1、2023-2024学年上学期期中押题卷02高一英语 (浙江专用)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)Where does the conversation take place?AAt home.BIn a restaurant.CIn a supermarket.【答案】B【原文】M: Would you like
2、to see a menu?W: No, Im in a hurry. I already know what I want to order.2(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)What does Eric think of his new classmates?AThey are distant.BThey are impolite.CThey are talkative.【答案】A【原文】W: You dont sound very happy, Eric. Are you okay?M: I am a bit sad. Though my new classmates are v
3、ery polite, they dont talk to me much. It seems like there is some kind of barrier between us.W: Thats hard . Hopefully they will be more open as they get to know you more.3(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)Where is the woman going next?ATo Building H.BTo the science library.CTo the south campus library.【答案】A【原文】
4、W: Good afternoon, sir. Do you know a good translation of Tolstoys War and Peace?M: So this is a science library, novels are in the south campus library. You can ask Mr. Johnson about the translation. His office is in Building H.W: OK, thank you.4(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)When will the woman pick up the m
5、an?AAt 8: 00.BAt 8: 15.CAt 8: 30.【答案】B【原文】W: I am heading towards you and will be there in half an hour.M: Take your time! Its only 7: 45 now. We will be on time as long as we leave my place before 8: 30.5(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)What are the speakers mainly talking about?AA flight.BA vacation.CThe sunse
6、t.【答案】B【原文】M: When do you leave for Florida?W: My plane leaves tomorrow at sunset.M: Youre so lucky! I dont have any money to go on vacation.W: Well, Ill be sure to get you something when Im at the beach.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分 22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白
7、前,你将有 5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)听下面一段较长对话,回答以下小题。6What do we know about David?AHe hurt his leg yesterday.BHe is the organizer of the picnic.CHe is looking forward to the picnic.7What will the man probably do next?ARing up David.BPick up David.CPut off the picni
8、c.【答案】6C 7A【原文】W: Will David go with us for the picnic?M: He cut his arm last night.W: Is he all right?M: Hes OK. But I dont think hell go with us.W: What a shame. This picnic is what hes looking for.M: Dont tell me you want to change the date for him?W: No, but I think we should ask him again.M: Do
9、nt look at me like that.W: Please, honey.M: All right, all right. Ill call him if you stop looking at me like that.(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)听下面一段较长对话,回答以下小题。8How does the woman describe her neighbor?ANoisy.BNice.CCold.9What can we learn about the woman?AShe lives in the convenient surroundings.BShe likes
10、 living in the country.CShe cant sleep in the flat.【答案】8B 9A【原文】M: So, hows the new flat your familys just moved into?W: Great, thanks! Of course, its always strange sleeping in a new place. And every building makes different noises, so that takes some time to get used to.M: Oh yes. And what about t
11、he neighbors?W: Ive just met one girl around my age so far. She seemed very friendly.M: It must be a change for you, living in the city now.W: It is, but its really convenient to be so close to everything now school, all the shops, you know? I love having everything I need right outside my door. I t
12、hink Im going to be very happy here.(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)听下面一段较长对话,回答以下小题。10Where will the woman go?ATo an airport.BTo a subway station.CTo a train station.11Why does the man suggest the woman use public transportation?AIts much cheaper.BShe has much luggage.CHer destination is far away.12How soon wi
13、ll the next bus come?AIn about three minutes.BIn about five minutes.CIn about eight minutes.【答案】10C 11B 12A【原文】W: Excuse me, officer. Ive just come from the airport and I need to get to the train station. I have absolutely no idea how to get there. Is it walking distance from here?M: Well, its not t
14、oo far on foot, no, but I see you have quite a bit of luggage there. It could take ten minutes to walk from here, so I think youd be best using public transportation to be honest. There isnt a subway station near here, but theres the number fifteen bus that stops across the street and the train stat
15、ion is just two or three stops down.W: Oh really? Well, how frequent are the buses? I mean, will I have to wait long?M: Lets see. Well, the last number fifteen came by about five minutes ago, and theyre quite frequent. I mean, they come by every eight minutes or so.(2022秋浙江高一瓯海中学校联考期中)听下面一段较长对话,回答以下
16、小题。13What is the man doing today?APlaying soccer.BWatching soccer on TV.CGoing to a soccer game.14What is the weather going to be like?ASunny.BCloudy.CRainy.15When did Tina begin to play soccer?AThree years ago.BSeven years ago.CEleven years ago.16What is Tinas dream?ATo play in the Olympics.BTo att
17、end college.CTo get a scholarship.【答案】13C 14C 15B 16A【原文】W: Hi Mike. What are you doing today?M: Hi Judy. My daughter Tina has a soccer game at 11 am.W: Today? Its going to rain all day.M: Yeah. She plays in the rain too.W: They dont cancel games if it rains?M: No, only if theres a storm.W: Wow! But
18、, I bet its fun to watch.M: Yes. We love it. Shes really good.W: How long has she been playing?M: Seven years. And she got a scholarship to college.W: Shes a smart girl! Did you play soccer, too?M: I played three years in high school, but she is much better than I was.W: Do you worry that she could
19、get hurt?M: Yes. All the time. But she loves the sport and wants to play.W: Maybe well see her in the Olympics one day.M: Thats her dream.(2022秋浙江宁波高一余姚中学校考期中)听下面一段独白,回答以下小题。17Why did the announcer have Susan work on the radio?AShe had a good voice.BShe won many quizzes.CShe liked popular music.18Wh
20、at challenge did Susan face at first?ATo come up with new topics.BTo get fun ideas immediately.CTo gain wide knowledge of music.19What did Susans parents do about her program?AThey chose music for it.BThey made comments on it.CThey recorded and replayed it.20What does Susan say about being a DJ?AShe
21、 really likes it.BShe has got bored with it.CShe considers it a lifetime job.【答案】17A 18B 19C 20A【原文】W: Hello, everyone! Im Susan. I began to work on the radio at the age of twelve. I used to call up the radio station quite a lot, answer questions and quizzes and all that sort of things. One of the a
22、nnouncers thought my voice was nice so he wanted me to come and work for him.The first couple of days I had no idea what was going on. There were a great number of microphones in front of my face and I was told to make this show fun and interesting. It was a challenging job because I had to come up
23、with clever ideas at once. But the topics were quite simple. They were mainly about music.My parents were very proud of me. At the age of twelve, their daughter was a DJ. What could be better than that? I remember they would listen to my program every single time, record it and then listen to it ove
24、r and over again when they could. It was a big thing to be a radio person then being only twelve.Now Im 17 years old. Some of my friends ask me if I would be a DJ for a long time. Well, I really enjoy it, have a lot of fun and never get fed up with it. But it is a hobby. It is never something I want
25、 to do for life.第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。A(2022秋浙江高一浙江省普陀中学校联考期中)Located in the rolling hills of Agoura, California, Camp Kinneret provides children aged 4-14 with a classic, outdoor day camp experience. Working at camp is an oppo
26、rtunity to be part of an intentional, growth-oriented community as a role model and leader of your campers.Staff WorkMost staff will ride the bus to camp each day with their campers from various Conejo and San Fernando Valley cities. Summer camp jobs include:Day Camp Staff working in a specific grou
27、p for the period of the summer participating in all activities throughout the day.Swim Instructors working in a team of 4-6 to ensure the safety of campers of all ages and abilities at the pool.Activity Instructors leading campers at activity areas that include horse riding, animal care, nature &
28、; ecology, wilderness play, farming & gardening, performing arts and more!Resident Camp Staff spending each week guiding kids through a variety of on-site and off-site adventure-based activities including backpacking, mountain biking, climbing and more!Staff BenefitsCamp Kinneret allows you to g
29、ain a summers worth of leadership development that you wont find elsewhere! Salaries are based on position and previous experience. The range for a first-year staff member is $5,100-$7,000 for a 10-week summer.Staff RequirementsApplicants must be college-aged or older, have summer housing available
30、in the Greater Los Angeles Area and be able to serve from Jun. 6th to Aug. 6th, 2022(Mon.Fri., 8:30 a.m.4:30 p.m.).If you are interested in personal growth and development(for yourself and for others), fill out the online application and select a group interview to attend virtually or in person.21Wh
31、o will be responsible for weekly adventure-based activities?ADay Camp Staff.BSwim Instructors.CActivity Instructors.DResident Camp Staff.22Which of the following is a requirement for the applicants?AThey must be college students.BThey must work for two months at camp.CThey must have enough camp expe
32、rience.DThey must have jobs in the Los Angeles area.23What type of writing is this text?AA notice of staff wanted.BA tourist guide.CA survey on camp marketing.DA summer camp poster.【答案】21D 22B 23A【导语】这是一篇应用文。文章是一则招聘公告,主要介绍了Kinneret营地工作的职责、福利和申请要求等。21细节理解题。根据Staff Work部分中“Resident Camp Staff spending
33、 each week guiding kids through a variety of on-site and off-site adventure-based activities including backpacking, mountain biking, climbing and more!( 常驻营地工作人员每周花时间指导孩子们进行各种现场和场外的冒险活动,包括背包旅行,山地自行车,攀岩等!)”可知,宿营工作人员将负责每周的冒险活动。故选D。22细节理解题。根据倒数第二段“Applicants must be college-aged or older, have summer h
34、ousing available in the Greater Los Angeles Area and be able to serve from Jun. 6th to Aug. 6th, 2022(Mon.Fri., 8:30 a.m.4:30 p.m.).(申请人必须是大学年龄或以上,在大洛杉矶地区有夏季住房,并能够在2022年6月6日至8月6日,周一至周五,提供服务。上午8:30 到下午4:30)”可知,申请人必须在营地工作两个月。故选B。23推理判断题。根据最后一段“If you are interested in personal growth and development(f
35、or yourself and for others), fill out the online application and select a group interview to attend virtually or in person.(如果你对个人成长和发展(为自己和他人)感兴趣,请在网上填写申请,并选择虚拟或亲自参加小组面试)”可推知,文章是招聘通知。故选A。B(2022秋浙江宁波高一效实中学校考期中)I enjoy throwing stuff away. Id love to go full minimalism (极简主义), but my wife and two tee
36、nage kids do not share my dream of a house with almost nothing in it. I have tried. When the kids were little, I taught them my two favorite games “Do We Need It?” and “Put It in Its Place” and made them play every few months. Their enthusiasm never matched mine.If Im going to be honest, my own tidy
37、ing skills are not as great as Id like. My “abandoned” pile is never quite the trash mountain I want because I make up excuses for why things are useful. I consider this unhealthy. I want to be better at moving on.So, this time I found help the classics for people like me: The Life-Changing Magic of
38、 Tidying Up, by Marie Kondo. Can I go full Kondo? I will try. One central idea is to clean by category (类别). You start by collecting all clothes and gathering them together for consideration. It makes you rethink how you organize. Next, hold each item and ask if it brings you joy. This way youre cho
39、osing what to keep. And thats how I find myself with all my clothes on my bedroom floor. My wife walks by and gives me a look that says Im nuts. Shes probably not wrong.Somewhere near the bottom of this chaos is my special jacket. I move through the pile: pants, shirts, suits and shoes. Then my last
40、 category: jackets. I havent worn the thing in about 30 years. Somehow, it has survived. Now that Im striving to follow Kondo surely, its time has come?I hold it in my hand. There is a tear just below the collar that widens as I hold it. Its literally falling apart. Will I ever wear it again? Not a
41、chance. Does it feel good to wear? Does it bring me joy? Actually, yes. At this moment, my daughter walks in. She asks about the jacket. I tell her the story. She thinks I should keep it. Its cool and unique and full of memories. She is arguing that nostalgia (怀念) is the very reason.Im not entirely
42、convinced by my daughters arguments. I believe in looking ahead, not backward. However, sometimes its hard to let go. So I gently place the jacket on the “keep” pile.24Why did my “abandoned” pile never grow?ABecause I had no time to tidy up.BBecause I always found my things valuable.CThere was almos
43、t nothing in my house already.DBecause my wife and kids refuse to throw away.25What drives the author to read The Life-Changing Magic of Tidying Up?ATo learn how to categorize.BTo improve his tidying skills.CTo persuade his family members.DTo develop passion for minimalism.26What is the attitude of
44、the authors family members toward minimalism?AThey dont understand it.BThey completely support it.CThey are strongly against it.DThey are less passionate about it.27Whats the best title for the text?AKnowing when to let goBChoosing what you loveCThrowing worn-out clothesDKeeping valuable belongings【
45、答案】24B 25B 26D 27A【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者喜欢完全的极简主义风格,但家人并不支持他,为了提高整理技巧,作者去读了改变生活的整理魔法。在整理满地的衣服时,作者发现了难以舍弃的夹克衫,又把它放在了“保留”堆里。24细节理解题。根据第二段中的“My “abandoned” pile is never quite the trash mountain I want because I make up excuses for why things are useful.(我的“废弃”堆从来都不是我想要的垃圾山,因为我会为东西为什么有用找借口)”可知,作者的“废弃”的堆永
46、远不会增长,因为他总是觉得自己的东西很有价值。故选B。25推理判断题。根据第二段中的“If Im going to be honest, my own tidying skills are not as great as Id like.(老实说,我自己的整理技巧并没有我想的那么好)”和“I want to be better at moving on. (我想更好地继续前进)”以及第三段中的“So, this time I found help the classics for people like me: The Life-Changing Magic of Tidying Up, by
47、 Marie Kondo. (所以,这一次我找到了帮助像我这样的人的经典之作:玛丽孔多(Marie Kondo)的改变生活的整理魔法)”可推知,提高他的整理技巧驱使作者去读改变生活的整理魔法。故选B。26推理判断题。根据第一段“I enjoy throwing stuff away. Id love to go full minimalism (极简主义), but my wife and two teenage kids do not share my dream of a house with almost nothing in it. I have tried. When the kid
48、s were little, I taught them my two favorite games “Do We Need It?” and “Put It in Its Place” and made them play every few months. Their enthusiasm never matched mine.(我喜欢扔掉东西。我喜欢完全的极简主义,但我的妻子和两个十几岁的孩子不像我梦想的房子里几乎什么都没有。我试过了。当孩子们还小的时候,我教他们我最喜欢的两个游戏“我们需要它吗?”和“放回原处”每隔几个月就让他们玩一次。他们的热情永远比不上我) ”可推知,作者的家庭成员
49、对极简主义不那么有激情。故选D。27主旨大意题。通读全文以及根据最后一段“I believe in looking ahead, not backward. However, sometimes its hard to let go. So I gently place the jacket on the “keep” pile.(我相信向前看,而不是向后看。然而,有时候放手是很难的。所以我轻轻地把夹克放在“保留”那一堆)”可知,作者一直坚持极简主义风格,但是在整理过程中也遇到了难以取舍的物品,所以本文围绕着“在收纳过程中知道什么时候放手”的主题展开。由此可知,“Knowing when to
50、 let go(知道什么时候放手)”适合做最佳标题。故选A。C(2022秋浙江高一慈溪市浒山中学校联考期中)We can text WhatsApp, Facebook message and Snapchat but are we losing the convenience of the phone conversation? Who has time to chat when you can spend hours on WhatsApp?Most of my phone calls are less than a minute long. If I unintentionally hi
51、t answer instead of pressing ignore button, I usually say, “Hold on, Ill call you back,” before quickly typing out a “whatsup?” text. My list of recent phone calls is limited to four people and unless we live together, are related, or dating, theres very little chance that youll be added to that lis
52、t.It seems Im not the only whos abandoning the phone call. The average adult spends more time on media or communication per day than on sleeping, but among all that communication, the phone call is the medium thats falling.So why has the phone call fallen out of favour? Many messaging apps seem to h
53、ave created a grade of communication, so that the phone call is no longer the standard way of conversing long distance, but a relatively intimate thing.Rachel, 24, says that she used to speak to all her girlfriends on the phone but now only calls a few. “I rarely even speak to good friends on the ph
54、one and if they call me Im like, Hello, is something wrong?,” says Rachel. “If I do a phone call it feels really official, like its a big deal.”Instead of taking the time to ring a friend and catch up, it now seems easier to send a short message. And unless youre very close to someone, an unschedule
55、d phone call can feel like an intrusion. While text messages can be put to one side for hours or even days, a phone call demands attention in the moment.But while text messages and emails may be a more efficient way of sharing basic facts and information, theyre not necessarily the best way of commu
56、nication. We may be communicating more than ever before, but we seem to be listening far less.28What does the author intend to tell us in paragraph 1?APeople chat much less on the phone now.BPeople are addicted to messaging apps.CPeople find no time to chat face-to-face.DPeople have many ways to com
57、municate.29What does the underlined word “abandoning” in paragraph 3 mean?ATaking on.BPicking out.CBringing about.DGiving up.30What can be learned from the text?AText messages demand immediate attention.BAn unscheduled phone call may be unwelcome.CPeople communicate less than before.DIt is hard to k
58、eep track of friends on messaging apps.31What is the authors attitude towards phone conversation?ADoubtful.BUncaring.CSupportive.DHopeful.【答案】28A 29D 30B 31C【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了现在人们打电话聊天的次数少多了,分析了这一现象背后的原因。28推理判断题。根据第一段“We can text WhatsApp, Facebook message and Snapchat but are we losing the conveni
59、ence of the phone conversation? Who has time to chat when you can spend hours on WhatsApp?(我们可以在WhatsApp、Facebook和Snapchat上发短信,但我们正在失去电话交谈的便利吗?当你可以花几个小时在WhatsApp上时,谁还有时间聊天?)”可推知,作者想在第一段告诉我们现在人们打电话聊天的次数少多了。故选A。29词句猜测题。根据划线词后文“The average adult spends more time on media or communication per day than o
60、n sleeping, but among all that communication, the phone call is the medium thats falling.(成年人平均每天花在媒体或交流上的时间比睡觉的时间多,但在所有的交流中,电话是减少的媒介)”可知,成年人不怎么打电话,所以作者不是唯一一个放弃电话的人。故划线词意思是“放弃”,故选D。30细节理解题。根据倒数第二段中“And unless youre very close to someone, an unscheduled phone call can feel like an intrusion.(除非你和某人非常
61、亲近,否则一个计划外的电话会让人感觉像是入侵)”可知,不预约的电话可能是不受欢迎的。故选B。31推理判断题。根据最后一段“But while text messages and emails may be a more efficient way of sharing basic facts and information, theyre not necessarily the best way of communication. We may be communicating more than ever before, but we seem to be listening far les
62、s.(虽然短信和电子邮件可能是分享基本事实和信息的更有效的方式,但它们不一定是最好的沟通方式。我们的交流可能比以往任何时候都要多,但我们的倾听似乎要少得多)”可推知,作者对电话交谈是支持态度。故选C。D(2022秋浙江宁波高一效实中学校考期中)Many of us love July because its the month when natures berries and stone fruits are in abundance. These colourful and sweet jewels form British Columbias fields are little power
63、houses of nutritional protection.Of the common berries, strawberries are highest in vitamin C, although, because of their seeds, raspberries contain a little more protein (蛋白质), iron and zinc (not that fruits have much protein). Blueberries are particularly high in antioxidants (抗氧化物质). The yellow a
64、nd orange stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are antioxidants. As for cherries (樱桃), they are so delicious who cares? However, they are rich in vitamin CWhen combined with berries of slices of other fruits, frozen bananas make an excellent base
65、for thick, cooling fruit shakes and low fat “ice cream”. For this purpose, select ripe bananas for freezing as they are much sweeter. Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze. If you like, a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown. F
66、rozen bananas will last several weeks, depending on their ripeness and the temperature of the freezer.If you have a juicer, you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” creamy dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a childre
67、ns party; they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below.32What does the author seem to like about cherries?AThey contain protein.BThey are high in vitamin ACThey have a pleasant taste.DThey are rich in antioxidants.33Why is fresh
68、 lemon juice used in freezing bananas?ATo make them smell better.BTo keep their colour.CTo speed up their ripening.DTo improve their nutrition.34What is “a juicer” in the last paragraph?AA dessert.BA drink.CA container.DA machine.35From which is the text probably taken?AA biology textbook.BA health
69、magazine.CA research paper.DA travel brochure.【答案】32C 33B 34D 35B【分析】本文是一篇日常生活类说明文。文中讲述了人们热爱水果丰盛的7月,这时候各种水果营养丰富且含有对人体有益的微量元素,尤其是香蕉。我们可以利用它做一些孩子喜欢的甜点或冰淇淋。32细节理解题。题干问的是,作者喜欢樱桃什么。根据第二段中As for cherries (樱桃), they are so delicious who cares?(至于樱桃,因为它们很好吃谁在乎呢?)可知,作者在乎的是它的美味。故选C。33细节理解题。根据第三段中的If you like,
70、 a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown.可知,往香蕉上滴新鲜的柠檬汁是为了防止香蕉变成褐色,故新鲜的柠檬汁是被用来保持香蕉的颜色的。故选B。34词义猜测题。根据最后一段中they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below可知,孩子们喜欢把一些水果和冷冻的香蕉放入到这台机器的上部,然后看到冰激凌从下面
71、出来。故可以推出a juicer就是一台机器。故选D。35文章出处题。文章首先指出七月是水果盛产的季节,并指出各种水果富含的营养,最后一段指出我们可以用a juicer为孩子们做一些甜点和冰激凌,故最可能是从健康杂志上摘取的文章。A项意为:生物教科书;B项意为:一本健康杂志;C项意为:一篇研究论文;D项意为:一本旅游手册。故选B。点睛:做词义猜测题时我们要注意观察,划线单词的构成结构。如本题背划线的单词是juicer,我们都知道“er”是单词的后缀。它既可以表示人,又可以表示物。如:cleaner既可以表示清洁工,又可以表示清洁工具。根据下文中的意思,可以判断出本题中的a juicer是表示物
72、。第二节(共5小题, 每小题2. 5分, 共12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2022秋浙江台州高一台州市书生中学校联考期中)How to Make Friends at a New SchoolStarting with a new school can be difficult. Everything seems to be different, and you don t even know where to go for your own classes. 36 However, if you use these sk
73、ills, you can quickly turn some of those strangers into friends. Be yourself 37 If some people dont accept you, theyre not the kind of friends you need. People often stay together because they have similar interests. For example, someone who does a lot of sports may make friends with those who also
74、run or swim a lot. 38 Remember to be nice to the people you meet at your new school. If you think that you will say something that may make them feel sad, do not say anything and just nod your head if they talk to you. Also, remember to be as helpful as possible!Believe in yourselfA smile goes a lon
75、g way. When you walk in the halls, dont keep your eyes on the floor. Raise your head and make eye contact with other people. 39 Introduce yourself. Tell them your name and where youre from. Remember peoples namesYou like it when people use your name, and so do other people. 40 Besides, ask them in a
76、 kind way if they have a nickname. Youd be surprised how often this may come in handy.ABe friendly to others.BMaking new friends can be hard, too.CJoin after-school activities you like.DNever change what you are to try and fit in.EIf you see someone you know, smile or say “Hi”.FPeople may become ang
77、ry if you just begin by saying “Hey” each time.GDon t sit at the back of the classroom where other people dont notice you!【答案】36B 37D 38A 39E 40F【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了几种在新学校结交朋友的方法。36根据上文Everything seems to be different, and you dont even know where to go for your own classes.(一切似乎都不一样了,你甚至不知道去哪里上课)以及
78、后文However, if you use these skills, you can quickly turn some of those strangers into friends.(然而,如果你运用这些技巧,你可以很快把一些陌生人变成朋友)由此可知,本句起到承上启下的作用,指出交新朋友也很困难。故B选项“结交新朋友也很难”符合句意。故B选项切题。37由小标题Be yourself(做你自己)以及后文If some people dont accept you, theyre not the kind of friends you need.(如果有些人不接受你,他们就不是你需要的那种朋
79、友)由此可知,本句是在强调不要为了与他人建立良好关系面而改变自己。故D选项“不要为了与他人建立良好关系面而改变自己”符合句意。故D选项切题。38根据后文内容Remember to be nice to the people you meet at your new school. If you think that you will say something that may make them feel sad, do not anything and just nod your head if they talk to you. Also, remember to be as helpf
80、ul as possible!”可知记住要对你在新学校遇到的人友善。如果你认为你会说一些让他们感到悲伤的话,最好不要这么做,只要他们和你说话,你应该点头回应他们的话。另外,记住要尽可能地帮助别人!由此可知,本段主要谈的是要对他人友好。故A选项“对他人要友好”符合小标题。故A选项切题。39根据上文Raise your head and make eye contact with other people.(抬起头,与其他人进行眼神接触)以及后文Introduce yourself. Tell them your name and where youre from.(自我介绍。告诉他们你的名字和你
81、来自哪里)由此可知,本句与上下句一同来说明在交流时一些自信的做法。故E选项“如果你看到你认识的人,微笑或说嗨”符合句意。故E选项切题。40根据后文Besides, ask them in a kind way if they have a nickname可知,另外,以一种亲切的方式问他们是否有昵称。由此可知,本句是要说明这种方式所取得的效果。故F选项“你会惊讶于这种方法有多么有用”符合句意。故F选项切题。第三部分 语言运用(共四节, 满分55分)第一节(共15小题;每小题1分, 共15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(2022秋浙江温州高一
82、乐清市知临中学校考期中)On Nov. 29, 2011, my little sister Lily was born. The whole family welcomed her arrival with open arms. We were excited to have a new 41 to our family.As she grew, her 42 became obvious. We 43 she would seem to be distant at times and was unable to 44 with others. The smallest things wou
83、ld keep her entertained for long periods, and she would 45 the same routine happily throughout the day. At the age of three, Lily was taken to the hospital by my parents. We were told that she was a child with autism(自闭症), and she would have 46 in communicating and forming relationships with others.
84、My family were heartbroken to learn that our loved one would probably be unable to live a 47 life. Unaware(无意识的) of what exactly this would bring, we made a decision to consider autism a 48 . The diagnosis(诊断) brought our family closer, and we realized a deeper 49 for one another.Raising a child wit
85、h a developmental disability is a(n) 50 experience. Lessons are always drawn from mistakes, which always happens in daily life. However, through it all, our family is always there watching over her, 51 a comfortable and safe environment for her at all times. And Lily knows that she has a loving and
86、supportive family who can be 52 and her biggest cheerleaders when 53 is achieved.For those normal people, my story might make you more 54 what is really important in life. As for me, autism has actually been a combination of strength, courage and hope. It should not be viewed as a burden, but rather
87、 as a present to the families fortunate enough to 55 a different lifestyle.41AarrangementBsatisfactionCadditionDresponsibility42AhappinessBcarelessnessCkindnessDuniqueness43ArecommendBpretendCnoticedDproved44AfightBcommunicateCcompeteDdebate45ArepeatBtreatCshareDdiscover46AstressBtroubleCwisdomDpowe
88、r47AnormalBdifferentCsimpleDrelaxing48AsymbolBrequestCpunishmentDgift49ArespectBanxietyCappreciationDregret50AencouragingBlearningCtouchingDthinking51AschedulingBprovidingCexploringDcontaining52Akept offBdepended onClooked afterDhelped out53AconditionBstrategyCprogressDconfidence54Acareful withBcuri
89、ous aboutCaware ofDinterested in55AexperienceBimagineCchangeDexplain【答案】41C 42D 43C 44B 45A 46B 47A 48D 49C 50B 51B 52C 53C 54C 55A【导语】这是一篇记叙文。作者讲述了家人抚养患有自闭症的妹妹的故事以及从中感悟出的道理。41考查名词词义辨析。句意:我们家有了新成员,我们很兴奋。A. arrangement安排;B. satisfaction满意;C. addition添加、增加物;D. responsibility责任。根据上文“On Nov. 29, 2011, m
90、y little sister Lily was born. The whole family welcomed her arrival with open arms.”可知,作者家中是新添了一名成员,addition在此表意“新添的人”。故选C项。42考查名词词义辨析。句意:随着她的成长,她的独特之处越来越明显。A. happiness快乐;B. carelessness不小心、大意;C. kindness慈爱;D. uniqueness特别之处。根据下文“We _3_she would seem to be distant at times and was unable to _4_ wi
91、th others.”和“At the age of three, Lily was taken to the hospital by my parents. We were told that she was a child with autism,”可知,作者的妹妹患有自闭症,所以是和其他的孩子不一样。故选D项。43考查动词词义辨析。句意:我们注意到有时候她看起来很疏远,不能和其他人沟通。A. recommend推荐;B. pretend假装;C. noticed注意到;D. proved证明。结合常识可知,Lily的“不同寻常”是Lily的嫁人这是在她的成长的过程中一点点观察到的。故选C
92、项。44考查动词词义辨析。句意:我们注意到有时候她看起来很疏远,不能和其他人沟通。A. fight打架;B. communicate沟通;C. compete比赛;D. debate辩论。根据前文“she would seem to be distant”可知,Lily有时会比较冷漠,所以可以推测出她不太与人沟通。故选B项。45考查动词词义辨析。句意:最微小的事情也能让她开心很长时间,她会一整天开心地重复同样的事情。A. repeat重复;B. treat对待;C. share分享;D. discover发现。根据空后“the same routine happily throughout t
93、he day. ”可知,Lily是每天同样的事情不断地重复着去做。故选A项。46考查名词词义辨析。句意:三岁的时候,Lily被诊断得了自闭症,与人交流和建立关系方面有困难。A. stress压力;B. trouble问题;C. wisdom智慧;D. power权力。根据前文“she would seem to be distant at times and was unable to communicate with others. ”可知,Lily是与人沟通会出现问题。此处的have trouble in和前文unable to为近义替换。故选B项。47考查形容词词义辨析。句意:得知我们所
94、爱的人可能无法过正常的生活,我的家人都心碎了。A. normal正常的;B. different不同的;C. simple简单的;D. relaxing放松的。结合上文可知,Lily有自闭症,无法与人正常交流,所以之后也可能无法过上正常的生活。故选A项。48考查名词词义辨析。句意:不知道这会带来什么,我们决定把自闭症视为一种礼物。A. symbol标志;B. request请求;C. punishment惩罚;D. gift礼物。根据文章最后一句“but rather as a present”可知,家人是把自闭症当成一个礼物,其中present和gift为同义词替换。故选D项。49考查名词词
95、义辨析。句意:诊断结果拉近了我们的家庭关系,让我们对彼此更加感激。A. respect尊敬;B. anxiety焦虑;C. appreciation欣赏、赞赏;D. regret后悔。照料自闭症的患者需要付出更多的精力,彼此都付出很多,所以此处指感激彼此。故选C项。50考查动词词义辨析。句意:抚养一个有发展缺陷的孩子是一个学习的过程。A. encouraging鼓励;B. learning学习;C. touching触摸;D. thinking思考。根据常识可知,自闭症患者与正常人不一样,会面临很多问题,这需要家人共同学习。故选B项。51考查动词词义辨析。句意:然而,经历了这一切,我们的家人一
96、直在看着她,一直为她提供一个舒适安全的环境。A. scheduling安排;B. providing提供;C. exploring探索;D. containing包括。结合上文可知,Lily确诊后依旧和家人住在一起,而家人除了照顾Lily,就是要给她提供一个安全的成长环境。故选B项。52考查动词短语辨析。句意:Lily知道她有爱她和支持她的家人,家人是可以依靠的,也是她取得进步后的欢呼者。A. kept off让远离;B. depended on依赖、依靠;C. looked after照顾;D. helped out帮忙。根据上文“And Lily knows that she has a
97、loving and supportive family”可知,家人是爱Lily、支持Lily的,所以此处指Lily可以依靠家庭。故选C项。53考查名词词义辨析。句意:家人是他取得进步后的欢呼者。A. condition情况;B. strategy策略;C. progress进步;D. confidence自信。对自闭症患者的每一点进步,家人都非常高兴,都会欢呼庆祝。故选C项。54考查动词短语辨析。句意:对于那些正常的人来讲,也许我的经历可能会使你意识到人生中到底什么东西才是真正重要的。A. careful with小心;B. curious about对感到好奇;C. aware of知道、
98、意识到;D. interested in对有兴趣。对于作者来说,一个有爱和支持的家庭非常重要,而这些是正常人平时所经历不到的,所以作者写这个文章是想帮助大家意识到家庭的重要性。故选C项。55考查名词词义辨析。句意:这些家庭足够幸运能体验一种不同的生活方式。A. experience经验、经历;B. imagine想象;C. change改变;D. explain解释。照顾自闭症患者,整个家庭生活会和普通的正常家庭完全不一样,所以是体验一种不一样的生活方式。故选A项。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。(2022秋浙
99、江宁波高一余姚中学校考期中)The most special room in our house is the kitchen. When I open the door, 56 is the first thing I notice? The smell of cooking and the noise! You can often hear people talking or laughing, and the sound 57 pots and pans, because usually someone 58 (prepare) food! I always feel comfortab
100、le and at home in the kitchen and its 59 center of family life.In the middle of the kitchen 60 (be) my favorite piece of furniturea long wooden table. It looks old and worn, but its the place where people sit and work or talk. It 61 (use) for special occasions like my grandmas birthday, 62 we all si
101、t around the table. Its also used for everyday 63 (activity), like my brothers homework. The table is always messy because everyone leaves their things on it. There are house keys, schoolbooks as well as letters 64 (mail).In short, the kitchen is my favorite room because its full of life. Its the no
102、isiest place in the house, and I like it that way. Its the room where I feel most comfortable and happy. And thats 65 I love it.【答案】56what 57of 58is preparing 59the 60is 61is used 62when 63activities 64to mail/to be mailed 65why【导语】本文是记叙文。文章主要介绍作者家的厨房。56考查特殊疑问词。句意:当我打开房门,我最先注意到的是什么?分析句子结构和意思可知,1 is
103、the first thing I notice?是特殊疑问句,句子需要主语,表示“什么”应用what。故填what。57考查介词。句意:你经常可以听到人们说话或大笑,以及锅碗瓢盆的声音,因为通常有人在准备食物!分析句子结构和意思可知,sound和pots and pans是所有关系,用of所有格,表示“的”的意思。故填of。58考查谓语动词。句意见第2题详解。空处为原因状语从句的谓语动词,这句话描述的是正在发生的动作,所以用现在进行时,句子主语是someone,be动词用is。故填is preparing。59考查冠词。句意:我在厨房里总是感到舒适自在,这是家庭生活的中心。分析句子结构和意思
104、可知,名词center后面有of family life作定语修饰,表示特指。故填the。60考查谓语动词。句意:在厨房中央,是我最喜欢的一件家具一张长木桌。分析句子结构和意思可知,这句话是表示地点的介词短语In the middle of the kitchen放在句首的全倒装结构,句子主语是my favorite piece of furniturea long wooden table,句子是主系表的结构,描述的是现在的事实,句子谓语用一般现在时,be动词用is。故填is。61考查谓语动词。句意:它用于特殊场合,比如我奶奶的生日,那个时候我们都围坐在桌子旁。分析句子结构和意思可知,这句话
105、描述的是现在的事实,句子谓语用一般现在时,句子主语It(指代桌子)和谓语动词use是被动关系,要用一般现在时的被动语态,be动词用is。故填is used。62考查定语从句。句意见第6题详解。分析句子结构和意思可知,7 we all sit around the table是定语从句,先行词是my grandmas birthday,在从句中作时间状语,应用关系副词when引导从句。故填when。63考查名词的数。句意:它也用于日常活动,比如我哥哥的家庭作业。分析句子结构和意思可知,activity是可数名词,前面没有限定词修饰,所以要用复数形式,表示泛指。故填activities。64考查非
106、谓语动词。句意:有房子钥匙、课本和要寄的信件。分析句子结构和意思可知,动词mail和被修饰的名词letters是逻辑上的动宾关系,而且是表示将来的动作,所以用动词不定式的被动结构,也可以用动词不定式的主动形式表示被动的意思。故填to mail/to be mailed。65考查表语从句。句意:并且这就是我爱它的原因。分析句子结构和意思可知,10 I love it是表语从句,从句中句子基本成分完整,需要“为什么”的意思,应用连接代词why引导句子。故填why。第四部分 写作(满分40分)第一节(满分15分)66(2023秋浙江台州高一玉环市楚门中学校考开学考试)校园广播节目是同学们获取校园资讯
107、的途径之一。假设你是李华,你所在学校的英语广播节目拟开设“听众来信”专栏,请你给该专栏投稿,内容包括:(1)你喜欢该节目的哪一位主持人,请就其工作该两点原因;(2)你对英语节目的两点建议:(3)你对节目的祝愿。参考词汇:host男主持,hostess女主要求:(1)语句连贯,语言流畅,层次清晰(2)词数80个左右。Dear editors,I am a big fan of the English programs of our school radio station. _Yours,Li Hua【答案】Dear editors,I am a big fan of the English p
108、rograms of our school radio station. Among all the hosts, I like Mike best, the host of music program. What distinguishes him from others is his rich experience, with which he runs the program very well. He also knows the story behind the music and he often tells some related stories to help us enjo
109、y the music better! By the way, I hope the English program will be richer in content, how to broadcast some news and so on. At the same time, I also hope that it will play longer. In conclusion, I wish that it will get better and better. Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达为一篇应用文,要求学生给学校开设的“听众来信”专栏投稿。【详解】1.词汇积累:相
110、关的:relatedrelevant欣赏:enjoyappreciate总之:in conclusionto conclude/in a word丰富的:richabundant2.句式拓展:原句:At the same time, I also hope that it will play longer.拓展句:At the same time, I also hope that the time that it played will be longer.【点睛】【高分句型1】What distinguishes him from others is his rich experience
111、, with which he runs the program very well.(运用了what引导主语从句和介词+which引导非限制性定语从句。)【高分句型2】He also knows the story behind the music and he often tells some related stories to help us enjoy the music better! (运用了不定式作目的状语。)第二节(满分25分)67(2022秋浙江宁波高一校联考期中)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Jenny was a bright
112、-eyed, pretty five-year-old girl. One day when she and her mother were checking out at the grocery store, Jenny saw a plastic (塑料的) pearl (珍珠) necklace (项链) priced at $2.50. How she wanted that necklace, and when she asked her mother if she would buy it for her, her mother said, “Well, it is a prett
113、y necklace, but it costs an awful lot of money. After all, Ill buy you the necklace, and when we get home we can make up a list of chores (家务活) that you can do to pay for the necklace. And dont forget that for your birthday, Grandma just might give you a whole dollar bill, too. Okay?” Jenny agreed,
114、and her mother bought the plastic pearl necklace for her.Jenny worked on her chores very hard every day, and sure enough, her grandma gave her a brand-new dollar bill for her birthday. Soon Jenny paid off the plastic pearl necklace. How Jenny loved the necklace! She wore them everywhere to kindergar
115、ten, bed and when she went out with her mother to run errands (差事). The only time she didnt wear it was in the shower. Her mother had told her that it would turn her neck green!Jenny had a very loving Daddy. When Jenny went to bed, he would get up from his favorite chair every night and read Jenny h
116、er favorite story.One night when he finished the story, he said, “Jenny, do you love me?”“Oh yes, Daddy, you know I love you,” the little girl said.“Well, then, give me your pearl necklace.”“Oh! Daddy, not my pearl necklace!” Jenny refused. “But you can have Rosy, my favorite doll. Remember her? You
117、 gave her to me last year for my birthday. And you can have her tea party outfit (装饰), too. Okay?”“Oh no, darling, thats okay.” Her father brushed her cheek with a kiss. “Good night, little one.”注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph 1:A week later, her father once again asked for Jen
118、nys necklace when he finished the story._Paragraph 2:Several days later, when Jennys father came in to read her a story as usual, he was surprised to find the necklace under the story book._【答案】A week later, her father once again asked Jenny after her story. “Do you love me, Jenny?” “Oh yes, Daddy,
119、you know I love you.” “Well, then, give me your pearls.” “Daddy, why must you ask for the pearls?” Jenny refused again, “Not only did I finish all those chores, but also I spent the dollar bill given for my birthday just to pay for it.” They both fell into silence. Then her father smiled, comforting
120、 her with a warm hug. “Thats okay, darling. Good night, my little one.”Several days later, when Jennys father came in to read her a story as usual, he was surprised to find something under the story book, which turned out to be the necklace. “Daddy, now you can have it.” Jenny raised her head, “You
121、know, I love you.” Her father was moved beyond words. Slowly, he pulled something out of his pocket. It was a pretty necklace with real pearls shining. “The more you are willing to give, the more you are likely to receive. Thats the real meaning of sharing and giving.” Her father helped Jenny put on
122、 pearls. “You know, I love you, little one.”【分析】本文以人物为线索展开,讲述了每次珍妮的爸爸讲完睡前故事后,都向珍妮索要她珍爱的塑料珍珠项链,但是珍妮都拒绝了,直到有一天,珍妮主动把项链送给了爸爸,随后爸爸给了珍妮一条真正的珍珠项链,爸爸想通过珍珠项链这件事情,让五岁的珍妮明白了分享与给予的意义。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“一个星期后,她的父亲在讲完故事后再次向珍妮要项链。”可知,第一段可描写父亲再次向珍妮索要项链,但遭到婉拒以及婉拒的理由。由第二段首句内容“几天后,当珍妮的爸爸像往常一样给她读故事时,他惊奇地在故事书下面发现了一样东西
123、,原来是那条项链。”可知,第二段可描写珍妮答应把珍珠项链给爸爸,然后爸爸送给了珍妮一条真正的珍珠项链。2.续写线索:父亲再次索要塑料珍珠项链被拒绝安慰珍妮主动赠送项链父亲感动给珍妮真的珍珠项链让珍妮明白分享与给予的意义3.词汇激活行为类拒绝:refuse/turn down微笑:smile/wear a smile拥有:have/possess安慰:comfort/cheer up情绪类感动的:moved/touched喜欢:love/enjoy【点睛】高分句型1Not only did I finish all those chores, but also I spent the dollar bill given for my birthday just to pay for it.( 运用了部分倒装结构)高分句型2Then her father smiled, comforting her with a warm hug.(运用了现在分词作状语)