1、阅读理解专题特训17A(2017全国卷,C)Some of the worlds most famous musicians recently gathered in Paris and New Orleans to celebrate the first annual International Jazz Day.UNESCO(United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization) recently set April 30 as a day to raise awareness of jazz music,its s
2、ignificance,and its potential as a unifying(联合) voice across cultures.Despite the celebrations,though,in the U.S.the jazz audience continues to shrink and grow older,and the music has failed to connect with younger generations.Its Jason Morans job to help change that.As the Kennedy Centers artistic
3、adviser for jazz,Moran hopes to widen the audience for jazz,make the music more accessible,and preserve its history and culture.“Jazz seems like its not really a part of the American appetite,” Moran tells National Public Radios reporter Neal Conan.“What Im hoping to accomplish is that my generation
4、 and younger start to reconsider and understand that jazz is not black and white anymore.Its actually color,and its actually digital.”Moran says one of the problems with jazz today is that the entertainment aspect of the music has been lost.“The music cant be presented today the way it was in 1908 o
5、r 1958.It has to continue to move,because the way the world works is not the same,” says Moran.Last year,Moran worked on a project that arranged Fats Wallers music for a dance party,“just to kind of put it back in the mind that Waller is dance music as much as it is concert music,” says Moran.“For m
6、e,its the recontextualization.In music,where does the emotion(情感) lie?Are we,as humans,gaining any insight(感悟) on how to talk about ourselves and how something as abstract as a Charlie Parker record gets us into a dialogue about our emotions and our thoughts?Sometimes we lose sight that the music ha
7、s a wider context,” says Moran,“so I want to continue those dialogues.Those are the things I want to foster.”1.Why did UNESCO set April 30 as International Jazz Day?A.To remember the birth of jazz.B.To protect cultural diversity.C.To encourage people to study music.D.To recognize the value of jazz.2
8、.What does the underlined word “that” in paragraph 3 refer to?A.Jazz becoming more accessible.B.The production of jazz growing faster.C.Jazz being less popular with the young.D.The jazz audience becoming larger.3.What can we infer about Morans opinion on jazz?A.It will disappear gradually.B.It remai
9、ns black and white.C.It should keep up with the times.D.It changes every 50 years.4.Which of the following can be the best title for the text?A.Exploring the Future of JazzB.The Rise and Fall of JazzC.The Story of a Jazz MusicianD.Celebrating the Jazz DayB(2019浙江卷,B)Money with no strings attached.It
10、s not something you see every day.But at Union Station in Los Angeles last month,a board went up with dollar bills attached to it with pins and a sign that read,“Give What You Can,Take What You Need.”People quickly caught on.And while many took dollars,many others pinned their own cash to the board.
11、“People of all ages,races,and socio-economic(社会经济的) backgrounds gave and took,” said Tyler Bridges of The Toolbox,which created the project.“We even had a bride in her wedding dress come up to the board and take a few dollars.” Most of the bills on the board were singles,but a few people left fives,
12、tens and even twenties.The video clip(片段) shows one man who had found a $20 bill pinning it to the board.“What I can say for the folks that gave the most,is that they were full of smiles,” Bridges said.“Theres a certain feeling that giving can do for you and that was apparent in those that gave the
13、most.” Most people who took dollars took only a few,but Bridges said a very small number took as much as they could.While the clip might look like part of a new ad campaign,Bridges said the only goal was to show generosity and sympathy.He added that he hopes people in other cities might try similar
14、projects and post their own videos on the Internet.“After all,everyone has bad days and good days,” he said.“Some days you need a helping hand and some days you can be the one giving the helping hand.”1.What does the expression “money with no strings attached” in paragraph 1 mean?A.Money spent witho
15、ut hesitation.B.Money not legally made.C.Money offered without conditions.D.Money not tied together.2.What did Bridges want to show by mentioning the bride?A.Women tended to be more sociable.B.The activity attracted various people.C.Economic problems were getting worse.D.Young couples needed financi
16、al assistance.3.Why did Bridges carry out the project?A.To do a test on peoples morals.B.To raise money for his company.C.To earn himself a good reputation.D.To promote kindness and sympathy.CWhen a shop is authentic and the workers are friendly,it can feel like a second home for consumers,according
17、 to a study in the JournalofConsumerResearch.“People often feel strongly attached to particular places.Such places typically include their homes,but can also include commercial places such as stores and restaurants,” write authors Alain Debenedetti,Harmen Oppewal,and Zeynep Arsel.“How do people deve
18、lop and experience place attachment when the place concerns a commercial setting,where they are just customers,and the place is owned or controlled by someone else?”Consumers form strong emotional bonds with locations when they experience familiarity.Consumers also value authenticity and personal re
19、lationships.“It also helps if it is a place where one can feel safe and secure,protected from not only disturbing staff but also from aggressive promotional activities,” the authors write.“The place does not have to be a splendid flagship store.People can build attachments with quite ordinary places
20、,as long as the place meets the above criteria(标准) of familiarity,authenticity and security.”The authors gained these insights from interviews with a sample of French consumers who talked about their experiences with the places they most treasure: cafs,restaurants,department stores,concert halls,and
21、 libraries.The final phase of the study focused on patrons of a particular French wine bar.The authors also found that once consumers bond with a commercial space,they are willing to make efforts or sacrifices to support it.Satisfied customers may pay higher tips,volunteer to help the business,and s
22、erve as ambassadors,linking other consumers to the business.“Consumers treat their special place as a treasured gift and in return want to support the establishment beyond what is expected of them as customers,” the authors conclude.1.Which of the following does not contribute to consumers attachmen
23、t?A.Splendor.B.Familiarity.C.Authenticity.D.Safety.2.The last paragraph mainly deals with .A.extra reward from attached consumersB.the importance of treating consumers wellC.how to develop bonds with consumersD.the relationship between consumers and commercial places3.Who will benefit most from the
24、result of the study?A.Consumers.B.Store managers.C.The store staff.D.Ambassadors.4.Whats the best title of the passage?A.Ways to Attract More ConsumersB.The Secret of Successful ManagementC.Consumers AttachmentD.The Criteria of Successful CompaniesD(2020山东卷,B)Jennifer Mauer has needed more willpower
25、 than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree.That willpower bore fruit when Jennifer graduated from University of Wisconsin-Eau Claire and became the first in her large family to earn a bachelors degree.Mauer,of Edgar,Wisconsin,grew up on a farm in a family of 10
26、children.Her dad worked at a job away from the farm,and her mother ran the farm with the kids.After high school,Jennifer attended a local technical college,working to pay her tuition(学费),because there was no extra money set aside for a college education.After graduation,she worked to help her sister
27、s and brothers pay for their schooling.Jennifer now is married and has three children of her own.She decided to go back to college to advance her career and to be able to better support her family while doing something she loves:nursing.She chose the UW-Eau Claire program at Ministry Saint Josephs H
28、ospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home.She could drive to class and be home in the evening to help with her kids.Jennifer received great support from her family as she worked to earn her degree:Her husband worked two jobs to cover the bills,and her 68
29、-year-old mother helped take care of the children at times.Through it all,she remained in good academic standing and graduated with honors.Jennifer sacrificed(牺牲) to achieve her goal,giving up many nights with her kids and missing important events to study.“Some nights my heart was breaking to have
30、to pick between my kids and studying for exams or papers,” she says.However,her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree.Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her familyand thats pretty powerful.1.What did Jennifer do after high school
31、?A.She helped her dad with his work.B.She ran the family farm on her own.C.She supported herself through college.D.She taught her sisters and brothers at home.2.Why did Jennifer choose the program at Ministry Saint Josephs Hospital in Marshfield?A.To take care of her kids easily.B.To learn from the
32、best nurses.C.To save money for her parents.D.To find a well-paid job there.3.What did Jennifer sacrifice to achieve her goal?A.Her health.B.Her time with family.C.Her reputation.D.Her chance of promotion.4.What can we learn from Jennifers story?A.Time is money.B.Love breaks down barriers.C.Hard wor
33、k pays off.D.Education is the key to success.EA “Gap Year” is a period of time when a student takes a break before going to university.It is often spent travelling or working.1 The advantages of taking a gap year are as follows:2Although you dont have to go abroad to experience gap years,most gap ye
34、ar students catch the chance to travel abroad.You are able to work out who you are and what you are for.The experiences of different cultures offer you interesting lessons.FaceChallengesandHaveFun.A gap year is not only a time to take a vacation,but also a time to face challenges.Gap year students u
35、sually work,volunteer or take service projects.You have to learn how to get along in the real world.This process isnt always easy,but it is an important part of growing up.3SaveMoneyandImproveYourCollegeAdmissionChances.Theres a common thought that gap years are only for rich students,but it isnt tr
36、ue.4 Gap year students often take a part-time job.Besides,at the end of a gap year,students are much more likely to know what to study in college.Clear learning goals can keep the students working hard instead of wasting time and money playing.Imagine an admission officer trying to admit only one be
37、tween two students.Both of them are excellent and have high grades.However,one student has much practical experience or has volunteered in his vacation.5A.Make full preparations for the gap year.B.Only in this way can you enjoy life and have fun.C.Actually,taking a gap year can save your money.D.Who
38、 do you think the admission officer will choose?E.It can give young people useful learning experiences and new skills.F.Challenges always come first before fun.G.Learn about the world and yourself.答案:A【语篇导读】本文是一篇时事新闻。近来,联合国教科文组织把4月30日定为国际爵士乐日。一些世界上最著名的音乐家聚集在巴黎和新奥尔良以庆祝第一届国际爵士乐日。1.D解析:细节理解题。从文章第一段的“UN
39、ESCO(UnitedNationsEducational,ScientificandCulturalOrganization)recentlysetApril30asadaytoraiseawarenessofjazzmusic,itssignificance,anditspotentialasaunifyingvoiceacrosscultures.”可知,联合国教科文组织把4月30日定为国际爵士乐日,其目的是提高人们对爵士乐价值和意义的认可。2.C解析:词义猜测题。从文章第二段的“.thejazzaudiencecontinuestoshrinkandgrowolder,andthemu
40、sichasfailedtoconnectwithyoungergenerations.”可知,在美国,爵士乐未能获得年轻一代的青睐。这正是JasonMoran试图改变的地方。3.C解析:推理判断题。从文章倒数第二段的“Themusiccantbepresentedtodaythewayitwasin1908or1958.Ithastocontinuetomove,becausethewaytheworldworksisnotthesame.”可知,JasonMoran指出,今天的爵士乐不能再以1908年或1958年那种方式呈现了。它必须进行改变,以跟上时代的步伐。4.A解析:标题归纳题。本文
41、以第一届国际爵士乐日的设立引入话题,探讨了爵士乐的现状以及未来。希望更多人尤其是年轻人关注爵士乐。B【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了由TylerBridges推行的一项运动。大家可以把自己能够给予的钞票钉到一个布告牌上,需要的人可以无条件把钱取走。1.C解析:句意理解题。根据第一段第三句“ButatUnionStationin.,aboardwentupwithdollarbillsattachedtoitwithpinsandasignthatread,GiveWhatYouCan,TakeWhatYouNeed.”可知,在这个布告牌上的钱是大家捐献的,其他人可以无条件拿去。由此
42、猜测该句的含义是“无条件提供的钱”,故选C项。2.B解析:推理判断题。根据第二段中的“Peopleofallages,races,andsocio-economicbackgroundsgaveandtook,saidTylerBridgesofTheToolbox.Weevenhadabrideinherweddingdresscomeup.”可推知,Bridges用新娘的例子来说明这项活动吸引了各种各样的人,所以选B项。3.D解析:细节理解题。根据第四段第一句“.Bridgessaidtheonlygoalwastoshowgenerosityandsympathy.”可知,D项正确。C【
43、语篇导读】本文是一篇说明文。主要通过研究表明消费者会对某些地方产生亲密感和忠诚度。1.A解析:细节理解题。splendor“显赫,光彩壮丽”;familiarity“熟悉,精通,亲密”;authenticity“可靠性,确实性,真实性”;safety“安全,安全性”。根据第二段“.aslongastheplacemeetstheabovecriteriaoffamiliarity,authenticityandsecurity.”可知只有A项没有提到。故选A项。2.A解析:推理判断题。从最后一段的句子“Satisfiedcustomersmaypayhighertips,volunteerto
44、helpthebusiness,andserveasambassadors,linkingotherconsumerstothebusiness.”可知文章最后一段讲的是“attachedconsumers”对商业场所的回报和帮助。3.B解析:推理判断题。consumers“顾客”;storemanagers“商店经理”;thestorestaff“商店工作人员”;ambassadors“大使”。根据最后一段的描述可知此项研究受益最大的应该是商店经理,故选B项。4.C解析:主旨大意题。通读全文,并根据文章的最后一段判断选C项。D【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章讲述了一个从小在农场长大的女孩高
45、中毕业后一边工作一边读完技校,还供家中的弟弟妹妹们完成学业;她成家后又重返校园攻读学位,不仅为自己的孩子树立了榜样,也成为家族的骄傲。1.C解析:细节理解题。由第二段第三句可知,高中毕业后,詹尼弗到当地的技术学院上学,由于家里没有额外的钱供应她的大学教育,她边打工边上学。故选C项。2.A解析:细节理解题。由第三段第三、四句可知,詹尼弗之所以选择这家医院的护理项目,是因为这里离家近,可以晚上回家照顾孩子们。故选A项。3.B解析:细节理解题。由第四段第二句可知,詹尼弗为达到她受高等教育的目标,牺牲了许多晚上同孩子们在一起的时光,也错过了很多重要的事件。故选B项。4.C解析:推理判断题。通读全文,尤
46、其是最后一段可知,詹尼弗成家后,重返校园攻读学位,不仅为自己的孩子树立了榜样,对家人也是一种鼓舞。由此推知,努力终将得到回报。故选C项。E【语篇导读】本文主要讲述了什么是“gapyear”以及如何充分利用这一年。1.E解析:根据下文的“advantages”和E项中的关键词“usefullearningexperiencesandnewskills”可判断答案为E项。2.G解析:根据下文中的关键词“goabroadtoexperiencegapyears”“travelabroad”和G项中的“theworld”可判断答案为G项。3.B解析:根据上文的“Thisprocessisntalwayeasy,butitisanimportantpartofgrowingup.”可推断只有经历这个过程,才会享受生活的乐趣,故选B项。4.C解析:根据上文的“.areonlyforrichstudents,butitisnttrue.”和C项中的“saveyourmoney”可知答案为C项。5.D解析:根据最后一段内容和D项中的关键词“theadmissionofficer”可判断答案为D项。