1、2022届广东省惠东县高三上学期8月第一次教学质量检测英语试题卷面满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将准考证条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用签字笔直接将答案写在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A
2、、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AFour remarkable inventionsFor more than half a century, the Consumer Electronics Show(CES) has been the place for companies and inventors to display their newest and coolest gadgets.Here are our picks for some of the most interesting and creative inventions.The Sweet Little Rolli
3、ng RobotSamsung has released Ballie, a tennis-sized robot that can follow you around the house, answer your questions, and entertain your pets. Since its equipped with a camera, it can keep an eye on your home while youre away. Its like a smart assistant that goes wherever you do, rolling into your
4、bedroom to ring your wake-up alarm, rolling to the kitchen to turn on the toaster and giving you the weather report as you brush your teeth.The Insoles to Pick Up Your PactAny runner knows the right shoes are key to your speed. But Nurvv insoles promise more than mere cushioning. The insoles transmi
5、t data to a coaching app, which offers information on your technique and performance. It measures your foot strike and assesses your injury risk. The app then generates personalized workouts to set targets and help you beat your best speeds. Half marathon, here you come!The No-Studio-Needed Yoga Cla
6、ssCant keep up your commitment to a yoga studio membership? The Yoganotch personal yoga assistant lets you drop into a virtual class any time you want. Follow along with a set series while 3-D sensors tell you whether you need to straighten your legs a bit more. The idea it that it improves your for
7、m while reducing the risk of injury.The Dau-Enhanced GrillWhile working by sight, smell and feel, a chef may appreciate Webers new Smart Grilling Hub. It can monitor your pork and turkey while an app gives advice about cooking technique and safe temperatures.1. What can the Sweet Little Rolling Robo
8、t do?A. Feed your pets.B. Hay tennis with you.C. Take you wherever you want.D. Assist you to do your housework.2. Which of the following is suitable for a runner?A. Ballie.B. Nurvv.C. Yoganotch.D. Smart Grilling Hub.3. What do we know about the Webers invention?A. It uses virtual reality.B. It is co
9、nvenient for cooking.C. It makes meals for you automatically.D. It helps you do well in your yoga exercises.【答案】1. D 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个最有趣和最有创意的发明的情况。【1题详解】细节理解题。根据第三段中“Its like a smart assistant that goes wherever you do, rolling into your bedroom to ring your wake-up alarm, rolling
10、 to the kitchen to turn on the toaster and giving you the weather report as you brush your teeth.(它就像一个智能助手,无论你去哪里,它都会滚进你的卧室,敲响你的闹钟,滚到厨房打开烤面包机,在你刷牙的时候为你播报天气预报)”可知,Sweet Little Rolling Robot可以帮助你做家务。故选D。【2题详解】细节理解题。根据The Insoles to Pick Up Your Pact部分中“Any runner knows the right shoes are key to your
11、 speed. But Nurvv insoles promise more than mere cushioning. The insoles transmit data to a coaching app, which offers information on your technique and performance. It measures your foot strike and assesses your injury risk. The app then generates personalized workouts to set targets and help you b
12、eat your best speeds.(任何跑步者都知道正确的鞋子是你速度的关键。但Nurvv鞋垫承诺的不仅仅是缓冲。这款鞋垫可以将数据传输到一个教练应用程序,后者会提供有关你的技术和表现的信息。它会测量你的脚伤并评估你受伤的风险。然后,这款应用会生成个性化的锻炼计划,设定目标,帮助你打破最佳速度)”可知,Nurvv适合跑步者。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“While working by sight, smell and feel, a chef may appreciate Webers new Smart Grilling Hub. It can monitor yo
13、ur pork and turkey while an app gives advice about cooking technique and safe temperatures.(通过视觉、嗅觉和触觉工作时,厨师可能会欣赏Weber的新智能烧烤架。它可以监控你的猪肉和火鸡,同时一款应用程序会提供烹饪技巧和安全温度方面的建议)”可知,Weber的发明做饭很方便。故选B。BThough leaders from the International Olympic Committee(IOC)have announced a first-of-its-kind postponement of t
14、he Tokyo Summer Olympics because of the corona virus epidemic,people all over the world are still concerned about its preparations.Officials from the Tokyo Olympic Committee say they are sparing no effort and announce the Tokyo Summer Olympics in 2021 is going green.The 5,000 medals Japan has made a
15、re more special than most.One novel focus of the Tokyo Olympics is to besustainable”to avoid using too many natural resources,so that the games are easy on the environment.As part of this goal,the organizers decided to make all of the Olympic medals out of metal recycled from old electronics.Almost
16、all electronics are made with small amounts ofprecious metals,like gold and silver.But collecting enough of these metals to make 5,000 medals was a huge challenge.Thats because the amount of metal in each device is tiny.It would take about 20,000 cell phones to get just l kilogram of gold.Beginning
17、in April 2017,the organizers placed collection boxes around the country,and asked people to turn in their old electronic devices.Soon people began to respond to the initiative(倡导),turning in smart phones,digital cameras,handheld games,and laptops.At first,collection went slowly,but soon more and mor
18、e areas began to take part.By the end,1,621 local governments had helped out with the collection process.Then came the job of breaking those devices down into smaller pieces.After eing taken apart and sorted, the small electronics were smelted(熔炼)to get all the gold,silver,and bronze elements.This i
19、s a tricky job, which calls for careful attention and good skill.Its also dangerous,because some of the metals and other things arent safe for people to touch or breathe.By the end of March,2019,the organizers had hit their targets of getting enough metal for the medals. They had collected around 32
20、 kilograms of gold,4,100 kilograms of silver and 2,200 kilograms of bronze.And now all the 5,000 medals are available for the would-be winners.4. What can we know about the Tokyo Olympics medals?A. They are hugely valuable.B. They are of high quality.C. They are made from e-waste.D. They are designe
21、d uniquely.5. What does Paragraph 4 mainly tell us?A. The difficulty of making the medals.B. The initiative to recycle used smart phones.C. The classification of the collected devices.D. The process of collecting old electronics.6. The underlined word “tricky” in Paragraph 5 meansA. creativeB. deman
22、dingC. well-paidD. time-consuming7. Whats the purpose of Tokyos way of making the medals?A. To advocate sustainable use of resources.B. To promote the spirit of Olympic Games.C To introduce a new technique to make medals.D. To show the gravity of environmental damage.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】这
23、是一篇说明文。文章介绍了日本回收电子垃圾制作成2021年东京夏季奥运会的奖牌,贯彻落实资源“可持续发展”的目标。【4题详解】细节理解题。根据第二段中As part of this goal, the organizers decided to make all of the Olympic medals out of metal recycled from old electronics(为了实现这一目标,组织者决定用回收旧电子产品的金属来制作所有的奥运奖牌)可知,东京奥运会的奖牌它们是由电子垃圾制成的。故选C项。【5题详解】主旨大意题。根据第四段中Beginning in April 201
24、7, the organizers placed collection boxes around the country, and asked people to turn in their old electronic devices(从2017年4月开始,组织者在全国各地放置了收集箱,并要求人们上交他们的旧电子设备)以及At first, collection went slowly, but soon more and more areas began to take part. By the end, 1,621 local governments had helped out wit
25、h the collection process(起初,收集进展缓慢,但很快越来越多的地区开始参与。截至目前,共有1621个地方政府参与了回收工作),可知第四段主要告诉我们收集旧电子产品的过程。故选D项。【6题详解】词义猜测题。根据第五段中划线词所在句This is a tricky job, which calls for careful attention and good skill(这是一项_工作,需要仔细的注意和良好的技能)以及Its also dangerous, because some of the metals and other things arent safe for
26、people to touch or breathe(这也是危险的,因为一些金属和其他东西对于人们的触摸和呼吸是不安全的)因此推断这是一个要求高的工作或者很棘手,因此猜测划线词tricky意为“要求高的,棘手的”。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据第二段中One novel focus of the Tokyo Olympics is to be “sustainable”to avoid using too many natural resources, so that the games are easy on the environment(东京奥运会的一个新焦点是“可持续发展”,即
27、避免使用过多的自然资源,这样奥运会对环境就比较宽松),可知,东京制造奖牌的目的是提倡资源的可持续利用。故选A项。CLets face it.Youre likely reading this article in an effort to avoid some other tasks youre procrastinating (拖延) to learn how to stop procrastination, but the clock is ticking. So why cant you seem to get rid of that?Though the psychological c
28、auses are still debated, theres a human tendency to over or underestimate the value of a reward based on its temporal proximity (时间接近). This is often referred to as temporal discounting. For example, if I offered you$100 today or 110 in a month, most would take the hundred and run. But what if inste
29、ad I offered you 100 dollars in a year or 110 in a year and one month, you might say to yourself if I can wait a year I can wait the extra month.But the time and value difference are the exact same in each example. It turns out that human motivation is highly influenced by how near the reward is mea
30、ning the further away the reward is the more you discount its value. So being online is more appealing than preparing for your test. The problem is surfing the Internet provides many small quick and continuous rewards unlike your test scores which are a future one.So how do you overcome the urge to
31、put off so many tasks?Unfortunately there is no definite answer, but try rewarding yourself with a timely snack or other enjoyable activities. The Pomodoro Technique makes use of a timer to work for 25 minutes straight and when youve done this give yourself the reward with a 5-minute break. Then sta
32、rt the working clock again, Gradually increasing the amount of work time you put in will improve your time management skills.Its been shown that creating a costly deadline is also an effective way to manage your working habits. And try to enjoy the process of achieving something instead of thinking
33、only our minutes of suffering.8. What does the underlined word “that” in Paragraph 1 refer to?A. This article.B. Procrastination.C. An effort.D. The clock.9. An example is given in Paragraph 2 to make the theoryA. interestingB. accurateC. understandableD. influential10. Why is surfing online more at
34、tractive to students than studying?A. It helps them kill time faster.B. It offers them more information.C. It supplies instant rewards to them.D. It strengthens the bond between friends.11. Whats a suggested solution to procrastination?A. Rewarding yourself with a future gift.B. Increasing the amoun
35、t of work time.C. Ignoring the process of doing the task.D. Paying dearly for your procrastination.【答案】8. B 9. C 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇议论文。文章讲述了一些摆脱拖延症的方法。【8题详解】词句猜测题。根据第一段中Youre likely reading this article in an effort to avoid some other tasks youre procrastinating (拖延) to learn how to stop procr
36、astination, but the clock is ticking. 你读这篇文章可能是为了避免一些其他你正在拖延的任务,学习如何停止拖延,但是时间在滴答滴答地流逝。 可知,代词that指的是“拖延”。故选B项。【9题详解】推理判断题。根据第二段中Though the psychological causes are still debated, theres a human tendency to over or underestimate the value of a reward based on its temporal proximity (时间接近). This is oft
37、en referred to as temporal discounting. 虽然心理原因仍有争议,但人类有一种倾向,基于其时间上的接近程度,会高估或低估奖励的价值。这通常被称为时间折现。可知,本段中给出了一个例子,以使该理论易于理解。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第三段中 So being online is more appealing than preparing for your test. The problem is surfing the Internet provides many small quick and continuous rewards unlike
38、your test scores which are a future one. 所以上网比备考更有吸引力。问题是上网提供了许多小的快速和持续的奖励,不像你的考试成绩是未来的一个奖励。可知,上网比学习对学生更有吸引力是因为它给他们提供了即时的回报。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中Its been shown that creating a costly deadline is also an effective way to manage your working habits. 有证据表明,设定一个昂贵的期限也是管理工作习惯的有效方法。可知,为你的拖延付出高昂代价是对拖延症
39、的一个建议。故选D项。DSeptember is an exciting month in every college freshmans life. For many, its the first time that theyve left home to live in a new environment. But after the hustle and bustle of a few weeks, excitement gives way to a less enjoyable emotionhomesickness.Homesickness manifests itself in m
40、any ways. You may miss mums cooking, your pets, or even your old bed. All this becomes a fond memory of the past. Homesickness can be a bitter feeling for many students, especially when faced with the challenges of settling into an unfamiliar environment.But remember, youre not alone. According to a
41、 recent BBC article, 70 percent of British college students experience homesickness. In this increasingly globalized world in which people migrate to faraway places for a relationship, education or work, homesickness is a feeling shared by many adults.Homesickness can have similar symptoms to depres
42、sion and in extreme cases it can develop into a panic attack. As for the term, homesickness or nostalgia wasnt invented until the 17th century. It was considered a disorder by a Swiss physician, who attributed soldiers mental and physical discomfort to their longing to return home, nostos from Greek
43、, and the accompanying pain, algos.Studies in recent years, however, have shown that nostalgia may have some benefits to our mental health. After a decade of surveys and researches, Constantine Sedikides, a US social psychologist, found that nostalgia is what makes us human. He explains that nostalg
44、ia can resist loneliness, boredom and anxiety. Therefore, its necessary for college students to learn some ways to overcome the uncomfortable feeling.12. From the first two paragraphs, we can infer that _.A. homesickness means a fond memory of the pastB. only a few students will experience homesickn
45、essC. homesickness is an enjoyable emotion among freshmenD. college freshmen usually suffer from homesickness after weeks13. According to the passage, we can know that _.A. homesickness may cause mental diseasesB. homesickness is a feeling only shared by adultsC. homesickness wont do any good to our
46、 healthD. homesickness is also called nostalgia in Switzerland14. What is most likely to be discussed in the paragraph that follows?A. some benefits about homesicknessB. other problems in college freshmens lifeC. how to make campus life more meaningfulD. some tips on how to cope with homesickness15.
47、 What is the best title for the passage?A. Lets embrace homesicknessB. How to fit into the college lifeC. A harmful emotionhomesicknessD. The disadvantages of homesickness【答案】12. D 13. A 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍大学新生常有的思乡情绪,虽然这种情绪在极端情况下可能会导致精神上的疾病,但同时作者也指出思乡是很正常的,它也可以带来一些好处。【12题详解】推理判断题。根据第一段B
48、ut after the hustle and bustle of a few weeks, excitement gives way to a less enjoyable emotionhomesickness.可知但在几个星期的喧嚣之后,兴奋让位于一种不那么愉快的情绪思乡。由此可推知,大学生经常在几个星期后开始想家,故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第四段Homesickness can have similar symptoms to depression and in extreme cases it can develop into a panic attack.可知思乡病的
49、症状与抑郁相似,在极端情况下,它可以发展成恐慌发作。由此可知,思乡病可能会导致精神疾病,故选A项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中Therefore, its necessary for college students to learn some ways to overcome the uncomfortable feeling.可知因此,大学生有必要学习一些方法来克服这种不舒服的感觉。由此可推知,接下来最有可能讨论的是如何处理想家的问题,故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段September is an exciting month in every college f
50、reshmans life. For many, its the first time that theyve left home to live in a new environment. But after the hustle and bustle of a few weeks, excitement gives way to a less enjoyable emotionhomesickness.可知九月是每个大学新生生活中令人兴奋的一个月。对许多人来说,这是他们第一次离开家,在一个新的环境中生活。但在几个星期的喧嚣之后,兴奋让位于一种不那么愉快的情绪思乡。结合文章介绍大学新生常有的
51、思乡的情绪,虽然思乡这种情绪在极端情况下可能会导致精神上的疾病,但同时作者也指出思乡是很正常的,它也可以带来一些好处。故A项“让我们接受思乡病吧”最符合文章标题。故选A。第二节(共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Youve got mailand its a postcardPaulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored p
52、icture of Romes Colosseum. Or Africas Victoria Falls. Or Chinas Great Wall. _16_ I often send postcards to family and friends. he says to China Daily, but you can imagine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it _17_ ” Seeking other like
53、-minded souls, however, Paulo started looking in a somewhat unlikely place: online. Many would say the Internet is a place for people who have given up on the traditional postal service, but Paulos hunch(直觉)paid off. Today his hobby has developed into the website , a social network that has grown to
54、 575,217 registered users in 214 countries and regions since he started it 10 years ago. _18_ Running the website has almost turned into a full-time job. Language is certainly a harrier for many people. For postcrossing to work worldwide, a common communication language is needed so that everyone ca
55、n understand each other. As cool as it may be to receive a postcard written in Chinese, the concept doesnt work if one doesnt understand it. _19_ So a common language is required and in postcrossing thats English since its widely spoken. Many people in China have limited exposure to English. _20_ Th
56、at said, we know of many postcrossing members, including Chinese, who have actually improved their English skills through their use of postcrossing, Paulo says.A. And thats totally fineB. That makes it extra hard to learn and practice itC. He likes to think of sending postcards as a family-friendly
57、hobbyD. Many love to make a connection with someone from across the world.E. On August 5, the number of postcards exchanged by members topped 31 million.F. Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card in Swedish takes part of the fun away.G. In short, he loves postcards, and the excitement
58、 of getting a hand-written note from someone far away.【答案】16. G 17. A 18. E 19. F 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了Paulo Magalhaes创建的过程及其现状。Paulo Magalhaes非常喜欢明信片但是苦于身边没有与他志趣相投的人,于是他开始从网上寻求志同道合的人,因而创立了。随着公司在全球不断壮大,语言成为沟通的主要障碍,后来英语被选为共同语言方便大家交流。【16题详解】上文“Paulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer e
59、ngineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored image of Romes Colosseum. Or Africas Victoria Falls. Or Chinas Great Wall.( 34岁的葡萄牙电脑工程师Paulo Magalhaes喜欢打开他的邮箱,然后发现一个色彩鲜艳的罗马斗牛场图像。或者非洲的维多利亚瀑布。或者是中国的长城)”介绍了Paulo喜欢明信片的个人爱好。下文“. and you realize that not everyone is into it.”说明他身边缺少与他志趣相投的
60、人。选项G“In short, he loves postcards, and the excitement of getting a scribbled note from someone far away.(简而言之,他喜欢明信片,也喜欢收到远方某人潦草的便条时的那种兴奋)”起到承上启下的作用,总结了上文Paulo喜欢明信片,也引出下文关于他的喜好得不到回应的问题。故选G项。【17题详解】上文“I often send postcards to family and friends. he says to China Daily, “but you can imagine that aft
61、er a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it(“我经常给家人和朋友寄明信片, ”他说,“但你可以想象,过一段时间,你收到的明信片不会像你寄的那么多,而且你意识到并不是每个人都喜欢这样。”)”说明Paulo意识到身边的亲人和朋友不是都和他有相同的爱好,因此他也很坦然接受这个事实,因此选项A“那完全没问题”符合语境。故选A项。【18题详解】上文“Today his hobby has evolved into the website P, a socia
62、l network that has grown to 575,217 registered users in 214 countries and regions since he launched it 10 years ago.(如今,他的这个爱好已经发展成了P这个社交网站。自从10年前他创建这个网站以来,已经有来自214个国家和地区的575217名注册用户)”是在介绍目前网站的发展状况,因此符合文意的只有E选项“8月5日,会员互赠的明信片数量达到3100万张”是在介绍该网站相关的数据。故选E项。【19题详解】上文“As cool as it may be to receive a pos
63、tcard written in Chinese, the concept doesnt work if one doesnt understand it.(收到一张用中文写的明信片可能很酷,但如果你不理解它,这个概念就行不通)”是举例说明他国人收到中文明信片时的问题。选项F“Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card written in Swedish takes part of the fun away.(同样地,如果你只会说中文,收到瑞典语的卡片也会夺走一部分乐趣)”是举例说明中国人收到他国语言明信片时也会遇到相同的问题
64、。两句相结合,符合结论句的语义要求,故选F项。【20题详解】上文“Many people in China have limited exposure to English.(许多中国人很少能接触到英语)”说明对某些人来说学习英语的门槛较高。结合下文“. who actually improved their English skills through their use of postcrossing.(他们实际上通过使用明信片来提高他们的英语技能)”可知,写明信片成为一种练习英语的渠道。因此选项B “这使得学习和练习它变得格外困难 ”符合语境要求,说明对一些人来说学习和练习英语的难度较高
65、,因为渠道较少。故选B项。第二部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Since it was uploaded to Internet in June, the video of Nigerian ballet dancer Madu dancing in the rain has been _21_ hundreds of thousands of times over. In a moment when social media channels have been
66、 filled with upsetting _22_, the scene of the 11-year-old pirouetting (单脚旋转) over puddles (水坑) is especially _23_.Madu is one of a dozen students at Daniel Owosenis Leap Academy(学院) of Dance. Owoseni _24_ the ballet school three years ago. He _25_ himself after watching Save the Last Dance at 13. “I
67、 basically learned all the fundamental _26_ of ballet through Internet,” says Owoseni. A _27_ later, Owoseni was outstanding enough to _28_ the best in the country. _29_, his hopes for an international career were quickly ruined, for he was told an African was not qualified. It was then that Owoseni
68、 decided to _30_ a ballet school in his hometown for kids like himself who couldnt _31_ ballet classes. Owoseni started teaching at his home before a local businesswoman offered him a free _32_ where he now holds weekly lessons.Beyond the _33_ that the academy has received from all over the world, h
69、es most impressed by the _34_ of his own pupils. “Nothing makes a teacher _35_ than a student who wants to learn,” he says. “Even though it rains cats and dogs outside theyre getting ready for class. Who wouldnt be proud of these children?”21. A. heardB. viewedC. madeD. delivered22. A. newsB. promis
70、esC. creditsD. progress23. A. inspiringB. annoyingC. interestingD. convincing24. A. attendedB. foundedC. finishedD. discovered25. A. demandedB. exchangedC. clarifiedD. taught26. A. competitionsB. directionsC. principlesD. solutions27. A. decadeB. fortnightC. centuryD. week28. A. manageB. surpriseC.
71、cancelD. match29. A. AnywayB. HoweverC. BesidesD. Therefore30. A. run intoB. account forC. set upD. refer to31. A. affordB. reserveC. receiveD. submit32. A. opportunityB. spaceC. guidanceD. holiday33. A. intentionB. permissionC. assistanceD. attention34. A. contributionB. motivationC. devotionD. adm
72、ission35. A. angrierB. sadderC. wiserD. happier【答案】21. B 22. A 23. A 24. B 25. D 26. C 27. A 28. D 29. B 30. C 31. A 32. B 33. D 34. C 35. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文通过一个11岁男孩走红的芭蕾视频导入,介绍了他的老师Owoseni的传奇人生:从小自学成才,通过自己的努力在家乡为像他一样没钱上芭蕾课的孩子们开办一所芭蕾学校,并为他学生们的努力投入而骄傲。【21题详解】考查动词过去分词词义辨析。句意:自从来自尼日利亚的芭蕾舞者马杜在雨中跳舞的视频在
73、6月被上传到网上后,到现在为止已经获得了超过几十万的观看量。A. heard(被)听到;B. viewed(被)观看;C. made(被)制作;D. delivered(被)发送。因为传到网上的是视频,所以应该是“被观看”。故选B项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:在社交媒体频道充斥着令人沮丧的消息的时刻,11岁孩子在水坑上做脚尖旋转的场景尤其令人振奋。A. news新闻,消息;B. promises承诺;C. credits信用;D. progress进步。社交媒体所传播的可以是“消息”,其他选项如“承诺、信用和进步”都不是社交媒体所传播的。所以应填news。故选A项。【23题详解】考
74、查形容词词义辨析。句意:句意:在社交媒体频道充斥着令人沮丧的消息的时刻,11岁孩子在水坑上做脚尖旋转的场景尤其令人振奋。A. inspiring鼓舞人心的,令人振奋的;B. annoying令人恼怒的;C. interesting有趣的;D. convincing令人信服的。和上文“令人沮丧的消息”相对应,可知,空格处应该是upsetting的反义词inspiring,孩子的舞蹈场景令人振奋,符合句意。故选A项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:Owoseni 3年前创办了这所芭蕾舞学校。A. attended出席;B. founded建立,创办;C. finished完成;D. disc
75、overed发现。因原来没有这所学校,所以由Owoseni创办这所学校(the ballet school),符合句意。故选B项。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:他本人是在13岁时观看了“留住最后一支舞”之后自学成才的。A. demanded要求;B. exchanged交换;C. clarified澄清;D. taught教。根据下文“I basically learned all the fundamental _6_ of ballet through Internet”可知,他是自学舞蹈。teach oneself意为“自学”。故选D项。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:我基
76、本上是通过互联网学会了所有芭蕾的基本法则(动作)。A. competitions比赛;B. directions指导;C. principles法则,原理;D. solutions解决方案。通过网络学到的东西,可以是芭蕾舞的法则,不可以是其它选项如“(芭蕾舞的)指导、解决方案和比赛”。故选C项。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:十年后,Owoseni优秀的表现足以和国内最优秀的舞者们同台竞技。A. decade十年;B. fortnight两星期;C. century世纪;D. week周。根据后文“Owoseni was outstanding enough to _8_ the bes
77、t in the country.”可知,Owoseni成功了,一个舞蹈演员从开始学习到成功,十年的时间,合乎逻辑。B项和D项太短,C项太长,故选A项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:十年后,Owoseni优秀的表现足以和国内最优秀的舞者们同台竞技。A. manage设法完成;B. surprise使惊讶;C. cancel取消;D. match与匹敌;与不相上下。根据前文“Owoseni was outstanding enough”和后文“the best in the country”可知,Owoseni的舞蹈水平已经可以和全国最好的相匹敌了。故选D项。【29题详解】考查副词词义辨
78、析。句意:然而,他对国际职业生涯的希望很快就破灭了,因为他被告知一个非洲人不够格。A. Anyway无论如何;B. However然而;C. Besides另外;D. Therefore因此。后文“his hopes for an international career were quickly ruined”和前文“Owoseni was outstanding enough”是转折关系。故选 B项。【30题详解】考查动词短语词义辨析。句意:就在那时,Owoseni决定在他的家乡为像他一样没钱上芭蕾课的孩子们建立一所芭蕾舞学校。A. run into遇到;B. account for说明;
79、C. set up建立;D. refer to涉及。原来没有这所学校,根据句子主语Owoseni和动词宾语a ballet school,可知应用“建立”。故选C项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:就在那时,Owoseni决定在他的家乡为像他一样没钱上芭蕾课的孩子们建立一所芭蕾舞学校。A. afford买得起,负担得起;B. reserve预定,保留;C. receive接收;D. 提交,呈递;屈服,顺从。Owoseni本人是自学成才的,之所以自学成才,应该是上不起舞蹈学校。根据前文“in his hometown for kids like himself”,可知,这所芭蕾舞学校是为像
80、他那样的上不起芭蕾舞课的孩子建立的。故选A项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:刚开始他在自己家里上课,后来当地一位女商人给他免费提供了一个上课的场所,现在他每周都在那儿上课。A. opportunity机会;B. space空间,空地;C. guidance指导;D. holiday假期。根据前文“Owoseni started teaching at his home”,可知,Owoseni的学校起初并没有场所。分析句子可知“where he now holds weekly lessons”是where引导的定语从句,先行词应为地点名词,所以用space合乎逻辑,符合句意。 故选B项
81、【33题详解】考查名词词义辨析。句意:现在,除了学校受到全世界关注以外,让他印象最深刻的是自己学生的投入。A. intention意图;B. permission允许;C. assistance援助;D. attention注意。根据文章开头“Since it was uploaded to Internet in June, the video of Nigerian ballet dancer Madu dancing in the rain has been _1_ hundreds of thousands of times over.”介绍,可知,现在学校受到全世界的注意。故选D项。
82、【34题详解】考查名词词义辨析。句意:现在,除了学校受到全世界的关注以外,让他印象最深刻的是自己学生的挚爱和奉献精神。A. contribution贡献;B. motivation动机;C. devotion奉献,专心,热爱;D. admission准许进入,承认。根据下文最后一句“Even though it rains cats and dogs outside theyre getting ready for class.(即使外面下着倾盆大雨,他们也在为上课做准备。)”可知,老师最引以为傲的是他自己学生们对学习的挚爱,和奉献精神。故选C项。【35题详解】考查形容词比较级词义辨析。句意:
83、没有什么比一个想要学习的学生更让老师开心的了。A. angrier更生气的;B. sadder更伤心;C. wiser更明智的;D. happier更高兴的。根据句意可知,此句为否定的比较级表达最高级,说明最使老师高兴的事就是学生渴望学习精神。学生爱学习,老师则开心,其他选项如“生气、伤心和明智”均不合句意。故选D项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空自处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Backpack Chinas Silk RoadThis is not a voyage that many travelers experience; its of
84、ten overlooked in favour of more accessible and famous destinations in China. But for adventurous travelers looking for something _36_(true)different, backpacking the Chinese Silk Road brings glorious rewards.In history, the Silk Road included many routes that connected east and south Asia to Medite
85、rranean Europe, so _37_(name)because the largest goods traded down the route were Chinese silk.Several historical _38_ (branch) in the road mean that you have options when _39_ (decide) your route. Chinas northwest is historically one of _40_ (it) least connected regions. The Jiayu pass, where the i
86、mpressive Jiayuguan Fort was built in the 1370s, _41_ (mark) the end of the Great Wall.The region spreads over 2400 km, most of _42_ is separated by vast areas of desert. The region is now connected by high-speed rail, making getting around _43_ easy thing. If taking an overnight train trip, equip y
87、ourself _44_ food and plenty of bottled water before you start. Trains also usually sell beer and wine, but at high prices, so be sure to pack your own, as having a ganbei is a great way _45_ (meet) locals and make friends while traveling.【答案】36. truly 37. named 38. branches 39. deciding 40. its 41.
88、 marks 42. which 43. an 44. with 45. to meet【解析】【分析】本文是说明文。讲述了丝绸之路上的背包旅行,以及丝绸之路的历史。【36题详解】考查副词。句意:但对于那些想寻找一种真正不同的东西的冒险旅行者来说,在中国丝绸之路进行的背包旅行会带来丰厚的回报。修饰形容词different用副词形式作状语,故填truly。【37题详解】考查非谓语动词。句意:在历史上,丝绸之路包括许多连接东南亚和地中海地区的欧洲国家的路线,之所以这样命名,是因为这条路线上贸易最大的商品是中国丝绸。此处是省略。完整的句子是“the Silk Road was so named”,这
89、里主语与前面主句一致,主语和be动词形式被省略。故填named。【38题详解】考查名词。句意:道路上的几个具有历史意义的分支,意味着当你决定路线的时候有选择。分析句子可知,空格处是主语,用名词形式,由several修饰, 因此branch要用复数形式。故填branches。【39题详解】考查状语从句的省略。句意:道路上的几个历史分支意味着你在决定你的路线时有选择。when引导时间状语从句,主从句主语一致,谓语动词含有be动词形式,省略从主语和be动词形式,这里完整的表达是“when you are deciding ”,故填deciding。【40题详解】考查形容词性物主代词。句意:中国的西北
90、部在历史上是中国最不相连的区域之一。这里it指China,修饰名词regions,用形容词性物主代词,故填its。【41题详解】考查动词时态。句意:十四世纪七十年代最重要的嘉峪关堡垒建造的地方嘉峪关标志着长城的尽头。分析句子可知,where引导定语从句,修饰The Jiayu pass,因此整个句子缺谓语,描述现在的事实,用一般现在时,主语The Jiayu pass是第三人称单数,故mark用第三人称单数。故填marks。【42题详解】考查非限制性定语从句。句意:这个区域大概2400km,大部分地方被广阔的沙漠分离。分析句子可知,“most of _7_ is separated by va
91、st areas of desert.”是定语从句,修饰The region,指物,从句中作介词of的宾语,用关系代词which。故填which。【43题详解】考查不定冠词。句意:现在这个地方被高速铁路连接,使得走动成为一件方便的事。根据句意,此处泛指“一件容易的事情”,同时easy的发音以元音音素开头,要用不定冠词an。故填an。【44题详解】考查动词。句意:如果你要坐一整夜的火车,在出发之前给你自己带上食物和大量瓶装水。equip sb. with sth.是固定短语,表示“配有”,故填with。【45题详解】考查非谓语动词。句意:火车通常也卖啤酒和葡萄酒,但价格很高,所以一定要自己打包,
92、因为干杯是旅游时遇见当地人和交朋友好方法。the way to do sth“做的方式”,用不定式作定语,故填to meet。第三部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,下周有新西兰学生访问你校,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇 发言稿,内容包括:1. 表示欢迎;2. 介绍活动安排;3. 表达祝愿。注意:1. 词数80左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Distinguished guests:On behalf of our school, I would like to convey my sincere welcome for your
93、 visiting.At first, it is of significance to fully understand the school. As scheduled, all of you will visit the museum, which contains the splendid history of our school. Furthermore, our classes are worthy of being attended, because you can appreciate the differences between Chinese and western t
94、eaching methods. After that, it is at canteen that you can have a special lunch with our students.As mentioned above, I extremely expect your coming. May you have an unforgettable experience.【解析】【分析】本文是一篇应用文,要求考生写一篇发言稿,向即将到校的新西兰学生致欢迎辞。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作
95、为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1表示欢迎;2介绍活动安排;3表达祝愿。第二步:列提纲 (重点词组)on behalf of; would like to; convey; sincere welcome; be of significance; splendid; be worthy of; appreciate; teaching methods; canteen; extremely expect; unforgettable第三步:连词成句1. On behalf of our school I would like to convey my sincere welcome f
96、or your visiting.2. At first, it is of significance to fully understand the school.3. As scheduled, all of you will visit the museum, which contains the splendid history of our school.4. Furthermore, our classes are worthy of being attended, because you can appreciate the differences between Chinese
97、 and western teaching methods.5. After that, it is at canteen that you can have a special lunch with our students.6. As mentioned above, I extremely expect your coming. 7. May you have an unforgettable experience.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:at first2.表并列补充关系:Furthermore连句成文,
98、注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 As scheduled, all of you will visit the museum, which contains the splendid history of our school. (运用了which引导的非限制性定语从句)高分句型2 After that, it is at canteen that you can have a special lunch with our students. (运用了强调句型)第二节(满分25分)47. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的
99、故事。A funny thing happened to Arthur when he was on the way to work one day. As he walked along Park Avenue near the First National Bank,he heard the sound of someone trying to start a car. He tried again and again but couldnt get the car moving. Arthur turned and looked inside at the face of a young
100、 man who looked worried. Arthur stopped and asked,“It looks like youve got a problem,” Arthur said.“Im afraid so. Im in a big hurry and I cant start my car.”“Is there something I can do to help?” Arthur asked. The young man looked at the two suitcases in the back seat and then said,“Thanks. If youre
101、 sure it wouldnt be too much trouble,you could help me get these suitcases into a taxi.”“No trouble at all. Id be glad to help.”The young man got out and took one of the suitcases from the back seat. After placing it on the ground,he turned to get the other one. Just as Arthur picked up the first su
102、itcase and started walking,he heard the long loud noise of an alarm.It was from the bank. There had been a robbery(抢劫)!Park Avenue had been quiet a moment before. Now the air was filled with the sound of the alarm and the shouts of people running from all directions. Cars stopped and the passengers
103、joined the crowd in front of the bank. People asked each other,“What happened?” But everyone had a different answer.Arthur,still carrying the suitcase,turned to look at the bank and walked right into the young woman in front of him.She looked at the suitcase and then at him. Arthur was surprised. “W
104、hy is she looking at me like that?” He thought.“The suitcase! She thinks Im the bank thief!”Arthur looked around at the crowd of people. He became frightened,and without another thought,he started to run.注意:1所续写短文的词数应为130左右;2续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1:As he was running,Arthur heard the young m
105、an shouting behind,“Stop,stop!”_Paragraph 2:The taxi stopped in front of the Police Station and Arthur_ 【答案】AS he was running, Arthur heard the young man shouting behind,“Stop, stop! ”Arthur immediately realized that the young man was the bank robber. So Arthur didnt stop, but continued to run until
106、 he saw and caught a taxi in front of him. He quickly put the suitcase in the car and said to the driver, “Please hurry to the Police Station. I have a case to report to the police: the man shouting behind is the bank thief! ” The taxi raced away to the Police Station like an arrow.The taxi stopped
107、in front of the Police Station and Arthur said to the police who had been waiting and who had already received the robbery report, This suitcase is that of the bank robber. He may be fleeing with the money stolen from the bank. I hand it to you. Please get ready to arrest the man.【解析】【分析】本篇文章以人物Arth
108、ur为线索展开。文章的主人公Arthur在上班的路上遇到了一个年轻人,以为他遇到了困难,正在帮助他时,听到警报声,知道有人抢劫银行,通过判定后得知他帮助的那个年轻人就是抢劫犯,于是Arthur去警察局报案,让警察逮捕那个人。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“Arthur一边跑,一边听到那个年轻人在身后大喊:停下,停下!”可知,第一段可描写Arthur判定出那个年轻人就是抢劫犯, 然后写一下他准备去警察局报案的过程。由第二段首句内容“出租车停在了警察局前”可知,第二段可描写Arthur向警察报了案,让警察去逮捕那个人。2.续写线索:走路帮助着急走搬箱子警报声抢劫跑3.词汇激活行为类走路:w
109、alk/go along搬箱子:carry/get/make the suitcase into the taxi着急走:hurry to go/go in a hurry跑:run/start running情感类惊讶的:surprised / amazed害怕的:frightened/afraid【点睛】高分句型1. Arthur immediately realized that the young man was the bank robber. (由连接词that引导的宾语从句作realized的宾语)高分句型2. The taxi stopped in front of the Police Station and Arthur said to the police who had been waiting and who had already received the robbery report.(who引导的限制性定语从句,the police为先行词)