1、高考资源网() 您身边的高考专家Unit 1Section .完形填空One day I gave my 2yearold granddaughter paper and crayons to play with while I was working on the computer.After a little while she came to me and said,“Grandma, I want a lady pen.”“A lady pen?” I asked, “What is a lady pen?_1.B_ me.”I opened the drawer that held
2、the pens and pencils and let her _2.C_ one.She took one with the brightest lid and went back to her _3.C_ .Soon she was back and very _4.A_ .“Grandma, this pen does not make a _5.A_,”she said.Suddenly, I _6.B_ what she wanted when she asked for a “lady pen”She had expected the pen to _7.A_ draw a la
3、dy for her._8.D_,we know pens cant draw anything by themselves.They can only do _9.C_ our hands make them do.But she didnt know that.She hadnt learned that _10.D_ .Later I wondered how often we expect our work,our spouse (配偶) or material things to do the _11.B_ things for us.We expect them to _12.A_
4、 the longing and hunger in our heart and soul.No created thing can do that.Only _13.C_ can do that for us._14.A_,we can be a pencil in Gods hand.Mother Teresa _15.B_ said,“I am a little _16.D_ in the hand of a writing God who is sending a love letter to the world.” If we become pens in Gods hands, h
5、e will make something _17.B_ out of our lives and it will spill over to others.I drew a lady for Tabitha that day,_18.B_ it was no masterpiece.God is the Master artist.He is an excellent _19.C_ and will mold us into something beautiful and pleasingif we yield to his control.He _20.A_ that we will no
6、t be disappointed.文章大意:本文根据作者的小孙女向她要一支能自动画出美女的笔的故事,来告诉我们:在生活中经常期望一些不可能的事情发生,但我们要相信上帝,上帝是万物的创造者,他会给我们创造一些美好的事物。1ABring BShowCBuyDGive解析:a lady pen是什么样的?让“我”看看。show意为“显示,出示”。2Akeep BtouchCchooseDreturn解析:“我”打开装有钢笔和铅笔的抽屉并且让她挑选一个,choose意为“选择,挑选”。3AcrayonsBcomputerCpaper Droom解析:根据上文paper and crayons可知本空
7、指的是“我”的小孙女选择了一个带有最亮的盖子的一支笔回到了她的画纸(paper)那里。4AdisappointedBfrightenedCexcitedDpuzzled解析:根据下文可知小孙女没有画出lady,非常失望(disappointed)。frightened意为“害怕的”;excited意为“激动的,兴奋的”;puzzled意为“困惑的”,均与题意不符。5Alady BbirdCgirl Dpicture解析:根据上文提到的lady pen可知,本句指的是这支笔不能画出美女(lady)来。6AnoticedBunderstoodCdecidedDcaught解析:突然“我”明白(un
8、derstood)了当她要a lady pen的时候真正想要的是什么了。7Aautomatically BnormallyCnaturallyDrandomly解析:根据下文的by themselves“独自地”可知,本空选择automatically“自动地”,指的是她想让这支笔自动为她画出美女来。8AAbove all BAs a resultCAt lastDOf course解析:根据后面的内容可知选择of course“当然”,当然,我们都知道笔是不能自己画出东西来的。9AthatBwhichCwhat Dafter解析:它们仅仅做我们的手让它们做的事情。what引导的从句作do的宾
9、语。10AstillBtooCalso Dyet解析:但是她不知道这一点,她还没有学到这一点呢。yet用在否定句中表示“还”。11AusefulBimpossibleCmeaningful Dchallenging解析:后来“我”想到我们经常期望我们的工作、配偶或者是一些物质上的东西为我们做一些不可能的(impossible)事情,本句指的是作者通过小孙女的事情而产生的感悟。12Asatisfy BthinkCforget Ddemand解析:我们期望他们能满足我们内心的渴望。satisfy意为“满足”。13Aparents ByouCGodDfamily解析:仅仅上帝才能为我们做到这一点,根
10、据下文多次谈到God可知答案。14AHowever BOtherwiseCTherefore DMeanwhile解析:然而我们可以是上帝手中的一支笔。根据上文的only可知本句表转折,故选择However“然而”。otherwise“要不然,否则”;therefore“因此”;meanwhile“与此同时”,均不符合题意。15Asomehow BonceCneverDalways解析:once在本句中意为“曾经”。16ApowerBringCangel Dpencil解析:根据上文的we can be a pencil in Gods hand可知本句选择pencil。17ArareBbea
11、utifulCexpensive Dordinary解析:如果我们成为上帝手中的一支笔,那么他将会画出我们生活中美好的(beautiful)东西并把它们传递给其他的人。根据最后一段倒数第二句的something beautiful and pleasing可知答案。18AunlessBthoughCif Dwhile解析:“我”那天为孙女Tabitha画了一个美女,尽管(though)它称不上是杰作。19AdirectorBconductorCcreator Dperformer解析:根据下文的解释mold us into something beautiful and pleasing(把我
12、们塑造成美丽和令人愉悦的东西)可知上帝是一个艺术家,是一个优秀的创造者(creator)。20ApromisesBsuggestsCforces Dwarns解析:上帝向我们保证他不会让我们失望的。promise意为“许诺,保证”。.阅读理解ALocal officials in Beijing promised to further protect the citys cultural heritage (遗产), in particular the narrow streets known as Hutong.Hutongs are commonly found in the cities
13、 of North China, but they are at risk.Beijing is currently believed to have fewer than 1,000 Hutongs, most of which are near the Forbidden City.Only 60 years ago, the number was 3,250.In the old districts of Dongcheng and Xicheng, some people will be asked to move from Hutong houses to avoid further
14、 damage to the ancient architecture.“On average more than 100,000 people visit the Forbidden City during the National Day holidays.The visits put pressure on the protection of cultural relics,” said the director of the Beijing Municipal Commission of Urban Planning, adding that Hutongs should be pro
15、tected from human damage.The government focused on how the protection plans were carried out and how the management of cultural heritage worked.The head of the Xicheng district government, said the area has 182 cultural relics, many of which were built as far back as the Yuan Dynasty (1271 1368)“The
16、 most efficient way is to decrease the local population to reduce the possibility of causing harm to the heritage.”“Each community has been required to report the status of its cultural heritage, especially Hutongs, and any action to damage the heritage will be punished.”No one knows for sure how ma
17、ny Hutongs will be left in the coming 100 years.文章大意:北京的胡同已不再是小小的街道,它承载着北京几百年的历史和文化。本文主要介绍了北京胡同的历史、现状及政府的保护措施。1How many Hutongs have disappeared in the past sixty years in Beijing?_B_ AFewer than 1,000.BAbout 2,000.CMore than 3,000.DOver 4,000.解析:细节理解题。根据第二段中的“Beijing is currently believed to have f
18、ewer than 1,000 Hutongs,most of which are near the Forbidden City.Only 60 years ago,the number was 3,250.”可知,北京胡同的数量由60年前的3 250条减少至现在的不到1 000条,共减少了大约2 000条。故选B项。2According to Paragraph 3, which of the following is the main reason for the damage to cultural relics?_A_ APeoples activity.BResidents att
19、itude.CCommunities behavior.DThe governments policy.解析:推理判断题。根据第三段中的“The visits put pressure on the protection of cultural relics”和“hutongs should be protected from human damage”可知,文化遗迹遭到破坏的主要因素是人们的活动。3Which of the following is a useful way to protect Hutongs?_D_ ATo attract more visitors.BTo forbid
20、 everyone from getting close to it.CTo increase the local population.DTo punish anyone damaging it.解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“.any actions to damage the heritage will be punished.”可知,加大对破坏胡同行为的惩罚是保护胡同比较有用的措施,故选D项。4What is the authors attitude toward Hutongs?_B_ AOptimistic.BPessimistic.CUninterested.DApprec
21、iative.解析:推理判断题。根据最后一段“No one knows for sure how many Hutongs will be left in the coming 100 years.”可知,作者对胡同未来的命运深感担忧,持悲观态度。BLeonardo da Vinci was one of the great people in Italian Renaissance.Like many leaders of Renaissance humanism,he didnt see a division between science and art.His observations
22、 and inventions were recorded in 13,000 pages of notes and drawings, including designs for flying machines, plant studies, war machinery,anatomy(解剖) and architecture.Da Vinci was born on 15 April, 1452 in the Tuscan hill town of Vinci.He was the son of a local lawyer.He learned from the sculptor(雕刻家
23、) and painter Andrea del Verrocchio in Florence and in 1478, he became an independent master.In 1483,he moved to Milan to work for the ruling Sforza family as an engineer, sculptor,painter and architect.From 1495 to 1497,he produced a painting of The Last Supper, through which he got the world atten
24、tion.Da Vinci was in Milan until the city was ruled by the French in 1499,which made him return to Florence.During that time, he painted several portraits, and the only one that survives is Mona Lisa.In 1506, da Vinci moved to Milan, remaining there until 1513.This was followed by three years in Rom
25、e.In 1517,at the invitation of the French king Francis ,Leonardo moved to the Chateau de Cloux,in the city of Amboise,France, where he died on 2 May, 1519.The fame of da Vincis surviving paintings has meant that he has been regarded primarily as an artist,but thousands of surviving pages of his note
26、books show the most brilliant of minds.His true genius wasnt as a scientist or an artist, but as a combination of the twoan “artistengineer”His paintings were scientific, based on a deep understanding of the workings of human bodies and physics of light and shade.His science was expressed through ar
27、t, and his drawings show what he meant,and how he understood the world.5The main idea of the first paragraph is about da Vincis _B_ .Ainventions known by the worldBdevotion to Italian RenaissanceCachievements on scienceDtalent in the field of art解析:主旨大意题。该段第一句话说他是意大利文艺复兴时期的伟大人物之一,然后介绍了他的科学观察和发明、绘画等。
28、四个选项中,B项为“对意大利文艺复兴的奉献”正合题意。A(invention),C(science),D(art)三项大片面。6What can we know about da Vinci from the text?_C_ AHe was the first person to invent flying machines in the world.BHe got a lot of support from his father.CHis work The Last Supper made him popular.DHe joined the army to fight against t
29、he French in 1499.解析:细节理解题。 由第二段最后一句“.he produced a painting of The Last Supper,through which he got the world attention.”可知,最后的晚餐让他闻名世界。这与C项所表达的意思吻合。7Da Vinci returned to Florence in 1499 because _A_ .AMilan was seized by the FrenchBhe missed Andrea del VerrocchioCFlorence could offer him many mate
30、rials for his paintingsDhe didnt want to work for the ruling Sforza family解析:细节理解题。 由第三段第一句“Da Vinci was in Milan until the city was ruled by the French in 1499,which made him return to Florence.”可知,达芬奇回到佛罗伦萨,是因为法国人统治了米兰。8According to the last paragraph, we can infer that _D_ .Ada Vinci is only rega
31、rded as a gifted artistBda Vinci applied scientific technology to his paintingsCda Vinci was the best at using light and shade in his worksDda Vinci showed his attitudes towards the world by drawing解析:推理判断题。由最后一句“His science was expressed.and his drawings show what he meant,and how he understood the
32、 world.”可推知,他通过绘画来展示自己对世界的看法或态度,故选D项。.语法填空阅读下面材料,在空白处填入适当内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。The mooncake features on every MidAutumn Festival dining table, and _1.traditionally_ (traditional)comes with fillings like five kernels (a mixture of five different nuts) and red bean paste.These mooncake flavors represent
33、 the tastes of various _2.areas_ (area) in China, with favorite fillings varying from province to province.However, traditions change with the times, and so do mooncake flavors.Today,many people love Hong Kongstyle mooncakes,_3.going_ (go) crazy for that unbeatable meltinthemouth feeling _4.that/whi
34、ch_ comes from sinking your teeth into these mouthwatering cakes.Another popular style is the mooncake with a crayfish(小龙虾) flavor.The crayfish _5.selected_ (select) for mooncakes should be fresh and alive.Because of _6.limited_ (limit) ingredients, only a small number of crayfish mooncakes _7.are p
35、ut_ (put) on sale each day, forcing many people to queue up for hours.The thoroughly modern mooncake is not only about new flavors,_8.but_ involves designing distinct patterns.Sanxingdui Museum in Sichuan Province that is famous _9.for_ the masks and sculptures from Chinas Bronze Age (铜器时代) has intr
36、oduced a special range of mooncakes with bronze statue patterns,a creative design that is sure _10.to please_ (please) mooncake lovers.文章大意:月饼作为传统节日美食,品种繁多、风格各异。1解析:考查副词。设空处修饰动词comes,故填副词traditionally。2解析:考查名词的单复数。various(不同的)后跟名词的复数形式,故填areas。3解析:考查动词ing形式作状语。people与go之间是逻辑上的主谓关系,且go所表示的动作与谓语动作同时发生
37、。故填going。4解析:考查关系代词。设空处引导限制性定语从句修饰feeling,且在从句中作主语,故填that/which。5解析:考查过去分词作定语。select与crayfish之间是逻辑上的动宾关系,且select表示的动作已完成,故填selected。6解析:考查形容词。修饰名词需用形容词。limited形容词,“有限的”,故填limited。7解析:考查一般现在时的被动语态。主语的中心词是mooncakes,与put之间是被动关系,且此处表示经常发生的动作,故填are put。8解析:考查连词。not only.but (also).意为“不仅而且”,故填but。9解析:考查介词。be famous for意为“以而闻名”,故填for。10解析:考查不定式作宾语。be sure to do sth.意为“肯定会做某事”,故填to please。- 8 - 版权所有高考资源网