1、九年级Units 34一、完形填空阅读下面短文,掌握大意,然后从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(2019湖北恩施中考)A long time ago, there was a king in India. The kings 1 game was chess.One day, a wise old man 2 to the palace and the king challenged him to 3 game.The king promised the old man. “You can 4 any prize if you win the game.”The old ma
2、n 5 , “lf I win the game, ld like one grain of 6 for the first square of the chessboard, two for the second, four for the 7 , and then double the amount for each of the 8 of the squares.”“Is that all?” asked the king, “Wouldnt you like gold or silver 9 ?”“No, just rice.” replied the old man.The king
3、 and the old man played the game 10 a long time. Finally, the old man won. 11 the king ordered his men to collect a bag of rice. He 12 one grain on the first square, two on the second, and so on. The king quickly realized the 13 even with all the rice in the country, he would 14 not have enough rice
4、 to put on all the 15 1A.boring BfavoriteCdangerous Dfamous2A.cameBfacedCbroughtDturned3A.anBaCthe D/4A.make BtryChave Dgive5A.toldBtalkedCspoke Dsaid6A.sweetBriceCbean Dcake7A.third BfourthCfifth Dsixth8A.whole BcoupleCpart Drest9A.instead BtooCagain Donce10A.inBatCfor Dfrom11A.But BSoCOr DYet12A.f
5、ound BusedCput Dtook13A.problem BdecisionCadvice Dopinion14A.hardly BstillCjust Dalso15A.squaresBbagsCareas Dspaces二、阅读理解阅读下面材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(2019贵州安顺中考)Bikesharing has swept across China, with an increasing number of people choosing bike riding instead of driving. The bike that the serv
6、ice company provides has GPS or Bluetooth on it. And those bikes can be easily unlocked with a smart phone and left anywhere in public. Bikesharing allows people to borrow a bike from one place and return it at another place easily.In some cities, we can see more and more people riding this kind of
7、sharing bikes. Its very convenient to use the bikes if you have a smart phone. First, you have to download such an APP on your smart phone. Then what you need to do is to find a nearest bike through the APP, scan the QR code(二维码) on the bike and connect your phone with the bike over a Bluetooth wire
8、less connection. You will find the bike can be unlocked itself.Then you can enjoy your trip. Whats more, the greatest advantage of bikesharing is that you can easily find one and never worry about where to park it. The cost of riding depends on the time that you spend. Normally, every hour you ride,
9、 you need to pay one yuan. It doesnt cost so much, does it?At the same time, some people park the bikes in their own homes. Besides, some people dont value the bikes. Now service companies are trying to solve the problem like being stolen.Technology and science have changed our social lifestyles. We
10、 have to say bikesharing brings us more convenience without doubt. And we also hope that people can not only enjoy it but also put it to good use.1What do we know from the first paragraph?AMost people in cities dont drive.BBikesharing is becoming more and more popular.CBikesharing is invented in Chi
11、na.DSharing bikes can be borrowed everywhere.2If you want to use a sharing bike, you must first Adownload an APP and pay for the tripBhave a smart phone and download an APPCunlock the bike and download an APPDfind a nearest bike and borrow it from anyone3The underlined word “value” in Paragraph 4 pr
12、obably means in Chinese.A喜欢 B收藏 C爱惜 D购买4Which of the following is NOT mentioned in this passage?ABikesharing is a kind of expensive transport.BSharing bikes are easy to unlock.CSharing bikes may be stolen.DBikesharing is very cheap.5Whats the writers attitude towards bikesharing?AConvenient. BDoubtf
13、ul. CWorried. DUnnecessary.三、语法填空阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。(2019湖南衡阳中考) I arrived in the UK last weekend to learn English. So 1. , I have already made a few friends and had some English food there. But after 2. (have) three days of hamburgers, sandwiches and 3. (potato), I thought none cou
14、ld be 4. delicious than Chinese food, especially my favoritehuoguo. When I knew there was going to 5. a free meal of hotpot to welcome the new students, I was so excited 6. I went to the canteen quickly.To 7. surprise, when I stepped into the room, I didnt see any sign of huoguo. After I talked with
15、 an English girl, I got to know that Chinese huoguo is 8. (complete) different from hotpot. Chinese huoguo is 9. (write) in two wordshot pot and hotpot, one word, is a 10. (tradition) English dish.四、书面表达(2019新疆阜康、米泉中考)假如你叫李华,你班最近开展了一个有关抢红包游戏活动的调查。请你用英文给学校校刊英语园地写一封信,介绍此次调查的结果并谈谈你的观点。70%学生参加抢红包游戏活动75%
16、学生表示赞成1.一种流行的娱乐形式,带来更多乐趣2拉近人们的距离,结识更多的朋友325%学生表示担忧1.花费太多的时间,和家人交流少2盯屏幕太久,对眼睛有害3你的观点要求:1表达清楚,语法正确,上下文连贯;2必须包括表格中所有的相关信息,并适当发挥;3词数:100词左右(短文的开头和结尾已给出,不计入总词数);4不得使用真实姓名、校名和地名等。参考词汇: 抢红包grabbing red packetsDear Editor,I am writing to tell you about the survey on the activity of “Grabbing red packets” in
17、 our class. Yours sincerely,Li Hua参考答案一、 【主旨大意】 本文是一篇记叙文。文章记叙了很久很久以前,有个印度的国王和一位老人下国际象棋的故事。国王允诺老人:“如果你赢得比赛,你可以拥有任何奖品。”。老人说:“如果我赢得比赛,我想要一粒大米在棋盘的第一个方格,两粒在第二个,四粒在第三个,然后使每个剩余的方格在数量上加倍。”最后,老人赢了。国王命令他的助手们收集了一袋大米。他把一粒放在第一个方格,两粒在第二个,以此类推。国王很快意识到一个问题即使算上这个国家的所有大米,他仍然没有足够的大米放满所有的方格!1B根据文章下文的叙述,有人来到宫殿,国王向他挑战下国际
18、象棋,可推知国王最喜欢的游戏是下国际象棋。故选择B选项。2Acome来到;face面对;bring带来;turn转向。根据语意“一名年老的智者来到宫殿”可知选A。3B根据challenge(挑战)可知横线后面的game意思是“比赛”,这是文中第一次提到“比赛”,并且是单数形式,首字母以辅音音素开头,故使用冠词a。句意:国王向他挑战一场比赛。故选B。4Cmake制作;try尝试;have拥有;give给予。根据句意“如果你赢了比赛,你可以拥有任何奖励。”可知选C。5Dtell意为“告诉;讲述”,指某人把某一件事、一条信息传送给别人或讲述一件事;talk“讲;说话;谈话”,指一般的谈话或交谈,而s
19、peak“演讲;发言”,其后跟宾语时,须与to、with,about等介词连用;say 一般强调讲话的内容。横线后面是智者所说的内容,所以选D。6B根据后文No, just rice.可以推断出老人要的奖品是大米。故选B。7A根据后面and then double the amount for each of the 8 of the squares.可以推断出是每一个格子里的大米数量是前一个格子里的两倍。所以第三个格子是四粒米,故选A。8Dwhole整个;couple数个;part部分;rest其余的。根据语意“剩下的每一个格子里的数量都是前面的两倍”可知选D。9Ainstead代替;too
20、也;again再一次;once 一次,曾经。根据语意“你不想要金子或者银器来代替吗?”可知选A。10C横线后面的a long time是“一段时间”,介词for后面接“一段时间”。故选C。11B根据语意“最后,老人赢了。所以国王命令他的臣子去收集了一袋米。” 前后两句话是因果关系,所以选B。12Cfind发现;use使用;put放;take带走。根据句意“在第一个格子里他放了一粒米”可知选C。13Aproblem问题;decision决定;advice建议;opinion观点。根据句意“国王很快意识到了问题”可知选A。14Bhardly几乎不;still仍然;just仅仅;also也。根据句意
21、“即使用上国家里所有的大米,他仍然没有足够的大米放进所有的格子里。”可知选B。15A文章一直在讲把大米放格子里的事情,所以根据语境可以推断出这里也是放进格子里,故选A。二、 【主旨大意】 共享单车在中国越来越受欢迎。如果想使用共享单车,必须要有一个智能手机并下载一个应用程序。它使用起来非常方便,而且价格也很便宜。但是现在有的人不爱惜自行车,到处乱放,还有自行车被偷盗的现象。服务公司正试图解决这个问题。毫无疑问单车共享给我们的出行带来了更多的便利,我们要很好地利用它。1B细节理解题。根据第一段的Bikesharing has swept across China, with an increas
22、ing number of people choosing bike riding instead of driving.(共享单车席卷中国,越来越多的人选择骑自行车而不是开车。)可知,第一段告诉我们共享单车正变得越来越流行。故选B。2B细节理解题。根据文中句子Its very convenient to use the bikes if you have a smart phone. First, you have to download such an APP on your smart phone.(如果你有智能手机,使用自行车非常方便。首先,你必须在智能手机上下载一个这样的应用程序。)
23、可知,如果你想使用共享单车,你必须先有一个智能手机并下载一个应用程序。答案为B。3C词义猜测题。上文提到有些人把自行车停在自己家里,再结合下文中的句子Now service companies are trying to solve the problem like being stolen.(现在服务公司正试图解决这个问题,比如被盗。)可以猜测,value的意思是“爱惜”,有些人不爱惜自行车。答案为C。4A细节理解题。根据文中句子The bike that the service company provides has GPS or Bluetooth on it. And those b
24、ikes can be easily unlocked with a smart phone and left anywhere in public.可知,共享单车很容易解锁;根据Now service companies are trying to solve the problem like being stolen.可知,共享单车可能会被盗;根据The cost of riding depends on the time that you spend. Normally, every hour you ride, you need to pay one yuan. It doesnt c
25、ost so much, does it?可知,使用共享单车比较便宜;A.Bikesharing is a kind of expensive transport.单车共享是一种昂贵的交通工具。与原文不符,故答案为A。5A细节理解题。问题:作者对单车共享的态度是什么?convenient方便的;doubtful怀疑的;worried担忧的;unnecessary不必要的。根据最后一段中的句子We have to say bikesharing brings us more convenience without doubt.可知,作者认为共享单车给我们的出行带来了更多的便利。答案为A。三、1.
26、far2.having3.potatoes4.more5.be6that7.mypletely9.written10traditional四、Dear Editor,I am writing to tell you about the survey on the activity of “Grabbing red packets” in our class. About 70% of the students took part in the game in my class. About 75% of them think it is a popular form of entertainm
27、ent and can bring them more fun. It can bring people closer so that they can make more friends. Grapping red packets had been part of peoples lives. However, about 25% of them are worried about the activity. They say some people spend too much time grapping red packets. As a result, they dont have e
28、nough communication with their family members. As a result, they may feel a little lonely. Moreover, looking at the screen for too long is harmful to peoples eyes. Grapping red packets on the street might cause traffic accidents. I think this game is really exciting, but we should spend more time communicating with our family members.Yours sincerely,Li Hua