1、2022年高考英语一轮复习:节假日活动 分类阅读话题练习题2节假日活动(Festivals, holidays and celebrations) 一、阅读理解-阅读选择(共40小题;共80分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。My husband hasnt stopped laughing about a funny thing that happened to me. Its funny now but it wasnt at the time. Last Friday, after doing all the family shopping in t
2、own, I wanted a rest before catching the train, so I bought a newspaper and some chocolate and went into the station coffee shopthat was a cheap self-service place with long tables to sit at. I put my heavy bag down on the floor, put the newspaper and chocolate on the table to keep a place, and went
3、 to get a cup of coffee.When I went back with the coffee, there was someone in the next seat. It was one of those wild-looking youngsters, with dark glasses and worn clothes, and hair colored bright red at the front. Not so unusual these days. What did surprise me was that hed started to eat my choc
4、olate!Naturally, I was annoyed. However, to avoid troubleand really I was rather uneasy about himI just looked down at the front page of the newspaper, tasted my coffee and took a bit of chocolate. The boy looked at me closely. Then he took a second piece of my chocolate. I could hardly believe it.
5、Still I didnt dare to start an argument. When he took a third piece. I felt more angry than uneasy. I thought, Well, I shall have the last piece. And I got it.The boy gave me a strange look, and then stood up. As he left he shouted out. This womans crazy! Everybody stared. That was embarrassing enou
6、gh, but it was worse when I finished my coffee and got ready to leave. My face went redas red as his hairwhen I realized Id made a mistake. It wasnt my chocolate that hed been taking. There was mine, unopened, just under my newspaper.1. The woman telling the story _.A.always went shopping with her f
7、amily on FridaysB.had been very busy and needed some time to recoverC.bought some chocolate so that she could keep a place at the tableD.wanted a newspaper and some chocolate to take home to her family2. When the woman saw the boy go on eating the chocolate, she felt _.A.too tired to start an argume
8、ntB.more and more angry with the boyC.too shy to look in the boys directionD.more and more disappointed at losing the chocolate3. The womans face turned red _.A.because she hated being shouted atB.because she saw everyone staring at herC.because she realized that the boy was poor and angryD.because
9、she realized that she had been quite wrong about the boy4. From the story we can see the woman _.A.was crazyB.was being carelessC.often made mistakesD.was careless and selfish The United States is one of the few countries in the world that has an official day on which fathers are honored by their ch
10、ildrenOn the third Sunday in June, fathers all across the United States are given presents, treated to dinner or otherwise made to feel specialHowever, the idea for creating a day for children to honor their fathers began in Spokane, WashingtonA woman by the name of Sonora Smart Dodd thought of the
11、idea for Fathers Day while listening to a Mothers Day sermon in 1909Having been raised by her father, Henry Jackson Smart, after her mother died, Sonora wanted her father to know how special he was to herIt was her father that made all the parental sacrifices(牺牲)and was, in the eyes of his daughter,
12、 a selfless and loving manSonoras father was born in June, so she chose to hold the first Fathers Day celebration in Spikane, Washington on the 19th of June, 1910In 1924 President Calvin Coolidge declared the third Sunday in June as Fathers DayRoses are the Fathers Day flowers:red to be worn for a l
13、iving father and white if the father has diedWhen children cant visit their fathers or take them out to dinner, they send a greeting cardTraditionally, fathers prefer greeting cards that are not too sentimental(伤感的)Most greeting cards are too special so fathers laugh when they open themSome give hea
14、rtfelt thanks for being there whenever the child need Dad5. The United States is special in Fathers Day because _.A.many people celebrate the dayB.only America celebrates the dayC.America makes it an official dayD.all men are honoured in America6. At first, Fathers Day was fixed on June 19th because
15、 _.A.Sonora honoured her father on her fathers birthdayB.Sonoras birthday was June 19thC.it was decided by the President at that timeD.her mother died on June 19th7. How many years has passed before Fathers Day became an official day since it was celebrated?A.4B.10C.14D.248. According to the passage
16、,on Fathers Day, _.A.people will wear the same flowers to honour their fathersB.only daughters wear red flowers to honour their fathersC.children must go home to honour their fathersD.fathers are often honoured in different ways 阅读短文,选出最佳选项HOLIDAY HOMES IN MALLORCASailing and fishing in the summer s
17、eason. Beautifully situated houses with sights of sea and mountains, yet near to shops and restaurants. Cars and bicycles for hire. Sailing and sports clubs nearby.ITALY IN COMFORTCoach trips of Italy with 21 days to visit five Italian cities. Start from London 1st May, 1st September. The trips are
18、guided by Professor Martin Davis, head of Italian Studies, London University. See the arts and culture of historic Italy.KIBBUTZ HOLIDAYS IN ISRAELWorking holidays on a kibbutz (cooperative farm) in Israel. All nationalities welcome for one to three months, if prepared to work with kibbutz members.
19、Rooms, food and trips to historic sights all provided freeyou pay only for the special lowcost return flight.TWO WEEKS ON A CARIBBEAN ISLANDTwoweek holidays in the Hotel Splendid, on a lovely beach with golden sands, warm sunshine and deepblue sea. Tennis, golf, sailing and all water sports, trips a
20、round the island. Near to town of Castries with lively evening entertainmentdancing.1st November31st March 720 per person.1st April30th October 850 per person. Jack and his wife Mary, who have recently retired, want to see places of cultural and historic interest abroad, but Mary hates flying. Peter
21、 and Maria, university students, want to travel as far as possible on little money, and would like to get to know a country by working there for three months with other young people. Michael, a young computer programmer, has been working hard and needs a holiday to relax in winter. He would like to
22、go somewhere warmer and sunny, where he can swim in the sea, and he enjoys sports and dancing.9. The best holiday for Jack and Mary would be _.A.the 21-day coach trip of ItalyB.the 2week stay in the Hotel SplendidC.the 14day trip around a Caribbean islandD.13 months holidays on a kibbutz in Israel10
23、. The most suitable place where Peter and Maria can enjoy their holiday would be _.A.an Italian cityB.a kibbutz in IsraelC.a Caribbean islandD.a port in Mallorca11. Michael would most probably go to _ for his holiday.A.ItalyB.IsraelC.MallorcaD.a Caribbean island 阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。Mo
24、nthly Talks at London Canal MuseumOur monthly talks start at 19:30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you dont need to book. They end around 21:00.November 7The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early
25、 canal engineers. He was also a major player in training others in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of that group of early “civil engineers”.December 5Ice for the Metropolis, by Malcolm Tucker. Well befor
26、e the arrival of freezers, there was a demand for ice for food preservation and catering, Malcolm will explain the history of importing natural ice and the technology of building ice wells, and how Londons ice trade grew.February 6An Update on the Cotsword Canals, by Liz Payne. The Stroudwater Canal
27、 is moving towards reopening. The Thames and Severn Canal will take a little longer. We will have a report on the present state of play.March 6Eyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those
28、of greatest interest.Online bookings: www.canalmuseum.org.uk/bookMore into: www.canalmuseum.org.uk/whatsonLondon Canal Museum12-13 New Wharf Road, London NI 9RTwww.canalmuseum.org.ukwww.canalmuseum.mobiTel: 020 7713083612. When is the talk on James Brindley?A.February 6th.B.March 6th.C.November 7th.
29、D.December 5th.13. What is the topic of the talk in February?A.The Canal Pioneers.B.Ice for the Metropolis.C.Eyots and Aits-Thames Islands.D.An Update on the Cotsword Canals.14. Who will give the talk on the islands in the Thames?A.Miranda Vickers.B.Malcolm Tucker.C.Chris Lewis.D.Liz Payne. Luling,
30、a small town in Texas, is home to a watermelon water tower, a watermelon queen and a festival called the Watermelon Thump.The event includes food, music and a parade.But what sets this watermelon festival apart from others is the World Championship Seed Spitting (吐西瓜籽) Contest.Only about 5,500 peopl
31、e live in Luling. But since 1954, the population has swelled on the last weekend in June. Now, tens of thousands of people come from all around to attend the four-day festival.The seed-spitting crowds get into it, said Edgar Camacho, who is father to four seed-spitting champions. Parents from Luling
32、 take it seriously.The competition is limited to about 50 kids and 50 adults.The kids are divided into four age groups. For the individual (个人的) competition, everyone gets two spits, and judges record the better one. For the team event, judges take the sum of four spits from four participants (参与者).
33、Its really fun and exciting, said Victoria Camacho, 14. The crowd is all watching you and cheering for you, and your family is there. About 200 people watch. Its really a lot of pressure because you dont want to mess up.Victoria won her age group four years ago with a spit of 36 feet. Two years ago,
34、 her brother A.J., 17, broke the youth record in Luling when he spat a seed 58 feet inches. Thats more than half the length of a basketball court. (The adult seed-spitting world record, set in 1989, is 68 feet inches.)Its fun to come out and compete every year. Its just a really competitive spirit t
35、hat all the families have, said A.J., who has won the seed-spitting contest about 10 times.The Camachos have no plans to give up their competitive spitting anytime soon.Even if I dont live in Texas, said Davis Camacho, 20, a five-time winner. Ill make the yearly journey to Luling.15. What does the u
36、nderlined word swelled in Paragraph 3 mean?A.Increased.B.Doubled.C.Recovered.D.Dropped.16. Whats the rule for the group competition?A.Everyone gets two spits.B.The best four spits are recorded.C.Each team member can spit only once.D.Participants are divided into four age groups.17. How does Victoria
37、 feel about the competition?A.Confident and lucky.B.Stupid and bored.C.Happy and fearless.D.Excited and nervous.18. What can we learn about the competition?A.It lasts four days.B.It happens every year.C.It is an international event.D.It gets thousands of viewers. UNIPF.R INSTITUTE FOR YOUNG WRITERS
38、Hosted by University of Massachusetts AmherstJune 20-28, 2015The Juniper Institute for Young Writers (JIYW) offers high school students a unique opportunity to participate in intensive creative writing workshops, craft sessions, and studio courses designed especially for young writers. We are please
39、d to announce that we are now accepting online applications for the 2015 session! Eligibility (资格) The Juniper Institute for Young Writers welcomes high school students. We operate on a rolling admissions basis, and we do our best to make admission decisions within 6 weeks of receiving applications.
40、 Once your application is accepted, enrollment in the JIYW is guaranteed on a first-come, first-served basis. Application Process Overview Applications are accepted online. The application deadline is March 2, 2015. Early application is encouraged, as admission is competitive and the program fills q
41、uickly! Application materials include: $30 application fee a writing sample/ a personal statement. Application FeeA non-refundable application fee of $30 is required with each application. Applicants pay the fee by debit or credit card through a secure site on the online application. A Writing Sampl
42、eThe writing sample should be 5-7 pages of fiction. Please include your name email address as a header or footer in the writing sample. A Personal Statement This statement of no more than 300 words should describe your interest in the Juniper Institute for Young Writers. Please explain why this woul
43、d be a meaningful opportunity for you and what you think you can contribute to the institute. Tuition Housing Tuition of $1,350 includes all institute activities (workshops, craft sessions, studio courses and field trips). You will need to pay a $200 non-refundable tuition deposit in order to guaran
44、tee your space. Remaining tuition is due in full no later than May 15, 2015. The cost of housing is $216 for a shared room in our residence hall. Participants may opt (选择) to stay elsewhere off campus, but the immersive (沉浸式) nature of the program and residence life curriculum encourages on-campus r
45、esidence. 19. The Juniper Institute for Young Writers program lasts _.A.5 daysB.9 daysC.12 daysD.15 days20. Potential applicants are advised to _.A.apply as early as possibleB.live elsewhere off campusC.inspect the residence hallD.pay the tuition in full21. Which of the following is acceptable as th
46、e writing sample?A.News reports.B.Personal experiences.C.Short stories.D.Business letters.22. Which of the following is NOT included in the tuition?A.Studio courses.B.Craft sessions.C.Field trips.D.Daily meals.23. We can learn from the passage that _.A.the program doesnt accept online applicationB.y
47、ou can apply for this program before June 20, 2015C.the program is targeted at senior middle school studentsD.you can pay $216 to rent your own room in the residence hall When I was growing up, I was ashamed to be seen with my father. He was severely disabled and very short, and when we would walk t
48、ogether, his hand on my arm for balance, people would stare. If he ever noticed or was bothered, he never let on.It was difficult to coordinate (协调) our stepshis slow, mine impatientand because of that, we didnt say much as we went along. But as we started out, he always said, You set the pace. I wi
49、ll try to adjust to you.He never talked about himself as an object of sympathy, nor did he show any envy of the more fortunate or able. What he looked for in others was a good heart, and if he found one, the owner was good enough for him. I believe that is a proper standard by which to judge people,
50、 even though I still dont know accurately what a good heart is.Unable to join in many activities, my father still tried to participate in some way. I now know he participated in some things indirectly through me, his only son. When I played ball (poorly), he played too. When I joined the Navy, he jo
51、ined too. And when I came home on leave, he saw to it that I visited his office. Introducing me, he was really saying, This is my son, but it is also me, and I could have done this, too, if things had been different. Those words were never said aloud.He has been gone many years now, but I think of h
52、im often. I wonder if he sensed my unwillingness to be seen with him during our walks. If he did, I am sorry I never told him how sorry I was, how unworthy I was, how I regretted it. I think of him when I complain about small affairs, when I am envious of anothers good fortune, when I dont have a go
53、od heart.At such times I put my hand on his arm to regain my balance, and say, You set the pace. I will try to adjust to you.24. The author felt unhappy walking with his father because _.A.he felt sympathy for his fathers physical disabilityB.it was hard for them to walk at the same paceC.he didnt w
54、ant others to know he had an ugly fatherD.it was not easy for his father to keep balance25. In the fathers view, the most important quality a good person should have is _.A.beautiful appearanceB.excellent healthC.a smart headD.a good heart26. It can be inferred from the text that _.A.the father was
55、proud of his only sonB.the father took part in all his sons activitiesC.the author was upset when asked to his fathers officeD.the author was an outstanding player27. According to the last paragraph, by saying You set the pace. I will adjust to you. the author means that _.A.he is now glad to help h
56、is father to walkB.he regrets his unwillingness to walk with his fatherC.he will follow Fathers standards of being a good manD.he will never forget how mentally strong his father was How to Become CleverOnce a boy came to ask a fisherman how to become cleverer, because his mother always called him f
57、oolish boy.Thats easy, answered the fisherman. I know one way to make you become cleverer.Really?Of course. It is said a fish head is good for brain. If you eat one, youll become cleverer indeed. Pay only three pounds for one fish head. The boy paid him three pounds and the fisherman cut off a fish
58、head and handed it to him.A raw fish head is not goodnot even for a hungry boy to eat but the boy ate it up in two gulps.Do you feel anything? asked the fisherman.Not in my head, said the boy.The boy lay on the ground and thought. One whole fish costs only two pounds. I had paid him three pounds for
59、 the fish head. Why couldnt I have the whole fish for soup, a head for brain and one pound left over? He jumped up and shouted at the fisherman. You thief! You are fooling me! The fisherman laughed, saying, The fish head works now, you see.28. The boy ate up the raw fish head only in two gulps, beca
60、use he _.A.enjoy itB.wanted to taste itC.took it as a good medicineD.was a foolish boy29. The boy came to the fisherman in order to _.A.buy a fish headB.ask the fisherman a questionC.become clevererD.A and C30. Not in my head means _.A.The fish head was not in the boys headB.The boy felt nothing cam
61、e into his headC.Its difficult to give an answer right awayD.The boy didnt feel that he was cleverer31. The boy paid three pounds, He should have had _.A.a whole fishB.a fish head and one pound backC.a whole fish and one pound backD.a whole fish, a fish head and one pound back32. _ helped the boy be
62、come cleverer.A.A good mealB.The raw fish headC.NothingD.What had happened Almost all cultures celebrate the end of one year and the beginning of another in some way. Different cultures celebrate the beginning of a new year in different ways, and at different times on the calendar. In Western countr
63、ies, people usually celebrate New Year at midnight on January 1st. People may go to parties, dress in formal clotheslike tuxedos (小礼服) and evening gowns, and drink champagne at midnight. During the first minutes of the New Year, people cheer and wish each other happiness for the year ahead. But some
64、 cultures prefer to celebrate the New Year by waking up early to watch the sun rise. They welcome the New Year with the first light of the sunrise. It is also a common Western custom to make a New Years promise, called a resolution. New Years resolutions usually include promises to try something new
65、 or change a bad habit in the new year. Many cultures also do special things to get rid of bad luck at the beginning of a new year. For example, in Ecuador, families make a big doll from old clothes. The doll is filled with old newspapers and firecrackers. At midnight, these dolls are burned to show
66、 the bad things from the past year are gone and the new year can start afresh (again). Other common traditions to keep away bad luck in a new year include throwing things into rivers or the ocean, or saying special things on the first day of the new year. Another New Year tradition that is followed
67、to bring good luck is to eat grapes on New Years Day. The more grapes a person eats, the more good luck the person will have in the year. In France, people eat pancakes for good luck at New Year. In the United States, some people eat black-eyed peas (豇豆) for good luckbut to get good luck for a whole
68、 year you have to eat 365 of them!33. Which culture celebrates New Year in the morning?A.The passage doesnt say.B.Spain.C.France.D.The United States.34. What is a resolution?A.Something you say.B.Something you eat.C.Something you burn.D.Something you wear.35. What is the topic of the fourth Paragrap
69、h?A.Bringing good luck.B.Remembering the past.C.Planning for the next year.D.Keeping away from bad luck.36. Which is probably TRUE about eating black-eyed peas on New Year?A.Black-eyed peas taste bad.B.The peas are very difficult to cook.C.One pea brings one day of luck.D.It is bad luck to eat a lot
70、 of black-eyed peas. In 1947 a group of famous people from the art world headed by an Austrian conductor decided to hold an international festival of music, dance and theatre in Edinburgh. The idea was to reunite Europe after the Second World War. It quickly attracted famous names such as Alec Guinn
71、ess, Richard Burton, Dame Margot Fonteyn and Marlene Dietrich as well as the big symphony orchestras. It became a fixed event every August and now attracts 400,000 people yearly. At the same time, the Fringe appeared as a challenge to the official festival. Eight theatre groups turned up uninvited i
72、n 1947, in the belief that everyone should have the right to perform, and they did so in a public house disused for years. Soon, groups of students firstly from Edinburgh University, and later from the universities of Oxford and Cambridge, Durham and Birmingham were making the journey to the Scottis
73、h capital each summer to perform theatre by little-known writers of plays in small church halls to the people of Edinburg. Today the Fringe, once less recognized, has far outgrown the festival with around 1,500 performances of theatre, music and dance on every one of the 21 days it lasts. And yet as
74、 early as1959, with only 19 theatre groups performing, some said it was getting too big. A paid administrator was first employed only in 1971, and today there are eight administrators working all year round and the number rises to 150 during August itself. In 2004 there were 200 places housing 1,695
75、 shows by over 600 different groups from 50 different countries. More than 1.25 million tickets were sold.37. What was the purpose of Edinburgh Festival at the beginning?A.To bring Europe together again.B.To honor heroes of World War .C.To introduce young theatre groups.D.To attract great artists fr
76、om Europe.38. Why did some uninvited theatre groups come to Edinburgh in 1947? A.They owned a public house there.B.They came to take up a challenge.C.They thought they were also famous.D.They wanted to take part in the festival.39. Who joined the Fringe after it appeared?A.Popular writers.B.Universi
77、ty students.C.Artists from around the world.D.Performers of music and dance.40. We may learn from the text that Edinburgh Festival _.A.has become a non-official eventB.has gone beyond an art festivalC.gives shows all year roundD.keeps growing rapidly答案第一部分1. B【解析】正确答案是B。此题是细节理解题。根据第二段的“Last Friday,
78、after doing all the family shopping in town, I wanted a rest before catching the train”可知作者很忙,需要点时间休息。2. B【解析】正确答案是B。此题是细节理解题。根据倒数第二段的“I was annoyed”、“Then he took a second piece of my chocolate. I could hardly believe it.”和“When he took a third piece. I felt more angry than uneasy. ”可看出作者对男孩的行为越来越生
79、气了。3. D【解析】正确答案是D。此题是细节理解题。根据末段的“My face went red-as red as his hairwhen I realized Id made a mistake. It wasnt my chocolate that hed been taking. There was mine, unopened, just under my newspaper.”可知作者误解了男孩,原来是自己吃了男孩的巧克力。4. B【解析】正确答案是B。此题是推理判断题。这个故事讲述的是作者误吃了男孩的巧克力却还以为是男孩故意吃自己的巧克力,由此看出她当时很粗心。5. C【解析
80、】本文叙述了美国的父亲节的来历,是有一位名叫Sonora她在母亲去世后看到了父亲为了抚养她做出了很大的牺牲,看到了父亲无私的爱,为了感谢父亲她把6月19日也就是父亲的生日作为父亲节,在过去了14年后美国总统把6月的第三个星期天定为法定的父亲节,在这一天孩子们要对自己的父亲有所表示本题为细节理解题从文章的第一段第一句 可知父亲节在美国是特别的,因为美国将它定为官方节日。6. A【解析】细节理解题 根据she chose to hold the first Fathers Day celebration in Spikane,Washington on the 19th of June,1910因
81、为那天是Sonora父亲的生日,她把这一天定为父亲节。7. C【解析】细节理解题 根据so she chose to hold the first Fathers Day celebration in Spikane,Washington on the 19th of June,1910In 1924 President Calvin Coolidge declared the third Sunday in June as Fathers Day14年后总统把六月的第三个星期天定为父亲节。8. D【解析】细节判断题 由文章的最后两段可知:父亲经常以不同的方式被尊敬。本文主要介绍了一个印度最丰
82、富多彩、最有趣的节日-霍利在那一天,最有趣的是走到街上,用水枪和干冰来泼洒在人的身上,甚至用满桶彩色水泼。9. A【解析】正确答案是A。此题是推理判断题。Jack和Mary想去国外看看历史文化名胜古迹,但Mary很讨厌坐飞机,只有意大利21天长途客车之旅是符合要求的。10. B【解析】正确答案是B。此题是推理判断题。Peter和Maria是大学生,想找个远一点的花钱少的地方去旅游,顺便工作三个月,只有以色列的农场是符合要求的。11. D【解析】正确答案是D。此题是推理判断题。Michael想去一个温暖、阳光充足的地方,他可以在海里游泳,他喜欢运动和跳舞,只有加勒比海的小岛是最符合他的要求。12
83、. C13. D14. A15. A【解析】词义猜测题。根据画线词前后句可知,自1954年开始,Luling小镇的人口在六月最后的那个周末不断增加。而根据该段的内容可知,小镇的常住人口仅有5500人,因为当地举办的西瓜节吸引来自世界各地的游客,因此人口在节日期间急剧增加。16. C【解析】细节理解题。根据第五段中的For the team event, judges take the sum of four spits from four participants. 可知,在团体比赛中,每名参赛人员只能吐一次西瓜籽。17. D【解析】推理判断题。根据Victoria在第六段中说的Its rea
84、lly fun and exciting.和Its really a lot of pressure.可知,她认为比赛既刺激又紧张。18. B【解析】推理判断题。根据倒数第二段中的The Camachos have no plans to give up their competitive spitting anytime soon. 以及Camacho的家庭成员之一Davis在最后一段中说的Even if I dont live in Texas. 和Ill make the yearly journey to Luling. 可知,吐西瓜籽比赛一年举行一次。19. B【解析】正确答案是B。
85、此题是细节理解题。答案出处:June 20-28, 2015 2015年6月20号到28号。20. A【解析】正确答案是A。此题是细节理解题。答案出处:Early application is encouraged, as admission is competitive and the program fills quickly! 越早申请越好,因为入学是有竞争力的,项目很快就满额了!21. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解题。答案出处:The writing sample should be 5-7 pages of fiction. 写作样本应该是5-7页的小说。22. D【解析】
86、正确答案是D。此题是细节理解题。答案出处:Tuition of $1,350 includes all institute activities (workshops, craft sessions, studio courses and field trips). 1350美元的学费包括研究所的所有活动(专题讨论会、工艺会议、工作室课程和实地考察)。23. C【解析】正确答案是C。此题是推理判断题。答案出处:The Juniper Institute for Young Writers welcomes high school students. Juniper青年作家协会欢迎高中生。由此可
87、推测本项目的对象是高中生。24. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解题。根据“When I was growing up, I was ashamed to be seen with my father. He was severely disabled and very short, and when we would walk together, his hand on my arm for balance, people would stare.”可知,作者羞于与丑陋的父亲在一起。故选C。25. D【解析】正确答案是D。此题是细节理解题。根据“ What he looked for
88、in others was a good heart, ”可知,他在别人身上寻找的是一颗“善良的心”。故选D。26. A【解析】正确答案是A。此题是推理判断题。根据原文,B、C、D都是错误的,根据“Introducing me, he was really saying, This is my son, but it is also me, and I could have done this, too, if things had been different. Those words were never said aloud.”可知,父亲为儿子感到骄傲。故选A。27. C【解析】正确答案
89、是C。此题是推理判断题。通读全文可知,作者以父亲的“善良的心”为傲,选项C“他将遵循父亲的好人标准”最贴切。故选C。28. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解题。根据“It is said a fish head is good for brain. If you eat one, youll become cleverer indeed.”渔夫说鱼头对脑子好,吃了会变聪明。可知男孩两口吞下鱼头,是因为他把鱼头当成能变聪明的良药了,故选C项。29. B【解析】正确答案是B。此题是细节理解题。根据文章第一句“Once a boy came to ask a fisherman how to
90、become cleverer”可知男孩来找渔夫是为了问他怎样能变聪明,至于买鱼头,是后来渔夫让他买的。故选B。30. D【解析】正确答案是D。此题是推理判断题。根据上下文,渔夫说吃鱼头能变聪明,所以他就吃了。吃完后,渔夫问有什么感觉,他回答“Not in my head”,所以词句意思应该是“男孩没感觉自己变聪明”。D项正确。31. C【解析】正确答案是C。此题是细节理解题。根据“One whole fish costs only two poundsand one pound left over?”可知,男孩花费三英镑可以买到一整条鱼还能找回一英镑。C项正确。32. C【解析】正确答案是C
91、。此题是细节理解题。根据文章中男孩吃鱼前后的情况,可知并没有什么帮男孩变得更聪明,他本来就不傻。C项正确。33. A【解析】几乎所有的文化都要庆祝旧一年的结束及新一年的开始,但时间和方式会有所不同。细节理解题。由第二段中“But some cultures prefer to celebrate the New Year by waking up early to watch the sun rise.”可知未具体提及哪个国家。答案:A。34. A【解析】词义猜测题。由第三段首句“It is also a common Western custom to make a New Years promise, called a resolution.”可知是做出的承诺。答案:A。35. D【解析】段落大意题。由第四段首句可知主要是摆脱坏运气。答案:D。36. C【解析】细节理解题。由“but to get good luck for a whole year you have to eat 365 of them”可知要得到一年好运气,你必须要吃 365 颗豆子,故 C 项正确。答案:C。37. A38. D39. B40. D第 18 页 共 18 页