收藏 分享(赏)

2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc

上传人:a**** 文档编号:357478 上传时间:2025-11-28 格式:DOC 页数:11 大小:66.50KB
下载 相关 举报
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第1页
第1页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第2页
第2页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第3页
第3页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第4页
第4页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第5页
第5页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第6页
第6页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第7页
第7页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第8页
第8页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第9页
第9页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第10页
第10页 / 共11页
2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc_第11页
第11页 / 共11页
亲,该文档总共11页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高考题型抢分练(一)阅读理解提能练(限时35分钟). 阅读理解A72 hours in BeijingTraveling to China is no longer a luxury for many foreign passport holders. The Chinese government has permitted a 72-hour visa-free policy that offers access to visitors from 53 countries including the US, France and Austria. Lets start with the ca

2、pital of China, Beijing. Heres a pick of the best in Beijing!Mutianyu Great WallYour trip to Beijing isnt really complete without seeing one of the “New Seven Wonders of the World”, the Great Wall of China. The Mutianyu section of the Great Wall is by far the most well-preserved of all. Taking a one

3、-hour bus ride, Mutianyu would be your ideal location for a half-day of hiking away from the large crowds in the city. Also, the authorities have allowed tourists to paint graffiti on a specific section of the Great Wall since 2014. The Great Wall was designated a UNESCO World Heritage site in 1987.

4、 798 Art ZoneThis would be on the top of my list! Named after the 798 factory that was built in the 1950s, the art zone is home to various galleries, design studios, art exhibition spaces, fashionable shops and bars. You could easily spend half your day wandering around the complex, feeling the cont

5、rast of the present and the past. Summer PalaceLocated in northwestern Beijing, the Summer Palace is by far the citys most well-preserved royal park. With its huge lake and hilltop views, the palace offers you a pastoral escape into the landscape of traditional Chinese paintings. The Summer Palace w

6、as added to the UNESCO World Heritage List in 1998. Sichuan Provincial RestaurantWhile in Beijing, apart from trying the citys best-known Peking duck, the Sichuan provincial restaurant is one of the places where you can enjoy regional delicious food. It offers one of Chinas eight great cuisines, Sic

7、huan, which ranges from Mapo tofu to spicy chicken. 【文章大意】本文是一篇说明文。中国政府允许无签证的外籍游客可以在中国停留72小时;本文重点介绍了如何利用这72小时参观北京不容错过的四个目的地。1. Which of the following is true about the Mutianyu Great Wall?A. It is the most well-preserved part of the Great Wall. B. You can paint graffiti anywhere. C. You need a half-

8、day to get there. D. It was designated a UNESCO World Heritage site in 2014. 【解析】选A。细节理解题。根据 Mutianyu Great Wall中的第二句“The Mutianyu section of the Great Wall is by far the most well-preserved of all. ”可知, 慕田峪长城是迄今为止保存最完好的。故选A。2. When was the Summer Palace added to the UNESCO World Heritage List?A. In

9、 1950. B. In 1987. C. In 1998. D. In 2014. 【解析】选C。细节理解题。根据 Summer Palace中的最后一句“The Summer Palace was added to the UNESCO World Heritage List in 1998. ”可知, 颐和园是1998年被列入世界文化遗产名录的。故选C。3. Which place is the authors first choice when visiting Beijing?A. Mutianyu Great Wall. B. Summer Palace. C. 798 Art Z

10、one. D. Sichuan Provincial Restaurant. 【解析】选C。细节理解题。根据798 Art Zone中的第一句“This would be on the top of my list!”可知, 作者参观北京第一个要去的地方就是798 Art Zone。故选C。BIf you cant pay for your campsites, your on-the-road journey isnt going to last very long. Fortunately, both my husband and I have remote working jobs th

11、at we can do from anywhere. Ive been full-time freelance and have a steady base of clients who send me writing assignments on a regular basis. Ive read lots of traveler blogs from people who somehow manage not to work or who just pick up odd jobs along the way when they travel. This may be great for

12、 them, but its not for me. I wouldnt recommend setting out on a trip like this unless you have a steady means of supporting yourself, or at least a firm confidence that you really will figure it out along the way. Most days, my husband and I put in eight-hour work days at the campsite, just like we

13、would from a house or office. The key is watching the weather and planning your other activities around work to maintain balance. If its going to rain in the morning but clear up the rest of the day, get up early and do your work first in the day. Then you can cut out by mid-afternoon and go to the

14、lake or forest. This style of work requires a tremendous amount of self-discipline, but its easy to fall into a routine of working on the road just like anywhere else. Honestly, the biggest working challenge for me hasnt been finding focus, but rather finding reliable Internet. We have a Wi-Fi hotsp

15、ot on one network and smartphone hotspots on another, and we try to stay in campgrounds with free Wi-Fi, but getting reception is sometimes easier said than done in remote areas. You may have to take turns going to coffee shops, fast food restaurants, or even laundromats with Wi-Fi to complete high

16、bandwidth assignments. 【文章大意】这是一篇记叙文, 讲述了作者边旅游边写作的生活经历。4. Whats the authors opinion about traveling? A. Travel without thinking about work. B. Find odd jobs to support your travel. C. Have a steady means to support your travel. D. Make money by writing about your travel. 【解析】选C。细节理解题。根据第二段中unless yo

17、u have a steady means of supporting yourself可知, 作者认为除非有一个稳定的经济来源, 你才可以去旅行。故选C。5. What matters most to the author while they are traveling? A. The work. B. The weather. C. The writing. D. The plan. 【解析】选B。细节理解题。根据第三段中The key is watching the weather and planning. . . 可知, 作者会根据天气情况灵活安排每天的工作和旅游, 天气是关键。故

18、选B。6. What is the possible meaning of the underlined phrase “cut out” in Paragraph 3?A. Stop working. B. Go out. C. Find time. D. Have a walk. 【解析】选A。词义猜测题。作者与其丈夫每天要工作8个小时, 如果上午下雨, 下午晴天, 那么他们会早点起床, 先工作, 然后下午过一半的时候, 大概工作就可以结束了, 然后出去到湖边或林子里。由此可猜测, cut out在这里表示“停止工作”。故选A。7. What is mainly talked about

19、in the last paragraph? A. Different ways to find free Wi-Fi. B. How to focus on work on the way. C. The life of the author and her husband. D. The working challenge while traveling. 【解析】选D。段落大意题。本段主要讲述了作者边旅行边工作的过程中遇到的最大困难寻找可靠的网络信号。D选项最具概括性。【知识拓展】长难句分析I wouldnt recommend setting out on a trip like th

20、is unless you have a steady means of supporting yourself, or at least a firm confidence that you really will figure it out along the way. 分析: 主句中含有recommend doing结构;unless引导条件状语从句;that引导同位语从句。翻译: 除非你有一个稳定的经济来源, 或者至少有坚定的信心, 相信你会一路走好, 否则我不建议你踏上这样的旅程。 C Mark Elliot Zuckerberg was born on May the 14th,

21、1984. He is the creator of the social media site Facebook. He was a star student at school, winning prizes in astronomy, maths and physics. He was also good at classical studies. He studied Psychology and Computer Science at Harvard University, which is where he created Facebook. His invention led t

22、o his becoming Time magazines Person Of The Year for 2010. Zuckerberg excelled in everything he did in his youth. He was captain of the school fencing team, spoke many languages and was a highly skilled computer programmer. While other kids played computer games, he designed them. He created his fir

23、st network while in high school to connect all of the computersin his fathers dental surgery. He also built a media player which attracted the interest of Microsoft and AOL. Zuckerberg started at Harvard in September 2002. In his first year, he created Facemash, a Facebook predecessor (前身), which le

24、t students select the colleges best-looking people from a selection of photos. He launched Facebook from his Harvard room in February 2004. It was the start of a rollercoaster ride that would connect half a billion people worldwide and make him the worlds youngest billionaire. Mark Zuckerberg is now

25、 one of the most influential people on the planet. He has dined with the president of the USA and regularly attends global economic summits and technology conferences. He stated, “The thing I really care about is the mission, making the world open. ” In 2010, Zuckerberg signed a promise, in which he

26、 promised to donate at least half of his life wealth to charity. 【文章大意】本文为记叙文。马克艾略特扎克伯格是社交媒体网站Facebook的创建者, 是世界上最年轻的亿万富翁。他在天文学、数学和物理学方面获过奖, 在电脑和网络方面做得非常出色。他的发明使他成为时代杂志2010年度最佳人物。8. Which of the following can replace the underlined words “excelled in” in Paragraph 2?A. was addicted toB. did well inC.

27、 was absorbed inD. looked forward to【解析】选B。词义猜测题。根据第二段可知, “扎克伯格年轻时是学校击剑队的队长, 会多种语言, 是一名熟练的计算机程序员。当其他孩子玩电脑游戏时, 他设计了电脑游戏。他在高中时创建了第一个连接所有计算机的网络, 引起了微软和美国在线的兴趣”。由此可知, 扎克伯格年轻时做每件事都很出色。由此可推断出“excelled in”可被“did well in(做得好, 非常棒)”替换, 故选B。9. The 2nd paragraph is mainly about young Zuckerbergs _. A. advantag

28、es in sportsB. computer programming abilityC. brilliant performance in many fieldsD. great attraction to Microsoft and AOL【解析】选C。段落大意题。根据第二段首句“Zuckerberg excelled in everything he did in his youth. ”以及全段的内容可知, 他在许多领域内有精彩的表现。分析选项可知C符合题意, 故选C。10. When did Zuckerberg invent Facebook?A. In 1984. B. In 2

29、010. C. In 2002. D. In 2004. 【解析】选D。细节理解题。根据第四段的内容“He launched Facebook from his Harvard room in February 2004. ”可知, 他在2004年推出了Facebook, 故选D。11. What can we infer from the text?A. Zuckerberg built his social media site after graduating from university. B. Zuckerbergs Facebook predecessor helped him

30、become world-famous. C. Zuckerbergs donation made him Time magazines Person Of The Year for 2010. D. Zuckerberg is not only an intelligent computer giant but also a kind billionaire. 【解析】选D。推断判断题。通读全文可知, 扎克伯格在电脑和网络方面做得非常出色, 是社交媒体网站Facebook的创建者。他还是世界上最年轻的亿万富翁。在2010年, 扎克伯格签署了一项承诺, 承诺将至少一半的财富捐给慈善事业。由此可

31、推断出“他不仅是一个聪明的电脑巨人, 也是一个善良的亿万富翁”。故D项正确。【规律方法】巧解词义猜测题在阅读理解题中, 所考查的词或短语的意义往往不停留在字面上, 要根据短文提供的语境, 通过阅读上下文, 根据已知的信息或常识来推测尚不熟悉的词或词组的含义。这要求考生具备整合、分散复杂信息的能力, 从形式和内容上把握语言之间的内在联系, 理顺语言之间的逻辑关系, 进而达到猜词的目的。DA company in San Francisco, California, has found a way to turn used plastic bottles into womens shoes. Ev

32、ery day, millions of Americans drink water and other liquids from plastic bottles. More than 60 million of them are thrown away each day. Many of the plastic bottles end up in landfills or are burned with other waste products. A San Francisco start-up company called Rothys, however, turns this plast

33、ic waste into environmentally friendly shoes. Roth Martin is the companys co-founder. He explains how they turn plastic into soft material for womens feet. They take the plastic, clean it, and break it down into small pieces. Then they press them through a device that makes soft fibers. Those fibers

34、 are then combined together. This is done by a 3D machine. It is designed to reduce waste while making the shoes. The knitted stuff and the inner part of the shoe are then attached to the shoes outer part, called the sole (鞋底). This outer sole is also made from environmentally friendly material: res

35、ponsibly sourced no-carbon rubber. Rothys shoes are sold online. They are flat shoes, with either a rounded or pointed toe. They come in different colors and designs. They cost either $ 125 or $ 145 per pair, depending on the design. After American actress Gwyneth Paltrow discovered them last year,

36、the demand for the shoes grew. Martin says there is no shortage of material to fill that demand. “Were not going to run out of water bottles any time soon. So we have a limitless supply of material, and I think that is a good sign for our future. ” When the environmentally friendly shoes wear out, c

37、ustomers can return them at no cost to a company that uses the recycled materials to make other products. For now, the shoes are only available to be shipped in the United States. However, the company says it will add international shipping in the near future. 【文章大意】本文是一篇说明文, 介绍了一种回收塑料垃圾的新方法。12. How

38、 are used plastic bottles usually dealt with?A. They are buried or burned. B. They are used to make shoes. C. They are changed into soft materials. D. They are returned to factories for reuse. 【解析】选A。细节理解题。根据第二段最后一句Many of the plastic bottles end up in landfills or are burned with other waste produc

39、ts. 可知, 废弃塑料瓶的处理方法是被埋葬或焚烧。故选A。13. What does the underlined word “knitted” in the third paragraph mean?A. Attached. B. Fixed. C. Combined. D. Repaired. 【解析】选C。词义猜测题。根据第三段中Those fibers are then combined together. (这些纤维结合在一起);This is done by a 3D machine. It is designed to reduce waste while making the

40、 shoes. (它的设计目的是在制造鞋子的同时减少浪费);The knitted stuff and the inner part of the shoe are then attached to the shoes outer part, called the sole. (这些knitted东西和鞋的内部部分被连接到鞋的外部, 叫做鞋底)可推出画线词的意思是“编织在一起的;结合的”。故选C。14. Which of the following directly helped to increase the sales of Rothys shoes?A. The design and c

41、olor. B. The reasonable price. C. The companys advertisement. D. The star power of Gwyneth Paltrow. 【解析】选D。细节理解题。根据第四段中After American actress Gwyneth Paltrow discovered them last year, the demand for the shoes grew. 可知, 明星效应可直接帮助增加鞋子的销售。故选D。15. What is the purpose of the text?A. To advertise a new k

42、ind of shoes. B. To describe the process of making shoes. C. To introduce a new way of recycling plastic waste. D. To stress the importance of environmental protection. 【解析】选C。目的意图题。根据第一段A company in San Francisco, California, has found a way to turn used plastic bottles into womens shoes. 可知, 本文介绍了

43、一种回收塑料垃圾的新方法。故选C。【知识拓展】佳词积累1. turn. . . into. . . 把变成2. end up in 在中结束; 最后到了3. break down 分解4. attach to 依附;附加5. run out of 用完. 阅读填句Benefits of being a digital nomadA digital nomad is someone who uses technology to work from anywhere in the world. Working as a digital nomad has become a popular way

44、of living now. 1 Most people know that digital nomads can decide by themselves where or when to work. Not only can you wake up in a country on the other side of the world, but you can wake up at any time you like. You can make travel a regular part of your life, instead of just traveling for two sho

45、rt weeks per year. It can be stressful to squeeze into crowded subways during rush hour. 2 Never will you have to feel like a sardine(沙丁鱼) in a packed subway car. So if you say goodbye to your commute(上下班路程), you could be happier. 3 Not only will you meet residents(居民) of the country you land in, bu

46、t youll also meet fellow digital nomads who come from countries all over the world. Youll get a chance to develop friendships with people you would never meet if you stayed at home. Being a nomad is a journey through life that can take you around the world and back again. With so many experiences, i

47、t is natural that you will have many interesting stories to share with others. People will be attracted to that, whether in your business or personal life. 4It may seem that remote job chances are slim, but that couldnt be further from the truth. You can train yourself in particular skills to become

48、 a freelancer(自由职业者), or you can start your own business from scratch. Dont sell yourself short by thinking that digital nomad jobs are one-in-a-million. 5 You can grow at your own pace its all up to you when youre a digital nomad. A. The opportunities are endless. B. You can meet people from all ov

49、er the world. C. You can be flexible about your work schedule. D. As a result, the experiences as a nomad make you more popular. E. It could also be a financially clever choice to become a digital nomad. F. If youre a digital nomad, you can leave those cold, dark months behind. G. When you work as a

50、 nomad, however, youll never have to commute again. 【文章大意】这是一篇说明文, 介绍了一种新兴的生活方式数字游牧民。数字游牧民通过训练使自己成为自由职业者, 这样他们就可以自己决定在什么地方或什么时候工作了。1. 【解析】选C。通读段落, 找到空格后的核心内容decide by themselves where or when to work, 后文用“not only. . . but”结构具体解释了时间和地点的随意性, 突出日程安排的灵活性, C项中的 flexible与段落核心一致, 故选择C项。2. 【解析】选G。空格前介绍在上下班

51、高峰期挤地铁的情形, 空格后说明“你再也不必像一条沙丁鱼一样挤在拥挤的地铁车厢里”, 显然前后文为转折关系, 且段落核心与 “commute”有关, 故选择G项。3. 【解析】选B。该空格为段首句, 通常为统领全段的主旨句。通读后文, 提炼关键内容“meet residents of the country you land in”“meet fellow digital nomads”“develop friendships with people you would never meet”。从中可以看出, 作为数字游牧民, 你可以结识世界各地形形色色的人, 故选择B项。4. 【解析】选D。

52、该空格为段尾句, 通常为概括总结全段的句子。前文介绍你的经历会让你有很多有趣的故事与别人分享, 由此可以推断出你的经历会让你变得更受欢迎。空格前的experiences与D选项中的experiences为原词复现, 也可以帮助印证答案。5. 【解析】选A。似乎远程工作的机会是渺茫的, 但这与事实相去甚远, 即事实上远程工作的机会还是有很多的。不要低估自己, 觉得数字游牧民的工作是万里挑一的, 其实机会非常多。故选择A项。阅读填句How similar are language and music?Language is part of our daily lives, no matter wh

53、ere we live in the world. Similarly, music is part of many peoples lives. Both language and music play a huge role in our culture and here are some of their similarities. Both language and music have a writing system. In English we record language using the alphabet, which is a collection of letters

54、. Similarly, we use notes to keep a record of music. Musicians read notes and create meaning in the form of music. So just as you read English, you can read music. By writing pieces of text or music, we are able to share experiences through time. We can read the ideas or hear the composition of some

55、one who lived hundreds of years ago. _ You can make a good guess at where someone is from by listening to the language they use. In the same way, we know that styles of music are different around the world, giving us the opportunity to explore many different cultures through their music and providin

56、g us with music for every situation. A. Both are expressive. B. Both vary with culture. C. How do you know that I am angry?D. We use language to express our thoughts. E. So just as you read English, you can read music. F. Similarly, music is part of many peoples lives. G. In contrast, you probably also listen to sad music when you are feeling down. 答案: B

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1