1、题型组合练(四)阅读理解书面表达.阅读理解阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A(2019石家庄质量检测)While its the books that make a library,being in lovely surroundings may provide inspiration and help you to work a little bit harder.Here are some of the coolest libraries of the world.The Library of BirminghamBirmingham,U.K.The ne
2、w Library of Birmingham is said to be not only Britains biggest public library,but also the largest in Europe.Designed by Dutch architects,this replacement for the Birmingham Central Library was opened in 2013 and has a wealth of resources within its walls,including adult and kids libraries,music co
3、llections,a Shakespeare Memorial Room,and even a gym.Gardens crown the roof,while the changing seasons bring variations in the shadows and reflections inside. The National Library of FranceParis,FranceThe National Library of France,which now contains an astonishing collection of 30 million,dates bac
4、k to the 14th century and this royal library was set up at the Louvre Palace by King Charles VThe library was moved to Rue de Richelieu in 1868,with major design work carried out by French architects Henri Labrouste and,following his death,JeanLouis Pascal.Here,the reading rooms are elegance themsel
5、ves.There are more than just books to be found. The State Library of New South WalesSydney,AustraliaThe public State Library of New South Wales holds the honor of being the oldest institution of its kind in Australia.It was originally set up as the Australian Subscription Library in 1826,but it wasn
6、t until 1942 that its permanent home was ready.Designed by Sydney architect Walter Liberty Vernon and completed in 1910,the magnificent sandstone Mitchell Wing is one of the architectural highlights.Seattle Central LibrarySeattle,Washington,USASeattle Central Librarys distinctive design ensures it s
7、tands out.Architect Reim Koolhaas is one of the names attached to its design.Architects sought to envelop the 11story building with “a layer of transparency” ,using a skin of glass and metal.The public library houses about 1.45 million books and other things,as well as more than 400 computers availa
8、ble for public use.The building,which opened in 2004,was included on the American Institute of Architects list of Americans 150 favorite structures in 2007.1Which of the following libraries has the longest history?AThe Library of Birmingham.BThe National Library of France.CThe State Library of New S
9、outh Wales.DSeattle Central Library.2What can you do in the Library of Birmingham?AAttend a concert.BAct in a play.CTake some exercise.DEnjoy new technology.3What do the National Library of France and Seattle Central Library have in common?AThey have computers available.BThey were moved to a new pla
10、ce. CThey won awards for architecture. DThey were designed by more than one person.体裁:应用文题材:广告主题:四个世界上最棒的图书馆【语篇解读】本文是一篇应用文,主要介绍了四个世界上最棒的图书馆,重点介绍了这些图书馆的发展历史、图书特点以及规模大小等。 1解析:细节理解题。根据第三段第一句“The National Library of France,which now contains an astonishing collection of 30 million,dates back to the 14th
11、 century and this royal library was set up at the Louvre Palace by King Charles V”可知,法国国家图书馆的历史可以追溯到十四世纪;由此可知,这四个图书馆中法国国家图书馆的历史最长,故B项正确。答案:B2解析:推理判断题。根据第二段第二句“Designed by Dutch architects,this replacement for the Birmingham Central Library was opened in 2013 and has a wealth of resources within its
12、walls,including adult and kids libraries,music collections,a Shakespeare Memorial Room,and even a gym”可知,这座由荷兰建筑师设计的图书馆于2013年开放,其内部资源丰富,包括成人和儿童图书馆、音乐作品集、莎士比亚纪念室,甚至健身房。据此可推知,人们可以在伯明翰图书馆里进行体育锻炼,故C项正确。答案:C3解析:细节理解题。根据第三段第二句中的“.with major design work carried out by French architects Henri Labrouste and,
13、following his death,JeanLouis Pascal”和尾段第二句“Architect Reim Koolhaas is one of the names attached to its design”可知,法国国家图书馆和西雅图中心图书馆的共同之处是它们由不止一名设计师设计完成,故D项正确。答案:DB(2019惠州调研)I was selfish as a teenager.I usually spent my time thinking about myself and taking care of my own needs.I let my older brother
14、 do most of the work around the house until he left for college.I let my mom and dad worry about our bills and problems while I read books,played,and lost myself in my own imagination.This didnt change even when I went to college either.I studied hard but only to make my own life better.Even when I
15、started to explore my faith,it was only to increase my own happiness.I married after graduation and decided to start a family.Of course,I had no idea what hard knocks reality had in store for my selfish soul.Soon I found myself unemployed,deeply in debt,and with a new baby on the way.I found out tha
16、t life has little sympathy for spoiled people.In fact,all of the struggles I was going through were beating the selfishness slowly out of me.Still,I didnt give up on happiness.I knew that there must be a way to find it.I finally realized,however,that it had to include more than just my own needs,wan
17、ts,and desires.The answer began to make itself clear one night shortly after my baby boy was born.I got a bottle and held him in my arms.As I was feeding him I looked down and saw his big,innocent,trusting eyes.I smiled and talked to him.Then he smiled and I could feel my heart growing,expanding wit
18、h love.I felt such peace and joy.At that moment I had a hint of the truth:it is by growing our hearts with love that we find our happiness.Carolyn Arends wrote:“The more people you let into your heart,the bigger your heart gets.The more love you get,the more love you have to give.It just keeps growi
19、ng.”So,keep loving,keep living and keep caring.Keep growing your heart today,tomorrow,and always.4What do we know about the author from the first paragraph?AHe often helped his brother with housework.BHe studied hard for his family.CHe put his own needs above others.DHe was concerned about his famil
20、y.5What did the author realize after he suffered in life?ASpoiled people cant survive the hardship of life.BLife is cruel to spoiled people.CSpoiled people are never happy in life.DSelfishness is helpful.6What can be inferred from the passage?AThe author loved kids.BThe author often fed his baby.CTh
21、e author realized the importance of happiness.DWhen caring for his baby,the author got inspired.7Which can be the best title of the passage?ALoving Others,a Way to HappinessBThe Elder One Grows,the More He GetsCHelp Others,Help OneselfDKeep Growing to Live a Happy Life体裁:夹叙夹议文题材:人生感悟主题:爱他人即幸福【语篇解读】本
22、文是一篇夹叙夹议文,主要讲述作者由一个自私的人成长为一个心中对他人有爱的人,也明白了“爱他人即幸福”的道理的经历。4解析:推理判断题。根据第一段中的“.let my older brother do most of the work”“let my mom and dad worry about our bills and problems”“This didnt change even when I went to college either”“I studied hard but only to make my own life better”和“it was only to incre
23、ase my own happiness”的描述可推知,作者在青少年时期较为自私,为人处事总是只考虑自己,几乎不为家人考虑,即他把自己的需要放在别人的需要之上。故选C项。答案:C5解析:细节理解题。根据第二段中的“Soon I found myself unemployed,deeply in debt,and with a new baby on the way.I found out that life has little sympathy for spoiled people”可知,作者在经历了人生的失意后,终于发现生活对被宠坏的人是残酷的。答案:B6解析:推理判断题。根据第三段中的“
24、As I was feeding him I looked down and saw his big,innocent,trusting eyes.I smiled and talked to him.Then he smiled and I could feel my heart growing,expanding with love.I felt such peace and joy.At that moment I had a hint of the truth:it is by growing our hearts with love that we find our happines
25、s”可推知,作者在照料孩子的过程中领悟到了通往幸福的途径。答案:D7解析:标题判断题。根据最后一段中的“The more people you let into your heart,the bigger your heart gets.The more love you get,the more love you have to give.It just keeps growing.So,keep loving,keep living and keep caring.Keep growing your heart today,tomorrow,and always”的描述可推知,这篇文章的主
26、旨是“爱他人即幸福”。答案:A.书面表达(2019唐山质量检测)假定你是李华,你的英国朋友Peter写邮件告知你他打算购买朗读者英文版,但不知道纸质版本和有声版本哪个更适合。请你给他提出建议,要点如下:1你的建议;2你的理由(至少两条);3表达祝愿。注意:1.词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:有声读物audiobook【写作思路】这是一封建议信,话题为给英国朋友Peter选择买什么样的书提供建议,并附上理由。写作时应注意:主要使用第一人称和第二人称;以一般现在时为主;运用“三段式”结构(首段进行问候,并表示愿意给出建议,次段扩展细节说明理由并表达真诚祝愿,末段套用建议
27、信的常用句式结尾)。【参考范文】Dear Peter, Im Li Hua.How is everything going?Hearing that you can not make up your mind about what kind of book to choose,Id like to offer my suggestions to you.If I were you,I would choose an audiobook because of its great advantages.For one thing,you can make the most of your time
28、 using an audiobook when waiting around or going for a walk,or when you are less likely to be distracted.For another,audiobooks are portable so as to be carried everywhere while paper books are too heavy and inconvenient.More importantly,Im convinced that youll definitely benefit from the book whate
29、ver youll choose.Hope my suggestions can be of some help to you.Yours sincerely,Li Hua【名师点评】本文语句间的衔接很好,过渡性词汇丰富,能够熟练地运用主从复合句,值得大家学习。 1开篇Hearing为现在分词作状语,给阅卷老师留下良好印象。2虚拟语气(If I were you,I would choose.advantages)的准确运用,也是本文的一大亮点。3丰富地运用衔接词(For one thing,For another,More importantly),使得整篇文章一气呵成。4两个when引导状语从句(when waiting.walk,when. distracted),句型高级,语言地道。