1、广东省深圳市2020届高三英语上学期综合复习测试试题(一)(含解析)第一部分 阅读理解(共两分,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项:AEnjoy the sunshine at the four best beaches in Los Angeles, including family-friendly shores and perfect places for surfers (冲浪者).El Matador State BeachMalibuSmall and beautiful, El Matador
2、looks unlike any European beach. Comfortable shoes are necessary but remember not to bring too much gear (装备). This western Malibu beach is only accessible via a steep rocky path. There are no lifeguards or other facilities (设施), so you are able to find some privacy on the beach. Arriving early or s
3、taying late can reward you with a memorable dawn or sunset.Good for: nature loversFacilities: simple restroomsParking: parking lot $10, street parking free (watch out for “no parking” signs)Zuma BeachMalibuIt is a popular and touristy spot on weekends and holidays for locals and beach-goers. The wid
4、e, sandy beach is good for spreading out on beach towels and water sports, from swimming to volleyball. And it is one of the few beaches in Malibu where bonfires (篝火) are allowed.Good for: sports lovers, groupsFacilities: restrooms, showers, volleyball courts and swingsParking: parking lot $3 $10, s
5、treet parking freeLeo Carrillo State ParkMalibuLeo Carrillo State Beach has the best of the both: a well-equipped stretch of sand plus scenic beauty. Groups and families can make use of the on-site camping grounds, picnic area, RV parking lot and coin-operated showers.Good for: families, groupsFacil
6、ities: showers, camp site, RV parking lot and restroomsParking: parking lot $3 $10El Porto BeachManhattanNewcomers love the sandy beach break, while winter wave hunters can brave overhead waves. Enter the parking lot from 45th Street, and note the five-hour limit. Those that prefer to stay on land c
7、an make use of the bike path.Good for: surfersFacilities: restrooms, showers and a bike pathParking: $1.50 per hour metered parking1. What can we learn about El Matador State Beach?A. It is large and flat.B. It is a bit hard to reach.C. It is well equipped for surfing.D. It is provided with trained
8、lifeguards.2. If a large family wants to take a picnic at the beach, theyll probably go to _.A. El Matador State BeachB. Zuma BeachC. Leo Carrillo State ParkD. El Porto Beach3. What do the four beaches have in common?A. They lie in Malibu.B. They allow making bonfires.C. They provide parking areas.D
9、. They are suitable for water sports.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】本文是一篇应用文,介绍了洛杉矶四个最受人们欢迎的沙滩。【1题详解】推理判断题。根据El Matador State Beach部分的“This western Malibu beach is only accessible via a steep rocky path.”可知,这个西部马里布海滩只有通过陡峭的岩石小径才能到达,由此可知,该沙滩不太容易到达,故B项正确。【2题详解】细节理解题。根据Leo Carrillo State Park部分的“Groups and fami
10、lies can make use of the on-site camping grounds, picnic area, RV parking lot and coin-operated showers.”可知,团体和家庭可以使用现场露营场地、野餐区、房车停车场和投币淋浴,由此可知,如果一家人想去沙滩野餐,最可能选择Leo Carrillo State Park,故C项正确。【3题详解】细节理解题。根据El Matador State Beach部分的“Parking: parking lot $10, street parking free”,Zuma Beach部分中的“Parking
11、: parking lot $3 $10, street parking free”,Leo Carrillo State Park部分中的“Parking: parking lot $3 $10”,以及El Porto Beach部分中的“Parking: $1.50 per hour metered parking”可知,这四个沙滩都提供停车场,故C项正确。BA new exhibit at a California museum provides visitors with a modem version of the ancient Chinese art style, literal
12、ly “shan shui hua”. The show is at the Chinese American Museum in Los Angeles. It is called Lightscapes. The works show scenes of mountains, rivers and sometimes waterfalls. Chinese artists have been creating the brush and ink works for more than 1,000 years.Artists Nick Dong and Chi-Tsung Wu found
13、ways to connect the new, digital generation to this traditional form of art. Their works get the essence (本质) of the style in a new way. The exhibit forces the viewers to slow down and experience a different world. That was also one of the goals of shan shui hua artists from long ago.Dong said, “Act
14、ually, all these artists want to create a world where they can hide themselves. And the world can help them avoid or escape from the reality. So, they create a mountain and imagine they could live there.”One of the works involves a slowly moving light directed at clear plastic boxes on a wall. The p
15、iece, created by Wu, is called Crystal City. Wu said, “If we see this through the light, from a different perspective, we could see theres another world behind that.” That other world Wu noted is the shadows that look more solid than the plastic boxes. Wu said Crystal City is the representative of t
16、he modem digital age.To view Dongs representation of Heaven, one has to step into a room filled with mirrors from floor to ceiling. There is a small round seat in the middle of the room. Dong said, “Once youve entered the installation (装置), at first youll see a lot of your reflections. But once you
17、sit down, you touch off the mechanism (机关) of the room. The mirrors actually start to reflect, and you yourself will disappear within the space.”4. Whats the main characteristic of the new exhibit?A. It shows the beauty of nature.B. It puts ancient Chinese art works on show.C. It enjoys advantages i
18、n terms of technology.D. Its a good combination of the new and the old.5. What do the artists want to convey in their works?A. Their concern about nature.B. Their curiosity about future life.C. Their longing for a different world.D. Their satisfaction with the reality.6. What can we infer about Crys
19、tal City from Paragraph 4?A. It is Wus most famous work.B. Light and shadows are parts of it.C. It shows the complexity of plastic boxes.D. Advanced tools are needed to appreciate it.7. What is the main idea of the text?A. Artists have modernized shan shui hua.B. Lots of artists are attracted by sha
20、n shui hua.C. Traditional paintings face lots of challenges.D. Traditional paintings should keep pace with times.【答案】4. D 5. C 6. B 7. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了在加州的一家博物馆举办的一个画展中,两位艺术家将现代数码技术与中国传统艺术“山水画”结合,以全新的方式展示传统艺术。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“A new exhibit at a California museum provides visitors with a mode
21、m version of the ancient Chinese art style,”可知,加州一家博物馆的画展为参观者提供了现代版本的中国古代艺术,再根据第二段中的“Artists Nick Dong and Chi-Tsung Wu found ways to connect the new, digital generation to this traditional form of art.”可知,两位艺术家找到了将新的数字一代与传统艺术形式联系起来的方法,由此可知,该画展的主要特点是将中国传统艺术以新旧结合的方式展现出来,故D项正确。【5题详解】细节理解题。根据第三段中的“The
22、exhibit forces the viewers to slow down and experience a different world.”可知,这个展览迫使观众放慢脚步,体验一个不同的世界,再根据第三段中的“Actually, all these artists want to create a world where they can hide themselves. And the world can help them avoid or escape from the reality. ”(实际上,所有这些艺术家都想创造一个可以隐藏自己的世界,在那里可以帮助他们逃避现实),由此
23、可知,在作品中,艺术家想传达他们渴望一个不同的世界的思想,在那里他们可以隐藏自己,逃避现实,故C项正确。【6题详解】推理判断题。根据第四段中的“One of the works involves a slowly moving (其中一个作品涉及一个缓慢移动的光light)”及“That other world Wu noted is the shadows(吴强调的另一个世界是影”可推断,吴先生的水晶城融入了光和影,故B项正确。【7题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中的“A new exhibit at a California museum provides visitors
24、with a modem version of the ancient Chinese art style, literally “shan shui hua”可知,本文主要介绍了在加州的一家博物馆举办的一个画展中,两位艺术家将现代数码技术与中国传统艺术“山水画”结合,以全新的方式展示传统艺术,故A项正确。【点睛】主旨大意题的难度较大,抓住文章主题是关键,介绍说明类文章一般开篇即点明主题,因此对第一段内容特别是首句的把握很关键,例如本篇第4题,通读全文,特别是根据第一段中的“A new exhibit at a California museum provides visitors with
25、a modem version of the ancient Chinese art style, literally “shan shui hua”可知,本文主要介绍了在加州的一家博物馆举办的一个画展中,两位艺术家将现代数码技术与中国传统艺术“山水画”结合,以全新的方式展示传统艺术,故A项正确。CComputer scientists have hoped to give robots technical skills to help them recognize, process and react to humor. But these attempts have mostly fail
26、ed. AI (人工智能) experts say that in many cases, attempts to make robots understand humor end up producing funny results, but not in the way they were supposed to.Tristan Miller studied more than 10,000 puns (双关语) in one research project. The pun is a kind of joke that uses a word with two meanings. Fo
27、r example, you could say, “Balloons do not like pop music.” The word “pop” can be a way of saying popular music; or can mean the sound a balloon makes when it explodes. But a robot might not get the joke. Tristan Miller says that is because humor is a kind of creative language that is extremely diff
28、icult for computer intelligence to understand.Allison Bishop is a computer scientist and she also performs stand-up comedy. She explained that machines are trained to look for patterns. Comedy, on the other hand, relies on things that stay dose to a pattern, kit not completely within it. To be funny
29、, humor should also not be predictable, Bishop said. This sets a great obstacle for a machine to recognize and understand what is funny.Bishop says since robots have great difficulty understanding humor, she feels like it gives her better job security as a comedy performer. It even made her parents
30、happy when her brother decided to become a full-time comedy writer because it meant he wouldnt be replaced by a machine, she added.Despite the difficulties, Darmstadt Universitys Miller says there are good reasons to keep trying to teach humor to robots. It could make machines more relatable, especi
31、ally if they can learn to understand sarcasm (讽刺), he noted. Humans use sarcasm to say one thing but mean another. But Kiki Hempelmann thinks differently. “Teaching AI systems humor may make them find it where it isnt, and they may use it where its inappropriate,” he said. “Maybe bad AI will start k
32、illing people because it thinks something is funny,” he added.8. What does the author most probably want to show in Paragraph 1?A. Robots influence on the scientific development.B. Robots challenges of making sense of humor.C. Computer scientists devotion to technical skills.D Computer scientists co
33、ncern about AIs development.9. Examples mentioned in Paragraphs 2 and 3 are intended to _-.A. prove robots do poorly in funny workB. explain robots arent as intelligent as humansC. describe language is complex and changeableD. show language cant be taught in a set pattern10. What does the underlined
34、 word “obstacle” in Paragraph 3 mean?A. Barrier.B. Record.C. Message.D. Possibility.11. What can we infer about teaching AI system humor from the last paragraph?A. It will end up in vain.B. It may be a double-edged sword.C. It may help improve humans humor.D. It will attract more computer scientists
35、.【答案】8. B 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了教机器人理解幽默存在的挑战以及科学家们对教智能机器人理解幽默的不同观点。【8题详解】推理判断题。根据第一段内容,特别是根据“Computer scientists have hoped to give robots technical skills to help them recognize, process and react to humor. But these attempts have mostly failed.”可知,计算机科学家希望赋予机器人技术技能来帮助他们识别、处理幽默,并且能够对
36、幽默做出反应,但这些尝试大多都失败了,由此可知,在本段作者主要是想说明机器人在理解幽默方面存在不小的挑战,故B项正确。【9题详解】推理判断题。根据第二段的“humor is a kind of creative language that is extremely difficult for computer intelligence to understand”可知,幽默是一种创造性的语言,计算机很难理解,再根据第三段中的“She explained that machines are trained to look for patterns.”可知,她解释说机器是经过训练来寻找模式的,由此
37、可知,这两段的例子是想表明语言不能以模式化的方式习得,故D项正确。【10题详解】词义猜测题。根据画线词前的“To be funny, humor should also not be predictable, Bishop said.”可知,毕肖普说,有趣的是,幽默也不应该是可预测的,因此此处是说这给机器识别和理解有趣的东西设置了很大的障碍,由此可知画线词词义为“障碍”,故A项正确。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Darmstadt Universitys Miller says there are good reasons to keep trying to teach humo
38、r to robots. It could make machines more relatable, especially if they can learn to understand sarcasm (讽刺), he noted.”可知,达姆施塔特大学的米勒说,有很好的理由继续尝试教机器人幽默,他指出,这可能会使机器更具亲和力,特别是如果它们能够学会理解讽刺的话,再根据“But Kiki Hempelmann thinks differently. “Teaching AI systems humor may make them find it where it isnt, and th
39、ey may use it where its inappropriate,” he said. “Maybe bad AI will start killing people because it thinks something is funny,” he added.”可知,但是Kiki Hempelmann的想法不同,他说:“教授人工智能系统幽默可能会让它们在不合适的地方找到幽默,在不合适的地方使用幽默”,他补充说:“也许坏的人工智能会开始杀人,因为它认为有些事情很有趣”,根据这两位科学家的观点可知,教智能机器人幽默有利有弊,因而是一把双刃剑,故B项正确。【点睛】本篇第4题推理判断题难
40、度较大,抓住两位科学家的观点是关键,根据最后一段中的“Darmstadt Universitys Miller says there are good reasons to keep trying to teach humor to robots. It could make machines more relatable, especially if they can learn to understand sarcasm (讽刺), he noted.”可知,达姆施塔特大学的米勒说,有很好的理由继续尝试教机器人幽默,他指出,这可能会使机器更具亲和力,特别是如果它们能够学会理解讽刺的话,再根
41、据“But Kiki Hempelmann thinks differently. “Teaching AI systems humor may make them find it where it isnt, and they may use it where its inappropriate,” he said. “Maybe bad AI will start killing people because it thinks something is funny,” he added.”可知,但是Kiki Hempelmann的想法不同,他说:“教授人工智能系统幽默可能会让它们在不合适
42、的地方找到幽默,在不合适的地方使用幽默”,他补充说:“也许坏的人工智能会开始杀人,因为它认为有些事情很有趣”,根据这两位科学家的观点可知,教智能机器人幽默有利有弊,因而是一把双刃剑,故B项正确。DWith production overrunning (泛滥) on Martin Scorseses new film, the famous Hollywood director admitted this month he was worried about the “youthi-fication” technology he was employing to smooth out his
43、actors. The leading actor Robert De Niro and Al Pacino played young versions of their characters in the first half of the film, with their wrinkles and jowls (下巴) removed by the technology.Speaking to the British director Joanna Hogg, the film-maker Martin Scorsese said that good actors should meet
44、some necessary requirements: excellent acting skills, rich imagination, good understanding and so on. However, there was something important that was missing while the technique was used. He added, “I dont know how to instruct my actors to make their performance more impressive, especially rich eye
45、expressions. Apparently, the technique makes their eyes dull, which disappoints me the most.”In this case, he isnt alone. While the technology is doubtless impressive, there have been complaints about the “unnatural valley” effect of digitally de-ageing actors. Film critics (评论家), such as Manohla Da
46、rgis of the New York Times, and The Ringers Andrew Gruttadaro, observed that “as an audience member watching these films, you get the horrible feeling that youre not watching a person, but an entity (实体) imitating a person”. Similar reservations have been heard about Anthony Hopkins being de-aged in
47、 TVs Westworld. Later this year, Ang Lees Gemini Man will appear, starring Will Smith as a killer who meets his younger self, which is also played by Smith. The problem is that everybody who grew up with The Fresh Prince of Bel-Air knows what Will Smith looked like as a younger man, and it wasnt thi
48、s one.To quote Dr Ian Malcolm from Jurassic Park, “Scientists were so preoccupied with whether or not they could, and they didnt stop to think if they should.” De-ageing technology gives us the dazzling impression rather than the effect of youth, as a younger actor would. More goes into the ageing p
49、rocess than mere looks; it betrays a thin understanding of psychology to expect otherwise.12. What was Martin Scorseses concern about his new film?A. The high cost of the film.B. The age of his leading actors.C. The effect of the new technology.D. The plot in the first part of the film.13. What qual
50、ity of an actor did Martin Scorsese probably pay more attention to?A. Expressive performance.B. Vivid imagination.C. Deep understanding of acting.D. Good language ability.14. What can we infer from the examples about the new technology in Paragraph 3?A. It is popular among directors.B. It is unaccep
51、table to the audience.C. It is welcomed by some film critics.D. It benefits actors like Will Smith.15. What could be the best title for the text?A. The improvement of Hollywood moviesB. “De-ageing” technology benefits old actorsC. The breakthrough of Martin Scorseses new filmD. Hollywoods “de-ageing
52、” technology has gone too far【答案】12. C 13. A 14. B 15. D【解析】本文是一篇说明文,介绍了好莱坞著名导演马丁斯科塞斯在其新作爱尔兰人中运用的使演员年轻的特效技术并不成功。【12题详解】细节理解题。根据第一段中的“he was worried about the “youthi-fication” technology he was employing to smooth out his actors”可知,他担心他用“年轻化”的技术来让演员们顺利出演,由此可知,他对自己采用特效技术使演员年轻的效果感到担忧,故C项正确。【13题详解】推理判断
53、题。根据第二段中的He added, “I dont know how to instruct my actors to make their performance more impressive, especially rich eye expressions. Apparently, the technique makes their eyes dull, which disappoints me the most.”可知,他还说,“我不知道如何指导我的演员让他们的表演更令人印象深刻,尤其是丰富的眼神。显然,这项技术让他们的眼睛变得迟钝,这让我最失望”,由此可知,马丁斯科塞斯更注重演员丰
54、富的表现力,尤其是眼神的表现力,故A项正确。【14题详解】推理判断题。根据第三段中的as an audience member watching these films, you get the horrible feeling that youre not watching a person, but an entity (实体) imitating a person”.可知,作为观看这些电影的观众,你会有一种可怕的感觉:你看到的不是一个人,而是一个模仿人的实体,由此可知,观众并不能接受这项技术的效果,故B项正确。【15题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段中的“he was wor
55、ried about the “youthi-fication” technology he was employing to smooth out his actors.”可知,本文主要介绍了好莱坞著名导演马丁斯科塞斯在其新作爱尔兰人中运用的使演员年轻的特效技术并不成功,故D项正确。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Being a successful high school student requires both patience and motivation. Unfortunately, th
56、ere are often many things that can make your success difficult. Here are some tips which can help you become a successful high school student.Remember that school is important. Its important to have fun and have lots of extra-curricular activities, but school study should always be your top priority
57、 (优先的事物). _16_Get involved at your school. You dont have to be a superstar or a cheerleader to do this. _17_ These may include current events, such as the basketball game held last Friday or attending school events like dances and variety shows._18_ Its easy to forget to stay in shape when the workl
58、oad starts piling up. Doing some sports can help you relax physically and improve your work efficiency. So join a sports team at your school to make you less worried about your schedule and have a healthy body.Find a club to develop your interests. Not being an athlete is not an excuse for not havin
59、g something to do after school. _19_ Music? Join a band. If youre not into any of your schools clubs, advise your principal to start a new one. Most likely he / she will say yes.Focus on yourself. Dont compare yourself with others. _20_ Every day you should only try to make yourself better, instead
60、of worrying about how the girl sitting in front of you has nicer clothes or is getting better grades, etc. Ten years from now, this wont matter.A. Take up a sport to get fit.B. Try to go out at weekends.C. All you need to do is stay on top of things.D. If youre enthusiastic about art join the art cl
61、ub.E. High school is only a competition with yourself.F. So never take homework, tests, and quizzes lightly!G. The best thing to do is just be friendly to everyone.【答案】16. F 17. C 18. A 19. D 20. E【解析】本文是一篇说明文,介绍了如何成为一名成功的高中生。【16题详解】空前说拥有乐趣和丰富的课外活动是很重要的,但学习应该始终是你的首要任务,因此此处讲的是要重视学习,故F项(所以不要轻视家庭作业、考试和
62、小测验)符合语境。【17题详解】空前说你不必成为超级明星或啦啦队队长,因此此处讲的是你应该采取的正确做法,故C项(你所要做的就是掌握全局)符合语境。下文列举了应该掌控的东西,这些可能包括时事,如上星期五举行的篮球比赛或参加学校活动,如舞蹈和综艺节目。故选C。【18题详解】此空设于段首,是本段的主旨句,根据本段内容,特别是根据“Doing some sports can help you relax physically and improve your work efficiency.”可知,本段主要讲的是高中生要参加体育运动,故A项(做一项运动来保持健康)符合语境。【19题详解】空后说喜欢音
63、乐就加入一个乐队,此处表示与之并列的一种情况,应该还会提到一种兴趣,故D项(如果你对艺术有热情,就加入艺术俱乐部)符合语境。【20题详解】空前说不要拿自己和别人比较,此处解释原因,说明高中生活是和你和自己竞争,不要和别人比,故E项(高中其实就是你和自己之间的竞争)符合语境。第二部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Rishi Sharma a young man, is living his life differently. When he wa
64、s a kid, Sharma was _21_ by the men who _22_ World War II. They were lucky to _23_ bullets (子弹), finally returning home and living a simple life, which interested Sharma very much. Sharma watched many documentaries on WWII and became _24_ that some of these men were still alive and he could _25_ the
65、m.One day, Sharma came across the information that Lyle Bouck, a WWII hero, was living quite near his home. _26_, Sharma looked up the _27_ and dialed. Soon after, he _28_ visiting military veterans (退伍军人) in nursing homes.Since graduation from high school, Sharma has made it his _29_ to interview a
66、s many WWII veterans as he can. Because many of them are in their 80s and 90s, Sharma _30_ that he has just around 10 years before the veterans of the so-called greatest generation are gone. Therefore, hes _31_ everything else in his life college, dating and hunting a job to _32_ himself to this cau
67、se.For each veteran _33_, Sharma creates a DVD of their stories. These men are known for their stoicism (淡泊) and the _34_ to discuss what happened during the war. _35_, with frequent contact with the veterans, theyre finally _36_ to share their stories.Sharma tried to meet at least one WWII veteran
68、every day until the last of them _37_. In May 2016, Sharma founded Heroes of the Second World War, a non-profit organization aiming to _38_ the stories of WWII veterans. He also launched a GoFundMe page which has _39_ in more than $186,000 up to now. Sharma uses that money to pay for his travel and
69、_40_ equipment. He hopes to collect as many stories as he can for their sakes, and for ours.21. A. adoptedB. selectedC. attractedD. trained22. A. looked intoB. ran intoC. commented onD. fought in23. A. shootB. escapeC. loadD. remove24. A. awareB. worriedC. shockedD. grateful25. A. consultB. encourag
70、eC. visitD. praise26. A. EventuallyB. ImmediatelyC. SuddenlyD. Naturally27. A. numberB. fileC. addressD. schedule28. A. imaginedB. consideredC. deniedD. began29. A. lessonB. dutyC. professionD. challenge30. A. arguesB. declaresC. hopesD. figures31. A. putting offB. searching forC. giving awayD. prep
71、aring for32. A. introduceB. referC. recommendD. devote33. A. helpedB. admiredC. interviewedD. appointed34. A. intentionB. curiosityC. refusalD. anxiety35. A. HoweverB. ThereforeC. OtherwiseD. Besides36. A. satisfiedB. willingC. afraidD. confident37. A. showed upB. set offC. got awayD. passed away38.
72、 A. sellB. designC. preserveD. assess39. A. turnedB. broughtC. brokenD. taken40. A. videoB. officeC. researchD. computer【答案】21. C 22. D 23. B 24. A 25. C 26. B 27. A 28. D 29. B 30. D 31. A 32. D 33. C 34. C 35. A 36. B 37. D 38. C 39. B 40. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了夏尔马采访亲历二战的老兵并把采访制作成视频的故事。【21题详解】考查动
73、词词义辨析。句意:当夏尔马还是个孩子时候,他就被那些参加过第二次世界大战的老兵吸引住了。A. adopted收养;B. selected挑选;C. attracted吸引;D. trained训练。根据下文中的“Sharma watched many documentaries on WWII”可知,夏尔马看了很多关于二战的纪录片,这说明他被二战老兵的故事吸引了,故C项正确。【22题详解】考查动词短语辨析。句意同上。A. looked into调查;B. ran into遭遇;C. commented on点评;D. fought in参战、在作战。根据下文中的“a WWII hero”及“m
74、ilitary veterans”可知,这些人参加了二战,故D项正确。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:他们幸运地躲过了子弹,最后回到了家,过着简单的生活,这让夏尔马很感兴趣。A. shoot射击;B. escape避开;C. load装载;D. remove移除。根据空后的“finally returning home”可知,这些老兵幸运地避开了子弹,活了下来,故B项正确。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:夏尔马看了很多关于二战的纪录片,知道有些人还活着,他可以去拜访他们。A. aware知道的;B. worried担心的;C. shocked震惊的;D.grateful感激的。根
75、据空后的“some of these men were still alive”可知,通过看纪录片,夏尔马知道一些老兵现在仍然活着,故A项正确。【25题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. consult咨询;B. encourage鼓励;C. visit拜访;D. praise表扬。根据下文中的“Soon after, he _8_ visiting military veterans (退伍军人) in nursing homes.”可知,夏尔马能亲自拜访这些老兵,故C项正确。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:夏尔马立刻查了一下电话号码,拨了过去。A. Eventually最终;B.
76、 Immediately立即;C. Suddenly突然;D. Naturally自然地。空前说一天,夏尔马偶然发现一个消息二战英雄莱尔布克住在离他家很近的地方,于是他立即查电话号码,想要联系他,故B项正确。【27题详解】考查名词词义辨析。句意同上。A. number号码;B. file档案;C. address地址;D. schedule时间表。根据空后的“dialed”可知,夏尔马立即查了莱尔布克的电话号码并拨了过去,故A项正确。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:不久之后,他开始去养老院看望退伍老兵。A. imagined想象;B. considered考虑;C. denied否认;D
77、. began开始。根据空后的“visiting military veterans in nursing homes”可知,不久之后,他开始去养老院看望退伍老兵,故D项正确。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:从高中毕业开始,夏尔马就把尽可能多地采访二战老兵作为自己的职责。A. lesson教训;B. duty职责;C. profession职业;D. challenge挑战。根据空后的“to interview as many WWII veterans as he can”可知,夏尔马把采访二战老兵当作自己的职责,故B项正确。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:夏尔马估计,这些最伟大
78、的老兵的生命只有十年左右的时间了。A. argues争论;B. declares宣布;C. hopes希望;D. figures计算、认为。空前说他们中的许多人都已经八九十岁了,所以夏尔马估计他们的生命只有十年左右的时间了,故D项正确。【31题详解】考查动词短语辨析。句意:因此,他推迟了生活中的其他事情上大学、约会和找工作来致力于这项事业。A. putting off推迟;B. searching for搜寻;C. giving away赠送;D. preparing for准备。根据空后的“everything else in his life college, dating and hun
79、ting a job”可知,夏尔马推迟了生活中的其他事情,比如上大学、约会和找工作,故A项正确。【32题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. introduce介绍;B. refer涉及;C. recommend推荐;D. devote献身、致力于。空前说夏尔马推迟了生活中的其他事情,他这样做就是为了投身于采访二战老兵这项事业之中,故D项正确。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:夏尔马为每一位接受采访的老兵制作了一张DVD来记录他们的故事。A. helped帮助;B. admired钦佩;C. interviewed采访;D. appointed约定。根据上文中的“Since gradua
80、tion from high school, Sharma has made it his _9_ to interview as many WWII veterans as he can.”可知,从高中毕业开始,夏尔马就把尽可能多地采访二战老兵作为自己的职责,因此他为每一位接受采访的老兵制作了一张DVD来记录他们的故事,故C项正确。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:这些人以他们的坚忍和拒绝谈论战争期间发生的事情而闻名。A. intention意图;B. curiosity好奇心;C. refusal拒绝;D. anxiety焦虑。根据空前的“theyre finally 16 to sh
81、are their stories”可知,这些老兵拒绝谈论自己过去的经历,故C项正确。【35题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,随着与这些老兵接触的越来越多,他们最终愿意分享他们的故事。A. However然而;B. Therefore因此;C. Otherwise否则;D. Besides况且。空前说这些老兵拒绝谈论自己过去的经历,再根据后空后的“with frequent contact with the veterans, theyre finally _16_ to share their stories.”可知此处表示转折关系,故A项正确。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意同上
82、。A. satisfied满意的;B. willing愿意的; C. afraid害怕的;D. confident自信的。根据空前的“with frequent contact with the veterans”可知,随着与这些老兵接触的越来越多,他们最终愿意分享他们的故事,故B项正确。【37题详解】考查动词短语辨析。句意:夏尔马每天至少要见一位二战老兵,直到最后一位老兵去世。A. showed up出现;B. set off动身;C. got away离开;D. passed away去世。根据上文中的“Because many of them are in their 80s and 9
83、0s, Sharma _10_ that he has just around 10 years before the veterans of the so-called greatest generation are gone.”可知,这些老兵中的许多人都已经八九十岁了,夏尔马估计他们的生命只有十年左右的时间了,所以他每天至少要见一位二战老兵,直到最后一位老兵去世,故D项正确。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:2016年5月,夏尔马创立了旨在保存二战老兵故事的非营利组织“二战英雄”。A. sell卖;B. design设计;C. preserve保存;D. assess评定。上文说夏尔马
84、把采访二战老兵当作自己的职责,并为每一位接受采访的老兵制作了一张DVD来记录他们故事,因此这个非营利组织致力于保存二战老兵的故事,故C项正确。【39题详解】考查动词短语辨析。句意:他还创建了GoFundMe主页,迄今已带来超过186000美元的捐款。A. turned in上交;B. brought in引进、带来;C. broken in闯入;D. taken in吸收。根据空后的“more than $186,000”可知,这个主页带来了许多捐款,故B项正确。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:夏尔马用这笔钱来支付他的采访旅程和录像设备。A. video视频、录像;B. office办公
85、室;C. research调查;D. computer电脑。根据上文中的“Sharma creates a DVD of their stories”可知,夏尔马为二战老兵制作DVD,这需要用录像设备,故A项正确。【点睛】本篇第13空B项 admired的干扰性较大,文章开头说当夏尔马还是个孩子的时候,他就被那些参加过第二次世界大战的老兵吸引住了,因此有些同学认为夏尔马非常钦佩二战老兵,从而误选此项,但根据上文中的“Since graduation from high school, Sharma has made it his _9_ to interview as many WWII ve
86、terans as he can.”可知,从高中毕业开始,夏尔马就把尽可能多地采访二战老兵作为自己的职责,因此他为每一位接受采访的老兵制作了一张DVD来记录他们故事,故C项(interviewed)正确。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Cyber Monday is a shopping holiday which falls on the Monday following Thanksgiving. It is a day on _41_ retailers (零售商) often give huge disco
87、unts to online shoppers. As a result, tens of millions of shoppers shop on this day _42_ (get) the best gift for holiday shopping season. Although it _43_ (consider) as a strict American holiday at first, it has since spread all over the world.A current belief is that Cyber Monday is leading _44_ th
88、e decline of Black Friday as more and more _45_ (consumer) decide to do their shopping online. This is either due to _46_ (convenient) or the lower prices of goods purchased online.Cyber Monday is not _47_ public holiday. So it isnt observed in the U.S on either the state or federal level, which mea
89、ns that all businesses that are _48_ (normal) open on this day are open as usual.Unfortunately, some of the online shoppers spend lots of time _49_ (look) for bargains during working time on Cyber Monday. Some employees were even fired because they used their companies Internet for non-work related
90、activities. After all, it isnt _50_ (suit) to do shopping online during working time.【答案】41. which 42. to get 43. was considered 44. to 45. consumers 46. convenience 47. a 48. normally 49. looking 50. suitable【解析】本文是一篇说明文,介绍了近几年在美国很流行的购物节 网购星期一。【41题详解】考查定语从句。句意:在这一天,零售商通常会给网购者很大的折扣。此处为定语从句,关系词指代先行词a
91、 day并在从句中作介词on的宾语,故填which。【42题详解】考查非谓语动词。句意:因此,数以千万计的购物者在这一天购物,以获得节日购物季的最佳礼物。根据句意可知此处表示目的,用不定式作目的状语,故填to get。【43题详解】考查时态语态。句意:虽然一开始它被认为是一个绝对的美国节日,但后来它已经传遍了全世界。主语it与consider之间是被动关系,根据时间状语“at first”可知此处表示过去的事情,所以用一般过去时的被动语态,而且谓语动词用单数,故填was considered。【44题详解】考查固定短语。句意:目前的一种看法是,随着越来越多的消费者决定在网上购物,网购星期一正导
92、致黑色星期五的衰落。lead to是固定短语,表示“导致”,故填to。【45题详解】考查名词的数。句意同上,consumer是可数名词,more and more修饰可数名词复数,故填consumers。【46题详解】考查名词。句意:这要么是因为方便,要么是因为网上购买的商品价格较低。due to 后接名词作宾语,故填convenience。【47题详解】考查冠词。句意:网购星期一不是法定假日。holiday是可数名词,此处用不定冠词表泛指,public 的发音以辅音音素开头,故填a。【48题详解】考查副词。句意:因此,在美国,无论是在州还是联邦层面,都没有注意到这一点,这意味着所有在这一天正
93、常营业的企业都照常营业。修饰形容词open用副词,故填normally。【49题详解】考查非谓语动词。句意:不幸的是,一些网购者在周一上班时间花了很多时间寻找便宜货。spend time (in) doing表示“花费时间做某事”,故填looking。【50题详解】考查形容词。句意:毕竟,在工作时间上网购物是不合适的。此处缺少形容词作表语,故填suitable。第三部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51.假定英语课上老师要求同桌之同交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误涉及一个单词的增加、
94、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Every summer, there is a great fair where takes place in a park in the center of my town. Like other summer fairs, it is organizing by local small businesses, community groups o
95、r clubs. A successfully fair often relies on volunteers to make them run smoothly. In recent years, the fair had become a popular event for local people to attend. At the times, bad weather may ruin the fair complete. But when it falls on a sunny day, children can enjoy a wide range entertainment. A
96、nd adults can look around many booths sell local products or providing informations about some local community groups and clubs.【答案】第一处:wherwhich/that第二处:successfullysuccessful第四处:themit第五处:hadhas第六处:去掉the第七处:completecompletely第八处:range后加of第九处:sellselling第十处:informationsinformation【解析】【分析】本文是一篇说明文,作
97、者介绍了镇中心的一个公园里的大型夏季博览会的情况。【详解】第一处:考查定语从句。句意:每年夏天,在我们镇中心的一个公园里都有一个大型的博览会。此处为定语从句,关系词指代先行词fair并在从句中作主语,应该用关系代词which或that,故where改为which或that。第二处:考查语态。句意:像其他夏季博览会一样,它是由当地的小企业、社区团体或俱乐部组织的。it与organize之间是被动关系,应该用被动语态,故organizing改为organized。第三处:考查形容词。句意:一个成功的博览会通常依赖于志愿者使其顺利进行。修饰名词fair用形容词,故successfully改为succ
98、essful。第四处:考查代词。句意同上,此处指代的是A successful fair,故them改为it。第五处:考查时态。句意:近年来,这个博览会已成为当地民众参加的热门活动。根据时间状语“In recent years”可知此处强调过去的动作对现在造成的影响,应该用现在完成时,主语是the fair,谓语动词用第三人称单数,故had改为has。第六处:考查固定短语。句意:有时,恶劣的天气可能会彻底毁掉博览会。at times是固定短语,表示“有时”,the是多余的,故去掉the。第七处:考查副词。句意同上,修饰动词ruin用副词,故complete改为completely。第八处:考查
99、固定短语。句意:但当它在一个阳光灿烂的日子(举办)时,孩子们可以享受各种各样的娱乐。a range of是固定短语,表示“一系列的、很多的”,故在range后加of。第九处:考查非谓语动词。句意:大人可以参观许多摊位,这些摊位出售当地产品或提供有关当地社区团体和俱乐部的信息。分析句子结构后可知此处使用非谓语动词,booths 与sell之间是逻辑上的主谓关系,表示主动,用现在分词作后置定语,故sell改为selling。第十处:考查名词的数。句意同上,information是不可数名词,没有复数形式,故informations改为information。第二节 书面表达(满分25分)52.假如
100、你是学生李华,你的好友Peter对中国传统文化感兴趣,请给他写封信,邀请他本周六早上和你一起去公园学习打太极拳,内容包括:1.时间、地点、交通方式;2.简介太极拳(如它的好处)。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。_【答案】Dear Peter,I know youre interested in traditional Chinese culture and Id like to invite you to join us in practicing Taiji this Saturday. As you know, Taiji is an ancient Chine
101、se martial art that people practice both for self-defense and its health benefits. It contains a series of movements that are performed at a slow and relaxing pace. Every time I see some people gracefully do Taiji in the park, Im motivated to learn to do it from them. So some friends and I have plan
102、ned to go to the City Park this Saturday, where many old people tend to do Taiji. Well set out at 7 oclock at the school gate and cycle to the park.Look forward to your early reply!YoursLi Hua【解析】【分析】本篇书面表达是应用文,要求写一封书信。【详解】第1步:根据提示可知,本文要求写一封书信:假如你是学生李华,你的好友Peter对中国传统文化感兴趣,请给他写封信,邀请他本周六早上和你一起去公园学习打太极
103、拳,内容包括:1.时间、地点、交通方式;2.简介太极拳(如它的好处)。时态应为一般现在时。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如;traditional Chinese culture(中国传统文化),martial art(武术),self-defense(自卫),benefit(益处), movement(动作)及gracefully(优雅地)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持卷面的整洁美观。【点睛】范文语言地道,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级词汇
104、和句式,高级词汇有 invite sb to do(邀请某人做某事),be interested in(对感兴趣),plan to do (计划做),join sb in doing(和某人一起做某事),a series of(一系列的)以及set out(出发),而且还使用了非限定性定语从句“As you know, Taiji is an ancient Chinese martial art that people practice both for self-defense and its health benefits.”,定语从句“It contains a series of movements that are performed at a slow and relaxing pace.”,宾语从句he非谓语动词“I know youre interested in traditional Chinese culture and Id like to invite you to join us in practicing Taiji this Saturday.”,全文没有语法错误,上下句转换自然流畅。