收藏 分享(赏)

2020江苏高考英语二轮练习:题型重组练 第14组 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:402347 上传时间:2025-11-30 格式:DOC 页数:5 大小:83KB
下载 相关 举报
2020江苏高考英语二轮练习:题型重组练 第14组 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共5页
2020江苏高考英语二轮练习:题型重组练 第14组 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共5页
2020江苏高考英语二轮练习:题型重组练 第14组 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共5页
2020江苏高考英语二轮练习:题型重组练 第14组 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共5页
2020江苏高考英语二轮练习:题型重组练 第14组 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共5页
亲,该文档总共5页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、第十四组(建议用时:20分钟).阅读理解The event that stands out in my memory happened one morning in 1983 when I was 14 years old.I was at home with my mother,getting ready for the afternoon session of school.I was doing my homework when I heard raised voices.At first I thought nothing of itcustomers in the motorcycl

2、e shop directly below us often became unruly and loud,but I soon realized this was different.“Quick!Remove the motorcycles from the shop,” someone yelled.Then a thick burning smell filled the air.When I opened the front door of our flat to investigate,a thick cloud of smoke,billowing up from the gro

3、und floor,greeted me.The motorcycle shop had caught fire.My mum,who had been working in the kitchen,hurried to the living room.We rushed out of the door and along the corridor through the smoke.We were heading towards the stairway at the far end of the corridor when Mum stopped in her tracks.She tur

4、ned around and headed back the way we came.I had no idea what she was doing,but I followed suit.Mum had suddenly remembered the Korean lady in her 70s who lived next door to us,who we called Makcik.Mum began banging on Makciks door,but to no avail.As the smoke thickened around us,I could see many of

5、 our neighborssome still in their pyjamasrunning for safety.“She would have run for safety like everyone else!” I cried.Mum refused to give up.“I know Makciks still inside,” she said as she pounded the door.“Go downstairs,Shaji.Go now!”However,frozen with fear,I stood rooted to the spot.By then,both

6、 of us were coughing and our eyes were stinging.Time seemed to stand still,though we were probably there for only two or three minutes.Just as I was beginning to suffocate(窒息),the door opened.Makcik stood there,totally confused.Mum was rightshe had been unaware of what was happening.Grabbing her han

7、d,Mum led Makcik downstairs and outside to a safe spot where people had gathered to witness the fire.The firemen had just arrived and set about fighting the blaze,which was reaching up to the two floors above the motorcycle shop.Comprehending the gravity of the situation,Makcik broke down.Holding my

8、 mothers hands tightly,and with tears flowing down her cheeks,she spoke to Mum.I could not hear what she said,but there was no mistaking her gratitude.I learned later that Makcik was sleeping when the fire broke out.I dread to think what would have happened if Mum had not turned back for her.Soon th

9、e firemen put out the billowing flames.There were no deaths or injuries,though the motorcycle shop was completely destroyed.Although the fire had damaged our corridor badly,it was put out before it could spread into our flat.Our home had been saved,though everything was covered in soot(黑灰) and an aw

10、ful smell hung in the air.And,sadly,my pet lovebirds were dead.I felt terrible for not saving them in my haste.However,the thought of Mums courageous act in saving a human life brought great relief.Years later,I asked Mum about this incident.She said she was familiar with Makciks daily routine and w

11、as certain she would still be sleeping.When I asked if she was scared,Mum replied:“When_a_loved_one_is_in_danger,the_thought_of_fear_never_crosses_the_mind.”During my school days,whenever I wrote an essay about courageous deeds,I always focused on soldiers risking their lives to save others.It never

12、 occurred to me to write about my mum who had,in her determined way,saved our elderly neighbor.Today I know better.Maria Thomas,a timid and modest lady,someone who would not be mistaken for a superhero,had turned out to be my real hero.1It can be inferred from the passage that _Afirefighters broke i

13、n and saved Makcik from the fireBMakcik ran for safety like everyone else after the fire broke outCMakcik survived the fire owing to my mums timely rescueDpeople headed back to Makciks flat at the request of my mother2Receiving no response from Makcik,Mum still refused to leave because _Ashe didnt r

14、ealize that the fire was quickly surrounding herBshe was sure that Makcik must be sleeping at that timeCshe was convinced that Makcik must be too scared to moveDshe was informed that Makcik was in desperate need of help3What made Makcik break down after she reached a safe spot?AThe big fire was spre

15、ading rapidly.BPeoples terrible screams shocked her.CMums sudden appearance moved her deeply.DThe serious situation made her confused.4Which of the following best explains the underlined sentence “When a loved one is in danger,the thought of fear never crosses the mind.”?ALove makes all hard hearts

16、gentle.BLove warms more than a thousand fires.CLove is never paid but with true love.DLove fears no danger.5The writer mentions the soldiers and Mum in the last paragraph to _Ahighlight Mums courage and determination by making comparisonsBshow respect for firemens courageous deeds by providing expla

17、nationsCconvey Mums influence on my attitude to danger by offering analysesDemphasize the neighbors gratitude to Mum by giving examples6Which of the following is the best title for the passage?AMy Neighbor:A Narrow EscapeBThe Firefighting:A Thrilling StoryCMy Mother:The SuperheroDThe Fire:An Unforge

18、ttable Experience.任务型阅读(2019江苏省高考命题研究专家原创卷)Im in Paris today with several world leaders for a big announcement about energy and climate change.Its deeply moving to be in this city just two weeks after the horrific attacks here, and Im inspired by the way the French people have persevered in such a d

19、ifficult time.Two related proposals are being announced at the event.One is Mission Innovation, a commitment by more than ten countries to invest more in research on clean energy.The other is Breakthrough Energy Coalition, a global group of private investors who will support companies that are takin

20、g innovative cleanenergy ideas out of the lab and into the marketplace.Our primary goal with the Coalition is as much to accelerate progress on clean energy as its to make a profit.Heres the thinking behind these two efforts.The world is going to be using 50 percent more energy by midcentury than it

21、 does today.That should be good news, especially for the worlds poorest, because right now more than 1 billion people live without access to basic energy services.Affordable and reliable energy makes it easier for them to grow more food, run schools and hospitals and businesses, have refrigerators a

22、t home, and take advantage of all the things that make up modern life.Lowand middleincome countries need energy to develop their economies and help more people escape poverty.But the worlds growing demand for energy is also a big problem, because most of that energy comes from hydrocarbons, which em

23、it greenhouse gases and drive climate change.So we need to move to sources of energy that are affordable and reliable, and dont produce any carbon.The renewable technologies we have today, like wind and solar, have made a lot of progress and could be one path to a zerocarbon energy future.But given

24、the scale of the challenge, we need to be exploring many different pathsand that means we also need to invent new approaches.Private companies will ultimately develop these energy breakthroughs, but their work will rely on the kind of basic research that only governments can fund.Both have a role to

25、 play.Im honored to be a part of this event.Its great to see so many government leaders and investors making these commitments and showing how the public and private sectors can come together to work on big problems.Im optimistic that we can invent the tools we need to generate clean, affordable, re

26、liable energy that will help the poorest improve their lives and also stop climate change.I hope even more governments and investors will join us.A Big Win for Cheap, Clean EnergyTwo 1._ being announcedMission InnovationMore than ten countries 2._ themselves to investing more in research on clean en

27、ergy.Breakthrough Energy CoalitionPrivate investors globally will support companies to bring cleanenergy ideas into the market, 3._ progress on clean energy and in making profits.Thoughts behind these two effortsGood news*The world will be using 50 percent more energy by midcentury.*More than 1 bill

28、ion people will 4._ the energy.Cheap and reliable energy will improve their lives.*Lowand middle income countries may escape from 5._.ProblemEnergy is in great demand and most energy is from hydrocarbons, which give off greenhouse gases and make the climate change.6._*Move to affordable and reliable

29、 sources of energy 7._ no carbon.*Make use of renewable technologies.*Try to 8._ more various methods and approaches.*Have the work based on the research 9._ by the government.ConclusionsIts great to see more people try to fight against the problems.We need more tools to be 10._ to solve the problem

30、.第十四组.阅读理解【解题导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了楼下的摩托店发生火灾,妈妈在和“我”逃离时,突然想到了住在隔壁的年老的Makcik,最终把她带到了安全的地方。妈妈在“我”的心中是超级英雄。1C解析:推理判断题。根据文章可知,摩托店发生火灾,妈妈和“我”在逃离时,是妈妈想到Makcik,并坚持等到把Makcik叫醒,并把她带到了安全的地方。故选C项。2B解析:细节理解题。根据第九段中的“I know Makciks still inside”以及倒数第二段第二句话“She said she was familiar with Makciks daily routine and was

31、 certain she would still be sleeping.”可知,妈妈了解Makcik的生活习惯,知道她那时一定在睡觉,所以她没有放弃。故选B项。3A解析:细节理解题。根据第十三段第一句话“Comprehending the gravity of the situation,Makcik broke down.”可知,大火迅速地蔓延,Makcik在知道了情况的严重性之后崩溃了。故选A项。4D解析:细节理解题。根据倒数第二段妈妈所说的话可知,当心爱的人身处危险境地的时候,我们根本就不会察觉到自己的恐惧。故选D项。5A解析:推理判断题。根据最后一段第一句中的“whenever I wrote an essay about courageous deeds”以及提到妈妈和士兵们一样,都是冒着生命危险挽救别人可推断,作者提到士兵和妈妈是为了通过比较来突出妈妈的勇气和决心。故选A项。6C解析:标题归纳题。文章最后一句话点明了文章主旨,即“我”的妈妈不顾生命危险救了老奶奶Makcik,在“我”心中妈妈是位超级英雄。故选C项。.任务型阅读1proposalsmit3.accelerating4.access/afford5poverty6.Solutions7.producing8.explore9.funded10invented

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1