1、高考题型规范练(二十三)高考题型规范练第90页选修8Module 3:阅读理解专项练.阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AStaff picksShining pop elementsAll the elements of great pop musicexciting songcraft,a commanding singer,and a band that plays with total commitmentare there and shining like diamonds on Waxahatchees
2、new album,Out in the Storm.In whats turning out to be a very impressive year for female bandleaders,writer/singer Katie Crutchfield and her rocking all-female band are on a roll.Track time changeIf youre tired from your international flight and trying to remember if the kids will still be awake for
3、a call or to schedule a conference call for work,the app Circa can help you keep track of time in many different locations.Itll give you one less thing to worry about.The app is $3.99 for iOS and free for Android users.“Finest” propaganda(宣传)The movie Their Finest set during World War,centers on the
4、 film division of the British Ministry of Information,where Catrin Cole(Gemma Arterton) is employed,making movies that appeal to woman.Film critic Peter Rainer writes that “the films best comic character is Ambrose Hilliard.performed with plenty of playful fun by that great scene-stealer(抢镜) Bill Ni
5、ghy.” Their Finest is available on DVD and Blu-ray.Fab Four favoriteFour Liverpudlians taught us that all you need is love.After reading Andrew Blauners In Their Lives:Great Writers On Great Beatles Songs,you may find that all you need is to find your own favorite Fab Four tune.Join nearly 30 creati
6、ve types,from Toure and Rosanne Cash to Jane Smiley and Roz Chast,as they dive into music,memories,and meaning,all to a backing Beatles beat.【语篇导读】本文是应用文。文章主要介绍了四款店员推荐的生活中各领域里的产品。1.What do we know about Katie Crutchfields band?A.It performs folk music.B.Its members are female.C.It is an overnight su
7、ccess.D.Its target audience is women.答案B解析细节理解题。根据第一部分中的最后一句可知,这支乐队的成员都是女性(all-female band)。2.What is the main function of the app Circa?A.To plan users overseas travel.B.To record users important meetings.C.To remind users of international calls.D.To tell world time across different places.答案D解析推理判
8、断题。根据第二部分中的“the app Circa can help you keep track of time in many different locations”可知,这款手机应用程序可以帮助用户在很多不同的地点跟踪时间。3.What can we know about Bill Nighy?A.He directed many war films.B.He played the male lead in Their Finest.C.He attracted more attention than other actors.D.He wrote the best character
9、 Ambrose Hilliard.答案C解析细节理解题。根据第三部分中的“performed with plenty of playful fun by that great scene-stealer Bill Nighy”可知,Bill Nighy是一位抢镜高手,他的表演会吸引观众的注意力。4.Who is probably a writer?A.Catrin Cole.B.Peter Rainer.C.Andrew Blauner.D.Katie Crutchfield.答案C解析推理判断题。根据最后一部分中的“After reading Andrew Blauners In Thei
10、r Lives:Great Writers On Great Beatles Songs”可知,Andrew Blauner是In Their Lives:Great Writers On Great Beatles Songs这本书的作者,因此他是一名作家。BCan modern life make you sick?Have you ever experienced the following surprising syndromes?Margarets friend is taking a new job in a faraway city.She wants to hold a far
11、ewell dinner party at her home.But she cant.Margaret suffers from CHAOS (Cant Have Anyone Over Syndrome).Her apartment is always messy and shes embarrassed by it.“My best friend gave me some good advice.He told me to get a maid,” she says.These days we get and receive so much information every day.P
12、eople call,text,and email us all day long and they expect quick responses from us.It can be very demandingand its making some people sick.They have information fatigue (疲劳) syndrome.There is so much information that they become paralyzed and cant think clearly.“I cant sleep at night because I worry,
13、” says Bahman,a college senior.“Its terrible.”Do you sometimes engage in “deskfast” (eating breakfast at your desk at work)?If your answer is “yes”,then you may suffer from hurry sickness.Hurry sickness is a straight forward name for another syndrome of modern life.“Im always rushing.I get headaches
14、 a lot.Taking aspirin seems to help,” says Mari,a company employee.Weve all complained about having too much work to do.Well,how about not having enough work?Underload syndrome is caused by having little or nothing to do at the office.You have to pretend that youre working.Steven works as a project
15、manager.“I can finish my work in about four hours,but Im afraid to say anything about it.I dont want to be assigned too much work!”If you were these people,how would you reduce your sufferings?【语篇导读】本文是议论文。文章向读者展示了现代生活带给人们的一些心理疾病居家杂乱症、信息疲劳症、匆忙症和动力不足综合症。5.What can we learn about Margaret?A.She is not
16、 a tidy person.B.She is going to take a new job.C.She is good at throwing a party.D.She is unwilling to accept others advice.答案A解析推理判断题。由第二段中的“Her apartment is always messy”可知,Margaret不是一个爱整洁的人。6.What do Bahman and Mari have in common?A.Both are full of energy.B.Both like working greatly.C.Both are
17、under great stress.D.Both always seem to be rushing.答案C解析细节理解题。由第三段和第四段描述Bahman和Mari所遭受的心理疾病fatigue syndrome和hurry sickness可知,他俩的共同点是压力大。7.Whats wrong with Steven?A.He is not well qualified for his job.B.He tries to stay away from pressure.C.He is too busy to have his own life.D.He lacks confidence
18、when working.答案B解析细节理解题。由倒数第二段Steven描述他的状态“I can finish my work in about four hours,but Im afraid to say anything about it.I dont want to be assigned too much work!”可知,Steven不愿承受压力。CAajibaichi Shaala isnt an ordinary school in India.The students at “grandmothers school” in the village of Fangane are
19、 elderly women who are getting the chance to learn to read.“I love going to school,” Kamal Keshavtupange,60,said as she washed clothes outside her home in the village,120 km east of the big city,Mumbai.Indias literacy rate (识字率) grew to 74 percent in the ten years to 2011,according to the latest stu
20、dy,but womens literacy continued to fall far behind the rate for men.About 65 percent of women were found to be able to read and write compared to 82 percent of men,according to the 2011 report.At Aajibaichi,afternoon classes in the one-room school are held six days a week for two hours.The lessons
21、are timed so the women can finish their housework,or their work in the fields,before having class.One of the few requirements is that all students are at least 60 years old.“My knees hurt,so I cant sit on the floor for long.Thats the only problem.But I still go every day,” said Kamal.Wearing pink sa
22、ris,their school clothes,the women walk every afternoon along village paths to their lessons.“First I finish all my housework,and then I go to school.Its good we have this in our village,” said 70-year-old Drupada Pandurangkedar.The women begin class with their prayers and then go into their lessons
23、,writing on stones to practice.The school uses teaching tools such as the alphabet painted on walls which can be read by students with poor eyesight.Many tools are made by the students.Sheetal Prakash More,their 30-year-old teacher,said she would like to see women in other villages receive the same
24、education.“Every other teacher teaches children.Only I have the opportunity to teach elderly women,” Sheetal said.“Its a great opportunity and Im very happy to teach them.”【语篇导读】本文是记叙文。印度的Aajibaichi Shaala学校专门招收60岁以上的女性,在不耽误她们做家务、农活的情况下教她们学习、识字,该学校深受当地年长女性的欢迎。8.What can we know about those women who
25、 attend Aajibaichi Shaala?A.They have a day off each week.B.They have to make teaching tools.C.They are mostly over 60 years old.D.They work in the fields after school.答案A解析细节理解题。由第三段中的“At Aajibaichi,afternoon classes in the one-room school are held six days a week for two hours.”可知,该学校一周上六天课。9.What
26、 can we learn from Kamals and Drupadas words?A.Most women are in poor health.B.“Grandmothers school” is popular.C.The school is strict with its students.D.Most women have trouble with their studies.答案B解析推理判断题。由第三段中的“But I still go every day”和第四段中的“Its good we have this in our village”可知,这些年长的女性即使身体不
27、好、家务繁多,依然到该学校上课,说明该学校非常受欢迎。10.What did Sheetal think of her work?A.Easy.B.Tiring.C.UnbearableD.Enjoyable.答案D解析推理判断题。由最后一段中的“she would like to see women in other villages receive the same education”和“Its a great opportunity and Im very happy to teach them.”可知,这份工作令Sheetal感到快乐。11.What can be a suitabl
28、e title for the text?A.The Oldest School in IndiaB.Womens Education in IndiaC.A School Popular with GranniesD.Grandmothers Schools in India答案C解析主旨大意题。本文介绍了印度的Aajibaichi Shaala学校,这所学校专门招收60岁以上的女性,给她们学习、识字的机会,该学校深受当地年长女性的欢迎。故C项为最佳标题。DThere is a change of attitude toward the pink and blue divide in toy
29、s.Target,the second-largest discount retailer in the US,announced that it would get rid of signs labeling toys for boys or for girls.A UK campaign called Let Toys Be Toys seeks to get retailers to stop dividing toys and books for one gender(性别) only.Researchers have worried about the effect of havin
30、g toys that were so segregated(分开的) by gender for some time,says Lisa Dinella,associate professor at Monmouth University.Clearly divided pink and blue toyswith dolls and tea sets on one side and trucks and building blocks on the otherare actually a pretty recent development.As recently as the 1970s,
31、toys sold in the US were not always marketed with clear gender distinctions.By the 1980s and 1990s,however,toys started to become more gender segregated,though it was still not so sharply divided as today,says Elizabeth Sweet,a lecturer in sociology at the University of California,Davis.While it may
32、 seem like a small issue,toys help children to develop new skills,says Dinella.Dolls and pretend kitchens are good at teaching kids early language skills.Building blocks like Lego and puzzles teach skills related to space,which help set the groundwork for learning math.“Both genders lose out if we p
33、ut kids on one track and they cant explore,” says Dinella.Some parents try to introduce other types of toys and get away from the strictly pink and blue divide.But its difficult for parents to ignore the marketing and get their kids toys or costumes meant for the other gender,says Dinella.While some
34、 parents try to broaden the toys their children are exposed to,there is often a social cost to the child for crossing gender boundaries.“So it is hard for parents to throw out the rules,” she says.Researchers hope that one day,toys will stop being broken up by gender and will instead be categorized(
35、分类) by type,like puzzle toys,dolls or childrens bikes.Toy choices,Sweet says,should be based on kids personal interests,and not on their gender.【语篇导读】本文是议论文。玩具性别化会剥夺孩子的学习机会,专家呼吁停止这种区分。12.What trend is described in the first paragraph?A.Offering different toys to boys and girls.B.Giving kids more tim
36、e to play with toys.C.Making more colorful toys for kids.D.Ending the gender divide in toys.答案D解析推理判断题。由第一段中的“get rid of signs labeling toys for boys or for girls”和“stop dividing toys and books for one gender only”可知,该段描写的是最近出现的停止玩具性别化的趋势。13.How will the pink-and-blue toy divide affect kids accordin
37、g to Dinella?A.Helping them develop in a quite normal way.B.Making them better communicate with others.C.Urging them to master more knowledge and skills.D.Causing them to miss many opportunities to learn.答案D解析推理判断题。由第四段中的“toys help children to develop new skills”和“Both genders lose out if we put kid
38、s on one track and they cant explore”可知,Dinella认为,玩具性别化会让孩子们失去很多学习的机会。14.What is hard for the parents mentioned by Dinella?A.Buying kids toys at relatively low prices.B.Buying kids toys aimed at the other gender.C.Buying kids new types of toys.D.Buying kids high-quality toys.答案B解析细节理解题。由倒数第二段中的“its
39、difficult for parents to.get their kids toys or costumes meant for the other gender”可知,对父母们来说,为自己的孩子购买为另一性别的孩子设计的玩具很困难。15.What might be Sweets attitude to Targets decision?A.Supportive.B.Doubtful.C.Uncaring.D.Curious.答案A解析推理判断题。由第一段中的“Target.would get rid of signs labeling toys for boys or for girls
40、.”和最后一段中的“Toy choices.should be based on kids personal interests,and not on their gender.”可知,Sweet主张停止玩具性别化,故她对Target的决定表示支持。.七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Sam Lindsay has loved frogs since second grade.Sam wants people to know that frogs are not only cool,but they ar
41、e also an important part of the environment.They eat lots of insects,including disease-carrying mosquitoes.And their babies help to keep water clear by eating algae (藻类).16 But at least nine species of frogs have gone extinct in the past 30 years,and the number may be as high as 150.Many factors are
42、 contributing to the extinction of frog species.17 Scientific studies also point to chemicals used to kill weeds.Sam thought some of his classmates might be interested in learning about the dangers to frogs.When he handed out information at school,“some kids were interested,” he says,“and others.” A
43、 few kids even teased him.18 One day,with his mom,he traveled more than 200 miles by train to Washington,D.C.,for a Save the Frogs campaign.19 He asked people to sign a petition (请愿) requesting that the U.S.Environmental Protection Agency ban the chemical.Sam says the best way to learn about frogs i
44、s to watch them in their natural habitat.“Frogs breathe through their skin,so its important not to touch them,” he explains.“20 Thats because they might be crossing the road.”A.But being teased didnt stop Sam.B.Loss of habitat is one major cause.C.Just how many species of frogs exist is unknown.D.Th
45、ey are food for fish,birds,snakes,and other animals.E.Anything you do that helps the environment will help frogs.F.And watch out for frogs when riding your bike after it rains.G.He carried a sign that called for a ban on one of the most widely used weed killers.答案与解析【语篇导读】本文是记叙文。Sam Lindsay从上二年级开始就喜
46、欢青蛙,他给同学们普及保护青蛙的知识并呼吁他们爱护这种动物。16.C由下文提及过去的三十年至少有九种不同种类的青蛙消失可知,本段说的是青蛙种类的数量。C项中的species of frogs exist与下文的species of frogs呼应。17.B由上文的“Many factors are contributing to the extinction of frog species.”可知,本段说的是青蛙物种消失的原因。B项中的“Loss of habitat”和下文的“chemicals used to kill weeds”就是其中的两个原因。18.A由上文的“A few kids
47、 even teased him”和下文的“he traveled.for a Save the Frogs campaign”可知,尽管有些孩子嘲笑Sam爱护青蛙的行为,但这些嘲笑并没有阻止他。19.G由下文的“He asked people to sign a petition requesting.ban the chemical.”可知,Sam参加Save the Frogs运动的目的是呼吁人们签署禁止使用除草剂的请愿书。下文的the chemical就是指G项中的weed killers。20.F由下文的“they might be crossing the road”可知,因为下雨后青蛙会穿越马路,因此Sam建议人们雨后骑车时要注意路上的青蛙。这符合他爱护青蛙的品质。