1、南宁市2014高考英语一轮(暑假) 阅读理解训练(3)及答案(201*湖北卷)AHonesty, my mum always used to tell me, is the best policy. Of course, this didint include her when she told me that if I didnt eat all my vegetables Father Christmas would find out and wouldnt give me any presents.But when it comes to medicine, I had assumed
2、it was important to always be honest with my patients. After all, the doctor patient relationship is based on trust, and therefore honesty is essential, Or so I thought.I had just started working in geriatrics(老年病科). Mr. McMahon was brought in when his baby was faound very swollen. I took a medical
3、history from his daughter would accompanied him in the ambulance. Shed been his main carer for years. I stood looking at him as she gave a detailed history. “Has he lost any weight recently?” I asked, “Well, its funny you should mention that, but yes.” She said slowly. There was silence for a few mo
4、ments. “Why? What are you worried about?” she asked, I hesitated. She was obviously very involved in his care and it was only fair that I told her the truth. “Well, we need to prove its not cancer.” I said and talked briefly about some of the tests I was going to order.Half an hour later, a nurse ca
5、lled me: “Mr. McMahons daughter broke downshe said you told her he had cancer.” My heart sank. By the time I arrived at the ward, my consultant was already there, explaining that we still had to run lots of tests and that it was by no means confirmed that he had cancer. I stood silently at the end o
6、f the bed. My consultant was obviously angry with me and as we left Mr. McMahon, she turned to me. “Why on carch did you do that?” she asked to disbelief. I looked at her andbit my hp. “She asked me what I was worried about and I told her.” I said, hanging my head. “And give her more to worry about?
7、” replied my consultant. “You dont say the word cancer until its confirmed. Even if you suspect it, think very carefully before you tell people.”As it turned out, it wasnt cancer. But I did learn that when somecone is stressed and worried about their loved one theyre sometimes selective in what they
8、 hearand as a doctor its important to be mindful of this. In being truthful, Id made the situation worse.51.The purpose of the first two paragraphs is to show that the author .A. misunderstood the doctor-patient relationshipB. was anxious to receive Christmas giftsC. regarded honesty as the best pol
9、icyD. had an unhealthy eating habit52.The authors consultant was angry with him because .A. he told the daughter what he suspected.B. he delayed running the necessary tests.C. he failed to confirm the parents disease.D. he forgot what the consultant had advised.53The author hung his head (the underl
10、ined part in Para.4) because he was feeling .A. guiltyB. hurtC. disappointedD. helpless54.What lesson has the author learnt from his experience?A. Learning form parents is necessary.B. Jumping to a conclusion is dangerous.C. Telling the truth may not always be the best solution.D. Selecting pleasant
11、 words may not be the perfect policy.【答案】CAAC*结束阅读理解猜测词义1Passage * Bond had walked for only a few minutes when it suddenlyoccurred to him that he was being followed. There was no evidence for it except a slight headache and a little knowing the people near him but believed in his sixth sense and he
12、at once stopped in front of the shop window he was passing and looked occasionally back along 46th street. Nothing but a lot of miscellaneous people moving slowly on the sidewalks, mostly on the same side as himself, the side that was back from the sun. There was no sudden movement into a doorway, n
13、obody wiping his face with a handkerchief to avoid recognition, nobody bending down to tie a shoelace.He went on and turned into the Avenue of the Americans, stopping in the-first doorway, the entrance to a womans un-derwear store where a man in a blue hat with his back to him was examining the blac
14、k face paints on a particularly realistic dummy (模型) And then something grasped his arm and a voice came, All right, Limey. Take it easy unless you want lead for lunch. and he felt something press into his back just above the kidney. There was a tap as his fist was caught in the other mans left hand
15、, and at the same time as the contact telegraphed to Bonds mind that there could have been no gun, there came the well remembered laughter and the lazy voice saying, No good, James. The angles have got you. Bond straightened himself slowly and for a moment he could only gaze into the smiling face of
16、 Felix Leiter with bland disbelief, his built-up tension (紧张) slowly relaxing. So you were doing a front tail, you bastard? he finally said. 1. What did the man mean by saying Take it easy unless you want lead for lunch? A. Put up your hands. B. Dont move or Ill shoot you. C. If you want to have lun
17、ch, you must listen to me. D. You go first slowly and well have lunch together. 答案: B 指导:从上下文知,Bond当时以为是枪顶着他的后背,故推知本句决非本义。lead指子弹。*结束阅读理解猜测词义 Passage *Tides(潮汐)are created mainly by the pull of the moon on the earth. The moons pull causes water in the oceans to be a little deeper at a point closet t
18、o the moon and also at a point farthest from the moon on the opposite side of the earth. These two tidalWavesfollow the apparent(明显的) movement of the moon around the earth and strike nearly every coast line at in- tervals of about twelve hours and twenty-five minutes. After reaching a high point, th
19、e water level goes down gradually for a little more than six hours and then begins to rise toward a new high point. Hence, most coast lines have two tides a day, and the tides occur fifty minutes later each day. Differences in the coast line and in channels in the ocean bottom may change the times t
20、hat the tidal wave reaches different points along the same coast line. Tne difference in water level between high and low tide varies from day to day according to the relative positions of the sun and the moon because the sun also exerts a pull on the earth, although it is only about half as strong
21、as the pull of the moon. When the sun and the moon are pulling along the same line, the tides rise higher, and when they pull at fight angles to one another, the tide is lower. The formation of the coast line and variations(变化)in the weather are additional factors which can affect the height of tide
22、s. Some sections of the coast are shaped in such a way as to cause much higher tides than are experienced in other areas. A strong wind blowing toward the shore may also cause tides to be higher. 1. The height of the tide is affected by all of the following except_. A. the position of the sun B. the
23、 direction of the wind C. variations in the coast line D. channels in the sea bottom 答案:D 指导:潮汐的高度受太阳、风向和海岸线差异的影响,海沟只影响潮汐的时间。由文中Differencesin channels in the ocean bottom may change the time.可知。2. If the pull of the sun equaled the pull of the moon, tides would_. A. sometimes be higher than they are
24、 now B. be the same height as they are now C. no longer be affected by the wind D. be of equal height all the time 答案:A 指导:太阳对地球的吸引力只有月亮的一半(it is only about half as strong as the pull of the moon)如果相同并作用在一个方向上,潮汐会比目前高。本题必须正确理解设问的意思3. If one high tide occurs at 1: 00 a. m. , the next high tide at the
25、 same point will occur at about_. A. 1: 25 a.m. the same day B. 1: 00 p.m. the same day C. 1: 25 p.m. the same day D. 1:50 a.m. the next day 答案:C 指导:潮汐12小时一次,每24小时向后延迟50分钟,题干中所给定的时间是12小时间段,故应是25分钟。*结束阅读理解推理判断Passages *(朝阳综合) People are making more and more demands on the worlds natural resources. If
26、 babies bom in 1991 live for eighty years, the human population of the world may be anything from twice to three times the present total by 2070. In other words, they will have to share what is left of the earths resources with 15 billion other people. But hopefully there will be an important decrea
27、se in the growth of population. What if this does not happen? The answer is that by the time before the babies born in 1991 reach the age of 40 they could be sharing resources with as many as 10 billion other people. Limiting the pollution of water and the atmosphere, controlling the output of the c
28、hemicals that may be causing the global warming and climate change, and eating less meat may go some to help, but can anyone seriously imagine that these are going to solve the problems of the baby class of 1991 ?There is no getting away from the fact that people are responsible(5(对.负责) for the pres
29、ent state of the world, and only people can solve the problems. The decisions have to be taken by people as members of national and local governments;as leaders and decision-makers in industry; as scientists and technologists; as professional engineers and designers; as reli- gious (宗教的) leaders and
30、 individual citizens. 1. Which of the following can be the best title of the passage? A. Making More Demands on the Natural Resources B. Limiting the Pollution of Air and Water C. Reducing the World Population D. Saving the Babies of 1991 答案: C 指导:本文主要讲述随着人口的增长,出现了一系列的问题,所以C为最佳答案。2. What does the au
31、thor mean by the problems of the baby class of 1991 ? A. A large number of babies will be bom after 1991. B. Babies bom in 1991 wont live a long life. C. The children of 1991 are not given good education. D. The problems caused by babies bom in 1991. 答案: D 指导:文章着重以1991年出生的孩子为例说明人口增长将会带来一系列问题,所以D为最佳答
32、案。3. This short passage is probably taken from _. A. a news report B. a guide to the world C. an article by a medical worker D. a government report 答案: A 指导:据写作方式和最后一段所列举的“人”可知文章是以“呼吁”的语气写的,故A为最佳答案。4. Which of the following is NOT mentioned in the last paragraph as people responsible for the present state of the world? A. Officials. B. Industrialists. C. Businessmen. D. Scientists.答案: C 指导:由最后一段最后一句可知。*结束