收藏 分享(赏)

内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:395483 上传时间:2025-11-30 格式:DOC 页数:25 大小:117KB
下载 相关 举报
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第1页
第1页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第2页
第2页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第3页
第3页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第4页
第4页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第5页
第5页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第6页
第6页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第7页
第7页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第8页
第8页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第9页
第9页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第10页
第10页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第11页
第11页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第12页
第12页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第13页
第13页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第14页
第14页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第15页
第15页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第16页
第16页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第17页
第17页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第18页
第18页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第19页
第19页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第20页
第20页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第21页
第21页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第22页
第22页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第23页
第23页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第24页
第24页 / 共25页
内蒙古赤峰二中2018_2019学年高二英语下学期第二次月考试题含解析.doc_第25页
第25页 / 共25页
亲,该文档总共25页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、内蒙古赤峰二中2018-2019学年高二英语下学期第二次月考试题(含解析)第一部分:听力(无)第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)第一节:(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每小题后所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ATop Music FestivalsFestival season is just kicking off, and there is a lot to look forward to in the upcoming months.Firefly Music FestivalMany people havent thought

2、of going to Delaware for a summer vacation, but mid-June is a great time to plan this trip if you love music. Headliners for this years show are The Weekend, Muse, Twenty-One Pilots, Chance the Rapper, and Bob Dylan.Date: June 1518,2017Location: Dover, Delaware, USAMusic Type: RockPrice: $79$2,499Ro

3、skilde FestivalThis Denmark music festival has been a local tradition since 1971. There will be nine stages for this years events to host groups like the Foo Fighters, Blink 182, and The Lumineers. Whats interesting about this festival is that in addition to the big headliners, you can also get to k

4、now up-and-coming regional artists from Denmark, Sweden, and Norway.Date: June 24July 1, 2017Location: Roskilde, DenmarkMusic Type: Rock, emerging regional artistsPrice: DKK 995DKK 1,995 (around $144$289)Secret SolsticeWith long, dark, and cold winters, nobody celebrates summer quite like Icelanders

5、. To see for yourself, plan a trip to Iceland this June to check out the Secret Solstice festival. Not only will you enjoy seeing bands like Radiohead and Afrika Bambaataa, but you can also experience the other-worldly landscapes and geothermal(地热的) springs nearby as well.Date: June 1518, 2017Locati

6、on: Reykjavik IcelandMusic Type: Eclectic, IndiePrice: 1491,599 (around $160$1, 725)Montreal Jazz FestivalAll jazz lovers owe it to themselves to check out the Montreal Jazz Festival at least once in a lifetime. This event brings together some of the best names in jazz music as well as diverse R&B,

7、funk(骤停打击乐), and soul artists.Date: June 28July 8, 2017Location: Montreal, Quebec, CanadaMusic Type: Jazz, R&B, Soul, FunkPrice: $27.25$210.251. What is common to the music festivals mentioned in the text?A. They are held in Europe.B. Their music types are rock and hip-hop.C. They are given in the o

8、pen air.D. They take place in summer.2. What can we infer about Delaware from the text?A. It is the city of music.B. It is not a summer destination.C. It is the home of Bob Dylan.D. It is a city of high expense.3. What is the purpose of Icelanders to hold the Secret Solstice festival?A. To welcome s

9、ummer.B. To memorize the past winter.C. To celebrate the coming of spring.D. To advise the local beautiful landscapes.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】这是一篇应用文。短文介绍了6月份和7月份要在全世界举办的顶级音乐节的相关信息。【1题详解】细节理解题。由Firefly Music Festival中的“Date: June 1518,2017”Roskilde Festival中的“Date: June 24July 1, 2017”Secret Solstice中

10、的“Date: June 1518, 2017. Montreal Jazz Festival中的“Date: June 28July 8, 2017”可知,短文中所提到的音乐节,都发生在6月15号到7月8号之间。所以短文中提到的音乐节的共同之处是它们都在夏天举办。故D选项正确。【2题详解】推理判断题。由Firefly Music Festival中的“Many people havent thought of going to Delaware for a summer vacation”可知,很多人都没想过去Delaware度暑假。所以通过关键词“ havent thought of”可以

11、推断出Delaware不是避暑胜地。故B选项正确。【3题详解】细节理解题。由Secret Solstice中的“With long, dark, and cold winters, nobody celebrates summer quite like Icelanders”可知,因为冰岛有漫长、黑暗、寒冷的冬天,没有哪个人像冰岛人那样愿意庆祝夏天的到来。所以冰岛人举行Secret Solstice 节日的目的是庆祝夏天的到来。故A选项正确。BAI left university with a good degree in English Literature, but no sense of

12、 what I wanted to do. Over the next six years,_4_just trying to earn an income. I tried journalism, but I didnt think I was any good, then finance, which I hated. Finally, I got a job as a rights assistant at a famous publisher. I loved working with books, although the job that I did was dull.I had

13、enough savings to take a year off work, and I decided to try to satisfy a deep-down wish to write a novel. Attending a Novel Writing MA course gave me the structure I needed to write my first 55,000 words.It takes confidence to make a new start theres a dark period in-between where youre neither one

14、 thing nor the other. Youre out for dinner and people ask what you do, and youre too ashamed to say, “Well, Im writing a novel, but Im not quite sure if Im going to get there.” My confidence dived. Believing my novel could not be published ,I put it aside.Then I met an agent(代理商)who said I should se

15、nd my novel out to agents. So, I did and, to my surprise, got some wonderful feedback. I felt a little hope that I might actually become a published writer and, after signing with an agent, I finished the second half of the novel.The next problem was finding a publisher. After two-and-a-half years o

16、f no income, just waiting and wondering, a publisher offered me a book deal that publisher turned out to be the one I once worked for.It feels like an unbelievable stroke of luck of fate, really. When you set out to do something different, theres no end in sight, so to find myself in a position wher

17、e I now have my own name on a contract of the publisher to be a published writer is unbelievably rewarding.4. What does the underlined part in Paragraph 1 mean?A. I was waiting for good fortune.B. I was trying to find an admirable job.C. I was being aimless about a suitable job.D. I was doing severa

18、l jobs for more pay at a time.5. The author decided to write a novel _ .A. to finish the writing courseB. to realize her own dreamC. to satisfy readerswishD. to earn more money6. How did the writer feel halfway with the novel?A. Disturbed.B. Ashamed.C. Confident.D. Uncertain.7. What does the author

19、mainly want to tell readers in the last paragraph?A. It pays to stick to ones goal.B. Hard work can lead to success.C. She feels like being unexpectedly lucky.D. There is no end in sight when starting to do something.【答案】4. C 5. B 6. D 7. A【解析】【4题详解】推理题。根据本句Over the next six years,I was treading wat

20、er, just trying to earn an income. I tried journalism, but I didnt think I was any good, then finance,说明我一直都在无目的的流浪,不知道该具体做什么样的工作。故C正确。【5题详解】细节题。根据第二段1,2行I had enough savings to take a year off work, and I decided to try to satisfy a deep-down wish to write a novel.说明写作是他一直以来的梦想,故B正确。6题详解】推理题。根据文章第三

21、段最后一句My confidence dived. Believing my novel could not be published, I put it aside.说明他对自己作品不确定。故D正确。【7题详解】推理题。根据本段When you set out to do something different, theres no end in sight, so to find myself in a position where I now have my own name on a contract(合同)of the publisherto be a published write

22、ris unbelievably rewarding(有回报的).说明他认为只要坚持,我们的努力是一定会有回报的,故A正确。CEarlier this month a study showed that bees can teach themselves to play football. They can learn by watching and, rather than copy what they have seen,change it to make it better. Bees also have a clever trick for helping their friends

23、find lunch. New research shows that bees leave smelly little footprints on flowers that help them know what flowers they and their family members have recently visited.The discovery was made by scientists from University of Bristol who report these smelly footprints help bees distinguish between the

24、ir own scent(气味),the scent of a relative and the scent of a stranger. And by using this ability ,bees can improve their success at finding good sources of a food and avoid flowers that have already been visited and mined of nutrients.The Bristol team performed three separate experiments with bumbleb

25、ees(大黄蜂)in which they were repeatedly exposed to rewarding and unrewarding flowers at the same time that had footprints from different bees attached to them. Each flower type either carried scent -marks from bumblebees of differing relatedness or were unmarked. The marks were either the bees own mar

26、ks, sisters from their nest ,or strangers from another nest.The study shows that not only can bumblebees tell the marks of their own nest mates from strangers,but they can also discriminate between the smell of their own footprints and those of their nest mate sisters,which could help them to rememb

27、er which flowers they have visited recently. But it doesnt explain how they use that in the wild. They may detect the footprints of their friends and keep moving on,since that flower may be tapped out. Or they may smell a bit of familiar foot smell and dive in,seeing it as a marker that nectar(花蜜)is

28、 present.8. What can we infer about bees in Paragraph1?A. They are smart learners.B. They have strong family ties.C. They enjoy smelly footprints.D. They like playing tricks on others.9. What does “this ability ”in Paragraph 2 refer to?A. Finding good sources of food.B. Following other bees footprin

29、ts.C. Telling the smells of footprints apart.D. Recognizing different types of flowers.10. What can we learn from the findings of the experiments?A. Its easier for Bumblebees to recognize their friends.B. Its unclear how bumblebees use their ability in the wild.C. Bumblebees memory can be significan

30、tly improved.D. Bumblebees footprints can give them a sense of identity.11. What is the main idea of the text?A. Different flowers attract different bees.B. Bees have a new trick of surviving in the wild.C. Bumblebees may smell footprints to keep track of food.D. Bumblebees can give off unique scent

31、s to attract others.【答案】8. A 9. C 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。蜜蜂是聪明的学习者,它可以通过观察来学习,而不是简单的模仿。短文通过大黄蜂的实验证明并证实了,蜜蜂会在花朵上留下有强烈气味的脚印,有强烈气味的脚印有助于蜜蜂区分它们自己的气味、同类的气味和陌生动物的气味。通过使用这种能力,蜜蜂可以提高它们找到良好的食物来源的成功率。【8题详解】推理判断题。由第一段“Earlier this month a study showed that bees can teach themselves to play football. They can l

32、earn by watching and, rather than copy what they have seen, change it to make it better.”可知,本月初的一项研究表明,蜜蜂可以自学踢足球。他们可以通过观察来学习,而不是仅仅模仿他们所看到的东西,它们改变所看到的东西,使其变得更好。所以通过关键词“ teach themselves,learn by watching,rather than copy,better”可以判断出,他们是聪明的学习者。所以在第1段中,我们能推断出蜜蜂是聪明的学习者。故A选项正确。【9题详解】词义猜测题。由第二段“The disco

33、very was made by scientists from University of Bristol who report these smelly footprints help bees distinguish between their own scent(气味),the scent of a relative and the scent of a stranger. And by using this ability.”可知,这一发现是由Bristol大学的科学家们发现的,他们宣称这些有强烈气味的脚印有助于蜜蜂区分它们自己的气味、同类的气味和陌生动物的气味。所以通过上下文的语境

34、可以判断出,第2段中的this ability指的是“辨别脚印的气味”。故C选项正确。【10题详解】细节理解题。由最后段“But it doesnt explain how they use that in the wild”可知,但这并不能解释它们在野外是如何使用这种能力的。所以我们能从这些实验的结果中学到,现在还不清楚大黄蜂在野外是如何运用它们的能力的。故B选项正确。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,蜜蜂是聪明的学习者,它可以通过观察来学习,而不是简单的模仿。短文通过大黄蜂的实验证明并证实了,蜜蜂会在花朵上留下有强烈气味的脚印,有强烈气味的脚印有助于蜜蜂区分它们自己的气味、同类的气味

35、和陌生动物的气味。通过使用这种能力,蜜蜂可以提高它们找到良好的食物来源的成功率。所以本文的主旨是大黄蜂可以闻有强烈气味的脚印来寻找食物。故C选项正确。DFor many creatures, the ocean is a terrifying place. Several marine animals have declined as a result of overfishing and pollution. But cephalopods(头足动物) a type of invertebrate(无脊椎动物) that includes octopuses, cuttlefish, and

36、 squid, have seen a dramatic increase in their numbers over the past 60 years.Zoe Doubleday, a scientist at the University of Adelaide, in Australia, conducted a study of cephalopods recently. She points out that their population rise is due to the animals unique traits.The creatures can change thei

37、r color and body shape. They are fast-growing and live for only one or two years. This allows them to adapt to changing environmental conditions more quickly than other marine species, Doubleday says.Rising sea temperatures may be speeding up the animals life cycle. They may be growing faster and pr

38、oducing more young. Cephalopods live in all of the worlds oceans. They can be found in waters from the freezing polar regions to the warm tropic regions. Because they adapt so easily to their environment, the animals are called the weed of the sea .Will octopuses, cuttlefish, and squid take over the

39、 world one day? Some people may wonder. According to Doubleday, that is unlikely. The rise in cephalopod populations could slow down if the animals run out of prey(被捕食的动物) and start feeding on one another. Overfishing could also have an impact on their numbers.For now, the cephalopod population boom

40、 is good news for them and some other sea creatures. Increases in cephalopod populations could benefit predators(捕食性动物) such as marine mammals and seabirds, which rely on cephalopods for food, Doubleday says.12. What has caused the number of some marine animals to reduce?A. Ship transportation.B. Gl

41、obal oil production.C. Rising sea temperatures.D. Overfishing and pollution.13. The underlined word traits in Paragraph 2 probably means _.A. habitsB. featuresC. hobbiesD. looks14. According to Doubleday, cephalopods _.A. adapt to the environment quicklyB. change their shapes with seasonC. prefer to

42、 live in the warm watersD. have a very long life cycle15. Which would be the best title of the text?A. CephalopodsB. Weed of the SeaC. Who will take over the world?D. The problems faced by marine animals【答案】12. D 13. B 14. A 15. D【解析】这是一篇说明文。目前,由于过度捕捞和环境污染,很多海洋生物数量锐减,但是头足动物的数量却在不断的增加,有人很好奇它们是否有一天会统治

43、世界。答案是不可能,过度捕捞和环境污染也对它们的数量会产生很大的影响。【12题详解】细节理解题。由第一段“Several marine animals have declined as a result of overfishing and pollution.”可知,由于过度捕捞和污染,一些海洋动物数量已经减少了。故D选项正确。【13题详解】词义猜测题。由费二段,第三段“She points out that their population rise is due to the animals unique traits. The creatures can change their co

44、lor and body shape. They are fast-growing and live for only one or two years”可知,她指出,它们的数量增长是由于这些动物的独特特征。这些生物可以改变它们的颜色和体型。它们生长迅速,寿命只有一两年。所以通过上下文的语境可以判断出,第2段中带下划线的“trait”一词指的是feature“特征”。故B选项正确。【14题详解】细节理解题。由第三段“This allows them to adapt to changing environmental conditions more quickly than other mar

45、ine species,”可知,Doubleday说:“这使得它们比其他海洋物种更快地适应不断变化环境条件。所以根据Doubleday,头足类动物能够快速适应环境。故A选项正确。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,目前,由于过度捕捞和环境污染,很多海洋生物数量锐减,但是头足动物的数量却在不断的增加,有人很好奇他们是否有一天会统治世界。答案是不可能,过度捕捞和环境污染也对它们的数量会产生很大的影响。所以短文主要在围绕着“海洋动物面临的问题”而展开。故短文的最佳的标题为“海洋动物面临的问题”。故D选项正确。第二节:(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白

46、处的最佳选项。选项中有两项多余选项。ELife getting you down? Learn to bounce backThat which does not kill us makes us stronger. Nietzsche said. There are a number of ways that can get us through tough times, help us to bounce back and make us happier. _16_Find something you can control._17_ But taking small, positive

47、steps in any area of our life can have a ripple effect, enabling us to move forward in the problem area._18_As a species, we tend to focus on whats wrong rather than whats right. But we can benefit a lot from paying attention to whats going right. Psychologists have shown consciously focusing on the

48、se good things helps to increase our experience of positive emotions.Check your thinking._19_Leading psychologist Martin Seligman found that the way we interpret the causes of everyday setbacks can have a significant impact on our ability to cope and our physical health. He also showed we can learn

49、more resilient(有弹性的) thinking styles.Distract yourself.When we are trapped in a problem, it is hard to think creatively about ways to deal with it. It often helps to take time out from the things you are worrying about. _20_Not only does this give us a break from what were doing and our worries, its

50、 also great for our minds.A. Always do something that is right.B. Its true that there are lots of things we cant control.C. An effective way of taking time out is exercise.D. Next time you are feeling stressed or stuck, give them a try.E. Focus on whats right.F. Next time something goes wrong for yo

51、u, pause for a moment.G. The way we think can destroy our own resilience.【答案】16. D 17. B 18. E 19. G 20. C【解析】试题分析: 本文讲述如何生活中出现很多困难,如何进行解决。【16题详解】D考查对上下文的理解和推理判断能力。上文提到了有很多方法可以帮助我们度过困难,帮我们恢复弹性,而下文则是对这些方法的介绍,由此可知D选项内容Next time you are feeling stressed or stuck, give them a try.可以起到承上启下的作用,故选D。【17题详解】

52、B考查对上下文的理解和推理判断能力。本段标题是建议人们找一些自己可以控制的事情做,从中获得信心,再根据后句的转折可知B选项Its true that there are lots of things we cant control.内容符合语境,故选B。【18题详解】E考查对上下文的理解和总结概括能力。根据本段中focus on 、pay attention to等关键信息可以判断选E。而A选项侧重点是让人们去做正确的事情,不能作为小标题,故选E。【19题详解】G考查对上下文的理解和推理判断能力。根据段落小标题和下文内容可知本段讨论的是思维方式对人的影响,故选G。【20题详解】C考查对上下文的

53、理解和推理判断能力。前句内容是建议人们要学会从忧虑中走出来,后句提到这样做的好处,由此判断C选项内容An effective ways of taking time out is exercise.符合语境,故选C。考点 :七选五第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题的A、B、C、D四个选项中,选出适合填入对应空白处的最佳选项,并在答题卡上涂黑。In the palace of Rubyland there was a thief.No one knew who it was,but the only t

54、hing known about him was that he_21_ in the palace.The King decided to _22_ who it was,and he asked for help from a wise dwarf who was famed for his _23_The dwarf spent some days there,watching and listening,until there was another _24_ another ruby(红宝石)was stolen.The next day after breakfast the wi

55、se dwarf made all the _25_ inhabitants meet up together in the same room.The dwarf _26_them all one by one.But suddenly,one of the _27_ began coughing and crying,writhing and crying,and finally he _28_ to the floor.The dwarf explained that the food they had just eaten was _29_,and the only antidote(

56、解药) for this poison was hidden inside the ruby that had been stolen the _30_ night.And he expected that only the thief would be able to _31_ himself,because the poison was _32_ quick working.Gradually the coughs and groans spread around the whole room,and _33_ took hold of all present.All except one

57、 person.A footman quickly _34_ over to where he had hidden the ruby,from where he took the ruby,opened it and _35_the strange liquid inside to save his own life.In fact,the gardener was one of the dwarfs _36_,and the poison was just a kind of potion(药)prepared by the dwarf which could cause a few _3

58、7_ pains for a short while.Then the footman was _38_ by the guards and taken immediately to court.The King,grateful,generously rewarded the dwarf.When he asked the dwarf what his _39_ was,the dwarf smiled and said:“I only try to get the person _40_ the truth to reveal that truth.Anyone can deceive e

59、veryone,but no one can deceive themselves.”21. A. tookB. livedC. believedD. brought22. A. make outB. bring outC. find outD. take out23. A. intelligenceB. strengthC. heightD. weight24. A. thiefB. robberC. enemyD. stealing25. A. palaceB. courtC. countryD. city26. A. helpedB. askedC. comfortedD. tended

60、27. A. guardsB. thievesC. gardenersD. dwarfs28. A. fellB. diedC. killedD. drove29. A. pollutedB. poisonedC. cleanedD. destroyed30. A. followingB. darkC. previousD. warm31. A. leaveB. punishC. escapeD. rescue32. A. gentlyB. slightlyC. particularlyD. simply33. A. pleasureB. terrorC. happinessD. worry3

61、4. A. walkedB. SteppedC. ranD. moved35. A. boiledB. wavedC. drewD. drank36. A. assistantsB. enemiesC. sonsD. relatives37. A. smallB. gentleC. strongD. slight38. A. treatedB. beatenC. assistedD. arrested39. A. secretB. questionC. benefitD. strength40. A. refusingB. approvingC. objectingD. Knowing【答案】

62、21. B 22. C 23. A 24. D 25. A 26. B 27. C 28. A 29. B 30. C 31. D 32. C 33. B 34. C 35. D 36. A 37. C 38. D 39. A 40. D【解析】这是一篇记叙文。从前在Rubyland宫殿里经常发生盗窃案,为了找到小偷,国王派聪明的小矮人破案。小矮人以让人中毒的方式,迫使小偷用宝石自救。小偷终于被逮住了。【21题详解】考查动词辨析。A. took拿; B. lived居住; C. believed相信; D. brought带来。句意:没有人知道他是谁,大家只知道他住在宫殿里。由下文的“ the

63、 wise dwarf made all the palace inhabitants meet up together in the same room”可知,聪明的小矮人把所有的居住在宫殿的人聚集在同一间屋子里。所以这个贼就居住在宫殿中。故B选项切题。【22题详解】考查动词短语辨析。A. make out辨认出; B. bring out使显现;C. find out查明;D. take out拿出。句意:国王决定查明这个人是谁,于是他向一个以聪明著称的小矮人求助。国王要查出谁是贼,才会找小矮人来帮忙,盗贼才会被抓到。故C选项切题。【23题详解】考查名词辨析。A. intelligence

64、智慧;B. strength力量;C. height高度;D. weight重量。句意:国王决定查出这个人是谁,于是他向一个以智慧著称的小矮人求助。由“a wise dwarf”可知,这个小矮人因智慧著称。故A选项切题。【24题详解】考查名词辨析。A. thief贼;B. robber抢劫犯;C. enemy敌人;D. stealing偷窃。句意:小矮人在那里呆了好几天,观察着,倾听着,直到又一起盗窃案发生-一颗红宝石被偷。由下文“another ruby(红宝石)was stolen”可知,盗窃案再次发生。故D选项切题。【25题详解】考查名词辨析。A. palace宫殿;B. court法庭

65、;C. country国家;D. city城市。句意:第二天早上,聪明的小矮人把所有居住在宫殿的人聚集在在同一间屋子里。由前文“In the palace of Rubyland there was a thief.”可知,宫殿内有贼,所以询问自然是询问居住在宫殿内的人。故A选项切题。【26题详解】考查动词辨析。A. helped帮助;B. asked问;C. comforted安慰;D. tended 易于。句意:小矮人一个一个地询问他们。把他们聚集在一起目的,就是要一个个询问相关的情况,以此找出谁是贼。故B选项切题。【27题详解】考查名词辨析。A. guards 警卫;B. thieves

66、贼;C. gardeners 园丁;D. dwarfs 矮子。句意:但突然,一个园丁开始咳嗽,身体扭动,发出呻吟声,最后他倒在地上。由下文“the gardener was one of the dwarfs assistant”可知,倒在地上的是小矮人助手假办的园丁。故C选项切题。【28题详解】考查动词辨析。8. A. fell 掉下;B. died死;C. killed杀死;D. drove 驾驶。句意:但突然,一个园丁开始咳嗽,身体扭动,发出呻吟声,最后他倒在地上。根据常识可以判断出,中毒肯定会倒在地上。故A选项切题。【29题详解】考查动词辨析。A. polluted污染;B. pois

67、oned下毒;C. cleaned打扫;D. destroyed毁坏。句意:小矮人解释说他们刚吃的食物被下了毒,而唯一的解毒药就藏在前一天晚上被偷走的红宝石里。由下文“this poison”可知,他们刚吃的食物被下了毒。故B选项切题。【30题详解】考查形容词辨析。A. following 接下来的;B. dark黑暗的;C. previous以前的;D. warm温暖的。句意:小矮人解释说他们刚吃的食物被下了毒,而唯一的解毒药就藏在前一天晚上被偷走的红宝石里。由“The next day”可知,这是红宝石被盗的第二天,那么红宝石被盗发生在前一天晚上。故C选项切题。【31题详解】考查动词辨析。

68、A. leave离开;B. punish惩罚;C. escape逃脱;D. rescue 拯救。句意:他预料只有小偷才能救他自己的命,因为毒药见效地特别快。这是小矮人设下的计谋,所以他预料到了只有小偷才能救他自己的命。故D选项切题。【32题详解】考查副词辨析。A. gently温柔地;B. slightly轻微地;C. particularly特别地;D. simply简单地。句意:他预料只有小偷才能救他的命,因为毒药见效特别地快。只有毒药见效特别地快,才会让小偷迅速去取红宝石。故C选项切题。【33题详解】考查名词辨析。A. pleasure愉快;B. terror恐怖;C. happines

69、s 快乐;D. worry。句意:阵阵咳嗽和呻吟声传遍了整个房间,在场的人都吓坏了。药效发作了,导致阵阵咳嗽和呻吟声传遍了整个房间。所以在场的人都吓坏了。故B选项切题。【34题详解】考查动词辨析。A. walked走;B. stepped 迈步;C. ran跑;D. moved移动。句意:一个仆人很快就跑到他藏珠宝地方,从那里拿出了一颗红宝石,打开了它,喝了里面奇怪的液体,从而挽救了他的生命。因为药效发作的快,阵阵咳嗽和呻吟声传遍了整个房间,在场的人都吓坏了,所以小偷要快速地找到解药。所以ran“跑”符合句意。故C选项切题。【35题详解】考查动词辨析。A. boiled使煮沸;B. waved

70、挥动;C. drew 描摹;D. drank喝。句意:一个仆人很快就跑到他藏珠宝的地方,从那里拿出了一颗红宝石,打开了它,喝里面奇怪的液体,从而挽救了他的生命。由“liquid”可知, drank“喝”符合句意。故D选项切题。【36题详解】考查名词辨析。A. assistants助手;B. enemies敌人;C. sons儿子;D. relatives亲属。句意:至少他是这么认为的,因为园丁实际上是小矮人的助手之一,而毒药只不过是小矮人配制的一种药剂,能在短时间内引起剧烈的疼痛。倒在地上的园丁实际上是小矮人的助手,目的是证明被下了毒,从而迫使小偷用宝石自救,抓到小偷。故A选项切题。【37题详

71、解】考查形容词辨析。A. small小的;B. gentle温柔的;C. strong强壮的,剧烈的D. slight 少量的。句意:至少他是这么认为的,因为园丁实际上是小矮人的助手之一,而毒药只不过是小矮人配制的一种药剂,能在短时间内引起剧烈的疼痛。短时间内引起强烈的疼痛,才能让小偷相信,中毒是真的。故C选项切题。【38题详解】考查动词辨析。A. treated对待;B. beaten打;C. assisted帮助;D. arrested逮捕。句意:这个仆人立即被警卫逮捕并被告上法庭。小偷被找到后,一定是会被逮捕的。故D选项切题。【39题详解】考查名词辨析。A. secret秘密;B. qu

72、estion问题;C. benefit好处;D. strength力气。句意:当他问小矮人他的秘密是什么时,小矮人微笑着说:“我只想让知道真相的人揭露真相”。一直困扰国王的盗窃案,却被小矮人解决了,所以国王要问问这里的秘密是什么。故A选项切题。【40题详解】考查动词辨析。A. refusing拒绝;B. approving同意 ;C. objecting 反对;D. knowing。句意:当国王问小矮人他的秘密是什么时,小矮人微笑着说:“我只想让知道真相的人揭露真相”。由整个故事可知,是小偷偷的东西,在小矮人的计谋下,自己又把自己出卖了。所以矮人微笑着说:“我只想让知道真相的人揭露真相”。故D

73、选项切题。第II卷第三部分:英语知识运用 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式(有提示词的空格不得多于3个词;没有提示词的空格只能填一个词)。When Mr.Wang, a Chinese calligraphy(书法)master and painter, invited me to his studio, I got extremely_41_ (delight) . What a treat!His apartment doubles as his studio, _42_ he creates calligraphy wo

74、rks and paintings as well. The living room has a long desk with a collection of_43_ (brush)of varying sizes, two big ink pots and a pair of paper weights.Mr.Wang showed his latest work,a scroll(卷轴)of the Great Wall at Badaling _44_ (wind) its way along the steep hills, which _45_ (recognize) as a Wo

75、rld Heritage Site by the United Nations in 1987. The beauty of the seven-meter-long scroll painting was beyond _46_ (describe).He told me someone had offered a large amount of money for the painting,but he refused _47_(part) with it as he wanted to donate to the National Museum.After that, Mr.Wang i

76、nvited me to practice calligraphy, and it was the first time that I had _48_(true) experienced the beauty of the line. It was then_49_ I noticed Mr.Wang appeared to have a healthy body. I wondered if practicing calligraphy kept him so fit. Whether that is true, one thing is certain; as Mr.Wang put_5

77、0_, “Only do one thing and do it well-thats the secret to success”【答案】41. delighted 42. where 43. brushes 44. winding 45. was recognized 46. description 47. to part 48. truly 49. that 50. it【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文叙述了作者被中国书法大师、绘画大师王先生邀请去他的画室,作者看到了王先生的作品。作者还被邀请练习书法,这是作者第一次真正体会到线条的美。王先生告诉作者成功的秘诀:只做一件事,并把它做好

78、。【41题详解】考查形容词。句意:当中国书法大师、绘画大师王先生邀请我去他的画室时,我非常地高兴。分析句子可知,本句为主系表结构,为I,所以形容词为填delighted。以后缀 ed结尾的形容词通常用于说明人,不用于说明事物。故填delighted 。【42题详解】考查关系副词。句意:他的公寓兼作他的工作室,在那里他创作书法作品和绘画。分析句子可知,studio为先行词,在后面的定语从句中做地点状语,所以关系副词为where。故填where。【43题详解】考查名词复数。句意:客厅里有一张长桌,上面放着大小不一的刷子、两个大墨水瓶和一对纸秤。brush为可数名词,其前无任何修饰成分,所以应用该词

79、的复数形式。故填brushes。【44题详解】考查现在分词。句意:王先生展示了他最新的作品,一幅八达岭长城的卷轴,长城蜿蜒在陡峭的山坡上,1987年长城被联合国确认为世界文化遗产。分析句子可知,the Great Wall at Badaling与wind在逻辑上是主动关系,所以用现在分词winding。故填winding。【45题详解】考查一般过去时的被动语态。句意:王先生展示了他最新的作品,一幅八达岭长城的卷轴,长城蜿蜒在陡峭的山坡上,1987年长城被联合国确认为世界文化遗产。分析句子可知,the Great Wall为先行词在which引导的非限制性定语从句作主语,且与谓语recogni

80、ze为被动。由“in 1987”可知,定语从句为一般过去时。故填was recognized。【46题详解】考查名词。句意:这幅七米长的卷轴画美得无法形容。beyond为介词后接名词description。故填description。【47题详解】考查动词不定式。句意:他告诉我有人出一大笔钱买这幅画,但他拒绝卖掉画,因为他想把它捐给国家博物馆。refuse to sth “拒绝做某事”为固定短语。故填to part。【48题详解】考查副词。句意:那之后,王先生邀请我练习书法,这是我第一次真正体会到线条的美。truly为副词修饰动词experience故填 truly。【49题详解】考查强调句。

81、句意:就在那时,我注意到王先生的身体很健康。分析句子可知,本句为强调句。其结构为:It is (was)+被强调部分(主语、宾语或状语)+who (that).故填that。【50题详解】考查代词。句意:正如王先生所说,“只做一件事,把它做好这就是成功的秘诀” as sb. put it“正如某人所说”,it指代的是后面的直接引语。故填 it。【点睛】定语从句中关系词的选择可考虑以下三点:(1) 一看先行词的意义,即分清先行词是指人、指物、时间、地点还是原因(如指物时不能用who或whom,指人时通常不用which等。(2) 二看关系词的句法功能,即分清关系词是担任什么句子成分,是作主语还是宾

82、语、是作定语还是状语等(如作定语通常用whose,有时也用which;作状语要用when, where, why。(3) 三看定语从句的种类,即分清是限制性定语从句还是非限制性定语从句(如that和why通常不引导非限制性定语从句。分析小题2的句子可知,studio为先行词,在后面的定语从句中做地点状语,所以关系副词为where。故填where。第四部分:写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题: 每小题1分,满分10分)51.下面短文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(), 并在其下面写出该加的词。删除

83、:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下面划一横线,并在该词下面写出改正后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。My family took an amazed trip to the northwest last summer. At the first ,we flew to Lanzhou but then visited the famous Iron Bridge there.We also tasted Lanzhou beef noodles, which were the most delicious noodle

84、s I had never had. Two days late, we went to the Mogao caves on the Silk Road. That impressed me most was the fantastic wall paintings. Finally,we reach our final destination,the Qinghai Lake,surrounded by mountains. The scenery was unbelievable beautiful. We found volunteers collecting rubbishes al

85、ong the bank and we joined them too. Only then I realize we could make a difference to our environment.【答案】【解析】【分析】这是一篇记叙文。短文叙述了去年夏天作者一家人去中国西北旅行的所见,所感。【详解】第一处:考查形容词。句意:去年夏天,我们全家去西北部进行了一次奇妙的旅行。以后缀 -ing 结尾的形容词主要用于说明事物,表示事物的性质或特征。所以trip应由amazing来修饰。amazed故改成amazing。第二处:考查删除多余词。句意:首先,我们飞往兰州,然后参观了那里著名的铁桥

86、。at first “首先”为固定短语。故去掉the。第三处:考查连词。句意:首先,我们飞往兰州,然后参观了那里著名的铁桥。分析句意可知,前后动作为并列关系,所以用and来连接。but故改成and第四处:考查副词。句意:我们还品尝了兰州牛肉面,这是我吃过的最美味的面条。分析句意可知,兰州牛肉面,这是作者吃过的最美味的面条。故never改成ever。第五处:考查副词。句意:两天后,我们参观了丝绸之路上的莫高窟。later“以后”符合句意,而late“晚地,迟地”不符合句意。故late改成later。第六处:考查连接代词。句意:给我印象最深的是那些奇妙的壁画。分析句子可知,本句为主语从句,在主语从

87、句中,缺少主语,所以用what作impress的主语。故That改成What。第七处:考查一般过去时。句意:最后,我们到达了我们的最终目的地,被群山环绕的青海湖。由“last summer”可知,本句为一般过去时,所以谓语动词为reached。故reach改成reached。第八处:考查副词。句意:景色及其美。unbelievably为副词修饰形容词beautiful。unbelievable故改成unbelievably。第九处:考查名词。句意:我们发现志愿者在河边捡拾垃圾,我们也加入了他们。rubbish为不可数名词。故rubbishes改成rubbish。第十处:考查部分倒装句。句意:直

88、到那时我才意识到我们能做一些对环境有影响的事情。当一个状语受副词only的修饰且置于句首时,其后用部分倒装。且本句为一般过去时。故then后加did 。【点睛】关于-ing形容词与-ed形容词的区别。1. 以后缀 ed结尾的形容词(如ashamed, delighted, excited, frightened, interested, moved, pleased, surprised, worried等)通常用于说明人,不用于说明事物,即使它们所修饰的名词是事物,那它们指的也是与该事物相关的人2. 以后缀 -ing 结尾的形容词(如delighting, exciting, frighte

89、ning, interesting, moving, surprising, worrying 等)主要用于说明事物,表示事物的性质或特征,若用它们说明人,则表示此人具有此性质或特征。分析小题1的句子可知,trip应由形容词amazing来修饰。以后缀 -ing 结尾的形容词主要用于说明事物,表示事物的性质或特征。amazed故改成amazing。第二节 书面表达(满分25分)52.假如你是李华,你校将举行高中生中华古诗词大赛。留学生Alice一直对中国文化和诗歌感兴趣,请你写信告知她这个消息,并邀请她一起参加。内容如下:1.比赛时间和地点:下周五下午三点,学校学术报告厅。2.比赛的目的和意义

90、。3.邀请她参加。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节, 以使行文连贯。3中华古诗词大赛Chinese Ancient Poetry Contest 学术报告厅Lecture HallDear Alice,Im Lihua._Yours,Lihua【答案】Dear Alice,Im Lihua. Here is good news that a Chinese Ancient Poetry Contest for high school students is to be held in our school. Im delighted to share something re

91、levant to it.The contest will be scheduled for next Friday afternoon at three oclock,lasting around two hours in the Lecture Hall of our school. The attractive event is aimed to arouse students interest in Chinese culture and popularize Chinese poetry. As you know ,such event not only can convey gre

92、at wisdom through classic ancient poems but also help take a close look at Chinese language for the young learners. Since you are obsessed with Chinese culture,especially Chinese ancient poetry ,I sciencely invite you to attend the significant activity.Dont miss the precious chance to be exposed to

93、Chinese traditional culture. I firmly believe you will benefit a lot. Im looking forward to seeing you.Yours,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文,要求写一封信。【详解】第一步:审题。审题的目的是获取重要信息。通过审题我们可以确定几个方面的信息。第一,1.比赛时间和地点:下周五下午三点,学校学术报告厅。2.比赛的目的和意义。3.邀请她参加。第二,人称为第一人称、第二人称和第三人称。第三,时态以一般现在时为主,兼用一般将来时。第二步:布局段落,确定主要段落,次要段落,段落数量。这篇写

94、作段落数量为三段。第一段,学校将举办一场高中学生中国古诗词比赛。很高兴与Alice分享一些相关的信息。第二段,1.比赛时间和地点:下周五下午三点,学校学术报告厅。2.比赛的目的和意义。3.邀请她参加。第三段,表达期望。第三步:确定关键词汇和短语: benefit, share , Chinese Ancient Poetry Contest,be delighted to do sth, be scheduled for, next Friday afternoon at three oclock, in the Lecture Hall of our school, arouse stude

95、nts interest, Chinese culture, popularize Chinese poetry, convey great wisdom, classic ancient poems ,be obsessed with, Chinese ancient poetry, attend the significant activity, be exposed to。第四步:确定较为高级的句子:that引导的同位语从句Here is good news that a Chinese Ancient Poetry Contest for high school students is

96、 to be held in our school. As引导的定语从句As you know ,such event not only can convey great wisdom through classic ancient poems but also help take a close look at Chinese language for the young learners. Since引导的原因状语从句Since you are obsessed with Chinese culture,especially Chinese ancient poetry ,I sincer

97、ely invite you to attend the significant activity. that 引导的宾语从句I firmly believe you will benefit a lot。第五步:注意书写,保持卷面整洁,避免划线,乱擦。【点睛】文章思路清晰,语言规范,段落整齐,语篇连贯,层次清晰。使用了较为高级的句式:that引导的同位语从句Here is good news that a Chinese Ancient Poetry Contest for high school students is to be held in our school. As引导的定语从句

98、As you know ,such event not only can convey great wisdom through classic ancient poems but also help take a close look at Chinese language for the young learners. Since引导的原因状语从句Since you are obsessed with Chinese culture,especially Chinese ancient poetry ,I sincerely invite you to attend the significant activity. that 引导的宾语从句I firmly believe you will benefit a lot。高级句式的应用提升了写作的档次,整个短文显示出了作者高水平的英语表达能力。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1