1、防城中学2020年秋季学期10月月考高三英语本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。满分150分,考试用时120分钟。第卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When was the name BAA changed to NBA?A. In 1943. B. In 1946. C. In 1949.2. What is the woman goin
2、g to do at the weekend?A. Go to the cinema. B. Go to a lecture. C. Go to the Student Club.3. How will the speakers go there?A. By bike. B. On foot. C. By bus.4. How long has the man been working here?A. For 2 years. B. For 3 years. C. For 4 years.5. What is probably John Smith?A. An editor. B. A tea
3、cher. C. A reporter.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the man going to do?A. Go to a drugstore. B. Have dinner. C. Take a subway.7. Which country does the man come from?A. Br
4、itain. B. America. C. Australia.听下面一段对话,回答第8、9题。8. What will the woman do this weekend?A. Prepare for an exam. B. Go camping. C. Attend an exam.9. Whats the weather probably like today?A. Fine. B. Rainy. C. Dry.听下面一段对话,回答第10至12题。10 Where does the man work?A. In a big restaurant. B. In a cafe. C. At
5、a music store.11. What does the man think of his job?A. It goes very well. B. Its very boring. C. The office is very noisy.12. What does the man invite the woman to do?A. Drink some coffee. B. Meet his co-workers. C. Listen to music.听下面一段对话,回答第13至16题。13. When will Andy probably come tomorrow?A. In t
6、he morning. B. At noon. C. In the late afternoon.14. What is the woman doing?A. Cooking in the kitchen. B. Making a shopping list.C. Shopping in the supermarket.15. What food does Andy like?A. Pizza. B. Noodles. C. Rice.16. Andy doesnt like .A. Meat. B. Hamburger. C. Rice.听下面一段独白,回答第17至20题。17. How c
7、an we describe the prisoners stay in Halden Prison?A. Not bad. B. Terrible. C. Boring.18. How long can a criminal stay in prison at most?A. 5 years. B. 21 years. C. As long as life.19. What do the prison officials think of the prisoners?A. The prisoners should not be punished.B. The prisoners should
8、 have a short stay in prison.C. The prisoners should live as a human in prison.20. What does the speaker mainly talk about?A. Criminals in Norway. B. Norways prison system. C. Norways laws.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列材料,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ASunrise HikeSaturday, October 21,
9、 6:45 am-7:45 amEnjoy sunrise from the hilltop as you learn about wildlife, plants, history and forest. Ages 8 and up; under 18 with an adult. To register (报名)by phone, call 630-933-7248.Meet in the parking lot on the west side of Greene Road south of 79th Street. Dress for the weather, wear comfort
10、able shoes and bring water.Trick Or TreatSaturday, October 28, 9:00 am-11:30 amYou and your family are invited to join the YMCA for a Halloween hike up Badger Mountain! Make sure to wear your Halloween costumes (戏装)!Free shirts for the first 200 kids registered. Remember to take away your shirt by 1
11、1:30 am or it will be given away.Cost: Trick or Treat is a FREE event.Discovery HikeThursday, October 26, 1:00 pm-4:00 pm; Ages 3-8Fall is pumpkin time. Listen to a pumpkin story and learn how pumpkins grow. Then we will head out on the path in search of a little pumpkin just for you and maybe, we w
12、ill find the great pumpkin along the way. $7 per child.Harvest Day CampMonday, October 31, 8:00 am-5:00 pmHarvest Camp is an opportunity for children aged 5-13 to find the wonder of autumn at Keystone Science School and enjoy all the fun the Halloween season offers. Well explore the ways our natural
13、 environment has changed from summer to fall. As always, our programming is focused on building skills, knowledge and confidence. Cost: $0.00. 1. What do these activities have in common?A. They are designed only for children.B. They are held in a mountain.C. They are to celebrate Halloween.D. They a
14、ll take place in autumn.2. In which activity might children get free clothes?A. Sunrise HikeB. Discovery HikeC. Harvest Day CampD. Trick Or Treat3. What can children do on the last day of October?A. Listen to a pumpkin story.B. Hike with their parents.C. Enjoy the beauty of autumn.D. Learn about wil
15、dlife and forest.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】这篇文章是一篇应用文,介绍了在秋季,为孩子们准备的一些有趣的活动。【1题详解】细节理解题。由Saturday, October 21, Saturday, October 28, Thursday, October 26, Monday, October 31,可知这些活动有一个共同点,就是都在秋天举行,选D。【2题详解】细节理解题。由Trick Or Treat中的Free shirts for the first 200 kids registered. 可知在Trick Or Treat活动中,孩子们可能会获得
16、免费的衣服,选D。【3题详解】细节理解题。由Monday, October 31, Well explore the ways our natural environment has changed from summer to fall. 可知我们将探索自然环境从夏季到秋季的变化。在10月的最后一天,孩子们可以欣赏秋天的美丽,选C。BId been retired for four years, when a friend suggested university. I thought he was jokingI was rubbish at school and failed my 11
17、-plus. But we love to compete over Mastermind and University challenge, and he thought Id make it. And he was absolutely right!I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre(LLC), two nights a week and the odd Saturday. I did quite well, and that gave
18、 me the confidence to do a full time, three year degree. Im passionate about art and I always wanted to be here for the journey and not the destination. That sounds really corny, but it was the truth in my case.Initially it was a bit strange fitting in with my course mates. They were all 18, straigh
19、t out of sixth form or college. Over time, though, theyve all been fine now, we all get on really well and there is no issue. Ive made plenty of friends as a member of the mature students society, and I do some volunteering through the LLC, chatting to prospective students about my experience of com
20、ing to university. I tell them my story and basically encourage them to give it a go because youve got nothing to lose. I like to think Ive convinced a few of them.I have no regrets at all. Enrolling in university was the best piece of advice Ive received in years, especially post-retirement. I need
21、ed routine in my life; I needed purpose. Im not going to spend my day in the bookies or the pub. If youve got a passion for something, you should pursue it.4. What do we learn from Paragraph 1?A. The author often competed with his friend at university,B. The author was satisfied with his performance
22、 at school,C. The advice of his friend was a big challenge for the author.D. The authors friend told a joke when suggesting university.5. What was it that made him determined to pursue a full time degree?A. His long held passion for art.B. His boring retirement life.C. His success in the foundation
23、course.D. His desire to travel to the destination.6. What is Paragraph 3 mainly about?A. How he got along with his course matesB. How he helped his friends at university.C. What activities he took part in at schoolD. What he experienced as a volunteer.7. Which of the following can serve as the title
24、 of the passage?A. Knowledge is power.B. Its never too old to learn.C. Failure is the mother of success.D. A friend in need is a friend indeed.【答案】4. C 5. C 6. A 7. B【解析】这是一篇记叙文。记叙了作者接受朋友的建议再一次到大学念书、和课程的伙伴们如何相处以及他自己做志愿者告诉他的同伴们万事必得一试,因为你也不失去什么的感悟的情感和事情经历。【4题详解】推理判断题。这里根据题意定位于第一段逻辑转折处:But we love to c
25、ompete over Mastermind and University challenge,但是我们更喜欢就Mastermind和大学的挑战进行竞争。这里可以得知此段的段落大意应该是与challenge有关,前文说:退休四年后一个朋友建议读大学,我以为他是在开玩笑,因为我的11-plus考试一团糟。后文说:但他真的认为我可以做到,而我确实做到了。从这里可知C选项中The advice of his friend was a big challenge for the author.一个朋友的建议对作者来说是一个很大的挑战,与文章内容符合。故选C。【5题详解】细节理解题。通过审题可以定位于:
26、I did a foundation course first, which was part time at the University Lifelong Learning Centre(LLC), two nights a week and the odd Saturday. I did quite well, and that gave me the confidence to do a full time, three year degree.因为关键词是foundation。此句话的意思很简单,就是说开始我选修了一门基础课,关键点在此句上:我做的很好,这给了我信心选修三年的全日制课
27、程。从这里可以得知他在基础课方面做的很好,换一句话说就是在基础课方面成功了。而C选项His success in the foundation course.他在基础课方面取得了成功,切合文意。故选C。【6题详解】主旨大意题。浏览该段信息可得知:该段开始用Initially描述开始的状态是感到很怪异,接下来overtime随着时间的推移,作者和他们相处得很好了。然后利用当志愿者的机会告诉他们他自己的经历,教他们万事必得一试,因为你也不失去什么。从这里可以推断此段讲的是作者如何和他的同学们相处的。而A选项How he got along with his course mates他是如何和他的课
28、程同伴相处的。切合文意。故选A。【7题详解】推理判断题。此题可以从此处推知:最后一段里的especially post-retirement.尤其是退休后,这里说的是退休后来参加学习。而文章第一段接受他朋友的建议去挑战自我到大学去读书。首尾相呼应,故B选项Its never too old to learn.活到老学到老切合文意。故选B。CThis new packaging material looks like conventional plastic, but its actually made from fish waste and algae(海藻)-and unlike plast
29、ic, if it escapes into the ocean, a fish could likely eat it safely. The material, called MarinaTex, is the winner of this years James Dyson Award.It began with my desire to work with waste, says Lucy Hughes, a recent graduate from University of Sussex, who once visited a fish processing factory to
30、see the massive quantity of waste generated by the industry and find new ways to use it. She focused on fish skins and scales (鳞片). When I had it in my hands, I realized this has got potential, she says. Its super strong and flexible. Hughes spent months experimenting with fish waste in her kitchen,
31、 running more than 100 experiments to find a binder and a process that could hold together the proteins in the fish skins and scales. I had a lot of failed attemptsa lot of things either were too easily broken or too soft or easily went bad, she says. She finally landed on a type of algae that can b
32、e locally got.The material can be used to replace oil-based plastic in packaging such as bags or the half transparent windows used to show products in boxes. As her research continues, Hughes says that shell be studying how MarinaTex works and how long it could be used to store food.Unlike some comp
33、ostable plastics, which need to be processed in an industrial composting facility to break down, the new material can break down in four to six weeks in a backyard compost bin. All the ingredients are food-grade safe, Hughes says. So, this breaks down much like a piece of food would break down.8. Wh
34、y did Hughes develop MarinaTex?A. She wanted to look for a new plastic.B. She would like fish to eat it safely.C. She wanted to win James Dyson Award.D. She wanted to make use of fish skins and scales.9. What does the underlined word it in Paragraph 2 refer to?A. The fish processing factory.B. The f
35、ish waste.C. Fish scales.D. Fish skins.10. What is the main advantage of MarinaTex compared with conventional plastic?A. It is stronger and more flexible.B. It can be used as plastic bags.C. It has the nutritional value for fish.D. It can break down very easily and fast.11. Which one is the best tit
36、le for the passage?A. Working with WasteB. Developing New IdeasC. Making Bags from Fish WasteD. Getting Rid of Plastic Pollution【答案】8. D 9. B 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了一个大学应届毕业生设计了一种用鱼废料制作的包装材料,这种材料更快、更容易分解。【8题详解】细节理解题。根据第二段的It began with my desire to work with waste, says Lucy Hughes, a recent
37、graduate from University of Sussex, who once visited a fish processing factory to see the massive quantity of waste generated by the industry and find new ways to use it. She focused on fish skins and scales ( Lucy Hughes,一名苏塞克斯大学的应届毕业生,说:“这始于我对处理废品的渴望”,她曾经参观过一家鱼类加工厂,看到了该行业产生的大量废物,并找到了利用这些废物的方法。她专注于
38、鱼皮和鱼鳞。)可知,Hughes 开发MarinaTex 是为了利用鱼鳞和鱼皮。D. She wanted to make use of fish skins and scales.(她想利用鱼皮和鱼鳞)符合以上说法,故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据第二段的She focused on fish skins and scales (鳞片)When I had it in my hands, I realized this has got potential, she says. Its super strong and flexible.Hughes spent months exper
39、imenting with fish waste in her kitchen (她专注于鱼皮和鳞片,当我把它拿在手上时,我意识到这有很大的潜力,“它超级坚韧和柔软。休斯花了几个月的时间在她的厨房里试验鱼废料”)根据句意推测划线的it指代鱼的废料。B. The fish waste.(鱼的废料)符合以上说法,故选B项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段的Unlike some compostable plastics, which need to be processed in an industrial composting facility to break down, the new
40、 material can break down in four to six weeks in a backyard compost bin. (不像一些需要在工业堆肥设施中进行处理才能分解的塑料,这种新材料可以在后院的堆肥中经过1-4周就可以分解。)可知,和传统材料相比,这种新材料的分解更快、更容易。D. It can break down very easily and fast.(它可以很容易很快就分解)符合以上说法,故选D项。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的This new packaging material looks like conventiona
41、l plastic, but its actually made from fish waste and algae (这种新的包装材料看起来像传统塑料,但实际上它是由鱼的废料和海藻做成的)可知,本文主要介绍了一种用鱼的废料做成的包装材料,以及它更快、更容易分解的特点。C. Making Bags from Fish Waste(用鱼废料制作包)可以作为本文标题,故选C项。DAs Internet users become more dependent on the Internet to store information, are people remember less? If you
42、know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.In a recent study, Professor Betsy Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to know the Internet is c
43、hanging memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that the computer would save the information. The second group understood that the computer would not save it. Later, the second group remembered the informati
44、on better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the researchers gave people facts to remember, and told them where to find the information on the Internet. The information was in a specific computer folder (文件
45、夹). Surprisingly, people later remember the folder location (位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the information. Rather, they remember how to find it. This is called “transactive memory (交互记忆)”According to Sparrow, we are not becoming people with poor memor
46、ies as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organize huge quantities of information so that they are able to access it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or less intelligent, but
47、 there is no doubt that the way we use memory is changing.12. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the authors attitudeC. describe how to use the InternetD. explain how to store information13. What can we learn about the first experiment?A. Sparrows team type
48、d the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the formation.D. The second group did not understand the information.14. In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change the quantity of inf
49、ormationC. organize information like a computerD. remember how to find the information15. What is the effect of the Internet according to Sparrows research?A. We are using memory differently.B. We are becoming more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a better way to access
50、information.【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。【12题详解】推理判断题。根据第一段“Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.”专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆,以及如何改变我们的记忆?这是本文的中心话题。因此推断,作者使用两个问句是为了引出要讨论的话题。故
51、选A。【13题详解】 细节理解题。根据第二段“People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.”可知第一组没有试着记住信息。故选C。【14题详解】 细节理解题。根据倒数第二段“Rather, they remember how to find it. This is called transactive memory (交互记忆)”可知,在交互记忆里,人们记得怎样找到信息。故选D。【15题详解】 细节理解题。根据最后一段“but th
52、ere is no doubt that the way we use memory is changing”可知,互联网对人们的记忆产生的影响是它改变了我们使用记忆力的方式。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。There are so many words in English that learning all of them can seem difficult.To make things even more challenging, certain sounds are pronounced di
53、fferently._16_Learn the vowel元音) sounds.In English, there are five main vowel letters: a, e, i, o, u._17_Each vowel letter has both a short sound(such as the a inbat)or a long sound(such as the a in play).Learn and practice these different vowel sounds to help teach you how to pronounce certain word
54、s and to improve your English pronunciation._18_One of the most effective ways to learn a language is to listen to someone speaking it.Once you are familiar with how a language sounds, you will be able to start picking up on more sounds, words and phrases.Record yourself._19_To solve this problem an
55、d really see how you sound, try recording yourself.Use a smart phone or tape recorder to play back how you sound when you are speaking English.Get a spoken English tutor.To truly understand if you are saying and pronouncing things the right way, find someone who can practice with you and act as a sp
56、oken English tutor._20_A. Break down words.B. Listen to an English speaker.C. Sometimes the letter “y” can make a vowel sound, too.D. How do you know if you are saying things correctly?E. He or she will be able to correct you and teach you how to pronounce better.F. Thankfully,there are tips that yo
57、u can learn to make things a little easier.G. Compare your English comprehension to someone else to see if you are doing it correctly.【答案】16. F 17. C 18. B 19. D 20. E【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了几个学习英语的好方法。【16题详解】本空起到开启下文的作用,F选项“有一些技巧可以让事情变得简单一点。”很好地引出了下文给出的几点建议。故选F项。【17题详解】本段主要讨论元音,前文提到“there are five main
58、 vowel letters: a, e, i, o, u.”,C选项“Sometimes the letter “y” can make a vowel sound, too.”的“too”作为关键词与前一句达成并列关系,且亦是在讨论元音。故选C项。【18题详解】下文“One of the most effective ways to learn a language is to listen to someone speaking it.” 学习一门语言最有效的方法之一就是听别人说,可知本段主要讲述在学英语时听一个讲英语的人说话。故选B项。【19题详解】本段下文“To solve this
59、 problem and really see how you sound, try recording yourself.Use a smart phone or tape recorder to play back how you sound when you are speaking English.”要解决这个问题并真正了解你的声音,试着自己录音。用智能手机或录音机播放你说英语时的声音。这个问题就是你怎么知道你说得对?故选D项。【20题详解】前文提到“find someone who can practice with you and act as a spoken English t
60、utor.” 找一个能和你一起练习的人来做英语口语老师,这里是因果关系。他或她会纠正你,教你如何发音更好。故选E项。【点睛】七选五题型要求考生从整体上把握文章的逻辑结构和内容上的联系,理解句子之间、段落之间的关系,对诸如连贯性、一致性等语段特征有较强的意识和熟练的把握。所以懂得整篇文章的基本结构或段落的语篇结构对解题很有用。分析本文的语篇结构,可以知道第一段是文章的主题句,然后接下来各段的语篇结构都是主题句(总)+支撑句(分)(分述主题的具体内容/说明原因/举例证明等)。所以第2小题本段的支撑句(分)是下文“One of the most effective ways to learn a l
61、anguage is to listen to someone speaking it.” 学习一门语言最有效的方法之一就是听别人说,可知本段主要讲述在学英语时听一个讲英语的人说话。故选B项。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的四个选项中(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Hello, everyone. Its my honor to recommend (推荐) Educator of the Year. Im sure everyone has a(an) _21_ teacher
62、 that they will be able to _22_ for years to come. There is one famous teacher that everyone wants to have in our middle school Ms. Sullivan, whose _23_you must often hear at school. Ms. Sullivan does a lot of things to make herself _24_.First of all, she has great enthusiasm (热情) for her _25_. She
63、teaches many different classes Language Arts Enrichment, Writing for Publication and Readers Theater, though most teachers in middle school only teach one _26_, such as Math, Social Studies, Science, etc. Ms. Sullivan is also responsible for _27_ the school play. Every year she devotes her time into
64、 _28_ an amazing school play. Luckily I have been a part of it and _29_it so much!In addition Ms. Sullivan always shows her students that she _30_ us, whether in our study or in life. Some teachers teach us the lessons in a strict way, _31_ Ms. Sullivan shows us that she is always _32_ like a friend
65、. In writing classes, she makes us have a group discussion first, which I think is a good way to _33_ our creative ideas. Then she lets us _34_ write our stories at our own speed. She _35_ everything we write and gives us a(an) _36_ opinion about it. We are getting more _37_ in writing a composition
66、, and no longer consider it hard work. Most importantly, she also makes each of her classes _38_.In _39_, I think Ms. Sullivan should be Educator of the Year. Even if she doesnt get the _40_, she still deserves our respect and love!21. A. energeticB. responsibleC. enthusiasticD. favorite22. A. remem
67、berB. visitC. followD. understand23. A. nameB. lectureC. accentD. behavior24. A. selfishB. straightC. amazingD. mean25. A. lifeB. workC. hobbiesD. performance26. A. studentB. subjectC. outlineD. term27. A. sufferingB. decidingC. directingD. describing28. A. putting onB. calling onC. depending onD. t
68、urning on29. A. persuadedB. expectedC. achievedD. enjoyed30. A. controlsB. caresC. considersD. judges31. A. unlessB. becauseC. whileD. if32. A. gratefulB. officialC. intelligentD. accessible33. A. developB. believeC. affectD. change34. A. exactlyB. quicklyC. freelyD. easily35. A. studiesB. checksC.
69、designsD. tests36. A. commonB. fluentC. honestD. regular37. A. proudB. addictiveC. connectedD. confident38. A. livingB. liveC. lovelyD. lively39. A. particularB. conclusionC. timeD. return40. A. honorB. progressC. chargeD. aim【答案】21. D 22. A 23. A 24. C 25. B 26. B 27. C 28. A 29. D 30. B 31. C 32.
70、D 33. A 34. C 35. B 36. C 37. D 38. D 39. B 40. A【解析】本文是一篇记叙文。作者推荐Ms. Sullivan成为“年度教师”,讲述了Ms. Sullivan对待工作热情,同时教授不同的课程,除此之外,她关爱学生,平易近人,理应当选“年度教师”。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:我相信每个人都有一个他们会记得多年的最喜欢的老师。A. energetic精力充沛的;B. responsible负责的;C. enthusiastic热情的;D. favorite最爱的。由上文Educator of the year可知,此处是指每个人都有一个最爱
71、的老师。故选D。【22题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. remember记住;B. visit拜访;C. follow跟随;D. understand明白。因为喜爱老师,所以会铭记老师很多年。故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:在我们的中学有一位大家都想要的著名老师Ms. Sullivan,她的名字你一定经常在学校听到。A. name名字;B. lecture演讲;C. accent口音;D. behavior行为。根据语境和“one famous teacher”可知,学校的同学们都听说过Ms. Sullivan老师的名字。故选A。【24题详解】考查形容词词义辨析。句意:M
72、s. Sullivan做了很多了不起的事情。A. selfish自私的;B. straight直的;C. amazing令人惊异的,了不起的;D. mean吝啬的。由上文推荐Educator of the year和列举的事情可知,Ms. Sullivan做了很多了不起的事情。故选C。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:首先,她对工作有极大的热情。A. life生活;B. work工作;C. hobbies爱好;D. performance表现。Ms. Sullivan是老师,通过下文对她工作的描述可知,她对工作有极大的热情。故选B。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:她教很多不同的课程语
73、言浓缩艺术,为出版物和读者剧院写作,然而多数中学教师只教一个科目,比如数学,社会研究,科学等等。A. student学生;B. subject科目;C. outline大纲;D. term学期。根据下文的“such as Math, Social Studies, Science, etc.”可知,此处是指大部分老师都只教授一个科目。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:Ms. Sullivan也负责指导校园剧。A. suffering遭受;B. deciding决定;C. directing指导;D. describing描述。根据后文Every year she devotes h
74、er time into _8_ an amazing school play.可知,Ms. Sullivan也负责“指导”校园剧,其他选项不符语境。故选C。【28题详解】考查动词短语辨析。句意:每年她都花时间上演一出精彩的校园剧。A. putting on上演,使上场;B. calling on拜访;C. depending on依赖;D. turning on打开。根据空后的“school play.”可知,此处用put on“上演”符合语境。故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:很幸运,我就是校园剧组的一员,我非常喜欢校园剧!A. persuaded说服;B. expected期
75、待;C. achieved实现;D. enjoyed喜爱。由上文luckily可知,作者非常喜欢校园剧。故选D。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:此外,Ms. Sullivan总是向她的学生表现出她关心我们,无论是在我们的学习或生活中。A. controls控制;B. cares关心;C. considers考虑;D. judges判断。Ms. Sullivan是一位学生喜爱的老师,由此可知她关心她的学生们。故选B。【31题详解】考查连接词词义辨析。句意:有些老师以严格的方式教我们这些课程,而Ms. Sullivan向我们展示,她总是像朋友一样平易近人。A. unless除非;B. bec
76、ause因为;C. while然而;D. if如果。while此处表示前后的对比。故选C。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. grateful感激的;B. official官方的;C. intelligent聪明的;D. accessible易接近的。根据后文like a friend可知,Ms. Sullivan像朋友一样平易近人。故选D。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:在写作课上,她让我们先进行小组讨论,我认为这是一个培养我们的创意的好方法。A. develop发展,培养;B. believe相信;C. affect影响;D. change改变。根据语境可知,此处指培养
77、创意。故选A。【34题详解】考查副词词义辨析。句意:然后她让我们按照自己的速度自由地写故事。A. exactly精确地;B. quickly快地;C. freely自由地;D. easily容易地。根据后文our own speed可知,老师让我们自由创作我们自己的故事。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:她检查我们写的一切并且给出真诚的意见。A. studies学习;B. checks检查;C. designs设计;D. tests测试。根据语境可知,此处指老师检查学生们的作业。故选B。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. common普通的;B. fluent流利的;
78、C. honest真诚的,坦率的;D. regular有规律的。根据上文Ms. Sullivan老师像朋友一样平易近人,由此推知她会对我们的文章发表真诚的意见。故选C。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们对写作文越来越自信,而不再认为这是一项艰巨的工作。A. proud自豪的;B. addictive上瘾的;C. connected有联系的;D. confident有信心的。根据后文no longer consider it hard work可知,我们对写文章变得更加自信。故选D。【38题详解】考查形容词词义辨析。句意:最重要是,她也让她的每一节课都生动活泼。A. living活的;
79、B. live活的;C. lovely可爱的;D. lively生动的。形容课生动活泼用lively。故选D。【39题详解】查介词短语辨析。句意:总之,我认为Ms. Sullivan应该成为年度教师。A. (In) particular尤其,特别;B. (In) conclusion总之;C. (In) time及时;D. (In) return作为回报。根据常识可知,发言稿最后一段进行总结,用“总之”符合语境。故选B。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:即使她得不到这份荣誉,她仍然值得我们的尊重和爱戴!A. honor荣誉;B. progress进步;C. charge掌管;D. aim目
80、标。根据上文的“Educator of the Year.”可知此处是指“年度教师”这一荣誉。故选A。第卷(非选择题)第二节 语法填空。请将答案填写在答题卡上标号的相应位置。(共10小题,每小题1.5分,总分15分。)阅读下面短文,根据上下文填入适当的词语,或使用括号中的词语的正确形式填空。Dear Tom,Im very glad to receive your letter. You said you were _41_(deep)touched by those players excellent performance while _42_(watch) the Paralympic
81、Games (残奥会). So was I.At first, I _43_(move) by the disabled players optimistic attitude _44_life. Although they are not as healthy as normal people, they still love life wholeheartedly. They try to realize their _45_(dream) by doing sports. In order to win the games, they have to work much _46_(har
82、d) than healthy people. However, they never give up. That is _47_we should learn from them._48_ (be) healthy people, we are so lucky that we should value what we own and try _49_(we) best to live _50_meaningful life. Dont you think so?Yours,Zhang Hua【答案】41. deeply 42. watching 43. was moved 44. towa
83、rds/to 45. dreams 46. harder 47. what 48. Being 49. our 50. a【解析】分析】本文是一篇应用文。在信中作者表达了自己被残奥会运动员的精神所感动,同时,希望所有人向他们学习,过有意义的生活。【41题详解】考查副词。句意:你说在观看残奥会时,你被那些运动员的出色表现深深感动了。修饰形容词要用副词,“touched感动的”是抽象意义形容词,所以应使用副词deeply。故填deeply。【42题详解】考查非谓语动词。句意:你说在观看残奥会时,你被那些运动员的出色表现深深感动了。while引导的时间状语从句完整句式是“while you were
84、 watching the Paralympic Games (残奥会).”,此时从句中可以省略与主语相同的主语和系动词。故填watching。【43题详解】考查动词时态及语态。句意:一开始,我被残疾运动员乐观的生活态度所感动。根据语境,作者被感动,所以用被动语态。主语是I,由第一段可知,作者是描述他看比赛时候到的感受,所以用过去式。故填was moved。【44题详解】考查介词。句意:一开始,我被残疾运动员乐观的生活态度所感动。“attitude towards/to对的态度态度”是固定搭配。这里指运动员对于生活的态度。故填towards或to。【45题详解】考查名词复数。句意:他们试图通过
85、做运动来实现他们的梦想。空格前有形容词性物主代词their修饰,所以需要填不可数名词或可数名词的复数形式,dream作名词时是可数名词。故填dreams。【46题详解】考查副词比较级。句意:为了赢得比赛,他们必须比健康人更加努力地工作。由than可知,这里要填hard的比较级形式。故填harder。【47题详解】考查名词性从句。句意:这是我们应该向他们学习。分析句子结构可知,空格处缺关系词,引导表语从句,从句中谓语动词learn后面缺少宾语,应使用what,指代“学习的东西”。故填what。【48题详解】考查非谓语动词。句意:作为一个健康的人,我们是如此的幸运,我们应该珍惜我们所拥有的,并尽最
86、大努力过上有意义的生活。分析句子结构,be动词是非谓语动词,且与句子主语we是主谓关系。故填Being。【49题详解】考查代词。句意:作为一个健康的人,我们是如此的幸运,我们应该珍惜我们所拥有的,并尽最大努力过上有意义的生活。“try ones best to do sth.尽某人最大努力做某事”是固定短语。故填our。【50题详解】考查冠词。句意:作为一个健康的人,我们是如此的幸运,我们应该珍惜我们所拥有的,并尽最大努力过上有意义的生活。“live a/anlife过一种的生活”是固定短语,meaningful是以辅音音素开头的词,应使用a。故填a。【点睛】语法填空题是在语篇的基础上完成语法
87、题,所以解题时不可脱离语篇。要通读全文,把握大意。基本了解文章大意后, 就可以着手填空了。填空的过程是判断语义和正确语法形式的过程。此时需要注意做到先易后难, 避免在一道题上花费过多时间。如第3小题,考查动词时态及语态。句意:一开始,我被残疾运动员乐观的生活态度所感动。根据语境,作者被感动,所以用被动语态。主语是I,由第一段可知,作者是描述他看比赛时候到的感受,所以用过去式。故填was moved。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定在英语课上老师要求同桌之间交换修改作文。请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误, 每
88、句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏词符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改l0处,多者(从第11处起)不计分。Dear sir/madam, Im writing to express my thank for your timely rescue,without which my life couldnt have returned to normally.A few days ago,the extremely frigh
89、tening earthquake struck my hometown,that left many houses in ruins and completely destroy my house. Shocking to find everything buried under the fallen house,I burst into tears. As far as I can judge,it seemed as if the world was in an end. Thankfully,the strangers as you are,you have done everythi
90、ng in our power to help me have a shelter to live and enough food and water to survive on. Therefore,I cant express my gratitude too much.【答案】1.thankthanks 2. normallynormal 3. thean 4. thatwhich5. destorydestoryed 6. ShockingShocked 7. inat 8. the去掉 9. ouryour 10. live后加介词in【解析】【分析】这是一篇应用文。信中作者主要是向
91、在地震中救助自己的陌生人表达感谢之情。【详解】1. 考查名词。句意:我写信是为了感谢你们及时的营救,不然我的生活不可能恢复正常。“express my thanks表达感谢”是约定俗成的用法,此时thank是可数名词。类似的用法如:Thanks a lot! 相当于Thank you a lot!。故将thank改为thanks。2. 考查名词。句意:我写信是为了感谢你及时的营救,不然我的生活不可能恢复正常。normal可以作形容词“正常的”,也可以作名词“常态”。这里就是考查作名词的情况。“return to normal恢复常态”。故将normally改成normal。3. 考查冠词。句意
92、:几天前,我的家乡发生了一场极其可怕的地震,许多房子都成了废墟,我的房子也被完全毁了。根据语境,作者要表达的意思是几天前“一场”极其可怕的地震袭击了作者的家乡,是泛指不是特指,同时,earthquake是元音音素开头。故将the改为an。4. 考查定语从句。句意:几天前,我的家乡发生了一场极其可怕的地震,许多房子都成了废墟,我的房子也被完全毁了。分析句子结构,从句是定语从句,逗号隔开主句和从句,所以是非限制性定语从句,先行词是earthquake,所以引导词用which。故将that改为which。5. 考查动词。句意:几天前,我的家乡发生了一场极其可怕的地震,许多房子都成了废墟,我的房子被完
93、全毁了。分析句子结构,destory是从句中的谓语,由and连接的并列谓语left可知,destory要用过去时。故将destory改为destoryed。6.考查分词作形容词。句意:我震惊的发现所有东西都被埋了倒塌的房子下,我大哭起来。-ed结尾的形容词,通常直接用于说明人,-ing结尾的形容词主要用于说明事物。本句中,作者看到地震场景后很“震惊”。故将Shocking改为Shocked。7. 考查介词。句意:就我所能判断的,好像世界末日到了。“at an end 结束(表示状态,事实);in the end 终于,最后(表事情的终结,故事的完结)”,in 与an end通常不搭配。根据语境
94、,遭遇大地震,作者觉得整个世界都结束了。故将in改为at。8. 考查冠词。句意:谢天谢地,虽然你们是陌生人,但你们尽了你们所能帮助我有一个庇护所,有足够的食物和水来生存。as引导让步状语从句时,表语要提前,且这里是泛指“陌生人”。故将the去掉。9. 考查代词。句意:谢天谢地,虽然你们是陌生人,但你们尽了你们所能帮助我有一个庇护所,有足够的食物和水来生存。“in ones power在某人掌握中;尽某人之力”。根据语境,主语是you,所以对应的物主代词是“your”。故将our改为your。10. 考查介词。句意:谢天谢地,虽然你们是陌生人,但你们尽了你们所能帮助我有一个庇护所,有足够的食物和
95、水来生存。live是不及物动词,后面不能直接跟名词,如果要接名词,需要加介词in。分析句子,live的逻辑宾语是a shelter,故在live后加介词in。【点睛】在第二小题中,同学们对于normal作形容词比较熟悉,但对于它的名词形式了解的不够深入。如果从形容词和副词的角度很难做出正确的判断。所以,在学习的过程中要对熟悉的词汇有深入的了解。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,正在教你的美国朋友Tom学习汉语。请你写封邮件告知下次上课的计划。内容包括:(1)时间和地点;(2)内容:学习唐诗(唐诗Tang poetry); (3)课前准备:简要了解唐朝的历史(简要了解have
96、a brief understanding of;唐朝Tang Dynasty)。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Tom,_Yours,Li Hua【答案】One possible version:Dear Tom,How are you? Im more than delighted to see you have made some progress in Chinese learning and I am writing to inform you of something about our next lesson.It is from 3 PM
97、 to 5 PM on the afternoon of next Tuesday in room 502 that the lesson will be given. In the class, you will mainly learn Tang poetry, which reflects traditional Chinese culture and is deeply loved by Chinese. Only by learning Tang Poetry can you feel the beauty of Chinese. You had better make full p
98、reparations before class and have a brief understanding of the history of Tang Dynasty, which makes it easy for you to go through the class.If there is anything that I can help you, please dont hesitate to tell me. Looking forward to meeting you.Yours sincerely,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求写一封信。【详解】第
99、1步:根据提示可知,本篇为一封信件;假定你是李华,正在教你的美国朋友Tom学习汉语。请你写封邮件告知下次上课的计划。内容包括:(1)时间和地点;(2)内容:学习唐诗(唐诗Tang poetry);(3)课前准备:简要了解唐朝的历史(简要了解have a brief understanding of;唐朝Tang Dynasty)。时态应为一般现在时、一般将来时。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如:Chinese learning (汉语学习),from 3 PM to 5 PM on the afternoon of next Tuesday in room 502 (下周二下午3点到
100、5点在502房间),traditional Chinese culture (中国传统文化)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如强调句型It is from 3 PM to 5 PM on the afternoon of next Tuesday in room 502 that the lesson will be given.非限定性定语从句In th
101、e class, you will mainly learn Tang poetry, which reflects traditional Chinese culture and is deeply loved by Chinese.倒装句型Only by learning Tang Poetry can you feel the beauty of Chinese. 条件状语从句、定语从句及祈使句If there is anything that I can help you, please dont hesitate to tell me.全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。