1、合肥一六八中学 2020-2021 学年第二学期高一期中英语试题(考试时间:120 分钟 满分:150 分)注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。
2、每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.1. What does the woman worry about?A. Her English test. B. Her Chinese test. C. Her math test.2. What are they talking about?A. Movie stars. B. Sports. C. Tests.3. What is
3、the possible relationship between the two speakers?A. Teacher and student. B. Workmates. C. Classmates.4. How many people were saved in the disaster?A. 76. B. 304. C. 380.5. What does the man want to do?A. Change a job. B. Start a company. C. Ask for a high position.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
4、听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What is Alice doing?A. Reading. B. Booking a ticket. C. Choosing some books.7. What does the man think of E-readers?A. Convenient. B. Expensive. C. Fashionable.听第 7
5、 段材料,回答第 8、9 题。8. Why is the man watching TV?A. To relax himself. B. To enjoy a TV play. C. To kill time.9. Where will the speakers meet?A. At the mans home. B. At the stadium. C. At the womans home.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. Where are the speakers?A. In the school. B. At the doctors. C. In the shop
6、.11. Who is Kitty?A. The cat. B. The man. C. The woman.12. How many days will Kitty take the medicine?A. 7 days. B. 2 days. C. 5 days.听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题。13. What does the man think of hanging out with his grandma?A. Boring. B. Interesting. C. Embarrassing.14. What kind of life did the mans grand
7、ma live?A. Unhappy. B. Poor. C. Active.15. What do we know about the mans grandma?A. She dislikes the man. B. She came from New York. C. She behaves like children.16. How does the woman find communicating with her grandparents?A. Difficult. B. Helpful. C. Pleasant.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Which p
8、lace does the speaker live in?A. Downtown. B. The beach. C. The woods.18. Who does the speaker live with?A. Her dog. B. Her best friend. C. Her parents.19. Who was inside the speakers house?A. Her roommates. B. Her friends. C. Strangers.20. What will the speaker probably do next?A. Leave her house.
9、B. Celebrate her birthday. C. Buy some birthday gifts.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMusic, nature and picnics in the sun: here are the best operas to catch this summer.Opera Holland Park, LondonFor a mixture of urban and country ope
10、ras, this open-air theatre is built each summer right in the heart of one of the most quiet parks of London. Book early as tickets sell out fast, and remember to bring a blanket to keep yourself warm on chillier summer evenings!July 19 to August 3, Glyndebourne Festival Opera, East SussexGlyndebourn
11、e is one of the oldest opera festivals in the world. It attracts some of the worlds greatest artists. Besides, the festivals the perfect occasion to put on your black tie or evening dress, enjoy a long picnic during the 90-minute interval (间隔). Summer festivals dont get better than this.July 15 to A
12、ugust 5, Grange Park Opera, SurreyThough its relatively new, the festival attracts some of the worlds top talents and this years edition is no different, featuring performances by one of the worlds most charming mezzo-sopranos, Joyce DiDonato, and the charismatic baritone Simon Keenlyside.July 6 to
13、August 5, grangeparkopera.co.ukThe Grange Festival, HampshireSurrounded by lots of green plants and overseeing a beautiful lake, the Grange Festival in Hampshire is certain to be one of the most impressive feasts for your eyes. Arrive a bit early to take in the countryside views. During the lengthy
14、interval, youll enjoy a romantic dinneran essential part of the festival.July 1 to August 29, thegrangefestival.co.uk1. What should you do if you go to Opera Holland Park?A. Put on your best dressB. Book tickets early.C. Enjoy a romantic dinner.D. Perform on the stage.2. How long does Glyndebourne F
15、estival Opera last?A. For about half a month.B. For about three weeks.C. For about a month.D. For about two months.3. Which of the following may have the most beautiful natural environment?A. Opera Holland Park.B. Glyndebourne Festival Opera.C. Grange Park Opera.D. The Grange Festival.【答案】1. B 2. B
16、3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了英国的四个歌剧节的情况。【1题详解】细节理解题。由Opera Holland Park, London下的第一段中的“Book early as tickets sell out fast, and remember to bring a blanket to keep yourself warm on chillier summer evenings! (票很快售光了,要早点订票,记住在寒冷的夏夜带上毯子保暖!)”可知,如果去Opera Holland Park,你要早点订票。故选B项。【2题详解】细节理解题。由Glyndebourne Fe
17、stival Opera, East Sussex下的第二段中的“July 15 to August 5, (7月15日至8月5日,)”可知,Glyndebourne Festival Opera持续大约三个星期。故选B项。【3题详解】细节理解题。由The Grange Festival, Hampshire下的第一段中的“Surrounded by lots of green plants and overseeing a beautiful lake, the Grange Festival in Hampshire is certain to be one of the most imp
18、ressive feasts for your eyes. (汉普郡的Grange节被许多绿色植物环绕,俯瞰着一个美丽的湖泊,一定是你所见过的最令人印象深刻的视觉盛宴之一。)”可知,The Grange Festival拥有最美丽的自然环境。故选D项。BMost Chinese know the story of Change, the Chinese goddess of the moon. People cant hear the word “Change” without thinking of romantic images of a moon goddess.For this rea
19、son, Chinas mission to the moon was calling out for a strong female figure. Therefore, a young female space commander ( 指 挥 员 ) is under heated discussion on Chinese social media for her work on the Change-5 Moon exploration program with comments about how she is a “frontline soldier in the field of
20、 aerospace” that young Chinese can look up to. Soon her pictures spread quickly on social media.Ms Zhou, a 24-year-old lady of Tujia ethnic group, is Chinas youngest ever space commander. She was involved in the successful launch of the Change-5 lunar probe on 24 November, in charge of the rocket co
21、nnector system, described as a key role.In Wenchang space launch site, though she is only 1.58 meters and looks “mini”, she is called “big sister” for her attitude and energy. Since senior high, she has dreamed of being a member of a space research team. With her great efforts, she was admitted to a
22、n aircraft system and engineering major of a domestic university in 2014, making her aerospace dream come true. To grow into a commander, in two and a half years, she changed five positions to be familiar with different posts and types of work, each of which takes great courage and is full of challe
23、nges.Her story has received attention from Chinese state-run media as well as overseas media outlets. However, it has not appeared to have had much of an effect on her. According to the media, she declined repeated requests for interviews because she does not wish to let fame get in the way of her w
24、ork.4. Why is Change mentioned at the beginning of the text?A To introduce the topic.B. To give an example.C. To tell a romantic story.D. To spread Chinese culture.5. What makes Ms Zhou a heated topic on Chinese social media?A. Her youth and beauty.B. Her pictures on the media.C. Her identity of Tuj
25、ia Ethnic group.D. Her role in the moon-landing program.6. Why did Ms Zhou reject the medias invitation to interviews?A. She was too busy with her work.B. She was shy and was not used to interviews.C. She feared her fame might affect her career.D. She considered fame nothing but a burden.7. What can
26、 we learn from Ms Zhous story?A. Many hands make light work.B. Hard work makes up for inability.C. The grass is always greener on the other side.D. Attitude determines how successful one becomes.【答案】4. A 5. D 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了参与“嫦娥五号”探索计划的年轻太空女指挥官周女士努力实现航天梦想的故事以及她的航天精神。【4题详解】推理判断题。文章
27、第一段“Most Chinese know the story of Change, the Chinese goddess of the moon. People cant hear the word “Change” without thinking of romantic images of a moon goddess. (大多数中国人都知道中国月亮女神嫦娥的故事。人们听到“嫦娥”这个词,一定会想到月亮女神的浪漫形象) ”介绍了嫦娥和月亮的紧密联系。第二段中“For this reason, Chinas mission to the moon was calling out for
28、a strong female figure. (出于这个原因,中国的登月任务呼唤一位坚强的女性形象)”起到承上启下的过渡的作用,引出下文介绍的主要角色一位24岁女指挥官,接着文章介绍她参与嫦娥五号探索计划,实现太空探索梦想的经历。因此可以推断,文章第一段提到嫦娥奔月的神话是为了引出话题。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第二段“Therefore, a young female space commander ( 指 挥 员 ) is under heated discussion on Chinese social media for her work on the Change-5
29、Moon exploration program with comments about how she is a “frontline soldier in the field of aerospace” that young Chinese can look up to. Soon her pictures spread quickly on social media. (因此,一位年轻的女航天指挥员因在嫦娥五号探月计划中的工作而在中国社交媒体上受到热议,讨论她如何成为中国年轻人中值得尊敬的航天领域的一线战士。很快她的照片在社交媒体上迅速传播开来)”可知,周女士在登月计划中的所起的作用让周
30、女士成为中国社交媒体的热门话题,故选D项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“According to the media, she declined repeated requests for interviews because she does not wish to let fame get in the way of her work. (据媒体报道,她拒绝了多次采访请求,因为她不想让名声影响她的工作)”可知,周女士拒绝媒体采访是因为她不想让出名妨碍了她的工作。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据第四段“Since senior high, she has dreamed of
31、being a member of a space research team. With her great efforts, she was admitted to an aircraft system and engineering major of a domestic university in 2014, making her aerospace dream come true. To grow into a commander, in two and a half years, she changed five positions to be familiar with diff
32、erent posts and types of work, each of which takes great courage and is full of challenges. (从高中起,她就梦想成为一个太空研究小组的成员。在她的努力下,她于2014年考入国内某大学飞机系统与工程专业,实现了自己的航天梦想。为了成长为一名指挥官,在两年半的时间里,她换了5个岗位,熟悉不同的岗位和工种,每一个岗位都需要很大的勇气,充满挑战) ”可知,周女士为了实现自己的航天梦,以坚定的态度和决心,不断付出,一直努力,因此D选项“Attitude determines how successful one
33、becomes. (态度决定一个人的成功程度)”是我们在她的故事中能学到的东西。故选D项。CYou have probably heard of the Mozart effect. Its the idea that if children or even babies listen to music written by Mozart, they will become more intelligent. A quick Internet search reveals (显示) plenty of products to assist you in the task. Whatever y
34、our age is, there are CDs and books to help you taste the power of Mozarts music, but when it comes to scientific evidence that it can make you cleverer, the picture is more mixed.The phrase “the Mozart effect” was made up in 1991, but it was a study described two years later in the journal Nature t
35、hat aroused real media and public interest about the idea that listening to classical music somehow improves the brain. It is one of those ideas that sound reasonable. Mozart was undoubtedly a genius himself; his music is complex and there is a hope that if we listen to enough of it, well become mor
36、e intelligent.The idea caught on, with thousands of parents playing Mozart to their children, and in 1998 Zell Miller, the Governor of the state of Georgia in the US, even asked for money to be set aside in the state budget so that every newborn baby could be sent a CD of classical music. It was not
37、 just babies and children who were exposed to Mozarts music on purpose, even an Italian farmer proudly explained that the cows were played Mozart three times a day to help them produce better milk.Ill leave the debate (辩论) on the impact on milk yield (产量) to farmers, but what about the evidence that
38、 listening to Mozart makes people more intelligent? More research was carried out but an analysis of sixteen different studies confirmed that listening to music does lead to a temporary improvement in the ability to handle shapes mentally, but the benefits are short-lived and it doesnt make us more
39、intelligent.8. What can we learn from Paragraph 1?A. Mozart wrote many musical pieces for childrenB. There is little scientific evidence for the Mozart effect.C. There are few products on the Internet about Mozarts music.D. Listening to Mozart makes people of different ages cleverer.9. Which of the
40、following best explains “caught on” underlined in Paragraph 3?A. Appear.B. Grow.C. Weaken.D. End.10. What is the authors attitude towards the Mozart effect?A. Favorable.B. Objective.C. Doubtful.D. Positive.11. What is the best title for the text?A. What Music Is Beneficial?B. What Is the Mozart Effe
41、ct?C. Listening to Mozart, Necessary?D. To Be or Not to Be?【答案】8. B 9. B 10. C 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍很多人相信听莫扎特的音乐会让人更聪明,但是研究表明这种影响这是短暂的,并不能让人们更加聪明。【8题详解】细节理解题。从第一段的句子“but when it comes to scientific evidence that it can make you more clever,the picture is more mixed.(但当涉及到它能让你更聪明的科学证据时,情况就更加复杂了)”
42、可知,没有什么科学证据来支持莫扎特的影响。故选B。【9题详解】词句猜测题。根据第三段中划线部分后面的“with thousands of parents playing Mozart to their children, and in 1998 Zell Miller, the Governor of the state of Georgia in the US, even asked for money to be set aside in the state budget so that every newborn baby could be sent a CD of classical
43、music.(1998年,美国乔治亚州州长泽尔米勒甚至要求在州预算中留出资金,以便给每个新生儿送一张古典音乐的CD)”可知,这个想法流行起来。由此推知,划线短语的意思是“变得流行”。故选C。【10题详解】推理判断题。根据第三段的句子“More research was carried out but an analysis of sixteen different studies confirmed that listening to music does lead to a temporary improvement in the ability to handle shapes menta
44、lly, but the benefits are short-lived and it doesnt make us more intelligent.(后来进行了更多的研究,但对16个不同研究的分析证实,听音乐确实能暂时提高心智处理形状的能力,但这种好处是短暂的,不会让我们更聪明)”可知,作者对莫扎特效应的态度是怀疑的。故选C。【11题详解】主旨大意题。文章介绍很多人相信听莫扎特的音乐会让人更聪明,但是研究表明这种影响这是短暂的,并不能让人们更加聪明,所以Listening to Mozart, necessary?是贴切的标题。故选C。DA new study suggests that
45、 some homemade soups made of chicken, beef or vegetables might help fight malaria.Jake Baum of the Imperial College London led the research. He asked children at a London school to bring in homemade clear soups that their families would make to treat a fever. The soups were then exposed to the paras
46、ite (寄生虫) that creates 99.7 percent of malaria cases in Africa, the World Health Organization explained.Of the 56 soups tested, five were more than 50 percent effective in containing the growth of the parasite. Two were as effective as one drug now used to treat malaria. And four soups were more tha
47、n 50 percent effective at preventing parasites from aging to the point that they could infect mosquitoes that spread the disease. Baum also noted that it was unclear which foods made the soups effective against malaria.The soups came from families from different ethnic histories, including Europe, N
48、orth Africa and the Middle East. They had several main ingredients, including chicken, beef and green vegetables. Baum said the vegetarian soups showed similar results to the soups with meat.Baum said his aim was in part to show children that scientific research can turn a herbal (草本的) cure into a m
49、an-made medicine. He noted the research of Dr. Tu Youyou from China. In the 1970s, she found that the herb quinhao was an effective antimalarial (抗疟疾的) treatment. The herb has been used in Eastern medicine for two thousand years. Tus research led to the man-made drug artemisinin (青蒿素), a drug now wi
50、dely used to treat malaria.More and more people are becoming resistant (耐受的) to the drugs that treat the disease, which kills nearly 400,000 people a year. That means scientists will have to “look beyond chemistry” and find new drugs, Baum adds.12. Why did children at a London school bring in homema
51、de soups?A. To treat a fever.B. To have for lunch.C. To compete with others.D. To take part in an experiment.13. What do we know about the research led by Jake Baum?A. What in the soups works is still unknown.B. Most soups are effective in killing the parasite.C. Half of the soups can stop mosquitoe
52、s from spreading malaria.D. The vegetarian soups and the soups with meat have different effects.14. Why does Baum take Dr. Tu Youyou as an example?A. To emphasize her great achievement in treating malaria.B. To stress the importance of quinhao in treating malaria.C. To note a herbal cure can come in
53、to a man-made medicine.D. To show quinhao has been discovered for a long time.15. What is scientists task next?A. To expand their studies for new medicines.B. To collect more soups for scientific study.C. To research into the ingredients of the soups.D. To find out why malaria exists in many countri
54、es.【答案】12. D 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了一项研究表明,一些由鸡肉、牛肉或蔬菜制成的汤可能有助于防治疟疾。【12题详解】细节理解题。由第二段中的“Jake Baum of the Imperial College London led the research. He asked children at a London school to bring in homemade clear soups that their families would make to treat a fever. (伦敦帝国理工学院的Jake Baum
55、领导了这项研究。他让伦敦一所学校的孩子们带上自制的清汤,这是他们家人用来治疗发烧的清汤。)”可知,伦敦一所学校的孩子会带自制汤来是因为参加了Jake Baum的研究,参加了实验。故选D项。【13题详解】细节理解题。由第三段中的“Baum also noted that it was unclear which foods made the soups effective against malaria. (Baum还指出,目前尚不清楚哪些食物使汤对疟疾有效。)”可知,Baum的研究表明目前尚不清楚哪些食物使汤对疟疾有效,换句话说,汤里的哪些东西起作用还不清楚。故选A项。【14题详解】细节理解题
56、。由第五段中的“Baum said his aim was in part to show children that scientific research can turn a herbal (草本的) cure into a man-made medicine. He noted the research of Dr. Tu Youyou from China. (Baum说,他的部分目的是向孩子们展示,科学研究可以把一种草药疗法变成人造药。他注意到了中国屠呦呦博士的研究。)”和本段下文对屠呦呦博士使用草药开发出人造药物青蒿素的例子可知,Baum以屠呦呦博士为例是为了向孩子们展示草药疗法
57、可以变成人造药物。故选C项。【15题详解】推理判断题。由最后一段“More and more people are becoming resistant (耐受的) to the drugs that treat the disease, which kills nearly 400,000 people a year. That means scientists will have to “look beyond chemistry” and find new drugs, Baum adds. (越来越多的人对治疗这种疾病的药物产生了抗药性,每年有近40万人死于这种疾病。Baum补充说,这
58、意味着科学家将不得不“超越化学”,寻找新药。)”可知,越来越多的人产生抗药性,科学家要寻找新药,可得出科学家应该拓展他们的研究,从天然的食物/草药中寻找新的抗疟疾药物,而不仅仅是化学药物。故选A项。第二节(共 5 小题;每小题 3 分,满分 15 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。First aid on burnsTreating a hurt person quickly is called first aid.First aid does not require expert medical helpanyone can learn f
59、irst aid.One of the most common injuries is a burn._16_So what should you do if someone suffers a burn?First,look at the burn.Is it a small burn?Doctors say a small burn is about 23 millimetres across.Then ask the person,“Is your burn very painful?”_17_If you are dealing with a small painful burn,it
60、 is not serious.You can treat it without a doctor with the following steps._18_Burns often make the injured body part swell(肿胀).Close-fitting clothes can cause injuries as the body swells.Also remove any jewellery from fingers and neck and so on.Then treat the burned area with cool running water.Do
61、not use ice._19_This is called“flushing”.After flushing,cover the burn.A clean bandage or cloth is good._20_If the burn is more serious,you must take the person to a doctor.But your early help will give the person the best chance to make a good recovery.A. Its important to cool the area.B. Ice is to
62、o cold and can damage the skin.C. Do not use anything that may stick to the burn.D. Remove the persons clothes around the burned area.E. Surprisingly,more serious burns are not very painful.F. The swelling may make it difficult for the person to breathe.G. But the right,quick treatment for burns can
63、 make a big difference.【答案】16. G 17. E 18. D 19. B 20. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章作者对烧伤的急救方法进行了说明。【16题详解】上文One of the most common injuries is a burn.说最常见的受伤之一是烧伤。下文So what should you do if someone suffers a burn?说所以,如果有人烧伤了,你应该怎么做?该空承上启下,G选项“但是对烧伤的正确、快速的治疗可以起到很大的作用”切题。该空与上文形成转折关系,指出“急救”的重要作用,该空又与下文构成因果关系。故选
64、G。【17题详解】上文Then ask the person, “Is your burn very painful?”说然后问那个人:“你的烧伤很痛吗?”该空承接上文,说出真相,E选项“令人惊讶的是,更严重的烧伤并不会很疼”切题,选项中的painful,对应上文中的painful。故选E。【18题详解】下文Burns often make the injured body part swell(肿胀).Close-fitting clothes can cause injuries as the body swells.(烧伤常使受伤的身体部位肿胀。当身体肿胀时,贴身的衣服可能会造成伤害)是
65、对该空的做法的原因的解释。D选项“移除烧伤部位周围的衣服”切题,且与后文Also remove any jewellery from fingers and neck and so on.(也要去除手指和脖子上的珠宝等等)形成前后照应。故选D。【19题详解】上文Do not use ice.说不要使用冰,该空承接上文,对“不要使用冰的原因进行了说明”,B选项“冰太冷,会损害皮肤”切题。故选B。【20题详解】上文A clean bandage or cloth is good.说干净的绷带或布就可以了。该空对绷带的要求进行了说明,C选项“不要使用任何可能粘在烧伤处的东西”切题。故选C。第三部分
66、语言知识运用(共两节,满分 45 分)第一节(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C 和D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Im entering my eighth year teaching preschool. Ive never got tired of it, because _21_year is ever the same. Sometimes our school brings new staff and new students families who are _22_ with the purposefu
67、l aesthetic (美学)our school seeks for. So I am eager to show them around my classroom with the introduction of _23_ to help them sense our school philosophy supporting creativity, learning and _24_ for children. Their nodding and smile make me feel it will be another _25_ new school year.All of the w
68、alls in my classroom start out very _26_They are plain in color. All I will do is give students the great beauty in the physical environment with my philosophy. First, I arrange all the children s first names in a circle on the wall, _27_ traditional number lines or alphabet order, which may make st
69、udents feel discriminated. I like it when children see their names and have a sense of _28_ to our class community. _29_ I have a sign on our paper towel holder that is a _30_ of how many paper towels we use, because we are showing our _31_ to the Earth and will be starting with what we can do for t
70、he Earth within our classroom. I also have a small sign about our voice scale, which gives a _32_ to distinguish indoor and outdoor voice level, and then I use the language all the time _33_,“Shh Lets bring our voices down to a Number 2 or 3. ”For the _34_ part, the walls belong to the children, and
71、 the children will _35_ the lively color and decorations in the room through their paintings to _36_ their tension between lessons. The walls I place value on give an excellent way to show that students well-being and the talent of _37_ are valued.Aesthetics of the walls affect their _38_ responses.
72、 Good decorations can calm them and make them feel safe and open to learning, while bad decorations can make them feel overstimulated and _39_ to learning. I am proud I can provide such a class community where my students feel happy, _40_ and respected.21. A. eachB. noC. anyD. this22. A. unfamiliarB
73、. equipppedC. loadedD. associated23. A. facilitiesB. studentsC. systemsD. decorations24. A. respectB. commentC. impressionD. function25. A. confusingB. boringC. excitingD. convincing26. A. fullB. colourfulC. bareD. quiet27. A. throughB. withoutC. betweenD. over28. A. achievementB. directionC. freedo
74、mD. belonging29. A. GenerallyB. HonestlyC. AdditionallyD. Fortunately30. A. symbolB. reminderC. programD. sight31. A. kindnessB. happinessC. reputationD. application32. A. reasonB. detailC. warningD. standard33. A. after schoolB. in classC. at homeD. during break34. A. limitedB. realC. mostD. small3
75、5. A. be responsible forB. be friendly toC. be popular withD. be strict in36. A. ignoreB. allowC. causeD. relieve37. A. activityB. safetyC. artD. fun38. A. normalB. naturalC. physicalD. emotional39. A. relatedB. closedC. attachedD. adapted40. A. motivatedB. touchedC. gratefulD. independent【答案】21. B
76、22. A 23. D 24. A 25. C 26. C 27. B 28. D 29. C 30. B 31. A 32. D 33. B 34. C 35. A 36. D 37. C 38. D 39. B 40. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文 。讲述了作者八年当幼教,初心不变。爱护、尊重学生,为孩子们创设美育环境,充分发挥他们聪明才智。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我从不厌倦,因为没有一年是一样的。A. each.每个;B. no.不,没有;C. any任何;D. this这个。根据上文 “Im entering my eighth year teaching pr
77、eschool. Ive never got tired of it”可知,八年教学,从不厌倦,应该是每年不一样,不是单调重复。故选B项。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:有时我们学校会带来新员工和新学生的家长,他们不熟悉我们学校所追求的有目的的美学。A. unfamiliar不熟悉的;B. equippped装备的;C. loaded装载的;D. associated相关的。根据空前两次出现的new,及下文“So I am eager to show them around my classroom with the introduction of _3_ to help them s
78、ense our school philosophy supporting creativity, learning and _4_ for children.”可知,新来的员工和家长应该是不熟悉学校的这种美学教育,我渴望带他们参观了解我们学校的做法。故选A项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:所以我很想带他们参观我的教室,给他们介绍一些装饰品,让他们感受我们学校的理念支持创造力、学习和尊重孩子。A. facilities设施;B. students学生;C. systems制度,系统;D. decorations装饰品。根据下文“First, I arrange all the chil
79、dren s first names in a circle on the wall, _7_ traditional number lines or alphabet order, which may make students feel discriminated. I like it when children see their names and have a sense of _8_ to our class community. _9_ I have a sign on our paper towel holder that is a _ of how many paper to
80、wels we use(首先,我把所有孩子的名字放在一个圈里,在墙上,没有传统的数字线或字母顺序,这可能会让学生感到歧视。此外,我在我们的纸巾架上有一个标志,提醒我们使用了多少纸巾,因为我们是在向地球表示我们的仁慈,并将从我们能在教室里为地球做的事情开始)可知,学校是通过对教室的装扮装饰体现美学教育的。故选D项。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:所以我很想带他们参观我的教室,给他们介绍一些装饰品,让他们感受我们学校的理念支持创造力、学习和尊重孩子。A. respect尊重;B. comment.评论;C. impression;D. function功能。根据下文“First, I arr
81、ange all the children s first names in a circle on the wall, _7_ traditional number lines or alphabet order, which may make students feel discriminated.(首先,我把所有孩子的名字放在一个圈里,在墙上,没有传统的数字线或字母顺序,这可能会让学生感到歧视。)”可知,我为预防学生感到被歧视而做了努力,采取了方法,可知对学生尊重是学校的理念之一。故选A项。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:他们的点头和微笑让我觉得这是又一个令人兴奋的新学年。A.
82、confusing令人困惑的;B. boring.无聊的;C. exciting.刺激的令人兴奋的;D convincing.有说服力的。我对工作充满热情,从不厌倦,同行及家长的点头与微笑是对我的工作的肯定,我应该是兴奋开心的。故选C项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:一开始,我的教室里所有的墙壁都是空荡荡的。A. full满的;B. colourful五颜六色的;C. bare.没装饰的,赤裸的,光秃的;D. quiet.安静的。通过下文“They are plain in color。All I will do is give students the great beauty i
83、n the physical environment with my philosophy. First, I arrange all the children s first names in a circle on the wall,)作者对教师的墙壁进行了装饰美化,及空前的start out可知,教室墙壁一开始应是空荡荡光秃秃没有装饰的。 故选C项。【27题详解】考查介词词义辨析。句意:首先,我把所有孩子的名字放在一个圈里,在墙上,没有传统的数字线或字母顺序,这可能会让学生感到歧视。A. through通过;B. without.没有;C. between在之间;D. over在.之上。
84、根据下文“which may make students feel discriminated.”这可能会让学生感到歧视。可知作者不使用传统的不好的做法。故选B项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:我喜欢孩子们看到自己的名字,这会对我们班级产生一种归属感。A. achievement成就;B. direction方向;C. freedom自由;D. belonging归属。根据“I like it when children see their names ”我喜欢孩子们看到自己的名字,对我们班级产生一种归属感,不再有被歧视的感觉。故选 D项。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:此外,我
85、在我们的纸巾架上有一个标志,提醒我们使用了多少纸巾,因为我们是在向地球表示我们的仁慈,并将从我们能在教室里为地球做的事情开始。A. Generally一般来说;B. Honestly老实说;C. Additionally.此外;D. Fortunately.幸运。前面提到对墙壁上孩子姓名的排列方式,此处表示对纸巾架子也有创意改变让孩子们了解地球有更进一步,附加另一种做法的意思。故选C项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:此外,我在我们的纸巾架上有一个标志,提醒我们使用了多少纸巾,因为我们是在向地球表示我们的仁慈,并将从我们能在教室里为地球做的事情开始。A. symbol象征符号;B. re
86、minder提醒;C. program.程序;D. sight.视力,视野。纸巾架的标志是个提醒大家爱护地球的东西, reminder (提醒)符合题意。故选B项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:此外,我在我们纸巾架上有一个标志,提醒我们使用了多少纸巾,因为我们是在向地球表示我们的仁慈,并将从我们能在教室里为地球做的事情开始。A. kindness仁慈;B. happiness幸福;C. reputation名声;D. application.申请。这个标志提醒大家我们用了多少纸巾,提醒大家节约纸巾,是想让同学们爱护地球,善待地球。故选A项。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我还有一
87、个关于我们语音等级的小标志,它给出了一个标准来区分室内和室外的语音等级,然后我在课堂上一直使用这个语言,“嘘让我们把声音降到2或3”。 A. reason原因;B. detail细节;C. warning警告;D. standard.标准。为防止喧哗,创造愉悦舒适的环境,结合 scale,及a number 2 or 3需要一种标准来限定音量,区分室内音量和室外音量。故选D项。【33题详解】考查介词短语辨析。句意:我还有一个关于我们语音等级的小标志,它给出了一个标准来区分室内和室外的语音等级,然后我在课堂上一直使用这个语言,“嘘让我们把声音降到2或3”。 A. after school放学后;
88、B. in class在课堂上;C. at home在家里;D. during break休息时。根据下文“Shh Lets bring our voices down to a Number 2 or 3. ”可知,让大家降低音量,应该是在室内,课堂上。故选B项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:在很大程度上,墙壁属于孩子们,孩子们会通过自己的绘画来负责室内生动活泼的色彩和装饰,以缓解课间的紧张情绪。A. limited.有限的;B. real.真的;C. most大部分;D. small.小的。根据下文 “ the walls belong to the children, and
89、the children will 15 the lively color and decorations in the room through their paintings to 16 their tension between lessons.” 可知在很大程度上,墙壁属于孩子们。故选 C项。【35题详解】考查短语辨析。句意:在很大程度上,墙壁属于孩子们,孩子们会通过自己的绘画来负责室内生动活泼的色彩和装饰,以缓解课间的紧张情绪。A. be responsible for负责;B. be friendly to友好; C. be popular with很受欢迎;D. be stric
90、t in严格要求。为缓解孩子们的紧张,应该是让孩子们在课间来负责发挥。故选A项。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:在很大程度上,墙壁属于孩子们,孩子们会通过自己的绘画来负责室内生动活泼的色彩和装饰,以缓解课间的紧张情绪。A. ignore忽略;B. allow允许;C. cause造成;D. relieve.缓解,减轻。根据上文的“ .through their paintings to”以及下文“their tension between lessons. ”可知,此处用 “relieve缓解 ”紧张的学习 符合语境。故选D项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:我所重视的这些墙,以一
91、种极好的方式表明学生的幸福感和艺术才能受到重视。A. activity活动;B. safety.安全;C. art艺术,美术;D. fun.趣事儿,乐趣。我们教室里的这些墙壁给了孩子们展示健康成长及艺术才能被重视了。前文黑斑及墙壁的色彩图案及装饰都主要由孩子们负责。所以可以看出重视了孩子们的美术才华。故选C项。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:墙壁的美学影响了他们的情感反应。A. normal正常的;B. natural.自然的;C. physical身体上;D. emotional情感方面的。根据下文的 “ Good decorations can calm them and make
92、 them feel safe and open to learning, while bad decorations can make them feel overstimulated and to learning. 好的装饰品可以使他们镇定下来,使他们感到安全和易于学习,而不好的装饰品可以使他们感到过度刺激,不愿学习。”可知,这些活动可以影响孩子们的情感体验,“emotional”符合语境。故选D项。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:好的装饰品可以使他们镇定下来,使他们感到安全和易于学习,而不好的装饰品可以使他们感到过度刺激,不愿学习。A. related相关的;B. closed
93、关闭的;C. attached附加的;D. adapted适应的。该空所填形容词和overstimulate的并列作表语,主语是bad decorations,应该是表示坏的地装饰会让孩子闭塞,不愿学习,closed符合语境,和空前的open相对。故选B项。【40题详解】考查形容词词义辨析。句意:我能为这样的课堂社区感到骄傲,我的学生们感到快乐,积极进取和受到尊重。A. motivated有动力的;B. touched感动的;C. grateful很感激的;D. independent独立的。根据“I am proud I can provide such a class community
94、where my students feel happy, 60 and respected. 可知此处应选择一个形容词和happy,respecteded并列作表语。结合上文“Good decorations can calm them and make them feel safe and open to learning,”用motivated (有积极性的,有学习动力的)合适。故选A项。第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Rarely has a sports team in China recei
95、ved praise and _41_( admire) as enthusiastically as the Chinese womens volleyball team. It has a great effect _42_ Chinese people from all walks of life.Director Peter Chans film Leap shines a spotlight on the struggles of several generations of the Chinese team in their attempts _43_ (achieve)glory
96、 for their country. Chan brought out into open the difficulties behind production. For example, the crew built _44_ volleyball training base in Beijing by taking apart and moving the original _45_ (wood) floor from the base in order to recreate the original atmosphere. The floor still shows the bloo
97、d, tear and sweat _46_ (leave) by the womens volleyball team members back in the 1980s, Chan noted.“The people love the Chinese womens volleyball team, not only because they _47_( win) the championship several times so far, but also because of the spirit of putting the motherland first and never giv
98、ing up,“ the spirit _48_(praise) by Chinese President Xi Jinping, _49_ greeted Team China at the Great Hall of the People in Beijing on September 30._50_ (sure), that spirit will live on.【答案】41. admiration 42. on 43. to achieve 44. a 45. wooden 46. left 47. have won 48. was praised 49. who 50. Surel
99、y【解析】【分析】这是一篇新闻报道。主要介绍了陈可辛执导的电影夺冠聚焦了几代中国队为实现自己的国家荣耀而进行的斗争。她们把祖国放在首位,永不放弃的的奉献精神深受人民喜爱以及国家主席的赞扬。【41题详解】考查名词。句意:在中国很少有一支运动队像中国女排一样受到热烈的称赞和赞赏。received praise and_,and连接两个并列名词作宾语,表抽象意义,不可数,故填admiration。【42题详解】考查介词。句意:它对各行各业的中国人都有很大的影响。固定词组have a great effect on sb/sth“对有很大的影响”。故填on。【43题详解】考查不定式。句意:陈可辛执导的
100、电影夺冠聚焦了几代中国队为实现自己的国家荣耀而进行的斗争。attempts后常接不定式作后置定语。故填to achieve。【44题详解】考查冠词。句意:例如,工作人员在北京建立了一个排球训练基地,将地上的原始木地板拆开并移开,以恢复原始的训练氛围。根据句意build_ volleyball training base可知,此处泛指“一个基地”,volleyball 的发音以辅音音素开头,故填a。【45题详解】考查形容词。句意:例如,工作人员在北京建立了一个排球训练基地,将地上的原始木地板拆开并移开,以恢复原始的训练氛围。由句子可知,形容词修饰floor,wooden“木制的”。故填woode
101、n。【46题详解】考查非谓语动词。句意:Chan说:“地板上仍然显示了1980年女排队员留下的血,泪和汗水。” the blood, tear and sweat与动词leave形成动宾关系,所以用过去分词表被动,作后置定语。故填left。【47题详解】考查时态。句意:“人民爱中国女排,不仅因为她们迄今为止多次夺得冠军而且因为她们把祖国放在首位,永不放弃的精神,”中国国家主席习近平赞扬了这种精神。根据时间状语so far,可知是现在完成时。故填have won。【48题详解】考查时态语态。句意:“人民爱中国女排,不仅因为他们迄今为止多次夺得冠军而且因为她们把祖国放在首位,永不放弃的精神,”中国
102、国家主席习近平赞扬了这种精神。主语the spirit和动词praise之间是被动关系,greeted 表明用一般过去时。故填was praised。【49题详解】考查关系词。句意:“人民爱中国女排,不仅因为他们迄今为止多次夺得冠军而且因为她们把祖国放在首位,永不放弃的精神,”中国国家主席习近平赞扬了这种精神。9月30日他在北京人民大会堂迎接了中国女排。可以肯定的是,这种精神将永存。结合句子可知,空处引导非限制性定语从句,在从句中做主语,修饰先行词Chinese President Xi Jinping,故填who。【50题详解】考查副词。句意同上。根据句子可知,修饰整个句子用副词,故填Sur
103、ely。第四部分 写作(共两节,满分 35 分)第一节 短文改错(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)51. 假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌的以下作文,文中共有 10 处 语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加,删除或修改。增加: 在缺词处加一个漏字符号(/),并在其下面写出该加的词。删除 : 把多余的词用斜线 () 划掉。修改 : 在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词 :2.只允许修改 10 处,多者 ( 从第 11 处起 ) 不计分。Dear Tom,How is everything
104、 going? Since you are interested in the shadow play, Id like to introduce them to you.As the traditional Chinese folk art, the shadow play has been existed in China for centuries. It dates back to the Han Dynasty, where Emperor Liu Che lost his beloved wife Li. Depressing about her death, he even ig
105、nores the state affairs, worrying his officials. Then they made a puppet with the image of Li but performed before the Emperor. He was too pleased that he asked them to spread the art form.Unfortunately, it is becoming more attractive due to the impact of modern media. Both Chinese artists and the g
106、overnment are making joint efforts conserve the ancient art form.If you want to know more, dont hesitate to contact me. Best wishes.Yours,Li Hua【答案】themitthea删除beenwherewhenDepressingDepressedignoresignoredbutandtoosomorelessefforts后加to【解析】【分析】这是一篇应用文。通过这封信,作者给朋友介绍了中国的传统民间艺术皮影戏的由来,衰落和现状。【详解】1.考查代词。联
107、系上句可知,此处的代词应代指the shadow play,它是单数,故应用it来代替。故将them改为it。2.考查冠词。结合句意,此处应译为“作为一项传统中国民间艺术”,故用不定冠词,且traditional是辅音音素开头,故用a。故将the改为a。3.考查语态。exist(存在)是不及物动词,没有被动语态。故删除been。4.考查关系词副词。先行词Han Dynasty(汉朝)应在从句中作时间状语,故用关系副词when。故将where改为when。5.考查形容词。分析句子可知,修饰主语he应用v-ed的形容词。故将Depressing改为Depressed。6.考查时态。联系上下文,此处
108、的he指代汉朝皇帝刘彻,故讲述的是过去的事情,应用一般过去时。故将ignores改为ignored。7.考查连词。句意:然后他制作了一个以Li为原型的木偶并且在皇帝面前表演。结合句意可知,前后两个动作是顺承关系,应用and连接。故将but改为and。8.考查副词比较级。句意:非常不幸的是,由于当代媒体的影响它正在变得没那么有吸引力。由unfortunately可知,此处应译为“没那么有吸引力”,所以用less。故将more改为less。9.考查固定结构。结合语境可知,此处考查sothat(如此以至于)。故将too改为so。10.考查固定短语。根据短语make efforts to do sth
109、(努力做某事)可知,此处应加上to。故在efforts后加to。第二节书面表达(满分 25 分)52. 假定你是李华,你的外国朋友 Peter 对中国文化非常感兴趣,给你发来邮件了解有关京剧的情况。现在你给他回一封电子邮件简要介绍京剧并邀请他到中国一起来看京剧表演。内容要点如下:1. 写信的目的2. 介绍京剧:1)200 多年历史 2)国粹 3)不同脸谱代表不同角色 4)通过跳,唱及动作展示历史故事。3. 邀请他到中国一起来看京剧表演。参考词汇:quintessence 精华,精髓Dear Peter,_Yours Li Hua【答案】Dear Peter, Knowing that you
110、are interested in Beijing Opera, I feel quite excited and proud. Id like to introduce it to you and invite you to come to see it with me, since you have always wanted to know more about Chinese culture.With a history of nearly 200 years, Beijing Opera is a form of traditional Chinese theatre, which
111、is considered as the quintessence of Chinese culture. The performers in ornate costume perform various stories that happened in history to audience by singing, dancing and motion. The opera has many types of facial makeup. They refer to different characters. I sincerely hope that you can accept my i
112、nvitation and Im sure youll enjoy it. Yours, Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给外国朋友 Peter回复电子邮件,简要介绍京剧并邀请他到中国一起来看京剧表演。【详解】1.词汇积累高兴:happyexcited认为:think consider多种多样的:diversevarious类型:kindtype2.句式拓展合并简单句原句:The opera has many types of facial makeup. They refer to different characters. 拓展句:The opera has m
113、any types of facial makeup, which refer to different characters. 【点睛】高分句型1 Knowing that you are interested in Beijing Opera, I feel quite excited and proud. (运用了现在分词Knowing作状语;that引导宾语从句)高分句型2 With a history of nearly 200 years, Beijing Opera is a form of traditional Chinese theatre, which is considered as the quintessence of Chinese culture. (运用了which引导的非限制性定语从句)