收藏 分享(赏)

专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc

上传人:a**** 文档编号:349438 上传时间:2025-11-27 格式:DOC 页数:18 大小:2.26MB
下载 相关 举报
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第1页
第1页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第2页
第2页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第3页
第3页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第4页
第4页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第5页
第5页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第6页
第6页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第7页
第7页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第8页
第8页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第9页
第9页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第10页
第10页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第11页
第11页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第12页
第12页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第13页
第13页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第14页
第14页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第15页
第15页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第16页
第16页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第17页
第17页 / 共18页
专题17 兴趣爱好-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).doc_第18页
第18页 / 共18页
亲,该文档总共18页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)专题17 兴趣爱好Passage 1(2019江苏中考真题) Garrison had been treasuring his last piece. All he had left now was a sheet of the beautiful brown paper Pa had brought back from his last sailing trip.Youve been quiet, Pa said, Could I see your picture? Garrison handed over his s

2、ketch. Pa studied it, then looked at his son. Youre ten now, eh? Garrison nodded, hoping Pa wouldnt say that he was too old to be fooling around with pencils and paper.When I was ten, I wanted to work on my fathers ship, Pa said, When Thomas was ten, he asked me to let him plant the corn. Garrisons

3、throat (嗓子) tightened. I know Im not like either of you. Pa looked at the drawing again.No, you are like both of us. You work hard, like Thomas. And youre like me, too. I have wandering feet, but you have a wandering mind. We need to see things differently.Garrison frowned. Id rather love the land,

4、like Thomas, or the seaPa patted his hand. Thomas cares about our family very much-thats why hes worked so hard to bring us food. And my love for the sea makes good money. But theres more in life than food and money. Theres happiness, for one. Does it make you happy to draw? Garrison nodded.And it m

5、akes me happy to look at your drawings. Not many folks can catch happiness on a piece of paper. Some might say drawings a waste of time, but they dont understand how things are. Why, asking you to stop drawing like asking Thomas to stop farming, or me to stop going to sea. It would be like asking us

6、 to stop breathing, wouldnt it? Garrison considered this, then replied, No, sir. Not quite like breathing. If I couldnt draw any more, it would be like someone took away my voice. He hung his head. In his mind he could hear Thomas laughing, Its not like you ever speak up, anyway. But Pa patted his s

7、houlder and said, That would be a pure shame. Your voice is important, Garrison, whether its out loud or on paper. And speaking of paper Pa smiled. Take a look in my bag. Garrison reached into the bag and found a sketchbook. For a moment he was speechless happiness seemed to fill his body and stick

8、in his throat. Then he managed to find his voice. Oh, Pa-thank you. 1Why did Garrisons throat tighten?ABecause he felt thirsty.BBecause he felt very scared.CBecause he knew he was not like Pa or Thomas.DBecause he thought Pa would stop him drawing.2When Garrison frowned, he most probably felt _.Aunh

9、appyBworriedCafraidDashamed3What can we infer from the passage about Garrison?AHe lived in a big wealthy family.BHe was his fathers favourite son.CHe would go on with his drawing.DHe would learn to work on the farm.Passage 2(2020安徽中考真题) In the past, I thought I was terrible at many things, such as m

10、ath, French and science. Although I was good at drawing, I wasnt the best in my art class. I wanted to find out who I was, what I liked and how I could do it better. So, that winter, I took a notebook and kept my diary. When I filled that notebook. I started another one, and then another.Keeping a d

11、iary helps a lot. Studies have shown that people who keep a diary sleep and feel better. It helps people remember what once happened such as dreams, friendships and happiness. Writing about bad feelings can also help brains get over them and move on. Personally, I learn better about myself and my re

12、lationships with others by keeping a diary. For example, when I am fighting with my dad, Ill try writing from his point and it works! If I want to compare myself with my classmates. Ill write something like, I might not have clear skin, but I like my eyes.”Right about now, you might be thinking: it

13、sounds great, but Im not a good writer; or Id love to keep a diary, but my handwriting is terrible. Dont worry! Keeping a diary is not like doing your homework there are no rules, so do whatever feels best.4What was the writer good at in the past?AMathBFrench.CScience.DDrawing.5What does the underli

14、ned word “them” refer to(指的是)?AStudiesBBad feelingsCFriendships.DBrains6What is the second paragraph(段落) mainly about?AReasons for fighting with Dad.BRules of comparing with others.CWays of having clear skin.DAdvantages of keeping a diary.Passage 3(2020江西中考真题)Some people ski (滑雪) down mountains. Oth

15、ers climb huge rocks or photograph dangerous animals. Why do people enjoy risky activities like these?Some people take risks simply because it makes them feel good. Psychologist (心理学家) Marvin says that this kind of explorers (探险者) are always looking for change and excitement. When people do somethin

16、g new or risky, a chemical (化学物质) in the brain creates a pleasant feeling. They love this feeling and want to experience it as often as possible. Other people dont take risks for the feeling of excitement but to achieve a goal. For example, Mike Fay went on a dangerous 2,000mile special journey in c

17、entral Africa. He worked to help save the wildlife there. Fays expeditions helped create 13 national parks.For other people, such as extreme athletes (极限运动员), taking risks is part of their job. Sports psychologist Shane says extreme athletes see the world differently. In a dangerous activity, most p

18、eople probably do not feel in control. Extreme athletes are different: they feel in control in dangerous situations. The danger can even help them. For example, skier Daron Rahlves says that being afraid makes him try harder to succeed.Most of us are not extreme athletes or explorers. However, we st

19、ill take risks in our lives. Some of us take social risks, such as speaking in front of a large group of people. Sometimes, we take financial risks, such as buying a house. And sometimes we take career risks, such as leaving a job or starting a business. Most people take risks in some areas of life,

20、 but not in others. What kind of risktaker are you?7What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?AThe brain.BSomething new.CA chemical.DA pleasant feeling.8What does the underlined word “expedition” in Paragraph 3 mean?AMuch money.BA journey with a special goal.CA great idea.DA plan fo

21、r a dangerous journey.9How many kinds of extreme athletes or explorers are mentioned in the passage?AThree.BFour.CFive.DSix.10Which of the following is true according to the passage?AMike Fay is a professional risktaker.BMost people dont take risks in their daily life.CExtreme athletes deal with dan

22、ger better than others.DDaron Rahlves takes risks mainly for change and excitement.Passage 4(2019江苏徐州中考真题) Mr. Scott talked about colours all the time. What a honey-yellow morning it is! he said to his wife. His wife planted fruit and vegetables in their garden, but Mr. Scott was more interested in

23、the leafy plants, the bushes, and even the grass that grew in the garden. So many kinds of green, he said to her after watering all the plants. I counted at least twenty shades of green!Well done, dear, Mrs. Scott said. Now would you please count twenty dollars and go to the supermarket for some ing

24、redients (配料)? I want to make lunch!With a smile on his face, Mr. Scott left at once. He enjoyed trips to the supermarket because of all the colourful cans and boxes in it. Fruit and vegetables, too, shone in their bright skins. There was never just one colour: carrots were orange, but also had bits

25、 of yellow and brown in them. Bananas were yellow and black; apples hid oranges and purples inside their reds. Mr. Scott would walk through the supermarket and enjoy all the colours around him.I wish there was a store full of colours that I could spend all my time in. he sighed.He bought everything

26、on his wifes list and came home. When he walked into the house, Mrs. Scott noticed the sad look on his face. Whats wrong? she asked him. It looks like you had fun at the store. I can see that you picked out the best things.I did have fun in the store. So much that I wish I could have spent more time

27、 there. Its so full of colours! Mr. Scott said.I see, Mrs. Scott said. Well, cheer up, because Im going to cook a nice lunch for us!The next day Mr. Scott was on his usual morning walk through the neighbourhood, saying hello to everyone, enjoying the colours of the trees and flowers. It was another

28、day of colours!Good morning, Mr. Brown, he called out to one of his neighbours. He liked Mr. Brown very much, because, well, you guessed it: his name was a colour! Mr. Scott! Just the person I wanted to see! Mr. Brown replied. My wife and I are moving out of this town, and I need someone to take ove

29、r my shop. You are the perfect person for the job because its a paint shop! I need someone who knows its colours. Would you be interested?Mr. Scott was mad with excitement. I will take it over right away!Mr. Brown was relieved when he left town, because he knew his paint shop was in good hands. Sure

30、 enough, Mr. Scott kept the paint shop open for twenty more years and got to talk about colours all day, every day.11Why did Mr. Scott come home from the supermarket sadly?AHe hated shopping in the supermarket.BHe didnt enjoy the colours in the supermarket.CHe didnt have enough money to buy everythi

31、ng on his wifes list.DHe liked the colours in the supermarket so much that he didnt want to leave.12Why did Mr. Scott like Mr. Brown very much?AThey were neighbours.BMr Brown had a paint shop.CThey shared the same hobby.DMr Browns name was a colour.13What does the underlined word relieved mean?A宽慰B不

32、舍C犹豫D烦恼14Whats the best title for this passage?AA colourful paint shopBA colour loverCA friendly neighbourDA happy couplePassage 5(2019内蒙古模拟预测) My interest in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didnt really like cooking and when she did cook, I didnt like her food. Once I

33、 was watching something about cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest cookbook I could find.During a year, I had produced most of its recipes (食谱) and was ready for a bigger challenge (挑战). I wanted to create my own dishes and I started cook

34、ing for more people than just my family. To my joy, my parents allowed me to build a test kitchen. I did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. Later, my mom and I set up a dinner club that organized monthly events inside my home. Now as a teen chef (主厨), I have also coo

35、ked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for the money, but because I love cooking.Now I know that when you stop caring whether youll be famous or do well, your dream will come to you.15The writer is now _.Aa TV starBa news reporterCa well-known booksellerDa good chef16What

36、 made the writer begin to cook?AHis parents wish.BThe customers advice.CHis mother s delicious food.DThe information about cooking on TV.17After producing most of the recipes in the cookbook, the writer wanted to _.Atake cooking lessonsBwrite his cookbookCmake new dishes of his ownDopen a restaurant

37、18The underlined word “it” in Paragraph 2 refers to (指代) “_”.Athe bookstoreBa test kitchenCa dinner clubDthe country19What is important for the writer?AFinding a good job.BMaking lots of money.CDoing what he loves.DBecoming famous.Passage 6(2019福建模拟预测) Hobbies are very important to a person. Without

38、 having any hobby, life wont be as colorful as it should be.I have a number of hobbies, such as collecting stamps, playing musical instruments, reading, and doing sport activities. When I am free, I will spend time on my hobbies. When I am in a blue mood, I will also do my hobbies to cheer myself up

39、.Hobbies can help us improve our moods. Many hobbies require you to put your heart in them. For example, when you play a musical instrument, you have to practice over and over in order to perform good music. After a period if you still enjoy it, gradually it will become a hobby of yours. But remembe

40、r, a hobby is like gold under the ground; no hobby will come to you unless you dig it out yourself. If you can treat study as one of your hobbies, learning will be more enjoyable. I hope all of you can find your own hobbies and also have fun from them.20What makes our life colorful?APlaying musical

41、instruments.BCollecting stamps.CThe blue mood.DThe hobbies.21Hobbies sometimes can make a person _.Ain a blue moodBfind gold under the groundCcheer himself/herself upDperform good22If we want to have a hobby, we must _.Apractice over and overBput our heart in itCspend a lot of time on itDall the abo

42、ve23How can we make our study enjoyable?APractice over and over.BImprove our moods.CTreat our study as a hobby.DWe shouldnt have hobbies.24Which of these is WRONG?AHobbies are important for a person.BPlaying musical instruments is a kind of hobby.CIf we often do something and dont enjoy doing it, it

43、 will be our hobbies someday.DA hobby can be gold if we dig it.Passage 7(2019北京西城二模)25Whats Jacks new hobby?ATaking pictures.BCooking.CMaking clothes.DWriting.26Who has a beautiful cat?AMike.BJack.CLucy.DSusan.27What are they talking about?ATheir homework.BTheir pets.CTheir favorite things.DTheir fr

44、iends.Passage 8(2019全国一模)Tony never eats fish. This is not because he is allergic(过敏) to fish as food. He simply does not like the taste of it. You may not think this quite surprising, until I tell you that he has been a fisherman of one kind or another for most of his life. At first, fishing was ju

45、st a hobby. He used to sit on the river bank with his fishing rod(鱼竿) in his hand, waiting to feel the pull on the line. It meant a fish was trying to get the food from the hook(鱼钩). He wound(收回) the line as soon as possible and took the hook from the fishs mouth, recorded its size in a notebook, th

46、en threw it back into the water.Later, he used to go to sea on his friends fishing boat. Instead of throwing back the fish they caught, his friend took them home, where his wife cooked them or put them in the fridge for future meals.Finally, Tony took a job on a large fishing boat. In their huge net

47、s, they caught many fish at a time. Every time Tony found some small fish in the nets, he would say to himself: “How poor you are!” Again, Tony threw the small fish back into the sea.28Why does Tony never eat fish? Because _.Ahe has been a fisherman for most of his lifeBhe doesnt like the taste of f

48、ishChe does not eat fish or meatDhe would have a stomachache after having fish29He used to sit by the river, _.Awaiting for the fish to eat the food from the hookBlistening to soft music and waiting for his friendCwaiting for his friend to talk about their dreamsDsitting around and doing nothing30Wh

49、at did Tony do after he got fish from the river?AHe brought it back home and cooked it.BHe sent it to his friends home.CHe took a photo of the fish and posted it onlines.DHe threw it back into the river.31Tonys friend took the fish home and _.Ahe could enjoy the harevsest with TonyBhe wrote down the

50、 size of the fish in a notebookChe cooked and shared them with Tony togetherDhis wife cooked them or prepared them for future meals32From the passage, we know that _.ATony never changed his jobBTony didnt get along well with his friendCTony is a kind of fishermanDTony caught few fish at a time 试卷第9页

51、,共10页学科网(北京)股份有限公司学科网(北京)股份有限公司参考答案1D2B3C【分析】本文介绍了加里森对于绘画的热爱。加里森说“如果他不能画画了,就像有人拿走了他的声音一样。” 最后加里森的父亲支持他画画。1推理判断题。根据When I was ten, I wanted to work on my fathers ship, Pa said, When Thomas was ten, he asked me to let him plant the corn. “我十岁的时候,我想在我父亲的船上工作,”爸爸说,“托马斯十岁的时候,他让我让他种玉米。”可以推知加里森的喉咙绷紧是因为他认为爸

52、爸会阻止他画画。故选D。2推理判断题。A. unhappy不快乐的;B. worried担心的;C. afraid害怕的;D. ashamed羞愧的。根据No, you are like both of us. You work hard, like Thomas. And youre like me, too. I have wandering feet, but you have a wandering mind. We need to see things differently. “不,你和我们都一样。你像托马斯一样努力工作。你也和我一样。我有流浪的脚,但你有流浪的心。我们需要以不同的

53、方式看待事情。”可以推知,加里森听到父亲的这些话后,是有点担心的。因此才有了下文的解释(“Id rather love the land, like Thomas, or the sea”我更喜欢陆地,像托马斯,或者大海”)。故选B。3推理判断题。根据Garrison considered this, then replied, No, sir. Not quite like breathing. If I couldnt draw any more, it would be like someone took away my voice. He hung his head. 加里森考虑了一下

54、,然后回答说:“不,爸爸。和呼吸不一样。如果我再也不能画画了,那就就像有人拿走了我的声音。可以推知,加里森想继续画画。故选C。4D5B6D【分析】本文主要讲的是作者为什么开始写日记,以及写日记的好处和如何写日记。4细节理解题。根据“Although I was good at drawing,”可知,过去我擅长绘画,故选D。5词句猜测题。根据“Writing about bad feelings can also help brains get over them and move on.”(记录下不良情绪也可以帮助大脑克服它们,继续前进。)可知,这里的them指代的是bad feelings

55、,故选B。6段落归纳题。根据“Keeping a diary helps a lot.”并结合全段可知,本段主要讲的是写日记的好处,故选D。7D8B9A10C【分析】本文是一篇说明文,主要介绍了人们参加冒险活动的原因,如冒险带来的刺激、需要完成的目标、工作的需要以及人们在生活工作中需要的冒险等。7推理判断题。根据上文“When people do something new or risky, a chemical in the brain creates a pleasant feeling. They love this feeling and want to experience it

56、as often as possible”可知,当人们做一些新的或有风险的事情时,大脑中的一种化学物质会产生一种愉快的感觉。他们喜欢这种感觉,并希望尽可能多地体验这种感觉。故划线部分it指代的是“愉快的感觉”。故选D。8词句猜测题。根据上文“Other people dont take risks for the feeling of excitement but to achieve a goalHe worked to help save the wildlife there”可知,一些人不会因为兴奋而冒险,而是为了达到一个目标而进行冒险活动,费伊的探险队就是这样的组织,他们的目标是保护野

57、生动物,故划线部分expedition意味着“有着特殊目标的旅程”。故选B。9细节理解题。根据“Some people take risks simply because it makes them feel goodOther people dont take risks for the feeling of excitement but to achieve a goalFor other people, such as extreme athletes (极限运动员), taking risks is part of their job”可知,文中一共提到了三种极限运动员,分别是因为冒险

58、带来的感受、完成特定的目标、工作需要。故选A。10细节理解题。A选项:迈克费伊是个专业的冒险者。根据“Other people dont take risks for the feeling of excitement but to achieve a goal”可知,迈克费伊是为了特定的目标而冒险的,选项错误;B选项:大多数人在日常生活中不会冒险。根据“However, we still take risks in our lives”可知,选项错误;C选项:极限运动员比其他运动员更好地应对极端危险。根据“In a dangerous activity, most people probab

59、ly do not feel in control. Extreme athletes are different: they feel in control in dangerous situations”可知,极限运动员比普通运动员能更好地处理危险,选项正确;D选项:Daron Rahlves主要是为了改变和兴奋而冒险。根据“For other people, such as extreme athletes (极限运动员), taking risks is part of their job”可知,他是因为工作需要而冒险,选项错误。故选C。11D12D13A14B【分析】文章叙述了酷爱各

60、种色彩的Scott先生的故事。生活中各种树木、花草、蔬菜、超市陈列的物品的颜色都是他深深痴迷的,甚至以颜色为姓氏的人都使他身心愉悦。最终Scott先生如愿以偿,接手了Brown先生的油漆店,经营了20多年,每天都可以谈论着各种颜色。11推理判断题。根据第三段至第六段推测可知,他回家不开心的原因是不想离开超市里面的五颜六色的物品。故答案选D。12细节理解题。根据倒数第四段未句“He liked.colour!”可知他喜欢Brown先生的原因是他的姓就是一种颜色,brown意思是“褐色的”。故答案选D。13词句猜测题。画线单词下文“because he knew his paint shop wa

61、s in good hands.”(因为他知道他的油漆店落到了可靠的人手里)提示该词意为“宽慰”。故答案选A。14最佳标题题。短文所有的故事都是围绕着Scott先生酷爱各种颜色来进行,故B项“一个热爱色彩的人”最适合作短文标题。故答案为B。【点睛】这是一篇记叙文,主人公斯科特先生酷爱各种色彩,短文介绍了有关他的几件趣事。考查的题型是阅读理解。题目设置有细节理解题、推理判断题、词句猜测题,和最佳标题题。做题时,应先通读短文了解大意,根据题目所问锁定文章相关段落或语句,结合选项作答。例如第3小题是考查词义猜测题。根据下文中的句子“because he knew his paint shop was

62、 in good hands.”可知,当布朗先生知道他的油漆店落到了可靠的人手里,油漆店经营得很好时,他感到非常宽慰,故答案为A。再如第4小题标题归纳题也是阅读理解中常见的一个题型,一般针对某一语段或某一语篇的主题标题或目的设题。短文开头提到“Mr. Scott talked about colours all the time” 然后紧紧围绕着Scott先生酷爱各种颜色来进行介绍。符合用“热爱色彩的人”作为文章的标题。15D16D17C18B19C【分析】本文讲述了我因为一个电视节目引发了我学习做饭的欲望,到后来我虽然是一个十几岁的孩子的,但是我却是一个很棒的厨师。通过这个故事告诉我们,当我

63、们不在乎是否会成功或是否会做的好时,我们的梦想正在向我们靠近。15细节理解题。根据文中Now as a teen chef (主厨), I have also cooked in top-class restaurants around the country.可知,作者现在是个十几岁的厨师,故选D。16细节理解题。根据文中Once I was watching something about cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest co

64、okbook I could find.可知是一次电视节目引起了我做饭的欲望。故选D。17细节理解题。根据During a year, I had produced most of its recipes (食谱) and was ready for a bigger challenge (挑战). I wanted to create my own dishes可知制作了书中大部分菜谱之后,我决定自己更大的挑战,我想创造自己的菜肴,结合选项故选C。18词义猜测题。根据it所在的原文To my joy, my parents allowed me to build a test kitchen

65、. I did much cooking to test my dishes in it and my skill improved quickly. 另我惊讶的是我的父母允许我建造一个实验厨房,我在那里实验了我的很多菜肴,并且我的厨艺也增长了很多,所以这里的it指的是实验厨房,故选B。19推理判断题。通过阅读最后一段Now I know that when you stop caring whether youll be famous or do well, your dream will come to you.可知作者并没有在意是否会成功,做饭只是他的一个爱好,所以对作者来说重要的是做自

66、己喜欢的事情,故选C。【点睛】做题前首先要通读短文,读懂文章大意。前3题是细节理解题,分别从文章具体细节判断答案。最后一题是推理判断题,文章并没有直接给出答案,需要根据文章去推测,一般一篇记叙文的最后一段会对文章进行总结以及表达出作者的某种思想或情感,所以认真阅读最后一段很重要。通过阅读文章及其最后一段,我们知道做饭是作者的爱好,而非工作及其它需要,故选C。20D21C22B23C24C【分析】文章大意:这是一篇日常生活类阅读,主要介绍业余爱好是非常重要的。没有任何业余爱好,生活不会那么多姿多彩。爱好可以帮助我们改变我们的情绪,爱好需要自己去发掘,能把学习当爱好生活会更愉快。20细节理解题。根

67、据文中的句子Without having any hobby,life wont be as colorful as it should be.可知,业余爱好可以使我们的生活丰富多彩。故答案选D。21细节理解题。根据文中的句子When I am in a blue mood(情绪低落),I will also do my hobbies to cheer myself up.可知,业余爱好能使一个情绪低落的人自己振作起来。故答案选C。22细节理解题。根据文中的句子Many hobbies require you to put your heart in them.可知,爱好必须用心去做。故答案

68、选B。23细节理解题。根据文中的句子If you can treat study as one of your hobbies,learning will be more enjoyable.可知,如果你能把学习当作你的爱好之一,学习将会更愉快。故答案选C。24理解归纳题。A. Hobbies are important for a person.爱好对一个人来说很重要;B. Playing musical instruments is a Kind of hobby.演奏乐器是一种爱好;C. If we often do something and dont enjoy doing it,

69、it will be our hobbies someday.如果我们经常做一些不喜欢做的事情,那么总有一天会成为我们的爱好;D. A hobby can be gold if we dig it.爱好可以是黄金,如果我们挖掘它。通读全文可知,只有C选项与文章描述的不符,其它均是正确的,故答案选C。25B26D27C【分析】本文的主题关于个人最喜欢的东西,Mike、Jack、Lucy、Susan四位小朋友说出了他们最喜欢的一些物品以及喜爱它们的理由。25细节理解题。题意:杰克的新业余爱好是什么?A. Taking pictures 摄影;B. Cooking 烹饪;C. Making clot

70、hes 做衣服;D. Writing 写作。根据杰克的原话cooking has become my new hobby可知,烹饪是他的新业余爱好,故答案选B。26细节理解题。题意:谁有一只漂亮的猫?根据Susan原话Shes not really a thing but a beautiful cat可知,苏珊有一只漂亮的猫,故答案选D。27主旨大意题。题意:他们在谈论什么?A. Their homework 他们的家庭作业;B. Their pets 他们的宠物;C. Their favorite things 他们最喜爱的事物;D. Their friends 他们的朋友。根据几位小朋友

71、的叙述文字可知,他们在分享自己最喜欢的事物,故答案选C。28B29A30D31D32C【解析】【分析】短文大意:这是一篇记叙文,文章主要讲述了作为渔业工作者的托尼喜欢钓鱼却不喜欢吃鱼的故事。28题意:托尼为什么从来不吃鱼?因为 。考查细节理解题。根据He simply does not like the taste of it. 他不喜欢鱼的味道,可知选B。29题意:他过去常坐在河边 。考查细节理解题。根据He used to sit on the river bank with his fishing rod in his hand, waiting to feel the pull on

72、the line. 他等着感觉到绳子的拉力,可知是等待鱼儿从钩子上吃食物,故选A。30题意:托尼从河里捞到鱼后做了什么?考查细节理解题。根据He wound the line as soon as possible and took the hook from the fishs mouth, recorded its size in a notebook, then threw it back into the water.他记下鱼的大小后再扔回水里,可知选D。31题意:托尼的朋友把鱼带回家 。考查细节理解题。根据his friend took them home, where his wi

73、fe cooked them or put them in the fridge for future meals.,可知朋友们带回家做鱼吃或放进冰箱里,故选D。32题意:从这篇文章中,我们了解到 。考查细节理解题。A. Tony never changed his job托尼从未改变他的工作;B. Tony didnt get along well with his friend托尼和他的朋友相处不好;C. Tony is a kind of fisherman托尼是一个渔夫;D. Tony caught few fish at a time托尼一次钓不到几条鱼。根据短文内容,结合第一段he has been a fisherman of one kind or another for most of his life.,可知本文讲述的是渔夫托尼钓鱼的故事,故选C。答案第7页,共7页

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1