1、高考资源网() 您身边的高考专家课时作业(二)Using language必备知识基础练.单词拼写1When building _ (材料) cost more, the price of houses in creases.2It is still under discussion whether the old bus station should be _ (代替) with a modern hotel or not.3Nowadays, many _ (消费者) prefer to shop on the Internet.4The audience was so large tha
2、t no seat was left in the _ (宏伟的) hall.5They lost their way in the _ (沙漠) and died of thirst.6His house was close to the _ (天文台)7When he had finished washing, he began to wipe the _ (盆) clean.8He overcame the language _ (障碍).用“介词关系代词”填空1He is just the student _ I want to make friends.2Water is impor
3、tant, _ people can not live.3My father is the first person _ I will turn for help when I meet difficulties.4Is she the girl _ you borrowed the dress yesterday evening?5Can you think of a situation _ this word can be used?6This is Tom, _ his teacher is proud.7I dont know the reason _ he said so.8I st
4、ill remember the day _ I visited the famous college.9This is the teacher _ Ive learnt a lot.10There are varieties of ways _ we can solve this problem.11The West Lake, _ Hangzhou is famous, is a beautiful place.12I have many books, most _ are English novels.13The father the son _ is a doctor is from
5、the USA.14The pen _ he is writing is mine.15The book _ I paid 10 yuan is interesting.单句语法填空1I dont know the reason _ he was late.2The bookshop _ I bought this book is not far from here.3Ill never forget the place _ I visited 10 years ago.4This is the classroom _ door is broken.5We went through a per
6、iod _ communications were very difficult in the rural areas.同义句转换1They want to expand the areas. They could grow flowers and grass in these areas.They want to expand the areas, _.2There are sixty students in our class. Thirty of the students in our class are girls.There are sixty students in our cla
7、ss, _ are girls.3My deskmate is dancing with a young girl on the stage. Do you know the young girl on the stage?Do you know the young girl _?4She has three sons. All of her sons are abroad now.She has three sons, _ are abroad now.5These are the wires. Different machines are connected with the wires.
8、These are the wires _ different machines are connected.关键能力综合练进阶训练第二层.阅读理解ARoad tripMotorhome delivery offers great family holidays. For just $1 a day, you can hire a fullyequipped motorhome, which delivers you to a specific destination within some days and kilometers. You then hire another one to g
9、et home or take a bus or train. Your only other expense will be fuel and about $20 a day for parking fees. To learn more, visit a pollocamper. com.Plan aheadFor a comfortable break, flexibility with times, dates and places helps lower the cost. Find a few hotels you like, ask about their vacant room
10、s, then wait a few weeks and call again. If they still have rooms, youre at an advantage to ask for a better price. Lots of lastminute deals are online. Watif (watif. com. au) has deals on hotels that have dropped their prices so low. You dont know where youre staying until its booked, but anywhere
11、with four or five stars has to be fairly good.Back to natureWild camping appeals to nature lovers and costs nothing. This is forbidden on beaches and parks in most urban areas ,but you can turn up in more distant areas as long as nobody owns the land. Youll need to take everything with you and may n
12、eed to shop on eBay (ebay. com. au). If youre a camping beginner, be aware of safety measures and get your questions answered on the Internet.Swap meetHow about a home swap? For a $250 yearly joining cost, you can stay in someones home in an international place of your choice while they or someone e
13、lse stays in yours. Find out more at familylink. com. au.1Where can you get the information about motorhomes?Aa pollocamper. com. Bwatif. com. au.Cebay. com. au. Dfamilylink. com. au.2What helps to pay less for rooms in a hotel?AChoosing hotels with four or five stars.BBargaining prices through the
14、Internet.CWaiting for some time before booking.DDeciding on rooms as early as possible.3Whats the advice for camping beginners?AKeep in touch with eBay.BWatch out for possible dangers.CStay away from nomansland.DTake only what you need.4Whats the purpose of the text?ATo teach the importance of runni
15、ng away from work.BTo introduce new destinations for nature lovers.CTo show the advantages of online services.DTo help people have fun at less expense.BWho is the greatest teacher in Chinese history? Many people would think of Confucius, whose birthday was September 28. Although he lived over 2,000
16、years ago, people still remember and respect him for his contribution to the education today.Confucius lived in the Kingdom of Lu, which lies in Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. He had a hard childhood. His father died when he was only 3. His mother brought him up. As
17、 a child, he had to work to help his mother, but young Confucius didnt give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from noble families cou
18、ld go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3,000 students in his lifetime.Today, people still follow Confucius lessons. He told us that we all have something worthy to be learned. “When I am with three people, one of them must be better
19、 than me in some areas. I choose their good qualities and follow them.”He also taught us that thinking is very important in study. “All study but no thinking makes people puzzled. All thinking but no study makes people lazy.”Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise
20、thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. “A person should be strict with himself, but be kind to others,” he said.5Why do we still remember Confucius today?ABecause he lived a poor life in his childhood.BBecause he travelled with his stu
21、dents from state to state.CBecause he had wise thoughts and great views about education.DBecause he lived during the Spring and Autumn Period.6How did Confucius learn music, history, poetry and sports as a child?AHe learned them by visiting many famous teachers.BHe gained them with the help of his m
22、other.CHe studied them by going to school.DHe got them by teaching himself at home.7The underlined word “noble” in Paragraph 3 has the closest meaning to _.Acute BbrightCpoor Dwealthy.七选五News reports warn us that the smog is expected to stay with us for a couple of months. Air quality is 10 times wo
23、rse than the World Health Organisations recommended levels. _1_ However, there are easy ways to protect yourself against smog and air pollution.Wear an N95 mask.Surgical masks wont do, my friends. You need a proper N95 mask. _2_ The purpose is to filter out the little particles (颗粒) in the air that
24、can be very unhealthy if breathed in. Its not attractive, but your health is more important than looking attractive.Drink lots of water and stay hydrated (保持水分充足)High temperature and high humidity are often connected with high smog levels. This makes it important to stay in the shade and drink lots
25、of water to stay hydrated, especially before, during, and after exercise. _3_Stay indoors.If possible, stay indoors. While you might want to visit your favourite openair food stand, now its not the time to do so. _4_ Better still, for those at work, pack your own lunch. Whats more important, avoid e
26、xercise outdoors, especially from midmorning to early evening, when smog levels are higher._5_Often neighbours or family members smoke in the hallways or just outside of apartment buildings, which makes the air much worse. And this air still comes into the apartments. So, keep the windows closed and
27、 use air purifiers to protect your home.AProtect your home.BKeep the doors open.CIf you want to go out, go to malls, and eat in enclosed spaces.DConsider exercising indoors in an airconditioned environment.EYou may think that there is nothing you can do about the air you breathe.FBesides, water will
28、 not only relieve thirst, but help clear your breathing passages.GIts strings should be tightly tied behind your head, to hold the mask against your face.语法填空Bananas are often 1._ (call) the perfect food. They are nutritious, a good source of all kinds of vitamins and minerals. They can help fight d
29、epression. They can 2._ (low) blood pressure and protect against heart attacks. And, to most people, bananas taste great. They add 3._ (nature) sweetness to some baked goods and health drinks. So, there are many reasons to eat bananas.And now there is another. Bananas, it turns out, have a secret we
30、apon. And this secret weapon could protect against viruses. Scientists are now 4._ (take) a protein (蛋白质) found in bananas and turning it into a drug 5._ may someday fight virus infections.The secret weapon is called BanLec (香蕉凝集素). BanLec is a protein that 6._ (keep) viruses out of cells. A virus c
31、annot infect what it cannot enter.The researchers say it could treat a wide range of virus infections. These 7._ (virus) include HIV, hepatitis (肝炎) and even the common flu virus. 8._ researchers warn that you cant get the benefits of BanLec 9._ (simple) by eating a lot of bananas because stomach ac
32、ids will chew up the protein before it has 10._ chance to fight infections in the body.课时作业(二)Using language必备知识基础练.单词拼写1materials2.replaced3.consumers4.grand5.desert6observatory7.basin8.barrier.用“介词关系代词”填空1with whom2.without which3.to whom4.from whom5in which6.of whom7.for which8.on which9.from who
33、m10.in which11.for which12.of which13.of whom14with which15.for which.单句语法填空1why2.where3.that/which4.whose5.when.同义句转换1in which they could grow flowers and grass2thirty of whom3with whom my deskmate is dancing4all of whom5with which关键能力综合练.阅读理解A【语篇解读】本文主要介绍了几种便利且实惠的出游住宿方式。1答案与解析:A细节理解题。根据第一段最后一句“To
34、learn more, visit apollocamper. com”可知,在这个网站可以了解到更多关于motorhomes的信息,故选A。2答案与解析:C细节理解题。根据第二段第二句和第三句“Find a few hotels you like.youre at an advantage to ask for a better price”可知,在预订前等一段时间有可能会使你支付更少的房间费用,故选C。3答案与解析:B细节理解题。根据第三段最后一句“If youre a camping beginner, be aware of safety measures and get your q
35、uestions answered on the Internet”可知,对于野外露营的新手,要特别关注安全问题,故选B。4答案与解析:D写作意图题。根据文章的整体内容可知,本文主要介绍了几种便利且实惠的出游住宿方式,故选D。B【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章介绍了伟大的教育家、思想家孔子对教育的巨大贡献。5答案与解析:C推理判断题。根据第一段中“Although he lived over 2,000 years ago, people still remember and respect him for his contribution to the education today.”可
36、知,今天我们仍然记得孔子,主要是因为他有睿智的思想和伟大的教育观点,故选C。6答案与解析:A细节理解题。根据第二段最后一句“He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.”可知,孔子是通过拜访名师来学习的。7答案与解析:D词义猜测题。根据第三段中“At that time only children from noble families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if
37、 they wanted to learn.”可知,noble与everyone相对应,可推出noble指少数人,再看选项,便可得出答案。cute 可爱的;bright 聪明的;poor 贫穷的;wealthy 富有的。.七选五【语篇解读】本文是一篇说明文,介绍了在空气污染情况较为严重的情况下,我们可以采取的四种自我保护方法。1答案与解析:E根据设空处后的However, there are easy ways to protect yourself against smog and air pollution.中的However可知,E项(也许你会认为你对于吸入的空气无能为力)与之构成转折关
38、系,符合语境。故选E项。2答案与解析:G设空处前一句讲人们需要N95型号的口罩,后一句讲这样做的目的,G项介绍口罩的使用方法,符合文意。3答案与解析:F本段标题Drink lots of water and stay hydrated提示本段与喝水有关,F项介绍水的益处,符合语境。故选F项。4答案与解析:C设空处前一句讲不要去室外吃路边摊,后一句讲工作时最好自己带午饭,由此可知设空处讲的也是吃饭方面的事情。C项(如果你想外出,就去购物中心,在封闭的空间里吃饭)符合上下文语境。故选C项。5答案与解析:A设空处为主题句。根据本段最后一句So, keep the windows closed and
39、 use air purifiers to protect your home.可知当人们在室外抽烟的时候,我们最好关闭门窗并使用空气净化器来保护我们的家。A项Protect your home.符合段意。.语法填空【语篇解读】本篇是一篇说明文。香蕉是很完美的食物。香蕉营养丰富,可以抵抗抑郁,能降低血压和保护心脏。而最近,科学家们又发现香蕉甚至可以抗病毒!因为它含有香蕉凝集素。但是不要想简单了,吃香蕉并不能抗病毒。1答案与解析:called考查被动语态。主语Bananas是call这个动作的承受者,所以此处应用被动语态,表示“香蕉经常被称为完美的食物”,故填called。2答案与解析:lowe
40、r考查动词。根据can这个情态动词的提示可知,此处应该使用一个动词,故用lower,表示“它们可以降低血压和预防心脏病”。3答案与解析:natural考查形容词。后一个词sweetness是名词,应用“天然的,自然的”形容词修饰。nature的形容词形式为natural。4答案与解析:taking考查现在分词。结合该句的are和now两个词可知,此处应该用现在分词构成现在进行时。5答案与解析:which/that考查定语从句关系代词。先行词为drug,且从句缺主语,故应用that或which。6答案与解析:keeps考查主谓一致。当定语从句引导词在从句中作主语时,谓语动词形式必须与先行词保持一致,这里的先行词是a protein,故用keeps。7答案与解析:viruses考查名词复数。此处作主语,谓语动词是include,故此处应用复数形式,故填viruses。8答案与解析:But考查连词。前文提到香蕉能对抗大范围的病毒,而后文提到直接吃香蕉并不能对抗病毒,因为胃酸会破坏香蕉凝集素。所以前后文存在转折关系,故用But。9答案与解析:simply考查副词。此处修饰后面的介词短语,故应用副词。10答案与解析:a考查冠词。这里指“在身体里有一个对抗感染的机会”,表泛指。chance以辅音音素开头,故应用冠词a。- 9 - 版权所有高考资源网