1、广东番禺县2016高考英语阅读理解二轮选练(1)(答案)2016高考训练题。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Engineering students are supposed to be examples of practicality and rationality(理性), but when it comes to my college education I am an idealist and a fool. In high school I wanted to be an electrical engineer and , of cou
2、rse, any reasonable student with my aims would have chosen a college with a large engineering department, many famous professors and lots of good labs and research equipment. But thats not what I did.I chose to study engineering in a small liberal-arts(文科) university that doesnt even offer a major i
3、n electrical engineering. Obviously, this was not a practical choice; I came here for more noble reasons. I wanted a broad education that would provide me with flexibility and a value system to guide me in my job. I wanted to open my eyes and expand my vision by communicating with people who werent
4、studying science or engineering. My parents, teachers and other adults praised me for such a wise choice. The told me I was wise and grown-up beyond my 18 years, and I believed them.I headed off to the college and sure I was going to have an advantage over those students who went to big engineering
5、“factories” where they didnt care if you had values or were flexible. I was going to be a complete engineer: technical expert and excellent humanist all in one.Now Im not so sure. Somewhere along the way my noble ideas crashed into reality, as all noble ideas finally do. After three years of struggl
6、ing to balance math, physics and engineering courses with liberal-arts courses, I have learned there are reasons why few engineering students try to reconcile engineering with liberal-arts courses in college.The reality that has blocked my path to become the typical successful student is that engine
7、ering and the liberal arts simply dont mix as easily as I supposed in high school. Individually they shape a person in very different ways. The struggle to reconcile the two fields of study is difficult.1. At present, the writer is studying_.A. Engineering at a college with a large engineering depar
8、tment.B. Engineering in a small liberal-arts university.C. Noble ideas have nothing to do with reality.D. The writer considered his noble ideas as valuable as others.2. What problem has the writer found in his study at college?A. He cant get used to the engineer factory.B. Math, physics and engineer
9、ing courses are too difficult to learn.C. Its hard to combine engineering with the literal arts.D. He has made no progress in the literal arts.3. How has the writer felt about his choice?A. He felt proud at the beginning but a bit doubtful at present.B. He has been feeling positive all the time.C. h
10、e has decided to give up.D. He shares the same opinion with his parents and teachers.参考答案13、BACA2016高考训练题。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Fund Tianhong Zenglibao has become the first fund in China to hit 100 billion yuan($ 16.30 billion) of sales thanks to its cooperation with Yuebao, Alibab
11、as wealth management product.Alipay(支付宝), attached to the e-commerce giant Alibaba Group, announced in June it would offer its users the option to directly invest with the private Tianhong Fund using spare cash from Alipay accounts. The business is called Yuebao.The past five months have seen this f
12、und blossom, owing to the prosperous Interet e-commerce platform, and the Singles Day shopping spree on November 11 had helped Yuebao. In the process of a deal on Taobao, once the buyer pays for the order, his or her money is first accepted by Alipay, then after he or she receives the goods, a final
13、 confirmation is made and Alipay then gives the money to the seller. If a buyer forgets to confirm payment, the money is transferred into the sellers account after 10 days by the system.The Singles Day had a total volume of 35 billion yuan ($ 5.75 billion) and thus a large amount of money passed thr
14、ough Alipays account. Analysts estimated that Alipay may have also bought the fund usig the extra income, which powerfully enlarged the scale of Yuebao. Profit purchasing investors tend to choose safe financial management tools. The relatively stable yields of Yuebao is favored by most customers, th
15、e report said.Chinese e-commerence giant Alibaba allows consumers to invest their spare cash in the money market funds through its Alipay online payment service. The product, called Yuebao, or “Leftovers Treasure,” has netted 130 billion yuan so far, making the funds management firm, Tianhong Fund,
16、the countrys largest fund management company.Meanwhile, due to the cooperation with Alipay, the management scale of Tianhong monetary fund has doubled from 55.653 billion yuan at the end of September to over 100 billion yuan. During the Singles Day, the frequency of payment of Alipay and Yuebao exce
17、eded 188 million and 16.79 million with total transaction volume at 35 billion yuan and 6 billion yuan.1. The fund has been successful so far mainly because_.A. it is the countrys largest fund management fund.B. it was the first in China to cooperate with Yuebao.C. consumers can directly invest the
18、spare cash in it through online payment service.D. The online shopping is prosperous and the Singles Day shopping makes great contribution.2. From the passage, we can know that Alipay_.A. allows sellers to invest their spare cash in the money market funds.B. offers the business called Yuebao.C. has
19、doubled to 55.653 billion yuan at the end of SeptemberD. transfers the money from the buyer to the seller directly3. Which of the following is the best title of the passage?A. Yuebao, the right choice to investB. Alibaba helps make Chinas largest fundC. Celestica, the largest fund in ChinaD. Alipay,
20、 a branch of Alibaba group 参考答案13、 DAB阅读理解.Hannah Teter looks like a typical teenager, not someone you would expect to see in a luxurious (奢华的) hotel. But thats exactly where she was, transformed from a small town girl with big dreams to a gold-medal snowboarder getting the big-time star treatment.
21、Ever since her incredible performance in the 2006 Winter Olympic Games in Torino, Italy, Hannah has been showered with attention. Shes done countless interviews, appearing on shows like Jimmy Kimmel and David Letterman. Its a long way from Belmont, Vermont, with its population of 421 people. I grew
22、up in a tiny town and a small school, I was just this hometown girl, said Hannah, during a break at the World Congress of Sport, a major conference about the business of sports being held in New York City. While her life has definitely changed in the last few weeks, one thing remains the same her po
23、sitive attitude. The funny thing is that I still feel like an ordinary snowboard girl. People ask me, So has your head gotten any bigger? but I dont feel like its gotten any bigger. I still feel normal. Whats the biggest lesson that Hannah has learned through her unbelievable success?I grew up in Ve
24、rmont, Hannah said. I have that kind of background where lifes about snowboarding, but its so much more than that. This is an opportunity to get out there and maybe make a change in the world. And it looks like she is doing just that. She is starting a sugar brand named Hannahs Gold, and the profits
25、(利润) will go to World Vision, an international charity that helps everyone from orphans(孤儿)in Asia to AIDS victims in Africa. People come up to me and theyre excited about what Ive done, Hannah said. And that makes me excited, because I love what I do.68Which of the following would be the best title
26、 for the passage?AA SnowboarderBWork for SportsCHannahs GoldDA Successful Life69What do you know about Hannah Teter according to the passage?AShe is the worlds best competition snowboarder.BShe is a modest snowboarder with great success.CPeople are afraid that her head has gotten much bigger.DThe ke
27、y to her success lies in her snowboarding family.70How does Hannah make a change in the world after becoming a champion?AShe contributes to World Vision.BShe remains positive and modest in life.CShe frequently appears on entertainment shows.DShe helps children in World Vision orphaned by AIDS.【参考答案】
28、68-70、CBA第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选面中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。将答案写在答题纸上。“Any fool can criticize, condemn, and complain (抱怨) but it takes character and self control to be understanding and forgiving.” Dale CarnegieIf we really want to be happy, why do we act like such babies?We can claim(声称)
29、 to be proactive(主动的)in our life by settings goals and going after what we want. But if were always whining and complaining all the time, are we really living effectively?71 Whether it be being stuck in traffic, being bothered by the weather, not enough mustard on your sandwich, or whatever it is, t
30、here are endless instances where you can find a reason to complain.But its not just outside circumstances that we complain about. 72 We complain about about ourselves too. We complain that we dont have enough time, we dont have enough money (this one is huge because its often “true”), that were not
31、smart enough, cool enough, or just enough. 73 I never really thought about it much until I found this website about “living in a complain free world.”Imagine how much happier you would be if you simply stopped complaining? Much of what you complain about is outside of your control anyway. Whats the
32、point of brooding about something you have no power to change? 74 Simply becoming conscious of how much you complain is the first step to stopping. When you recognize that youre complaining, stop and take notice of it. Ask yourself if you would rather complain, or be happy. 75 AWe complain about our
33、selves too.BNot very intelligent, if you ask me.CWhy cant we complain about things around us?DAre you ready to live a complaint free, happier life?EWhat youre complaining about may make you quite unhappy.FIf you dont believe me, count how many times you complain in one day.GIve experienced lots of u
34、npleasantness for complaining about things I cant control.参考答案 7175 FAGBD。 阅读理解-Even before my father left us, my mother had to go back to work to support our family. Once I came out of the kitchen, complaining, “Mom, I cant peel potatoes. I have only one hand.”Mom never looked up from sewing. “You
35、get yourself into that kitchen and peel those potatoes,” she told me. “And dont ever use that as an excuse for anything again!”In the second grade, our teacher lined up my class on the playground and had each of us race across the monkey bars, swinging from one high steel rod to the next. When it wa
36、s my turn, I shook my head. Some kids behind me laughed, and I went home crying.That night I told Mom about it. She hugged me, and I saw her “well see about that” look. The next afternoon, she took me back to school. At the deserted playground, Mom looked carefully at the bars.“Now, pull up with you
37、r right arm,” she advised. She stood by as I struggled to lift myself with my right hand until I could hook the bar with my other elbow. Day after day we practiced, and she praised me for every rung I reached. Ill never forget the next time, crossing the rungs, I looked down at the kids who were sta
38、nding with their mouths open.One night, after a dance at my new junior high, I lay in bed sobbing. I could hear Mom come into my room. “Mom,” I said, weeping, “none of the boys would dance with me.”For a long time, I didnt hear anything. Then she said, “Oh, honey, someday youll be beating those boys
39、 off with a bat.” Her voice was faint and cracking. I peeked out from my covers to see tears running down her cheeks. Then I knew how much she suffered on my behalf. She had never let me see her tears.6. Which of the following expressions can be used most suitably to describe Moms attitude when she
40、made the child to peel potatoes?A. Cruel. B. Serious. C. Strict.D. Cold.7. From the passage, we know monkey bars can help a child train _.A. the skill to throw and catch thingsB. the speed of ones hand movementC. the strength and skill to hang and swayD. the bodily skill to rotate round a bar8. What
41、 does the sentence “I saw her well see about that look” imply?A. Mom believed every aim could be achieved if you stuck to it.B. The race across monkey bars was not difficult enough for a child to give up.C. Mom was determined to prove she herself was better than the teacher.D. What the child had sai
42、d brought Mom great attraction and curiosity.9. When the child looked down at the kids, they were standing with their mouths open because _.A. they felt sorry for what they had done beforeB. they were afraid the author might fall off and get hurtC. they wanted to see what the author would do on the
43、barsD. they were astonished to find the authors progress10. The most probable conclusion we can draw after reading the passage is _.A. the last incident was sad enough to make Mom weepB. the childs experience reminded Mom of that of her ownC. Mom could solve any problem except the one in the last pa
44、ragraphD. in fact Mom suffered more in the process of the childs growth 文章讲的是一位母亲是如何帮助自己缺一只手的儿子解决成长中的问题。6. C。推理判断题。从他妈妈的话And dont ever use that as an excuse for anything again可知他妈妈对他要求很严,即答案选C。7. C。推理判断题。从had each of us race across the monkey bars, swinging from one high steel rod to the next可知答案C正确
45、。8. A。推理判断题。第二天妈妈带我去学校帮助我练习monkey bars,可推知妈妈是个很有恒心的人,故答案选A。9. D。推理判断题。从Ill never forget the next time, crossing the rungs, I looked down at the kids who were standing with their mouths open可知同学们对我的表现都很吃惊,即答案选D。10. D。推理判断题。从Then I knew how much she suffered on my behalf. She had never let me see her tears可知对于我的成长中的痛苦妈妈比我承受得还要多,即答案选D。