1、鄂尔多斯市西四旗20232024学年第一学期期中联考试卷高二英语考生注意:1本试卷分选择题和非选择题两部分。满分120分,考试时间100分钟。2答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。4本卷命题范围:至外研版必修第三册。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A
2、、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ALiterary(文学的) festivals are all over the UK and Ireland this month. Here are four of them.Hay FestivalSet on the beautiful Wales-England border, this years Hay Festival includes travel writer Kapka Kassabova delivering the 2023 Jan Morris Lecture, Ray Mears discussing the British
3、woodland, and Bear Grylls and Ranulph Fiennes celebrating a love of wild spaces. Author-led tours with Wayfair Walks explore the Brecon Beacons.Date: From 25 May to 4 JuneGuernsey Literary FestivalCelebrating great writing and big ideas in the beautiful island of Guernsey, this event includes activi
4、ties such as a talk by Susie Dent centred on her book An Emotional DictionaryReal Words For How We Feel, and family-focused drawing classes from painter Rob Biddulph. The festival also offers poetry competitions, writing workshops and the chance to stretch your legs on Guernseys coastal trails and n
5、ature walks. Date: From 2 to 14 MayInternational Literature Festival DublinThe ancient streets that were once inspiration for James Joyce, WB Yeats and Oscar Wilde welcome Irelands leading literary festival this May. The 10-day event celebrates the best Irish and international writers, poets, playwr
6、ights and screenwriters. Book-themed guided walks are also offered.Date: From 19 to 28 MayThe Bath FestivalsFounded in 1948, The Bath Festivals is a year-round creative learning program that inspires and connects different people and communities through various activities. For example, we have Bath
7、Contemporary Artists Fair in May and Bath Childrens Literature Festival in September. Our other year-round hands-on music and literature projects give children and young people opportunities to gain real-world experience.1. Who will discuss the British woodland at Hay Festival?A. Bear Grylls.B. Ray
8、Mears.C. Ranulph Fiennes.D. Kapka Kassabova.2. When will the literary event be held in Guernsey?A. From 2 to 14 May.B. From 20 May to 4 June.C. From 19 to 28 May.D. From 25 May to 4 June.3. What is unique about The Bath Festivals?A. It mainly attracts adults.B. It runs throughout the year.C. It has
9、a variety of activities.D. It offers author-led city walks.BI was a young newspaper reporter, and I wanted to succeed. My first job was in Latin America. It was almost my last job.I had not planned to stay in the village of Zacate, but it had been raining hard for a whole day. So I had to stay there
10、.I found people there full of fear. This village was at the foot of a volcano. It was becoming more active. Men, women and children came to the square. A few helped each other and went out of town to get as far away from the volcano as possible, with large and full packs in their hands. Suddenly, I
11、felt a strong earthquake. The villagers in the square ran away as soon as they felt the earthquake.Suddenly, I saw black smoke rolling down the side of the mountain towards the village. Trees and grass burned up in a second. The volcano eruption(喷发) was coming so fast that in less than a minute the
12、roads to the village were cut off. All I could do was watch and wait. Suddenly, my landlord(房东) cried out, “Look!” He pointed to a small hill, which was near to us. The lava(岩浆) was not coming over it but flowing on each side of the village, leaving the village centre undamaged. For a time, at least
13、, we were safe, unless the lava grew much bigger.My landlord gave me a wet blanket to cover myself to avoid the heat and we poured water over our heads to cool ourselves. We could hardly breathe because of the heat and the smoke of the burning houses. Thanks to my landlord, I survived the volcano.4.
14、 The reporter stayed in Zacate because of _. A. his busy jobB. bad weatherC. an accidentD. an adventure5. What made the villagers leave the town?A. The news report.B. The journalist. C. The active volcano.D. Their strict landlord.6. What does the underlined word “it” in paragraph 4 refer to?A. The l
15、ava.B. The thick smoke.C. The village.D. The small hill.7. What can we learn from the text?A. The landlord is very experienced.B. The small village was flooded.C. The lava killed a lot of people.D. The rescuers saved the reporter.CFrom self-driving cars to carebots(care +robots) for elderly people,
16、rapid development in technology has long represented a possible threat to many jobs normally performed by people. But experts now believe that almost 50 percent of occupations existing today will be completely unnecessary by 2035 as artificial intelligence(AI) continues to change businesses.“The nex
17、t fifteen years will see a revolution in how we work, and a revolution will necessarily take place in how we plan and think about workplaces,” said Peter Andrew, Director of Workplace Strategy for CBRE Asia-Pacific. A growing number of jobs in the future will require creative intelligence, social sk
18、ills and the ability to use artificial intelligence.The report is based on interviews with 200 experts, business leaders and young people from Asia-Pacific, Europe and North America. It shows that in the US technology already destroys more jobs than it creates. But the report states, “Losing occupat
19、ions does not necessarily mean losing jobsjust changing what people do.” Growth in new jobs could occur as much, according to the research. “The growth of 20-to 40-person companies that have the speed and technological know-how will directly challenge big companies,” it states.Another study by Pew R
20、esearch Centre found 52 percent of experts in artificial intelligence and robotics were optimistic about the future and believed there would still be enough jobs in the next few years. The optimists pictured “a future in which robots do not take the place of more jobs than they create.”“Technology w
21、ill continue to affect jobs, but more jobs seem likely to be created. Although there have always been unemployed people, when we reached a few billion people, there were billions of jobs. There is no shortage of things that need to be done and that will not change,” Microsofts Jonathan Grudin told r
22、esearchers.8. Why are carebots mentioned?A. To give a definition.B. To provide an example.C. To make a comparison.D. To explain a theory.9. What does the report in paragraph 3 show?A. People will take the place of AI.B. US technology balances job opportunities.C. Many people have to change occupatio
23、ns.D. Big companies are more innovative and flexible.10. What is Jonathan Grudins attitude towards the future of human employment?A. Hopeful.B. Doubtful.C. Unconcerned.D. Worried.11. Which section of a website is the text most probably taken from?A. Art.B. Travel.C. Education.D. Technology.DAmur tig
24、ers, also known as Siberian tigers, are interesting animals. They are the biggest cats in the world. A full-grown Amur tiger can weigh over 600 pounds. Unlike lions that live in groups, tigers are solitary animals. Tigers also have very good eyesight and hearing. Its eyesight is six times better tha
25、n a humans.Amur tigers live in the forests located in the Russian Far East and northeastern China. They have a thick yellow fur coat with black stripes(条纹). Their stripes are like human fingerprints. Every tiger has a different and unique stripe pattern. Tigers use their striped coat to hide themsel
26、ves from the animals they hunt. Their thick fur and a thick layer of fat keep them warm during the long, cold winters in the forest.As powerful and quiet hunters, Amur tigers usually hunt at night. Sometimes these tigers travel hundreds of miles looking for food. They hunt deer and wild boar(野猪) tha
27、t live in the forest. They also hunt smaller types of bears. A hungry Amur tiger can eat more than 50 pounds in one night.Today, Amur tigers are an endangered species. People illegally hunt Amur tigers. Amur tigers are also still in danger because the forests they live in are being destroyed. Illega
28、l logging(砍伐) and new roads destroy their forest homes. It makes it hard for the tigers to find food. It also makes it difficult for the tigers to travel for long distances. They almost disappeared forever at the beginning of the 20th centuryThey were hunted until only 40 tigers remained in the wild
29、.Countries like Russia then began to protect these big cats. They made it illegal to hunt them and tried to protect their forest habitat. After these changes, the number of Amur tigers living in the wild increased. Scientists believe there are about 540 Amur tigers living in the wild today.12. What
30、does the underlined word “solitary” in the first paragraph mean?A. Scary.B. Smart.C. Nonsocial.D. Big. 13. What can we learn about Amur tigers?A. They feature the same stripe pattern.B. They have bad eyesight and hearing.C. They have no need to hide themselves.D. They often go hunting when night fal
31、ls.14. What is the last paragraph mainly about?A. Methods and effects of tiger protection.B. The number of tigers in various countries.C. The differences in the living habits of tigers.D. Reasons for tigers becoming endangered animals.15. What is the best title for the text?A. Where Do Amur Tigers L
32、ive?B. The Interesting but Endangered Amur TigersC. The Worlds Largest LionsD. How Many Tigers Are Left in the World?第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Here are some habits to help you enjoy a longer and better life.Eat better. You dont have to adopt some crazy diet o
33、r give up all sweets. Instead, try to eat a few more vegetables and fruits. 16 . A whole food is an ingredient in its natural state, one that comes in its own wrapper. While its even better to eat cuisine that is organic, locally grown or pesticide-free, start by shopping for groceries that require
34、no packaging.Check with your doctor. When you feel good, its easy to avoid going to the doctor. No matter how you feel, though, its a good idea to visit your doctor for an annual check-up. 17 . In addition, depending on your age and family history, the doctor may recommend other necessary tests or s
35、creenings. For example, your doctor may also do blood tests to check your cholesterol or screen for hormonal imbalances. 18 .Keep moving. Exercise lowers blood pressure, controls our weight, strengthens our bones and muscles, reduces our risk for cancers, and improves mood. Some research also says i
36、t has the power to keep us young. Physical activities including exercises can improve our flexibility, strength and balance. 19 . Just work more movement into your day. 20 . Simply said, we are better together. Steps to build a social network include getting involved with joining a cause or voluntee
37、ring for an organization or checking out a support group.A. Do volunteer workB. Connect with peopleC. You can also eat more whole foodsD. You dont have to take up running marathonsE. They not only have health benefits, but taste goodF. The doctor will most likely carry out some routine testsG. Each
38、of these tests can help identify any potential problems第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15 小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Queen, a 3-year-old small dog, had been overlooked for almost 400 days in an animal shelter. When Scott Poore heard about how sad and 21 Queen had become from li
39、ving in the shelter for so long, he decided to do what he could to draw some 22 to the homeless dog. He ended up 23 plenty of one-on-one time with Queen after he 24 moved into her kennel(狗窝).Scott brought along a few belongings and bedding, which he 25 with Queen. He was 26 to live with her until sh
40、e was adopted(收养). After seven days and seven nights, Queen found her forever home!As everyone can 27 , animal shelters are not a great place to get any 28 . But all of Scotts hardships were rewarded when a father and son saw a report about Queen and her new roommate and 29 to adopt her.“I just want
41、 to thank them for opening up their home and their 30 for such a lovely dog who deserves a life in a(n) 31 home,” he said. “I had the 32 of meeting the father and the son and its going to be a 33 place for Queen.”After Queen had 34 her people, this dog lover 35 to find the next animal who needs him.
42、21. A. proudB. hopelessC. gratefulD. crazy22. A. conclusionsB. lessonsC. attentionD. comfort23. A. spendingB. wastingC. ignoringD. remembering24. A. extremelyB. fortunatelyC. entirelyD. publicly25. A. agreedB. comparedC. sharedD. fought26. A. disappointedB. determinedC. embarrassedD. frightened27. A
43、. imagineB. doubtC. sayD. prove28. A. moneyB. movementC. restD. information29. A. pretendedB. refusedC. decidedD. regretted30. A. eyesB. heartsC. secretsD. businesses31. A. lovingB. uglyC. darkD. untidy32. A. supportB. powerC. giftD. pleasure33. A. terribleB. poorC. lonelyD. perfect34. A. attackedB.
44、 controlledC. rescuedD. found35. A. moved onB. checked inC. dressed upD. turned out第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15 分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。On Friday evening, the 33rd Qingdao International Beer Festival opened 36 Qingdao, Shandong province.The coastal citys Party Secretary Lu Zhiyuan announced the
45、 37 (open) of the 24-dayevent and Mayor Zhao Haozhi opened the symbolic first barrel(桶) of beer during the ceremony.The event, which runs until August 6 at the Golden Beach Beer City in the citys West Coast New Area, has introduced more than 2, 000 varieties of beer from more than 40 countries and r
46、egions. 38 (help) visitors enrich their experience, the festival has organized more than 300 music and sports 39 (event) on the theme of beer. This year the festival launched Chinas first beer-themed show, a great experience 40 combined sound, light, fireworks and 41 (variety) performances.The festi
47、val is also on 42 occasion of the 120th anniversary(周年) of well-known Tsingtao Brewery(啤酒厂), with celebrations organized during the event. The Qingdao-based brewery established two huge beer tents, 43 (cover)4, 500 square meters, which 44 (offer) beer, food and fine view.Started in 1991, the festiva
48、l has become a major event in the calendar of the city and become one of the four 45 (large) beer festivals in the world, including Oktoberfest in Munich, Germany.第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你校下周将举办一场中外学生足球联谊赛。请你给你的好朋友John写一封邮件,邀请他参加比赛,内容包括:1比赛时间、地点;2赛前准备。注意:1写作词数应为80个左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。_第二节
49、(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Baby Blue Tail was a tiny little yellow fish with a blue tail, and that is why his parents named him Baby Blue Tail. Every day, Baby Blue Tail enjoyed playing with his friends and family in the middle of the blue and deep ocean.One night, one of his friend
50、s disappeared. Baby Blue Tail got so worried and scared. The next day, when Baby Blue Tail was sleeping, nine more friends went missing. At this point, Baby Blue Tail got terrified and told his mom. Baby Blue Tail and his mom decided to stay up all night to see what had happened to Baby Blue Tails f
51、riends. Suddenly, Baby Blue Tail saw a big fish taking away his dad while he was sleeping. Baby Blue Tail was very sad to find out that this was the big fish taking everyone away.“Oh no! He might have eaten everyone,” said Baby Blue Tail, while expressing his upset to his mom. In the morning, Baby B
52、lue Tail and his mom decided to explore the ocean more to stop the big fish from taking his family and friends. Baby Blue Tail laid out a plan, and he told his mom that they could hide and follow the big fish. At night, Baby Blue Tail and his mom hid in a coral(珊瑚), and the big fish appeared, but th
53、e big fish did not find anyone in the house. After searching for a while, the big fish left.Baby Blue Tail and his mom followed the big fish. While they were following the big fish, they saw people, on the shore, throwing plastic waste into the ocean. Baby Blue Tail saw a lot of dead fish and other
54、sea creatures. Finally, the big fish led them to a beautiful part of the ocean, where people used eco-friendly bags and cleaned the ocean every week. There were rainbows, happy sea creatures and corals.Baby Blue Tail whispered and asked his mom, “Who is the big fish?” A voice from behind them said,
55、“Turn around.” When Baby Blue Tail and his mom turned around. IT WAS THE BIG FISH.注意:1续写词数应为150个左右;2请按如下格式在答题卡的相应位置作答。The big fish said, “My name is Baby Shelly.” _“You are a good fish,” said Baby Blue Tail excitedly. _鄂尔多斯市西四旗 20232024学年第一学期期中联考试卷高二英语参考答案、提示及评分细则1B 细节理解题。根据Hay Festival一节中“Ray Mears
56、 discussing the British woodland”可知答案。2A 细节理解题。根据Guernsey Literary Festival一节中“Date: From 2 to 14 May”可知答案。3B 细节理解题。根据The Bath Festivals 一节中“Founded in 1948, The Bath Festivals is a year-round creative learning program”及上文可知,其他几个文学节都是一年一次, 只有The Bath Festivals是常年举行。4B 细节理解题。根据第二段“.it had been rainin
57、g hard for a whole day. I had to stay there”可知,由于天气原因,记者不得不待在Zacate。5C 细节理解题。根据第三段“I found people there full of fear. This village was at the foot of a volcano. with large and full packs in their hands.”可知,村民们对活跃的火山充满恐惧,因此他们拿着行李想要逃离。6D 代词指代词。根据画线词所在句句意可知,此处it指的是小山。7A 推理判断题。根据最后一段可知,房东给了记者一块湿毯子盖住自己,并
58、且他们往头上浇水来降温,因此记者就是这样在火山喷发中幸存下来的。由此可推断,房东是一个很有经验的人。8B 推理判断题。根据第一段“From self-driving cars to carebots(care +robots) for elderly people, rapid development in technology has long represented a possible threat to many jobs normally performed by people.”及后文内容可推断,此处提到护理机器人是为了说明科技快速发展可能对于人类工作存在着威胁而举的例子。9C 细
59、节理解题。根据第三段“But the report states, Losing occupations does not necessarily mean losing jobsjust changing what people do.”可知,研究报告发现行业没了并不意味着就丢了工作,只是工作内容发生了改变。10A 观点态度题。根据最后一段“.when we reached a few billion people, there were billions of jobs. There is no shortage of things that need to be done and tha
60、t will not change,”可推断,Jonathan Grudin对未来的就业形势是满怀希望的。11D 文章出处题。通读全文可知,文章向我们描述了技术的发展使人们失去了很多就业机会,但是这只是一种改革,未来会有更多的就业机会出现。因此文章应该是来自于网站的科技专栏。12C 词义猜测题。根据画线词前“Unlike lions that live in groups.”可知,画线词和Nonsocial的意思最为接近。13D 细节理解题。根据第三段“As powerful and quiet hunters, Amur tigers usually hunt at night.”可知,老虎
61、通常在夜里出来捕猎。14A 段落大意题。根据最后一段, 尤其是“Countries like Russia then began to protect these big cats. After these changes, the number of Amur tigers living in the wild increased.”可推断,本段主要讲的是保护老虎的方法和成效。15B 标题判断题。通读全文,尤其是第一段“Amur tigers, also known as Siberian tigers, are interesting animals.”及第四段“Today, Amur t
62、igers are an endangered species.”可知,本文主要讲的是有趣但濒临灭绝的东北虎。16C 根据空后“A whole food is an ingredient in its natural state, one that comes in its own wrapper.”可知,C项“你也可以多吃一些天然食品”符合。17F 根据空后“In addition, depending on your age and family history, the doctor may recommend other necessary tests or screenings. F
63、or example, your doctor may also do blood tests.”可知,F项“医生很可能会做一些例行检查”符合。18G 根据空前“For example, your doctor may also do blood tests to check your cholesterol or screen for hormonal imbalances.”可知,G项“这些测试中的每一项都可以帮助识别出任何潜在的问题”符合。19D 根据空后“Just work more movement into your day. ”可知,D项“你不必参加马拉松比赛”符合。20B 根据
64、空后“Simply said, we are better together. Steps to build a social network include.”可知,B项“要与人交流”符合。21B 当Scott Poore听说Queen因长期住在收容所而变得十分悲伤和绝望(hopeless)时,他决定尽自己所能引起人们对这只无家可归的小狗的关注(attention)。22C 见上题解析。23A 在他公开地(publicly)搬进Queen的狗窝后, 他和Queen度过了(spending)很多一对一的时光。24D 见上题解析。25C Scott带了一些物品和被褥,和Queen一起分享(sha
65、red)。26B 他决定(determined)和她一起生活, 直到她被收养为止。27A 大家可以想象(imagine),动物收容所并不是一个休息(rest)的好地方。28C 见上题解析。29C 但当一对父子看到一篇关于 Queen 和她的新室友的报道,并决定(decided)收养Queen时,Scott所有的艰辛都得到了回报。30B 他说:“我只是想感谢他们为这样一只可爱的小狗敞开家门和心扉(hearts),它应该在一个充满爱的(loving)家庭中生活。”31A 见上题解析。32D “我很高兴(pleasure)见到了这对父子,这对Queen来说将是一个完美的(perfect)地方。”33
66、D 见上题解析。34D 在 Queen找到(found)她的主人之后,这位爱狗人士继续(moved on)寻找下一个需要他的动物。35A 见上题解析。36in 37. opening 38. To help 39. events 40. that/which 41. various 42. the 43. covering 44. offered 45largest第一节One possible version:Dear John, How are things going these days? Knowing that you are good at playing football, I
67、 would like to invite you to take part in the football match intended for students from home and ab road to be held on our school playground next Saturday morning. In the period leading up to the game, I recommend that you keep a balanced diet and get enough sleep.I am sure you will enjoy the compet
68、ition and sincerely hope you can join us.Looking forward to your early reply.Yours,Li Hua第二节One possible version:The big fish said, “My name is Baby Shelly.” Baby Shelly said, “People living near your home were throwing rubbish and plastics. So, I brought you over here, where no one uses plastics. Here my family and I live happily together in a peaceful ocean. I hope you and your family will also enjoy living in this pleasant ocean. If you had stayed there, you would have died.”