1、2022年广州市普通高中毕业班综合测试(一)英语注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、试室号和座位号填写在答题卡上。用2B铅笔将试卷类型涂在答题卡相应位置上。并在答题卡相应位置上填涂考生号。因笔试不考听力,试卷第二部分开始,试题序号从 “21”开始。2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把容题卡对应题目选项的答案信息点除黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上,如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。
2、不按以上要求作答无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项选出最佳选项。AScientific educational toys can develop kids reasoning, problem-solving and critical thinking capacity and improve their hand-eye coordination (协调). But the most powerful thing is
3、 that the children will associate learning with fun. That means they will grow into adults with a thirst for knowledge and a highly developed set of skills for learning. Here are some of the best:Science KitYou can guarantee two things if you buy your kids one: a lot of fun and a lot of mess. Its a
4、20-piece kit that teaches the basics of chemical reactions. Its recommended for kids aged 6 and above, with adult company. You dont have to be a scientist, since there is an activity book with instructions for possible experiments.Mini Terra KitYou dont have to wait for the sun to come out to teach
5、kids about the natural world. This all-inclusive kit is a miniature garden that simulates a natural environment by using a powerful LED light. It includes a terrarium jar, light-up jar lid, Micro USB charger, and all the natural ingredients to get started. It also has a simple instruction booklet th
6、at you can work through with your kids.Gravity RunThis classic is not just about building a structure and watching the marbles go up and down. The games are designed for kids aged 8+ to develop spatial awareness, planning, and reasoning. With 60 challenges (beginner to expert), this award-winning ga
7、me can be enjoyed by all the family. The expert levels are actually quite challenging, so be prepared for some failures.WeRo KitThis prize-winning robot toy features over 840 pieces, a WeRo Move Hub, Interactive Moto, and a Distance Sensor. You can build it into 5 completely different robots, meanin
8、g endless fun for the kids and even adults. Once theyve built the character of their choice, they can programme it to perform countless tasks including walking and talking on its own.1. What is the greatest strength of scientific educational toys?A. Training young scientists.B. Stimulating learning
9、desireC. Developing hand-eye coordination.2. Which toy suits kids who enjoy growing plants?A. Science killB. Mini Terra Kit.C. Gravity Run.D. WeRo Kit.3. What is special about WeRo Kit?A. It has different levels.B. It is the only prize-winner.C. It requires parental guidance.D. It involves programmi
10、ng skills.【13题答案】【答案】1. B 2. B 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文,介绍4种有助于培养孩子们思维和动手能力的玩具。【1题详解】细节理解题。从原文首段第二句“But the most powerful thing is that the children will associate learning with fun.(但最重要的是,孩子们会把学习与乐趣联系在一起。)”可以看出科学教育玩具的最大优势是将玩和学联系起来,即激发学习欲望。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Mini Terra Kit部分的“You dont have to wait for t
11、he sun to come out to teach kids about the natural world. This all-inclusive kit is a miniature garden that simulates a natural environment by using a powerful LED light. It includes a terrarium jar, light-up jar lid, Micro USB charger, and all the natural ingredients to get started.(你不必等到太阳出来才能教孩子们
12、了解自然世界。这个工具包是一个微型花园,通过使用一个强大的LED灯来模拟自然环境。它包括一个玻璃罐,发光的瓶盖,微型USB充电器,和所有开始需要用的天然原料。)”可知,Mini Terra Kit这个玩具可以让孩子接触自然世界。因此适合喜欢植物的孩子。故选B。【3题详解】细节理解题。根据WeRo Kit部分的“Once theyve built the character of their choice, they can programme it to perform countless tasks including walking and talking on its own.(一旦他们
13、建立了自己选择的角色,他们就可以对它进行编程,让它完成无数的任务,包括走路和说话。)”可知,WeRo Kit的特别之处在于它涉及编程技能。故选D。BSometimes a book comes along that isnt just “interesting” or “well done” its a book where it seems like the author looked into your brain and wrote a book specifically for you. A book like that for me was released this week. I
14、ts called 100 Things Weve Lost to the Internet, written by editor Pamela Paul.Paul lists 100 things we used to do that the Internet has either changed or taken over completely: writing letters, print newspapers, the joys of being bored, and hot having all the knowledge in the world in your pocket.As
15、 Im a longtime accumulator of random knowledge, certain entries on the listBeing the Only One, Figuring Out Who That Actor ishit me where live; remembering detailed facts is no longer nearly as impressive when everyone has the capability to find the answer in seconds.On and on the list goes, with ev
16、ery minor shift adding to the pile. What this book does so well is illustrate the growth of that pile; while any individual item might be no big deal, the collected set is significant. Its a list of ways in which the world now is different from the world then.Obviously, Paul isnt saying that everyth
17、ing back then was better. Time marches on, after all. and its tough to argue against the many benefits that the Internet has brought into our lives. But that isnt really the point. Its not about whether it used to be better. Its that it used to be different.100 Things Weve Lost to the Internet is a
18、fun read for those of us who share some of Pauls memories and experiences. We remember what it was like and we like to remember. The landscape has shifted, and no doubt it will shift again as technologys advancement continues apace. This book serves as a reminder of the simple truth that when gains
19、are made, sometimes something is lost.4. What is the purpose of the text?A. To review and recommend a good read.B. To comment on the effect of the Internet.C. To argue for the viewpoint of a new book.D. To urge the readers to value what they have.5. Which might be entries on Pauls list?A. Maps and E
20、ye Contact.B. E-pay and Compact Disks.C. Postcards and HomeschoolingD. Bad Photos and Washing Machines.6. What does the underlined phrase “hit me where l live” in paragraph 3 mean?A. Prove what Im good at.B. Introduce how I grew up.C. Describe the place I live in.D. Speak out what is on my mind.7. W
21、hat conclusion has the author drawn after reading Pauls book?A. Things in the past are better.B. Therere no gains without pains.C. The internet is a double-edged sword.D. Technology is constantly changing the world.【47题答案】【答案】4. A 5. A 6. D 7. B【解析】【导语】本篇是一篇说明文,介绍一本名叫 100 Things Weve Lost to the Int
22、ernet 的书。【4题详解】推断判断题。根据题目找主旨定位到文章第一段中“A book like that for me was released this week. Its called 100 Things Weve Lost to the Internet, written by editor Pamela Paul(这周出版了一本类似的书。这是编辑帕梅拉保罗所著的我们被网络遗忘的100件事)”可知本书由Pamela Paul 所写,名叫 100 Things Weve Lost to the Internet 的书,后续的文段都在介绍此书,可知文章的目的是回顾并推荐一本好书。故选A
23、。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“Paul lists 100 things we used to do that the Internet has either changed or taken over completely: writing letters, print newspapers, the joys of being bored, and hot having all the knowledge in the world in your pocket.(保罗列出了100件我们曾经做过的事情,这些事情不是被互联网改变了就是被互联网完全接管了:写信、印刷报纸、享受无聊的乐
24、趣,以及把世界上所有的知识都装进你的口袋)”可知,地图和眼神交流被互联网改变了,会出现在他的清单上。故选A。【6题详解】词义猜测题。根据文章第三段“remembering detailed facts is no longer nearly as impressive when everyone has the capability to find the answer in seconds.(当每个人都能在几秒钟内找到答案时,记住详细的事实就不再那么令人印象深刻了)”可知作为一个长时间收集各种随机知识的人,清单上的一些内容打动了我,说出了我心中所想。故选D。【7题详解】推断判断题。根据最后一
25、段“We remember what it was like and we like to remember. The landscape has shifted, and no doubt it will shift again as technologys advancement continues apace. This book serves as a reminder of the simple truth that when gains are made, sometimes something is lost.(我们记得那是什么样子,我们喜欢记住。情况已经发生了变化,毫无疑问,随
26、着技术的快速发展,它将再次发生变化。这本书提醒我们一个简单的真理:有所得,有时也会有所失)”可知,这本书提醒了我们一个重要的真相不劳则无获。故选B。CDiscoveries at the famous Sanxingdui ruins in Southwest China show that the regions ancient Shu Kingdom Civilization shared similarities with the Maya.The Sanxingdui ruins belonged to the Shu Kingdom that existed at least 4,8
27、00 years ago and lasted more than 2,000 years, while the Mayan civilization built its city-states around 200 AD.The bronze-made remains of tress unearthed at the ruins of the Shu Kingdom resemble the sacred ceiba tree, which symbolized the union of heaven, earth and the underworld in the Mayan civil
28、ization. “They are very important similarities,” says Santos, a Mexican archaeologist (考古学家) stressing that “the representations of tress in both cultures provide a symbolism that is very similar”.The findings at the Sanxingdui ruins, considered one of the greatest archaeological discoveries of the
29、20th century, also show a new aspect of Bronze Age culture, indicating the ancient civilization already had technologies that were thought to have been developed much later.While the lime span between the Shu kingdom and the Mayan culture is great, the findings highlight the closeness between the tw
30、o civilizations. They developed in areas with comparable climates and reflected their worldview through related symbols. “In the end, man is still man, independent of time and space. What we have is that, at this latitude (纬度), both the Shu people and the Mayans looked at the same sky and had the sa
31、me stars on the horizon,” the expert says.One notable feature of the recent discoveries at Sanxingdui was the cross-subject work and technology applied by teams of Chinese archaeologists, which allowed the unearthing of artifacts as fragile as silk remains, which other types of less careful digging
32、methods would not have been able to register.Cooperation between Chinese and Mexican archaeologists could benefit projects in the Mayan world, where the rainy climate and humidity are problematic for the conservation of ruins.“Every time our cultural knowledge increases, regardless of whether we spe
33、ak one language or another, what it shows us is that we continue to be sister cultures and, therefore, the exchange of such knowledge is fundamental,” says Santos.8. What is a similarity between the Shu Kingdom and Maya civilization?A. Their starting time.B. Their historical origins.C. Their cultura
34、l symbols.D. Their ceremony traditions.9. The findings at the Sanxingdui ruins have proved that _.A. silk was a common clothing material thenB. some technologies were developed much earlierC. the Bronze Age started earlier than previously assumedD. the Shu Kingdom and the Mayan world had close conta
35、ct10. What is a common challenge for the conservation of both ruins?A. Damp weather.B. Positioning of ruins.C. High latitude.D. Language barriers.11. What is the focus of Santos quote in the last paragraph?A. The future of the China-Mexico cooperation.B. The benefits of speaking a different language
36、.C. The importance of the exchange of cultural knowledge.D. The increasing sisterhood in culture between China and Mexico.【811题答案】【答案】8. C 9. B 10. A 11. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍关于三星堆遗址的考古发现。【8题详解】细节理解题。根据文章第三段“They are very important similarities,” says Santos, a Mexican archaeologist (考古学家) stress
37、ing that “the representations of tress in both cultures provide a symbolism that is very similar”.(“它们有非常重要的相似之处,”墨西哥考古学家桑托斯说,并强调“两种文化中对树木的描绘提供了一种非常相似的象征意义”。)”可知,古蜀文明与玛雅文明相似之处在于他们的文化象征。故选C。【9题详解】推理判断题。根据文章第四段“The findings at the Sanxingdui ruins, considered one of the greatest archaeological discove
38、ries of the 20th century, also show a new aspect of Bronze Age culture, indicating the ancient civilization already had technologies that were thought to have been developed much later.(三星堆遗址的发现,被认为是20世纪最伟大的考古发现之一,也展示了青铜时代文化的一个新方面,表明古代文明已经拥有被认为是很久以后才发展起来的技术。)”可推断,三星堆遗址的发现证明了有的技术其实更早就发展起来了。故选B。【10题详解
39、】细节理解题。根据文章倒数第二段 “Cooperation between Chinese and Mexican archaeologists could benefit projects in the Mayan world, where the rainy climate and humidity are problematic for the conservation of ruins.(中国和墨西哥考古学家之间的合作可能有利于玛雅世界的项目,那里多雨的气候和湿度对遗址的保护是一个问题。)”可知,这两个遗址的保护面临的共同挑战是潮湿天气。故选A。11题详解】推理判断题。根据文章最后一段
40、“Every time our cultural knowledge increases, regardless of whether we speak one language or another, what it shows us is that we continue to be sister cultures and, therefore, the exchange of such knowledge is fundamental,” says Santos.(桑托斯说:“每当我们的文化知识增加时,无论我们说的是一种语言还是另一种语言,它都向我们表明,我们仍然是姐妹文化,因此,此类知
41、识的交流是基础。”)”可推断,在最后一段中桑托斯引用的重点是说明文化知识交流的重要性。故选 C。DSeveral years ago, Jason Box, a scientist from Ohio, flew 31 giant rolls of white plastic to a glacier (冰川) in Greenland. He and his team spread them across 10,000 feet of ice, then left. His idea was that the white blanket would reflect back the rays
42、 of the sun, keeping the ice cool below. When he came back to check the results, he found it worked. Exposed ice had melted faster than covered ice. He had not only saved two feet of glacier in a short time. No coal plants were shut down, no jobs were lost, and nobody was taxed or fired. Just the so
43、rt of fix were looking for.“Thank you, but no thank you.” says Ralph King, a climate scientist. He told Grey Childs. author and commentator, that people think technology can save the planet, “but there are other things we need to deal with, like consumption. They burned $50,000 just for the helicopt
44、er” to bring the plastic to the glacier. This experiment, quote-unquote, gives people false hope that climate change can be fixed without changing human behavior. It cant. Technology wont give us a free ride.Individuals respond to climate change differently. Climatologist Kelly Smith is hardly alone
45、 in her prediction that someday soon we wont be climate victims, we will be climate Choosers. More scientists agree with her that if the human race survives. The engineers will get smarter, the tools will get better, and one day we will control the climate. but that then? “Just the mention of us con
46、trolling the climate sent a small shiver down my back, Grey writes.” “Something sounded wrong about stopping ice by our own will,” he says.Me? I like it better when the earth takes care of itself, I guess one day we will have to run the place, but for the moment, sitting at my desk, looking out at t
47、he trees bending wildly and the wind howling, Im happy not to be in charge.12. Why does the author mention Jason Boxs experiment in the first paragraph?A. To introduce a possible solution to climate change.B. To describe a misleading attempt to fix the climate.C. To report on a successful experiment
48、 on saving the glacier.D. To arouse peoples attention to the problem of global warming.13 Which statement would Ralph King most probably agree with?A. The fight against climate change will not succeed.B. Technology is not the final solution, let alone its high cost.C. Its best to deal with climate c
49、hange without changing our behavior.D. Jasons experiment plays a significant role in fixing climate change.14. What is Grey Childss attitude to humans controlling the climate?A. FavorableB. TolerantC. Doubtful.D. Unclear.15. Which of the following is a suitable title for the text?A. But should we fi
50、x the climate?B. Is climate change a real problem?C. How can we take care of the earth?D. What if all the glaciers disappeared?【1215题答案】【答案】12. B 13. B 14. C 15. A【解析】【导语】本文是一篇议论文,主要讲的是几位科学家对控制气候变化的论述。12题详解】推理判断题。根据第一段的“Several years ago, Jason Box, a scientist from Ohio, flew 31 giant rolls of whit
51、e plastic to a glacier (冰川) in Greenland. He and his team spread them across 10,000 feet of ice, then left. His idea was that the white blanket would reflect back the rays of the sun, keeping the ice cool below. (几年前,来自俄亥俄州的科学家贾森博克斯将31卷巨大的白色塑料飞到了格陵兰岛的一座冰川上。他和他的团队把它们铺在一万英尺的冰面上,然后离开。他的想法是,白色的塑料会反射太阳光,
52、保持下面的冰凉爽。)”和第二段的“This experiment, quote-unquote, gives people false hope that climate change can be fixed without changing human behavior. It cant. Technology wont give us a free ride.(这个实验给了人们错误的希望,认为气候变化可以在不改变人类行为的情况下得到解决。它不能。科技不会让我们搭便车。)”可知,第一段介绍了一个名叫Jason Box的科学家做了一个试验,尝试用 白色塑料覆盖冰川,以达到保护冰川的目的。从而
53、引出后文对人类干预气候的可行性的探讨,因此作者在第一段提到Jason Box的实验描述一种具有误导性的试图解决气候问题的尝试。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第二段的“They burned $50,000 just for the helicopter” to bring the plastic to the glacier. This experiment, quote-unquote, gives people false hope that climate change can be fixed without changing human behavior. It cant.
54、Technology wont give us a free ride.(他们花了5万美元买了一架“把塑料运到冰川”的直升机。这个实验给了人们错误的希望,认为气候变化可以在不改变人类行为的情况下得到解决。它不能。科技不会让我们搭便车。)”可知,拉尔夫金最可能同意技术并不是最终的解决方案,更不用说其高昂的成本了。故选B。【14题详解】推理判断题。根据第三段最后 一句“Something sounded wrong about stopping ice by our own will (按照我们自己的意愿阻止结冰,听起来有些不对劲。)”可知Grey Childs对人类控制气候的态度是怀疑的,故选C
55、。【15题详解】主旨大意题。第一段的“Several years ago, Jason Box, a scientist from Ohio, flew 31 giant rolls of white plastic to a glacier (冰川) in Greenland. He and his team spread them across 10,000 feet of ice, then left. (几年前,来自俄亥俄州的科学家贾森博克斯(Jason Box)将31卷巨大的白色塑料飞到了格陵兰岛的一座冰川上。他和他的团队把它们铺在一万英尺的冰面上,然后离开。)”引出控制气候变化的极
56、端例子,之后列举不同的科学家对于控制气候的观点,最后一段“Me? I like it better when the earth takes care of itself, I guess one day we will have to run the place, but for the moment, sitting at my desk, looking out at the trees bending wildly and the wind howling, Im happy not to be in charge. (我吗?我更喜欢地球自己照顾自己的时候,我想有一天我们将不得不管理这
57、个地方,但此刻,坐在我的办公桌前,看着树木疯狂地弯曲,风咆哮着,我很高兴自己不再是负责人。)”作者提出更喜欢地球自己照料自己,也即反对人类控制气候,因此本文主要讲的是人类是否应该控制气候,因此A选项“But should we fix the climate? (但是我们应该解决气候问题吗?)”可概括本文主要内容,可作为最好的题目,故选A。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How does it feel when you solve your problem by yourself? Thi
58、ngs may not always go as planned, but being resourceful can help you stay calm and work your way out of tricky situations.Being resourceful means finding smart and creative ways to solve a problem, using whatever resources you have at the time. _16_ They can also be anything else thats useful, such
59、as information, advice or your own experience. It also means trusting your instincts, the ability youre born with, rather than through training and being confident about your ability to face challenges. A resourceful person is not the one getting cross or panicking when something goes wrong. Theyre
60、thinking about how to solve the problem._17_ when we learn to problem solve for ourselves rather than immediately going to others for help, it can help to build our confidence, help us feel more independent, and feel better about making decisions. Being resourceful may not help you avoid problems, b
61、ut thinking creatively about how you can deal with them will make you feel less stressed and more prepared next time. _18_ This can boost self-esteem, that is, how you feel about yourself.When youre facing a challenge, try to focus on the actual problem rather than how you feel about it. Think about
62、 where and when it happened and what the causes are. Next, think up as many solutions to the problem as you can. _19_ Finally, review what has and hasnt worked, so youre equipped to deal with a situation next time.And remember, if you have a tricky problem that youre unable to solve, then ask a trus
63、ted adult for help. _20_A. You also learn what youre good at.B. Here is how you can be more resourceful.C. These may be practical things like pens and paper.D. No one is expected to solve all problems by themselves.E. Resourcefulness is a skill thats good for you in lots of ways.F. They can be famou
64、s mottos that always inspire us to move on.G. Weigh up whats good and bad about each one and choose the best.【1620题答案】【答案】16. F 17. E 18. A 19. G 20. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了遇到棘手的问题时的应对方法,要足智多谋,随机应变。【16题详解】根据上一句“Being resourceful means finding smart and creative ways to solve a problem, using whatever
65、 resources you have at the time.(足智多谋的意思是找到聪明和创造性的方法来解决问题,利用你目前所拥有的任何资源)”提到要利用任何的资源,后面可能对这些资源做出解释或举例,F项内容:它们可以是激励我们继续前进的著名格言,是对“whatever resources”的举例,并且句式They can be.和下一句“They also can be anything else thats useful, such as information, advice or your own experience(它们也可以是其他任何有用的东西,如信息、建议或你自己的经验)”呼
66、应,逻辑关系契合,意思为:“他们可以是 也可以是”。故选F项。【17题详解】挖空处在段首,有可能是段落的主旨句。而后面“it can help to build our confidence, help us feel more independent, and feel better about making decisions.(它可以帮助我们建立信心,帮助我们感到更独立,在做决定时感觉更好)”及“Being resourceful may not help you avoid problems, but thinking creatively about how you can deal
67、 with them will make you feel less stressed and more prepared next time.(足智多谋或许不能帮助你避免问题,但创造性地思考如何处理问题会让你感觉压力更小,下次准备更充分)”主要说的是“being resourceful”带来的好处, E选项意思就是resourcefulness 能带来很多好处。故选E项。【18题详解】该段首句说的是“being resourceful”会对你有好处,前面两句“it can help to build our confidence, help us feel more independent,
68、 and feel better about making decisions.(.它可以帮助我们建立信心,帮助我们感到更独立,在做决定时感觉更好)”及“Being resourceful may not help you avoid problems, but thinking creatively about how you can deal with them will make you feel less stressed and more prepared next time.(足智多谋或许不能帮助你避免问题,但创造性地思考如何处理问题会让你感觉压力更小,下次准备更充分)”具体列举了
69、“being resourceful”带来的好处,A选项:你还能知道你所擅长的是什么,对自己更加了解,也契合下一句“This can boost self-esteem, that is, how you feel about yourself.这能提高自尊心。这是又一个好处,A项最符合语境。故选A项。【19题详解】该段在讨论遇到困难时,要专注于问题本身,并列出了具体的步骤。上一句“Next, think up as many solutions to the problem as you can.(接下来,想出尽可能多的方法来解决问题)”讲的是“尽可能多地想出一些解决措施”,G选项:然后衡量
70、它们的好坏,选出最佳的一个,其中them指代上一句solutions,G项填到此处最合适。故选G项。【20题详解】上一句“And remember, if you have a tricky problem that youre unable to solve, then ask a trusted adult for help.(记住,如果你有一个棘手的问题,你无法解决,然后向一个值得信任的成年人寻求帮助)”表示自己实在解决不了,你还可以求助其他人,D选项意为“没有人是被期望要独自解决所有问题的”,与上文意义一致。故填D项。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1
71、分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Id worked four months at a university when we had a going-away party for Sandy, who was moving to London. When I got to work the next day, I was _21_ to see Sandy there. “Arent you supposed to be in London?” I asked. She _22_ me and said, “Im Helen.”I
72、then found out that I have a rare disease face blindness. This _23_ sent me to the doctor. I didnt think much about it. _24_ , Im a successful adult who cares if my _25_ isnt quite like everyone elses? Then, I met Dr Smith. “Your ability to learn new faces is among the worst,” he said. “As for cures
73、, nothing so far has been very _26_ .” After a sad goodbye, I fled in tears.I was _27_ until Dad gave me some important advice. “Everyone just wants to talk about themselves,” he said. “Just ask questions.” This _28_ transformed my life. When walking on campus, if someone looked my way, I _29_ . If
74、they smiled, I stopped to chat. Soon I became an expert at talking to _30_. This year, I celebrated my birthday with over 60 friends, many of whom l wasnt able to _31_ . I was fine with that. _32_, I can take courses to treat my illness, but Id rather spend that time on something I _33_ , like looki
75、ng at birds. I get such a _34_ identifying them. _35_ my face blindness, Ive learnt to see the world.21. A. excitedB. surprisedC. frightenedD. pleased22. A. stared atB. thought ofC. got away fromD. reached out for23. A. disasterB. accidentC. discoveryD. expectation24. A. HoweverB. SomehowC. AnywayD.
76、 Moreover25. A. illnessB. growthC. faceD. brain26. A. promisingB. popularC. cheapD. comfortable27. A. unconcernedB. impatientC. desperateD. annoyed28. A. tipB. questionC. explanationD. warning29. A. hesitatedB. smiledC. panickedD. waited30. A. studentsB. strangersC. colleaguesD. patients31. A. invit
77、eB. trustC. greetD. recognise32. A. EventuallyB. FortunatelyC. ActuallyD. Hopefully33. A. rememberB. ignoreC. missD. enjoy34. A. chanceB. thrillC. shockD. trouble35. A. According toB. Regardless ofC. In fear ofD. Thanks to【2135题答案】【答案】21. B 22. A 23. C 24. C 25. D 26. A 27. C 28. A 29. B 30. B 31. D
78、 32. C 33. D 34. B 35. D【解析】【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者患有脸盲症,但爸爸的一条建议让作者受益匪浅,作者也因此学会了看世界。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:第二天上班时,我惊讶地看到桑迪在那里。A. excited兴奋的;B. surprised惊讶的;C. frightened害怕的;D. pleased愉悦的。根据下文“Arent you supposed to be in London?”可知,作者看到桑迪感到很惊讶,故选B。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:他盯着我说:“我是海伦”。A. stared at盯着;B. thought of
79、考虑;C. got away from远离;D. reached out for伸手去拿。根据下文她说自己是海伦可知,她说话时是盯着作者的,故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:然后我发现我得了一种罕见的脸盲症。这一发现让我去看医生。A. disaster灾难;B. accident事故;C. discovery发现;D. expectation期望。上一句说作者发现自己得了一种罕见的脸盲症,此处指的就是这一发现,故选C。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:我没有想太多。无论如何,我是一个成功的成年人,谁会在乎我的脑子是否和别人不一样? A. However然而;B. Somehow
80、不知怎么;C. Anyway不管怎样、无论如何;D. Moreover况且。根据下文“Im a successful adult”可知,此处用anyway表示语气的缓和,故选C。25题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. illness疾病;B. growth成长;C. face脸;D. brain大脑、智力。根据常识可知,脸盲症属于认知障碍,故选D。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:至于治疗方法,到目前为止还没有什么方法很有希望的(有效的)。A. promising有希望的、有前途的;B. popular流行的;C. cheap便宜的;D. comfortable舒适的。根据下文“A
81、fter a sad goodbye, I fled in tears.”可知,到目前为止还没有什么有效的治疗方法,所以作者很难过,故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:我深感绝望,直到爸爸给了我一些重要的建议。A. unconcerned不关心的;B. impatient不耐烦的;C. desperate绝望的;D. annoyed恼怒的。上文说到目前为止还没有什么有效的治疗方法,所以作者很难过,深感绝望,故选C。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:这个建议改变了我的生活。走在校园里,如果有人看我,我会微笑。A. tip建议、贴士;B. question问题;C. explana
82、tion解释;D. warning警告。上一句说爸爸给了我一些重要的建议,此处用tip呼应上文的advice,故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. hesitated犹豫;B. smiled微笑;C. panicked恐慌;D. waited等待。根据下文“If they smiled,”可知,如果有人看我,我会用微笑回应,故选B。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:很快我就成了与陌生人交谈的专家。A. students学生;B. strangers陌生人;C. colleagues同事;D. patients病人。根据上文“When walking on campus,
83、if someone looked my way,”可知,作者遇到的这些人都是没有说过话的陌生人,故选B。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:今年,我和60多个朋友一起过生日,其中很多我都认不出来。 A. invite邀请;B. trust信任;C. greet问候;D. recognise认出上文说作者有脸盲症,所以很多人认不出来,故选D。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:事实上,我可以参加课程来治疗疾病,但我宁愿把这些时间花在我喜欢的事情上,比如看鸟。认出它们让我兴奋不已。A. Eventually最终;B. Fortunately幸运地;C. Actually实际上;D. Hope
84、fully有希望地。下文说作者可以参加课程来治疗脸盲症,但作者宁愿把这些时间花在我喜欢的事情上,此处用actually引出解释的内容,故选C。【33题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. remember记得;B. ignore忽视;C. miss错过;D. enjoy喜欢、享受。下文说作者可以参加课程来治疗脸盲症,根据语境,下文举的看鸟的例子是做着喜欢做的事情之一,故选D。【34题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. chance机会;B. thrill激动、兴奋;C. shock震惊;D. trouble麻烦。根据上下文语境,因为作者 有脸盲症,所以识别出不同的面部会让作者很兴奋,故选
85、B。【35题详解】考查介词短语辨析。句意:由于我的脸盲症,我学会了看世界。A. According to依照;B. Regardless of不管;C. In fear of担心;D. Thanks to由于、幸亏。根据下文“Ive learnt to see the world.”可知,由于脸盲症,作者学会了看世界,故选D。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Lucy Black recently became the youngest person to travel to every country in th
86、e world. By the age of 23, she has visited all the countries in an effort to challenge _36_ (she) and push the limits of _37_ she believed was possible for a female traveler.Lucy _38_ (primary) used planes, boats, and trains to get around. It was not all plain sailing and there were many difficultie
87、s Lucy met, including _39_ (arrange) visas to enter some countries. But the challenges _40_ (outweigh) by the memorable experiences on her way. “Therere so many incredible experiences that can come out of traveling alone because you arc more open to the connections with the _41_ (local) than you wou
88、ld be in a big group,” she said.Lucy had the pleasure of meeting _42_ variety of people and experiencing different cultures. But the most _43_ (value) experience of all was discovering a new sense of independence, she said.For Lucy, nothing beats traveling, which she described _44_ her favorite part
89、 of being alive. _45_ I would be lying if I said 1 wasnt enjoying taking time over the past year to recover from all the wear and tear I have done to my body over the past three years,” she added.【3645题答案】【答案】36. herself 37. what 38. primarily 39. Arranging 40. were outweighed 41. locals 42. a 43. v
90、aluable 44. as 45. But【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了露西布莱克成为了世界上最年轻的环游世界各国的人。【36题详解】考查代词。句意:23岁时,她走遍了所有的国家,努力挑战自己,挑战她认为女性旅行者可能达到的极限。动词challenge后缺宾语,和主语指的是同一个人,意为“挑战她自己”,所以用反身代词 。故填herself。【37题详解】考查连词。句意:23岁时,她走遍了所有的国家,努力挑战自己,挑战她认为女性旅行者可能达到的极限。空处引导宾语从句, 从句中缺少主语,指物,所以用连接代词what引导。故填 what。【38题详解】考查副词。句意:露西主要使用
91、飞机、船只和火车来四处走动。修饰 uesd 这一动词应用副词形式。故填 primarily。【39题详解】考查非谓语动词。句意:这并不是一帆风顺的,露西遇到了许多困难,包括安排进入一些国家的签证。介词including后接动名词形式。故填 arranging。【40题详解】考查时态语态和主谓一致。句意:但她旅途中难忘的经历压倒了挑战。本句陈述过去事情,用一般过去时。主语challenges与outweigh之间为被动关系,所以用被动语态,注意主谓一致。故填were outweighed。【41题详解】考查名词。句意:她说:“独自旅行会带来很多不可思议的经历,因为与其和一大群人在一起旅行,你更愿
92、意与当地人建立联系。”local 一词有名词意义,表示“当地人”,也有形容词性,这里作名词讲,需要用复数,the locals 指当地的人们。故填 locals。【42题详解】考查冠词。句意:露西很高兴能遇到各种各样的人,体验不同的文化。a variety of为固定搭配, 表示各种各样的。故填 a。【43题详解】考查形容词。句意:但她说,最宝贵的经验是发现一种新的独立意识。修饰名词应用形容词。故填 valuable。【44题详解】考查介词。句意:对露西来说,没有什么比旅行更好的了,她说这是她生活中最喜欢的部分。describe as为固定搭配,意为“把描述为”。故填 as。【45题详解】考查
93、连词。句意:但如果我说我不喜欢在过去的一年里花时间从过去三年对我身体的磨损中恢复过来,那就是在撒谎。该句和前句存在转折关系,所以用转折连词。故填 But。第四部分 写作(共两节满分40分)第一节(满分15分)46. 某英文杂志开设“一周一成语”专栏,向外国读者介绍中国成语。请你用英语写一篇短文投稿,介绍成语“锲而不舍”。内容包括:1. 解释字面意思;2. 阐释道理。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 请按如下格式在答题卡的应位置作答。【46题答案】【答案】Today I would like to introduce to foreign readers the Chinese idiom
94、 qi r b sh “perseverance”. It comes from Xun Zi Exhorting Learning. This idiom means keeping sculpting. The metaphor is perseverance. It means that if you stop chipping halfway, deadwood cant be broken and you cant even cut down a tree without perseverance. Perseverance wears away stone, and perseve
95、rance grinds gold. No matter what you do, as long as you have perseverance and devotion to do it, you will succeed. Perseverance and determination are the most important factors to success in life.【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生用英语写一篇短文投稿,介绍成语“锲而不舍”。内容包括:1. 解释字面意思;2. 阐释道理。【详解】1. 词汇积累毅力:perseverancepersiste
96、nce在中途:halfwayhalfway重要的:importantvital只要:as long asso long as2. 句式拓展合并简单句原句:Today I would like to introduce to foreign readers the Chinese idiom qi r b sh “perseverance”. It comes from Xun Zi Exhorting Learning.拓展句:Today I would like to introduce to foreign readers the Chinese idiom qi r b sh “pers
97、everance”, which comes from Xun Zi Exhorting Learning.【点睛】高分句型1It means that if you stop chipping halfway, deadwood cant be broken and you cant even cut down a tree without perseverance.(运用了that引导的宾语从句)高分句型2No matter what you do, as long as you have perseverance and devotion to do it, you will succe
98、ed.(运用了no matter引导的让步状语从句和as long as引导的条件状语从句)第二节 (满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。When my little brother Tom was four, Mom said something like “Id give anything to have a few more hours in the day.” And Tom said, “Why dont we buy a bigger clock?” If time worked that way, I could have
99、 used an extra-big clock last week!Our teacher had asked us to make an art project showing how plants eat, “I cant believe we only have two nights to finish it,” Noah said with a sigh. “I have no idea how Ill get mine done.”I didnt say anything. Not because I was nervousI wasnt nervous at all. 1 lov
100、e art projects! In fact, I was so relaxed that I didnt work on the project at all on Monday night. I planned to start the minute I got home from baseball practice on Tuesday. But there was just one thing.I forgot baseball would run later than usual because it was the day of Baseball Buddies, which h
101、appens every month, and its a chance for us older students to practise baseball with the adorable younger kids. The second I got home, I threw the entire craft box (手工盒) onto the kitchen table, took out my “How Plants Eat” paper, and started to work. But just then, the telephone rang.It was my frien
102、d Ollie, who said his grandmother Abuela had just made cookies and wanted to know if Id come help decorate them. I love decorating cookies, and I love, love, love Abuclas world-famous Thanksgiving cookies that only happen once a year!I had no choice. I had to go. Ollie and I put all the star cookies
103、 with red jam filling in one group, and all the snowflakes with white cream-cheese filling in another. It was 7 oclock when I finally got home.1 planned to work on my project right after we ate. But then another interruption hit me.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Just as I was about to start,
104、 Dad said, “Joanna, its your turn to do the dishes.”_Looking at the big “F” on my paper, I started to reflect on what I had done these days._【47题答案】【答案】 Just as I was about to start, Dad said, “Joanna, its your turn to do the dishes.” What Dad said was a hammer blow to me, leaving me into deeper anx
105、iety. However, that was one of our family rules, so I had to do the dishes reluctantly. The clinking of dishes were disquieting sounds from hell to me, reminding me that the clock was ticking second by second. After I threw the last dish into the cabinet, I rushed into my bedroom, only to find that
106、the hour hand had moved past ten. Without much time left, I finished the assignment in a hurry. The next day, I handed in it nervously.Looking at the big “F” on my paper, I started to reflect on what I had done these days. My life seemed in a mess these days, arising from my loose attitude and chaot
107、ic schedule. My energy was segmented and occupied by some trivial matters which had nothing to do with my project. Out of guilt, I explained to my teacher and promised this would never happen again. After this experience, I eventually comprehended the importance of time, and began to arrange for my
108、schedule with caution. With confidence, I was firmly convinced that I could get a satisfying score in the next assignment.【解析】【导语】本文讲述了合理安排时间的重要性。老师给作者所在的班级布置了一项任务,作者只有两个晚上的时间来完成它,但她认为自己可以很快完成这项任务,所以第一天晚上根本没有做这个任务。她本打算第二天晚上完成,但却又因为去参加棒球训练和去朋友家装饰饼干耽误了时间。当作者返回家中,正打算完成这项任务时,又被打断了。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“就在
109、我要开始的时候,爸爸说:“乔安娜,轮到你洗碗了。”可知,第一段可描写作者因为洗碗又耽误了时间及作者的感受。由第二段首句内容“看着我纸张上的大大的“F”,我开始反思我这些天所做的事情。”可知,第二段可描写作者对自己浪费时间的行为的反思及反思后的行动。2.续写线索:开始洗碗感到焦虑洗碗结束完成作业反思过去明白时间的重要性向老师道歉重拾信心3.词汇激活行为类.不得不,除了别无选择:have to/have no choice but to do.冲入:rush into/dash to.理解:comprehend/understand情绪类.令人不安的:disquieting/disturbing.焦虑地:nervously/anxiously【点睛】高分句型1. What Dad said was a hammer blow to me, leaving me into deeper anxiety.(由What引导的主语从句)高分句型2. After I threw the last dish into the cabinet, I rushed into my bedroom, only to find that the hour hand had moved past ten. (由After引导的时间状语从句)