收藏 分享(赏)

安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:382859 上传时间:2025-11-29 格式:DOCX 页数:23 大小:50.76KB
下载 相关 举报
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第13页
第13页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第14页
第14页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第15页
第15页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第16页
第16页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第17页
第17页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第18页
第18页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第19页
第19页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第20页
第20页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第21页
第21页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第22页
第22页 / 共23页
安徽省芜湖市2022-2023学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx_第23页
第23页 / 共23页
亲,该文档总共23页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、20222023学年度第二学期芜湖市教学质量统测高一英语试题卷本试题卷共8页,满分100分,考试用时120分钟注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、学校、考场/座位号、班级、准考证号填写在答题卷上,将条形码横贴在答题卷右上角“条形码粘贴处”。2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔在答题卷上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试题卷上。3. 非选择题必须用黑色字适的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液,不按以上要求作答无效。4. 考生必须保证答题卷

2、的整洁,考试结束后,将试题卷和答题卷一并交回。第一部分 听力(共两节,满分10分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题0.5分,满分2.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话, 后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the woman do last night?A. She finished a paper. B. She went to visit the man. C. She went

3、to the party. 2. What does the man think of the gift?A. It is the greatest gift. B. It is really surprising. C. It is of no value. 3 What time is it now?A. 9:45 B. 9:10 C. 10:004. How much will the man pay for renting a car?A. $120 B. $150 C. $1805. Whats the main topic of the conversation?A. Univer

4、sity B. Car C. Colleague第二节(共15小题;每小题0.5分,满分7.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7小题。6. Whats the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient. B. Friends. C. Husband and wife. 7. What is the ma

5、ns suggestion?A. Get a regular checkup. B. Get an operation. C. Buy a pair of glasses. 听第7段材料,回答第8至10题。8. When did the woman start working as an English teacher?A. Ten years ago. B. Eight years ago. C. Eighteen years ago. 9. How many countries has the woman been to?A. 5. B. 4. C. 3. 10. What does th

6、e woman advise the man to do?A. Leave his hometown to work. B. Get a job with her. C. Get educational qualification. 听第8段材料,回答第11至13题。11. How does Jim like learning Chinese?A. Hes interested in Chinese. B. He doesnt like Chinese at all. C. Its as hard as learning French. 12. What are Wang Lis diffic

7、ulties in learning English?A. Listening and spelling. B. Spelling and writing. C. Spelling and pronunciation. 13. What does Jim think about his Chinese?A. He wants to give up. B. He will go on learning Chinese. C. He asks the woman to teach him. 听第9段材料,回答第14至16题。14. Why did David miss Marys call yes

8、terday?A. He was playing the computer games. B. He was weeding. C. He didnt take his phone with him. 15. What did Mary do yesterday?A. She went shopping. B. She went to a concert. C. She went to her sisters wedding party. 16. Who will Mary pick up next Saturday? A. David. B. Mavis. C. Both of them.

9、听第10段材料,回答第17至20题。17. How often was the festival held?A. Once a year. B. Once two years. C. Twice a year. 18. Which cities were added to the schedule in 1993?A. Sydney and Melbourne. B. Melbourne and Perth. C. The Gold Coast and Auckland. 19. What did the festival celebrate in 2010?A. For being the

10、oldest festival. B. For reaching its 100th performance. C. For becoming the best rock music festival. 20. Why did the festival cancel all the shows in 2015?A. The money. B. The popularity. C. Not mentioned. 第二部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADear Mr. Smit

11、h, Id like to bring to your attention the events of the past few weeks concerning a washing machine that I bought on September 14th from your store. The machine was delivered and installed(安装)several days later, but since then it has failed to work. A label on the back of the machine listed a phone

12、number to call in case of problems. I called and spoke to a technician, who gave me step-by-step instructions on how to turn on the machine. But the whole process was a waste of time. The machine still wouldnt work. Several days later, another technician actually came to my home to try to figure out

13、 what was wrong. I hoped it could run well by the time he left, but he could not get the machine to work, either. He told me I had two options: either to have the machine repaired or replace it with a new one. Since this machine was brand new and had never worked, I felt I deserved a new one. I call

14、ed your store and was told that the normal procedure was to write a letter to the department manager to explain the problem. I did this several weeks ago, but my letter appears to have been ignored. Mr. Smith, by the time you get this letter, an out-of-order washing machine will have been sitting in

15、 my house for nearly six weeks. This whole thing has been a pain for me and the machine needs to be replaced immediately. If it is not, my lawyer will be getting in touch with you. Please consider this a final warning. Sincerely, Joseph Wilson1. What was the problem with the washing machine?A. It wo

16、uldnt startB. It wasnt delivered on time.C. It was installed incorrectly.D. It had a complex instruction book.2. How did the second worker deal with the authors problem?A. By having the machine replaced.B. By informing the department manager of the problem.C. By instructing her how to use the machin

17、e over the phone.D. By checking out the machine on site and offering some advice.3. Why did the author write the letter?A. To ask for technical instructions.B. To get a new washing machine.C. To explain the case to her lawyer.D. To complain about the technicians.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】【导语】本文是一篇信件。文章主

18、要讲述了Joseph Wilson写信投诉自己购买了新洗衣机,而洗衣机却无法运作,经过几周的处理,问题并没有得到解决。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“The machine was delivered and installed(安装)several days later, but since then it has failed to work. A label on the back of the machine listed a phone number to call in case of problems. I called and spoke to a technician

19、, who gave me step-by-step instructions on how to turn on the machine. But the whole process was a waste of time. The machine still wouldnt work. Several days later, another technician actually came to my home to try to figure out what was wrong. I hoped it could run well by the time he left, but he

20、 could not get the machine to work, either.(这台机器在几天后交付并安装,但从那以后就一直无法工作。机器背面的标签上有一个电话号码,有问题时可以拨打。我打电话给一位技术人员,他一步一步地指导我如何打开机器。但整个过程就是在浪费时间。这台机器还是不能运转。几天后,另一位技术人员来到我家,试图找出问题所在。我希望在他离开的时候它能运转良好,但他也不能使机器运转起来。)”可知,洗衣机自从安装后就无法启动工作。故选A。【2题详解】推理判断题。根据文章第二段“Several days later, another technician actually came

21、 to my home to try to figure out what was wrong. I hoped it could run well by the time he left, but he could not get the machine to work, either. He told me I had two options: either to have the machine repaired or replace it with a new one.(几天后,另一位技术人员来到我家,试图找出问题所在。我希望在他离开的时候它能运转良好,但他也不能使机器运转起来。他告诉

22、我有两个选择:要么把机器修好,要么换一台新的。)”可知,第二名技术人员检查了洗衣机并提供了一些建议。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章最后一段“This whole thing has been a pain for me and the machine needs to be replaced immediately. If it is not, my lawyer will be getting in touch with you. Please consider this a final warning.(这整件事对我来说太痛苦了,这台机器需要立即更换。如果不更换,我的律师会联系你

23、的。请把这当作最后的警告。)”可知,Joseph Wilson写信是为了更换洗衣机。故选B。BBy the time she turned 18, Liz had attended twelve schools in as many years. She had lived in shelters and in parks but never in a permanent residence for more than a few months. She had been laughed at by students at a dozen schools who considered her

24、“different”. Homeless since early childhood, Liz struggled all her life to hide her circumstances from teachers and fellow students. However, academics proved to be a way for her to find confidence in herself again. For instance, at the age of 9, she placed in the 99th percentile on a state exam, an

25、d her teacher Oprah told her she was “gifted”. From that moment forward, Liz decided to do whatever it took to keep herself in that category. “I was so proud of being smart and I never wanted people to say, You got the easy way out because youre homeless, ” she said“ I never saw it as an excuse. ”By

26、 the second year of high school, she realized that she could not succeed in getting the education she dreamed of without getting help to go beyond what her current school could offer. She talked to teachers who helped her apply for summer community college classes and scholarships. And in 11th grade

27、, when she enrolled at Jefferson High School, she decided to complete the rest of her school career therea decision that meant taking a bus each morning at 4 a. m. and not getting home until 11 p.m. Her perseverance and hard work paid off, however. When she poured the story of her life into her Harv

28、ard University college application, she was accepted. Once Liz felt ready to tell her story, it won her notice not only from college admissions boards but also from the news media. Now as a successful student at Harvard, Liz continues to use the lessons of her extraordinary life to help and inspire

29、other students.4. What made Liz different in the eyes of her classmates according to paragraph 1?A Her talent.B. Her hard work.C. Her homelessness.D. Her school performance.5. How did Liz rebuild her confidence?A. By settling in a permanent home.B. By getting help from her teachers.C. By socializing

30、 with other students.D. By finding her passion for studying.6. What can we learn about Liz?A. She quit school to support her family.B. She was criticized by Oprah on her show.C. She shares her stories to encourage others.D. She has been declined by Jefferson High School.7. Which of the following bes

31、t describes Liz?A. Humorous.B. Strict.C. Reliable.D. Determined.【答案】4. C 5. D 6. C 7. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了自幼无家可归的Liz辗转多所学校,饱受同学的嘲笑和轻视,最终在个人的努力和老师的帮助下成功考入哈佛大学的故事。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段“She had lived in shelters and in parks but never in a permanent residence for more than a few months. She had been la

32、ughed at by students at a dozen schools who considered her different.(她住在收容所和公园里,但从来没有在一个固定住所住过几个月。她曾被十几所学校的学生嘲笑,因为他们认为她“与众不同”。)”可知,她的无家可归使莉兹在同学眼中与众不同。故选C。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段“However, academics proved to be a way for her to find confidence in herself again. (学习成绩证明是她重新找回自信的一种方式)”可知,莉兹通过找到对学习的热情来重拾信心

33、。故选D。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Once Liz felt ready to tell her story, it won her notice not only from college admissions boards but also from the news media. Now as a successful student at Harvard, Liz continues to use the lessons of her extraordinary life to help and inspire other students.(一旦莉兹准备好讲述自己的

34、故事,这不仅引起了大学招生委员会的注意,也引起了新闻媒体的注意。现在,作为哈佛大学的一名成功学生,莉兹继续用她非凡生活中的经验教训来帮助和激励其他学生。)”可知,她分享自己的故事来鼓励别人。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章第二段“However, academics proved to be a way for her to find confidence in herself again. For instance, at the age of 9, she placed in the 99th percentile on a state exam, and her teacher

35、Oprah told her she was gifted. From that moment forward, Liz decided to do whatever it took to keep herself in that category. (然而,学习证明是她重新找回自信的一种方式。例如,9岁时,她在一次国家考试中名列第99位,她的老师奥普拉说她“很有天赋”。从那一刻起,莉兹决定不惜一切代价让自己成为这一类人。)”和文章第三段“And in 11th grade, when she enrolled at Jefferson High School, she decided to

36、complete the rest of her school career therea decision that meant taking a bus each morning at 4 a.m. and not getting home until 11 p.m.(11年级时,当她进入杰斐逊高中(Jefferson High School)就读时,她决定在那里完成她余下的学校生涯这个决定意味着每天早上4点坐公交车,直到晚上11点才回家。)”以及文章第四段“Her perseverance and hard work paid off, however. (然而,她的毅力和努力得到了回报

37、。)”可知,Liz是有决心的。故选D。CIts just past 7 a. m. on a February morning in Maya Bay, several weeks after authorities reopened what is one of Thailands most popular tourist attractions to the world for the first time since June 2018 following a massive restoration program. In the hours to follow, a slow but

38、steady flow of tourists becomes in great numbers as dozens of tourists make their way to the white-sand beach, phones at the ready as they take photos. Swimming is not allowed, though visitors can take a few steps in. Its disappointing, but a huge improvement over what visitors once experienced here

39、. Maya Bay is located in a Thailands national park. The destination was made famous by the 2000 film The Beach, starring Leonardo DiCaprio. As the films popularity grew, so did tourists desire to visit the location where much of it was shot Maya Bay. “Around 40 years ago, Maya Bay was already a tour

40、ism destination, but mainly for Thai tourists because you didnt have speedboats at that time,” says Thon, a marine biologist and professor who requested authorities to close the bay four years ago. Over the years, the number of tourists rose from less than 1, 000 to as many as 7, 000 or 8, 000 visit

41、ors a day at its peak. On average, around 5, 000 people entered the bay each day. In 2018, the Thai government closed the bay and began to restore the damaged ecosystem. Since then, Thon and a team of fellow marine experts and volunteers have replanted over 30, 000 pieces of coral, much of it grown

42、off the coast of a nearby island. Meanwhile, the wildlife also returned and has been growing. “Only three months after we closed the bay, the blacktip sharks came back and gave birth so there are a lot of things happening in Maya Bay.”8. What do the first two paragraphs mainly tell us about Maya Bay

43、?A. Its reopening.B. Its rebuilding.C. Its business hours.D. Its reduced tourists.9. What led to the growing popularity of Maya Bay?A. A film shot there.B. The easier access than before.C. The better tourism equipment.D. Peopled growing desire to travel.10. What do the numbers in paragraph 4 try to

44、show?A. The profit from tourism.B. The sharp increase in tourists.C. The long history of Maya Bay.D. The reason for the films popularity.11. What can we infer about the protection efforts for Maya Bay?A. It was a little late.B. It has been effective.C. It remains to be seen whether its useful.D. It

45、has no support from the government.【答案】8. A 9. A 10. B 11. B【解析】【导语】这是一篇新闻报道。文章讲述了2月的一个早晨,刚过7点,玛雅湾(Maya Bay),就在几周前,当局在进行了大规模的修复计划后,自2018年6月以来首次向世界开放了泰国最受欢迎的旅游景点之一。【8题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Its just past 7 a. m. on a February morning in Maya Bay, several weeks after authorities reopened what is one of Thai

46、lands most popular tourist attractions to the world for the first time since June 2018 following a massive restoration program.(2月的一个早晨,刚过7点,玛雅湾(Maya Bay),就在几周前,当局在进行了大规模的修复计划后,自2018年6月以来首次向世界开放了泰国最受欢迎的旅游景点之一。)”和文章第二段“In the hours to follow, a slow but steady flow of tourists becomes in great number

47、s as dozens of tourists make their way to the white-sand beach, phones at the ready as they take photos.(在接下来的几个小时里,随着数十名游客前往白色沙滩,准备好手机拍照,缓慢但稳定的游客流变得非常多。)”可知,文章前两段主要讲述了玛雅湾的重新开放。故选A。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段“The destination was made famous by the 2000 film The Beach, starring Leonardo DiCaprio.(2000年,莱昂纳多迪

48、卡普里奥主演的电影海滩让这个地方名声大噪。)”可知,在那里拍摄的一部电影使玛雅湾越来越受欢迎。故选A。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段“Over the years, the number of tourists rose from less than 1, 000 to as many as 7, 000 or 8, 000 visitors a day at its peak. On average, around 5, 000 people entered the bay each day.(多年来,游客人数从不到1000人增加到最高峰时每天多达7000或8000人。平均每天约有

49、5000人进入海湾。)”可推知,第四段的数字展示了游客的急剧增加。故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Since then, Thon and a team of fellow marine experts and volunteers have replanted over 30, 000 pieces of coral, much of it grown off the coast of a nearby island. Meanwhile, the wildlife also returned and has been growing. “Only three month

50、s after we closed the bay, the blacktip sharks came back and gave birth so there are a lot of things happening in Maya Bay.”(从那时起,Thon和一个由海洋专家和志愿者组成的团队重新种植了3万多块珊瑚,其中大部分生长在附近一个岛屿的海岸附近。与此同时,野生动物也回来了,并且一直在增长。“就在我们关闭海湾三个月后,黑鳍鲨又回来产仔了所以玛雅湾发生了很多事情。”)”可推知,对玛雅湾的保护所作出的努力是有效的。故选B。DMany famous singers have long

51、 sung about the power of a smile how it picks you up, changes your mind and generally makes you feel better. But is it all smoke and mirrors, or is there a scientific support for this?Research from the University of South Australia proves that the act of smiling can make your mind be more positive,

52、simply by moving your facial muscles. The study, published in Experimental Psychology, looked at the influence of a smile on perception (感知) of facial and body expressions. In the study, a smile was created by volunteers holding a pen between their teeth, forcing their facial muscles to make the mov

53、ement of a smile. The research found that facial muscular activity changes the recognition of not only facial expressions but also body expressions, with both producing more positive feelings. Lead researcher Dr. Fernando Marmolejo-Ramos says the findings are important for spiritual health. “When yo

54、ur muscles say youre happy, youre more likely to see the world around you in a positive way,” he says. “In our research we found that when you forcefully practiced smiling, the part of the brain controlling feelings became active, which encouraged a more positive state. If we can make the brain view

55、 stimuli (刺激) as happy, then we can possibly use this way to help improve spiritual health.”The study was done in the same way as an old smile experiment by examining how people understood a group of facial expressions using the pen-in-teeth method; however, it also used special videos(from sad walk

56、ing videos to happy walking videos)as the stimuli. Dr. Marmolejo-Ramos says there is a strong connection between action and perception. “The fake (假装) it until you make it method could be more useful than we expect,” he says.12. What is the function of the first paragraph?A. To tell us the benefits

57、of a smile.B. To show us some famous singers.C. To introduce the topic of the text.D. To inform us of a finding of a study.13. What were the volunteers asked to do in the study?A. Laugh aloud from the heart.B. Just perform the act of smiling.C. Respond to different feelings.D. Think of happy things

58、in the past.14. What does Dr. Marmolejo-Ramos mean by saying the underlined sentence in the last paragraph?A. We should practice smiling a lot.B. Practicing smiling is quite normal.C. Pretending to smile actually works.D. Forced smiles work better than real ones.15. Which of the following can be the

59、 best title for the text?A. How to feel positiveB. How to force a smileC. Forced smiles can hide unhappy feelingsD. Forced smiles can produce positive feelings【答案】12. C 13. B 14. C 15. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了南澳大利亚大学的研究证明,微笑的行为可以使你的思想更积极,只需通过移动你的面部肌肉。【12题详解】推理判断题。根据文章第一段“Many famous singers have long

60、sung about the power of a smilehow it picks you up, changes your mind and generally makes you feel better. But is it all smoke and mirrors, or is there a scientific support for this?(许多著名的歌手一直在歌唱微笑的力量它如何让你振作起来,改变你的想法,通常让你感觉更好。但这一切都是障眼法,还是有科学依据呢?)”和文章第二段“Research from the University of South Australi

61、a proves that the act of smiling can make your mind be more positive, simply by moving your facial muscles.(南澳大利亚大学的研究证明,微笑的行为可以使你的思想更积极,只需通过移动你的面部肌肉。)”可推知,第一段的作用是为了介绍文章的主题。故选C。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段“In the study, a smile was created by volunteers holding a pen between their teeth, forcing their facia

62、l muscles to make the movement of a smile.(在这项研究中,志愿者们用牙齿夹着一支笔,迫使面部肌肉做出微笑的动作,从而做出微笑的表情。)”可知,志愿者被要求在研究中只做微笑的动作。故选B。【14题详解】词句猜测题。根据文章倒数第二段“In our research we found that when you forcefully practiced smiling, the part of the brain controlling feelings became active, which encouraged a more positive sta

63、te. If we can make the brain view stimuli as happy, then we can possibly use this way to help improve spiritual health. ”(“在我们的研究中,我们发现当你强行练习微笑时,大脑中控制情绪的部分变得活跃,从而促进了一种更积极的状态。如果我们能让大脑把刺激视为快乐,那么我们就有可能用这种方法来帮助改善精神健康。”)”和文章最后一段“Dr. Marmolejo-Ramos says there is a strong connection between action and per

64、ception.(Marmolejo-Ramos博士说,行动和感知之间有很强的联系。)”可推知,划线词所在的句子意思是:他说:“假装直到你成功的方法可能比我们预期的更有用。”由此可推知,Dr. Marmolejo-Ramos的意思是假装微笑事实上是有效的。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据文章第二段“Research from the University of South Australia proves that the act of smiling can make your mind be more positive, simply by moving your facial mu

65、scles. The study, published in Experimental Psychology, looked at the influence of a smile on perception(感知)of facial and body expressions.( 南澳大利亚大学的研究证明,微笑的行为可以使你的思想更积极,只需移动你的面部肌肉。这项发表在实验心理学杂志上的研究着眼于微笑对面部和身体表情感知的影响。)”和“The research found that facial muscular activity changes the recognition of not

66、only facial expressions but also body expressions, with both producing more positive feelings.(研究发现,面部肌肉活动不仅改变了对面部表情的识别,也改变了对身体表情的识别,两者都能产生更积极的感觉。)”可知,文章讲述了勉强的微笑可以产生积极的感觉。故选D。第二节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Education isnt simply about achieving a “higher state of kno

67、wledge”; its about equipping students with the tools they need to go out into the world and shape it for themselves. Here is a list of how education could improve the world. _16_. Education brings up many environmental topics to students and encourages them to think about the ecosystems around them.

68、 Today it is becoming important to be aware of this and education allows us to consume more responsibly and take action for the care of our planet. Education helps people develop skills. Schools cover many topics, and as you continue through schools programs, more and more subjects open up to you. _

69、17_, anyone can find their passion and do what they truly love!Getting an education not only means learning skills like reading and writing, but also means knowing abstract concepts like teamwork, critical thinking and creativity._18_, you become an individual who is more likely to live a greater li

70、fe than someone less educated. Education is a step toward world peace. _19_! Research shows that countries with secondary school enrollment rates that are 10% above the international average have a 3% lower rate of engaging in a war. It has been shown that educated people are less likely to be viole

71、nt. And this holds true for all regions of the world, whether developed or developing._20_. Education is a pretty investment. If one extra year of school can produce such benefits, what will the world be like when universal education becomes a reality?A. Education lets people take on responsibilityB

72、. When you combine these two knowledge areasC. With all the possible topics available for students to learnD. Education helps people keep up with our fast-moving worldE. Educations role in promoting world peace is very importantF. Uneducated people, on the other hand, are more likely to be violent t

73、oward othersG. Students can do a lot to improve their environmental impact at their schools and in their lives【答案】16. A 17. C 18. B 19. E 20. F【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述了教育如何改善世界。【16题详解】空处为段落小标题。根据下文“Education brings up many environmental topics to students and encourages them to think about the ecosyst

74、ems around them. Today it is becoming important to be aware of this and education allows us to consume more responsibly and take action for the care of our planet.(教育向学生提出了许多环境问题,并鼓励他们思考周围的生态系统。今天,意识到这一点变得越来越重要,教育使我们能够更负责任地消费,并采取行动保护我们的地球)”可知,本段主要讲述了教育和责任感的关系,A项中的“responsibility”和下文的“consume more re

75、sponsibly”对应。A项:Education lets people take on responsibility.(教育让人们承担责任)符合语境。故选A。【17题详解】根据上文“Schools cover many topics, and as you continue through schools programs, more and more subjects open up to you.(学校涵盖许多主题,随着你继续学习学校的课程,越来越多的科目向你开放)”可知,空处涉及的内容和主题相关,C项中的“all the possible topics”和上文的“many topic

76、s”对应。C项:With all the possible topics available for students to learn(有了所有可能的主题供学生学习)符合语境。故选C。【18题详解】根据上文“Getting an education not only means learning skills like reading and writing, but also means knowing abstract concepts like teamwork, critical thinking and creativity.(接受教育不仅意味着学习阅读和写作等技能,还意味着了解团

77、队合作、批判性思维和创造力等抽象概念)”可知,上文提到了教育提供给我们的技能和抽象概念两个领域的知识,空处和后面的句子一起承接上文,指出这两个领域的知识给我们带来的好处。B项中的“these two knowledge areas”和上文的“learning skills”以及“abstract concepts”对应。B项:When you combine these two knowledge areas(当你把这两个知识领域结合起来)符合语境。故选B。【19题详解】根据段落小标题“Education is a step toward world peace.(教育是迈向世界和平的一步)”

78、可知,本段的关键词是“peace”,空处进一步解释说明教育与和平的关系。E项:Educations role in promoting world peace is very important.(教育在促进世界和平方面的作用是非常重要的)符合语境。故选E。【20题详解】根据上文“It has been shown that educated people are less likely to be violent. And this holds true for all regions of the world, whether developed or developing.(有证据表明受

79、过教育的人不太可能有暴力行为。世界上所有地区都是如此,无论是发达地区还是发展中地区)”可知,空处承接上文,指出没有受教育的人更倾向于使用暴力。F项:Uneducated people, on the other hand, are more likely to be violent toward others.(另一方面,没有受过教育的人更有可能对他人使用暴力)符合语境。故选F。第三部分 语言运用(共两节,满分25分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。La La Land Kind Ca

80、fe is based in Dallas Texas. It isnt a _21_ coffee shop. Besides being eco-friendly, the cafe is a social business that provides _22_ for young people, who are over 18, are frequently unable to _23_ themselves or to go to college, and even _24_ end up homeless. The founder Francois Reihani hopes he

81、can _25_ this for some of these young people through the cafe. When he was in college, Reihani _26_ at a local nonprofit and helped children in the foster care system. It was there that Reihani heard the youths _27_ of neglect (忽视) and began _28_ how he could assist them. Thus, he opened the We Are

82、One Project with his sister,_29_ to help these young people find jobs. After about a year, they realized it wasnt _30_. The youth still couldnt find jobs. So he decided to _31_ a business that would employ them. As a result, Reihani founded La La Land Kind Cafe, which not only employs them but also

83、spreads kindness at the same time. When the world began lockdown in 2020, La La Land Kind Cafe didnt close._32_, Reihani saw the need of even more kindnesses during those _33_ times. So he and his employees drove around giving compliments (赞美) to strangers from windows. Reihani said that complimenti

84、ng someone shouldnt be _34_. After all, spreading _35_ and kindness is something everyone can do every day.21. A. uniqueB. smallC. popularD. typical22. A. moneyB. jobsC. sheltersD. services23. A. talk toB. grow upC. care forD. believe in24. A. possiblyB. suddenlyC. shortlyD. formally25. A. acceptB.

85、denyC. correctD. change26. A. taughtB. volunteeredC. learnedD. investigated27. A. lessonsB. effortsC. rightsD. stories28. A. expectingB. confirmingC. thinkingD. replying29. A. intendingB. agreeingC. pretendingD. regretting30. A. meaningfulB. wonderfulC. hopefulD. helpful31. A. buyB. openC. financeD.

86、 support32. A. ThusB. AgainC. InsteadD. Meanwhile33. A. touchingB. troublingC. rewardingD. promising34. A. uncommonB. uneasyC. unhappyD. uncomfortable35 A. loveB. respectC. politenessD. calmness【答案】21. D 22. B 23. C 24. A 25. D 26. B 27. D 28. C 29. A 30. D 31. B 32. C 33. B 34. A 35. A【解析】【导语】本文是一篇

87、记叙文。文章讲述了Francois Reihani创办了一家特别的咖啡馆,这家咖啡馆为一些年轻人提供就业机会,以此帮助改变这些年轻人的现状,并传播爱和善意。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:这不是一家典型的咖啡店。A. unique独特的;B. small小的;C. popular受欢迎的;D. typical典型的。根据下文“Besides being eco-friendly, the cafe is a social business(除了环保之外,这家咖啡馆还是一家社会企业)”可知,这家咖啡店是不同于其他传统咖啡店,是一家企业,因此它不是一家典型的咖啡店。故选D。【22题详解】考

88、查名词词义辨析。句意:除了环保之外,这家咖啡馆还是一家社会企业,为年轻人提供就业机会。A. money金钱;B. jobs工作;C. shelters避难所;D. services服务。根据上文“Besides being eco-friendly, the cafe is a social business(除了环保之外,这家咖啡馆还是一家社会企业)”以及下文“a business that would employ them.(雇佣他们的企业)”可知,这家咖啡店同时是一家企业,会雇佣年轻人,因此可以提供工作。故选B。【23题详解】考查动词短语词义辨析。句意:他们年龄超过18岁,经常无法照顾

89、自己或上大学,甚至可能最终无家可归。A. talk to交谈;B. grow up成长;C. care for照顾;D. believe in相信。根据下文“end up homeless(最终无家可归)”可知,一些年轻人生活穷困,可能无家可归,因此他们没法照顾自己的生活。故选C。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:他们年龄超过18岁,经常无法照顾自己或上大学,甚至可能最终无家可归。A. possibly可能地;B. suddenly突然地;C. shortly剪短地;D. formally正式地。根据上文“who are over 18, are frequently unable to

90、_3_ themselves or to go to college(这些人18岁以上,经常性的不能照顾自己,或上不了大学)”可知,这些年轻人经常性生活贫困,因此很可能无家可归。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:创始人Reihani希望他能通过咖啡馆改变这些年轻人的现状。A. accept接受;B. deny拒绝;C. correct纠正;D. change改变。根据下文“The youth still couldnt find jobs. So he decided to _11_ a business that would employ them.(年轻人仍然找不到工作。所以他

91、决定开一家公司,雇佣他们。)”可知,Reihani创办公司为这些生活困难的年轻人提供工作是想帮助改变他们的生活状况。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:上大学时,Reihani在当地一家非营利组织做志愿者,帮助寄养系统中的儿童。A. taught教;B. volunteered志愿;C. learned学习;D. investigated调查。根据下文“a local nonprofit(本地的非盈利组织)”可知,在非盈利的组织里工作,Reihani是提供志愿服务。故选B。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:在那里,Reihani听到了这些年轻人被忽视故事,并开始思考如何帮助他们。

92、A. lessons课程;B. efforts努力;C. rights权利;D. stories故事。根据上文“helped children in the foster care system.(帮助在寄养体系中的儿童)”可知,Reihani在寄样体系中接触的是一些孤儿,因此他会听到各种人不幸的生活故事。故选D。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:在那里,Reihani听到了这些年轻人被忽视的故事,并开始思考如何帮助他们。A. expecting期待;B. confirming确认;C. thinking思考;D. replying恢复。根据上文“Reihani heard the you

93、ths _7_ of neglect(Reihani听到了这些年轻人被忽视的故事)”以及下文“Thus, he opened the We Are One Project with his sister(于是,他和妹妹一起创办了“我们是一体”项目)”可知,Reihani先是听到这些人不幸的故事,再思考如何帮助他们,并最终决定“我们是一体”项目。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:于是,他和妹妹一起创办了“我们是一体”项目,打算帮助这些年轻人找工作。A. intending打算;B. agreeing同意;C. pretending假装;D. regretting后悔。根据上文“Rei

94、hani hopes he can _5_ this for some of these young people through the cafe.(创始人Reihani希望他能通过咖啡馆改变这些年轻人的现状。)”可知,Reihani创办企业是打算帮助这些年轻人。故选A。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:大约一年后,他们意识到这没有帮助。A. meaningful有意义的;B. wonderful精彩的;C. hopeful有希望的;D. helpful有帮助的。根据下文“The youth still couldnt find jobs(这些年轻人仍然找不到工作)”可知,他们创办的项

95、目对年轻人来说是没有帮助的。故选D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:相反,Reihani认为在那些困难时期需要更多的善意。A. buy购买;B. open开办;C. finance提供资金;D. support支持。根据下文“As a result, Reihani founded La La Land Kind Caf(因此,Reihani创办了爱乐之城爱心咖啡馆)”可知,Reihani开办了这家公司。故选B。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:相反,Reihani认为在那些困难时期需要更多的善意。A. Thus因此;B. Again再次;C. Instead相反;D. Meanwh

96、ile与此同时。根据上文“When the world began lockdown in 2020, La La Land Kind Cafe didnt close.(当2020年世界开始封锁时,爱乐之城咖啡馆并没有关闭。)”以及下文“Reihani saw the need of even more kindnesses(Reihani看到这些人更需要善意的帮助)”,和“So he and his employees drove around giving compliments (赞美) to strangers from windows.(于是,他和他的员工们开车四处走动,从窗户向陌

97、生人致意。)”可知,Reihani并未关闭咖啡馆,而是相反向他们传递善意,上下文之间是对比转折关系。故选C。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:相反,Reihani认为在那些困难时期需要更多的善意。A. touching动人的;B. troubling令人烦恼的;C. rewarding值得的;D. promising有希望的。根据上文“the world began lockdown in 2020(2020年世界开始封锁)”可知,世界封控是非常艰难的时期。故选B。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:Reihani说,赞美别人并不罕见。A. uncommon罕见的;B. uneasy

98、不易的;C. unhappy不开心的;D. uncomfortable不舒服的。根据下文“kindness is something everyone can do every day.(传播善良是每个人每天都可以做的事情。)”可知,赞美别人是常见的传递善意的行为,因此,这种行为并不罕见。故选A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:毕竟,传播爱和善良是每个人每天都可以做的事情。A. love爱;B. respect尊重;C. politeness礼貌;D. calmness冷静。根据上文“After all, spreading _15_ and kindness is something

99、everyone can do every day.(毕竟,传播_和善良是每个人每天都可以做的事情。)”,由并列连词and可知,Reihani传播善意的同时,也饱含着对这些年轻人的深深的爱。故选A。第二节(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Hong Kong is expected to fund a record number of youngsters to study in universities on the Chinese mainland. The move covers local secondary schoo

100、l students from low-income families or those with outstanding academic performances, and is expected to _36_ (great) improve the competitiveness of Hong Kong youngsters and promote greater exchanges between Hong Kong and the mainland. So far, it _37_ (benefit) 20, 608 Hong Kong students attending 19

101、1 mainland universities. Participating in the program can also help Hong Kong students establish connections with students from mainland universities, expand their network _38_ seek a broader range of development opportunities. The program allows Hong Kong students _39_ (experience) different cultur

102、es and social norms(规范), increasing their _40_ (able) to work in a cross-cultural environment. Sophia Yeung,_41_ 18-year-old Hong Kong student _42_ plans to apply to Shenzhen University this year, is learning more about the scholarship. She said studying on the mainland presents an opportunity to ex

103、perience a different way of life, and the intense academic atmosphere will improve_43_ (student) academic performance. _44_ (plan) to study Chinese language and literature as her major, Yeung believes that mainland education will provide her _45_ a deeper understanding into her study.【答案】36. greatly

104、 37. has benefited 38. and 39. to experience 40. ability 41. an 42. who#that 43. students 44. Planning 45. with【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了预计香港将资助创纪录数量的年轻人到中国内地的大学学习。【36题详解】考查副词。句意:这一举措涵盖了来自低收入家庭的本地中学生或学习成绩优异的学生,预计将大大提高香港青少年的竞争力,促进香港与内地的交流。修饰动词improve需用副词greatly,作状语。故填greatly。【37题详解】考查动词时态。句意:到目前为止,已有20608

105、名就读于内地191所大学的香港学生从中受益。根据时间状语“So far”可知,此处使用现在完成时,主语为it,助动词用has。故填has benefited。【38题详解】考查连词。句意:参加该计划还可以帮助香港学生与内地大学的学生建立联系,扩大他们的网络,寻求更广泛的发展机会。establish,expand和seek是并列的谓语,需用连词and连接。故填and。【39题详解】考查非谓语动词。句意:该项目让香港学生体验不同的文化和社会规范,提高他们在跨文化环境中工作的能力。allow sb. to do sth.为固定用法,意为“允许某人做某事”,空处需填动词不定式作宾语补足语。故填to e

106、xperience。【40题详解】考查名词。句意同上。空处需填名词ability,作宾语,结合语境此处为单数。故填ability。【41题详解】考查冠词。句意:今年计划申请深圳大学的18岁香港学生索菲亚杨(Sophia Yeung)正在了解更多关于奖学金的情况。student为可数名词单数,此处表示泛指,且18-year-old发音以元音音素开头,需填不定冠词an。故填an。【42题详解】考查定语从句。句意同上。空处引导定语从句,先行词student,指人,在定语从句中作主语,需用关系代词who/that引导从句。故填who/that。【43题详解】考查名词所有格。句意:她说,在大陆学习提供了

107、一个体验不同生活方式的机会,强烈的学术氛围将提高学生的学习成绩。修饰名词performance需用名词student的名词所有格形式students。故填students。【44题详解】考查非谓语动词。句意:杨计划主修中国语言文学,她相信内地的教育能让她对自己的学习有更深入的了解。分析句子结构可知,已有谓语动词believes,空处需填非谓语动词作状语,Yeung和plan为逻辑主谓关系,需填现在分词形式,位于句首,首字母需大写。故填Planning。【45题详解】考查介词。句意同上。provide sb. with sth.为固定短语,意为“给某人提供某物”。故填with。第四部分 写作(共

108、两节,满分35分)第一节(满分15分)46. 红星中学英文报举办“向世界介绍中国”为主题的征文比赛,请用你的地理、历史等学科知识写一篇英文短文,向世界介绍中国第一大河长江。注意:1. 词数80左右。(长江:Yangtze River)2. 可以适当增加细节,以使行文连贯D_【答案】The Yangtze RiverThe Yangtze River, flowing 6, 380 kilometers from the snowy heights of the Qinghai-Tibet Plateau to the East China Sea, is the longest river i

109、n China and Asia, and the third longest in the world. As our “Father River”, he is the source of civilization, witnessing the growth of Chinese people. Whats worth mentioning is that not only does the Yangtze River provide people with sufficient water resource, but also he, like a father, raises var

110、ieties of animals and plants in his arms. Standing by the river, you will always be struck by its beautiful scenery, from the pure and clean water to the birds hovering overhead. Hanging around the river, the fresh breeze will kiss your face, giving it a feeling of moisture. In brief, only when you

111、approach him in person can you feel its greatness and mightiness.【解析】【导语】本篇书面表达是一篇开放性作文,要求考生用自己的地理、历史等学科知识写一篇英文短文,向世界介绍中国第一大河长江。【详解】1.词汇积累值得做某事:be worth doing sth.deserve doing sth.提供某人某物:provide sb. with sth.offer sb. sth.各种各样的:varieties of all kinds of亲自:in personin the flesh2.句式拓展简单句变复合句原句:The Ya

112、ngtze River, flowing 6, 380 kilometers from the snowy heights of the Qinghai-Tibet Plateau to the East China Sea, is the longest river in China and Asia, and the third longest in the world. 拓展句:The Yangtze River, which flows 6, 380 kilometers from the snowy heights of the Qinghai-Tibet Plateau to th

113、e East China Sea, is the longest river in China and Asia, and the third longest in the world.【点睛】高分句型1Whats worth mentioning is that not only does the Yangtze River provide people with sufficient water resource, but also he, like a father, raises varieties of animals and plants in his arms.(运用了what引

114、导的主语从句和that引导的表语从句)高分句型2In brief, only when you approach him in person can you feel its greatness and mightiness.(运用了部分倒装)第二节(满分20分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。After Eric and Ada had their baby Oliver, they were quite happy. However, it soon changed. One night, Ada accidentally dropped

115、 a glass bowl when Oliver was just nearby, but he didnt react or turn around to the big sound of glass breaking. The next day, the hospital confirmed Oliver was born deaf. The couple were so sad. Weeks later, Oliver got his first hearing aid. Oliver could now hear! Eric and Ada were excited. Three y

116、ears passed; it was time to send Oliver to school. Ada and Eric often described how lovely it would feel to be in a class full of friends with a teacher in the front. However, Oliver returned home that day, crying, “I dont want to go to school. I have no friends. ” The following days, Oliver came ba

117、ck home, still sad. Ada and Eric were anxious. One Friday, Olivers teacher, Sarah, met the couple. “Oliver seems shy. He never plays with his classmates. And he doesnt talk to me although I try talking to him. Hes afraid that hes different and that his classmates will laugh at him because his deafne

118、ss. ” she said. Ada and Eric were heart-broken and worried. After chatting with the couple, Sarah learned Olivers sixth birthday was on Monday of the next week. Then, she made a secret plan for Oliver. After school that day, Sarah sent a message to the parents of all the children in her class. In th

119、e message, she told them about Olivers trouble. And she wanted them to encourage and ask their kids to come to school on Sunday to prepare a birthday party for Oliver: to decorate the classroom, prepare a birthday cake, etc. Then, Sarah put down her cell phone, wondering whether any parents would su

120、pport it. 注意:1. 续写词数应为150词左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Soon, her phone rang and received a message. _Oliver arrived at school and pushed the classrooms door open. _【答案】One possible versionSoon, her phone rang and received a message. She found a kids parents showed sympathy and agreed. Before long, her ph

121、one received such messages one after another, and all parents agreed. On Sunday, Olivers classmates and even some parents came to school. They decorated the classroom with balloons and streamers, with a big “Happy Birthday” written on the blackboard. And they prepared a birthday cake. When Monday ca

122、me, Olivers classmates and Sarah arrived early to give him a surprise. Oliver arrived at school and pushed the classrooms door open. He was surprised by the classrooms decoration and classmates who all wore colorful birthday caps and smiled at him. Suddenly, soft music played. Oliver burst into tear

123、s as he watched his classmates sing happy birthday by gesture. Then, the kids and Sarah circled Oliver and gifted him a flower each. Oliver felt so happy. After that morning, Olivers school life had a big change. Ada and Eric were quite grateful and glad about it.【解析】【导语】文章意人物为线索展开,讲述了Oliver因为天生失聪,害

124、怕被同学们嘲笑而不愿意去上学。一个星期五,Oliver的老师Sarah见到了他的父母Eric和Ada,在得知Oliver的六岁生日是下周一的时候,她为Oliver制定了一个秘密计划,她给班上所有孩子的父母发了一条信息,希望家长们鼓励并要求孩子们周日来学校为Oliver准备生日聚会。【详解】1.段落续写由第一段首句内容“很快,她的电话响了,收到了一条信息。”可知,第一段可描写家长们对老师Sarah发出信息的回应。由第二段首句内容“Oliver到了学校,推开了教室的门。”可知,Oliver看到大家为他准备的生日聚会后的感受。2.续写线索:家长们表示同意装饰教室老师和同学到达,给与惊喜Oliver感

125、到惊讶Oliver突然大哭,感到高兴父母感到感激和高兴3.词汇激活行为类同意:agree/approve到达:arrive/get to突然大哭:burst into tears/burst out crying情绪类惊讶的:surprised/astonished高兴的:happy/delighted【点睛】高分句型1When Monday came, Olivers classmates and Sarah arrived early to give him a surprise.(运用了when引导时间状语从句)高分句型2He was surprised by the classrooms decoration and classmates who all wore colorful birthday caps and smiled at him.(运用了who引导定语从句)听力答案:1-5 ABABC 6-10ACAAC 11-15ACBCB 16-20 CABBC

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1