1、Module 3 Interpersonal RelationshipFriendship高考题型分组训练阅读理解板块训练重细节,练速度(限时:25分钟).阅读理解A(2018江西南昌二模)Imagine walking through an ancient city, then climbing a gate tower to take in a wonderful view of the city and its more than 600yearold walls. You can hear the citys heartbeat in the air. This is the Anci
2、ent City of Pingyao in Shanxi Province, a place that should definitely be on your travel route if you enjoy history or ancient architecture since its origins can be traced back to more than 2,700 years ago.Located in the center of Shanxi Province, Pingyao is the hometown of Jin merchants, a group of
3、 merchants who actively dominated(支配) a booming commodity market throughout China for more than 500 years, especially during the Ming and Qing dynasties. After the founding of the Peoples Republic of China in 1949, the citys agriculture and manufacturing industries developed rapidly. Following China
4、s reform and opening up since 1978, Pingyao struggled with the transition from a managed economy to the current marketoriented economy. During this time, the city government sought out new ways to break through, this economic bottleneck.Finally in the winter of 1997, opportunity came knocking. Throu
5、gh the efforts of the city government, Pingyao earned its place on the UNESCO World Heritage list, which caused the entire world to take notice of the city.Since the citys fame has risen, locals in Pingyao have deepened their understanding of the conservation efforts preserving the historical relics
6、 in their hometown. Meanwhile the city administration has continued to upgrade itself through a strategy that follows the pillars of “conservation, entrepreneurship, development and protection”Currently, the city is focusing on establishing a sustainable industry that will enable it to continue to g
7、row while also protecting its relics and introducing them to the world.语篇解读:本文按时间顺序介绍了平遥古城的发展变化。1What does the underlined word “transition” in Paragraph 2 probably mean?ATranslation. BSpread.CRange. DChange.解析词义猜测题。根据第二段中的“Following Chinas reform and opening up since 1978, Pingyao struggled with the
8、 transition from a managed economy to the current marketoriented economy.”可知,改革开放之后,平遥努力从计划经济转变为市场经济。由此可猜测,transition的意思是“转变”,故D选项正确。答案D2What contributed to Pingyaos popularity around the world?AThe city governments hard work.BThe official recognition by the UNESCO.CThe development of Pingyaos econo
9、my.DThe ancient architecture in the city.解析细节理解题。根据第三段中的“Through the efforts of the city government, Pingyao earned its place on the UNESCO World Heritage list, which caused the entire world to take notice of the city.”可知,通过市政府的努力,平遥被列入联合国教科文组织世界遗产名录,这引发了全世界对平遥的关注。由此可知,得到联合国教科文组织的认可是使平遥受到全世界欢迎的原因。答案
10、B3What measure is taken to further develop the city?ACombining economy with cultural protection.BConstructing more modern buildings.CLearning from other cities in the world.DEstablishing manufacturing industries.解析细节理解题。根据最后一段中的“Currently, the city is focusing on establishing a sustainable industry
11、that will enable it to continue to grow while also protecting its relics and introducing them to the world.”可知,目前,平遥正在努力建立可持续发展的产业,该产业使得平遥可以持续发展,同时又可以保护它的遗产,让这些遗产被全世界人民了解。答案A4How is the text developed?ABy giving examples. BBy following time order.CBy listing reasons. DBy raising questions.解析推理判断题。根据
12、第二段中的“in 1949, since 1978”,第三段中的“in the winter of 1997”,第四段中的“Since the citys fame has risen”和最后一段中的“Currently”可知,本文按时间顺序介绍了平遥的发展变化。答案BB(2018全国卷)While famous foreign architects are invited to lead the designs of landmark buildings in China such as the new CCTV tower and the National Center for the P
13、erforming Arts, many excellent Chinese architects are making great efforts to take the center stage.Their efforts have been proven fruitful. Wang Shu, a 49yearold Chinese architect, won the 2012 Pritzker Architecture Prizewhich is often referred to as the Nobel Prize in architectureon February 28. H
14、e is the first Chinese citizen to win this award.Wang serves as head of the Architecture Department at the China Academy of Art(CAA). His office is located at the Xiangshan campus (校园) of the university in Hangzhou, Zhejiang Province. Many buildings on the campus are his original creations.The style
15、 of the campus is quite different from that of most Chinese universities. Many visitors were amazed by the complex architectural space and abundant building types. The curves(曲线) of the buildings perfectly match the rise and fall of hills, forming a unique view.Wang collected more than 7 million aba
16、ndoned bricks of different ages. He asked the workers to use traditional techniques to make the bricks into walls, roofs and corridors. This creation attracted a lot of attention thanks to its mixture of modern and traditional Chinese elements(元素). Wangs works show a deep understanding of modern arc
17、hitecture and a good knowledge of traditions. Through such a balance, he had created a new type of Chinese architecture, said Tadao Ando, the winner of the 1995 Pritzker Prize.Wang believes traditions should not be sealed in glass boxes at museums. “That is only evidence that traditions once existed
18、,” he said.“Many Chinese people have a misunderstanding of traditions. They think tradition means old things from the past. In fact, tradition also refers to the things that have been developing and that are still being created,” he said.“Today, many Chinese people are learning Western styles and th
19、eories rather than focusing on Chinese traditions. Many people tend to talk about traditions without knowing what they really are,” said Wang.The study of traditions should be combined with practice. Otherwise, the recreation of traditions would be artificial and empty, he said.语篇解读:文章主要讲述了49岁的中国建筑师
20、王澍于2012年获得被称为“建筑学界的诺贝尔奖”的普利兹克建筑奖这一全球建筑领域的最高荣誉奖项,这也是中国建筑师首次获得这一奖项。他在作品中将现代的与传统的中国元素相融合,让世界更了解中国,也让中国得到了世界的认可。5Wangs winning of the prize means that Chinese architects are _. Afollowing the latest world trendBgetting international recognitionCworking harder than ever beforeDrelying on foreign architec
21、ts解析推理判断题。文章第一段提到,虽然中国的很多地标性建筑,像新的中央电视台大楼和国家表演艺术中心等的设计都是出自著名的外国建筑师之手,但是许多优秀的中国建筑师也在努力站上这一舞台的中心。再由第二段第一句Their efforts have been proven fruitful.可知,国内建筑师的努力已硕果累累。又结合接下来文章对建筑师王澍首次问鼎普利兹克建筑奖的介绍可知,王澍荣获这一殊荣意味着中国的建筑师们也正在得到国际的认可。答案B6What impressed visitors to the CAA Xiangshan campus most?AIts hilly environm
22、ent. BIts large size.CIts unique style. DIts diverse functions.解析细节理解题。文章第三段介绍了王澍的办公室位于中国美术学院的杭州象山校区。据第四段第一句The style of the campus is quite different from that of most Chinese universities.可知,该校区的建筑风格很大程度上有别于中国大多数大学的校园。同时,第四段第二、三句都围绕这一校区的独特风格(unique style)展开具体描述。答案C7What made Wangs architectural de
23、sign a success?AThe mixture of different shapes.BThe balance of East and West.CThe use of popular techniques.DThe harmony of old and new.解析推理判断题。文章第六段主要描述了王澍的作品体现了对现代建筑和传统的深刻理解以及1995年普利兹克建筑奖获得者对王澍作品的评价通过平衡现代和传统,王澍创造了一种新型的中国建筑。由此及第五段最后一句可推断出王澍成功的关键在于他的风格,即融合传统与现代并达成二者的和谐。答案D8What should we do about C
24、hinese traditions according to Wang?ASpread them to the world.BPreserve them at museums.CTeach them in universities.DRecreate them in practice.解析细节理解题。文章第八段至第十段主要描述了王澍的设计理念。第八段中提到很多人误认为传统就是过去的旧事物,但事实上,那些发展中的以及正被创造的事物也可以被称为传统。第十段中提到王澍认为人们应在实践中去研究传统,否则传统的再创造就会变得虚假和空洞。答案D.七选五阅读填空(2018湖南衡阳一模)Improving y
25、our focus can make you a better student or employee as well as a happier and more organized person. _1_Create a clean environment. When its a task where you are seated at a desk, then you will need to clean the desk area and become more organized. Lets suppose you are trying to quit smoking. _2_ In
26、other words, on your quit date the house and car you occupy need to be “smokeless” in every way. No ashtrays, lighters, etc._3_ For example, if your intention is to be a nonsmoker then you are more likely to succeed hanging out in a local gym instead of a local bar. Choose the right place, and you c
27、an cut out the distractions you have control over and minimize the ones you cant stop completely.Focus on one task at a time.Though many people think that multitasking is a great way to accomplish goals more quickly and to get two or three things done at once, multitasking is actually harmful to you
28、r concentration. Occupied with many tasks, you may think youre getting more done. _4_ Therefore, work on getting just one thing done at a time and youll see that you get this done more quickly._5_ Do this in writing in outline form, and breaking down the steps can help your mind from not getting ove
29、rwhelmed.ASet small steps and short term goals.BCreate the environment to allow this to be possible.CMake a list of goals at the beginning of every day or week.DSelect a proper place where you are most likely to be able to focus.EIf you really want to get good grades, you should keep yourself from g
30、etting distracted.FHowever, it will harm your concentration not to put all of your focus and energy into only one task.GIf you want to improve your focus, you need to learn how to avoid distractions before accomplishing a task.语篇解读:文章给出了几种提高注意力,避免分心的建议。分别为:创造一个干净的环境;选择一个能让你集中注意力的地方;一次只专注于一项任务;设定小目标。
31、1解析本题位于首段段末,根据第二段首句Create a clean environment.“创造一个干净的环境”和第四段首句Focus on one task at a time.“一次只专注于一项任务”可知,此选项应为承上启下句,引出集中注意力、避免分心等具体举措,故选G项。答案G2解析本段主要是讲创造一个干净的环境。根据后文on your quit date the house and car you occupy need to be “smokeless” in every way. No ashtrays, lighters, etc.“在你戒烟的日子里,你的房子和汽车需要在各个方
32、面都无烟。没有烟灰缸、打火机等。”可知,B选项“创造这样的环境,使之成为可能”符合语意,故选B项。答案B3解析本题位于段首,应为集中注意力的另一建议。根据后文For example, if your intention is to be a nonsmoker then you are more likely to succeed hanging out in a local gym instead of a local bar.“例如,如果你的目标是做一个不吸烟的人,那么你在当地的健身房里锻炼比去当地的酒吧更可能成功实现目标”可知,D选项“应该选择一个你最有可能集中注意力的地方”是对后文的总
33、起,符合下文语境,故选D项。答案D4解析本段主要是讲“一次只专注于一项任务”。根据设空处前文Occupied with many tasks, you may think youre getting more done.“同时致力于多项任务,你可能认为你要做更多的事情。”可知,紧接着应为一个转折句。再根据后文“因此,一次只专注于一项任务,你会完成得更快。”可知,F项“然而,不把全部重点和精力放在一项任务上会让你集中不了注意力”,承上启下。故选F项。答案F5解析设空处位于段首。根据后文Do this in writing in outline form, and breaking down th
34、e steps can help your mind from not getting overwhelmed.“用提纲形式写下来并分解成小步骤,可以帮助你的大脑不至于崩溃。”可知,A选项“设定小步骤和短期目标”是对本段的总括,故选A项。答案A.短文改错(2018广东佛山顺德区教学质量检测)The structure of houses have changed a lot since the first hut was building in ancient times. I often imagine what houses in the future will like. I am su
35、re it will be greatly different from that they are today. First, houses in the future can adjust the room temperature with the changes of season. Second, they prevent waste by producing energy through their solar panels, that can be used to provide hot water in winter and cool air in summer. Beside,
36、 they can change their colors at any time to satisfy with their owners.In short, living in a future house will be amazed.答案The structure of houses changed a lot since the first hut was in ancient times. I often imagine what houses in the future will like. I am sure will be greatly different from the
37、y are today. First, houses in the future can adjust the room temperature with the changes of . Second, they prevent waste by producing energy through their solar panels, can be used to provide hot water in winter and cool air in summer. , they can change their colors at any time to satisfy their owners.In short, living in a future house will be .