1、高一英语试题本试卷分第I卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。 注意事项:1.答第I卷前考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号框。3.全部答案在答题卡上完成,答在试卷上无效。第I卷(满分100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题海小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置,
2、听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题 和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where is Fred now?A. At home. B. In the office. C. In the classroom.2. What do the two speakers think of the opera?A. Both of them like it.B. It is all good except the music.C. They prefer music to actors.3. Whats the matter with the womans father?A. He
3、has to give up his new job.B. He isnt used to his retired life.C. He is suffering from an illness.4. What does the woman suggest to her son?A. Be careful about the glass.B. Tell the truth to his father.C. Avoid scolding anybody.5. When will the speakers leave for the bank most probably?A. At 4:00. B
4、. At 4:30. C. At 5:00.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独自。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小 题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6. What is the woman thinking about?A. Changing her job.B. Doing better in her job.C. Getting on with her workmates
5、.7. How does the woman like her present job?A. It is difficult. B. It is interesting. C. It pays well.8. What does the woman have to do?A. Pay the man more money.B. Have a talk with the man.C. Make a decision today.听第7段材料,回答第9至11题。9. When did the conversation take place?A. In the morning. B. In the
6、afternoon. C. In the evening.10. Why did the boy complain about the water?A. It was too cold.B. It was too hot.C. It was too dirty.11. What did the boy fail to find?A. His homework, B. His towel. C. His clock.听第8段材料,回答第12至14题。12. What is the woman doing now?A. She is shopping. B. She is working. C.
7、She is having coffee13, Why does the man dislike French coffee?A. It smells strong. B. It tastes too sweet. C. It is expensive.14, What does the man ask the woman to do?A. To persuade his wife to drink coffee.B. To buy some English coffee.C. To give him some French coffee.听第9段材料,回答第15至17题。15. Why do
8、es the man feel tired about his job?A. He needed the womans suggestion.B. He had to do many things by himself.C. He always disagreed with the department managers.16. What do we know about the man?A. He must be the person in charge.B. He isnt working hard enough.C. He was just back from a holiday.17.
9、 What will the man probably do next?A. Change his job.B. Ask the woman for help.C. Plan for relaxing himself.听第10段材料,回答第18至20题。18. Why did the man decide to leave the college in his second term?A. He accepted a good job.B. He disliked the big lecture classes.C. He couldnt afford the course.19. What
10、does he think of his work experiences?A. They were personally rewarding.B. They took too much of his time.C. They were a chance to learn German.20. Where is the university he decides to go to in the end?A. In South Carolina. B. In Florida. C. In Ohio.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,
11、从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上 将该选项涂黑。AAs autumn goes about its business of steadily ruining the garden, ready for the winter shut down, its time for us to start planning some spring colour.At the top of the list marked easy”, we have bulb planting, with the ever popular tulip(郁金香)being the flow
12、er we will turn to most frequently. There really arent many requirements in special gardening skills -but to maximise your successes, there are a few simple guidelines for you.When to plantYoud better plant your tulip bulbs between September and November. Youll know this because your local garden ce
13、nter is likely to have cleared space for large buckets loaded with bulbs promising a huge variety of colourful blooms.Choosing your siteTulips look best in borders or containers, planted with greenery neighbors. As a couple of tulips tend to have a lost and lonely look to them, so either give them a
14、 patch where you can create an oasis of colour, or combine them with an area of other plants where their cheerful blooms will brighten the scene.Caring for your tulipsThe bulbs in your borders wont need much attention, except watering if the ground dries out, which rarely happens during a tulips lif
15、etime. For extra healthy plants, give them the occasional feed when they start growing. Container grown tulips will almost certainly need watering. And youll need to move them into a shelter to avoid too much water if there are signs that theyre already getting saturated with rain.1. Why does the au
16、thor recommend tulip in the passage?A. It is the only sign of spring colour.B. It is easy to grow and keep.C. It is the biggest gardening success.D. It can bloom throughout the winter.2. Which of the following is a requirement for growing tulips?A. Planting them alone.B. Growing them in special cont
17、ainers.C. Watering them when necessary.D. Keeping them off longtime sunlight.3. What does the underlined word “saturated” in the last paragraph probably mean?A. very cleanB. completely wetC. much tallerD. a little dry【答案】1. B 2. C 3. B【解析】这是一篇说明文。文章对如何种植郁金香进行了详细说明。【1题详解】细节理解题。根据第二段第一句和第二句“At the top
18、 of the list marked easy”, we have bulb planting, with the ever popular tulip(郁金香)being the flower we will turn to most frequently. There really arent many requirements in special gardening skills”(在标有“容易”的列表的顶部,我们种植鳞茎植物,一直流行的郁金香是我们最经常使用的花。对于特殊的园艺技能并没有太多的要求)可知,因为郁金香容易种植,所以作者推荐郁金香。故选B。【2题详解】细节理解题。根据C
19、aring for your tulips部分第一句“The bulbs in your borders wont need much attention, except watering if the ground dries out, which rarely happens during a tulips lifetime.”(你边界上的球茎不需要太多关注,除非在地面干燥时浇水,这在郁金香的一生中很少发生。)可知,在种植郁金香时需要在必要的时候给它们浇水。故选C。【3题详解】词句猜测题。根据Caring for your tulips部分最后一句“And youll need to mo
20、ve them into a shelter to avoid too much water”(你需要把它们转移到一个遮蔽处,以避免太多的水)可知,郁金香不能淋雨,以免水太多。所以saturated意为“完全湿润”。故选B。BIt was late, about 10:15 p. m. Esposito got off the train at Bellport, New York, went to her car and started driving home. She was so familiar with the route that she almost drove automat
21、ically: turned left to the Station Road, then another left onto Montauk Highway, and then-bam! When Espositos car had just crossed the railroad tracks, it hit another vehicle and was plashed back onto the tracks. Injured but mostly shocked by the crash and by the airbags that popped up, she was stuc
22、k in the vehicle.As it happened, Pete DiPinto was just about to go to sleep when he heard a sharp noise and saw the accident not far outside his bedroom window. As a volunteer firefighter and retired teacher, DiPinto, who was 65, fetched a flash light and rushed out without hesitation. Any firefight
23、er would have done what I did, he said, Were always on duty. At first, he spotted the other car in the accident. After making sure that the driver was all right. DiPinto looked around and discovered Espositos car straddling(横跨)the railway tracks. And then he heard the bell ring, which signaled a tra
24、ins arrival.DiPinto rushed to Espositos car and broke the window on the drivers side. Esposito looked up at him, with her eyes glazing over. I dont know where I am,” she said.Youre on the railroad tracks, DiPinto yelled. I have to get you off right now! The train was running toward them at a speed o
25、f some 105 kilometers per hour. The drivers door cannot be opened due to the collision, so DiPinto quickly ran to the other side and managed to open the door. He put the airbags aside, seized her arms, pulled her toward him across the passenger seat until finally got her out and walked her to safety
26、 as swiftly as possible. Several seconds later, the train crashed into the vehicle. It was like a Hollywood movie, DiPinto told reporters the next day.Last night, said Gregory, Chief of the Department in South Country Ambulance, the hero arrived in pajamas (睡衣),not in a fire truck. 4. What was the r
27、eason for the accident?A. Esposito didnt know the route well.B. Espositos car hit another vehicle.C. Esposito drove out of the highway.D. A running train crashed into Espositos car.5. How was Esposito in the accident?A. She got stuck and couldnt move out.B. She lost awareness completely.C. She was l
28、ucky to escape from the trainD. She helped rescue the driver in another car.6. How was Esposito rescued from her car?A. Through the roof of the car.B. Through the passengers door in the back.C. Through the window on the drivers side.D. Through the door on the passengers side.7. What did Gregory mean
29、 by the hero arrived in pajamas, not in a fire truck?A. DiPinto was not a professional firefighter.B. DiPinto rushed to save life without thinking about himself.C. DiPinto was a special firefighter who liked wearing pajamas.D. DiPinto was unable to find a fire truck in his house.【答案】4. B 5. A 6. D 7
30、. B【解析】这是一篇记叙文。埃斯波西托的车撞上了另一辆车,又被甩回了铁轨上,受了伤被困在了车里。65岁的志愿消防员迪平托不顾自己,冲过去把埃斯波西托救了出来。【4题详解】细节理解题。根据第一段第三句“When Espositos car had just crossed the railroad tracks, it hit another vehicle and was plashed back onto the tracks. ”(埃斯波西托的车刚穿过铁轨,就撞上了另一辆车,又被甩回了铁轨上。)可知,事故的原因是埃斯波西托的车撞了另一辆车。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第一段最后一
31、句“Injured but mostly shocked by the crash and by the airbags that popped up, she was stuck in the vehicle.”(她受伤了,但主要是被碰撞和弹出的安全气囊所惊吓,她被困在车里。)可知,埃斯波西托在事故中被困在了车里。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第五段第四句“He put the airbags aside, seized her arms, pulled her toward him across the passenger seat until finally got her out
32、 and walked her to safety as swiftly as possible. ”(他把安全气囊放在一边,抓住她的胳膊,把她从乘客座位上拉到自己身边,直到最后把她救了出来,并尽快把她带到安全的地方。)可知,埃斯波西托被从乘客座位那边的门救了出来。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第二段第一句和第二句“As it happened, Pete DiPinto was just about to go to sleep when he heard a sharp noise and saw the accident not far outside his bedroom wi
33、ndow. As a volunteer firefighter and retired teacher, DiPinto, who was 65, fetched a flash light and rushed out without hesitation.”(事情发生时,皮特迪平托刚要睡觉,突然听到一阵刺耳的声音,并看到事故发生在离他卧室窗户不远的地方。现年65岁的迪平托是一名志愿消防员和退休教师,他拿起手电筒,毫不犹豫地冲了出去)可知,Gregory说“这位英雄是穿着睡衣来的,而不是坐着消防车”的意思是迪平托不顾自己,冲过去救人。故选B。CThere is such a group o
34、f singers in the western musical circle at present, who enter the business as online celebrities (名人)and then become top idols and giant stars globally. They become popular for their videos online and then they are discovered by talent agents and gradually cause huge storms in the musical circle. Tr
35、oye Sivan, a singer who is nicknamed “chuoye”, became popular on YouTube from an early age.As a popular video sharing website, YouTube has given rise to plenty of stars, creating a new celebrity culture. Providing a platform where anyone can post videos, YouTube presents the opportunity for anyone t
36、o achieve fame by simply uploading a short video. Sivan has been making YouTube videos since he was 12 to show his singing talent. In the digital age, Sivan has already developed large devoted audience online and his touching video blogs have earned him extreme popularity.A survey has showed that US
37、 teenagers are more attracted to YouTube stars, which is a surprising result. YouTube stars are judged to be more attractive, outstanding and related than traditional stars. Looking at the survey comments and feedback, teens enjoy a close and real experience with YouTube celebrities, who arent caref
38、ully directed by design. Teens also say they appreciate YouTube stars, sense of humor and risk-taking spirit, which are often limited by Hollywood stars. As a result, singers who make their first show in the traditional way no longer have a complete advantage in front of the audience. Online platfor
39、ms open up a lot of doors for people. They become the best place to be discovered.8. Why is Troye Sivan mentioned in Paragraph 1?A. To give an example for the topic.B. To uncover the secret of success online.C. To add more background information.D. To introduce the topic of the passage.9. What made
40、Troye Sivan a success according to the author?A. Learning to sing at an early age.B. Developing lots of fans online.C. Sharing his family stories online.D. Starting a different music style.10. Why are YouTube stars so attractive in the digital age?A. They are more firmly connected with teens.B. They
41、 are more hardworking than traditional stars.C. They are often carefully designed.D. They are discovered in a traditional way.11. What is the authors attitude towards online platforms like YouTube?A. Worried.B. Regretful.C. Supportive.D. Doubtful.【答案】8. A 9. B 10. A 11. C【解析】这是一篇说明文。文章对例如YouTube这样的网
42、络平台对名人文化的推动作用进行了介绍。【8题详解】推理判断题。根据第一段最后一句“Troye Sivan, a singer who is nicknamed “chuoye”, became popular on YouTube from an early age.”(绰号“chuoye”的歌手Troye Sivan从小就在YouTube上走红。)可知,Troye Sivan就是在YouTube上走红的,根据第二段第一句 “As a popular video sharing website, YouTube has given rise to plenty of stars, creati
43、ng a new celebrity culture.”(作为一个受欢迎的视频分享网站,YouTube催生了一大批明星,创造了一种新的名人文化。)可知,文章主要是讲YouTube创造了一种新的名人文化。所以第一段中提到Troye Sivan是为了引入文章主题。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“In the digital age, Sivan has already developed large devoted audience online and his touching video blogs have earned him extreme popularity.”(
44、在数字时代,Sivan已经在网上拥有了大量忠实的观众,他的感人视频博客也为他赢得了极高的人气。)可知,Troye Sivan成功的原因是在网上吸引了大量粉丝。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段第三句“Looking at the survey comments and feedback, teens enjoy a close and real experience with YouTube celebrities, who arent carefully directed by design.”(看看调查的评论和反馈,青少年喜欢与YouTube名人亲密而真实的体验,这些名人不是被
45、精心设计的。)可知,在数字时代,YouTube明星如此吸引人是因为他们与青少年的联系更加紧密。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后两句“Online platforms open up a lot of doors for people. They become the best place to be discovered.”(网络平台为人们打开了很多扇门。它们成为了最容易被发现的地方。)可知,作者对网络平台持支持态度。故选C。DA recent study showed that the experiences children have in their first few
46、 years are important. These experiences affect the development of the brain. When children receive more attention, they often have higher IQs. Babies receive information when they see, hear and feel things, which makes connections between different parts of the brain. There are a hundred trillion co
47、nnections in the brain o a three-year-old child.Researcher Judit Gervain tested how good newborns are at telling different sound patterns. The researchers produced images o the brains of babies as they heard different sound patterns. For example5one order was mubaba. This is the pattern A -B B”. Ano
48、ther order was mubage. This is the pattern A-BC”. The images showed that the part of the brain responsible for speech was more active during the AB-B” pattern. This shows that babies can tell the difference between different patterns. They also were sensitive(敏感)to where it occurred in the order.Ger
49、vain is excited by these findings because the order of sounds is the base of words and grammar, Position is key to language, she says. If something is at the beginning or at the end, it makes a big difference: John caught the bear is very different from The bear caught John.Researchers led by scient
50、ist Patricia Kuhl have found that language delivered by televisions, audio books, the Internet, or smartphonesno matter how educational doesnt appear to be enough for childrens brain development. They carried out a study of nine-month-old American babies. They expected the first group whod watched v
51、ideos in Chinese to show the same kind of learning as the second group who were brought face-to- face with the same sounds. Instead they found a huge difference. The babies in the second group were able to distinguish (辨别)between similar Chinese sounds as well as native listeners. But the other babi
52、es-regardless of whether they had watched the video or listened to the audio-learned nothing.12. Why are early experiences so important to children according to the study?A. They can show connections in their brains.B. They can increase new information of IQs.C. They can offer children more attentio
53、n,D. They can help to develop their brains.13. How was the research carried out?A. By recognizing babies5 different appearances.B. By producing images of new words for babies,C. By testing how babies brains learn to speak language.D. By checking babies brains to identify different sound patterns.14.
54、 Why is Gervain excited about the findings?A. Grammar is important in learning languages,B. Different orders of sounds have different meanings.C. The order of words comes from its grammar meaning.D. Different languages have different grammar rules.15. What is Patricia Kuhl most likely to agree?A. Le
55、arning Chinese is of great benefit to babies brains.B. Babies are better than adults in learning a foreign language.C. Face-to-face communication can improve babies brains.D. Babies learn a lot from television, audio books or the Internet.【答案】12. D 13. D 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。通过研究表明,孩子们早期经历很重要。这些经历
56、会影响大脑的发育。当孩子得到更多的关注时,他们的智商通常会更高。【12题详解】细节理解题。根据第一段第二句“These experiences affect the development of the brain. ”(这些经历会影响大脑的发育。)可知,早期经历对孩子如此重要是因为它们可以帮助发育孩子的大脑。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Researcher Judit Gervain tested how good newborns are at telling different sound patterns.”(研究人员朱迪特格尔万测试了新生儿辨别不同声音模式的能
57、力。)可知,这个研究是通过检查婴儿的大脑如何识别不同的声音模式来实施的。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段第一句“Gervain is excited by these findings because the order of sounds is the base of words and grammar, Position is key to language, she says. If something is at the beginning or at the end, it makes a big difference: John caught the bear is v
58、ery different from The bear caught John.”(Gervain对这些发现感到兴奋,因为声音的顺序是单词和语法的基础,“位置是语言的关键,”她说。“如果某件事是在开头还是在结尾,这有很大的不同:John caught the bear和the bear caught John是非常不同的。)可知,Gervain对这些发现感到兴奋的原因是不同顺序的声音有不同的含义。故选B。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“They expected the first group whod watched videos in Chinese to show the sam
59、e kind of learning as the second group who were brought face-to- face with the same sounds. Instead they found a huge difference. The babies in the second group were able to distinguish (辨别)between similar Chinese sounds as well as native listeners. But the other babies-regardless of whether they ha
60、d watched the video or listened to the audio-learned nothing.”(他们希望,第一组看了中文视频的人和第二组面对面用同样的声音学习的人表现出同样的学习效果。相反,他们发现了巨大的差异。第二组的婴儿能够区分相似的汉语声音,也能区分母语的人。但是其他的宝宝不管它们是看电视还是听音频,都没有学到东西)可知,接受面对面交流的宝宝大脑发育更好。所以Patricia Kuhl最可能认同面对面的交流可以改善婴儿的大脑。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该 项涂黑。
61、选项中有两项为多余选项。Rules of LifeImagine life as a game in which you are playing some five balls in the air. You name them: work, family, health, friends and spirit, and youre keeping all of these balls in the air. You will soon understand work is a rubber ball. _16_ But the other four balls are made of gla
62、ss. If you drop one of these, it will be worn off, marked, damaged, or even broken into pieces. They will never be the same. _17_ How?Dont undermine your worth by comparing yourself to others. It is because we are different and each of us is special.Dont set your goals by what other people consider
63、important. _18_Dont take for granted the things closest to your heart. Hold on to them as you would to your life, for without them, life is meaningless.Dont be afraid to admit that you are less than perfect. It is this fragile thread that binds us each together._19_ It is by taking chances that we a
64、ll learn how to be brave.Dont run through life so fast that you forget not only where youve been, but also where you are going.Dont forget that a persons greatest emotional need is to feel appreciated. Dont be afraid to learn. Knowledge is weightless, a treasure you can always carry easily. Dont use
65、 time or words carelessly. Neither can be retrieved(挽回).Yesterday is a history, tomorrow is a mystery, and today is a gift. _20_A. Dont be afraid to encounter risks.B. If you drop it, it will bounce back.C. And that is why we call it the present.D. Only you know what is the best for you.E. Dont hesi
66、tate when you still have something to give.F. You must understand that and struggle for balance in your life.G. Your personal life has to take second place to the five balls.【答案】16. B 17. F 18. D 19. A 20. C【解析】这是一篇议论文。文章对生活的规则进行了讨论。【16题详解】根据前文“You will soon understand work is a rubber ball.”(你很快就会明
67、白工作是一个橡皮球。)可知,工作就像橡皮球一样,如果你把它朝地上扔,它还会弹回来。所以选项B(如果你把它朝地上扔,它还会弹回来。)切合文意。故选B。【17题详解】前文“If you drop one of these, it will be worn off, marked, damaged, or even broken into pieces.”(如果你把其中一个掉到地上,它会被磨掉,留下痕迹,损坏,甚至摔成碎片。)对应选项F中的that,根据“How?”可知,此处是指如何在生活中取得工作、家庭、健康、朋友和精神的平衡。所以选项F(你必须明白这一点,并努力在生活中保持平衡。)切合文意。故选
68、F。【18题详解】根据前文“Dont set your goals by what other people consider important. ”(不要把别人认为重要的事作为你的目标。)可知,选项D(只有你自己知道什么最适合你。)切合文意。故选D。【19题详解】根据后文“It is by taking chances that we all learn how to be brave.”(只有通过冒险,我们才能学会勇敢。)可知,选项A(不要害怕遇到风险。)切合文意。故选A。【20题详解】根据前文“Yesterday is a history, tomorrow is a mystery,
69、 and today is a gift.”(昨天是历史,明天是未知,今天是一份礼物。)可知,选项C(这就是为什么我们称它为“现在”。)切合文意,present既有“现在”的意思,也有“礼物”的意思。故选C。第三部分 英语知识运用(共两节,满分40分)第一节 完形填空(共20小题;每题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Late last year, I needed to transport some furniture from my house to my sons flat in ce
70、ntral London. I should have paid a man to do it, but foolishly _21_ in my driving ability, I decided to hire a lorry and _22_ it myself. Moving the lorry backward in my yard, I _23_ into a small shed, causing permanent damage. _24_ , I owned the shed. I loaded up with the furniture and _25_ . Then i
71、t was rush hour. My nerves broke down, as I drove the huge lorry through the streets _26_ .At last I arrived at Charlotte Street and found an available _27_ space. I moved the lorry into it only to notice three people at a pavement cafe waving to me. I got out, _28_ violently, like one who had just
72、_29_ a stormy Atlantic crossing. Youve hit the _30_ behind you, “ they said. I _31_ it and there were white scratches on its front face. It looked like a disabled _32_ -now I was a bad driver and a bad man. Under the severe look of the three, I left an apologetic _33_ on the damaged cars windscreen,
73、 giving my phone number.I _34_ the furniture, dripping the sweat, wanting only to _35_ from the monster, I drove it back to its base at Edgeware. On _36_ , the boss told me I must fill it up with petrol before returning it. Just charge me,“ I cried, still shaking with _37_ . He stared at me with und
74、erstanding. _38_ hed witnessed others like me before. What if I drive you to a petrol station, you _39_ , and I drive it back?” he asked.He _40_ the great lorry through the traffic so expertly that it would have shamed me if I had not been so grateful.21. A. gratefulB. embarrassedC. confusedD. confi
75、dent22. A. driveB. serveC. keepD. turn23. A. settledB. burstC. crashedD. explored24. A. TraditionallyB. FortunatelyC. TypicallyD. Hopefully25. A. set outB. worked outC. broke downD. turned up26. A. slightlyB. nervouslyC. happilyD. freely27. A. liftingB. crossingC. parkingD. repairing28. A. noddingB.
76、 draggingC. shoutingD. shaking29. A. plannedB. wornC. watchedD. finished30. A. carB. treeC. stoneD. pole31. A. examinedB. openedC. pointedD. protected32. A. skillB. signC. tryD. injury33. A. billB. addressC. ticketD. note34. A. threwB. pressedC. unloadedD. painted35. A. sufferB. runC. escapeD. save3
77、6. A. arrivalB. agreementC. apologyD. business37. A. contentB. reliefC. fearD. regret38. A. No excuseB. No wayC. No wonderD. No doubt39. A. careB. payC. learnD. chat40. A. coveredB. dancedC. mendedD. defended【答案】21. D 22. A 23. C 24. B 25. A 26. B 27. C 28. D 29. D 30. A 31. A 32. B 33. D 34. C 35.
78、C 36. A 37. C 38. D 39. B 40. B【解析】这是一篇记叙文。“我”盲目自信,决定自己租一辆卡车开,把家具送给儿子。但是“我”在湍急的车流里吓得发抖,而且出了好几次事故。“我”在看到车行老板熟练的车技时又感激又羞愧。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我本应该雇一个人来开的,但我愚蠢地相信自己的驾驶能力,决定租一辆卡车自己开。A.grateful感激的;B.embarrassed尴尬的;C.confused困惑的; D.confident有信心的。根据前文“I decided to hire a lorry and drive it myself”(我决定租一辆卡车
79、自己开)可知,“我”对自己的驾驶能力很有信心。故选D。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:我本应该雇一个人来开的,但我愚蠢地相信自己的驾驶能力,决定租一辆卡车自己开。A.drive驾驶;B.serve服务;C.keep保持;D.turn转弯。根据“I decided to hire a lorry”可知,此处是指驾驶卡车。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:我把卡车倒在院子里,撞到了一个小棚子上,造成了永久性的损坏。A.settled解决;B.burst爆裂,胀开;C.crashed碰撞;D.explored探索。根据causing permanent damage可知,“我”撞到
80、了一个小棚子上。故选C。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:幸运的是,我拥有这个小棚子。A.Traditionally传统地; B.Fortunately幸运的是;C.Typically典型地;D.Hopefully有希望地。“我”撞坏了小棚子,但是好在这个小棚子是“我”的。故选B。【25题详解】考查动词短语辨析。句意:我把家具装好就出发了。A.set out出发; B.worked out锻炼; C.broke down抛锚;D.turned up调高(音量)。根据“Then it was rush hour.”(然后是高峰时间。)可知,“我”把家具装好就出发了。故选A。【26题详解】考查
81、副词词义辨析。句意:当我开着大卡车紧张地穿过街道时,我的神经快要崩溃了。A.slightly轻微地;B.nervously紧张地;C.happily高兴地;D.freely自由地。根据“My nerves broke down”可知,“我”很紧张。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:最后我来到了夏洛特街,找到了一个可用的停车位。A.lifting抬起;B.crossing交叉;C.parking停车;D.repairing修理。根据“I moved the lorry into it”(我把卡车开了进去)可知,这是一个停车位。故选C。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:我下了车,浑
82、身剧烈地颤抖着,就像一个刚在暴风雨中横渡大西洋的人。A.nodding点头;B.dragging拖拽;C.shouting喊叫;D.shaking颤抖。根据“ like one who had just finished a stormy Atlantic crossing”可知,“我”很紧张害怕,所以浑身颤抖。故选D。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我下了车,浑身剧烈地颤抖着,就像一个刚在暴风雨中横渡大西洋的人。A.planned计划;B.worn穿;C.watched观看;D.finished结束。根据“I got out”可知,“我”在高峰期的驾驶已经结束了,就像在暴风雨中横渡大西
83、洋一样。选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:你撞上了你后面的那辆车。A.car汽车;B.tree数;C.stone石头; D.pole竿子。根据the damaged cars windscreen可知,“我”装上了后面的车。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:我检查了它,发现它的正面有白色的刮痕。A.examined检查; B.opened打开;C.pointed指向;D.protected保护。根据“there were white scratches on its front face”可知,“我”检查了被撞的车后发现它的正面有白色的刮痕。故选A。【32题详解】考查名词
84、词义辨析。句意:它看起来像一个残疾人的标志现在我是一个糟糕的司机,一个坏人。A.skill技巧;B.sign标志;C.try尝试;D.injury伤害。此处的it是指擦痕,所以看起来像一个残疾人的标志。故选B。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:在那三个人严厉的目光下,我在那辆被撞坏的车的挡风玻璃上留下了一张道歉的便条,写上了我的电话号码。A.bill账单;B.address地址;C.ticket车票; D.note便条。根据“giving my phone number”可知,“我”在那辆被撞坏的车的挡风玻璃上留下了一张道歉的便条。故选D。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:我把家具卸下
85、来,浑身是汗,只想逃离这个怪物,我把它开回它在Edgeware的基地。A.threw扔;B.pressed按压;C.unloaded卸货;D.painted涂画。根据“I drove it back to its base at Edgeware”可知,“我”已经到了目的地,所以把家具卸下来。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:我把家具卸下来,浑身是汗,只想逃离这个怪物,我把它赶回它在Edgeware的基地。A.suffer遭受;B.run奔跑;C.escape逃离;D.save拯救。the monster是指这辆卡车,“我”驾驶着它出了很多事故,所以“我”想赶紧逃离它。故选C。【3
86、6题详解】考查名词词义辨析。句意:一到那里,老板就告诉我在还车之前必须给车加满汽油。A.arrival到达;B.agreement同意;C.apology道歉;D.business生意。根据“the boss told me I must fill it up with petrol before returning it”可知,这是“我”到达时老板说的话。故选A。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:“就收我的钱吧,”我叫道,仍然害怕得发抖。A.content内容; B.relief缓解;C.fear害怕;D.regret后悔。根据“wanting only to escape from t
87、he monster”可知,“我”很害怕。故选C。【38题详解】考查名词短语辨析。句意:毫无疑问,他以前也见过像我这样的人。A.No excuse没有理由,没有借口;B.No way决不;一点也不;C.No wonder难怪; D.No doubt毫无疑问。根据“He stared at me with understanding”(他理解地盯着我)可知,毫无疑问,他以前也见过像我这样的人。故选D。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:如果我开车送你去加油站,你付钱,我开车回来怎么样?A.care在意;B.pay付钱;C.learn学习;D.chat聊天。根据“the boss told me
88、 I must fill it up with petrol before returning it”可知,应该“我”付钱。故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:他那么熟练地驾驶大车穿过车流,像跳舞一样,要不是我心存感激,我会感到羞愧的。A.covered覆盖;B.danced跳舞;C.mended修理;D.defended保护。根据through the traffic so expertly可知,此处是在描写老板在开货车,非常熟练,像在跳舞。故选B。第II卷(满分50分)第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)阅读下面材料,在题后空白处填入适当的内容(每空一词)或括号内单
89、词的正确形式。When making agreements and limits on technology with your children, remember they will feel more willing _41_ (follow) the rules when you do, too. Telling your children to avoid screens if you _42_ (lose) in one is likely to lead _43_ a quarrel. As a parent, its of _44_ (important) to be a go
90、od role model for your children in everyday life. Play sports together, have fun in nature and participate in the _45_ (activity) they love, to help accept play both inside and outside of your home. When stepping away from technology _46_ (become) a family attempt, all family members are _47_ (close
91、) connected. They spend quality time with one another,_48_ cant be achieved through any screens. In short, teach children to live _49_ happy life offline. And just do _50_now!【答案】41. to follow 42. are lost 43. to 44. importance 45. activities 46. becomes/has become 47. closely 48. which 49. a 50. it
92、【解析】这是一篇说明文。文章对如何教会孩子在线下过幸福的生活、远离屏幕进行了说明。【41题详解】考查固定搭配。句意:当你和你的孩子在技术方面达成协议和限制时,记住,当你这么做时,他们会觉得更愿意遵守规则。be willing to do意为“愿意做某事”,为固定搭配。故填to follow。【42题详解】考查被动语态和固定搭配。句意:如果你也沉迷于屏幕,但是却告诉你的孩子不要使用屏幕,这很有可能导致争吵。be lost意为“沉迷”,为固定搭配。根据后文“is”可知,这里用一般现在时,故填are lost。【43题详解】考查固定搭配和介词。句意:如果你也沉迷于屏幕,但是却告诉你的孩子不要使用屏幕
93、,这很有可能导致争吵。lead to意为“导致”,为固定搭配。故填to。【44题详解】考查名词和固定搭配。句意:作为父母,在日常生活中为孩子树立一个好的榜样是很重要的。of importance意为“重要的”,为固定搭配。故填importance。【45题详解】考查名词复数。句意:一起做运动,在大自然中享受乐趣,参与他们喜欢的活动,帮助他们在家里和外面玩。孩子们喜欢的活动有很多,所以此处应用名词复数。故填activities。【46题详解】考查一般现在时或现在完成时。句意:当远离科技成为一种家庭尝试时,所有的家庭成员都紧密联系在一起。此处表示现在的事实状况,所以可用一般现在时。表示过去发生的动
94、作对现在造成的影响,也可用现在完成时,动名词作主语,谓语动词用单数。故填becomes/has become。【47题详解】考查副词。句意:当远离科技成为一种家庭尝试时,所有的家庭成员都紧密联系在一起。修饰动词connect应用副词。故填closely。【48题详解】考查定语从句。句意:他们在一起度过了宝贵时光,这是通过任何屏幕都无法实现的。此处定语从句中缺少主语,修饰前面的一整个句子,所以应用关系代词which。故填which。【49题详解】考查不定冠词和固定搭配。句意:简而言之,教会孩子在线下过幸福的生活。live a.life意为“过的生活”,为固定搭配,happy的发音是以辅音音素开头
95、的词。故填a。【50题详解】考查代词。句意:现在就做吧!此处是指现在就教孩子在线下过幸福的生活,所以用it代指这件事。故填it。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 翻译句子(共5小题;每小题3分,满分15分)根据汉语意思,使用括号内英语单词或短语提示翻译句子。51. 这封信不是写给他,但是他打开了。(address)(汉译英)【答案】The letter wasnt addressed to him, but he opened it.【解析】【详解】考查动词用法和一般过去时。be addressed to意为“被寄往”。此处讲述的是过去发生的事,应用一般过去时。表示“信”可用lett
96、er。表示“打开”可用open。再结合其它句意,故翻译为“The letter wasnt addressed to him, but he opened it.”。52. 医生警告病人不要吸烟。(warn) (汉译英)【答案】The doctor warned (warns) the patient(s) against smoking (not to smoke).【解析】【详解】考查动词固定搭配。表示“警告某人不要做某事”可用warn sb against doing/not to do。此处可以表示客观事实,也可表示过去的事情,所以可以用一般现在时或一般过去时。再结合其它句意,故翻译为
97、“The doctor warned (warns) the patient(s) against smoking (not to smoke).”。53. 好运气和成功有一些关系。(have. to do with) (汉译英)【答案】Good luck has something to do with success.【解析】【详解】考查固定搭配和一般现在时。根据提示可知,表示“和有关”可用have something to do with。表示“好运气”可用good luck,表示“成功”可用success。此处为客观真理,所以应用一般现在时。故翻译为“Good luck has som
98、ething to do with success.”。54. 温暖的风告诉我们春天就要来临。(corner) (汉译英)【答案】Warm wind tells us that spring is just around the corner.【解析】【详解】考查固定搭配和宾语从句。根据提示可知,表示“就要来临”可用固定搭配be around the corner,表示“温暖的风”可用warm wind,在“告诉我们”后应用宾语从句,此处宾语从句中意义完成,不缺成分,所以用that引导,描述一个客观的事实,用一般现在时。再结合其它汉语意思,故翻译为“Warm wind tells us tha
99、t spring is just around the corner.”。55. 我们应该尽力保护动物免遭灭绝。(die out) (汉译英)【答案】We should try our best to protect the animals from dying out.【解析】【详解】考查固定搭配。表示“尽力做某事”应用try ones best to do,表示“保护某人免受”可用protect sb from (doing)。再结合其它句意,故翻译为“We should try our best to protect the animals from dying out.”。第二节 书面
100、表达(满分20分)56. 假如你是李华,你学校刚刚举办了2021新年晚会,请给你的英国朋友Jack写一封信, 讲述这段美好时光。内容包括:1.问候 Jack;2.介绍新年晚会;3.你的感受。注意.词数100左右;格式已给出,不计入总词数;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Hi, JackHow is everything going? I am writing to tell you something about the 2021 New Year Party held in the No.2 Lecture Hall of our school on January 22nd.T
101、here were a variety of performances, including mine. I showed my talents in singing a Chinese song and reciting a Tang poem. I had had enough time to prepare for it, so that I won the first prize among so many brilliant performers.I felt so proud of the wonderful party and the excellent shows we mad
102、e. Not only did we celebrate our traditional festival, but also we enjoyed ourselves.Yours,LiHua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国朋友Jack写一封信, 讲述学校刚刚举办的2021新年晚会。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般过去时和现在完成时,少量一般现在时。结构:总分法总分法指把主题句作总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 问候Jack;2. 介绍新年晚会;3. 表达你的感受。第二步:列提纲 (重点词组)a variety o
103、f performances; show my talents; sing a Chinese song; recite a Tang poem; win the first prize; celebrate our traditional festival; enjoy ourselves; not only.but also.第三步:连词成句1. I am writing to tell you something about the 2021 New Year Party held in the No.2 Lecture Hall of our school on January 22n
104、d.2. There were a variety of performances, including mine.3. I had had enough time to prepare for it, so that I won the first prize among so many brilliant performers.4. I felt so proud of the wonderful party and the excellent shows we made.5. Not only did we celebrate our traditional festival, but
105、also we enjoyed ourselves. 根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题第四步:连句成篇(衔接词)1.表并列补充关系:not onlybut (also)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 I am writing to tell you something about the 2021 New Year Party held in the No.2 Lecture Hall on January 22nd.(过去分词作后置定语)高分句型2 I had had enough time to prepare for it, so that I won the first prize among so many brilliant performers.(so that引导的结果状语从句)高分句型3 Not only did we celebrate our traditional festival, but also we enjoyed ourselves. (部分倒装)