1、课时提能练(三十三)选修6Module 3Interpersonal Relationships FriendshipA:知识层面.语境语法填空()用所给词的适当形式填空Adam, who was recently unstable and 1.moody (mood), behaved very strangely. His wife Lucy had a talk with him.Adam told her that his company was suffering a great 2.loss (lose) and he was at a loss what to do.Lucy s
2、howed great 3.consideration (consider) for his feeling.Meanwhile, she encouraged him to cheer up and helped analyze the companys 4.financial report and management situation.Based on the analysis she made a 5.prediction (predict) that his company would pick up soon.()填入一个单词One day, a bitter quarrel b
3、urst 1.out between Helen and Jane all of 2.a sudden. But soon they were ashamed 3.of what they did that day.So they made 4.up and continued to be 5.on good terms.Helen helped Jane to learn physics.6.In return, Jane helped Helen with her maths.Both made rapid progress and either was blessed 7.with su
4、ch a good friend.Later, Jane moved to another city but they promised to keep 8.in touch and talk regularly 9.on the phone.根据提示补全句子1你将日程表上的变动通知我们真是考虑太周到了。(considerate)It_is_very_considerate_of_you_to_inform us of the change in the schedule.2我们学生不应该因为小事而和同学吵架。(quarrel)We students should not quarrel_wi
5、th_our_classmates_about/over little things.3已经被告知多次,他仍犯同样的错误。(现在分词的完成式作状语)Having_been_told_many_times,_he still repeated the same mistake.4他并不后悔发表评论,但是感觉本可以用不同的方式来表达。(regret)He didnt regret_giving/having_given_the_comment but felt he could have expressed it differently.5没有专家的指导,按时完成这项工作是不可能的。(withou
6、t表示含蓄虚拟条件)It would_have_been_impossible to finish the work on time without_the_ instruction_of the experts.B:能力层面.阅读理解I was a newcomer in a class.So was Alice.Thats where the similarity ended.I was tall and she was small.My thick,black hair had been recently cut short.Her natural blonde hair flowed
7、to her waist and looked great.I was awkward and shy.She wasnt.I couldnt stand her.I considered her my enemy.She liked me.She wanted to be my friend.One day,she invited me over and I said yesI was too shocked to answer any other way.No one had invited me over to play.But this girl who wore the latest
8、 fashions wanted me to go home with her after school.I got very surprised when she led me into an apartment building.She lived on the fourth floor in a threeroom place with her mother,her stepfather,her two brothers and her sister.When we got to the room she shared with her sister,she took out a big
9、 case of Barbies,which was my next surprise.I would have thought shed outgrown them.I had never played with them.But we sat on the floor of a walkin closet,laughing as we made up crazy stories about the Barbies.Thats when we found out that we both wanted to be writers when we were older and we both
10、had wild imaginations.We had a great day that afternoon.Our jaws ached from smiling so much.She showed me her wardrobe,which had mostly come from a clothing store down the block.The woman who owned it used her as a model sometimes for her newspaper ads and gave her clothes in exchange.Alice had the
11、whole neighborhood charmed.The bookstore owners lent her fashion magazines,the movie theater gave her free passes and the pizza place let her have free slices.Soon I was included in her magic world.We slept over at each others houses,and spent every free moment together.My dark hair grew and I learn
12、ed to love being tall.Alice,my first real friend since childhood,taught me an amazing and very surprising thing about making friends that your worst enemy can turn out to be your best friend.【语篇解读】作者讲述了自己小时候与爱丽丝交朋友的经历。原本作者认为自己与爱丽丝有很多不同之处,视爱丽丝为敌人,而爱丽丝却喜欢作者,并邀请作者去她家里。之后,作者更加了解爱丽丝,发现了两人之间更多的相似之处。最后她们成了
13、好朋友。1What made the similarity end?ALeaving the authors old school.BBeing admitted to their new classes.CTheir differences in appearances and personalities.DTheir different demand for friendship and fashion.C细节理解题。根据第一段的内容可知,两个人不同的外表和性格使得她们的相似之处结束了,故选C。2What did the author think of the Barbies?AAlice
14、 was too mature for them.BAlice must have made them by herself.CThey should have been kept well.DThey brought her back to her childhood.A细节理解题。根据第二段中的“she took out a big case of Barbies,which was my next surprise.I would have thought shed outgrown them”可知,作者认为爱丽丝已经长大了,不适合再玩芭比娃娃。outgrow意为“因长大而不适用”。故选
15、A。3We can infer from the passage that Alice _.Ahelped the author see her own strengthsBwas good with the people around herChelped to bring out the best in the authorDinspired the authors love for fashionB推理判断题。根据第三段第二句“The bookstore owners lent her.free slices”可知,书店老板借给爱丽丝时尚杂志,电影院给她免费的入场券,比萨店让她品尝免费的
16、比萨块,由此可推知,爱丽丝善于与周围的人打交道,故选B。4Which of the following best describes Alice?AHumorous.BAmbitious.CCaring.DFriendly.D推理判断题。通读全文可知,原本在作者眼中爱丽丝是她的敌人,但是爱丽丝却想和作者成为朋友;她邀请作者去她家里玩,最后她们成为好朋友;而且爱丽丝与她自己周围的人都建立了很好的关系,由此可推知,爱丽丝是友好的。故选D。.完形填空(2020山东临沂一中质检)In college, we were required to do an act of kindness, includi
17、ng preparing lunch for an elderly person.When I 1 the elderly person with the food I made, it never 2 to me that it would result in a new friendship and the discovery of his 3 .The old man I visited was Bill. Bill was unable to 4 much. A nurse came regularly to help him move to and from the wheelcha
18、ir 5 he has no relatives. Bill said he was pleased to see me and it was a 6 for him to eat a meal with me because he usually eats 7 .He said the food was great, but he enjoyed my 8 even more.Bill had many 9 stories to tell about his travels to many places when working on the railroad. I was 10 a tri
19、p but hesitated about travelling by train. However, I would 11 be going by train after meeting Bill.Perhaps the biggest 12 of this project was that I suddenly realized that spending time with the elderly was fun.On the one hand, I am a good 13 .On the other hand, old people want someone to know thei
20、r inner world,so it is a perfect 14 . I decided to focus my studies on the 15 .Hopefully in the future,I can help even more people like Bill.【语篇解读】文章讲述了“我”读大学时,偶然参与的一次学校要求做的善举让“我”明确了自己未来的职业方向。1A.called onBcame acrossCtended toDturned toA根据下文第二段的“The old man I visited was Bill.”可推知,“我”拿着自己做的食物去探访老人。
21、call on意为“探访”,符合语境。2A.happenedBappealedCoccurredDprovedC根据上文的“do an act of kindness”和下文的“it would result in a new friendship”可知,一次善举给“我”带来一段新的友谊,这是“我”从未料想到的。固定句式“It never occurs/occurred to sb.that.”意为“某人从没想到”。故occurred符合语境。3A.kindnessBcareerCdestinationDcookingB根据第三段中的“Bill had many _ stories to te
22、ll about his travels.when working on the railroad.”可知,此处指“我”未曾想到自己竟然收获了一份友谊,并了解了比尔的职业。career意为“职业;事业”,符合语境。4A.seeBeatCsitDwalkD根据下文的“A nurse came regularly to help him move to and from the wheelchair”可推知,比尔行动不便,不能走太多路。walk意为“走路”,符合语境。5A.butBbecauseCthoughDthusB根据上下文语境可知,“护士定期帮他上下轮椅”与“比尔没有亲戚”之间为因果关系。
23、because意为“因为”,符合语境。6A.treatBfancyCprivilegeDreliefA根据上文的“Bill said he was pleased to see me”可推知,比尔很高兴看到“我”,和“我”一起吃饭对他来说是一件乐事。treat意为“乐事”,符合语境。7A.slowlyBhappilyCaloneDindependentlyC根据上文的“he has no relatives”可推知,他通常独自吃饭。alone意为“独自;单独”;符合语境。8A.familyBcompanyCentertainmentDacquaintanceB根据上文的“it was a _
24、for him to eat a meal with me because he usually eats _”可推知,他更喜欢和“我”在一起。company意为“陪伴”,符合语境。9A.strangeBfreshCabsorbingDsatisfyingC根据下文的“his travels to many places when working on the railroad”可知,比尔有着丰富的旅行经历,由此可推知,他有许多吸引人的故事要讲。absorbing意为“引人入胜的”,符合语境。10A.planningBpretendingCurgingDcommandingA根据设空后的“bu
25、t hesitated about travelling by train”可推知,“我”之前计划去旅行。plan意为“计划”,符合语境。11A.unbelievablyBundoubtedlyCunexpectedlyDunhurriedlyB根据上文的“but hesitated about travelling by train”和表转折的However可推知,“我”听完比尔的故事之后,不再犹豫乘坐火车去旅行了。undoubtedly意为“确实;毋庸置疑地”,符合语境。12A.exceptionBimpressionCissueDbonusD根据下文的“spending time wit
26、h the elderly was fun”可推知,“我”突然意识到和老人在一起很有趣,这可能是这次经历中最大的收获。bonus意为“意外收获;额外好处”,符合语境。13A.studentBchefClearnerDlistenerD根据上文“我”听老人讲了引人入胜的故事和下文的“old people want someone to know their inner world”可推知,“我”是一个好的倾听者。listener意为“倾听者”,符合语境。14A.choiceBdealCmatchDdilemmaC根据上文的“On the one hand,I am a good _.On the other hand.”可知,“我”和老人一个愿听,一个愿讲,两者完美匹配。match意为“相配的人(或物)”,符合语境。15A.oldBpovertystrickenCdisabledDeasygoingA根据下文的“in the future,I can help even more people like Bill”可推知,“我”决定关注对于老年人的研究,来帮助更多像比尔一样的人。old意为“年老的”,符合语境。