1、提分专练(十三).完形填空We would all love to learn how to be happy. And sometimes, the _1_ comes from a surprising place.There was an anthropologist (人类学家) who had been studying the habits and _2_ of a remote African tribe. He had been _3_ in the village for _4_ some time and the day before he was to return ho
2、me, he put together a gift basket filled with delicious fruits from around the region and _5_ it in a piece of cloth. He placed the basket under a tree and then he _6_ the children in the village.The man drew a _7_ in the dirt, looked at the children, and said, “When I tell you to _8_, run to the tr
3、ee and _9_ gets there first will win the basket of the fruits.” When he told them to run, they all _10_ each others hands and ran together to the tree. Then they _11_ together around the basket and enjoyed their _12_ as a group.The anthropologist was _13_. He asked why they would all go together whe
4、n one of them could have won all the fruits for himself or herself. A _14_ girl looked up at him and said _15_,“How can one of us be happy if all the other ones are _16_?”Years later, the wellknown South African activist Desmond Tutu would describe the little girls _17_ process by using the word “ub
5、untu”, which means “I am because _18_ are.” People in that tribe believe that a person is a person through other people. Happiness is the _19_ of combining what we love to do _20_ what others love.语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。一位人类学家为了研究一个遥远的非洲部落的文化,让村里的孩子比赛去争放在树下的一篮水果,结果孩子们手拉手一起跑到树下,共享篮子里的水果。快乐是什么?大家都快乐才是真的快乐!1A
6、.determinationBsolutionCdesign Dconsideration解析:选B上文提到我们都想知道怎样才会快乐。根据语境可知,空格处应指这一问题的答案。B项意为“答案,解决方法”,符合语境。A项意为“决心”;C项意为“设计”;D项意为“考虑”。2A.culture BdifferenceCorigin Ddiversity解析:选A根据并列连词and可知,空格处与habits为两个并列名词,指这个人类学家研究的是一个遥远的非洲部落的习惯和文化。A项意为“文化,习俗”,符合语境。B项意为“不同,差别”;C项意为“起源”;D项意为“多样性”。3A.surviving Bsea
7、rchingCresearching Dwandering解析:选C根据上一句“There was an anthropologist (人类学家) who had been studying the habits .”可知,这位人类学家在村子里进行研究。C项意为“研究,调查”,符合语境。A项意为“幸存”;B项意为“搜查”;D项意为“徘徊,漫游”。4A.quite BstillCeven Djust解析:选A此处应指这位人类学家在村子里调查了相当长的一段时间。A项意为“相当”,符合语境。B项意为“仍然”;C项意为“甚至”;D项意为“正好,仅仅”。5A.decorated BfixedCwrap
8、ped Dtied解析:选C根据空格后的“in a piece of cloth”可知,此处应指这位人类学家用一块布把装满水果的礼品篮包起来。C项意为“包上,裹住”,符合语境。A项意为“装饰”;B项意为“安装,固定”;D项意为“系,绑”。6A.picked up Bcalled upCcleared up Dgathered up解析:选D根据下文可知,这位人类学家应是把村子里的孩子叫到一起。D项意为“使聚集,使聚拢”,符合语境。A项意为“捡起,接人”;B项意为“打电话,使想起”;C项意为“整理,(天)转晴,清除对某事的疑虑”。7A.line BpictureCsymbol Dsign解析:选
9、A根据下文中的“run to the tree”可知,这位人类学家让所有的孩子站在同一起跑线上,所以他在地上画了条线。A项意为“线,线条”,符合语境。B项意为“图画,相片”;C项意为“符号,象征”;D项意为“标记,信号,手语”。8A.depart BescapeCstart Dprepare解析:选C上文提到画了起跑线,所以此处这位人类学家应是说“当我说开始时,你们就开始往那棵树下跑”。C项意为“开始”,符合语境。A项意为“起程,离开”;B项意为“逃跑”;D项意为“准备”。9A.whatever BwhoeverCwherever Dwhenever解析:选B根据上文人类学家让孩子们赛跑可知,
10、先到达那棵树下的人无论是谁都将赢得那篮水果。空格处引导主语从句,并在从句中作主语,表示“无论谁”。B项意为“无论谁”,符合语境。A项意为“无论什么”;C项意为“无论哪里”;D项意为“无论何时”。10A.held BshookCdragged Dpushed解析:选A由下文中的“ran together to the tree”可知,孩子们应是相互牵着手,一起跑到了那棵树下。A项意为“抓住,握住”,符合语境。B项意为“摇动”;C项意为“拖动”;D项意为“推”。11A.lay BsatCplayed Dunited解析:选B此处应指孩子们围着礼品篮一起坐下。B项意为“坐”,符合语境。A项意为“躺”
11、;C项意为“玩耍”;D项意为“团结,联合”。12A.service BeffortCexperience Dtreat解析:选D上文讲到孩子们手拉手一起跑到了树下,围着礼品篮坐下,所以此处指他们一起享受款待。D项意为“款待,招待”,符合语境。A项意为“服务”;B项意为“努力”;C项意为“经验,经历”。13A.excited BashamedCshocked Dannoyed解析:选C这位人类学家本来想让孩子们赛跑,看谁能得到这篮水果,结果看到孩子们一起手拉手跑到树下,一起享受水果,他应该会很震惊。C项意为“震惊的,吃惊的”,符合语境。A项意为“兴奋的”;B项意为“惭愧的,羞耻的”;D项意为“生
12、气的,恼怒的”。14A.troublesome BcrazyCnoisy Dyoung解析:选D根据下文“the little girls”可知,此处是一位小女孩。D项意为“年轻的,年纪小的”,符合语境。A项意为“麻烦的,讨厌的”;B项意为“疯狂的”;C项意为“吵闹的”。15A.innocently BconfusedlyCpitifully Dhopefully解析:选A根据小女孩说的话“如果其他人都伤心,我们当中的一个人怎么会开心呢?”可知,小女孩天真无邪。A项意为“天真无邪地”,符合语境。B项意为“困惑地”;C项意为“可怜地”;D项意为“有希望地”。16A.curious BsadCsi
13、lent Dgreedy解析:选B此处应指小女孩说:“如果其他人都伤心,我们当中的一个人怎么会开心呢?”空格处与happy应是对应关系。B项意为“伤心的”,符合语境。A项意为“好奇的”;C项意为“寂静的,无声的”;D项意为“渴望的,贪婪的”。17A.study BgrowthCanalysis Dthought解析:选D由上文小女孩说的话可知,此处应指这位小女孩的想法。D项意为“思想,思考”,符合语境。A项意为“学习,研究”;B项意为“生长,发展,增加”;C项意为“分析”。18A.you BtheyCwe Dall解析:选C由上文小女孩的说法“如果其他人不快乐,我们中的一个人怎么会快乐呢?”可
14、知,“ubuntu”的意思应是“我在因我们同在”。故选C。19A.direction BsecretCtruth Dresult解析:选D句意:幸福是我们喜欢做的事情与别人喜欢做的事情相结合的结果。D项意为“结果”,符合语境。A项意为“方向”;B项意为“秘密”;C项意为“真理,真相”。20A.with BinCto Dfor解析:选A句意:幸福是我们喜欢做的事情与别人喜欢做的事情相结合的结果。combine . with .是固定搭配,意为“把和相结合”。故选A。.任务型阅读(2019苏北四校联考)Looking back at my younger years, I am sometimes
15、 amazed at how life has turned out. Nothing is exactly what I had originally planned for. The only thing that stays the same is who I am, my values, and my interests. If I could go back in time and hang out with my younger self for a day, heres what I would tell her.1Everything happens for a reason.
16、Without mistakes and failure, you would never have learned. Without pain, you would never have grown. So dont stress or think that life is unfair because everything happens for a reason. And only time will tell what it will teach us.2Focus on one thing at a time. You can have it all but not all at o
17、nce.It is not surprising that many of us are doing too many things at once. We need to make ends meet. But if you are working three jobs at a time, it is not likely that you will succeed at any of them. You have to keep your eyes on the big picture. You have to ask yourself what exactly you want to
18、achieve for the next 10 years. Focus on one thing at a time. Achieve your goals one by one.3You can plan in advance, but your plan will definitely change when the time comes.You can plan in advance because sometimes planning in advance can give you a clearer direction of where you want to go. Howeve
19、r, plans will almost always change, so be prepared!4Trust your instincts (直觉)Dont worry too much about a decision you have to make. Just do what feels right. You know what you want. You might consult other people. But deep down, you know what you want. Do what makes you happy. Because at the end of
20、the day, even if you follow logic, you will want to quit and follow your heart.5Its okay to be unsure about your purpose in life.You might be graduating or have hit a turning point with your career. You might feel a bit lost and unsure of where to go. Its okay. Go out there and try as many different
21、 things as you can. Dont ever feel like youre wasting your time. Enjoy the journey. Dont rush. Every little path will lead you somewhere. And looking back, you will be able to connect the dots. It will all make sense.6Dont try too hard with people.Dont worry if you feel like its hard to make new fri
22、ends. Just be yourself and be as open as you can. It might take a while until you find new best friends and a mate for life, but when you do, you will know it. Its not hard work. So, just do your thing and be yourself.A letter to my younger selfIntroductionMy values and interests stay the same even
23、when life always offers me (1)_ results.Everything happens for a reason.Mistakes, failure and sufferings help us learn and grow. So dont question the (2)_ of life.Everything comes in to (3)_ a purpose and time will give us answers eventually.Focus on one thing at a time.In order to make a (4)_, peop
24、le have to do too many things at once, but many of them are not likely to succeed in this way.You need to have a(n) (5)_ plan for your future.Dont be afraid of changes.You can plan (6)_ but make sure that you get prepared for the change.Follow your (7)_Find out what you really want and do it firmly.
25、Its OK to be unsure about your purpose of life.If you cant see your future (8)_, its not a waste of time going out and trying as many different things as you can.Whatever little things you do, when you connect the dots years later, you will see the (9)_ hidden behind them.Dont try too hard with peop
26、le.Be (10)_ when you cant find your new best friends or a mate for life. Things happen when they are going to happen. So be yourself.答案:1.unexpected/amazing/surprising/astonishing2unfairness3.serve4.living5.longterm6ahead/beforehand7.instincts/heart8.clearly9point/meaning/sense10.patient/calm.书面表达请认
27、真阅读下面图文,并按照要求用英语写一篇150词左右的文章。Each week, we provide a cartoon in need of a caption. You, the reader, submit a caption, we choose three finalists, and you vote for your favorite. Caption submissions for this weeks cartoon, by Paul Noth, must be received by Sunday, March 22nd. The finalists in the Marc
28、h 9th contest appear below. We will announce the winner, and the finalists in this weeks contest, in the April 6th issue. The winner receives a signed print of the cartoon. Any resident of the United States, Canada (except Quebec), Australia, the United Kingdom, or the Republic of Ireland age eighte
29、en or over can enter or vote. To do so, and to read the complete rules, visit contest newyorker. com. (THE NEW YORKER, March 23rd)THE FINALISTS“This looks like a good place to set up camp.”Andrew Vuilleumier, New York City“This town isnt big enough for anyone.”Ilan Moskowitz, Tenafly, N. J.“Are you
30、sure he said high tide?”Alison Green, New York CityTHIS WEEKS COMPETITION“_”写作内容1用约30个单词概述大赛的主要内容;2从左侧漫画下方三则图片配词中选出你最喜欢的一句,并说明理由;3简述你对右侧漫画的理解,并为之写一句图片配词。参考范文:The New Yorker has started a cartoon caption competition, in which it picks out three finalists. Those who want to enter it or vote can obtain
31、 more information from its website.When it comes to this weeks finalists, Id like to show a preference to Andrews. There exists great humour in his caption, which makes a joke about the limited space the man in the cartoon can find. Meanwhile, the sharp contrast between the mans intention to camp an
32、d the harsh reality accurately reflects the mass human destruction of nature. The caption writer has expressed his concern about the environmental problems in a smart way.This weeks cartoon is rather interesting. A caged bird has aroused much curiosity among others living in nature. Personally, I will caption the cartoon “Look, we have a pet!” because I really believe we should be friends with animals rather than keeping them as pets.