1、阶段评估检测(五) (必修5) (120分钟150分)第一部分阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABest Smart Car ProductsBest GPS Tracker: Vyncs 3G GPS TrackerThe Vyncs tracker updates its location every three minutes. You can also update every 60 seconds, 30 seconds or 15 seconds. It offe
2、rs up a stable 3G wireless connection in all 50 US states, the US Virgin Islands, Puerto Rico and Canada and then delivers information back to the owner via a Web portal or Vyncs IOS or Android apps. Best Car Charger: Roav VIVA Alexa-Enabled Car ChargerFar more than just a charger, the Roav VIVA is
3、a smart accessory that brings a whole new level of control to your in-car entertainment and navigation experience. The USB ports are created with Ankers patented Power IQ technology, charging your devices with lightning speed. And the dual-port design means both you and your passenger can plug in si
4、multaneously. Best Smartphone Mount: iOttie Easy One Touch 3The iOttie Easy One Touch 3 attaches to your dashboard or windshield via a sticky gel pad that works on most surfaces, and it holds your smartphone tightly in place no matter where you stick it. The mount has a telescopic arm that brings yo
5、ur phone one inch closer to you and it can turn around 180 degrees. It can work with nearly every smartphone. Best Key Finder: Beets BLU Bluetooth Wireless Key/Item FinderBeets BLU Bluetooth Wireless Key/Item Finder will help you find lost keys and other objects like your purse, wallet and even your
6、 dog. This black electronic beeper is designed with a loud sound alarm and red LED light in case of link loss. The portable lost key detector also includes remote commands accessible on the key fob button press so you can send alerts. 【文章大意】本文是应用文。文章介绍了四款智能汽车配置产品。1. Which car product is most needed
7、for a police car in the US ?A. Vyncs 3G GPS Tracker. B. Roav VIVA Alexa-Enabled Car Charger. C. iOttie Easy One Touch 3. D. Beets BLU Bluetooth Wireless Key/Item Finder. 【解析】选A。推理判断题。根据第一则广告的介绍, Vyncs 3G GPS Tracker是一款3G定位的跟踪器, 可以定位美国所有50个州和岛屿等, 可推断出美国警车最需要这款产品。故选A。2. What is iOttie Easy One Touch 3
8、 used for?A. Locating your exact position. B. Charging your devices with fast speed. C. Holding your smartphones in place. D. Watching videos in your smartphones. 【解析】选C。细节理解题。根据第三则广告的描述: iOttie Easy One Touch 3 通过粘胶垫连接到仪表板或挡风玻璃上, 可以把你的手机固定在上面, 有伸缩臂, 可以转动180度, 更方便调节您的手机与您的距离。故选C。3. What can Beets BL
9、U Bluetooth Wireless Key help you do?A. To guard your wallet. B. To contact hotels. C. To feed your dog. D. To find your lost keys. 【解析】选D。细节理解题。根据第四则广告第一句话“Beets BLU Bluetooth Wireless Key/Item Finder will help you find lost keys and other objects like your purse, wallet and even your dog. ”可知, Bee
10、ts BLU Bluetooth Wireless Key/Item Finder将帮助您找到丢失的钥匙和其他东西, 如您的钱包甚至您的狗。故选D。BAmericas latest superhero Austin Perine, who calls himself President Austin, is now taking the country by storm. But he is not a typical superhero. Two things set him apart: He doesnt fight human enemies, but hunger and homel
11、essness. Also, hes only four years old. Our superheros origin story started from the day when TJ Perine, his father, took Austin to the Firehouse Ministries, a local shelter that provides housing, food and other services for the homeless. As they drove by the building, they saw a group of 25 homeles
12、s men standing on the street corner. That day, Austin used his allowance to buy each man a sandwich and handed the food out himself with his slogan, “Dont forget to show love!”After he returned every week for five weeks in a row, word of Austins kindness spread through social media. Austin and TJ co
13、uld feed 25 to 50 people at a time before, and now, thanks to community support, they can feed 800 to 2, 000 people. But Austin isnt merely filling stomachs. He has been improving the lives of the homeless people he meets. On that first trip to Firehouse Ministries, TJ and Austin talked to a poor ma
14、n named Raymont. The respect Austin showed for him touched 41-year-old Raymont, who regained his confidence in life and finally found a job with the help of TJ. All that was made possible because a little boy took the time to care. Austins passion has become his familys calling. After raising money
15、through a GoFundMe page, Audrey, TJs mother established the nonprofit Show Love Foundation, devoted to fighting homelessness. She now serves as president, and TJ oversees public relations for the foundation full time. They offer medical and mental health care as preventive steps against homelessness
16、. As for President Austin, he continues to give out food, smiles, and his inspirational message of love. “It makes me feel like Im saving the day, ” he said proudly. 【文章大意】本文是一篇记叙文。4岁的美国男孩Austin成为了美国的国家英雄, 这是因为他努力帮助无家可归的人, 并鼓励他们积极面对生活。他的善意给那些无家可归者带来了积极的影响。4. Why has Austin become well-known to the e
17、ntire country?A. He has super power to fill the stomachs of the homeless. B. He fights hunger and homelessness at such a young age. C. He has removed the poverty of the local community. D. He has chosen an impressive and unique name. 【解析】选B。细节理解题。根据文章第一段最后两句 “Two things set him apart: He doesnt figh
18、t human enemies, but hunger and homelessness. Also, hes only four years old. ” 可知Austin的年龄以及他给无家可归者分发食物的善意行为这两个原因让他出名了。故B项正确。5. Why does the author introduce the example of Raymont in Paragraph 4?A. To show Austins positive influence. B. To persuade people to live off their own. C. To prove the pers
19、onal ability of Austins father. D. To describe the difficult situation of poor people. 【解析】选A。推理判断题。根据第四段前两句 “But Austin isnt merely filling stomachs. He has been improving the lives of the homeless people he meets. ”可知Austin不仅帮助无家可归者填饱肚子, 还努力改善他们的生活。接下来列举Raymont的例子正是为了说明他的善意对无家可归者的积极影响。故A项正确。6. Wha
20、t is the purpose of Show Love Foundation?A. To raise more money from communities. B. To prevent homelessness by taking actions. C. To help the homeless find a job. D. To provide necessities of life to the homeless. 【解析】选B。细节理解题。根据倒数第二段Show Love Foundation, devoted to fighting homelessness以及They offe
21、r medical and mental health care as preventive steps against homelessness. 可知, Show Love Foundation致力于对抗无家可归这一现象。他们提供医疗和精神卫生保健, 作为预防无家可归的措施。故B项正确。7. What is the authors attitude towards what Austin does?A. Indifferent. B. Humorous. C. Approving. D. Considerate. 【解析】选C。推理判断题。根据文章第一句 “Americas latest
22、superhero Austin Perine, who calls himself President Austin, is now taking the country by storm. ”可知Austin现在已经成为了美国的英雄, 他努力为无家可归者提供食物并鼓励他们积极面对生活。他的善意给那些无家可归者带来了积极的影响。作者对Austin的行为持支持且满意的态度。故C项正确。C“Robots help people by making their lives easier, safer, and more fun, ” says engineer Omar Abdelwahed. L
23、ately, engineers have been developing new kinds of humanoid robots. These high-tech machines are designed to lend a hand everywhere from hotels to disaster areas. A robot named Petter has been on the job at the Mandarin Oriental hotel in Las Vegas, Nevada. When guests have questions or need directio
24、ns, they can ask Petter. They can also use the robots touch screen to find the information they need. Petter is able to talk with guests and entertain them with stories too. It can even tell what kind of mood they are in. “Petter provides our guests with information in an exciting and new way, ” say
25、s the hotel manager Donald Bowman. For a kid, being in the hospital can be boring and even scary. But a small robot called NAO is helping to make hospital stays easier. It was designed to keep people company. A Tennessee doctor named Phil Parker bought a NAO robot three years ago. He programmed it t
26、o talk to and play with young patients. He brought it to hospitals to help sick kids. When kids get medical tests, NAO explains what is going on. The robot also reads to kids and plays games with them like rock, paper, scissors. “The robot has got many kids to smile since they were in the hospital,
27、” Parker says. Other robots are being developed to help in places where its hard or risky for people to go. Engineers in Japan are building a robot called E2-DR to go into those dangerous areas, searching for and rescuing the people who are trapped or injured. 【文章大意】本文是说明文。文章说明了工程师们一直在开发新型的类人机器人, 这些
28、高科技机器人出现在酒店、医院以及灾区等地方为人类服务。8. What is special in the way Petter helps guests?A. It is easier and safer. B. It is more friendly and considerate. C. It is more relaxing and fun. D. It is more exciting and newer. 【解析】选D。细节理解题。根据第二段最后一句“Petter provides our guests with information in an exciting and new
29、way, ” says the hotel manager Donald Bowman. 可知, 机器人Petter以一种令人兴奋和新颖的方式为我们的客人提供信息。9. What do we know about NAO?A. It was programmed by its designer. B. It was donated to the hospital. C. It is popular with young patients. D. It attracts more people to hospital. 【解析】选C。推理判断题。根据第四段中的The robot also rea
30、ds to kids and plays games with them like rock, paper, scissors. “The robot has got many kids to smile since they were in the hospital, ” 可知, 机器人NAO给生病的孩子们读书, 和他们玩游戏, 如石头、布、剪刀, 这个机器人自从来到医院, 带给很多孩子微笑。可以推断出NAO受到生病的孩子们的喜欢。10. Where will E2-DR be probably used?A. In the hotels. B. In the hospitals. C. I
31、n disaster areas. D. In the factories. 【解析】选C。推理判断题。根据最后一段中的“Engineers in Japan are building a robot called E2-DR to go into those dangerous areas, searching for and rescuing the people who are trapped or injured. ” 可知, 日本的工程师们正在制造一种名为E2-DR的机器人, 用于进入那些危险区域, 搜寻和营救被困或受伤的人, 推断出E2-DR是被用在灾区。11. What is t
32、he text mainly about?A. The part robots play in our life. B. The development trend of robots. C. The appearances of robots. D. The future of robots. 【解析】选A。主旨大意题。根据全文大意, 以及第一段“Lately, engineers have been developing new kinds of humanoid robots. These high-tech machines are designed to lend a hand ev
33、erywhere from hotels to disaster areas. ”可知, 本文主要讲述机器人在人类生活中发挥的作用。DTrash is the talk of Shanghai. The city requires residents (居民) and businesses to sort their waste into separate bins. The task is tough: Shanghai produces more than 9 million tons of garbage every year and it lacks even a basic recy
34、cling system. As far back as 2000, the Chinese government foresaw this problem and designated eight cities including Shanghai, to pilot trash recycling programs. They all failed completely. Not only did the cities lack the equipment and facilities to recycle, but residents were given no rewards for
35、sorting their trash or education about why it was so important. This ignorance continues. A 2018 survey of 3, 600 residents of major Chinese cities found that nearly three quarters could not identify how to properly sort their trash for recycling. Regardless, the government is trying again. In 2017,
36、 China announced a plan to promote “garbage sorting” in Chinas major cities. Shanghais new program is the most visible and extensive one ever attempted in China. Under the plan, citizens are required to sort their trash into four separate categories: residual(厨余) waste, recyclable waste. hazardous w
37、aste (such as batteries and light bulbs) and household food waste. Importantly, the system in Shanghai is uniquely public. Residents can only throw away waste during certain hours, ensuring that neighbors will see who and who isnt sorting properly. They must empty food waste into public bins without
38、 using bags, so everyone can also see what theyre throwing away. A fine of up to 200 yuan, roughly $30, awaits those who dont sort waste. And officials will cut off garbage collection for the whole community if they dont obey the rules. At the same time, Shanghai has spent weeks using every possible
39、 propaganda tool, from the social media to local and even national newspapers, to explain how and why residents should recycle. On Sina Weibo, the subject has been under heated discussion, with reports that the new regulations apply to foreign tourists as well. Younger Chinese seem to have favorable
40、 opinions of the program, though they fear it will be time-consuming. 【文章大意】本文是一篇说明文。介绍了上海开始实行严格的垃圾分类政策。12. Why did the trash recycling programs in 2000 fail in China?A. Because of the lack of trash recycling technology and awareness. B. Due to no experience of trash sorting and recycling. C. Owing
41、to Chinese cities producing too much trash to be dealt with. D. On account of the Chinese government not predicting the trash problem. 【解析】选A。细节理解题。根据第二段中的 “Not only did the cities lack the equipment and facilities to recycle, but residents were given no rewards for sorting their trash or education
42、about why it was so important”可知, 2000年的垃圾回收利用方案失败的原因是缺乏必要的设备、设施以及居民缺乏自主重视环保的意识。13. Which of the following behavior disagrees with the trash sorting regulations? A. Throwing away garbage at the stated time. B. Sorting their trash into four separate categories. C. Putting trash into public bins witho
43、ut using bags. D. Limiting the amount of the trash that could be thrown each time. 【解析】选D。细节理解题。根据第三段和第四段内容可知, 该规定没有限制每次扔垃圾的数量。14. What does the word “propaganda” in Paragraph 5 probably mean?A. Avoiding risks. B. Economic guarantees. C. Carrying out policies. D. Broadcasting information. 【解析】选D。词义猜
44、测题。根据后文中的 “from the social media to local and even national newspapers, to explain how and why residents should recycle”可知, 该词意为“宣传”。15. What worries young people about the trash sorting program? A. Paying more charges. B. Spending too much time. C. Suffering inconvenience. D. Exposing personal priv
45、acy. 【解析】选B。细节理解题。根据第五段中的“Younger Chinese seem to have favorable opinions of the program, though they fear it will be time-consuming”可知, 年轻人担心垃圾分类会占用太多时间。第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Improve Your Study HabitsPerhaps you are an average student with ave
46、rage intelligence. You do well enough in school, but you probably think you will never be a top student. 16 Yes, even students of average intelligence can be top students without additional work. Here are some tips for you: Plan your time carefully. Make a list of your weekly tasks. Then make a sche
47、dule or chart of your time. Fill in committed time such as eating, sleeping, meetings, classes, etc. Then decide on good, regular times for studying. 17 Its important to set aside time for relaxation, hobbies, and entertainment as well. Furthermore, it will enable you to plan your activities so that
48、 you have enough time for both work and play. 18 It may be a desk or a chair at home or in the school library, but it should be comfortable, and it should not have distractions. When you begin to work, you should be able to concentrate on the subject. Study regularly. 19 Review important points ment
49、ioned in class as well as points you remain confused about. If you review your notes and textbook regularly, the material will become more meaningful and you will remember it longer. Regular review leads to improved performances on test. Develop a good attitude about tests. The purpose of a test is
50、to show what you have learned about a subject. The world wont end if you dont pass a test, so dont worry excessively about a single test. Tests provide more than grades. 20A. Find a good place to study. B. Adjust yourself to a proper place to study. C. Go over your notes as soon as you can after cla
51、ss. D. However, you can receive better grades if you want to. E. Those who make the best of their time study with more ease. F. They also let you know what you need to spend more time studying on. G. Of course, studying shouldnt occupy all of the free time on the schedule. 【文章大意】本文是一篇说明文。主要介绍了如何改进学习
52、习惯的几点建议。16. 【解析】选D。根据本空后的“even students of average intelligence can be top students without additional work. ”可知, 即使智力平平的学生不需要额外的学习也能成为优等生, 故D项(然而, 只要你愿意, 你也可以取得更好的成绩)符合语境。17. 【解析】选G。根据本空后的“Its important to set aside time for relaxation, hobbies, and entertainment as well. ”可知, 给放松、爱好和娱乐留出时间是很重要的, 故
53、G项(当然, 在时间表上, 学习不应该占据所有的空闲时间)符合语境。18. 【解析】选A。根据本空后的“It may be a desk or a chair at home or in the school library, but it should be comfortable, and it should not have distractions. ”可知, 它可能是家里或学校图书馆里的一张桌子或一把椅子, 它应该是舒适的, 不应该有干扰, 故A项(找一个好地方学习)符合语境。19. 【解析】选C。根据本空后的“Review important points mentioned in
54、 class as well as points you remain confused about. ”可知, 复习课堂上提到的要点以及你仍有疑惑的地方, 故C项(课后尽快复习你的笔记)符合语境。20. 【解析】选F。根据本空前的“Tests provide more than grades. ”可知, 考试提供的不仅仅是成绩, 故F项(它们也让你知道你需要花更多的时间学习什么)符合语境。【误区警示】过渡句是七选五的常见考点, 对上下文的理解是关键, 所填内容一定要起到承上启下的作用, 例如本篇第16题, 前面提到你在学校里的成绩还不错, 但你可能认为你永远不能成为优等生, 下文又提到即使智
55、力平平的学生不需要额外的学习也能成为优等生以及如何成为优等生的几点建议, 此处需要一个承上启下的过渡句, 既要与上文形成转折关系, 又要引出下文的建议, 故D项(然而, 只要你愿意, 你也可以取得更好的成绩)符合语境。第二部分语言运用(共两节, 满分30分)第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。At a beautiful beach, a little boy on his knees packs the sand into a bucket. He turns the bucket upside do
56、wn and 21 it. To the 22 of the little architect, a castle tower is created. He works all afternoon, packing the walls, building sentries(哨兵)with bottle tops and bridges with sticks. And a sandcastle will be built. In a big city with 23 streets and traffic, a man works in an office. He packs papers i
57、nto piles, holds the phone between his ear and shoulder and 24 the keyboard with his fingers. Contracts get signed and to the joy of the man, a 25 is made. His pension will be sentries and capital gains will be bridges. An empire will be built. The two builders of the two castles have very much 26.
58、By making efforts, they both 27 smallness into greatness. They both make something beautiful out of nothing. And for both, the tide will rise and the 28 will come. Yet that is where the similarities stop. The little boy sees the end of his castle while the man 29 it. As the dusk approaches and waves
59、 near, the child 30 to his feet and begins to clap as the waves wash away his 31. There is no sorrow, no 32 and no regret. He smiles and goes home. The man in his office is not very 33 like the child. As his empire is fading, he is terrified, trying to 34 it. “Its my castle!”he yells at the incoming
60、 tide. Go ahead and build your dreams, but with a childs heart. When the sun 35 and the tides take, just applaud. Salute the process of life and go home with a smile. 【文章大意】本文是一篇夹叙夹议的议论文。文章通过男孩建造沙堡和男人在工作中创造自己的帝国进行对比, 当海浪来临, 男孩面对自己的杰作被冲走, 拍手跳跃, 而男人则感到恐惧。启示我们凡事只要用心了, 享受了过程, 结局就随潮起潮落吧!21. A. kicksB. li
61、ftsC. breaksD. covers【解析】选B。kick踢;lift举起;break破坏;cover覆盖。由下文男孩在堆沙堡可知, 他是将水桶头朝下举了起来, 故选B。22. A. surpriseB. reliefC. amusementD. delight【解析】选D。surprise惊喜;relief解除;amusement消遣;delight高兴。由下文沙堡堆好了可知小建筑家是“高兴的”, 短语to the delight of sb. “令人高兴的是”, 故选D。23. A. lonelyB. busyC. cleanD. empty【解析】选B。lonely寂寞的;busy
62、忙碌的;clean干净的;empty空的。由上文a big city可知街道和交通是“繁忙的”, 故选B。24. A. fixesB. touchesC. hitsD. checks【解析】选C。fix修理;touch触碰;hit打击, 敲打;check检查。句意: 用手指敲打着键盘。故选C。25. A. profitB. pointC. recordD. wish【解析】选A。profit利润;point点;record记录;wish希望。根据上文contracts可知男人是在谈生意, 签了合同, 一笔利润就这样到手了, 故选A。26. A. in handB. in commonC. in
63、 needD. in total【解析】选B。in hand在手中;in common共同点;in need在困难中;in total总共。句意: 这两座城堡的建筑者有许多共同之处。have sth. in common“与有共同点”, 故选B。27. A. increaseB. cutC. shapeD. put【解析】选C。increase增加;cut切;shape塑造;put放置。句意: 通过努力, 他们会把渺小塑造成伟大。本句shape为动词词性, 意思是“塑造”, 故选C。28. A. awardB. victoryC. futureD. end【解析】选D。award奖品;vict
64、ory胜利;future未来;end结束。句意: 对于他们两个而言, 潮水会涨起, 一切都会结束。故选D。29. A. followsB. acceptsC. ignoresD. enjoys【解析】选C。follow跟随;accept接受;ignore忽视;enjoy欣赏。句意: 小男孩看到了他城堡的结局, 而男人则忽视了。此处while表示前后的对比, 小男孩看见了, 而男人则“忽视了”, 故选C。30. A. jumpsB. strugglesC. sticksD. bends【解析】选A。 jump跳跃;struggle挣扎;stick坚持;bend弯曲。根据后文feet, 故应选ju
65、mps, 表示孩子跳了起来。故选A。31. A. dreamB. giftC. masterpieceD. memory【解析】选C。dream梦想;gift礼物;masterpiece杰作;memory记忆。句意: 当海浪冲走他的杰作时, 他开始拍手。故选C。32. A. excitementB. hesitationC. fearD. desire【解析】选C。excitement激动;hesitation犹豫;fear害怕;desire欲望。根据上下文, 男孩对于海浪冲走自己的作品并不悲伤、害怕和遗憾。故选C。33. A. wiseB. naughtyC. curiousD. activ
66、e【解析】选A。wise明智的;naughty调皮的;curious好奇的;active活跃的。根据上文男人忽视了创造的东西总有结束的一天, 因此他并不像孩子一样明智。故选A。34. A. finishB. protectC. improveD. collect【解析】选B。finish结束;protect保护;improve促进;collect收集。句意: 随着他的帝国日渐衰落, 他感到恐惧, 并试图去保护它。故选B。35. A. setsB. shinesC. risesD. burns【解析】选A。set(日、月)落山;shine闪耀;rise上升;burn燃烧。句意: 当太阳落下, 海
67、浪来袭, 就鼓掌吧。向生命的过程敬礼, 回家。故选A。第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In many space-themed films, whenever Earth faces a disaster, the solution is always fleeing the planet in spaceships. But the latest Chinese sci-fi movie, The Wandering Earth, 36. _(offer)a different and more ambit
68、ious idea. In the film, 37. _ (base)on a short story by Chinese sci-fi writer Liu Cixin, Earth is in danger of 38. _ (destroy)by the dying sun. In response, humans around the world work together to build a giant engine system 39. _ will push Earth away from the sun. Instead of abandoning Earth again
69、, this time were taking 40. _ with us. For thousands of years, “homeland” has had a soft spot 41. _ the hearts and minds of Chinese people. One old idiom is“luo ye gui gen”, which means returning to ones homeland in old age, like fallen leaves returning to the 42. _ (root)of their trees. These both
70、show the tight 43. _ (connect)that Chinese people have had with their homeland. This special cultural background is 44. _ (probable)what sets The Wandering Earth apart from Hollywood-style space films. “What is Chinese sci-fi?”Guo Fan, the films director, said in an interview. “A vehicle that really
71、 expresses our spiritual and 45. _ (culture) core(内核)can be called Chinese sci-fi. ”【文章大意】本文讲述了中国的一部科幻电影流浪地球与世界上其他的科幻电影的不同。36. 【解析】offers。考查主谓一致。主语为电影名字, 所以谓语用第三人称单数。故填offers。37. 【解析】based。考查过去分词。base和它所修饰的名词film之间是被动关系, 所以用过去分词作后置定语, 故填based。38. 【解析】being destroyed。考查非谓语动词。介词后跟动词-ing形式, 且与主语之间是被动关系
72、, 所以用被动结构, 故填being destroyed。 39. 【解析】that/which。考查定语从句。先行词为物, 在定语从句中作主语, 故填that或which引导。40. 【解析】it。考查人称代词。指代Earth, 故填it作宾语。41. 【解析】in。考查介词。表示“在心里, 在脑海中”, 故填介词in。42. 【解析】roots。考查名词的数。root为可数名词, 后面的trees为复数, 所以root也用复数, 故填roots。43. 【解析】connection。考查名词。形容词修饰名词, 所以用名词作宾语, 故填connection。44. 【解析】probably。
73、考查副词。修饰动词, 所以用副词, 故填probably。45. 【解析】cultural。考查形容词。修饰名词, 所以用形容词, 故填cultural。第三部分写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假如你是学生会主席李华, 你校即将举行一年一度的“校园书展(a campus book fair)”活动, 其目的是给同学们提供一个交换、利用图书的机会。请你用英语写信给你的加拿大笔友Mike, 介绍此次活动的有关信息并征求他的建议。内容应包括: 1. 活动目的;2. 活动内容: 买书、卖书、交换图书;3. 活动意义。注意: 1. 词数80左右;2. 可适当增加细节, 以使行文连贯;3.
74、 开头和结尾已给出, 但不计入总词数。Dear Mike, How are you doing these days? _Yours, Li Hua【参考范文】Dear Mike, How are you doing these days?Aimed at providing a platform where students can have a chance to exchange and make use of their books, the annual campus book fair will soon be held in our school. The fair will a
75、ttract a huge crowd from the entire school, who are to sell, purchase and exchange their books with their peers. As a regular visitor, Ive found myself increasingly drawn by the fair. For one thing, the fair exhibits books of hundreds of types on diverse topics, motivating us to further develop our
76、reading habits and helping to broaden our horizons. For another, most books are sold at a lower price than what the bookstores offer. Please let me know if you have any suggestions on how to host such a book fair better. Yours, Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。Alan
77、 and the other campers sat around the fire chewing meat chops. It would be Alans first night in a tent, and he was excited but a little nervous. As they ate, the conservation officer spoke. “Much of the wildlife in this area comes out only at night. So after supper, lets start a night watch. Volunte
78、ers will take turns to stay down here by the fire, away from the tents. Those who take part will get a chance to see a world that many of you never knew existed. ”Alans stomach tightened. “Isnt it dangerous?” someone asked. “No, its quite safe, ” the officer said. “There are no dangerous animals thi
79、s close to Cape Town. Any volunteers?”A tough-looking kid with red hair muttered something about needing a good nights sleep. Another boy spoke up. “Ill take a shift. ” The kid whod sat next to Alan on the bus volunteered. Alan sat tight. Then one of the girls raised her hand with a giggle. Alan fro
80、wned. If a girl could do it, he could, too. He volunteered. A few more kids raised their hands, and then the officer explained, “This is how it works. When the rest of you go to bed, the first watcher takes his or her place by the fire. The duty of watcher is to keep the fire going gently. After thi
81、rty minutes, he or she wakes the next person. ”Alan heard his voice asking, “Are you sure its absolutely safe?”The officer looked at him. “Well, nothing is absolutely safe. Crossing the road isnt absolutely safe. But the danger is minimal. We wouldnt have taken you here otherwise. Do you still want
82、to volunteer?”Alan nodded but felt uneasy. Sleeping in a tent with other campers had sounded OK, but the idea of being alone in the night made him tremble. Earlier that day, the officer had challenged the campers to spot animal tracks along the river. That was fun. But being alone in the dark was no
83、t. Alans flashlight was already fading to a dim glow because he had used it too often. Looking around, Alan thought he saw a large bird swooping(俯冲) and wondered if it was an owl. He had seen small paw prints in the sand by the river. Was the owl hunting for the creature that had made them?注意: 续写部分分
84、为两段, 每段的开头语已为你写好。Then there was a noise. Alan froze. Something was there in the darkness. _The next morning, the officer asked for reports. _【参考范文】Then there was a noise. Alan froze. Something was there in the darkness. Slowly, he reached for his flashlight. Another metallic sound was near the cooki
85、ng pots. Alans finger stabbed at the button on the flashlight. There, with a discarded bone in its mouth, was a creamy-brown creature with dark spots and a striped tail. Alan stared, and the creature stared back, its round ears pricked and its sharp nose twitching. Then it was gone. Alan felt a rush
86、 of excitement. He crawled near the pots and saw small dog-like paw prints. Carefully, he rearranged the pots to cover them. The next morning, the officer asked for reports. Most kids claimed to have heard noises in the darkness. “I saw something, ” said Alan, and he described it. Then he moved the
87、pots and showed everyone the tracks. “Well done! You ve met our local spotted genet, ” said the officer, smiling. “Normally a genet lives on mice and birds, but this one likes chop bones, too. It visits our campsite some times, but only if the watcher is very quiet. Good for you! ”Alan held his head
88、 high. Inside, though, he knew it was fear that had kept him so quiet. Next time, he thought, I will be just as quiet, but no longer afraid. (共两节, 满分30分)第一节(共5小题; 每小题1. 5分, 满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。Text 1W: What can I do for you, s
89、ir?M: I planned to discuss the project with my colleague here. But all I can hear is other peoples conversations. The food is up to its usual standard, though. 1. What is the man complaining about?A. The food. B. The project. C. The noise. 答案: CText 2W: Excuse me, sir, this is a non-smoking area. M:
90、 Oh, sorry, I will move to the smoking area. W: Im afraid no table in the smoking area is available now. 2. Where might the speakers be?A. In a hospital. B. At a restaurant. C. On a bus. 答案: BText 3W: What do you plan to do on your vacation?M: Im just going to be lazy at home. I will probably do som
91、e gardening, watch TV and work on my stamp collection. W: Didnt you volunteer to protect the plants?M: Oh, I nearly forgot. 3. What did the man volunteer to do?A. Do gardening. B. Collect stamps. C. Protect the plants. 答案: CText 4M: What do you think of Peter?W: He needs a few lessons in fashion. Th
92、at shirt he wears all the time looks like a tablecloth. 4. What does the woman imply about Peter?A. He likes to follow the fashion. B. He has bad taste in dressing. C. He missed a few lessons. 答案: BText 5M: How much do I need to pay?W: Let me see. Err. . . 9 dollars and 8 dollars. Thats 17 dollars,
93、sir. M: OK, here is a 20-dollar bill. 5. How much change should the man get?A. $3. B. $7. C. $9. 答案: A第二节(共15小题; 每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。Text 6W: Have you finished the report?M:
94、 Dont mention it. I havent even started writing it. W: You must be kidding. Its due tomorrow. How can you finish it on time?M: Ive been reading all the information I need to write. But the more I read, the more I want to know. W: What are you reading?M: First, I was into the environment, then the go
95、vernment, but then I found something really interesting. Have you heard about VR technology?Thats what Im going to write about. W: Good luck! 6. When is the mans report due?A. Tonight. B. Tomorrow. C. The day after tomorrow. 答案: B7. How does the man find VR technology?A. Its difficult. B. Its ridicu
96、lous. C. Its interesting. 答案: C听第7段材料, 回答第810题。Text 7W: John, look at this ad for the new restaurant in Garstang Road. Why dont we go?M: Oh, you mean The Roebuck Inn? Oh, yes, that would be nice. Ive heard they do delicious steak and chicken dishes there. W: And they also have fresh fish specials. M
97、: Hey, maybe we can invite your sister too! W: Great idea! Right, Ill call the restaurant right now. What time shall I book the table for? M: Wait a minute! Thats Monday to Saturday. On Sundays it only opens from 7 p. m. to 9 p. m. for traditional Sunday dinner. Yummy! I love roast dinners! W: Yeah,
98、 me too. Thats no good for my sister though. Shes a vegetarian! M: Oh, yes, I forgot. I wonder if they serve some vegetarian dishes, too. W: They do! Look, it says “vegetarian dishes available”. M: Great! Ill call Jill and see if she can come at once! 8. What does the woman say about the restaurant?
99、 A. It is very old. B. The fish there is fresh. C. The beef there is delicious. 答案: B9. What do we know about the restaurant? A. It serves roast dinners on Sundays. B. It doesnt serve vegetarian dishes. C. It opens from 7: 00 p. m. to 11: 00 p. m. on Sundays. 答案: A10. What will the man do next? A. B
100、ook a table. B. Check the menu. C. Call the womans sister. 答案: C听第8段材料, 回答第1113题。Text 8W: Hi, Jack, are you free?M: Sure, come in. Whats on your mind?W: Oh,its the plan for students about the use of computers. M: Whats the trouble?W: The students are supposed to use the computers for only one hour a
101、 day because so many students need to use them every day. M: I can see that. W: Well, now it seems that some of the students arent willing to give up their machines when the hour is over. M: I suppose they feel that it doesnt matter to use the computers a few more minutes. W: Yes, but this makes it
102、hard for those who are waiting to use the machines. M: You are right. Lets prepare a notice right now. Then we can solve the problem next week. 11. Why does the woman come to talk with the man?A. She has a plan to talk about. B. She wants to buy a computer. C. She wants to use the mans computer. 答案:
103、 A12. How long can a student use the computer a day?A. For three hours. B. For two hours. C. For one hour. 答案: C13. What will the speakers do to solve the problem?A. To prepare a notice. B. To hold a meeting. C. To talk with some students. 答案: A听第9段材料, 回答第1417题。Text 9W: Hi, youre Rick, arent you?M:
104、Yes, thats right. And you are Sue? I havent seen you since we were kids! W: Oh, I know. Gosh, I hate to think. . . it must have been, oh, twenty years ago. M: At least. W: You know, we have people here from all over the place. Do you recognize everyone?M: Hmm, I think. . . Wait a minute. Whos that i
105、n the yellow dress?W: In the yellow. . . oh, thats Aunt Gertrude, from Chicago. M: Shes so thin now. Whos that woman over there with the long hair? W: Long hair, let me see. . . Oh, you mean in the orange dress? Thats Cousin Emily. You havent ever met her. She lives with her family in Bermuda. So we
106、 dont see her often. M: And Aunt Jane. She is looking so old. W: Thats not too surprising. She must be in her eighties by now. M: Wow. Does she still live in Boston?W: No. She moved to Atlantic City a few years ago. M: Well. Its been great talking to you,but I guess I should go now and meet some of
107、these long-lost relatives. W: OK. Great to see you. 14. What are the speakers talking about? A. Their own parents. B. Their own changes. C. Their long-lost relatives. 答案: C15. What does the man say about Aunt Gertrude? A. She is looking so old. B. She is so thin now. C. She has long hair. 答案: B16. W
108、hat does Cousin Emily wear? A. An orange dress. B. A yellow dress. C. A white dress. 答案: A17. Where does Aunt Jane live now? A. In Boston. B. In Chicago. C. In Atlantic City. 答案: C听第10段材料, 回答第1820题。Text 10M: I would like to share a story between my mother and me. When I was eight years old, I wanted
109、 to buy my mom something nice for birthday, but I didnt have any money. I collected empty Cola bottles and traded them for a penny each at the corner shop. Later, I could afford a birthday card and a candy bar. I put the candy in my pants pocket, tucked the card under my shirt and ran home. By then
110、it was getting dark. As I rounded the corner near our house, I saw mom looking for me. I could tell she was worried and angry. “Where were you?” she shouted. I explained, I was out collecting bottles to get money for your birthday present. ” I reached into my shirt and gave her the unsigned card and
111、 the candy bar. Her anger disappeared. She reached out to hug me. As she held me tight and buried her face in my hair, I heard her sobbing. 18. Why did the speaker collect bottles and trade them?A. To save money to get some candy bars for himself. B. To get money to buy his mother a birthday gift. C
112、. To gain the experience of making money alone. 答案: B19. What did the speaker see his mother doing as he got near his house?A. Crying silently. B. Collecting cards. C. Looking for him. 答案: C20. How did the speakers mother feel at last?A. Annoyed. B. Sorrowful. C. Moved. 答案: C阅读理解An excellent way to
113、kill a conversation is to say you are a mathematician. Tell others you are also a musician, however, and they will be hooked. Although there are obvious similarities between mathematical and musical activity, there is no direct evidence for the kind of magical connection many people seem to believe
114、in. Im partly referring here to the “Mozart effect”, where children who have been playing Mozart compositions are supposedly more intelligent, including at maths, than other children. It is not hard to see why such a theory would be popular: we would all like to become better at maths without puttin
115、g in any effort. But the conclusions of the experiment that expressed the belief in the Mozart effect were much more modest. If you want your brain to work better, you clearly have to put in hard work. As for learning to play the piano, it also takes effort. Surely a connection is quite reasonable.
116、Both maths and music deal with abstract structures, so if you become good at one, then it is likely that you become good at something more general that helps you with the other. If this is correct, it would show a connection between mathematical and musical ability. It would be more like the connect
117、ion between abilities at football and tennis. To become better at one, you need to improve your fitness and coordination(协调). That makes you better at sport and probably helps with the other. Abstract structures dont exist only in maths and music. If you learn a language then you need to understand
118、its abstract structures like grammar. Yet we dont hear people asking about a connection between mathematical and linguistic(语言的)ability. Maybe this is because grammar feels mathematical, so it wouldnt be surprising that mathematicians were better at learning grammar. Music, however, is strongly tied
119、 up with feelings and can be enjoyed even by people who know little about it. As such, it seems different from maths, so there wouldnt be any connection between the two. Lets see how we solve problems of the “A is to B as C is to D” kind. These appear in intelligence tests but they are also importan
120、t to both music and maths. Consider the opening of Mozarts Eine Kleine Nachtmusik (小夜曲). The second phrase(小节) is a clear answer to the first. The listener thinks: “The first phrase goes upward and uses the notes of a G major chord (和弦); what would be the corresponding phrase that goes downward and
121、uses the notes of a D7?”Music is full of puzzles like this. If you are good at them, expectations will constantly be set up in your mind. The best moments surprise you by being unexpected, but we need the expectations in the first place. 【文章大意】本文属于科教类的短文阅读。主要介绍了数学和音乐活动之间存在明显的相似之处, 但没有直接证据证明这种很多人似乎信以
122、为真的神奇的联系。1. What does the author say about “Mozart effect”?A. The goal of it was not carefully thought about. B. The findings from it gave people wrong information. C. The interest people showed in it was unexpected. D. The way it was carried out proved to be ineffective. 【解析】选B。细节理解题。根据第二段It is not
123、 hard to see why such a theory would be popular: we would all like to become better at maths without putting in any effort. 不难看出为什么这样的理论会受欢迎: 我们都希望在没有付出任何努力的情况下更好地学习数学。可知, “莫扎特效应”易给人传递一种错误的信息, 即人们过高的期望值。故选B。2. The author mentioned football and tennis in Paragraph 3 to show that A. football and tenni
124、s are played in a similar way. B. certain skills may be developed through practice. C. music and maths have something in common. D. abstract structures bring benefits to various fields. 【解析】选C。推理判断题。根据第三段中Both maths and music deal with abstract structures, so if you become good at one, then it is li
125、kely that you become good at something more general that helps you with the other. If this is correct, it would show a connection between mathematical and musical ability. It would be more like the connection between abilities at football and tennis. 数学和音乐都涉及抽象结构, 所以如果你擅长一个, 你可能已经掌握了有助于理解另一个的一般性知识。如
126、果这种联系是合情合理的, 数学能力和音乐能力之间的联系, 就会如同足球和网球之间的那样。由此可知, 作者在第三段提到足球和网球是为了说明音乐和数学有一些共同之处, 这两者之间是有一定的联系的。故选C。3. We can infer from Paragraph 4 that A. language seems more like maths than music does. B. language is less appealing to learners. C. mathematicians are good at music learning. D. the structure of la
127、nguage is easier to learn than that of music. 【解析】选A。推理判断题。根据第四段Maybe this is because grammar feels mathematical, 也许这是因为语法感觉更像数学, 以及Music, however. . . so there wouldnt be any connection between the two, 然而, 音乐与感情密切相关, 即使对那些知之甚少的人也可以享受。可知, 语言看起来更像数学而不是音乐, A. 语言似乎更像数学而不是音乐;B. 语言对学习者的吸引力较小;C. 数学家擅长音乐学
128、习;D. 语言结构比音乐更容易学习。故选A。4. What does the writer intend to state in the last paragraph?A. How music differs from maths. B. Why musicians possess mathematical abilities. C. Why Mozart is so highly considered by mathematicians. D. How abstract thinking applies to both music and maths. 【解析】选D。写作意图题。根据第四段前
129、半部分的描述以及Music is full of puzzles like this。可知, 抽象思维在数学和音乐上的运用是不同的。故选D。【知识拓展】Although there are obvious similarities between mathematical and musical activity, there is no direct evidence for the kind of magical connection many people seem to believe in. 尽管在数学和音乐活动中有很多相似点, 但是没有直接的证据证明这种很多人看起来相信的神奇的联系。although 引导让步状语从句。后面many people seem to believe in. 是定语从句, 引导词省略。