1、课后限时作业(五)语言知识练.选择适当的连词填空1I thought wed be late for the concert, _but_(so, but) we ended up getting there ahead of time.2I wonder how much you charge for your service.The first two are free _while_(when, while) the third costs 30.3John saves his money, _while_(while, though) George spends all he gets
2、.4Id love to come _but_(while, but) I cant make it till 8 oclock.5_While_(before, while) Im writing this, you can be doing something else.6_Though_(whether, though) times had changed, Bursley was still Bursley.7The south of the country grows richer, _while_(though, while) the north grows poorer.8_Th
3、ough_(though, as) he is very old, he is healthy.9In some places women are expected to earn money _while_(but, while) men work at home and raise their children.10He likes drawing, _however_(however, but), his parents dont allow him to learn it.高考题型练.阅读理解Youve flown halfway around the world; youve fou
4、nd out this place that nobody in Falongland or Thailand seems to have ever heard of; so what on earth is there to do here?You consider this question as you sink into an old wooden beach chair that holds you above the sand.It was a long journey from Bangkok to Huaplee. By the time you found the bus s
5、tation and got yourself sorted out, it took almost as long as the flight from Falongland.Huaplee is located just south of Hua Hin, about two hundred kilometres from Bangkok, down the west side of the Gulf of Thailand. Not many tourists find this place, and the ones that do wonder if finding it has b
6、een their purpose all along.Theres an apparent laziness that surrounds you here. Its what this place offers, and its free of charge. The small waves that tap the shoreline seem to slow everything down. You settle into your beach chair in preparation for a long rest. You sit there and watch the sea.I
7、ts early afternoon, so the cook comes out and asks what youd like to eat this evening. Before long hes rushed off to the market to buy the ingredients for whatever it was that you orderedevery meal fresh and to order. No menu here.There is no poolside noise here but just that wonderfully warm, clear
8、 blue sea. Theres no street noise. The only sounds are the murmurs(低语声) of nature.For now you just count your blessings(福祉), listing them in the sand with your toe. You dont have to worry about being late for work. You dont have to do anything.The beach to your right stretches off to the horizon(地平线
9、), slowly narrowing to nothingness(不存在的状态) only to reemerge(再度出现) again on your left, now steadily widening until it covers the chair beneath you. Sand to your left and sand to your right; its unbroken, endless. No start, no end, just sand, sun, and peace. Step off it, and you reenter the world of t
10、raffic, stress, work, and hurry.Normally youre the type who cant sit still for more than ten minutes, but youre on Huaplee Lazy Beach now and, in the right frame of mind, it stretches all the way around the world.“How could it take me so long to find it?” you wonder. 语篇导读本文为说明文,主要介绍了作者在Huaplee Lazy
11、Beach旅游时的见闻和感受。1What happened when the author first went to Huaplee Lazy Beach?AHe had difficulty in finding it.BHe became sensitive to smell.CHe failed to sort himself out.DHe found it unworthy.解析 A推理判断题。根据前三段的内容可知,作者费了好大的劲才找到Huaplee Lazy Beach,故选A项。2What is special about the food service at Huaple
12、e Lazy Beach?AQuick delivery.BSelf service.CFree food. DNo menu.解析 D细节理解题。根据第五段最后一句可知,这里没有菜单,故选D项。3In the authors opinion, when can a tourist enjoy Huaplee Lazy Beach most?AWhen he draws pictures in the sand.BWhen he plans a detailed schedule.CWhen he forgets his daily routine.DWhen he sits in a bea
13、ch chair.解析 C推理判断题。根据第六至八段的内容可知,忘记日常工作,全身心投入到Huaplee Lazy Beach的怀抱,才能充分享受它给人带来的乐趣,故选C项。4What does the author imply by his question at the end of the passage?AHe should have come to the place earlier.BHe shouldnt have spent so much time on the trip.CHe should have understood the wonder of nature.DHe
14、shouldnt have counted his blessings.解析 A推理判断题。根据全文可知,作者非常享受Huaplee Lazy Beach之旅给他带来的快乐,怪自己没有早点发现这个地方,故选A项。.完形填空For the past two years I have been travelling and living abroad. Home has become more of a feeling than a _1_. I feel at home when I am with my family in London, but I _2_ feel at home in I
15、taly with _3_ I love, or in Spain with my partner. Home is no longer a picture of a _4_ with a front door and some windows. It is more _5_ than that.This is one of the reasons that celebrating the New Year has become very _6_ to me. The New Years Eve has become my _7_ to reconnect(重新联系) with the fri
16、ends that make me feel _8_. Every year we try to reunite(重聚), wherever the world has _9_ us, and remember the time when we knew each other so _10_ that we felt like a family. It is a moment to reconnect and get to _11_ each other again. Last year, we _12_ to a cottage in Ireland _13_ we had no Inter
17、net and no neighbours. In the middle of the _14_, away from our changing lives, we were able to become like a little _15_ again.This year, we went to Barcelona. It was a very big _16_. We were surrounded by culture, life and joy. It was _17_, but one thing stayed the sameI felt at home again and we
18、felt like a family again.Two hours into 2018 I realised that I was _18_ enough to be with people who didnt mind and just wanted to _19_ the first day of the New Year with me, _20_ we were on a sofa watching TV!1A.placeBgiftCmessage Droof2A.ever BalsoCeither Donly3A.relatives BclassmatesCfriends Dkid
19、s4A.factory BtempleCcastle Dhouse5A.personal BimpossibleCcomplex Dinteresting6A.difficult BimportantCridiculous Dboring7A.time BstoryCway Dpromise8A.in pain Bin debtCat war Dat home9A.attracted BtakenCforced Dinvited10A.easily BearlyCwell Dquickly11A.know BrecogniseCdevelop Dsense12A.devoted BledCbe
20、longed Dtravelled13A.where BwhenChow Dwhy14A.city BcountrysideCcapital Dshop15A.family BgroupCteam Dclass16A.challenge BchangeCchance Ddiscovery17A.amusing BnormalCdifferent Dstrange18A.wrong BcalmClucky Dwise19A.end BapproachCpass Dspend20A.unless Bas though Cnow that Deven if语篇导读本文为夹叙夹议文,讲述了作者在国外庆
21、祝新年的方式以及感受。1解析 A根据第一段最后两句可知,家不再是一张有着前门和一些窗子的房子的图画。由此可知,家与其说是一个地方(place),不如说拥有更多的情感,故选A项。2解析 B根据下文可知, also(也)符合语境,故选B项。3解析 C根据第二段中的reconnect with the friends可知,在意大利“我”与朋友们(friends)在一起时,“我”也感觉自在,故选C项。4解析 D根据常识可知,家不再是一张有着前门和一些窗子的房子的图画。house房子,符合语境,故选D项。5解析 C根据上文及语境可知,家要比那个(房子)更加复杂(complex),故选C项。6解析 B根据
22、下文可知,新年除夕已经成了“我”与朋友们重新联系的时刻。由此可推断出,此处表示这是庆祝新年对“我”而言变得非常重要的(important)原因之一。difficult困难的;ridiculous荒谬的,可笑的;boring令人厌烦的,故选B项。7解析 A根据语境并结合选项可知,新年除夕指的是一个时间段(time),故选A项。8解析 D根据第一段中的feel at home可知,新年除夕已经变成了“我”与让“我”感觉自在的朋友们重新联系的时刻。feel at home感觉自在,符合语境。in pain在痛苦中;in debt负债;at war交战,故选D项。9解析 B根据第一段首句可知,过去的两
23、年里,“我”一直旅游并生活在国外,故此处表示无论世界把我们带到哪里。attract吸引;take带走;force强迫;invite邀请,故选B项。10解析 C根据下文中的we felt like a family可知,“我们”非常了解彼此。know well of对很了解,故选 C项。11解析 A根据上文中的we knew each other可知,它是重新联系并且再次了解(know)彼此的时刻。recognise认出,识别;develop发展,开发;sense感觉,故选A项。12解析 D根据上下文可知,此处指去年“我们”去爱尔兰的一个小村舍旅行(travel)。devote to投入;lea
24、d to通向,导致;belong to属于,故选D项。13解析 A分析句子结构可知,空处引导定语从句,并在从句中作状语,先行词为a cottage in Ireland,表示地点,故选A项。14解析 B根据上文中的a cottage in Ireland可知,应是在乡村(countryside)的中部,远离“我们”不断改变的生活,故选B项。15解析 A根据第10空和第17空所在句中的felt like a family可知,此处指“我们”又变得像个小家(family)一样,故选A项。16解析 B上一段中“我们”去了偏僻的爱尔兰乡村,而这次去了生活气息浓郁的大都市巴塞罗纳,是一个非常大的变化(c
25、hange),故选B项。17解析 C根据下文中的but one thing stayed the same可知,此处指这次的旅行与上一次的不同(different),故选C项。18解析 C根据常识可知,人们不介意并且仅仅想要与“我”一起度过新年的第一天,这会让作者感觉自己是足够幸运的(lucky),故选C项。19解析 D根据上文中的Two hours into 2018可知,人们仅仅想要与“我”一起度过(spend)新年的第一天。 end结束;approach靠近;pass经过,故选D项。20解析 D根据上下文可知,此处指即使“我们”只是在沙发上看电视,“我”也感觉幸运。unless除非,如果
26、不;as though好像;now that既然;even if即使,故选D项。.语法填空Did you grow up in one culture, your parents came from another, and you are now living in a 1._(total) different country? If so, then you are a thirdculture kid.The term “thirdculture kid” 2._(use) in the 1960s for the first time by Dr Ruth.She first came
27、 across this phenomenon while 3._(research) North American children living in India.In general, thirdculture kids benefit from 4._(they) intercultural experience and they often reach excellent academic results.Yet many 5._(difficulty) may arise from this phenomenon.Thirdculture kids may not be able
28、to adapt themselves completely 6._ their new surroundings.Also, they often find it hard 7._(develop) new friendship.Additionally, for a thirdculture kid, it is often easier to move to a new country 8._ to return to his homeland.For example, after living in Australia for many years, Louis finally ret
29、urned to the country 9._ she was born.She didnt know anything about current TV shows 10._ fashion trends.And she didnt share the same values as other teens of her age.语篇导读本文主要介绍了“第三文化儿童”这个概念以及这类孩子所面临的机遇和挑战。1totally 解析 考查词性转换。空处作状语修饰形容词different,应用副词。2was used 解析 考查时态、语态和主谓一致。根据时间状语in the 1960s可知,应用一
30、般过去时;主语The term “thirdculture kid”和use之间是动宾关系,应用被动语态;主语为抽象概念,谓语应用单数。3researching 解析 考查特殊句式。分析句子结构可知, while在句中作连词,表示“当时候”,引导时间状语从句,补充完整为while she was researchingIndia,从句主语与主句主语一致,且从句谓语中含有be动词,因此可省略从句的主语和be动词,故填researching。4their 解析 考查代词。分析句子结构可知,空处作定语修饰名词experience,故应用形容词性物主代词their。5difficulties 解析 考
31、查名词的数。difficulty在本句中意为“困难的事”,为可数名词,空前有many修饰,故应用复数形式。6to 解析 考查介词。adapt oneself to sth使自己适应/习惯某事物,为固定搭配。7to develop 解析 考查非谓语动词。此处为“finditadj.不定式”结构, it为形式宾语,真正的宾语是不定式。8than 解析 考查介词。句意:此外,对于一个第三文化的孩子来说,搬到一个新的国家往往比返回祖国更容易。根据easier可知,此处为比较级句型,故应填表比较的介词than。9where 解析 考查引导词。分析句子结构可知,空处引导定语从句,先行词为the country,引导词在从句中作地点状语,故用where。10or 解析 考查并列连词。current TV shows与fashion trends之间为并列关系,再根据didnt可知,本句为否定句,故应用并列连词or。