1、高考资源网() 您身边的高考专家Section Reading and Thinking(1)1.DiscussingIt is a fact that more and more foreigners have interest in Chinese language and culture.Why do you think the world is so crazy about Chinese?Confucius Institute Program was set up in Korea in 2004;now Confucius Institutes are all around the
2、 world.The Confucius Institute Program works to convey Chinese language and culture.答案Over the past three decades,Chinese economy is booming.The world is watching China and many foreigners have realized the importance of seeking cooperation with Chinese people. Besides,Chinese culture is full of mag
3、ic and legends. Confucius Institutes provides the place to learn Mandarin.2.PredictingLook at the title and the picture and predict what the text is probably about.The history of the written Chinese.1.First readingMatch the main idea with each paragraph.Para.1A.At the beginning,written Chinese was a
4、 picture-based language.Para.2 B.The Chinese writing system has a great effect on the ancient civilization of China.Para.3 C.The rise of many varieties of Chinese dialects and characters.Para.4 D.Chinese calligraphy has become an important part of Chinese culture.Para.5 E.The Chinese writing system
5、began to develop in one direction.Para.6 F.More and more people are beginning to appreciate Chinas culture and history through this amazing language.答案Para.1 BPara.2 APara.3 CPara.4 EPara.5 DPara.6 F2.Second readingChoose the best answer according to the text.(1)What is China widely known for?A.The
6、many ups and downs in its history.B.The Chinese writing system.C.Its modern civilization.D.Its ancient civilization.(2)Which of the following is TRUE according to the passage?A.At the beginning,written Chinese was a hanzi-based language.B.By the Qin Dynasty,these symbols carved by ancient Chinese pe
7、ople had become a well-developed writing system.C.No matter where Chinese people live or what dialect they speak,they can all still communicate in writing.D.By the Shang Dynasty the Chinese writing system began to develop in one direction.(3)How are an increasing number of international students beg
8、inning to appreciate Chinas culture and history?A.Through the amazing Chinese language.B.By enjoying Chinese paintings.C.By enjoying Chinese calligraphy.D.By paying a visit to China.答案(1)D(2)C(3)A3.Third readingFill in the blanks according to the text.THE CHINESE WRITING SYSTEM:CONNECTING THE PAST A
9、ND THE PRESENTThe effect on the ancient (1)civilization of ChinaDespite the many ups and downs in its (2)history,China is widely known for its ancient civilization.The period of longguWritten Chinese was a (3)picture-based language.The Shang DynastyOver the years,the system developed into different
10、(4)forms,as it was a time (5)when people were divided geographically, leading to many varieties of dialects and (6)characters. The Qin DynastyThat writing system was of great (7)importance in uniting the Chinese people and culture. TodayThe high (8)regard for the Chinese writing system can be seen i
11、n the development of Chinese characters as an art form,known as Chinese (9)calligraphy,which has become an important part of Chinese culture.Today,the Chinese writing system is still an important part of Chinese (10)culture.1.Why do so many countries speak English?Because Britain was the most powerf
12、ul empire in the world two or three hundred years ago,with many colonies all over the world.2.Which language do you like better,Chinese or English?And why?I like Chinese better. It is the charm of Chinese itself that makes me love it.3.Group work:The Chinese writing system is one factor that has hel
13、ped the Chinese language and culture survive.Do you know other factors?The answer is open.阅读技巧点拨如何把握文章大意?文章是由段落组成的。段落的主题就是段落的中心思想。在理解具体段落的基础上,找出每段的主题句,对其整体归纳便是文章的中心思想。有的文章无明显主题句,主题句隐含在段意之中,这就需要进一步加工概括。观察全文结构,理解文章的“重心”和支撑性细节。本篇文章结构:总分总结构;文章是以时间顺序组织的。语言现象感知.单词理解体会句中加黑单词的词性和含义1.There is a door at the b
14、ase of the tower.n.底部2.There is a major problem with parking in London.adj.重要的3.All students must have access to quality education without regard to wealth or class. n.关注.词块积累写出下列词块的含义1.all the way一直;一路上2.an important means一种重要的方式3.the classic works经典作品4.specific information特定信息5.a form of art一种艺术形式
15、6.global affairs全球事务7.ups and downs浮沉;兴衰;荣辱8.written Chinese书面汉语.句式欣赏1.why引导定语从句There are many reasons why this has been possible,but one of the main factors has been the Chinese writing system.2.where引导定语从句Emperor Qinshihuang united the seven major states into one unified country where the Chinese
16、writing system began to develop in one direction.3. “of名词”结构,相当于同根形容词。That writing system was of great importance in uniting the Chinese people and culture.4.no matter where引导让步状语从句Even today,no matter where Chinese people live or what dialect they speak,they can all still communicate in writing.ASo
17、me people dont know whether to learn American English or British English.Here is my answer to it.Its really,really hard to pick up a native-sounding accent if you learn English as an adult.Children pick up accents very quickly,but adults dont.Even after speaking English every day for twenty or thirt
18、y years,youll probably keep a bit of a foreign accent.Ive met many English learners whove lived abroad for several years in an English-speaking country.For the most part,I cant tell what country theyve lived in unless they tell me.Since its so hard to learn an accent,you probably shouldnt spend a lo
19、t of time trying to guide yours to one accent or the other.There are better ways to use your time,like learning new vocabulary or phrases.Even if you are able to get an American or British accent,it wont make much difference.Thats because English speakers are used to hearing different accents.Americ
20、ans hear British accents on TV and movies.And we all hear accents from other countries:Russian accents,Korean accents,French accents,and so on.Usually,British people like the way that Americans sound,and Americans like the way that British people sound.So youre OK either way.So just pick whatever la
21、nguage is most convenient for you.If you have friends or teachers from America,you should probably learn American English.If you have British friends or coworkers,maybe its better to learn British English.Its probably easiest to stick with(保持) just one kind.However,theres nothing wrong with mixing a
22、 bit of British and American English together.It wont hurt you!【语篇解读】本文是议论文,主要告诉我们是该学习英式英语还是美式英语。1.The author mentions English learners in Paragraph 2 to show .A.its hard to speak like native speakersB.the author isnt good at telling accentsC.people dont like speaking with an accentD.people like to
23、live abroad to learn a language答案A目的意图题。根据第二段的“Its really,really hard to pick up a native-sounding accent if you learn English as an adult.”可知,作者提到这些学英语的人是想表明:掌握地道的口音很难。2.What does the author think English learners should do?A.Choose a special country to live in.B.Make use of time to learn new words
24、.C.Tell the differences between accents.D.Learn British accents through movies.答案B细节理解题。根据第三段的“There are better ways to use your time,like learning new vocabulary or phrases.”可知,作者认为学英语的人应该好好利用时间多学一些新词汇。3.Paragraph 4 mainly shows that .A.there are many accents in the worldB.which accent to learn isn
25、t that importantC.American and British accents arent very differentD.Americans and British people understand each other答案B段落大意题。第四段的“Even if you are able to get an American or British accent,it wont make much difference.”为这一段的主旨句,后面都是围绕这个展开的。因此,该段主要说明学习哪种口音并没有那么重要。4.The author thinks mixing some Bri
26、tish and American English together is .A.okay B.necessary C.wrong D.dangerous答案A细节理解题。根据最后一段的“However,theres nothing wrong with mixing a bit of British and American English together.”可知,在作者看来,混合一点英音和美音是可以接受的。BThat woman carried a new blanket(毛毯) over her arm.Wordlessly,she gave it to me.“Is it finis
27、hed?” I asked.She shook her head.“No.It is ready,” she replied.I handed her the money and took the blanket.“It is beautiful,so skillfully woven(编织),” I said to my mother.“But what did she mean when she said it was not finished? How can it be ready if it is not finished?”“I will tell you later,” my m
28、other said,“but first I will take you to the Navajo village.”We went down to the village.A group of young men were making sand pictures.We walked through the whole village,watching the different things the people were doing.It was not until that evening that my mother finally explained the Navajo wo
29、mans words.“Did you notice anything about the things the people were making?” my mother asked.“What should I have noticed?” I looked at her and asked.“Each thing the Navajo make has one small part that is not complete.The designs(设计) in their sand pictures are often not perfectly done,for examplethe
30、 line of a circle may not quite close.If you look carefully at your blanket,you will probably find a stitch(一针) missing.”I took the blanket off,but it looked as perfect as any design could be.Then suddenly,I noticed that sure enough a stitch was missing!“But why do the Navajo intentionally leave som
31、e tiny part unfinished?” I asked.“They believe that when anything is completed or finished,it means the end has comeit will not be perfect until then.Then too,with a circle,they believe that they must leave a pathway for the bad spirits to run away and the good spirits to come in.So,often,they do no
32、t make the line close.”【语篇解读】本文是夹叙夹议文。作者通过讲述自己购买的一条毛毯向我们介绍了纳瓦霍人奇特的文化。5.The blanket the author received .A.was poorly wovenB.made her think a lotC.cost her a lot of moneyD.was finished,but not ready答案B细节理解题。由第四段中作者所说的“How can it be ready if it is not finished?”可知,既然还没有完工,怎么能说好了呢?这让作者思绪万千,故选B项。6.Why w
33、as the author shown around the village?A.To buy more things made by the Navajo.B.To make friends with some of the Navajo.C.To have a deeper understanding of the Navajo.D.To look for the woman who sold her the blanket.答案C细节理解题。由第六段中的“We walked.watching the different things the people were doing.”和第八段
34、中的“Did you notice.the people were making?”可知,作者的母亲带她到村子里转一转是为了让她对纳瓦霍人有更深的了解,故选C项。7.Which of the following may the Navajo believe?A.A stitch in time is very important.B.Life only becomes perfect when you die.C.He who makes no mistake is a perfect man.D.You must always try to make your life complete.答
35、案B推理判断题。由最后一段中的“They believe that when anything is completed or finished,it means the end has comeit will not be perfect until then.”可知,纳瓦霍人会认为人只有死亡之后其人生才会变得完美,故选B项。8.Whats the main idea of the text?A.The Navajo are good at making things.B.The Navajo are brave and hard-working.C.A blanket tells a lot about the Navajo culture.D.Skills are needed to do business with the Navajo.答案C主旨大意题。作者通过讲述自己购买的一条毛毯向我们介绍了纳瓦霍人奇特的文化,故选C项。高考资源网版权所有,侵权必究!