1、高二年级考试英语试题注意事项: 1. 答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选徐其他答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上, 写在本试卷上无效。3. 考试结束后, 将本试卷和答题卡一并收回。第一部分 听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题, 每小题1. 5分、满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置, 听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来同答有关小题和阅读下一小题
2、, 每段对话仅读一遍。1. What is the woman going to do tonight? A. Watch a baseball came. B. See a movie. C. Stay at home. 2. What is the good news? A. The man neednt call the doctor. B. The mans horse in very strong.C. The man is in good health. 3. Why is the man worried? A. He cant find the key.B. He locked
3、the key in the room. C. He forgot to return the key to the clerk. 4. Where does this conversation take place? A. In a library. B. In a cafe. C. in a bookstore. 5. What does the man do? A. A policeman B. A taxi driver. C. A salesman. 第二节(共15小题, 每小题1. 5分, 满分22. 5分)听下面5段对话或独白, 每段对话或独白后有几个小题, 从1中所给的A、B、
4、 C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置, 听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话, 回答第6和第7两个小题。6. Where does the conversation take place? A. In a hotel. B. In a restaurant. C. In a bookstore. 7. How will the mar pay? A. By bank card. B. By check. C. In cash. 听下面一段对话, 回答第8至第10三个小题。8. W
5、hen does the man want to invite Miranda to visit him? A. In July. B. In August C. In December. 9. What is Mirandas favorite sport? A. Basketball. B. Football. C. Tennis. 10. What did Miranda send the man in the e-mail? A. A picture of her brother. B. A picture of her mother. C. A picture of herself.
6、 听下面段对话, 回答第11至第13三个小题。11. What is the woman going to do? A. Find a new roommate. B. Move to her new house. C. Sell some old things. 12. Which of the following cant the man take? A. The chairs. B. The table. C. The books. 13. When will the man go to the womans place? A. This afternoon. B. Tomorrow m
7、orning. C. Tomorrow afternoon. 听下面段对话, 回答第14至第17四个小题。14. Why will the woman move out of her aunts home? A. Her cousin needs the room. B. Her aunt is leaving for Singapore. C. She prefers to live in a homestay family. 15. How long has the woman been in Sydney? A. Half a year. B. One year. C. One and
8、a half years.16. What does the woman plan to study next year? A. General English. B. Academic English. C. Medicine. 17. What will the speakers talk about next? A. When the woman can move out. B. What kind of place the woman likes.C. What kind of house the man has got. 听下面一段独白, 回答第18至第20三个小题。18. What
9、 did Oliver think of the sharks when he was in the cage at first? A. Beautiful B. Huge. C. Dangerous. 19. What happened to the cage? A. It was destroyed. B. It sank in the sea. C. Its lock was broken.20. What did the sharks do as Oliver was climbing up the rope? A. They swam around him. B. They atta
10、cked him. C. They left him. 第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。AKids Nature and Survival CampSet free your kids imagination and spirit of adventure at this camp, as they learn about the natural environment and the important skills of s
11、urvival.Activity overview* 44-day Camp in the Santa Cruz Mountains* Basie Survival Skills: Shelter Water, Fire, Food* Expert Instructors-with a minimum of 10 years of experience* Set your own custom(定制的) camp dateDetails * The camp will run for 5 hours each day: 9 am-2 pm. * This class is 100% hands
12、-on and very active. Everything your kids learn, they will dono indoor classrooms or long lectures.* Each day will center around one of the 4 main necessities of survival: SHELTER(day 1). WATER(day 2), FIRE(day 3), and FOOD(day 4). Dates offered* We offer 1 public camp date each summer for ages 8-12
13、. For 2021, that date is August 5-8(9 am-2 pm each day). To book that date for a child between the ages of 8-12, please click the REGISTER NOW link below. * We also arrange custom/private camp dates for both kids and teens all year round.Extra information* 4-Day Camp: $395* Add shuttle(班车) ride to/f
14、rom downtown Santa Cruz for $160($40 per day)* At this time we do not have shuttle service from the Silicon Valley side of the hill, but we do work to help organize carpools(拼车) from the Los Gatos/Saratoga/Campbell area each year for interested parents.1. What will kids learn if they join the camp?A
15、. How to make long lectures.B. How to survive in the wild.C. How to organize a camp.D. How to improve their imagination.2. Whats special about the class of camp?A. It is free for all children.B. Children could learn it online.C. It is based on practicing in person to learn.D. Kids could hook a publi
16、c camp date each spring.3. Which of the following provides shuttle service?A. Los Gatos.B. Santa Cruz.C. Saratoga.D. Campbell.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。文章是一则儿童自然和生存夏令营的广告,介绍了夏令营的特色、时间安排等信息。【1题详解】细节理解题。根据第一段“Set free your kids imagination and spirit of adventure at this camp, as they learn about
17、the natural environment and the important skills of survival.(在这个夏令营中,孩子们可以充分发挥想象力和冒险精神,了解自然环境和重要的生存技能)”可知,如果孩子们参加夏令营,他们会学到如何在野外生存。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Details部分中“This class is 100% hands-on and very active. Everything your kids learn, they will dono indoor classrooms or long lectures.(这门课是100%的实践性的,非常
18、活跃。你的孩子学的所有东西,他们都会去做没有室内教室,也没有长时间的讲座)”可知,夏令营班的特别之处在于是基于亲身练习来学习的。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Extra information部分中“* Add shuttle(班车) ride to/from downtown Santa Cruz for $160($40 per day) (增加往返Santa Cruz的班车,费用为160美元,每天40美元)”可知,提供到Santa Cruz的班车服务。故选B。BThis is the moment a cleaner at a British university burst in
19、to tears after students raised $ 2,063 to send him to Jamaica on vacation to see family.Herman Gordon, who has worked at Bristol University for more than a decade, is described as “one of the most loved” members of its cleaning staff. He is so well liked that a group of students raised money to give
20、 him a holiday. A video shows a student hands an envelope of cash to the surprised Gordan with tears rolling down his cheeks. He wipes away tears with a cleaning cloth and hugs the student who gave it to him. Gordan said: “I want to thank every one of you and God bless every one of you.”The group of
21、 students started the fundraising because they liked Gordon so much. A post said: “The Jamaican cleaner in the biomedical library is the jolliest man I have ever met; he makes me smile even when Im in the deepest depths of sorrow, if you want a reason to smile, go talk to him for a minute or two.”An
22、yone who has been to the biomedical library knows who Herman the cleaner is. Simply put, Herman is the epitome(典范)of happiness, “All year round, this man works hours on end to provide us with a clean working space in which to study. But most importantly, his everlasting positive attitude has managed
23、 to turn many students dark days into positive ones filled with joy,” said a student. Whether youre just feeling generally down or stressed out due to exams, Herman is always there to encourage you. This legend proves that happiness is not about what you own, what job you have or how much money youv
24、e got, but about appreciating what you currently have in life even if its small.4. What was Herman Gordon reaction when receiving the fundraising?A. grateful.B. stressed.C. delighted.D. astonished.5. What does the underlined word “jolliest” in paragraph 3 refer to?A. most miserable.B. most cheerful.
25、C. most generous.D. most glorious.6. In which aspect do students benefit most from Herman?A. Building confidence.B. Developing exam skills.C. Learning self-control.D. Gaining biomedical knowledge.7. What is the text mainly about?A. A biomedical library cleaner. .B. A group of warm-hearted students.C
26、. Money-raising to send a cleaner on vacation.D. The most loved cleaning staff.【答案】4. A 5. B 6. A 7. D【解析】这是一篇记叙文,主要讲述了布里斯托大学一名清洁工,因积极的人生态度深受学生喜爱,学生们自发筹钱让他回牙买加度假并与家人团聚的故事。【4题详解】细节理解题。本题要求从四个形容词中选出一个最恰当的来描述Herman Gordan当时的反应,A. grateful感激的;B. stressed紧张的,有压力的;C. delighted高兴的,令人愉悦的;D. astonished吃惊的,震惊
27、的。文中第一、二段都提到他流眼泪(如burst into tears),但难以直接作出判断,需结合第二段他所说的话:Gordan said: “I want to thank every one of you and God bless every one of you.”(我想要感谢你们每一个人,上帝保佑你们每一个人),可知他对此十分感激,故选A。【5题详解】词义猜测题。定位该词所在原文“The Jamaican cleaner in the biomedical library is the jolliest man I have ever met; he makes me smile e
28、ven when Im in the deepest depths of sorrow, if you want a reason to smile, go talk to him for a minute or two.”引文说他是见过的 “jolliest”的人,根据后面的描述,当我处于极度悲伤的状态时,他都能使我微笑;如果你想要一个生活值得微笑的理由,去和他聊聊就行了。微笑(smile)是这里的关键词。A. most miserable最悲惨痛苦的;B. most cheerful最快乐达观的;C. most generous最慷慨大方的;D. most glorious最光荣辉煌的。与
29、微笑(smile)最契合的应是快乐达观,故选B。【6题详解】推理判断题。根据原文第四段“But most importantly, his everlasting positive attitude has managed to turn many students dark days into positive ones filled with joy,”(但最重要的是,他一以贯之的积极生活态度已经设法帮助很多处于最灰暗状态中的学生转变,重新拥有了快乐、积极的生活)以及“Whether youre just feeling generally down or stressed out due
30、 to exams, Herman is always there to encourage you.”(无论你是单纯的心情失落,还是考试压力过大,Herman都在那鼓励你),由此推断出Herman对学生帮助最大的方面应该是建立自信,故选A。【7题详解】主旨大意题。根据原文第二段第一句的提示“Herman Gordon, who has worked at Bristol University for more than a decade, is described as “one of the most loved” members of its cleaning staff.”可知,他是最
31、受学生喜爱的清洁工之一,原文主要围绕“最受学生喜爱”这个点展开,讲述了他的积极乐观给学生带来的帮助,happiness、positive和smile等词在文中各段不断出现,结尾还以happiness作结升华。因此文章的主旨不是“一个生物医学图书馆清洁工”,也不是“热心的学生”或是“筹钱让他度假”的事情本身,而是“最受学生喜爱的清洁工”及衍生开去的故事,故选D。Capone came into Animal Friends rescue in Pittsburgh in November 2017 as a transfer from a partner rescue organization.
32、 He was an immediate hit with everyone who met him. “Capone is a sweet, silly, outgoing, and loving dog who has so much passion for life,” Monique Serbu, the shelter coordinator(协调员)tells Treehugger. “Hes very intelligent learned quickly and is always eager to please. There were many staff and volun
33、teers who developed a special bond with him.”But when adopters came into the shelter looking for a pet, no one left with Capone. “Unfortunately Capone seemed to have many features and criteria not in his favor the color of his fur, his age, he preferred to be the only pet in the household and no chi
34、ldren,” Serbu says. “Capone also had some very specific behavioral and medical challenges and our dedicated team of staff and volunteers worked with him each day to ensure he was receiving the best possible care while preparing to find a family he could call his own.”But then a family came in and sa
35、w something special in Capone. They visited the shelter several Saturdays in a row to get to know him and decided to foster him for a few weeks, hoping that it would work out and they would eventually adopt him. “I honestly have no words that exactly express how beautifully Capone has made his new h
36、ouse a home and of the love between him and his adopters. His pestilence has truly paid off,” says JT Mangan, the adoption counselor(顾问)who made the match. His adopters have requested privacy as they settled in with their newest family member, but they told the rescue;“Since weve welcomed Capone int
37、o our home, his transformation has been truly amazing. His anxiety has decreased quickly. He is a good and loving boy who enjoys snuggling(依偎)and family life. We attribute his success to the care and training he received from the devoted staff and volunteers at Animal Friends.” After 1,134 days, Cap
38、one has finally found his forever home.8. What does the first paragraph mainly talk about?A. The characteristics which the coordinator has.B. The reason why Capone was liked immediately.C. The reason why Capone entered the shelter.D. The special bond with Capone many staff developed.9. Why was Capon
39、e overlooked by potential adopters?A. He had some very foolish behavior.B. He looked ugly and he was not young.C. He didnt get the best possible care.D. He had some specialties bad for him.10. What does the underlined phrase “in a row” in paragraph 4 refer to?A. in the endB. in a way.C. one after an
40、other.D. in order.11. Which sentence can best describe the story?A. Good things come to those who wait.B. It gives no hope for animals in rescues.C. Each dog can finally find his new family.D. All efforts can truly pay off.【答案】8. B 9. D 10. C 11. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述来到收容所的Capone被主人收养的经过,及最终拥有自己家的故事。【
41、8题详解】段落大意题。根据第一段“He was an immediate hit with everyone who met him. Capone is a sweet, silly, outgoing, and loving dog who has so much passion for life”(谁见到他,都会被他吸引。Capone是一只甜美的、傻傻的、外向的、可爱的狗。他对生活充满热情。)可知,本段是在介绍Capone的优点。这些优点就是人们立即喜欢上Capone的原因,故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“Unfortunately Capone seemed to hav
42、e many features and criteria not in his favor”(不幸的是, Capone的许多特点对收养人来说,似乎没什么好处。)可知,潜在的收养者忽略Capone是因为Capone的许多特点对收养人无益,故选D项。【10题详解】短语猜测题。根据第四段“They visited the shelter several Saturdays in a row to get to know him and decided to foster him for a few weeks”(他们连续几个周六参观了收容所,逐渐了解他并且决定在几周后收养他。)可知,收养者通过连续几
43、个周六的观察和了解,才决定收养Capone。所以根据句意可知in a row意为“接连几次”,故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据第二段“But when adopters came into the shelter looking for a pet, no one left with Capone.”(但是当收养者来到收容所寻找宠物时,没人带Capone离开。)及最后一段“Capone has finally found his forever home.”(最后Capone终于找到了自己永远的 家。)可知,本文主要讲述来到收容所的Capone被主人收养的经过,及最终拥有自己家的故事。
44、所以对这个故事最好的描述是:每只狗最终都会找到自己的新家,故选C项。DImagine you made plans with a new friend to talk on the phone. You called but there was no answer-and you didnt get a call back. What happened? Perhaps they got held up by a work obligation. Perhaps they didnt want to meet but didnt bother to cancel. Or perhaps the
45、y had a busy week and simply forgot to write down your appointment time. In social situations like this, our minds can produce various explanations, ranging from ones that are more understanding to ones that put blame to the other party. Psychologists refer to this as our attributional style. Past r
46、esearch has found that individuals with a “hostile” attributional style tend to be less satisfied with their relationships.According to a new study, theyre also less happy overall. The researchers cant say for sure whether seeing people as hostile directly lowers our happiness, or whether unhappy pe
47、ople are just more likely to make hostile attribution in the first place. However, this study does suggest the possibility that giving people the benefit of the doubt is a practice to improve our relationships and well-being. Dorota Jasielska, lead researcher of the study, suggests that we start by
48、developing positive and trusting social relationships. When we find ourselves surrounded by warmth and support, it can help us see the social world in a kinder light. Another important strategy is to have open and direct communication. Instead of letting your anxieties get worse, it may be better to
49、 simply talk to people about their confusing behavior. So the next time a friend cancels plans or forgets to text back, consider giving him the benefit of the doubt and waiting to hear his side of things before jumping to conclusions. Assuming others have good intentions will make the world seem lik
50、e a friendlier place.12. How does the author introduce the topic of the text?A. By giving an example.B. By asking a question.C. By giving a definition.D. By telling a story.13. What is the attributional style?A. To show an understanding of ones mistake.B. To imagine a particular social situation.C.
51、To find out the cause of social phenomena.D. To make assumptions on uncertain things.14. What can make us happier according to the study?A. Finding common interests with others.B. Making positive excuses for others.C. Improving social communication.D. Being friendly to others.15. What do the last tw
52、o paragraphs mainly talk about?A. Importance of reaching out and making friends.B. Strategies for having effective communication.C. Advice on handling confusing social behavior.D. Methods for improving our social relationships.【答案】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了在一些令人困惑的社交行为中,我们的大脑可以提供多种解释
53、,从善意的解释到指责对方的解释。心理学家称之为归因风格。过去的研究发现,具有敌意归因风格的人即倾向于认为别人的行为是出于恶意的人往往对他们的人际关系不太满意。文章介绍了研究的开展过程和发现,建议我们用积极的眼光来揣测他人。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Imagine you made plans with a new friend to talk on the phone. You called but there was no answer-and you didnt get a call back. What happened? Perhaps they got held up b
54、y a work obligation. Perhaps they didnt want to meet but didnt bother to cancel. Or perhaps they had a busy week and simply forgot to write down your appointment time.(想象一下,你计划和一位新朋友在电话里聊天。你打了电话但没人接,也没人回你电话。发生了什么事?也许他们是被工作耽搁了。也许他们并不想见面,但也不想取消。或者他们这一周很忙,只是忘了记下你的预约时间)”以及第二段“In social situations like t
55、his, our minds can produce various explanations, ranging from ones that are more understanding to ones that put blame to the other party. Psychologists refer to this as our attributional style. Past research has found that individuals with a “hostile” attributional style tend to be less satisfied wi
56、th their relationships.(在这样的社交场合中,我们的大脑可以产生各种各样的解释,从更容易理解的解释到指责对方的解释。心理学家称之为归因风格。过去的研究发现,具有“敌意”归因风格的人往往对他们的关系不太满意)”可推知,作者通过举例来引入文章主题。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“In social situations like this, our minds can produce various explanations, ranging from ones that are more understanding to ones that put blam
57、e to the other party. Psychologists refer to this as our attributional style. (在这样的社交场合中,我们的大脑可以产生各种各样的解释,从更容易理解的解释到指责对方的解释。心理学家称之为归因风格)”可知,归因风格是指对不确定的事情做假设。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第三段中“However, this study does suggest the possibility that giving people the benefit of the doubt is a practice to improve o
58、ur relationships and well-being. (然而,这项研究确实表明,给予人们善意的猜测可以改善我们的关系和促进幸福)”可知,根据这项研究,善意猜测他人能让我们更快乐。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据倒数第二段“Dorota Jasielska, lead researcher of the study, suggests that we start by developing positive and trusting social relationships. When we find ourselves surrounded by warmth and sup
59、port, it can help us see the social world in a kinder light. Another important strategy is to have open and direct communication. Instead of letting your anxieties get worse, it may be better to simply talk to people about their confusing behavior.(该研究的首席研究员Dorota Jasielska建议,我们应该从发展积极和信任的社会关系开始。当我们
60、发现自己被温暖和支持包围时,它可以帮助我们以一种更友善的眼光看待这个社会。另一个重要的策略是开诚布公地交流。与其让你的焦虑加剧,不如直接和人们谈谈他们困惑的行为)”以及后文“So the next time a friend cancels plans or forgets to text back, consider giving him the benefit of the doubt and waiting to hear his side of things before jumping to conclusions. Assuming others have good intenti
61、ons will make the world seem like a friendlier place.(所以,下一次朋友取消计划或忘记回复短信时,考虑先假定他是无辜的,等着听他怎么说,再下结论。假设别人的意图是好的,会让世界看起来更友好)”可知,最后两段主要讲了处理令人困惑的社会行为的建议。故选C。第三节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Many students study with little thought about what comes after their study ses
62、sion. _16_. Now we will explore some no-cost ways that can help you improve your learning._17_. Perhaps they look at their phone or computer. They might even play a video game or watch television. But research suggests that resting after you study may help you remember what you studies.A study publi
63、shed in the journal PLOS One examined how well older people who were in good health could remember certain words. In two different experiments, researchers found that older adults who rested for 10 minutes after learning new words had better memory of those words. “A period of wakeful rest immediate
64、ly after new learning increases free recall of verbal material,” the researchers wrote. _18_.”In addition to wakeful rest, sleep is also important for learning. A report on the website of Harvard Medical School explains that a person lacking sleep cannot focus attention and therefore cannot learn ef
65、ficiently. _19_. That is essential for learning new information.Robert Stickgold is a doctor and sleep expert at Harvard Medical School. “_20_,” he said. “When we first form memories, theyre in a very raw and fragile form. Sleep is important for forming memories.”Stickgold suggested that adults betw
66、een the ages of 18 and 64 get between 7 and 9 hours of sleep per day. Teenagers may need slightly more, and people over the age of 65 may need a little less.A. New memories can be hard to keepB. The results were strong even after seven daysC. But what you do after studying could have an effect on ho
67、w well you learnD. Now you have two suggestions for how to learn new informationE. Many students often go straight to another activity after finishing studyF. By reducing your activity after study, your brain gets a chance to restG. It also says sleep itself has a role in strengthening memory【答案】16.
68、 C 17. E 18. B 19. G 20. A【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了两种在学习之余巩固学习成果的方法:清醒的休息和睡眠。【16题详解】根据上文“Many students study with little thought about what comes after their study session.(许多学生学习时很少好考虑学习之后会发生什么)”和下文“ Now we will explore some no-cost ways that can help you improve your learning.(现在我们将探索一些可以帮助你提高学习的免费方法)”
69、可推知,设空处承上启下,提出了关于学生课后做什么能对学习产生积极影响的问题。C项“但是,学习后做什么会影响你的学习效果呢?”符合文意,选项中的after studying对应上文的after their study session。故选C。【17题详解】根据下文的“Perhaps they look at their phone or computer. They might even play a video game or watch television.(他们可能会看手机或电脑,甚至也可能玩视频游戏或看电视)”可推知,设空处提到了大部分学生学习之后所做的事情。E项“许多学生学习之后直接
70、去做另外的事情。”符合文意,下文所提到的look at their phone or computer及play a video game or watch television是对该句another activity的具体说明。故选E。【18题详解】该项设于段尾,与前文存在递进关系。根据上文“A period of wakeful rest immediately after new learning increases free recall of verbal material,” the researchers wrote.(研究人员写到“学习新知识后,立即进行一段清醒的休息可以增加对
71、语言材料的自由回忆。”)可推知,设空处提到长时间坚持,效果越好。B项“效果甚至在七天后会更好”符合文意。故选B。【19题详解】根据上文“A report on the website of Harvard Medical School explains that a person lacking sleep cannot focus attention and therefore cannot learn efficiently.(在哈佛医学院网站上的一篇报道称,一个缺乏睡眠的人不可能集中注意力,因此也不能高效地学习)”可推知,设空处陈述了该报道的其它发现。G项“它还指出,睡眠本身在加强记忆力
72、方面有重要作用”符合文意,选项中的it指代a report。故选G。【20题详解】根据下文“When we first form memories, theyre in a very raw and fragile form.(当我们最初形成记忆时,它们是非常原始和脆弱的)”可推知,设空处提到了新的记忆很难保持,而后文解释难以保持的原因。A项“新的记忆很难保持”符合文意,选项中的new memories对应上文的first form memories。故选A。第三部分 英语知识运用(共两节, 满分30分)第一节 完形填空(共15小题, 每小题1分, 满分15分)阅读下而短文, 掌握其大意, 然
73、后从41-55各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。Martin Folsom was well-known in his school this summer. However, he had a _21_ start in life. Living on and off the streets for much of his youth, Martin experienced years of _22_ . Yet,he didnt stop his footsteps. This summer, Martin _23_ high school in
74、 Florida with a high score, which made him _24_ stand out of his class and enabled him to make a(n) _25_ at the graduation ceremony.Martin and his mother had nowhere to live after his father deserted them. As a result, they had to _26_ a lot. More than two years, they lived in a number of _27_ acros
75、s five different states. But throughout these _28_ years, Martin remained determined and never _29_ his goals. He never missed school and was the highest-ranking student in 2020.Martin also experienced life in and out of the classroom. He was the president of several programs and _30_ the class moni
76、tor in the last four years. “Hes such a special guy and _31_ leader, Principal Cathy Bures told the reporter.” He has a big heart for his classmates, _32_ them that theyre a promising generation.” _33_ Martins efforts and excellence, he has been admitted to Valdosta State University in Georgia with
77、a full scholarship. Martins _34_ to students is to make goals early and work hard towards them. He said. “You never know whether youll make it, or what you can end up achieving. But you need to _35_ big. And once you succeed, you will feel really fantastic.”21. A. slowB. freshC. soundD. tough22. A.
78、hopelessnessB. homelessnessC. fearlessnessD. pricelessness23 A. finishedB. admiredC. attendedD. remembered24. A. frequentlyB. barelyC. impressivelyD. hardly25. A. apologyB. agreementC. announcementD. speech26. A. moveB. workC. exerciseD. rest27. A. apartmentsB. sheltersC. officesD. schools28. A. ava
79、ilableB. comfortableC. miserableD. incredible29. A. thought aboutB. complained aboutC. look the place ofD. gave up30. A. served asB. cooperated withC. turned toD. believed in31. A. smartB. traditionalC. responsibleD. stubborn32. A. assumingB. encouragingC. expectingD. requesting33. A. As a result of
80、B. Except forC. In return forD. In terms of34. A. attitudeB. gratitudeC. devotionD. advice35. A. talkB. smileC. dreamD. grow【答案】21. D 22. B 23. A 24. C 25. D 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. C 32. B 33. A 34. D 35. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了被父亲遗弃的Martin Folsom,青年时代大部分时间都在街头流浪,和母亲住过五个不同州的收容所。但正是在这样艰难的生活下,
81、Martin凭借高分从高中毕业,从不放弃自己的目标,还被乔治亚州瓦尔多斯塔州立大学以全额奖学金录取。Martin建议学生尽早设定目标,并为之努力,要有远大的梦想。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,他的人生有一个艰难的开始。A. slow缓慢的;B. fresh新鲜的;C. sound无损的;D. tough艰难的。根据后文“Living on and off the streets for much of his youth”可知Martin年少时居无定所,生活艰难。故选D。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:Martin青年时代的大部分时间都在街头流浪,经历了多年的无家可归。A
82、. hopelessness绝望;B. homelessness无家可归;C. fearlessness无畏;D. pricelessness无价。根据上文“Living on and off the streets for much of his youth”可知Martin大部分时间都在流浪,经历了多年的无家可归。故选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:今年夏天,Martin在佛罗里达州以高分完成了高中学业,这使得他在班上脱颖而出,给人留下了深刻的印象,并能够在毕业典礼上发表了演讲。A. finished结束,完成;B. admired钦佩;C. attended参加;D. reme
83、mbered记得。根据后文“at the graduation ceremony”可知Martin今年夏天完成了高中学业。故选A。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:今年夏天,Martin在佛罗里达州以高分完成了高中学业,这使得他在班上脱颖而出,给人留下了深刻的印象,并能够在毕业典礼上发表了演讲。A. frequently频繁地;B. barely仅仅;C. impressively令人难忘地;D. hardly几乎不。根据后文“stand out of his class”以及上文提到的Martin在多年无家可归的情况下,还能取得高分读完高中,这令人印象深刻。故选C。【25题详解】考查名词
84、词义辨析。句意:今年夏天,Martin在佛罗里达州以高分完成了高中学业,这使得他在班上脱颖而出,给人留下了深刻的印象,并能够在毕业典礼上发表了演讲。A. apology道歉;B. agreement同意;C. announcement宣布;D. speech演讲。根据前后文“enabled him to make aat the graduation ceremony”可知,Martin高分完成了高中学业,所以得到了在毕业典礼上发表演讲的机会。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:因此,他们不得不经常搬家。A. move搬家,行动;B. work工作;C. exercise锻炼;D.
85、rest休息。根据后文“across five different states”可知他们经常搬家。故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:在两年多的时间里,他们住在五个不同州的一些收容所里。A. apartments公寓;B. shelters收容所;C. offices办公室;D. schools学校。上文中“Living on and off the streets for much of his youth”可知Martin和妈妈无家可归,流落街头,只能住收容所。故选B。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:但在这些悲惨的岁月里,Martin始终意志坚定,从不放弃自己的目标。A
86、. available可获得的;B. comfortable舒服的;C. miserable悲惨的;D. incredible难以置信的。根据常识,Martin和妈妈无家可归,只能住收容所,这样的日子是悲惨的。故选C。【29题详解】考查动词短语辨析。句意:但在这些悲惨的岁月里,Martin始终意志坚定,从不放弃自己的目标。A. thought about考虑;B. complained about抱怨;C. took the place of代替;D. gave up放弃。根据上文“Martin remained determined ”以及后文“He never missed school
87、and was the highest-ranking student in 2020.”可知Martin意志坚定,从未缺课,是2020年排名最高的学生,说明他从不放弃自己的目标。故选D。【30题详解】考查动词短语辨析。句意:他是几个项目的主席,并在过去的四年担任班长。A. served as担任;B. cooperated with和合作;C. turned to求助于;D. believed in相信。根据后文“the class monitor”可知指担任班长,应用serve as。故选A。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:校长Cathy Bares对记者说,“他是一个非常特别的人
88、,也是一个负责任的领导者。”A. smart聪明的;B. traditional传统的;C. responsible负责的;D. stubborn固执的。根据后文“He has a big heart for his classmates”以及上文Martin连续四年担任班长,可推知他是个负责任的领导者。故选C。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他对同学们有一颗宽宏大量的心,鼓励他们说他们是有前途的一代。A. assuming假设;B. encouraging鼓励;C. expecting期待;D. requesting要求。根据后文“theyre a promising generati
89、on.”可知Martin鼓励同学们,说他们是有前途的一代。故选B。33题详解】考查固定短语辨析。句意:由于Martin的努力和优秀,他被乔治亚州瓦尔多斯塔州立大学以全额奖学金录取。A. As a result of由于;B. Except for除了之外;C. In return for作为的报答;D. In terms of根据。结合后文“Martins efforts and excellence, he has been admitted to Valdosta State University in Georgia with a full scholarship”可知Martin能够被
90、乔治亚州瓦尔多斯塔州立大学以全额奖学金录取,是由于他的努力和优秀。故选A。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:Martin对学生的建议是尽早设定目标,并为之努力。A. attitude态度;B. gratitude感激;C. devotion献身;D. advice建议。根据后文“to students is to make goals early and work hard towards them”可知尽早设定目标,并为之努力是Martin对学生的建议。故选D。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:但你得有远大的梦想。A. talk谈话;B. smile微笑;C. dream梦想;D.
91、grow成长。根据上文讲述了生活艰难的Martin从不放弃自己的梦想,以优秀的成绩从高中毕业,并被大学录取,可知Martin认为学生应该有远大的梦想,dream big“远大梦想”。故选C。第二节 语法填空(共10小题, 每小题1. 5分, 满分15分)阅读下而材料、在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。An Internet cafe serves as a bunk of computers with high-speed Internet access. The customer _36_(charge)by the minute or the hour, or mi
92、ght buy a monthly pass. The Internet cafe might also serve food and drinks, _37_ this isnt always the ease. Those who dont have computers at home are _38_ (clear)possible customers for an Internet cafe. An Internet cafe is also handy for _39_ (travel)who can stop in to check emails look up direction
93、s, or send off messages to loved ones at home. Other people may just feel like _40_ (get)out of the house to sit and relax in front of a computer in a _41_ (comfort)place. And for people that dont have computers, this is a nice choice.The idea of a caf with full Internet access was created in early
94、1994 by Ivan Pope. He wanted to develop an Internet event in London. Then he explained his idea _42_ a cafe with Internet access. Before long, a bar called Compucafe, _43_ offered Internel access, was built in Finland in the spring of 1994. Gradually, the Internet cafe _44_ (appear)in many cities an
95、d nations around the world. Although the Internet caf is still common in some countries like India, wireless technology and the affordability of laptop computers have made WI-FI cafes _45_ (much)popular.【答案】36. is charged 37. but 38. clearly 39. travelers 40. getting 41. comfortable 42. of 43. which
96、 44. appeared 45. more【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了网吧给人们生活带来的便利。又指出了由于无线网络的产生,网吧的现状不太景气。【36题详解】考查动词语态。句意:顾客按分钟或小时收费,或者可以买一张月票。charge在此处意为收费,结合句意可知,顾客被收费,因此使用被动语态be done,并且主语customer为单数。故填is charged。【37题详解】考查连词。句意:网吧也可以提供食物和饮料,但这并不总是那么容易。结合句意可知,句子前后构成转折关系。故填but。【38题详解】考查副词。句意:那些家里没有电脑的人显然是网吧的潜在顾客。空处修饰形容词possib
97、le,需用副词形式。故填clearly。【39题详解】考查名词。句意:一个网吧也很方便,旅行者们可以停下来查看电子邮件,查找方向,或者给家里的亲人发信息。本句是who引导的定语从句,所以设空处应该填人,即旅客们。故填travelers。【40题详解】考查固定搭配。句意:其他人可能只是想走出家门,在一个舒适的地方坐在电脑前放松一下。feel like doing sth.表示想要做某事。故填getting。【41题详解】考查形容词。句意:其他人可能只是想走出家门,在一个舒适的地方坐在电脑前放松一下。本空修饰名词place,故使用形容词comfortable,作定语。故填comfortable。【
98、42题详解】考查介词。句意:然后他解释了他想法,一个可以上网的咖啡馆。an idea of 意为“的想法”,of 后面跟想法的内容。故填of。【43题详解】考查非限制性定语从句。句意:不久,1994年春天,芬兰建成了一家名为Compucafe的酒吧,提供上网服务。分析句子可知,设空处引导非限制性定语从句,关系词代替先行词Compucafe在从句中充当主语,应用关系代词which。故填which。【44题详解】考查动词时态。句意:渐渐地,网吧出现在世界上许多城市和国家。根据上下文语境可知,本句陈述过去的事情,应用一般过去时,需使用动词过去式。故填appeared。【45题详解】考查副词比较级。句
99、意:虽然网吧在印度等一些国家仍然很普遍,但无线技术的发展和笔记本电脑的购买力使网吧更受欢迎。根据句意可知,网吧更受欢迎了,所以much变为比较级。故填more。第四部分: 写作(共两节, 满分40分)第一节(满分15分)46. “中华泰山成人礼”倡导全市高中生登泰山活动已经启动,你们班决定近期组织参加。假设你是班长李华,请你用英语拟定一份活动方案,内容包括: 1. 集合时间,地点;2. 行程安排;3. 注意事项。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 文中不要出现真实校名、班级。【答案】 To encourage students to take exercise and relax thei
100、r mind, were going to organize a mountain-climbing activity on April 10. Were to gather at the school gate and start off at 7:20 a.m. by bus and get back at 7:00 p.m. Well climb Mountain Tai in the morning, at the top of which well have a picnic at noon. In the afternoon well be divided into groups
101、and have some free time. Remember to take photos and keep a record for the photo exhibition or the essay contest to be held later at our school. Besides, take your lunch and drinking water with you.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生拟定一份活动方案,介绍你班登泰山活动的具体安排。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题
102、句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 集合时间,地点;2. 行程安排;3. 注意事项。第二步:列提纲 (重点词组)encourage; take exercise; organize; a mountain-climbing activity; gather; start off; have a picnic; be divided into; take photos; keep a record; drinking water第三步:连词成句1. To encourage students to take exercise and relax their min
103、d, were going to organize a mountain-climbing activity on April 10.2. Were to gather at the school gate and start off at 7:20 a.m. by bus and get back at 7:00 p.m. 3. Well climb Mountain Tai in the morning, at the top of which well have a picnic at noon.4. In the afternoon well be divided into group
104、s and have some free time.5. Remember to take photos and keep a record for the photo exhibition or the essay contest to be held later at our school.6. Besides, take your lunch and drinking water with you.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)表并列补充关系:Besides表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore
105、, As a result(供参考)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 To encourage students to take exercise and relax their mind, were going to organize a mountain-climbing activity on April 10. (运用了不定式作目的状语)高分句型2 Well climb Mountain Tai in the morning, at the top of which well have a picnic at noon. (运
106、用了“介词+关系代词”形式的非限制性定语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。Daniel was 15 years old then. He grew up in a very poor neighborhood. No one in his family had gone to college before. Actually, few people around him had received higher education. They all struggled to live A good life. Th
107、erefore, Daniel knew nothing about colleges or scholarships and he never thought he would go to college one day. Although he was a smart boy, he didnt study hard al school and often got into trouble with other teenagers in his neighborhood. One day, while Daniel was walking on the playground, a boy
108、of his age started making fun of him. Then that boy pushed him hard and Daniel fell onto the ground. Daniel became so angry that he stood up and beat that boy. So a fight began.It happened that Daniels English teacher Mr. Smith was walking nearby. He immediately ran to the boys to stop the fight. Da
109、niel was a bit worried because he knew his leacher was very strict with students. He was afraid his teacher would punish lim. However, to his surprise, his teacher didnt do that.“Daniel, lets have a talk,” said his teacher.Daniel, not knowing what his teacher wanted to do, was very worried. But he n
110、odded. So they went to a bench nearby and sat down. After they sat down, Mr. Smith began, “Daniel, I know youre a smart boy, but youre wasting your life now. Why dont you study hard to go to college so that you can change your life and have a bright future?”Hearing that, Daniel didnt know what to sa
111、y. He had never thought about it. Daniel was in silence. Mr. Smith continued, “I know you may have never thought about going to college. But everything is possible. When I was at your age, I was a troublemaker just like you and never thought Id be able to go to college, either. It was all because of
112、 the support and encouragement of Mr. Brown, my math teacher in high school.”注意:1. 续写词数应150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Paragraph 1Then, Mr. Smith began to tell Daniel his story. _Paragraph 2Daniel was greatly touched by Mr. Smiths story._【答案】Paragraph 1Then, Mr. Smith began to tell Daniel his story. “At
113、 that time, I usually skipped classes and every teacher was seemly used to that, except Mr. Brown. He arrested me again and again, so finally I yielded in case of meeting his disappointed eyes. And he noticed my change, talking with me about future. That was the first time I had heard somebody who s
114、uggested me to further my education and I began to study hard to be admitted into a college with the help of scholarship. And finally, I made it.”Paragraph 2Daniel was greatly touched by Mr. Smiths story. So he began to listen to the teachers carefully in class and finish his homework by himself. Fo
115、rtunately, Mr. Smith was willing to help him make up what he missed before, and other teachers were all glad to see his change and answer his question with patience. Eventually, he was admitted into a famous college and became a doctor.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了15岁的Daniel家境贫困,从来没有想过自己有一天会上大学,虽然他是一个聪明的男孩
116、,但他在学校学习从不努力,经常与其他青少年惹麻烦。直到这天英语老师史密斯先生来制止他和另一个男孩打架,还劝诫Daniel努力学习上大学,给他讲了自己上高中时的事情。Daniel在听了老师的故事后,受到触动,开始认真学习,最后考上了大学。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“然后,史密斯先生开始给丹尼尔讲他的故事。”可知,第一段可描写史密斯先生讲述的故事内容。由第二段首句内容“丹尼尔被史密斯先生的故事深深地感动了。”可知,第二段可描写Daniel在听了史密斯先生的故事后发生的一些改变,以及他终于考上了大学的事情。2.续写线索:史密斯先生讲故事Daniel受到触动Daniel认真学习Daniel
117、考上大学3.词汇激活行为类习惯:be used to / get accustomed to屈服:yield/ give in成功:make it/ succeed情绪类耐心:with patience /be patient高兴:glad / pleased【点睛】高分句型1 That was the first time I had heard somebody who suggested me to further my education and I began to study hard to be admitted into a college with the help of scholarship. (运用了who引导定语从句)高分句型2 Fortunately, Mr. Smith was willing to help him make up what he missed before, and other teachers were all glad to see his change and answer his question with patience. (运用了what引导宾语从句)