1、课时作业(六)Unit 2Section Developing ideas & Presenting ideas阅读理解ALike many new graduates, I left university full of hope for the future but with no real idea of what I wanted to do. My degree, with honours, in English literature had not really prepared me for anything practical. I knew I wanted to make
2、a difference in the world somehow, but I had no idea how to do that. Thats when I learned about the Lighthouse Project.I started my journey as a Lighthouse Project volunteer by reading as much as I could about the experiences of previous volunteers. I knew it would be a lot of hard work, and that I
3、would be away from my family and friends for a very long time. In short, I did not take my decision to apply for the Lighthouse Project lightly. Neither did my family.Eventually, however, I won the support of my family, and I sent in all the paperwork needed for the application. After countless inte
4、rviews and presentations, I managed to stand out among the candidates and survive the test alone. Several months later, I finally received a call asking me to report for the duty. I was going to a small village near Abuja, Nigeria. Where? What? Nigeria? I had no idea. But I was about to find out.Aft
5、er completing my training, I was sent to the village that was small and desperately in need of proper accommodation. Though the local villagers were poor, they offered their homes, hearts, and food as if I were their own family. I was asked to lead a small team of local people in building a new scho
6、olhouse. For the next year or so, I taught in that same schoolhouse. But I sometimes thought I learned more from my students than they did from me. Sometime during that period, I realised that all those things that had seemed so strange or unusual to me no longer did, though I did not get anywhere w
7、ith the local language, and returned to the United States as a different man. The Lighthouse Project had changed my life forever.1According to Paragraph 2, it is most likely that the author _.Adiscussed his decision with his familyBasked previous volunteers about voluntary workCattended special trai
8、ning to perform difficult tasksDfelt frightened about having to leave his family and friends2In his application for the volunteer job, the author _.Aparticipated in many discussionsBwent through challenging survival testsCwrote quite a few papers on voluntary workDfaced strong competition from other
9、 candidates3What can we infer from the authors experiences in Nigeria?AHe found some difficulty adapting to the local culture at first.BHe had learned to communicate in the local language.CHe had overcome all his weaknesses before he left for home.DHe was chosen as the most respectable teacher by hi
10、s students.BI must have looked deep in thought, or as deep in thought as an 11yearold boy can, when my grandmother glanced up from her weeding to ask, “You have something on your mind, dont you?”“Yes, I am thinking that someday I will be an Olympic speed skating champion like my hero, Eric Heiden, a
11、nd I want to be a doctor like my father to help children in Africa.”I immediately knew I had the right person when a knowing smile flashed across her face. “Johann, of course! You can do anything you want to do!” she said simply. And with my grandmothers support, I set out to pursue my passions.14 y
12、ears later, I was well ready to realize my first dream: becoming an Olympic champion. The Olympics in 1994 were in my home country, Norway. As I entered the Olympic stadium, I wasnt the best athlete, and many had doubts about in my ability to perform well. But I had something special working for me.
13、 I had a woman in the first row who believed that I would follow my passions just as much as I did. For the first time ever, my grandmother was going to see me skate.It happened. Breaking the world record, I won the gold.As I stood on the podium (领奖台) that I had dreamed about in my entire life, a cu
14、rious question popped into my head. Why me? Why did I win, given all the other incredible competitors out there? The reason had to be more than a grandmother who shared a belief in her grandsons dream. The question led me to only one answer: because I wanted to make a difference in the world, and wi
15、th all the media attention on my success, I could.I immediately knew what that difference had to be: hope in the lives of the children in Africa. Six months earlier, Id been invited to Eritrea as an ambassador for Olympic Aid.4How did his grandmother react when the author spoke what was on his mind?
16、AHis grandmother laughed at him.BHis grandmother supported him.CHis grandmother had no confidence in him.DHis grandmother felt quite surprised.5When did the author probably realize his first dream?AAt the age of 20. BAt the age of 22.CAt the age of 25. DAt the age of 28.6What will the author tell us
17、 in the part following the passage?AHis efforts to help the African children.BHis hard training in preparing for the next Olympics.CHis successes at other Olympic games.DHis grandmothers attitude towards him.7Whats the passage mainly about?AA young boy who had many dreams.BThe encouragement from a g
18、randmother.CA sportsman who realized his first dream of helping African children.DAn Olympic hero who made a difference in the world.CScientists have long wondered whether we are born with our musical taste. A team of researchers wanted to find out. Team leader Josh McDermott is a scientist at the M
19、assachusetts Institute of Technology in Cambridge.McDermotts team worked with five groups of adults. Two of the groups live in the United States. They listen to Western music. People in one of the two groups have each played a musical instrument for an average of 7.7 years. Those in the other group
20、have studied music for less than a year. This allowed the researchers to study whether playing an instrument changed the kinds of sounds people like to hear.All of the other members live in Bolivia, a South American country. One group live in the capital city, La Paz. They hear Western music, but pr
21、obably not nearly as much as do people living in North America. Another group come from the small town of San Borja. Its residents probably hear even less Western music than do the people in La Paz.The final groupthe Tsimanlive in a village within the Amazon rainforest. It is so far away that outsid
22、ers can reach it only by boat. When they sing or play instruments, they do it by themselves. This sets their music apart from the kinds of sounds typical in Western music.The people in all five groups listened to recordings of chords (和弦). Some chords were consonant. That term refers to musical soun
23、ds that most people consider pleasant to hear. Others were dissonant. As expected, US. residents strongly preferred consonant chords. People in La Paz and San Borja also preferred consonance to dissonance. But the Tsiman liked them equally. Whats more, how strongly people preferred consonant chords
24、was linked to their exposure to Western music. US. residents who had played a musical instrument preferred consonant chords most. Those in San Borja preferred them least. And the Tsiman? They showed no preference for either.8What do the people in the first two groups have in common?AThey all love va
25、rious kinds of music.BThey are all often exposed to Western music.CNone of them has listened to foreign music.DThey have played music for less than a year.9Why did the researchers work with the Tsiman?ABecause they were good at music.BBecause they had their own music.CBecause they were very difficul
26、t to reach.DBecause they hadnt been exposed to Western music.10What do dissonant chords refer to?ANew musical sounds.BMusical sounds from abroad.CUnpleasant musical sounds.DWellknown musical sounds.11What did the researchers most probably conclude in the end?AMusical preferences are dependent on the
27、 environment.BMusical instruments help people know about music.CPeople are born with their musical taste.DPeople love music for different reasons.课时作业(六)阅读理解A【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章叙述了作者在尼日利亚当志愿者的经历。作者大学毕业后,报名参加了灯塔项目活动,经过激烈的竞争,他被选中了。然后,他被派往尼日利亚的一个村庄,在那儿他带领当地人建校舍,然后第二年在那所学校教书。作者在尼日利亚学到很多东西,灯塔项目完全改变了他的生活。1答
28、案与解析:A推理判断题。根据第二段中“In short, I did not take my decision to apply for the Lighthouse Project lightly. Neither did my family.”可知,作者很可能和他的家人讨论了他的决定。故选A项。2答案与解析:D推理判断题。根据第三段中“After countless interviews and presentations, I managed to stand out among the candidates and survive the test alone.”可知,作者在申请成为志
29、愿者的过程中,面对了来自对手的强大竞争。故选D项。3答案与解析:A推理判断题。根据最后一段中的“I realised that all those things that had seemed so strange or unusual to me no longer did,”可推断作者已经适应了,但当初不适应时要适应这些是有困难的。故选A项。B【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在祖母的支持下,努力追求自己的梦想并最终圆梦的故事。4答案与解析:B细节理解题。根据第三段中祖母的话可知,当作者说出他的梦想时,祖母很支持他。故B项正确。5答案与解析:C细节理解题。根据第一段中的“I
30、must have looked deep in thought, or as deep in thought as an 11yearold boy can,”及第四段中的“14 years later, I was well ready to realize my first dream: becoming an Olympic champion.”可知,11岁时作者说出了自己的梦想,14年后,作者准备好实现他的第一个梦想成为奥运会冠军,由此可知,作者在25岁时实现了他的第一个梦想。故C项正确。6答案与解析:A推理判断题。根据第二段中的“to help children in Africa
31、”可知,作者还有一个梦想帮助非洲儿童,再由文章最后一句“Six months earlier, Id been invited to Eritrea as an ambassador for Olympic Aid.”可知,接下来作者会讲述自己为帮助非洲儿童而作出的努力。故A项正确。7答案与解析:B主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了作者在祖母的支持与鼓励下,努力追求自己的梦想并最终圆梦的故事,祖母的支持与鼓励对作者实现梦想起到了重要作用。故B项正确。C【语篇解读】本文是一篇说明文。一个研究发现,人们对某种音乐的偏爱跟他们所处的环境有关。8答案与解析:B细节理解题。根据第二段中的“Two
32、of the groups live in the United States. They listen to Western music.”可知,这两组人在美国居住,经常听西方音乐。9答案与解析:D推理判断题。根据第四段中的“When they sing or play instruments. apart from the kinds of sounds typical in Western music.”可知,主要是因为他们没有接触过西方音乐。10答案与解析:C词义猜测题。根据第五段中的“That term refers to musical sounds that most people consider pleasant to hear. Others were dissonant.”可知,这里是在进行对比,故dissonant chords是人们认为不悦耳的音乐。11答案与解析:A推理判断题。根据文章内容可知,人们对音乐的偏爱受周围环境影响。