子”。12答案与解析:C结合下文的“unwilling to”可知,此处表示“害怕冒险”,or前后的意义和语气是一致的。因此选afraid。13答案与解析:D结合上文的“take risks”和下文的“again when they fall down”可知,这里表示在跌倒的时候
28、不愿再次尝试。因此选try。14答案与解析:B上文讲到了作者的坚强,同时结合“She never wanted me to lose that”可知,母亲不想让作者失去那份韧性。因此选toughness。 honesty表示“诚实”;kindness表示“善良”;curiosity表示“好奇心”。15答案与解析:C结合语境可知,此处表示当作者做重大的人生决定的时候。因此选made。16答案与解析:A结合下文的“I have become a respected teacher in a school”可知,作者离开父母的家,去寻找一份工作。因此选job。17答案与解析:B结合下文的“I hav
29、e become a respected teacher”可知,这是作者多年努力的结果。故选efforts。18答案与解析:C结合下文的“When that happens, dont sit in the grass”和作者小时候的经历可知,作者认为,在实现人生目标的过程中,我们难免被撞倒。故选knocked down。mixed up表示“困惑的”,fed up表示“厌烦的”。19答案与解析:D根据上文的“me to start crying”可知,此处选cry,呼应上文作者的经历。20答案与解析:B结合“Just get up and keep on going”可知,我们要站起来,并勇往直前。这一切最终都是值得的。此处in the end表示“最终,最后”。