1、Unit4 Grow up(A卷基础篇)学校:_ 姓名:_ 考试时间:60分钟;考试分值:80分题号一二三四五总分得分一、选择题(共10小题,每小题1分,共10分)1. _ you have problems,you can call me. A. WhateverB. UntilC. WheneverD. While【答案】C【解析】Whatever意思是无论什么引导让步状语从句;Until意思是直到才引导时间状语从句;Whenever意思是无论什么时候引导让步状语从句;While意思是当的时候引导时间状语从句。根据you have problems,you can call me因此可知这
2、句话的意思是无论什么时候你有问题的话,你都可以给我打电话。2. -When shall I hand in my report? -As soon as it _ tomorrow. A. completesB. is completedC. will completeD. will be completed【答案】B【解析】根据As soon as it _ tomorrow,可知本题考查as soon as引导的时间状语从句,主句用一般将来时,从句用一般现在时,根据主语是it指报道,故用一般现在时的被动语态,其结构是be done的结构。3. Wars are disasters. A l
3、arge number of people will lose their homes if a war _. A. breaks outB. is broken outC. breaks upD. is broken up【答案】A【解析】breaks out突然爆发;B被动语态,突然爆发;Cbreaks up解散,分手;D被解散,被动语态;根据句意战争就是灾难,如果战争爆发,大量的人们将会失去家园,不用被动语态。4. My grandfather used to build railways for the Japanese army when he was young. He was _
4、 to work hard from morning till night. A. invitedB. encouragedC. allowedD. forced【答案】D【解析】根据题意:我的祖父年轻时曾为日本军队修建铁路。他被迫从早到晚都在努力工作。考查可知句型be forced to do sth被破做某事,结合选项,A邀请B鼓励 C允许 D强迫。5. I dont think a 14yearold boy _ go to the Internet bar.A. allows toB. is allowingC. is allowedD. is allowed to【答案】D【解析】考
5、查被动语态。句意我认为一个14岁的男孩是不允许去网吧的。注意boy男孩,是动作allow允许,的承受者,表示被允许,被动语态。一般现在时态,结构是is/am/are+动词的过去分词。因此A,B不正确。6. -My dream is to build _ university on the moon some day. -It sounds like _unusual dream. I wish you could realize it. A. a; aB. an; aC. a; anD. an; an【答案】C【解析】考查冠词。第一个空,泛指一所大学,university是以辅音音素/ju/开
6、头的,用a修饰第二个空,泛指一个不寻常的梦想,unusual是以元音音素/开头的,用an修饰。7. Shanghai is developing very fast. And it is more modern than _ in China.A. any other cityB. any other citiesC. any cityD. the other cities【答案】A【解析】any other city意思是任何别的城市any other是指在同一范围内除了某人或某物以外的其他人或事物,any other后跟单数名词,any city意思是任何城市没有说明这个城市的范围,应是指
7、不同范围的比较;the other cities是特指其他的城市。根据Shanghai以及in China因此可知上海是中国这个范围内的一个城市,上海与同一个范围内的城市相比较,因此可知这句话的意思是上海正发展的很快,它比中国的其他城市更现代一些。 8. Kobe Bryant is a basketball hero. He is admired _ millions of people not only _ his achievements but also his spiritA. for;byB. by;forC. by;asD. as;for【答案】B【解析】考查介词。句意科比布莱恩
8、特是一位篮球英雄,他被成千上万的人所羡慕不仅是他的成就,而且还有他的精神。第一个空,根据is admired被称赞,可知,是被动语态,因此用by,引出动作的执行者。第二个空,by通过,表示方式。as用来表示显而易见的原因,而for却有一种解释说明的语气。结合语境为了他的成就和精神而被称赞,表示解释说明,用for。9. _ valuable information youve offered us! Thanks so much! A. HowB. How aC. What aD. What【答案】D【解析】根据valuable information youve offered us!可知这里
9、考查了感叹句,本句的中心词是information,它是一个不可数名词,valuable是一个形容词,在这里修饰information,根据What+形容词+可数名词复数/不可数名词+主语+谓语!10. I need _ money. Would you please lend me _? A. a great deal; someB. a great deal of; someC. a great deal; anyD. a great deal of; any【答案】B【解析】考查形容词短语。句意:我需要大量的钱,请借给我一些好吗?a number of 大量的,修饰可数名词复数;a gr
10、eat deal of,大量的,修饰不可数名词;a lot of,许多,既可以修饰可数名词,又可以修饰不可数名词。some用于委婉语气的疑问句中。根据题干money为不可数名词,Would you please lend me?表示委婉的语气。二、填空题(共10小题,每小题1分,共10分)11. I felt a great sense of (achieve) when I reached the top of the mountain. 【答案】achievement【解析】根据I felt a great sense of(achieve) when I reached the top
11、of the mountain,可知当我到达山顶时,我感到一种巨大的成就感。of后面跟名词形式。12. They always lose because they have no team (精神). 【答案】spirit【解析】句意:他们总是输,因为他们没有团队精神。根据汉语提示及其英语句子,可知要翻译的部分为:精神。英语表达是spirit,表示精神时是不可数。13. It seems that he has (success)solved the problem. 【答案】successfully【解析】根据该空处在句中作状语修饰动词solved,故填入副词,所给词success为名词意为
12、成功其对应的形容词为successful成功的;其副词为successfully成功地,故选用副词successfully。14. The whole world was surprised at many (成就) of China these years. 【答案】achievements【解析】根据提示汉语结合语境推测句意是整个世界为中国近些年取得的成就而吃惊,根据设空处前面的many判断填名词复数形式,成就的英文是achievement。15. We must try our best (无论什么) we do. 【答案】whatever【解析】根据We must try our be
13、st_(无论什么) we do可知无论做什么,我们必须尽最大努力,无论什么,whatever,连词。引导状语从句。16. You can play computer games only when your homework (finish). 【答案】is finished【解析】根据You can play computer games only when your homework(finish)可知只有当你的作业完成时,你才能玩电脑游戏。when引导的句子中,主句用can引导,从句用一般现在时,your homework是动作的承受者,用被动语态,所以句子是一般现在时的被动语态,构成a
14、m/is/are+动词的过去分词。17. The Blacks decided to buy a (德国的) car at last. 【答案】German【解析】根据提示,推测意思是布莱克夫妇最后决定买一辆德国汽车。故这里需要一个形容词作定语修饰后面的名词car。18. He breathed deeply before (speak) again. 【答案】speaking【解析】根据He breathed deeply before(speak) again,可知他深深地吸了一口气,然后再说话before是一个介词,后面跟动名词形式。19. She realized that her a
15、cting (生涯) was over. 【答案】career【解析】句意:她意识到她的演艺生涯已经结束了。根据汉语提示以及英语句子,可知要翻译的部分为:生涯,英语表达是career,后有was,所以这里名词用单数。20. Now many people like to learn about the world (凭借)the Internet. 【答案】through【解析】根据Now many people like to learn about the world(凭借)the Internet可知现在许多人喜欢通过互联网了解世界。这里through,动词,凭借,通过。三、补全对话(共
16、10小题,共1分,共10分)My mother is the person I admire most. She is in her (1)t . She has a round face with big eyes and long black hair. My mother is kind and helpful. She is always (2)r to help others. She never(3)r to help others whenever she is (4)n . She often gives some money to the people in need. An
17、d whenever she sees sick animals,she takes them home and (5)c for them. Since 2004,my mother has (6)d blood over twenty times and her blood has (7)s lots of peoples lives. A few days ago,she learned about body donation. (8)T our surprise,she planned to donate her body for medical (9)r after she dies
18、. My mother is really a person (10)f of love. I love her very much. 1.【答案】thirties【解析】考查固定搭配题。in ones thirties是指一个人的3039岁. 这里是说她妈妈三十多岁了。2. 【答案】ready【解析】考查固定搭配题。be ready to 准备做某事,乐于做某事;这里是在这她妈妈乐于帮助别人。3. 【答案】refuses【解析】考查细节理解题。根据上句她妈妈乐于帮助别人,所以这里是这她妈妈不会拒绝帮助别人。全文使用一般现在时,而主语是She,则谓语用三单。4. 【答案】needed【解析】考
19、查动词辨析题。needed联系上文表示这处于需要帮助的情况下,在这应用被动语态。 5. 【答案】cares 【解析】考查动词用法题。care for 照顾,前面的and并列两个谓语,则时态是一样的,而主语是She,则谓语应该是三单。6. 【答案】donated【解析】考查动词用法题。由Since 2004,over twenty times 两个时间状语可知此句为现在完成时has done;donated blood捐血。7. 【答案】saved【解析】考查动词用法题. and并列两个谓语,则时态一样,都是现在完成时,填写saved。8. 【答案】To【解析】固定搭配题。To ones sur
20、prise,令某人吃惊的是。9. 【答案】research【解析】考查语法题。medical research 医学研究。10.【答案】 full【解析】考查固定搭配题。be full of 充满。四、完形填空(共15小题,共1分,共15分)Terry was a middleaged businessman. He was (1) in career and often complained that he had been fooled by others. One day he told his wife he was (2) disappointed (失望的)with the cit
21、y that he had to leave. So his family moved to another city. It was Saturday (3) . When Terry and his wife were busily putting their things in their new home,the lights suddenly (4) and they had to stop their work. Terry was sorry to have (5) to bring along some candles. Just then he heard light (6)
22、 on his door. Who is it?he wondered. Terry knew (7) else in the new city,and this was the moment he especially hated to be (8) . He opened the door impatiently. At the door was a little girl,shyly asking,Sir,do you have (9) ?Im your neighbor. No,answered Terry angrily. He closed the door (10) . Afte
23、r a while the door was knocked again. He opened it and found the same little girl outside. But this time she was (11) two candles radiating (放光) red light. She said,My grandma told me the new neighbor downstairs might need candles. She sent me here to give you these. At that moment Terry suddenly re
24、alized what (12) his failure in life. It was his indifference (冷漠) and (13) to other people. The person who had fooled him in life was actually nobody else (14) himself,for his eyes had been covered by his (15) mind. 1. A. experiencedB. unsuccessfulC. interestedD. unlucky2. A. veryB. soC. suchD. rat
25、her3. A. morningB. afternoonC. noonD. evening4. A. went downB. went outC. went byD. went on5. A. wantedB. decidedC. forgottenD. remembered6. A. knocksB. callsC. noiseD. sounds7. A. everybodyB. anybodyC. somebodyD. nobody8. A. troubledB. followedC. likedD. learned9. A. candiesB. toysC. lightsD. candl
26、es10. A. easilyB. worriedlyC. happilyD. heavily11. A. bringingB. seeingC. holdingD. drawing12. A. madeB. causedC. developedD. stopped13. A. lazinessB. sadnessC. unkindnessD. unhappiness14. A. besidesB. exceptC. butD. than15. A. openB. rightC. warmD. cold. 1. 【答案】B【解析】考查形容词辨析,experienced有经验的,unsucces
27、sful不成功的,interested对感兴趣的,unlucky不幸运的,根据下文often complained that he had been fooled by others,可知他总是抱怨被别人欺骗,说明他的生意很不成功。 2. 【答案】B 【解析】考查连词辨析,A. very每一B. so因此 C. such如此 D. rather相当,根据后面的that he had to leave,可知考查句型sothat如此以至于,这是固定句型。3. 【答案】D【解析】考查名词辨析,morning早晨,afternoon下午,noon正午,evening晚上,根据下文When Terry
28、and his wife were busily putting their things in their new home,the lights suddenly went out and they had to stop work. 可知:这里指星期六晚上。4.【答案】 B 【解析】考查短语,A. went down下跌 B. went out熄灭 C. went by经过 D. went on 继续,根据they had to stop their work,可知灯突然熄灭了,导致他不得不停止工作。5. 【答案】C【解析】考查动词辨析,wanted想要,decided决定,forgot
29、ten忘记,remembered记得,这里指他忘记带蜡烛了。6. 【答案】A【解析】knocks 敲打B. calls电话 C. noise噪音 D. sounds 声音,根据on his door,结合选项,推出是敲门,knock on敲击(门,窗),是固定短语。7. 【答案】D【解析】考查不定代词辨析,everybody每个人,anybody任何人,somebody有人,nobody没有人,指他在这个地方不认识任何人,整理东西的这个时候也不喜欢被打扰和麻烦。8. 【答案】A 【解析】考查动词辨析,A. troubled使麻烦 B. followed跟随C. liked 喜欢D. learn
30、ed学习,根据this was the moment he especially hated to be,推出句意这个时刻是他讨厌被麻烦,结合选项,A符合题意。9. 【答案】D【解析】考查名词辨析,candies糖果,toys玩具,lights灯,candles蜡烛,根据下文可知是一个小女孩敲门给他们送蜡烛。10. 【答案】D【解析】考查副词辨析,easily容易地,worriedly焦急地,happily高兴地,heavily沉重地,根据上文answered Terry angrily可知:他很生气,所以重重地关上门。 11. 【答案】C【解析】考查动词辨析,bring带来,see看见,ho
31、ld拿着,draw画画,He opened it and found the same little girl outside. 指他再次开门以后又发现这个女孩在门口,人家是给他送蜡烛的。由此可知:指女孩手里拿着蜡烛。12. 【答案】B 【解析】考查动词辨析,A. made制造 B. caused引起 C. developed发展 D. stopped停止,根据题干whathis failure in life,结合选项和语境,B符合题意,句意他意识到了是什么引起他的失败。 13. 【答案】C 【解析】考查名词辨析,A. laziness懒惰 B. sadness悲伤 C. unkindnes
32、s不仁慈 D. unhappiness不开心,根据 his indifference (冷漠) and,结合选项,推出句意是他对别人的冷漠和不仁慈。14. 【答案】C 【解析】考查连词辨析,A. besides除之外 B. except除了 C. but但是 D. than 比,根据nobody else,推出句意在生活中愚弄了他的人其实并不是别人,而是他自己,考查句型nobodybut不是别人而是。 15. 【答案】D【解析】考查形容词辨析,open开着的,right适当的,warm暖和的,cold冷漠的,根据上文It was his indifference (冷漠) and (13)C
33、to other people,说的是他的冷漠和不善导致了失败,这里指他的眼睛被冷漠所覆盖。四、阅读理解(共10小题,每小题2分,共20分)AMore than anything else in the world,Lion liked being king of the jungle. He walked around,showing off his power and pride. Each day Lion took a long lazy sleep under the shade of his favorite tree. He always dreamed of weaker an
34、imals bowing before him. One day Mouse ran through the jungle and tripped over Lions huge paws(爪子). Lion woke up with a start. How dare you wake me up! he shouted angrily. Lion grabbed Mouse with one paw. On the second thought,Im in the mood for the snack,and youll make a delicious meal. he said. Mo
35、use cried out,King Lion,please spare (饶恕) me! If you let me live,Ill always remember yourkindness.And,some day,I might be able to help you. How could such a powerless little mouse ever help me?That thought made Lion laugh so much that he decided to let Mouse go. A week later,Lion was walking through
36、 the jungle on the way to his favorite tree when he stepped onto a hunters net. The net scooped him up. No matter how he twisted and turned,he couldnt escape. When Mouse heard Lions frightened shouts,he raced to help. Mouse quickly chewed (咬) through the ropes to make a hole in the net. Soon,Lion mo
37、ved out and was free. Lion lookeddown at the little mouse. Thank you for saving my life,said Lion,smiling his widest smile. I was mistaken. You are not a powerless little mouse. You are a great friend!1. What did Lion do each day? A. He stepped onto a hunters net. B. He bowed before weaker animals.
38、C. He showed kindness to animals in the jungle. D. He had a good sleep under his favorite tree. 【答案】D【解析】细节理解题。根据第二段Each day Lion took a long lazy sleep under the shade of his favourite tree. 可知,狮子每天都会在树荫下睡懒觉。2. How did Mouse wake up Lion? A. He made a hole in the net. B. He shouted at Lion angrily.
39、 C. He tripped over Lions paws. D. He prepared a delicious meal for Lion. 【答案】C【解析】细节理解题。根据第三段One day Mouse ran through the jungle and tripped over Lions huge paws. 可知,老鼠被狮子的爪子绊了一跤,狮子被吵醒了。3. Why did Lion let Mouse go? A. Because he was trapped in the net. B. Because he took Mouse as his good friend.
40、 C. Because he believed Mouse could save him. D. Because he doubted if Mouse could be of any help. 【答案】D【解析】推理判断题。根据How could such a powerless little mouse ever help me?That thought made Lion laugh so much that he decided to let Mouse go. 可知狮子觉得老鼠这么小怎么会帮到他呢,他感到怀疑,于是他决定放了老鼠。4. What do you think of Mo
41、use? A. Clever and honest. B. Silly and lazy. C. Humorous and stubborn. D. Proud and selfish. 【答案】A【解析】推理判断题。被抓住之后,老鼠及时求饶并承诺报答狮子,说明它很机灵;根据最后一段When Mouse heard Lions frightened shouts,he raced to help可知,老鼠前去拯救狮子,说明它很诚实。5. What can we learn from the passage? A. Pride makes you lose what you have. B. D
42、ont put all your eggs in one basket. C. Even the small can show great strength. D. When the cats away,the mice will play. 【答案】C【解析】推理判断题。根据最后一段和I was mistaken. You are not a powerless little mouse. 可知,弱小的老鼠救出了被困的狮子,说明在紧急关头,不起眼的小事物也能发挥出巨大的力量。BMum,I hate you. I dont need a new schoolbag or clothes. Im
43、 not afraid of being hit by you. I only want you to come back. When Chen Jiuying read her daughters letter,she couldnt help crying. Chen and her husband are now working far away from their hometown. Their daughter,Xiao Li,is looked after by her grandparents. Like Chen,many migrant workers(外来务工人员) ar
44、e dreaming about a better life,so they have to leave their children behind. According to a survey,there are now about 61million leftbehind children(留守儿童) in poor areas in China. This has brought many problems. These children care little about ot hers. They do not do well at school. They lose confide
45、nce. Luckily,many Chinese are now thinking about the life of the leftbehind children and actions have been taken to help solve the problem. A charity event took place in Beijing before Childrens Day. Its aim was to raise social awareness(意识) of leftbehind children. The event was held to raise money
46、from businesses and the public to preparelove bags. Inside the bags,these are things for children,including books,torches,and envelopes(信封) and stamps so that children can write to their parents. The event was started by Chen Weihong,a television host in China. The leftbehind children dont have enou
47、gh parental love and family care. They need to be in touch with their parents. We hope our love bags will help them communicate with their parents,and make them happier,he said. Answer the following questions with No More Than 4Words1. Who is looking after Xiao Li?2. How many leftbehind children are
48、 there in poor areas in China according to a survey?3. Have actions been taken to help solve the problem?4. Where did the charity event take place?5. What can children do with envelopes and stamps?1. 【答案】Her grandparents.【解析】细节理解题,根据Their daughter,Xiao Li,is looked after by her grandparents可知是爷爷奶奶在照
49、看小莉,故答案为:Her grandparents. 2. 【答案】About 61 million. 【解析】细节理解题,根据there are now about 61million leftbehind children(留守儿童) in poor areas in China可知在中国贫困地区现在大约有6100万左右的留守儿童,故答案为:About 61 million. 3. 【答案】Yes,they have. 【解析】细节理解题,根据many Chinese are now thinking about the life of the leftbehind children an
50、d actions have been taken to help solve the problem可知许多中国人现在正在考虑留守儿童的生活,并采取了一些行动来帮助解决这个问题,故答案为:Yes,they have. 4. 【答案】In Beijing.【解析】细节理解题,根据A charity event took place in Beijing before Childrens Day可知儿童节前在北京举行了一次慈善活动,故答案为:In Beijing. 5. 【答案】Write to their parents. 【解析】细节理解题,根据and envelopes(信封) and s
51、tamps so that children can write to their parents. 可知孩子们可以用信封和邮票可以给父母写信,故答案为:Write to their parents. 五、书面表达(共1小题,共15分)假如你是Timmy,是一名九年级学生. 请根据所给要点给编辑写一封英文信,诉说你的烦恼,并请求帮助. 要求语句通顺、意思连贯、词数8090. 要点:1. 学校考试2. 知道学好功课很重要,所以3. 父母不允许看电视或上网4. 自拟其他烦恼Dear Editor,I am Timmy,a Grade 9student. I am writing to tell y
52、ou about my problems I am not happy. Can you offer me some suggestions?Yours sincerely,Timmy. 【范文】Dear Editor,I am Timmy,a Grade 9 student. I am writing to tell you about my problems. I have to take many exams at school,and I always feel stressed. 【要点一,学校考试】I know it is important to learn my lessons
53、 well【高分句型一,注意宾语从句的使用】,so I spend a lot of time on each subject. 【要点二,知道学好功课很重要,所以】My parents are strict with me. They do not allow me to watch TV or surf the Internet at home【高分句型二,注意固定词组的使用】. 【要点三,父母不允许看电视或上网】I hardly have any time for my hobbies,such as football and drawing. I used to have some good friends,but now everyone seems to be very busy and we dont have time to chat with each other and have fun. 【要点四,其他烦恼】I am not happy. Can you offer me some suggestions?Yours sincerely,Timmy