收藏 分享(赏)

专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc

上传人:a**** 文档编号:349467 上传时间:2025-11-27 格式:DOC 页数:22 大小:879KB
下载 相关 举报
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第1页
第1页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第2页
第2页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第3页
第3页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第4页
第4页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第5页
第5页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第6页
第6页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第7页
第7页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第8页
第8页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第9页
第9页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第10页
第10页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第11页
第11页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第12页
第12页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第13页
第13页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第14页
第14页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第15页
第15页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第16页
第16页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第17页
第17页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第18页
第18页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第19页
第19页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第20页
第20页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第21页
第21页 / 共22页
专题18 阅读与书籍-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第22页
第22页 / 共22页
亲,该文档总共22页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)专题18 阅读与书籍Passage 1(2018四川广元中考真题) People read books less often in these days. With the invention of radio, television and most recently, the Internet and computer games, it seems that reading books is no longer a popular activity. However, I believe that books ar

2、e an important part of our lives.Books offer an outstanding wealth of learning and at a cheaper price than taking a course. Books can make people cleverer, because heavy readers have greater knowledge of how things work and who or what people were.Everything in todays society requires reading. Imagi

3、ne trying to do something as simple as reading the directions on a medicine bottle without good reading skills. Someone could not understand them and become very sick or even die.Even something as simple as walking or driving through the city could become very dangerous without enough reading. Somet

4、imes, you must be able to understand what is written and explain the meaning of them.Some people say that reading is a waste of time and we can do better things with our time. Even if we dont read books, we still read every day, and reading books can strengthen (加强) our abilities. Reading is one of

5、the greatest things we can do in our spare time.With a book, you can travel anywhere you want, do anything you want, and talk to anyone you want. Reading is very important in our lives, no matter your age. So I think people should read books.1What activity is less popular these days than before?ARea

6、ding a book.BListening to the radio.CWatching TV.DSurfing the Internet.2We can learn from the second paragraph that _.Areading can improve your memoryBreading can make you interesting and attractiveCreading can make you smarterDreading can reduce stress3The underlined word them in the third paragrap

7、h refers to _.Athe books they are readingBthe directions on a medicine bottleCthe good reading skillsDthe words a doctor tells a sick person4Some people disagree to read books because they think _.Awalking in the city also needs reading skillsBdriving along the road is dangerousCreading books is ver

8、y helpful for our abilitiesDreading books just wastes their time5The best title of the passage can be _.APeople Should Enjoy ThemselvesBHow We Improve Reading SkillsCWhy People Should Read BooksDWhat We Love Doing in Spare TimePassage 2(2020广东深圳中考真题) Teens and kids are reading a lot less for fun, ac

9、cording to a recent report.Although the decline(下降) in the past ten years is very surprising for teen readers, some data(数据) in the report shows that reading is still a big part of many childrens lives.According to the report, the number or teens who hardly read has gone up from 8 percent to 25 perc

10、ent today. The report data shows that kids reading ability remains almost the same. However, the amount of reading time has fallen, from about an hour every day to half an hour.As for childrens e-reading, the report mentions little about its effects. But it says that many parents choose to control t

11、he time spent on e-books, mainly because they are worried about the increased screen time. After all, it is important to protect their kids eyes.The most helpful part in the report is parents effects on their children. It shows that parents are examples and important guides for them in reading. If p

12、arents read more and find more time to read with their children, it turns out that their children actually read more often.As summer vacation arrives, parents might take this chance to step in, make a reading list and enjoy the pleasant family reading time.6What do we know about childrens fun readin

13、g time?AIt is much shorter.BIt stays the same.CIt is much longer.DIt changes a little.7Why do many parents control e-reading?AIt can waste kids time.BE-books are not so important.CIt can harm kids health.DE-books are a waste of money.8How should parents encourage childrens reading?ABy making reading

14、 plans.BBy setting good examples.CBy praising kids reading.DBy offering different books.9Whats the writing purpose of the last paragraph?ATo prevent e-reading.BTo encourage family reading.CTo advise family trips.DTo describe vacation pleasure.Passage 3(2019江苏中考真题) Nowadays, it never seems we have en

15、ough time to realize all of the reading goals (目标) that we set for ourselves. Luckily, we have mobile apps such as Latte Read and GetAbstract to provide abstracts (梗概) of a text. Abstracts are useful tools, especially for students, but like having a friend describe the main content of a story to you

16、, you cannot experience the joy and excitement of reading the original (原来的) text of yourself.I recently finished reading a thick book of W. Somerset Maughams collected short stories. It took me around ten years to get through. Thomas Manns difficult The Magic Mountain took me about six months to re

17、ad; Ayn Rands Atlas Shrugged made me very bored most of the time. Reading a book, whether it is good or bad, is a formative (建设性的) experience. There are plenty of books which I probably shouldnt have taken the time to read. But the challenge of living for a time in the thoughts and experiences of a

18、different history or character makes even the worst book a valuable effort.Whenever I finish the last line of a book and slowly close it, I like to sit there and think over its lines with a mix of nostalgia (怀旧之情) and pride. I then take the book in hand and find a place for it on my bookshelf. When

19、I step back and look at the books on my shelf, it is as if I am looking at the history of the different lives that I have lived.Abstracts are useful as a tool to an end, but reading the actual (真正的) book is something much richer. Reading, like anything else in life, is much more about the journey th

20、an it ever was the destination (目的地).10What does the writer mainly want to say?AReading abstracts is a best short way to enjoy literature.BReading abstracts cannot bring you the true feeling of actual reading.CReading different kinds of books brings you many advantages.DThe journey and the destinati

21、on are equally important in our reading.11What can we know about the writer from the second paragraph?AHe prefers thick and difficult books to short stories.BA good book is better worth reading than a bad one to him.CHe achieves a lot from reading some challenging books.DHe is lucky enough never to

22、have read a regrettable book.12In the third paragraph the writer _ his main point of view (主要观点).Aexplains the meaning ofBprovides further support forCmakes a conclusion ofDoffers an opposite example forPassage 4(2021江苏南京中考真题)To improve your reading, you can try the form of readers theatre, a format

23、ted script for readers to read aloud. Its so interesting!Cast of Characters: Narrator, Kayla, Ms. Lee, ZackNarrator: On a sunny day in southern Texas, Ms. Lees students gathered in the school playground. Ms. Lee: Tomorrow is the day of the sidewalk(人行道)chalk-art festival. The principal has allowed u

24、s to practise our wet-chalk drawing on the playground sidewalk, which will be our studio. Remember, whenever you want to draw on a sidewalk, always ask an adult in charge for permission before you draw. Now lets review the steps of wet-chalk drawing. What do we do first?Narrator: As the students tol

25、d her the steps in order, Ms. Lee wrote them on a large pad of paper. When she finished writing, she pulled the paper off the pad and displayed the directions so everyone could read them. Then the students chose and soaked (浸湿)their pieces of chalk. Meanwhile, Kayla and Zack planned their drawing. K

26、ayla: Lets draw a jungle feast. Parrots can be eating all kinds of fruit. Zack: Ill draw a model train carrying food to the birds. Narrator: The students removed their pieces of chalk from the water and drew. As Zack drew a sweeping curve of train track, his hand knocked over the jar of water. He an

27、d Kayla watched water streak across their drawing. Zack: Our drawing is ruined(毁坏)!Kayla: Dont be so worried! Quick, mix the water and the chalk together! Now lets use more chalk and smear(涂抹)it around. Narrator: Kayla and Zack worked quickly. The smeared colours looked glorious, like rich, thick fr

28、osting on a cake. Ms. Lee: That looks great! Thats a special method youre using, kids. Are you two interested in taking part in the chalk-art festival tomorrow? The timetable for the festival says that drawing starts at 9:00 a.m. Kayla and Zack: Sure!Kayla: Tomorrow well pour water over our drawing

29、on purpose. Zack: Then well know just what to do!13What do we know about readers theatre?AA place for readers to enjoy plays.BA reading material for people to read aloud.CA series of steps for children to draw on the sidewalk.DA number of people gathering together to play games.14What does the under

30、lined word “ streak” in the passage mean?ARise rapidly.BMove quickly.CDisappear suddenly.DSwim slowly.15The narrator in the readers theatre _.Atells the whole story in a silent wayBgives instructions to the charactersChelps the characters understand the storyDdescribes settings and events16What does

31、 the underlined sentence “Tomorrow well pour water over our drawing on purpose.” at the end of the passage mean?AKayla and Zack will ruin their drawing with water for fun.BKayla and Zack will find the steps by accident by themselves.CKayla and Zack will draw as well as their teacher by pouring water

32、.DKayla and Zack will draw pictures using the method they discovered today.Passage 5(2019陕西中考真题) If you walk into a bookstore,you might see shelves of books labelled(标注)self-help”.You may not know what these books are about.In fact,more and more people are turning to self-help books for advice these

33、 days.You cant imagine that sales of these books in the UK reached 3,000,000 last year.Self-help books are usually written by paychologists(心理学家),famous writers or successful businessmen. They teach you how to deal with problems in your life,for example,how to get on well with your classmates or fri

34、ends,how to plan your time well or how to find happiness.Paul sweetman,the owner of City Books in the UK.said that social problems might be the reason why more people are reading self-help books.They come into the shop and look for ways to deal with these problems in their life,Paul said.Besides,it

35、seem to be easier for young readers to find their mistakes,especially those born after 2000. They want to improve themselves by reading self-help books.Self-help books used to be something people laughed at.Many people didnt take chicken soup stories and“success theory(成功学)”books seriously.But now t

36、hey are recognized by young people.No matter why there is growing interest in self-help books, its good to know that help is at hand if we need it. But are these books truly helpful?Read one and find out.17From this passage,self-help books are books which .Atell us interesting jokesBprovide beautifu

37、l poemsCteach us to deal with problemDtalk about animals and plants18The underlined word“recognizedmeans in the passage.AdoubtedBrefusedCacceptedDavoided19The writer writes this passage mainly to .Aincrease peoples happinessBintroduce self -help booksChelp us to plan time wellDencourage us to write

38、booksPassage 6(2020福建一模) An Activity for Reading By:CCTV Department of EducationThis activity is developed by reading experts for you to use with children. Doing the activity with your children helps you develop their reading skills while having fun at the same time. If the reader finishes one book

39、and asks for another, you know you are succeeding!We wish you spend wonderful hours of reading with children!This summer holiday, we will invite some families to the program Readers to read aloud poems or books you like, and share your reading experience.Activity:Read to meIts important to read to y

40、our child,but equally important to listen to them to read to you. What youll need:Books at your childs reading level.What to do:Read good books to your child. Parents who read aloud to their children are developing their interests and skills in reading. Encourage your children to listen, express the

41、ir ideas and ask questions.Take turns. You read a paragraph and let your child read the next one. If your child becomes easier with reading aloud, you can ask him or her to read a full page.Listen carefully as your child reads. Listening to your child will encourage them to practice reading. Besides

42、, this is another way to enjoy reading together.If your child has trouble reading words, you can help him or her in some ways:Ask the child to jump over the word and read the rest, then try to guess the meaning of the missing word.Guide your child to use what he or she knows about letter sounds.Tell

43、 your child that you are proud of his or her hard working.Learn more:Visit http20The activity Read to me is produced by _.Athe expertsBthe readersCsome parentsDsome children21CCTV will invite some families to the program Readers _.Ain MarchBin AprilCin JulyDin September22The advice offered by the re

44、ading experts includes the following EXCEPT _.Alisten to your child readBread good books to your childCask your child to express their ideasDstop reading when meeting new words23If you want to know more how to develop childrens reading skills, you can _.Awrite to CCTV for helpBask the reading expert

45、s for helpCask parents for helpDvisit the website of CCTV24According to the passage, we know that _.Aparents can only read to their childrenBRead to me is a way to enjoy reading togetherCparents had better offer their child different booksDreading aloud can only develop childrens interests in readin

46、gPassage 7(2021上海黄浦一模) The only thing better than reading a good book is reading it with others. In a book club, a group of people choose a book that everyone will read individually and then discuss together. There are no rules to starting a book club, and the plan might well change, depending on th

47、e groups. Its good to think ahead about how youd like the book club to run.Think of 8 to 12 others (people around your age) who youd like to be part of your book club. Perhaps encourage your friends to invite people whom they know well but you havent met. A book club can help you make friends. Havin

48、g a topic can make the club feel more focused.Finally make sure you read the book before the meeting, and come prepared with questions to ask and things to talk about.Want to dive into stories with friends and share your thoughts?_A schedule is a good way to make sure everyone gets a chance to choos

49、e the book. Alternatively, you could provide a selection of books and ask everyone to vote for what they want to read next.What do we talk about?Some questions are especially good for sparking discussion about a book. Try these: if you could give the book a different ending, what would it be? What d

50、o you think the main character looked like? What do you think will happen next?Where do we meet now?To help ensure social distancing, its best to meet up online. With an adults help, you can set up a video call between book club members. You can then take part from your cosy reading corner and enjoy

51、 yourself.Get advice by visiting clubs-kids.shcolastic.co.uk.Try contacting your favourite author on social media to see if they will answer your groups questions about a book.The Week Juniors Book Club has tips on what you could read. 25Who is the text above written for?ASenior citizens.BChildren s

52、tudying at home.CTeachers online.DParents working from home.26According to the text, how can we organize a reading group?ABy choosing a topic.BBy searching the web.CBy setting up a video call.DBy inviting friends.27Which of the following questions best fits “_”?AWhat books do we chooseBWhere can we

53、find booksCHow do we choose which books to readDWhy do we need a topic before we discuss together28The underlined word cosy is closest in meaning to _.AcomfortableBconvenientCflexibleDintelligent29What can we do if we want to contact our favorite author?AVisit a website.BWrite a letter.CRead a magaz

54、ine.DUse social media.30The text is mainly about _.Awhat books to readBhow to start a reading clubCthe effect of online readingDrules to choose booksPassage 8(2019广东模拟预测) World Book Day is coming. Whats your favorite book? Here are the answers of four students in Sunshine Middle School.My favorite b

55、ook is A Friend like Henry. Its about how a family dog helps a boy deal with his autism(自闭症). When I felt sad, my best friend gave me this book. It cheered me up.DavidReading in the holiday is an interesting thing. Twenty Thousand Leagues Under the Sea is my favorite book. Its about a captains trave

56、ls under the sea. The story is very interesting and the pictures are fantastic. This book can make you relaxed.TonyI like reading the Four Great Classical Novels of China although Im a foreigner from Sydney. I cant wait to tell the book Romance of the Three Kingdoms(三国演义). I learned a lot about the

57、three kingdoms of Wei, Shu and Wu. If you are interested in history, dont miss it.BobIn my opinion, The Little Prince is the best one. In this book, a young prince falls to the Earth from a small planet and experiences a lot. Its not just a fiction, and it also tells us about the correct values.Mary

58、 31Why does David think A Friend like Henry is his favorite book?ABecause it can cheer him up.BBecause it is fiction.CBecause it is a gift from his father.DBecause it is about travels under the sea.32If Sarah likes books with fantastic pictures, which book should she choose?AA Friend like Henry.BTwe

59、nty Thousand Leagues Under the Sea.CRomance of the Three Kingdoms.DThe Little Prince.33As for the book Romance of the Three Kingdoms, which of the following is NOT TRUE?AIt can make people feel relaxed.BIt is one of the Four Great Classical Novels of China.CIt talks a lot about the three kingdoms in

60、 China.DIt will be loved by the people who are interested in history.34We can learn about _ from The Little Prince.AChinese historyBcorrect valuesCmaking friendsDkeeping dogs35What do you think the passage probably is?AA letter.BA notice.CA story.DA report. 试卷第11页,共11页学科网(北京)股份有限公司学科网(北京)股份有限公司参考答案1

61、A2C3B4D5C【分析】本文就“为什么人们应该读书”提出了自己的理由,陈述了许多阅读的好处、阅读的作用。1句意:什么活动在现在这些日子里比以前更不受欢迎?A.读一本书。B.听收音机。C.看电视。D.上网冲浪。原文“People read books less often in these days.”(在这些日子里,人们不经常阅读书籍。),说明阅读在这些日子里不那么受欢迎了,故选A。2句意:我们可以从第二段中知道阅读可以让你更聪明。A.阅读可以提高你的记忆力B.阅读可以让你有趣和有吸引力C.阅读可以让你更聪明D.阅读可以减轻压力,原文“Books can make people clever

62、er”(书籍可以让人更聪明),故选C。3句意:第三段中带下划线的“它们”一词是指药瓶上的说明。A.他们正在阅读的书籍B.药瓶上的说明C.良好的阅读能力D.医生告诉病人的话,原文“Imagine trying to do something as simple as reading the directions on a medicine bottle without good reading skills.”(想象一下,尝试做一些简单的事情,比如在没有良好阅读技巧的情况下阅读药瓶上的指示。),后面说到“一些人无法理解它们,并且变得生病甚至死亡。”,说明一些人不理解的就是“药瓶上的说明”,这导致

63、了生病或死亡,故选B。4句意:有些人不同意阅读书籍,因为他们认为阅读书籍只会浪费他们的时间。A.走在城市也需要阅读技巧B.沿着这条路行驶是危险的C.阅读书籍对我们的能力非常有帮助D.阅读书籍只会浪费他们的时间,原文“Some people say that reading is a waste of time and we can do better things with our time.”(有人说,阅读是浪费时间,我们可以用我们的时间做更好的事情。),这是一些人不同意阅读的理由,故选D。5句意:这篇文章的最佳标题可以是为什么人们应该读书。A.人们应该玩的开心B.我们如何提高阅读技巧C.为

64、什么人们应该读书D.我们喜欢在闲暇时间做什么。这篇文章一直在围绕为什么要阅读展开了讨论,讲到了阅读的好处、阅读的作用,到最后得出自己的观点“So I think people should read books”(所以我认为人们应该读书),所以本文的标题可以是“为什么人们应该读书”,故选C。6A7C8B9B【分析】根据一份调查报告可知,现在的青少年阅读量比以前少了许多,需要引起社会及家长的重视,需要营造阅读的环境,同时家长也要做好示范作用,积极地参与到阅读当中来。6推理判断题。根据第三段According to the report, the number or teens who hardl

65、y read has gone up from 8 percent to 25 percent today. The report data shows that kids reading ability remains almost the same. However, the amount of reading time has fallen, from about an hour every day to half an hour根据这份报告,几乎不识字的青少年人数已经从8%上升到今天的25%。报告数据显示,孩子们的阅读能力几乎保持不变。然而,阅读时间却有所下降,从每天大约一小时减少到半

66、小时,可以得出的结论是现在的青少年阅读量比以前少了许多,故选A。7细节理解题。根据第四段But it says that many parents choose to control the time spent on e-books, mainly because they are worried about the increased screen time. After all, it is important to protect their kids eyes.但报告指出,许多家长选择控制花在电子书上的时间,主要是因为他们担心屏幕时间的增加,毕竟保护孩子的眼睛很重要。可知对孩子们的健

67、康有害,故选C。8推理判断题。根据倒数第二段It shows that parents are examples and important guides for them in reading. If parents read more and find more time to read with their children, it turns out that their children actually read more often.这说明家长是他们阅读的榜样和重要的指导者,如果家长多读书,抽出更多的时间陪孩子阅读,结果发现他们的孩子实际上阅读的频率更高。可知孩子经常阅读的家长也

68、会经常读书,说明了家长的榜样作用,可以得知家长要鼓励自己的孩子多读书,首先自己也要拿起课本,多读书才行,故选B。9推理判断题。根据As summer vacation arrives, parents might take this chance to step in, make a reading list and enjoy the pleasant family reading time.随着暑假的到来,家长们不妨借此机会介入,列一份读书清单,享受家庭愉快的读书时光。可知鼓励家庭阅读。故选B。10D11C12B【分析】本文介绍了如今,似乎我们没有足够的时间来实现我们为自己设定的所有阅读目

69、标。幸运的是, LatteRead和GetAbstract之类的移动应用程序来提供文本的摘要。摘要是有用的工具,特别是对学生来说,但是就像有一个朋友向你描述故事的主要内容一样,你无法自己体验到阅读原文所带来的乐趣和兴奋。作者最后认为旅行和目的地在阅读中是同样重要的。10主旨大意题。根据短文的最后一句Reading, like anything else in life, is much more about the journey than it ever was the destination (目的地). 可知,作者主要想说旅行和目的地在我们的阅读中同样重要。故选D。11推理判断题。根据R

70、eading a book, whether it is good or bad, is a formative (建设性的) experience. There are plenty of books which I probably shouldnt have taken the time to read. But the challenge of living for a time in the thoughts and experiences of a different history or character makes even the worst book a valuable

71、 effort. 读一本书,无论好坏,都是一种形成性的经历。有很多书我可能不该花时间去读。但是,在不同历史或人物的思想和经历中生活一段时间的挑战,使得即使是最差的一本书也成为一项有价值的努力。可以推知,从这一段中我们能了解到作者从阅读一些有挑战性的书中可以获益匪浅。故选C。12推理判断题。根据When I step back and look at the books on my shelf, it is as if I am looking at the history of the different lives that I have lived. 当我退后一步看书架上的书时,就好像我在

72、看我所生活过的不同生活的历史。可以推知,这一段是作者为他的主要观点提供了进一步的支持。故选B。13B14B15D16D【分析】本文是为了提高阅读能力而进行的读者剧院,人物包括解说员、凯拉、李女士和扎克。13细节理解题。根据“you can try the form of readers theatre, a formatted script for readers to read aloud”可知,你可以尝试读者剧院的形式,一种格式化的脚本,让读者大声朗读,所以读者剧院是一种供人们大声朗读的阅读材料。故选B。14词句猜测题。分析“As Zack drew a sweeping curve of

73、 train track, his hand knocked over the jar of water. He and Kayla watched water streak across their drawing.”可知,当扎克画了一个火车轨道的曲线时,他的手打翻了水罐,他和凯拉看着水在他们的画上迅速流过。此处streak的意思是“快速移动”,故选B。15推理判断题。根据文章中内容可知,读者剧场中的解说员描述场景和事件。故选D。16词句猜测题。根据前文内容可知,扎克意外将水罐打翻却得到了更好的结果,所以“Tomorrow well pour water over our drawing o

74、n purpose.”的意思是凯拉和扎克会用他们今天发现的方法画画。故选D。17C18C19B【解析】【分析】这篇短文主要讲述了现在自助书籍对人们有很大的帮助。17细节理解题。根据文中Self-help books are usually written by paychologists(心理学家),famous writers or successful businessmen. They teach you how to deal with problems in your life,for example,how to get on well with your classmates o

75、r friends,how to plan your time well or how to find happiness.可知,自助书籍是帮助我们解决问题的书籍。故选C。18词义猜测题。根据上文Many people didnt take chicken soup stories and“success theory(成功学)”books seriously.可知,下文是,但他们得到了年轻人的认可。recognized在这里是被认可,被接受,相当于accepted。故选C。19主旨大意题。通读整篇短文可知,这篇短文主要是作者向人们介绍和推荐自助书籍。故选B。20A21C22D23D24B【分

76、析】本文介绍了央视教育部发行的一项活动“跟我读”,这项活动是由阅读专家开发的,供家长和孩子一起使用。这个活动建议如何让孩子养成好的阅读习惯,学会阅读技巧。20A细节理解题。根据This activity is developed by reading experts for you to use with children和Activity:Read to me可知“跟我读”这个活动是由专家开发的,故选A。21C推理判断题。根据This summer holiday,we will invite some families to the program Readers to read alou

77、d poems or books you like,and share your reading experience.可知今年暑假,CCTV将邀请一些家庭来参加“朗读者”这个节目,故选C。22D推理判断题。根据Ask the child to jump over the word and read the rest,then try to guess the meaning of the missing word.可知专家建议当孩子在阅读时,遇到新词时,可以跳过去,继续读其他的内容,因此不要停下来,故选D。23D推理判断题。根据Learn more:Visit http可知如果想要了解更多关

78、于发展孩子阅读技巧,可以登录CCTV网站,故选D。24B推理判断题。根据This activity is developed by reading experts for you to use with children.和Listen carefully as your child reads.Listening to your child will encourage them to practice reading. Besides,this is another way to enjoy reading together.可知“跟我读”这个活动是父母和孩子一起享受读书乐趣的活动,故选B

79、。【点睛】认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题4,根据Learn more:Visit http可知如果想要了解更多关于发展孩子阅读技巧,可以登录CCTV网站,故选D。25B26D27C28A29D30B【分析】文章主要通过“读书俱乐部的组成人员”和“选书”等问题介绍如何组建一个读书小组。25细节理解题。根据文中的“Get advice by visiting clubs-kids.shcolastic.co.uk.”和“The Week Juniors Book Club has tips on wh

80、at you could read.”可知,我们可以从“clubs-kids.shcolastic.co.uk”和“the Week Juniors Book Club”获取建议或提示,而“clubs-kids.shcolastic.co.uk”与“the Week Juniors Book Club”均是与“儿童”相关的。故选B。26细节理解题。根据文章第二段描述可知,我们可以通过邀请一些朋友当读书成员的方式来组建一个读书小组。故选D。27细节理解题。根据横线后的“A schedule is a good way to make sure everyone gets a chance to

81、choose the book.”可知,此处介绍的是如何选择读哪本书,故选C。28词义猜测题。根据“You can then take part from your cosy reading corner and enjoy yourself.”可知,“你可以从令你舒适的阅读区域参与其中,并尽情享受”,其中能够修饰“reading corner”的是“舒适的”,即:cosy意为“舒适的”,与“comfortable”同义。故选A。29细节理解题。根据文中“Try contacting your favourite author on social media to see if they wi

82、ll answer your groups questions about a book.”可知,我们可以“利用社交媒体”与我们最喜欢的作家进行联系。故选D。30主旨大意题。文章首段最后一句“ Its good to think ahead about how youd like the book club to run.”是文章的中心话题,紧接着就“读书俱乐部的组成人员”和“选书”等问题而展开。故选B。31A32B33A34B35D【分析】世界读书日就要到来了,你最喜欢的书是什么?这篇短文中给我们介绍了阳光中学的四个学生对这个问题的回答。31细节理解题。根据David的话中When I fe

83、lt sad, my best friend gave me this book. It cheered me up可知,David最喜欢的书是A Friend Like Henry,当他上学的时候,他的朋友给了他这本书,是这本书让他振作起来。由此可知应选A。32推理判断题。根据题意可知,Sarah喜欢有精美图片的书,根据这一关键信息我们定位到原文第三段中,根据这里的Reading in the holiday is an interesting thing. Twenty Thousand Leagues Under the Sea is my favorite book. Its abou

84、t a captains travels under the sea. The story is very interesting and the pictures are fantastic可知,Twenty Thousand Leagues Under the Sea这本书中有精美的图片,故应选B。33推理判断题。根据题意可知,题目问的是关于Romance of the Three Kingdoms这本书的信息,它出现在短文的第四段,根据I like reading the Four Great Classical Novels of China although Im a foreign

85、er from Sydney. I cant wait to tell the book Romance of the Three Kingdoms(三国演义). I learned a lot about the three kingdoms of Wei, Shu and Wu. If you are interested in history, dont miss it.可知,三国演义是中国四大古典名著之一,讲述了魏、蜀、吴三个王国的故事,对历史感兴趣的话可以去读这本书,因此B、C、D三个选项是符合文意的。A选项说这本书可以使人放松,在原文并没有提到,不符合文意,故应选A。34细节理解题

86、。根据短文最后一段Its not just a fiction, and it also tells us about the correct values.可知,小王子这本书不仅仅是一部小说,它还能告诉我们正确的价值观。由此可知应选B。35主旨大意题。根据短文第一段Whats your favorite book? Here are the answers of four students in Sunshine Middle School.可知,这篇短文介绍的是阳光中学的四名学生最喜欢的书,因此这是一篇报告,故选D。letter信;notice通知;story故事。这三个选项不符合文意。【

87、点睛】这篇短文给我们介绍了四名学生最喜欢的书是什么。短文主题明确,层次清晰,第一段提出话题,下面分别介绍了四个学生最喜欢的书,这一话题贴近学生们的日常生活,文章内容比较容易理解。后面的题目设置有细节理解题、推理判断题和主旨大意题。细节题考查我们对文章某处事实信息的理解,答案常可以在原文直接找到。做题时,应注意从题干中寻找关键词,利用它定位到原文相关地方,搜索信息作答。例如我们可以用题目中提到的人名或者书名来定位,如第1小题,这个题目涉及了David最喜欢的书像Henry一样的朋友,因此答案应在第二段中,根据这一段的最后一句话It cheered me up可知答案。推理判断题是基于文章事实作出的判断,也需注意从文章中寻找做题的依据。例如第3小题,这个题目是关于三国演义这本书的,答案应在文章的第四段中,从这一段的信息中我们可以排除B、C和D三个选项,他们都符合文意,是正确的,而A选项的内容并没有在文章中提到,故应选A。答案第9页,共9页

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1