1、专题跟踪检测12介绍说明类(一)(限时15分钟)(见专题跟踪检测P132)Test 1(2019福建厦门一模)Reducing class size has traditionally been seen as an important way to improve a students educational experience.Many often believe that smaller classes would permit teachers to give more personal attention to their students._1_.But one recent s
2、tudy suggests theres not much researchbased evidence to support this idea.The research was collected by a team from Denmarks Danish Center for Social Science Research.The study notes that one of the main problems with reducing class size is that it can have very high costs._2_.Financial limitations
3、make it very difficult for many schools to reduce the number of students in the classroom.The new study began by examining 127 studies on classroom size.Its goal was to examine the major research studies already completed on the subject._3_.In the end, the research centered on 10 main studies with p
4、ossible sampling(采样) problems.The researchers concluded that theres some evidence to suggest that reducing class size may lead to some improvement in a students reading achievement._4_.They found just a 53percent chance that a randomly selected test score from a student from a small class would be h
5、igher than the selected score of a student from a larger class._5_.This led the researchers to conclude that there would be no benefit at all to math students in a smaller class size.ABut they said the effect is very smallBFor mathematics achievement, the result was 49 percentCThis can theoretically
6、 lead to improved academic results for studentsDMany public opinion studies have shown teachers favor smaller class sizesEThe effects of larger class size can stay long after the students complete their educationFIncreasing class size is one of the most common ways school systems control education s
7、pendingGThey especially centered on those trying to measure if smaller class size led to greater academic success语篇类型:说明文主题语境:学校生活 语篇导读:新的研究发现,班容量小可能会提高部分学生的阅读成绩,但对于学生的数学成绩来说,没有明显的作用。1解析 C递进关系。上一句提到:减小班容量可以使老师们给学生更多的关注。C项继续介绍这么做的好处符合语境,故选C项(这从理论上可以提高学生的学习成绩)。2解析 F顺承关系。根据空处上下文可知,该段介绍的是班容量和成本方面的关系,选项中
8、只有F项和此有关,故选F项(提高班容量是学校控制教育费用的常见的方式之一)。3解析 G顺承关系。根据空处上下文可知,该空仍然要介绍新研究的相关内容,G项(他们特别关注那些试图衡量班级规模是否会带来更大学术成就的研究)符合语境,故选G项。4解析 A转折关系。根据空处上下文可知,空处表明小班教学实际上效果不是很好,故选A项。5解析 B顺承关系。根据空后一句可知,空处应介绍班容量和数学成绩有关的内容,故选B项(对于数学成绩来说,这个几率只有49%)。Test 2(2019湖南衡阳二模)The world is a colorful landscape of different languages,
9、skin colors, and different cultures. _1_.A way to develop this appreciation is to try to learn about other cultures around the world.There are several ways to become knowledgeable about different cultures._2_. Reading works by authors who have a close relationship with a particular culture allows pe
10、ople to gain an accurate glimpse into the food, music, language, religion, and way of a life of a particular group of people.For example, _3_,_she will often read them stories based on a cultures folktale.Another way to learn about different cultures is to try to learn a foreign language.A variety o
11、f languagelearning books, software, and audio programs are available at the public library or bookstores._4_.Making contact with people who are native speakers of the language allows her to gain firsthand knowledge of a particular culture as she struggles to learn the language._5_.Whether a person w
12、ants to learn more about regions in Japan, the Middle East, Africa, or any other world culture, becoming familiar with its food is a giant step in the right direction.Food is an important part of different cultures and allows people to gain an insight into a particular cultural groups way of life.Aw
13、hen a student wants to learn more about a different cultureBwhen a teacher wishes to expose her students to a different cultureCOne way is to read books written by authors from a particular cultureDLearn about different cultures by eating food from a specific cultural groupEGaining an understanding
14、of other cultures benefits both you and other peopleFA person can choose a language to learn and locate learning programs to help her master the languageGIts important to develop an appreciation for different cultures to become a wellrounded person语篇类型:说明文主题语境:跨文化包容 语篇导读:本文介绍了欣赏不同文化的方法。1解析 G顺承关系。根据空
15、前一句可知,G项承接上文。且G项中的appreciation和different cultures与下文中的appreciation和other cultures相对应,故选G项。 2.解析 C递进关系。根据空处上下文可知,C项(一种方法是阅读来自特定文化的作者写的书)符合语境。C项中的particular culture与空后一句中的particular culture对应,故选C项。3解析 B例证关系。根据空后半句可知,B项(当老师想让学生接触不同的文化时)符合语境。B项中的a teacher和her students分别对应下文中的she和them,故选B项。4解析 F顺承关系。该段介绍了另一种了解不同文化的方法是学习一门外语,F项(一个人可以选择一门语言来学习,并找到学习程序来帮助她掌握这门语言)符合语境,故选F项。5解析 D总分关系。该段的关键词是food,D项(通过吃特定文化群体的食物来了解不同文化)符合语境,故选D项。