1、四 必修第一册 Unit 4Friends forever(限时35分钟).阅读理解A(2021福州模拟)One of the most important things in the world is friendship.In order to have friends,you have to be a friend.But how can you be a good friend at school?Listen Listen when they are talking.Dont say anything unless they ask you a question.Sometimes
2、its not necessary for you to have anything to say;they just need someone to talk to about their feelings.Help them If your friends are ever in need of something,be there to help them.You should try to put them first,but make sure you dont do everything they want you to do.Try to take an extra pencil
3、 or pen with you to classes in case they forget one.Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.Be there for them Be there for your friends to help make them feel better in hard times.Marilyn Monroe,a famous US actor,once said,“I often make mistakes.Sometimes I a
4、m out of control,but if you cant stay with me at my worst,you are sure not to deserve to be with me at my best.”Always remember this!If you dont want to stay with your friends when theyre in hard times,then you dont deserve to be with them when theyre having a good time!Make plans Try to make plans
5、with your friends.Go shopping,go for ice cream,have a party,go to a movie and so on.Take time to know each other even better by doing something you both enjoy.By planning things together,you both can have a good time.And youll remember these things when youre all old!【文章大意】本文介绍了友谊是生命中最重要的东西之一,想让自己成为
6、一个好朋友,要做到以下几点:学会倾听朋友的心声;在朋友需要的时候帮助朋友;平时生活中为朋友着想,尤其是在他们遇到困难时;和朋友们一起做一些计划。1.While your friend is talking to you about his or her feelings,you should_.A.give him or her some adviceB.calm him or her downC.just listen unless askedD.share your feelings as well【解析】选C。细节理解题。根据文章第二段Listen when they are talki
7、ng.Dont say anything unless they ask you a question.可知应该学会倾听,当朋友需要你说话时才开口。故选C。2.When we provide help for our friends,we should _.A.put them before ourselvesB.try to do everything for themC.change their bad habits firstD.ignore their faults【解析】选A。细节理解题。由第三段中You should try to put them first看出,当朋友需要帮助时
8、,你应该把朋友的事情放在第一位。故答案为A。3.What can we learn from Marilyn Monroes words?A.Life without a friend is death.B.A friend is easier lost than found.C.A man is known by his friends.D.A friend in need is a friend indeed.【解析】选D。细节理解题。根据文章倒数第二段but if you cant stay with me at my worst,you are sure not to deserve
9、to be with me at my best可知,如果你不能在朋友最困难的时候帮助他,那你也不配做他的朋友,患难见真情。故选D。4.What is probably the best title for the text?A.How to find a good friendB.How to be a good friendC.How to help friends in troubleD.How to make more friends【解析】选B。主旨大意题。文章开篇明义,In order to have friends,you have to be a friend.概述了我们要努力
10、成为一个好朋友,下文的内容都是在讲如何成为一个好朋友。故选B。【知识拓展】难句解读If you dont want to stay with your friends when theyre in hard times,then you dont deserve to be with them when theyre having a good time!分析:if条件状语从句中有一个when引导的时间状语从句,后面还有一个时间状语从句。翻译:如果当朋友处于困境时你不能和他们共患难,那么当他们处于辉煌时刻时,你不配和他们在一起!B Friendships can be difficult be
11、cause often people arent as honest and open as they should be.Sometimes,people finally get hurt.Most problems with friendships come up because people are just too selfish to care about the things that their friends need.They care about their own needs much more,which makes it hard for friendships to
12、 work.However,being selfish is part of human nature.A person is put together in order to take care of themselves and their own needs,not necessarily those needs of other people.Even though being selfish is something that all humans are born with,it is something that everyone should be against.The be
13、st thing to remember when you are a friend to anyone is that you need to treat your friends the same way that youd like to be treated.This is wonderful advice for a friendship,because it is really the only way to make sure that you are giving your friends everything you would want to be given in a f
14、riendship.Whenever you have a question about how you should treat a friend,it is easy to find an answer simply by asking yourself what you would like your friend to do for you,if he or she was in your shoes.Even if youre always thinking about how youd like to be treated,and your friends are too,ther
15、e are problems that come up from time to time in each friendship,and it is important to understand how to deal with these problems so that you can build stronger and healthier friendships.Problems like friends getting boyfriends or girlfriends and not spending enough time with their friends,or even
16、friends finding new friends and leaving old friends behind are problems that will probably come up with one or more of your friendships.It is important to know how to deal with these problems so that you can keep your friends and make new ones.No one wants to have a broken friendship.【文章大意】本文分析了友谊有时
17、候很难顺利进行下去的原因为人太自私而不去关心别人的需求,并就此给出了建议。5.According to the passage,the first and most important thing to be other peoples friend is _.A.to treat your friend as you like to be treatedB.to give your friends whatever you haveC.not to hurt your friends feelingsD.not to think of your own need any more【解析】选A
18、。细节理解题。由文章第三段The best thing to remember when you are a friend to anyone is that you need to treat your friends the same way that youd like to be treated.可知一个人要按照自己希望被对待的方式去对待朋友,换句话说你希望别人怎么对待你,那么你就怎样去对待别人。故选A。6.Why should we know how to deal with friendship problems?A.To build stronger and healthier
19、friendships.B.To be treated the way you want.C.To make more new friends.D.To be treated the same way.【解析】选A。根据文章最后一段It is important to know how to deal with these problems so that you can keep your friends and make new ones.可知,了解如何处理问题为的是能够维持和别人的友谊,建立牢固的友谊。故选A.7.This passage mainly talks about _.A.t
20、he importance of friendshipB.the advantages(益处)of friendshipC.the problems of friendshipD.the disadvantages(劣势)of friendship【解析】选C。主旨大意题。文章开头提出Friendships can be difficult,然后在下文提出友谊难以维系的原因,和一些朋友间会出现的具体问题,以及如何去处理这些问题等,所以文章中心是讨论友谊问题。【知识拓展】佳词积累1.nature n.本性2.selfish adj.自私的.阅读填句(2021威海模拟)No-friend eati
21、ng trend When you eat lunch in a restaurant,you might see many people eating by themselves,watching videos on their phones.1Do you worry theyre lonely?You probably didnt even notice because you were looking at your own phone.The New York Post says that eating alone with electronic devices is a growi
22、ng trend among young people around the world.According to a new survey conducted by OnePoll on behalf of the US-based Highbush Blueberry Council,the average adult eats six meals alone each week and 387 meals each year.2Maybe not.“The way we define togetherness and what it means to be connected seems
23、 to be evolving as technology evolves.Keeping our relationships strong doesnt always require being together physically,”wrote the report.Nowadays,many young people spend more time studying and working in competitive environments.3Instead,its natural to communicate with others through text,email and
24、social media.Daniela Galarza,from the US,is one of these young people.She told the NewYork Post that she spent nearly 10 hours on her work every day.She said,“Engaging with my friends and families on social media platforms for about half an hour every day always helps me feel more connected with the
25、m.4”“Today,togetherness is more of a feeling than a physical state,and people get creative to stay connected,”a spokesperson for The Highbush Blueberry Council told the New York Post.“5”A.Im not lonely any more.B.Do you feel pity for them?C.Being together all the time is great.D.Does it mean there a
26、re a lot of lonely people?E.They enjoy eating alone with electronic devices.F.They have less time to gather and eat with their friends or families.G.The joy of being together however you manage itnever changes.【文章大意】在电子产品日益普遍的情况下,人们的面对面交流越来越少,他们孤独吗?他们如何进行交流呢?1.【解析】选B。根据上文“在饭店里许多人独自在吃饭”和下文的问句“你担心他们孤独
27、吗”可知此处也是你对前面情况的一种提问,故选B项。2.【解析】选D。上文说明了独自吃饭的人很多,结合后面的回答Maybe not.可推知前面是一个问句,故选D项。3.【解析】选F。结合上一句可知许多年轻人花费更长的时间学习和工作,可推知他们与朋友和家人待在一起的时间更短了,故选F项。4.【解析】选A。结合上一句每天在社交媒体上与朋友和家人交流使她感觉和他们在一起,不会感到孤独,故选A项。5.【解析】选G。结合前文people get creative to stay connected可知,无论交往的方式怎么改变,与朋友和家人相处的快乐不会变,故选G项。.应用文写作假设你是红星中学高三的学生李
28、华。你班交换生Jim将要参加“学在中国”留学生汉语演讲比赛,来信向你咨询。请你给他写一封邮件,内容包括:1.推荐一个演讲话题;2.说明推荐的理由;3.建议他做哪些准备工作。注意:1.可以适当增加细节,以使行文连贯;2.词数80左右(开头和结尾已写好,但不计入总词数)。Dear Jim,Im glad to know that youll take part in the“Studying in China”speech contest._ I really hope my advice will be helpful.Wish you a great success.Yours,Li Hua【
29、参考范文】Dear Jim,Im glad to know that youll take part in the“Studying in China”speech contest.Id like to give you some suggestions.I recommend that you talk about the courses on Chinese traditional culture youve attended.The major reason is that they introduce the real treasure in human history.Besides
30、,since youve taken the courses systematically,youre sure to have a deep understanding of them.To do it well,I think you should choose impressive examples to gain the recognition of the judges.Moreover,you have to practice your spoken Chinese to express yourself more clearly and fluently.Speaking skills are also needed,for they can help maximize the effectiveness of your speech.I really hope my advice will be helpful.Wish you a great success.Yours,Li Hua