收藏 分享(赏)

广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:365565 上传时间:2025-11-28 格式:DOC 页数:23 大小:117.50KB
下载 相关 举报
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第6页
第6页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第7页
第7页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第8页
第8页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第9页
第9页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第10页
第10页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第11页
第11页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第12页
第12页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第13页
第13页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第14页
第14页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第15页
第15页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第16页
第16页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第17页
第17页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第18页
第18页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第19页
第19页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第20页
第20页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第21页
第21页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第22页
第22页 / 共23页
广东省潮州市2021届高三下学期第二次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc_第23页
第23页 / 共23页
亲,该文档总共23页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、潮州市2021届高考第二次模拟考试英语本试卷共10页,由三部分组成。总分:卷面120分1312=130分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、考场座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4. 考试结束后,将答案卡交回。第一部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。APerformances

2、Lets Face the MusicRia Jones, the world-famous star of Evita, Cats, and Les Miserables, returns home for two special concerts.Proving that there is more to her than a great gift for singing the great show songs, Ria invites you on a memorable journey that goes from musical to classical and from clas

3、sical to pop. Songs from Miss Saigon perfectly mix with Disney favorites from Beauty and the Beast along with some popular standards for a great evening in the company of a very special vocal talent.Song RecitalJudy Coe performs widely as a soloist( 独 唱 者 ) in America and is also a music teacher. Th

4、e programme includes songs from Porgy and Bess, a successful American opera, with special solo piano arrangements by Katherine Morris. Judy ends the concert with songs whose texts are by Shakespeare, Yeats, Eliot, Oscar Wilde and Emily Dickinson. The concert will be framed by the singing of Welsh an

5、d American music by the popular Gyrlais Male Voice Choir, directed by Meirwyn Thomas.Mayte MartinMayte Martin is easily the best-known Catalan singer. She has been very popular since her early twenties, when she won a string of prizes. She has taken part in Barcelonas WOMAD festivals and in the Gips

6、y Kings celebrated festival Mosaique Gitane at Nimes. She will be accompanied by her regular solo guitarist, two dancers and a “clapper”.The Adventure of MalicThis show is about the fantastically dangerous life of an imaginary Iberian character called Malic. In this show he visits China and gets int

7、o fights with dragons and then travels to Barcelona where he comes across many dangerous characters. The show is told using Chinese shadow puppets ( 皮 影 ), beautifully handled, with a live narrator-musician who gives life to the show in English.1. Who will perform Disney songs?A. Judy Coe.B. Ria Jon

8、es.C. Mayte Martin.D. Katherine Morris.2. In which performance can you enjoy famous writers works?A. Song RecitalB. Mayte MartinC. Lets Face the MusicD. The Adventure of Marlic3. What do we know about “The Adventure of Marlic”A. It was made in Chinese.B. It was shot in Barcelona.C. It is based on a

9、true adventure story.D. It is presented through a traditional Chinese art form.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇广告布告类阅读。文章主要介绍了几场演出。【1题详解】细节理解题。答案定位在Lets Face the Music部分Ria Jones, the world-famous star of Evita, Cats, and Les Miserables, returns home for two special concerts.和Songs from Miss Saigon pe

10、rfectly mix with Disney favorites from Beauty and the Beast along with some popular standards for a great evening in the company of a very special vocal talent.(西贡小姐的歌曲与迪斯尼最受欢迎的美女与野兽的歌曲完美地融合在一起,再加上一些流行的标准,与一位非常特殊的声乐天才一起度过一个美好的夜晚。)由此可知,Ria Jones将表演迪士尼歌曲,故选B。【2题详解】细节理解题。答案定位在Song Recital部分Judy ends th

11、e concert with songs whose texts are by Shakespeare, Yeats, Eliot, Oscar Wilde and Emily Dickinson.(Judy以莎士比亚、耶茨、艾略特、奥斯卡王尔德和艾米莉狄金森的作品作为音乐会的结尾。)由此可知,在Song Recital表演中,你可以欣赏到著名作家的作品,故选A。【3题详解】推理判断题。答案定位在The Adventure of Malic部分The show is told using Chinese shadow puppets ( 皮 影 ), beautifully handled,

12、with a live narrator-musician who gives life to the show in English.(该剧使用中国皮影戏来讲述故事,皮影戏处理得很好,还有一位现场的叙述者兼音乐家,他用英语为该剧注入了活力。)由此推断出,“The Adventure of Marlic” 是通过一种中国传统艺术形式表现出来的,故选D。【点睛】推理判断题要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意义和深层意义。推理判断题属于主观性较强的高层次阅读理解题,做这类题目时,同学们应严格依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气等,找出能

13、够表露作者思想倾向和感情色彩的词语,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。小题3,答案定位在The Adventure of Malic部分The show is told using Chinese shadow puppets ( 皮 影 ), beautifully handled, with a live narrator-musician who gives life to the show in English.(该剧使用中国皮影戏来讲述故事,皮影戏处理得很好,还有一位现场的叙述者兼音乐家,他用英语为该剧注入了活力。)由此推断出,“The Adventu

14、re of Marlic” 是通过一种中国传统艺术形式表现出来的,故选D。BMy violin is like a soulmate that whispers words of wisdom to me. Together, weve gone through both tears and happiness.About 12 years ago, I made acquaintance with it following an order from my mom. Many hours of boredom were spent practicing it. And to make thi

15、ngs worse, the disappointment in my teachers eyes as I played the wrong notes was like an invisible hammer, striking on my heart. One day, I finally decided: I hate it!By chance, things changed when I was seven. I was at home lying on the sofa, wondering how those famous violinists dealt with this t

16、errible dilemma(进退两难). I searched online for the E-minor Concerto, a well-known violin work by German composer Felix Mendelssohn, and listened to it.A beautiful and mysterious sound came from the violin as the bow moved across it. It was like the music slid over the flowers, rose up, and started to

17、fill the air. The violins voice woke up the sun, made the trees green, and freshened the air. As the music changed, the sky turned back to gray. A gloomy shade covered the grass as all the sunshine disappeared. I could hear children crying and men shouting. It was like an invisible claw(爪子)had grabb

18、ed my heart tightly, making it unable to beat.That glorious day set off my passion and interest in violin I grabbed mine and never let it go. Before the memories faded, I stared at my instrument. Without hesitating, I picked it up, rosined the bow, and began to play. Peace filled my heart.My violin

19、has been by my side for 12 years. When I feel happy, an energetic tune makes it even better; when Im deep in sorrow, a peaceful tune washes it away; when Im walking on air, feeling especially pleased with my achievements, solemn tunes calm me down. Gradually, it has become a part of my life.My violi

20、n, shall I compare you to a summers day?4. What further contributed to the authors dislike of violin-playing?A. Orders from mum.B. Boredom of practice.C. Disappointment in the teachers eyes.D. Loss of passion for violin.5. What can be inferred from Paragraph 4?A. The weather actually changed because

21、 of the tune.B. The scenery outside the room was quite attractive.C. The sudden change made the authors heart unable to beat.D. The authors feeling was continuously influenced by the music.6. Why did the author pick up the violin again?A. The invisible hammer and claw are gone.B. A famous tune arous

22、ed his interest and passion.C. The beautiful imagination changed his attitude.D. He was crazy about Felix Mendelssohn s works.7. Which of the following can be the best title for the text?A. Musical Soulmate ViolinB. My Dislike and Like of ViolinC. An Inspiring Story of ViolinD. Deep Love for Violin

23、Music【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成了生活的一部分,成了作者的灵魂伴侣。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的And to make things worse, the disappointment in my teachers eyes as I played the wrong notes was like an invisible(隐形的) hammer, striking on my heart.

24、(更糟糕的是,当我弹错音符时,老师眼中的失望就像一把无形的锤子,敲打着我的心)可知,当作者演奏错误时,老师失望的眼神加剧了作者对小提琴的不喜欢。故选C。【5题详解】推理判断题。通过第四段中的It was like the music slid over the flowers, rose up, and started to fill the air. The violins voice woke up the sun, made the trees green, and freshened the air. As the music changed, the sky turned back

25、to gray.(它就像音乐滑过花朵,上升,并开始充满空气。小提琴的声音唤醒了太阳,使树木变绿,使空气清新。随着音乐的变化,天空又变成了灰色)可知,这些对优美琴声的描写,表现了琴声对人心情的影响,人的心情会随着音乐而变化。由此判断出作者的感受不断受到音乐的影响。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段中的I searched online for the E-minor Concerto, a well-known violin work by German composer Felix Mendelssohn, and listened to it.(我在网上搜索了德国作曲家门德尔松的著名

26、小提琴作品E小调协奏曲,并听了它)和第五段中的That glorious day set off my passion and interest in violin - I grabbed mine and never let it go.(那辉煌的一天点燃了我对小提琴的热情和兴趣我紧紧抓住我的激情,永不放弃)可知,Felix Mendelssohn的E-minor Concerto这首名曲让作者对小提琴又有了兴趣和热情。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段My violin is like a soul mate that whispers words of wisdom to me.

27、 Together, weve gone through both tears and happiness.可知我的小提琴就像一个灵魂伴侣,向我低语着智慧的话语。我们一起经历了泪水和幸福。结合文章中作者讲述了自己小时候被妈妈要求学小提琴,后来由于无聊和失望而放弃,无意中因为一首名曲又有了学习的热情,一直坚持了12年到现在,小提琴已经成为了生活的一部分,成了灵魂伴侣。由此可知A选项“音乐心灵伴侣小提琴”概括了全文意思,又能吸引读者,适合作为标题。故选A。CWhile the start of a new school year is always exciting, this year was

28、even more so for some elementary school students in Auckland, New Zealand. They became the worlds first kids to be “taught” by a digital teacher. Before you start imagining a human-like robot walking around the classroom, Will is just anavatarthat appears on the students desktop, or smartphone scree

29、n, whenordered to come.Theautonomousanimation platform has been modeled after the human brain and nervous system, allowing it toshowhuman-like behavior. The digital teacher is assignedto teach Vectors “Besustainablewith energy” a free program for Auckland elementary schools.Just like the humans it r

30、eplaced, Will is able to instantly react to the students responses to the topic. Thanks to a webcam and microphone, the avatar not only responds to questions the kids may have, but also picks up non-verbalcues. For instance, if a student smiles at Will, he responds by smiling back. This two-way inte

31、raction not only helps attract the students attention, but also allows the programs developers to monitor their engagement, and make changes if needed.Nikhil Ravishankar believes that Will-like avatars could be a novel way to catch the attention of the nextgeneration. He says, “I have a lot of hope

32、in this technology as a means to deliver cost-effective, rich, educational experience in the future.”The program, in place since August 2018, has been a great success thus far. Ravishankar says, “ What wasfascinatingto me was the reaction of the children to Will. The way they look at the world is so

33、 creative and different, and Will really captured their attention.” However, regardless of how popular it becomes, Will is unlikely to replace human educators any time soon.8. What was special for some elementary school students in Auckland?A. A digital teacher taught them.B. They first saw somethin

34、g digital.C. This was the start of a new school year.D. They could get close to smartphone screen.9. What is the benefit of this two-way interaction?A. It can smile back.B. It can use microphone.C. It can talk any topic for free.D. It can change if necessary.10. Whats Ravishankars attitude to Wills

35、replacing Human educators soon?A. Optimistic.B. Doubtful.C. Unclear.D. Disapproving.11. What might be the best title for the passage?A. New High-tech Contributes to EducationB. The Worlds First Digital Teacher Appears in Classroom.C. The Worlds First Digital Teacher, a Help to StudentsD. New Zealand

36、 Will Replace Teachers in Classrooms【答案】8. A 9. D 10. D 11. B【解析】【分析】本文为说明文。主要叙述一款智能机器人走进小学课堂,为孩子们讲授能源可持续发展。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“They became the worlds first kids to be “taught” by a digital teacher”可知,他们成为世界上第一批由智能机器人老师“教”的孩子。由此可知,特殊之处在于机器人老师教他们。故选A。9题详解】细节理解题。根据第三段中的“This two-way interaction not on

37、ly helps attract the students attention, but also allows the programs developers to monitor their engagement, and make changes if needed.”即“ 这种双向互动不仅有助于吸引学生的注意力,还允许程序的开发人员监视他们的参与度,并在需要时做出更改”,由此可得出,其优势在于需要时,可以做出变化。故选D。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中的“However, regardless of how popular it becomes, Will is unlike

38、ly to replace human educators any time soon.”可知,Ravishankar认为它不会在短期内代替人类教育工作者。故选D。【11题详解】主旨大意题。文章第一段“While the start of a new school year is always exciting, this year was even more so for some elementary school students in Auckland, New Zealand. They became the worlds first kids to be “taught” by a

39、 digital teacher”可知,从新学年开始,新西兰奥克兰的小学生将成为世界上第一批被机器人老师教的孩子。之后文章就此展开,由此可推断出he Worlds First Digital Teacher Appears in Classroom最符合本文的标题。故选B。【点睛】确定最佳标题的方法。在阅读文章时,要注意文章中反复出现的或强调的信息,寻找与文章大多数内容相关的信息。尤其是寻找文章的主题句。文章主要论题的关键是找到文章的主题句。主题句通常在文章的首段,也可能在文章的末段,在文章的某一段落,或分散在文章的各个段落中。如果每个段落都有主题句,那么把各段落的主题句的中心集中起来,即为全

40、文的主题句。如第4小题,本文的中心句在首段 “文章第一段“While the start of a new school year is always exciting, this year was even more so for some elementary school students in Auckland, New Zealand. They became the worlds first kids to be “taught” by a digital teacher”可知,从新学年开始,新西兰奥克兰的小学生将成为世界上第一批被机器人老师教的孩子。之后文章就此展开,由此可推断出

41、he Worlds First Digital Teacher Appears in Classroom最符合本文的标题。故选B。DIf you believe that scientists and artists are most creative when theyre young, you are missing an important part of the story. A new study published in De Economist looked at Nobel Prize winners in the field of economics. It found th

42、ere are two different peaks of creativity. One comes early in a persons career, while another comes later.The research supports previous work by the authors that found similar patterns in the arts and other sciences.We believe what we found in this study isnt limited to economics, but could apply to

43、 creativity more generally, said Bruce Weinberg, lead author of the study and professor of economics at The Ohio State University.Many people believe that creativity is exclusively associated with youth,but it really depends on what kind of creativity youre talking about.In the study, those who did

44、their most groundbreaking work early in their careers tended to be conceptual innovators(创新者).These type of innovators think outside the box, challenging conventional wisdom and suddenly coming up with new ideas. Conceptual innovators are not yet immersed(沉浸于)in the accepted theories of their field,

45、 Weinberg said.But there is another kind of creativity, he said, which is found among experimental innovators. These innovators accumulate knowledge through their careers and find new ways to understand it.The long periods of trial and error for important experimental innovations come later in a Nob

46、el laureates(荣誉获得者的)career.Whether you hit your creative peak early or late in your career depends on whether you have a conceptual or experimental approach, Weinberg said.The researchers took a novel, empirical(经验主义的)approach to the study, which involved 31 laureates. They arranged the laureates on

47、 a list from the most experimental to most conceptual.This ranking was based on the laureates most important work, classifying them into conceptual or experimental.After classifying the laureates, the researchers determined the age at which each laureate made his most important contribution to econo

48、mics and could be considered at his creative peak.They found that conceptual laureates peaked between ages 25 and 29. Experimental laureates peaked when they were roughly twice as old, in their mid-50s.Our research suggests that when youre most creative is more about how you approach your work.12. W

49、hat did the study published in De Economist find?A. Creativity comes at any age, young or old.B. Creativity tends to decrease as people get older.C. Economists, artists and other scientists have much in common.D. Economists are more creative than artists and other scientists.13. What does the underl

50、ined phrase think outside the box mean?A. Follow rules strictly.B. Experiment on boxes.C. Break old thought patterns.D. Figure out how to escape from a box.14. What do we know about experimental innovators?A. They usually come up with new ideas all of a sudden.B. They make discoveries through consta

51、nt trial and error.C. The majority of them reach their creative peak in their twenties.D. They make more contributions than conceptual innovators.15. What do the researchers believe determines someones creative peak?A. Ones personality type.B. What kind of job one takes.C. How one handles their work

52、.D. Ones attitude toward their work.【答案】12. A 13. C 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章讲述了通过对一些诺贝尔获奖者事业生涯的研究,发现人的创造力会有两种峰值,这取决于你是哪种类型的创新者。【12题详解】细节理解题。根据第一段最后一句“It found there are two different peaks of creativity. One comes early in a persons career, while another comes later.”可知,这项研究表明,创造力的巅峰可能来自与事业早期,也

53、可能是在后期,对应一个人的年轻时与年纪稍大时,A选项符合文意。故选A项。【13题详解】词义猜测题。根据划线短语所在句“These type of innovators think outside the box, challenging conventional wisdom and suddenly coming up with new ideas.”可知,非谓语动词部分可以看作对这一短语的解释,意为“挑战传统智慧,提出新的想法”,也就是勇于突破一些旧的模式、框架。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据第八段“The long periods of trial and error for

54、important experimental innovations come later in a Nobel laureates(荣誉获得者的)career.”可知,在一位诺贝尔奖得主的职业生涯中,重要的实验性创新经历了漫长的不断的尝试和错误。所以他们通过不断的尝试和错误获得了发现。故选B项。【15题详解】细节理解题。根据最后一段“Our research suggests that when youre most creative is more about how you approach your work.”可知,在这项研究中,决定创造力巅峰的就是你如何处理你的工作。所以研究人员认

55、为是如何处理他们的工作决定了一个人的创造力峰值。故选C项。【点睛】词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,要求考生准确理解文中某些关键单词或词组的含义,包括对超纲词义的推断以及熟词生义的猜测,需要通过上下文得出其在特定场合的含义。猜测词义的方法一般有以下几种:1.通过构词法(派生、合成、转化)猜测。2.通过已有的同义词或反义词猜测,即在上下文找出该生词的其他表示方法,由此推断其含义。3.通过同位语猜测。4.通过解释性的词语,如that is,that is to say,in other words等,以及标点符号,如破折号、括号等引出的对该词的解释性词、句猜测。5.通过具体语境中体现出来的某种

56、关系,如因果关系、转折关系等进行猜测。根据划线短语所在句“These type of innovators think outside the box, challenging conventional wisdom and suddenly coming up with new ideas.”可知,非谓语动词部分可以看作对这一短语的解释,意为“挑战传统智慧,提出新的想法”,也就是勇于突破一些旧的模式、框架。故小题2选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Competition is all

57、around us and it makes the strong stronger and the weak weaker. It can also teach us how to survive in a fast-paced and stressful world. _16_. How many of us have seen young boys weeping because their teams didnt win inter-school tournament? How many of us have seen young teenagers cheat just to win

58、? _17_ So its important to develop healthy competition among children.When it comes to encouraging healthy competition among children, the first thing to do is set goals for them to stick to. _18_Since children may be easily affected by wrong ideas from popular media and the Internet, its up to you

59、to develop the right kind of spirit in them. Team spirit will help them grow into human beings who arent easily annoyed by small losses or too excited by victories. _19_ So give them examples where family members refused to cheat to win._20_. When they take an exam, dont ask about how much they expe

60、ct to score; instead, ask what they wrote about. If your son played a cricket match at school, dont ask him whether his team won or lost; ask him how many runs he scored and encourage him to score higher next time instead. When you let your children know that youre more interested in how they perfor

61、med rather than whether they lost or won, they will surely try to better themselves.A. However, you mustnt push them too hard and burden them with too high a goalB. We should also encourage healthy competition among childrenC. These are the effects of unhealthy competitionD. In addition, they may al

62、so not want to adopt just any method to win, like cheating or lyingE. Care more about childrens performance rather than the results in a sports matchF. However, children can be hit by competitionG. Sending your children the right signals is also important【答案】16. F 17. C 18. A 19. D 20. G【解析】【分析】这是一篇

63、说明文。文章介绍了如何培养孩子之间的健康的竞争意识。【16题详解】根据下文提到的两个问题:我们中有多少人见过年轻的男孩因为他们的球队没有赢得校际比赛而哭泣?我们中有多少人见过青少年为了赢而作弊?这两个问题是两个例子,证明竞争会让人受到打击。故F选项切题。【17题详解】前面提到的两个问题折射出不健康竞争产生的影响,同时,该选项又引出下文“培养儿童健康竞争”,故C选项“这些是不健康竞争的影响”承上启下,切题。【18题详解】上一句提到“当它来鼓励孩子们的健康竞争时,要做的第一件事就是设定他们的目标。”该空承接上文,对设定目标这件事作进一步的说明。故A选项“然而,你不能把他们逼得太紧,让目标成为他们的

64、负担。”切题。【19题详解】下文提到“所以给他们举个家人为了赢而拒绝作弊的例子。”根据下文中的so可知,该空和下文之间是因果关系。那么,该空应该提到作弊这样的话题。选项中只有D选项与此有关:“此外,他们也可能不想采取任何手段来取胜,比如欺骗或撒谎。”该空同时承接上文“团队精神将帮助他们成长为一个人,他们不会轻易被小损失所困扰,也不会因胜利而过于兴奋。”该选项也体现了团队精神的作用。综上,D选项切题。【20题详解】该段提到“当他们参加考试时,不要问他们期望多少分数,而是问问他们写了些什么。如果你的儿子在学校打板球,不要问他的球队是赢还是输;问他进了多少分,鼓励他下一次得分更高。当你让你的孩子知道

65、你对他们的表现更感兴趣,而不是他们是输了还是赢了,他们肯定会努力让自己更好。”通过该段内容可知,作者建议家长给孩子传递正确的信息:你关心的是他们的表现,而不是成绩。故G选项正确。第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。I grew up as the “baby” of my family. I was the _21_ of three sons, My brothers were five and seven years older than me and _22_

66、most of the small routine tasks that my mom and dad needed to do around the house. I spent most of my time riding my bike, playing basketball, walking in the woods, or reading books by the _23_ in the cold winter. I spent my _24_ with all the fun and none of the responsibility.By the time I entered

67、my early teens, _25_, both of my brothers had moved out of our home. My dad had injured his back seriously and become _26_. Later, we moved to a mountain top house heated by a stove. I soon _27_ that I did more work than I had ever done before. I_28_ our garden in the spring and summer. In the fall

68、I cut and piled wood up to keep us_29_ in the winter. And all year round I _30_ heavy containers of water from a mountain spring back to our _31_ so that we could have water to drink and cook with.At first I _32_ and wasnt satisfied. After a while, I began to find _33_ in helping my parents. I sang

69、to myself while I piled wood up and smiled while I carried water. I_34_ found myself helping my mom with the dinner dishes and cleaning. I started to realize something that I would carry with me the rest of my _35_ too: When your work is done in love, it isnt just work.21. A. smartestB. laziestC. yo

70、ungestD. strangest22. A. abandonedB. handledC. removedD. weighed23. A. lorryB. fenceC. treeD. stove24. A. childhoodB. adulthoodC. effortsD. money25. A. howeverB. thereforeC. otherwiseD. instead26. A. distinctB. disabledC. dishonestD. distinguished27. A. foundB. recommendedC. indicatedD. worried28. A

71、. destroyedB. weededC. visitedD. advertised29. A. healthyB. apartC. safeD. warm30. A. draggedB. returnedC. pipedD. stored31. A. farmlandB. houseC. hotelD. camp32. A. liedB. quitC. complainedD. wandered33. A. hopeB. pityC. painD. joy34. A. evenB. seldomC. aloneD. again35. A. familyB. cashC. lifeD. ex

72、pense【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. A 26. B 27. A 28. B 29. D 30. A 31. B 32. C 33. D 34. A 35. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者从一开始的不做家务,到经历家庭的困难时尽力承担家务,并在帮助父母的过程中找到劳动的快乐,明白了为自己爱的人劳动是快乐的。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我是家里三个儿子中最小的,我的两个哥哥分别比我大5岁和7岁,父母需要做的家务大部分都由他们来做。A. smartest最聪明的;B. laziest最懒的;C. youngest最年轻的;D. st

73、rangest最奇怪的。根据后文“My brothers were five and seven years older than me”可知,作者是三个儿子中年龄最小的。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我是家里三个儿子中最小的,我的两个哥哥分别比我大5岁和7岁,父母需要做的家务大部分都由他们来做(处理)。A. abandoned遗弃;B. handled处理;C. removed去掉;D. weighed称重。根据后文“I spent most of my time riding my bike, playing basketball, walking in the wood

74、s, or reading books”可知,作者过着无忧无虑的生活,而哥哥们要处理大部分家务。故选B项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我花了我的大部分时间骑自行车,打篮球,在树林里散步,或在寒冷的冬天在火炉旁看书。A. lorry卡车;B. fence篱笆;C. tree树木;D. stove火炉。根据后文“in the cold winter”以及第二段中“Later, we moved to a mountain top house heated by a stove.”可知,那个年代,寒冷的冬天要在火炉旁取暖。故选D项。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:我的童年充满了乐趣,

75、却没有任何责任。A. childhood童年;B. adulthood成年期;C. efforts努力;D. money金钱。根据第一段首句“I grew up as the baby of my family.”以及第二段首句“By the time I entered my early teens”可知,这里指作者的童年。故选A项。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,在我十几岁的时候,我的两个哥哥都搬出了我们的家。A. however然而;B. therefore因此;C. otherwise否则;D. instead反而。基于前文的分析可知,作者的哥哥们做了许多家务,作者的童年比

76、较悠闲,所以后文“both of my brothers had moved out of our home.”和前面内容发生转折。故选A项。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:我爸爸的背部受了重伤,成了残疾人。A. distinct明显的,截然不同的;B. disabled残疾的;C. dishonest不诚实的;D. distinguished卓越的,杰出的。根据前文“My dad had injured his back seriously”可以推断,爸爸背部受了重伤,成为残疾人。故选B项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我很快发现我做的工作比以前任何时候都多。A. found

77、找到,发现;B. recommended推荐;C. indicated指示;D. worried担心。基于前文的分析可知,作者的哥哥搬出去了,爸爸成了残疾人,根据后文“I did more work than I had ever done before”内容可知,这是作者很快发现而意识到的状况。故选A项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:春天和夏天我在花园里除草。A. destroyed毁坏;B. weeded除草;C. visited访问;D. advertised做广告,宣传。根据常识以及前文“I did more work than I had ever done before”可

78、知,作者要做更多的家务活,结合后文“our garden in the spring and summer”以及选项可知,这里指,作者在花园里除草。故选B项。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:秋天的时候,我砍柴,把柴堆起来,冬天的时候可以取暖。A. healthy健康的;B. apart分开的;C. safe安全的;D. warm温暖的。根据常识及前文“I cut and piled wood up” 和后文“in the winter.”可知,作者储备柴火以备冬天取暖。故选D项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:一年到头,我都从山泉里把装着水的沉重容器拖回家,这样我们就有水喝和做饭

79、了。A. dragged拖拽;B. returned返回;C. piped用管道输送;D. stored储存。根据文章背景常识以及后文“heavy containers of water from a mountain spring back”,结合选项可知,作者要把装水的容器拖拽回来。故选A项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:一年到头,我都从山泉里把装着水的沉重容器拖回家,这样我们就有水喝和做饭了。A. farmland农田;B. house房子,住宅;C. hotel宾馆;D. camp营地。基于前文的分析,根据后文“so that we could have water to dr

80、ink and cook with”可知,作者把装水的容器拖拽回家(住宅)。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:一开始我抱怨,不满意。A. lied说谎;B. quit停止;C. complained抱怨;D. wandered游荡。根据后文“wasnt satisfied”可知,作者一开始时抱怨。故选C项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:过了一段时间,我开始从帮助父母中找到快乐。A. hope希望;B. pity同情;C. pain疼痛;D. joy快乐。根据后文“I sang to myself while I piled wood up and smiled while

81、 I carried water.”可知,作者从帮助父母的劳动中找到了快乐。故选D项。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:甚至还帮妈妈洗碗和打扫。A. even甚至;B. seldom很少;C. alone单独地;D. again再一次。根据前文“I sang to myself while I piled wood up and smiled while I carried water.”可知,作者担水劈柴积极参加劳动帮助父母,后文“helping my mom with the dinner dishes and cleaning”是作者进一步帮助父母的行动。故选A项。【35题详解】考查

82、名词词义辨析。句意:我开始意识到一件事,这也将伴随我的余生:当你的劳动是在爱中完成的,它就不仅仅是劳动了。A. family家庭;B. cash现金;C. life生活;D. expense费用。根据后文“When your work is done in love, it isnt just work.”可知,这是作者对人生的总结,所以这里指,这个理念将伴随作者余生。故选C项。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Some 10,867,300 locals and foreigners travelled in Gu

83、angzhou during the seven-day Spring Festival holiday, _36_ (contribute) 7.368 billion RMB to the citys tourism income.During this period, 15 key tourist attractions in Guangzhou _37_ (receive) 1,998,900 visitors in total. The citys museums and _38_ (library) received 233,300 visitors in all. Among _

84、39_ (they), Guangzhou Chimelong Tourist Resort and Baiyun Mountain Scenic Area ranked first and third _40_ (respective) in the number of reservations in Guangdong, _41_the total number of reservations for scenic spots in Guangzhou ranked first in the province as well._42_ addition, 5,890,100 tourist

85、s traveled to rural areas in Guangzhou during this holiday,_43_ accounted for 54.20% of the visitors received in the city. _44_ (compare) with the same period in previous years, the proportion was more than 50% for _45_ first time.【答案】36. contributing 37. received 38. libraries 39. them 40. respecti

86、vely 41. and 42. In 43. which 44. Compared 45. the【解析】【分析】这是一篇新闻报道。主要讲述了广东旅游的相关情况。【36题详解】考查现在分词。句意:在春节7天假日期间,10867300的国内和国外游客来广州旅游,给该城市带来了73.68亿收入。本句已有谓语travelled且无连词,动词contribute用非谓语形式,现在分词表主动,此处表自然而然的结果,在句中可做结果状语,contributing为现在分词做结果状语。故答案为contributing。【37题详解】考查时态。句意:在这期间,广州的15处重要景点总共接待了游客1998900人

87、次。事情发生在过去,应该使用一般过去时。故答案为received。【38题详解】考查名词的数。句意:市博物馆和图书馆总共接待游客233300人次。and前后一致,表示并列,所以设空处也用名词用复数形式。故答案为libraries。【39题详解】考查代词。句意:其中,广州长隆旅游度假区和白云山风景名胜区的景区预订量分别居广东省第一和第三位,广州市景区预订总量也居全省第一。Among为介词,后接宾格形式。故答案为them。【40题详解】考查副词。句意:其中,广州长隆旅游度假区和白云山风景名胜区的景区预订量分别居广东省第一和第三位,广州市景区预订总量也居全省第一。设空处修饰动词 ranked,所以应

88、该用副词,respectively意为分别地,各自地,符合题意。故答案为respectively。【41题详解】考查连接词。句意:其中,广州长隆旅游度假区和白云山风景名胜区的景区预订量分别居广东省第一和第三位,广州市景区预订总量也居全省第一。and表示连接上句,表示承接,故答案为and。【42题详解】考查固定搭配。句意:此外,5890100名游客在此期间前往广州的农村地区,占参观人数的54.20%。In addition (另外),为固定搭配,首字母大写。故答案为In。【43题详解】考查定语从句关系词。句意:此外,5890100名游客在此期间前往广州的农村地区,占参观人数的54.20%。这是非

89、限制性定语从句,先行词为句子5,890,100 tourists traveled to rural areas in Guangzhou during this holiday指代的事情,在从句中做主语,用关系代词which。故答案为which。【44题详解】考查动词。句意:与往年同期相比,这一比例首次超过50%。本句已有系动词was且无连词,动词compare用非谓语形式,逻辑主语The proportion与compare 为被动关系,用过去分词表被动,compared表示“与相比”,符合题意,且首字母大写。故答案为Compared。【45题详解】考查固定搭配。句意:与往年同期相比,这一

90、比例首次超过50%。the first time(第一次),为固定搭配。故答案为the。第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,上周你班举行了一场以“How to protect the traditional Chinese cultures?”为题的讨论。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:1. 讨论的目的;2. 讨论的内容;3. 你的看法。注意:1. 写作词数应为80左右:2. 请在答题卡的相应位置作答。How to protect the traditional Chinese cultures?_【答案】How to protect the tr

91、aditional Chinese cultures?In order to encourage us students to protect the traditional Chinese cultures, a heated discussion was held in my class last week. The students hold different points of view about that. Some suggest resisting Western holidays due to their strong influence. Some argue that

92、we are supposed to hold some creative activities to celebrate traditional cultures so that we can have fun during Chinese festivals. Still others consider various competitions should be held at times, which provides more chances for the citizens to recite Chinese poems and practice calligraphy.In my

93、 view, it is high time that we spared no effort to protect the traditional Chinese cultures. Otherwise we will regret one day.【解析】【分析】本文是一篇应用文,就上周班级所举行关于“如何保护中国传统文化”的讨论写一篇英文报道。【详解】1.词汇积累各式各样的:variousa variety of提供:providesupply由于:due toon account of庆祝:celebrateobserve2.句式拓展同义句改写原句:Some suggest resis

94、ting Western holidays due to their strong influence.拓展句:It is due to their strong influence that some suggest resisting Western holidays.【点睛】高分句型1 Still others consider various competitions should be held at times, which provides more chances for the citizens to recite Chinese poems and practice cal

95、ligraphy. (运用了which引导的非限制性定语从句)高分句型2 Some argue that we are supposed to hold some creative activities to celebrate traditional cultures so that we can have fun during Chinese festivals. (运用了so that引导的目的状语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Two men, both seriously ill, occupied the

96、same hospital room. One man called Ben was allowed to sit up in his bed for an hour each afternoon to help drain the fluid from his lungs. His bed was next to the rooms only window. The other man, Leo, had to spend all his time flat on his back.The men talked for hours on end. They spoke of their wi

97、ves and families, their homes, their jobs, their involvement in the military service, where they had been on vacation.And every afternoon when Ben could sit up, he would pass the time by describing to his roommate all the things he could see outside the window. Leo began to live for those one-hour p

98、eriods where his world would be broadened and lightened by all the activity and color of the world outside.The window overlooked a park with a lovely lake. Ducks and swans played on the water while children sailed their model boats. Young lovers walked arm in arm among flowers of every color of the

99、rainbow. Grand old trees graced the landscape, and a fine view of the city could be seen in the distance. As Ben described all this in detail, Leo would close his eyes and imagine the beautiful scene.One warm afternoon Ben described a parade passing by. Although Leo couldnt hear the band he could se

100、e it in his minds eye as the gentleman by the window described it with descriptive words. Each time the nurse saw the warm and touching scene she was always struck by devoted friendship between these two men. Days and weeks passed.注意:1. 续写词数应为 150左右 。2. 请在答题卡的相应位置作答。One morning, the nurse arrived to

101、 check the two men, only to find the lifeless body of Ben._However, he could see nothing but a blank wall of another building._【答案】Para 1:One morning, the nurse arrived to check the two men, only to find the lifeless body of Ben. After his death, the room was filled with dead silence. Lying in the b

102、ed, Leo couldnt help staring at the only window, tears pouring down his cheeks. Dying to see the view described by Ben, Leo asked if he could be moved next to the window. The nurse was happy to make the switch, and after making sure he was comfortable she left him alone. Painfully, he propped himsel

103、f up on one elbow and slowly turned to take his first look at the world through the window. He thought he would have the joy of seeing it for himself.Para 2:However, he could see nothing but a blank wall of another building. Stunned and paralyzed, Leo couldnt believe what he thought was a beautiful

104、scene turned out to be just a blank wall. After all, Bens descriptions of the outside world were so convincing and vivid. When he asked the nurse what could have forced his deceased roommate who had described such wonderful things outside this window, the nurse responded that the man was blind and c

105、ould not even see the wall. She said, “Perhaps he just wanted to encourage you.” It was Bens devoted love to his dear friend that pictured an everlasting rainbow in Leos world.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了两个病重的男人住在同一间病房,一个Ben的人被允许每天下午在床上坐一个小时,帮助排出肺部的液体。他的床紧挨着房间里唯一的窗户。另一个人,Leo不得不整天平躺着。每天Ben都会给Leo描述窗外的世界,Leo

106、听着也很高兴。最后Ben去世了,Leo移到了窗边,才发现窗外只有一堵空墙,护士才告诉他Ben是盲人,甚至连墙都看不见。而正是Ben对他亲爱的朋友的挚爱,才使他的世界里出现了一道永恒的彩虹。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“一天早上,护士来检查这两个人,却发现了Ben的尸体。”可知,第一段可描写Ben去世后,Leo申请移到窗边,他想透过窗户看外面的世界。由第二段首句内容“然而,他什么也看不见,只看见另一座建筑物空墙。”可知,第二段可描写Leo看到窗外是墙之后的反应,当他问护士是什么促使他已故的室友描述窗外的美好事物时,护士回答说,Ben是盲人,甚至连墙都看不见。正是Ben对他亲爱的朋友的挚

107、爱,才使他的世界里出现了一道永恒的彩虹。2.续写线索:Ben去世Leo移到窗边Leo看到空墙护士告知真相Ben对他亲爱的朋友的挚爱,才使他的世界里出现了一道永恒的彩虹3.词汇激活行类充满:be filled with / be full of渴望:die to do sth./ long to do sth.回答:respond/ reply情绪类吃惊:stunned/ shocked高兴:happy / glad【点睛】高分句型1 Stunned and paralyzed, Leo couldnt believe what he thought was a beautiful scene turned out to be just a blank wall. (运用了what引导宾语从句)高分句型2 It was Bens devoted love to his dear friend that pictured an everlasting rainbow in Leos world. (运用了强调句)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1