1、Unit 5 First aid (建议用时:35分钟).阅读理解A(2020安徽重点中学模拟)One of the easiest ways to stop the spread of disease is to simply wash your hands. Twenty seconds of handwashing with soap and water can reduce illnesses and save lives. But, many people, especially children, do not have good handwashing habits. One p
2、roblem is that children do not wash their hands often enough or long enough. Children may think that it is a tiresome thing to do.To help handle this problem, two businesswomen from India created a product to turn handwashing into a fun activity. Amanat Anand and Shubham Issar created a tool called
3、SoaPen, aimed at teaching kids good handwashing habits and encouraging kids to wash their hands with soap appropriately and regularly.“Its such a simple habit to do, but the fact is that people arent doing it, and its resulting in actual deathswhich is shocking. So, we decided to come up with a fun
4、method,” said Issar.As the name suggests, SoaPen is a pen made out of soap. The children draw on their hands with the soap pen and then wash the drawing off. If they dont spend enough time washing it off, the colors remain on the childrens hands. Issar said it makes sure that children take enough ti
5、me to wash their hands. This may be especially helpful in a classroom. Often a teacher does not have the time to make each child wash his hands properly.Kids actually wash their hands for the proper amount of time because theyre drawing on their hands. To obliterate the drawing, they actually wash t
6、heir hands instead of just going under water and, you know, a onesecond wash and off.Good news is that the school children in Mumbai, India, will soon most likely wash their hands after handling a pet. Issar and Anand stated that SoaPen to be created everywhere will help promote good habits through
7、handwashing in the city across the globe.【解题导语】本文是一篇说明文,介绍了SoaPen。SoaPen是一款画笔样式的液态洗手产品,孩子们可用它在手上涂抹然后洗手,如果他们没有花足够的时间洗手,颜色会留在他们的手上,这会让洗手充满乐趣。1Why does SoaPen come into existence?ATo cure kids of some kinds of diseases.BTo teach kids the importance of soap.CTo help kids wash their hands correctly.DTo m
8、ake money from children consumers.C解析:细节理解题。依据第一段中的“One problem is that children do not wash their hands often enough or long enough.”可知,问题是孩子们洗手的频率不够或洗手的时间不够长;再联系第二段中的“aimed at teaching kids good handwashing habits and encouraging kids to wash their hands with soap appropriately and regularly”可知,发明
9、SoaPen的目的在于让孩子们养成良好的洗手习惯,由此可知选项C正确。2Which of the following does Issar agree with?AHandwashing is anything but little.BSoaPen is designed for classrooms.CSome teachers ignore kids health in school.DKids dont know the right way of handwashing.A解析:细节理解题。依据第三段Issar的话“Its such a simple habit to do, but t
10、he fact is that people arent doing it, and its resulting in actual deaths”可知,有些人因为没有养成良好的洗手习惯而死亡,由此可知,洗手习惯对我们的健康是至关重要的,故选A项。3What does the underlined word “obliterate” in paragraph 5 mean?AShow.BReserve.CLearn.DRemove.D解析:词义猜测题。依据该段的“Kids actually wash their hands for the proper amount of time becau
11、se theyre drawing on their hands.”可知,孩子们需要用足够的时间去洗手才能洗掉SoaPen的图案,由画线词后的内容可知,为了消除SoaPen留在手上的痕迹,孩子们不再只是匆匆洗手了。由此可知,画线词与remove意思相近,故选D项。4What can we learn from the last paragraph?ASoaPen has become popular worldwide.BThe inventors think SoaPen has a bright future.CSoaPen has been applied in Mumbai schoo
12、ls.DKids health should be paid more attention to.B解析:推理判断题。依据该段的“Issar and Anand stated that SoaPen to be created everywhere will help.across the globe.”可知,发明者表示SoaPen将在世界各地生产,这也会促进在全球推广好的洗手习惯,她们对SoaPen的未来有信心,由此可知选项B正确。B(2020山东、湖北联考)Public libraries are an excellent resource for research, literacy(读
13、写能力) education, and readingcentered events. Most towns have one or share library services with other towns through a mobile library, and the use of a public library is free to people who are willing to apply for a library card.There are several primary sources of library funding(资金), starting with n
14、ational funds which are distributed to states or provinces. These regions send the funds on to public libraries. Local governments also play an important role in providing funding for libraries, and most librarians apply for grants(拨款). Finally, private donations help to maintain librariesmost libra
15、ries have an association of Friends of the Library which organizes fundraising sales and pays annual dues to help maintain the library.Grants and private donations can also be used to provide a large amount of funding for public libraries, and some large libraries maintain a separate staff member to
16、 increase the amount of funding that they can obtain through these sources. Grants include technology grants which allow libraries to install and upgrade computer systems, grants which focus on a particular topic such as science, fiction, childrens books, or local history, and education grants which
17、 support locallybased community efforts such as afterschool reading programs. Many private donors are pleased to support their local public libraries by donating funds or including some library in their wills, and libraries reward their donors with treats like afterhours visits or privileged access
18、to special collections.By combining multiple resources, creative librarians can keep their libraries useful, informative, and fun for browsers. When it comes to supporting public libraries, every little bit counts: if you cannot afford to donate to a local library, think about volunteering time to h
19、elp shelve books, lead afterschool programs, or organize fundraisers. Being active with your public library is a very important way to contribute to your local community.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了图书馆资金的几个主要来源。 5How many main sources of library funding are mentioned?ATwo.BThree.CFour.DFive.B解析:细节理解题。根据第二段可
20、知,图书馆资金来源主要有三个:国家资金;当地政府的拨款;私人捐款。6How is the funding made use of according to the text?ABy exploring more about history.BBy developing a scientific computer system.CBy holding afterschool activities for students.DBy enriching special collections for the donors.C解析:细节理解题。根据第三段中的“education grants whic
21、h support locallybased community efforts such as afterschool reading programs”可知,有些资金用于为学生举办一些课外活动。7What does the underlined word “browsers” refer to in the last paragraph?AViewers in the library.BPrograms used to view documents.CPeople running the library.DDonors visiting the library regularly.A解析:
22、词义猜测题。根据画线词所在句“By combining multiple resources, creative librarians can keep their libraries useful, informative, and fun for browsers”可知,通过组合多种资源,有创造力的图书馆馆长可以使他们的图书馆有用、信息丰富并且对于browsers来说有趣。故可推知browsers应是去图书馆的人。故答案为A。8What is the purpose of the text?ATo stress the value of public libraries.BTo appea
23、l for donation to local libraries.CTo introduce sources of public library funding.DTo show the procedure of funding libraries.C解析:写作意图题。本文主要介绍了图书馆资金的几个主要来源,故答案为C。A项是第一段的中心,不是文章的写作目的,可以排除;最后一段的最后两句提到支持图书馆有多种方式,可以从很多小事做起,作者并没有强调要给图书馆捐款,所以也没有“呼吁”一说,故排除B项;D项错在procedure,文章并未提及相关信息,故排除D项。【难句分析】Grants incl
24、ude technology grants which allow libraries to install and upgrade computer systems, grants which focus on a particular topic such as science, fiction, childrens books, or local history, and education grants which support locallybased community efforts such as afterschool reading programs.分析:本句是一个主从
25、复合句,句子主干是Grants include technology grants, grants and education grants,句中有三个which引导的定语从句。译文:拨款包括让图书馆安装和更新电脑系统的技术拨款,关注某个特定话题,如科学、小说、儿童书籍或当地历史的拨款以及支持当地社区活动如课外读书项目的教育拨款。.七选五(2020石家庄模拟)I love to travel alone for one reason: the strangers. Talking to strangers along your travels can change your trip into
26、 an adventure. 1._Dont ignore your fellow tourists. On a casual road trip, I went into a local shop. Waiting in a line to pay, I asked the woman ahead of me if she was from the area. “Nope. Oklahoma,” she told me. “Why?” 2._. The man behind me jumped in and recommended some places worth visiting.Sto
27、p using your phone. You need to be an open person, with open body language and open eyes and without a shield(盾). But my phone often gets between me and the surroundings. It ruins my chances to make eye contact with the people I see. 3._, take a deep breath and make a sacred deal with yourself not t
28、o touch it. Put it in a different pocket than you usually do every time you reach for it.4_. Ill start by choosing a place to have morning coffee or breakfast. After that, Ill let a local suggest what to do. Ive found that the easiest way to do this is to talk to people who are in open roles, such a
29、s people who work in restaurants, stores, or museums or ask someone seated near you on a bench or in a cafe. Ask where the persons favorite street is.Dont be afraid of getting lost. On a visit to London a few years ago, I got out from the tube and got hopelessly lost. 5._. So I stepped into a pub to
30、 dry myself and ended up listening to a woman telling me about her years as a spy.AIt began to rainBLet strangers make all your plansCWhen youre watching somebodyDI will share my experience with you EIf stopping using it feels unsafe to youFNever feel afraid of the strangers you meetGI replied I was
31、 on a trip, looking for scenic spots【解题导语】作者用自己的亲身经历介绍了独自旅行的一些注意事项。1D解析:由空前的“I love to travel alone for one reason: the strangers. Talking to strangers along your travels can change your trip into an adventure.”可知,作者喜欢独自旅游的一个原因是陌生人;在旅行时,和陌生人交谈可以让旅行变成一种冒险。又由下文所列的四个方面可知,D项符合语境。2G解析:根据空前的“Why?”可知,G项中的“
32、I replied”与其呼应,且空处起到承上启下的作用,所以G项符合语境。3E解析:本段内容是围绕电话而讲的,且根据空后的“make a sacred deal with yourself not to touch it”可知,E项“If stopping using it feels unsafe to you”与此呼应,符合语境。4B解析:根据空后的“Ill start by choosing a place to have morning coffee or breakfast. After that, Ill let a local suggest what to do.”可知,本段讲
33、的应是让当地人给“我”旅行的建议,故B项“Let strangers make all your plans”与之呼应。故选B。5A解析:根据空后的“So I stepped into a pub to dry myself”可知,前一句讲的内容与该句中的“dry myself”有关。故A项“It began to rain”符合语境。【难句分析】Ive found that the easiest way to do this is to talk to people who are in open roles, such as people who work in restaurants,
34、 stores, or museums or ask someone seated near you on a bench or in a cafe.分析:that引导宾语从句,两个who都引导定语从句,“seated near you on a bench or in a cafe”作定语修饰someone。译文:我发现最简单的方式是和那些开放的角色交谈,例如在餐馆、商店或博物馆工作的人,或者也可以在坐在长椅上或咖啡店时询问那些坐在你旁边的人。.语法填空(2020大连高三一模)Chinese highspeed railways are a very 1._(comfort) way to
35、travel. They are clean, quiet and efficient. China has led other developing countries and even some developed ones in this field since the first highspeed train 2._(come) into use in 2008.The stations are 3._(main) built outside the town center, but local transport has been lengthened 4._(connect) t
36、he highspeed network. The facilities on the train are new and the staff are welltrained. Even the secondclass 5._(chair) provide plenty of space. The passages are so wide 6._ you can move without disturbing anyone. You can use your mobile phone, access 7._ Internet or work on your laptop. There is a
37、lso a restaurant car, though the kinds of food 8._(be) limited. The toilets are large, clean and userfriendly too. The train almost doesnt rock. Even when the train brakes, you can hardly feel it shake.Whats more, with a faster checkin, the highspeed trains are also 9._(little) affected by weather t
38、han planes. Seldom are 10._ delayed or cancelled for weather condition. Therefore, they have become the first choice for many passengers.【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中国发达的交通工具高铁。1comfortable解析:考查形容词。修饰名词一般用形容词,所以用形容词comfortable修饰名词“way”,在句子中作定语。2came解析:考查动词的时态。主句的时态为现在完成时,根据该句中的“since”和时间状语“in 2008”可知,从句用一般过
39、去时。3mainly解析:考查副词。修饰动词一般用副词,故用副词mainly修饰动词built,在句子中作状语。4to connect解析:考查非谓语动词。根据语境并分析句子结构可知,此处是不定式作目的状语,故填to connect。5chairs解析:考查名词的单复数。chair是可数名词,根据其后的谓语动词provide和语境可知,此处表示复数概念,故填chairs。6that解析:考查连词。根据该句中的“so”,并结合语境可知,此处考查固定用法so.that.,意为“如此以至于”,引导结果状语从句,故填that。7the解析:考查冠词。此处表示“访问网络”,Internet常和定冠词th
40、e连用。8are解析:考查动词的时态和主谓一致。此处为一般性描述,应用一般现在时;分析句子结构可知,本句是一个被动句,主语为the kinds of food; limit和句子主语the kinds of food是被动关系,即bedone的形式,故填are。9less解析:考查副词的比较级。根据句中的“faster”和“than”可知,此处含有比较的含义,故填副词比较级less,修饰动词affected,在句子中作状语。10they解析:考查代词。否定副词“Seldom”置于句首,引起部分倒装,系动词are位于主语之前,空处指代上文提到的“the highspeed trains”,是复数形式,故用they。