1、Section Reading()Language Points.单句语法填空1. Dont put so much _(press) on the children.Its harmful to their health.2. They have earned lots of money,so I _(firm)believe that the business is a success.3. He said _(mild) to me that he didnt mean to upset me.4. Though _(warn) again and again,the young man
2、 still drove after drinking,leading to his being fined.5. The burning plastic gave off _(poison) gas,which is harmful to our health.6. He won a medal for his _(brave) in the battle,which was admirable and unforgettable.7. Faced with difficulties,you should believe your confidence is what makes a _(d
3、ifferent)8. It is essential that these application forms _(send) back as early as possible.9. I was about to call Mr Stone _ I found my cellphone missing.10. It was not until he took off his dark glasses _ I realized he was a famous film star.答案1pressure2.firmly3.mildly4.warned5poisonous6.bravery7.d
4、ifference8should be sent9.when10.that. 单句改错1. A great number of new factories has been set up in my hometown._2. You would pass your exams if you applied you to your study._3. A few kind words at the right time make difference. _4. She was thinking about the problem then Tom patted her._5. Ill treat
5、 you for lunch at the restaurant in front of our school._答案1. hashave2. to前的youyourself3. difference前加a4. thenwhen5. forto. 阅读理解(2018年高考天津卷)When I was 17, I read a magazine article about a museum called the McNay, once the home of a watercolorist named Marian McNay. She had requested the community t
6、o turn it into a museum upon her death. On a sunny Saturday, Sally and I drove over to the museum. She asked, “Do you have the address? ”“No, but Ill recognize it, there was a picture in the magazine. ”“Oh, stop. There it is!”The museum was free. We entered, excited. A group of people sitting in the
7、 hall stopped talking and stared at us. “May I help you?” a man asked. “No, ” I said. “Were fine.” Tour guides got on my nerves. What if they talked a long time about a painting you werent that interested in? Sally had gone upstairs. The people in the hall seemed very nosy(爱窥探的), keeping their eyes
8、on me with curiosity. What was their problem? I saw some nice sculptures in one room. Suddenly I sensed a man standing behind me. “Where do you think you are? ” he asked. I turned sharply. “The McNay Art Museum!” He smiled, shaking his head. “Sorry, the McNay is on New Braunfels Street.” “Whats this
9、 place?” I asked, still confused. “Well, its our home.” My heart jolted(震颤). I raced to the staircase and called out, “Sally! Come down immediately! ”“Theres some really good stuff(艺术作品)up there.” She stepped down, looking confused. I pushed her toward the front door, waving at the family, saying, “
10、Sorry, please forgive us, you have a really nice place.” Outside, when I told Sally what happened, she covered her mouth, laughing. She couldnt believe how long they let us look around without saying anything.The real McNay was splendid, but we felt nervous the whole time we were there. Van Gogh, Pi
11、casso. This time, we stayed together, in case anything else unusual happened. Thirty years later, a woman approached me in a public place. “Excuse me, did you ever enter a residence, long ago, thinking it was the McNay Museum? ” “Yes. But how do you know? We never told anyone.”“That was my home. I w
12、as a teenager sitting in the hall. Before you came over, I never realized what a beautiful place I lived in. I never felt lucky before. You thought it was a museum. My feelings about my home changed after that. Ive always wanted to thank you.”1What do we know about Marian McNay?AShe was a painter.BS
13、he was a community leader.CShe was a museum director.DShe was a journalist.2Why did the author refuse the help from the man in the house?AShe disliked people who were nosy.BShe felt nervous when talking to strangers.CShe knew more about art than the man.DShe mistook him for a tour guide.3How did the
14、 author feel about being stared at by the people in the hall?APuzzled.BConcerned.CFrightened. D.Delighted.4Why did the author describe the real McNay museum in just a few words?AThe real museum lacked enough artwork to interest her.BShe was too upset to spend much time at the real museum.CThe McNay
15、was disappointing compared with the house.DThe event happening in the house was more significant.5What could we learn from the last paragraph?APeople should have good taste to enjoy life.BPeople should spend more time with their family.CPeople tend to be blind to the beauty around them.DPeople tend
16、to educate teenagers at a museum.答案与解析本文是一篇记叙文。文章作者和朋友原想参观McNay博物馆,到了之后参观的时候,发现很多人奇怪的看着她,最后才发现自己误将一个私人住宅当成McNay博物馆。30年后,一位女士认出误闯入自己住宅的作者,指出正是因为作者的误闯入才让她意识到自己住的地方有多么美丽。1A细节理解题。根据文章第一段中的“When I was 17, I read a magazine article about a museum called the McNay, once the home of a watercolorist named Ma
17、rian McNay.”可知,Marian McNay是一名水彩画家。故选A。2D细节理解题。根据文章第四段中的“May I help you? a man asked. No, I said. Were fine. Tour guides got on my nerves.”可知,导游令作者心烦,作者误认为屋子里的男人是位导游。故选D。3A推理判断题。根据文章第四段中的“The people in the hall seemed very nosy(爱窥探的), keeping their eyes on me with curiosity. What was their problem?(
18、大厅的人看起来都非常爱窥探的,眼睛不停的好奇的看着我。他们有什么问题?)”可以推断出,作者当时感到困惑不解。故选A。4D推理判断题。根据全文可知,作者着墨点主要在叙述参观误当成McNay博物馆的私人住宅上,故这才是文章的中心,所以将真正的McNay博物馆叙述一带而过。故选D。5C推理判断题。根据文章最后一段中的“Before you came over, I never realized what a beautiful place I lived in.”可知,在作者未造访她家之前,这位女士从未意识到自己住的地方多么美丽,从而可以推断出,人们往往对周围的美视而不见。故选C。.完形填空(201
19、8年高考北京卷)The Homeless HeroFor many, finding an unattended wallet filled with 400 in cash would be a source(来源)of temptation(诱惑). But the _1_ would no doubt be greater if you were living on the streets with little food and money. All of this makes the actions of the homeless Tom Smith _2_more remarkab
20、le.After spotting a _3_ on the front seat inside a parked car with its window down, he stood guard in the rain for about two hours waiting for the _4_ to return.After hours in the cold and wet, he _5_ inside and pulled the wallet out hoping to find some ID so he could contact(联系)the driver, only to
21、_6_ it contained 400 in notes, with another 50 in spare change beside it.He then took the wallet to a nearby police station after _7_ a note behind to let the owner know it was safe. When the cars owner John Anderson and his colleague Carol Lawrence returned to the carwhich was itself worth 35, 000i
22、n Glasgow city centre, they were _8_ to find two policemen standing next to it. The policemen told them what Mr. Smith did and that the wallet was_9_.The pair were later able to thank Mr. Smith for his _10_.Mr. Anderson said:“I couldnt believe that the guy never took a penny. To think he is sleeping
23、 on the streets tonight _11_ he could have stolen the money and paid for a place to stay in. This guy has nothing and _12_ he didnt take the wallet for himself;he thought about others _13_. Its unbelievable. It just proves there are_14_ guys out there.”Mr. Smiths act _15_ much of the publics attenti
24、on. He also won praise from social media users after Mr. Anderson _16_ about the act of kindness on Facebook.Now Mr. Anderson has set up an online campaign to _17_ money for Mr. Smith and other homeless people in the area, which by yesterday had received 8,000. “I think the faith that everyone has s
25、hown _18_ him has touched him. People have been approaching him in the street; hes had job _19_ and all sorts,” Mr. Anderson commented.For Mr. Smith, this is a possible lifechanging _20_. The story once again tells us that one good turn deserves another.1. AhopeB.aimC.urgeD.effort2. AstillBevenC.eve
26、rD.once3. AwalletB.bagC.boxD.parcel4. ApartnerB.colleague C.ownerD.policeman5. AturnedB.hid Cstepped D.reached6. AdiscoverB.collect C.checkD.believe7. AtakingB.leaving C.readingD.writing8. AsatisfiedB.excited C.amusedD.shocked9. AsafeB.missingC.foundD.seen10. AserviceB.support C.kindnessD.encouragem
27、ent11. AwhenBifC.whereD.because12. AratherB.yetC.alreadyD.just13. AtooB.thoughC.againD.instead14. AhonestB.polite CrichD.generous15. AgaveB.paidCcastD.drew16. AlearnedB.postedC.caredD.heard17. AborrowB.raiseC.saveD.earn18. AofB.atCforD.in19. AdetailsB.changes C.offersD.applications20. AlessonBadvent
28、ure C.chanceD.challenge答案与解析这是一篇夹叙夹议类文章。文章讲述了流浪汉Tom发现一辆车窗开着的汽车前座上有一个钱包。Tom冒雨等了数个小时,在查找不到车主身份的情况下将钱包交到了警察局。钱包的主人Mr. Anderson在得知一切后,将Tom的善举发布到了Facebook上。Tom的行为引发了人们的好评和帮助。这件事印证了一句俗语:善有善报。1C考查名词词义辨析。A. hope希望;B. aim目标;C. urge强烈的欲望,冲动;D. effort努力。上一句提到,对很多人来说,一个装有400无人看管的钱包是一种诱惑(它诱惑着人们将其据为己有)。结合该句中的比较级g
29、reater可知,对于一个无家可归的人来说,这样的一个钱包是一个更大的诱惑,将其据为己有的欲望会更大。该空对应上一句中的“a source(来源)of temptation(诱惑)”,C选项正确。2B考查副词词义辨析。A. still仍然;B. even更加,愈发,甚至;C. ever曾经;D. once曾经,一度。所有这一切使得流浪汉Tom Smith的行为更加的不同寻常。even在该句中修饰比较级more remarkable。B选项正确。3A考查名词词义辨析。A. wallet钱包;B. bag包;C. box盒子,箱子;D. parcel包裹,包袱。由第三段中的“After hours
30、 in the cold and wet, he_5_ inside and pulled the wallet out hoping to find some ID”可知,Tom Smith发现一辆汽车的前排座上有一个钱包。当时这辆车停在那儿,窗户摇了下来。A选项正确。4C考查名词词义辨析。A. partner同伴,伙伴;B. colleague同事;C. owner主人;D. policeman警察。Tom冒雨等待车主回来。C选项正确。5D考查动词词义辨析。A. turned转动;B. hid藏,隐藏;C. stepped迈步,举步;D. reached伸手去拿,到达。由后面的pulled
31、 the wallet out可知,在雨里等了数个小时后,Tom将手伸进车窗,将钱包拿了出来。D选项正确。6A考查动词词义辨析。A. discover发现;B. collect搜集;C. check核对,检查;D. believe相信。Tom将钱包拿出来企图找到一些身份证明,这样他就能联系司机了,结果他却发现钱包里装着400的纸币和50的零钱。A选项正确。7B考查动词词义辨析。A. taking带走;B. leaving留下,落下,离开;C. reading读;D. writing写。他拿着钱包去了附近的警察局,在车上留下了一张便条,其目的是让车主知道他的钱包是安全的。B选项正确。8D考查形容
32、词词义辨析。A. satisfied满意的;B. excited兴奋的;C. amused被逗乐的;D. shocked震惊的。当车主返回时,发现自己的车边有警察,应该感到很惊讶。故D选项正确。9A考查形容词/动词词义辨析。A. safe安全的;B. missing不见的,丢失的;C. found发现,找到;D. seen看见。由该段开头可知,Tom将钱包带去了警察局,因此该处警察告诉John他的钱包是安全的。A选项正确。10C考查名词词义辨析。A. service服务;B. support支持;C. kindness善意,善良;D. encouragement鼓励。Tom将钱包交给警察,没有
33、据为己有,这是一种善举。故C选项正确。11A考查状语从句引导词。A. when在情况下,既然;B. if如果;C. where表地点;D. because因为。在Tom本来可以偷了钱去支付一个可以睡觉的地方的情况下,他仍然选择了露宿街头(没有偷钱)。所以Mr. Anderson对Tom的行为感到很惊讶。A选项正确。12B考查副词词义辨析。A. rather相当;B. yet但是;C. already已经;D. just仅仅。Tom什么都没有,但是他没有拿走钱包。前后两句话之间是转折关系,故B选项正确。13D考查副词词义辨析。A. too也;B. though但是;C. again再,又;D.
34、instead代替。Tom没有拿走钱包,他考虑的是别人,没有考虑自己。D选项正确。14A考查形容词词义辨析。A. honest诚实的;B. polite礼貌的;C. rich富有的;D. generous慷慨的。Tom没有拿走钱包,而是把它交到了警察局,这是一种诚实的行为。A选项正确。15D考查动词词义辨析。A. gave给;B. paid支付;C. cast投掷,投射;D. drew吸引。Tom的行为吸引了公众的关注。D选项正确。16B考查动词词义辨析。A. learned学习,学会;B. posted发布,张贴;C. cared关心,在意;D. heard听到。由后面的Facebook(一
35、个社交网站)可知,在Mr. Anderson将Tom的善举发布到Facebook上之后,Tom赢得了社交媒体使用者的赞扬。B选项正确。17B考查动词词义辨析。A. borrow借;B. raise筹集;C. save挽救,节省;D. earn挣(钱)。Mr. Anderson在网上发起一个运动来为Tom和其他无家可归的人筹钱。B选项正确。18D考查介词。大家向Tom表示出的信任触动了Tom。faith意为“信任,相信”,常和介词in搭配,意为“对的信任,相信”,故D选项正确。19C考查名词词义辨析。A. details细节;B. changes改变;C. offers提供(物),给予(物),提
36、议;D. applications应用,申请。该句应指Tom得到了人们的帮助,人们为他提供工作和其他的东西。C选项正确。20C考查名词词义辨析。A. lesson课;B. adventure冒险;C. chance机会;D. challenge挑战。这件事对于流浪汉Tom来说是一个可以改变终生的机会。C选项正确。.语法填空Traditional Chinese culture is beginning to attract the attention of the world. Kung fu,_1_ (especial), has had a great effect _2_ the mil
37、lions of people who first learned about China through it. Sometimes, they may come to China and learn about some other _3_ (aspect) of this culture. Other Asian nations have long known about the _4_ (great) of ancient Chinese culture. Their own cultures are _5_ mix of native ones and those Chinese c
38、haracteristics. Korea and Japan long ago adopted Confucianism, something that continues today even as it _6_ (challenge) by pop culture. This strength comes from the ideas _7_ (give) in the Four Books of Confucianism, which were built upon the idea of an even_8_ (much) ancient period included in the
39、 Five Classics. From them, the West learns _9_ is uniquely Chinese, for example, feng shui.So far China has taken steps _10_ (increase) this spread of its culture by establishing Chinese Cultural Centers in such places as the United States and Europe.答案与解析这是一篇说明文。介绍了中国传统文化开始引起世界的关注。1especially考查副词。句
40、意:尤其是功夫,对通过它首次了解中国的数百万人产生了巨大的影响。especially表示陈述某一事实之后,列举一个具有代表性的例子,作进一步强调,其后可接名词、介词短语、从句故填 especially 。2on考查介词。句意:尤其是功夫,对通过它首次了解中国的数百万人产生了巨大的影响。have a great effect on“对有影响”为固定短语。故填on。3aspects考查名词复数。句意:有时,他们会来到中国,了解这种文化的其他方面。aspect 为可数名词且前有some修饰,所以用它的复数。故填 aspects。4greatness考查名词。句意:其他亚洲国家早就知道中国古代文化的伟
41、大。then.of“的”。故填greatness。5a考查冠词。句意:他们自己的文化是本土文化和中国特色的混合。a mix of“的混合”为固定短语。故填a。6is challenged考查一般现在时的被动语态。句意:韩国和日本在很久以前就接受了儒家思想,这种思想在今天仍然存在,尽管它受到了流行文化的挑战。分析句子可知,句子为一般现在时,主语it与谓语challenge为被动关系。故填 is challenged。7given考查过去分词。句意:这种力量来自于儒家四书中的思想,这四书是建立在五经所包含的更古老时期的思想之上的。ideas与give在逻辑上是被动关系,所以用过去分词。故填 given。8more考查形容词比较级。句意:这种力量来自于儒家四书中的思想,这四书是建立在五经所包含的更古老时期的思想之上的。even可用来修饰形容词比较级,根据句意,故填more。9what考查连接词。句意:从他们那里,西方学会了中国独有的东西,比如风水。分析句子可知,learn后接宾语从句作宾语,宾语从句中缺少主语,根据句意,故填what。10to increase考查动词不定式。句意:到目前为止,中国已经采取措施,通过在美国和欧洲等地建立中国文化中心来扩大中国文化的传播。故填to increase。