1、安徽译林版八年级下课时2 Reading IUnit 6 Sunshine for all1234678910基础巩固练提示:点击进入习题511121314答案呈现CCDBgoldsfeelamazingto winvolunteers;volunteeredsilverschancenecessarysimilartasks15C答案呈现能力提升练262728DBA2930AC161718DBC19A20C212223BDB24D25A答案呈现能力提升练31The beggars.32Before the writer got into the car.33We should help ot
2、hers.一、根据句意、首字母及汉语提示完成单词。1.The team won two s (银牌)in last years championships.2.Tina,Im glad that I have the c(机会)to play the role in the TV play.3.It is n (必要的)for us to understand the importance of health care.ilvershanceecessary4.American English is s (类似的)to British English.5.We have two t (任务)a
3、t schoolone is to study well and the other is to behave well.imilarasks二、用所给词的适当形式填空。6.The runner from the UK won two _(gold).golds7.A smile will not only help you make friends but also make you _(feel)better.feel8.Its really _(amaze)that the 5G technology can help doctors treat patients who are hun
4、dreds of kilometers away.amazing9.She was sure _(win)the dancing competition.to win10.Many _(volunteer)_(volunteer)to help those people in the earthquake.volunteers volunteered三、单项选择。11.Your views on education are similar _ mine.A.with B.as C.to D.forC【点拨】考查be similar to短语,意为“与相似”。12.【中考山西改编】Fightin
5、g for your dreams is like climbing a mountain.Whatever difficulties you meet,dont _.Just move on.A.set off B.put onC.give up D.come outC【点拨】考查短语辨析。set off出发;put on增加(体重),穿上(衣服);give up放弃;come out出来,出版。根据语境可知是“放弃”,故选C。13.Jack has many hobbies,_swimming,football,basketball and so on.A.in common B.as a
6、n exampleC.instead of D.such asD14.(易错题)_ his right hand was hurt,_ he wrote slowly.A.Because;so B.Because;/C.Although;but D.Although;/B15.【安徽合肥联考】Usually the clothes online are much cheaper than _ in shops.A.that B.it C.those D.themC【点拨】在表示前后对比的句子中,用those指代前文提到的可数名词复数,clothes为可数名词复数,故用those。四、完形填空。
7、【蚌埠局属初中联考】To be a volunteer is really a wonderful experience for me.Four years ago,I _16 a club with the name of Helping Others.16.A.started B.calledC.remembered D.joinedDSoon after that,I began to do many things to help those who needed _17.17.A.food B.helpC.money D.waterBFor example,I often helped
8、 old people cross the roads,bought some food for _ 18 children and did small acts for our neighbors _ 19 need.18.A.careless B.happyC.homeless D.strong19.A.in B.aboveC.behind D.withCAToday is the International Coastal Clean-up Day.It is only 20 minutes ride from our house to the sea.In the morning,my
9、 parents and I rode there as _ 20 as usual with a bag to put the rubbish in.20.A.hardly B.slowlyC.early D.quietlyCMany people were enjoying themselves on the beach,_21 some of them left plastic bags on it.21.A.and B.butC.or D.becauseBSo we decided to clean the _22.We spent the whole morning _23 litt
10、er on the nice beach.What a meaningful day it was!22.A.bank B.riverC.sea D.beach23.A.putting away B.picking upC.driving away D.washing upDBWe feel it is a very _ 24 experience and we will continue doing that on our own.24.A.silly B.easyC.bad D.greatDWe should try our best to protect the environment
11、because we have only one earth.We need more _ 25 to make the world a difference.25.A.volunteers B.parentsC.students D.visitorsA五、阅读理解。【中考天津】26.Why did Tom keep quiet in his seat?A.He had other plans.B.He didnt like Miss Mak.C.He was not interested in the activity.D.He was not brave enough to talk to
12、 the strangers.请同学们看点拨训练第53页原文。D【点拨】根据原文第一段中句子Tom was interested in raising money for homeless children,but he was not brave enough to talk to the strangers,so he kept quiet in his seat.可知答案。27.When Miss Mak asked Tom to have a try,he finally_.A.laughed B.noddedC.refused D.criedB【点拨】根据原文第二段中句子“Would
13、 you like to have a try?”Tom was hesitant(犹豫的),but he finally nodded.可知答案。28.Where did Tom and Angela sell flags?A.In a busy street.B.In their school.C.In a tall building.D.In a small garden.A【点拨】根据原文第三段中句子On the flag day,Tom and Angela sold flags in a busy street.可知答案。29.How much did the first man
14、pay Angela for the flag?A.Five dollars.B.Ten dollars.C.Fifteen dollars.D.Twenty dollars.A【点拨】根据原文第三段中句子The man smiled and put a five-dollar bill into Angelas collection bag.可知答案。30.How did Tom and Angela feel after they sold the flags?A.Bored.B.Shy.C.Confident.D.Sad.C【点拨】根据原文最后一段中句子At last,their col
15、lection bags were so heavy that they had to hold them with both arms.They felt very proud.可知他们觉得很自豪,因此他们变得“有信心”了,故答案为C。六、任务型阅读。31.Who were they going to buy lunch for?(不超过5 个词)_请同学们看点拨训练第53页原文。The beggars.【点拨】根据原文第一段中句子Last Thursday we were going to buy lunch for the beggars(乞丐)in the street.可知答案。32
16、.When did the woman start to speak to the writer?(不超过10 个词)_Before the writer got into the car.【点拨】根据原文第一段中句子Before we got into the car,she started to speak to us.可知答案。33.What can we learn from the passage?(不超过5 个词)_We should help others.【点拨】根据原文最后一段中句子Yet at that moment,I realized the truth of the words:“We can do small things with great love.”以及作者的故事可知这篇文章告诉我们要乐于助人。