1、课时作业.阅读理解(2020河北衡水中学高三第一次联考)If youre looking to fully experience Africas breathtaking scenery, and have an eye for adventure, then theres only one place to be. Here, inside Africa pick four of the best hikes from across the continent.1Kilimanjaro Make it to the top of Tanzanias 5,895meter Kilimanjar
2、o, and youll be standing at Africas highest point. The mountain is Africas mostvisited hiking destination, attracting tens of thousands of tourists and adventures every year.You dont have to be a technical climber to climb Mount Kilimanjaro; you just need not be pretty physically fit. There are six
3、routes to choose from, difficulty, scenery and success. No special equipment.2Atlas mountains The High Atlas is an impressive mountainous range in central Morocco that hosts North Africas highest peak. Mount Toubkal, at 4,165 meters. Theres a variety of routes to follow during your climb but inexper
4、ienced climbers should note that the hike through the mountains challenging zones is quite demanding.3Mount KenyaA longextinct volcano. Mount Kenya is Africas secondhighest peak, at 5,199 meters.Lying just south of the equator, the mountains deep valleys and diverse wildlife will guarantee you wonde
5、rful scenery and a fantastic hiking experience.The climb, however, to the mountains steep icecapped peaks is quite challenging, making it the most technical, probably, in that East African area.4Mount MeruMount Meru may forever exist in the shadow of its neighbor, Kilimanjaro, butTanzanias secondhig
6、hest mountain (4,565 meters) has its own devotees.Its less known, but Mount Meru is for the true enthusiast who wants to experience what very few people actually do. Mount Meru is often used by mountaineers to accustom themselves before trying to conquer Kilimanjaro, or by those wanting a hike with
7、the local Massai.篇章导读:本文是一篇应用文。文章介绍了非洲四座名山及登山的相关情况。1What do we know about Kilimanjaro?AIts comparatively easy to climb.BIts Africas second highest mountain.CIts six routes are equally difficult.DIt lies to the east of Tanzania.答案:A推理判断题。根据第三段中的“You dont have to be . physically fit.”“No special equip
8、ment.”可推知,攀登Kilimanjaro相对较为容易,故答案为A。2Why do mountaineers climb Mount Meru first before they do Kilimanjaro? ATo avoid big crowds of climbers.BTo hike with the local Massai.CTo get used to the situation.DTo experience what most people do.答案:C细节理解题。根据最后一段中的“Mount Meru is often used by mountaineers to
9、accustom themselves before trying to conquer Kilimanjaro”可知答案为C。3Which is the lowest of the four?AKilimanjaro. BAtlas mountains.CMount Kenya.DMount Meru.答案:B细节理解题。根据四座山的高度对比,确定Atlas Mountains高度最低,故答案为B。(2019浙江省“五校联考”第一次考试)Emoji might not be your first choice of communication in a disaster, but resea
10、rchers feel they could make a difference during emergencies, where every second counts. Now, the Emojiquake campaign is lobbying_for an earthquake emoji to be added to the Unicode setthe standard group of icons available on digital devices worldwide. The campaign aims to find an earthquakeappropriat
11、e design to be submitted to Unicode.“Approximately up to one third of the worlds population are exposed to earthquakes,” explains University of Southampton seismologist (地震学家) Dr Stephen Hicks, a founder of the campaign. “So we really want to be able to communicate to all of those regions, all of th
12、ose different languages, and an emoji is an amazing way of doing that.”Unlike many other weather and climate related events, where longer warning times or visible signs are available, earthquakes move incredibly quickly and are difficult to measure while they are still occurring. Populations in area
13、s like Japan and Mexico are dependent on earthquake early warning technology, which issues an alert on digital devices and broadcast media. “You may have seconds to get under a table or to protect yourself,” explains Dr Hicks. “That can be life saving in many cases. Naturally you dont want too much
14、wording in the warning message.”Pictographs (象形文字) and other visuals like emoji have a track record of being faster and easier to understand than written information. Dr Sara McBride, a communications specialist, who is also part of the campaign, told BBC News, “Emoji can cross the boundaries of wri
15、tten languages, helping communicate valuable information to people who may struggle to read a certain language.”The potential usefulness of emoji in emergencies could extend well beyond earthquakes. A team of designers also came up with emerjian entire set of emoji dedicated to climate and environme
16、ntal events.篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章主要叙述了以添加地震表情符号为目标的运动及该运动的创始人对其原因及意义的说明。4According to the passage, why did the campaign choose earthquakes as their target?ABecause earthquakes threaten many people in different regions.BBecause earthquakes are the easiest to be expressed by an emoji.CBecause earthquakes
17、are not difficult to measure while occurring.DBecause earthquakes are the most destructive disasters in the world.答案:A细节理解题。根据第二段第一句可知,地震在许多地方威胁着许多人的生命,故选A项。5Which of the following can replace the underlined phrase “lobbying for” in the first paragraph?AHope for.BEnter for.CAppeal for.DRun for.答案:C词
18、义猜测题。第二段和第三段中地震学家Hicks博士对此作出解释,目的是呼吁和说服将地震表情符号添加到统一的字符集里面。由此可知,画线短语与appeal for “呼吁,恳求”意思最为接近,故C项符合题意。6What can we infer from Dr Sara McBrides words about emoji?AEmoji benefits people with reading disability a lot.BEmoji is being used to convey valuable information.CEmoji can cross the boundaries of
19、written languages.DEmoji is a universal language and helpful tool in communication.答案:D推理判断题。根据倒数第二段最后一句话可推断出,表情符号是一种通用语言,是一种非常有用的交流工具。分析选项可知D项符合题意,因此选D项。7The best title of the passage should be “_”ACould an emoji save our life?BWhat can emoji do in our life?CHow is emoji changing our life?DDo we re
20、ally know about emoji?答案:A标题判断题。根据第一段可知,表情符号可能不是你在灾难中沟通的第一选择,但研究人员认为还是会有作用的。接着下面讲述了一场以添加地震表情符号为目标的运动。地震学家Hicks博士为此作了很多的解释,想让人们相信表情符号能挽救生命。分析选项可知A项(表情符号能拯救我们的生命吗?)符合题意,故选A项。.七选五How to Deal with Being Indoors During an EarthquakeWould you know what to do if you are indoors during an earthquake? 1Stay
21、indoors. Do not move outside. Many modern buildings made of RCC (Reinforced Cement Concrete) are designed to withstand moderate earthquakes and are actually quite safe. 2 Going outside is dangerous when people get injured from things falling off the building or other buildings.3 Drop before the eart
22、hquake drops you. Use the “Drop, Cover and Hold” methoddrop onto the ground, take cover under a strong and sturdy object and cover your head with your hands and arms. Hold onto whatever you might be underneath, because if it starts to move, youll want to make sure that youre moving with it.Get under
23、 something heavy. 4 If possible, get under something heavy like a desk or table. Cover your head. Get down low and make sure that you are protected from things that might be falling in your home.Find other supports if you cannot shelter under something. If youre not able to get under a table or othe
24、r forms of protection, get next to an interior wall. Make yourself as small as possible. Cover your head and protect yourself while the shaking is going on.Stay in bed if you are there already. If an earthquake starts while you are in bed, the best thing is to stay there. Cover your head and neck wi
25、th your pillow and ride out the shaking. 5 It has been reported that people who get out of bed during an earthquake are more likely to be injured as they may step on broken glass.ADrop onto the ground.BFind a heavy desk quickly.CEarthquakes lead to many disasters.DDo not get out of bed until the sha
26、king stops.EThis simple howto will bring you up to speed quickly.FIt is unlikely that you will be able to walk during an earthquake.GSteps and lifts are actually more dangerous than staying indoors.篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了在发生地震时如果你在室内的话应该怎么做。1E下文的各个小标题概述了具体的建议,由此可知选E项,引出下文。2G空格处上文讲地震时不要外出,G项顺接上文,解释其原因。3A
27、空格处是本段主题句。从内容看,该段主要讲述地震发生时,要蹲在地上,躲避在坚固的物体下,用手和胳膊护住头。故选A项。4F本段主要讲述地震时要找到厚实的物体作为遮蔽物,防止落物伤人,F项解释其原因,说明为何要这样做。故选F项。5D由本段第二句中的“. in bed, the best thing is to stay there”及空后句子所述这样做的原因可知,空格处所填句子应进一步强调待在床上等待地震结束,D项所述符合前后语境。.语法填空(2020合肥市高三调研性检测)A Relay Event Brings Diverse Cultures TogetherWhen Herman Kambug
28、u received the good news he was expecting, he did something unusual. He ran for 32km in _1_ (celebrate). Kambugu, who works for the Standard Chartered Bank (StanChart) in Uganda, was among the over 86,000 employees around the world who had attempted _2_ (take) part in a relay across Belt and Road co
29、untries as a way to see how the Belt and Road Initiative (“一带一路”倡议) is developing. Kambugu and seven more of his coworkers in StanCharts offices around the world visited 44 destinations along the Belt and Road routes, _3_ helped them understand the initiative better.Kambugu _4_ (witness) how the Bel
30、t and Road Initiative is changing life for _5_ better in East Africa so far. “The MombasaNairobi Railway has not only shortened transportation time, but also created over 20,000 jobs for local people in Kenya,” he said. Serena Leung from the Hong Kong office said _6_ she had seen during her journey
31、impressed _7_ (she). In some places, people greeted them in Mandarin. They spoke it _8_ (fluently) than some people from Hong Kong, she said jokingly.“By running together, we run further,” added Therese Neo, a customer manager from the Singapore office. As she saw it, the countries _9_ (participate)
32、 in the Belt and Road Initiative were like the _10_ (runner). When they join forces, they have a better shared future.1_2._3._4._5_6._7._8._9_10._篇章导读:本文是一篇记叙文。为领略“一带一路”倡议的发展,银行职员Herman Kambugu和他的同事参加了穿越“一带一路”沿途国家的接力赛。通过这项活动,他们深刻体会到“一带一路”倡议让参与国人民的生活更美好。1celebration考查词性转换。介词后常接名词或动名词,介词in后应填名词celebra
33、tion。该句意为:他跑了32公里以示祝贺。2to take考查非谓语动词。attempt to do sth.为固定用法,意为“尝试做某事”。3which考查定语从句的引导词。分析该句结构可知,设空处引导非限制性定语从句,引导词在从句中作主语,先行词为设空前的整个主句,故用which引导该定语从句。4has witnessed考查动词的时态和主谓一致。根据该句中的时间状语“so far”可知,该句应用现在完成时;由该句主语Kambugu可知,主语为第三人称单数,故谓语动词用单数形式。5the考查冠词。此处表示使生活变得更好,for the better “好转,向好的方向发展”为固定搭配,故
34、用定冠词the。6what考查主语从句的连接词。分析该句结构可知,设空处引导主语从句,作主语从句中had seen的宾语,表示“的事物”,故用what引导该主语从句,表示“她所看到的”。7her考查代词。设空处作及物动词impressed的宾语,故用宾格代词her。8more fluently考查副词的比较级。根据该句中的“than”可知,设空处用其比较级,修饰动词spoke,故填more fluently。9participating考查非谓语动词。分析该句结构可知,the countries和动词participate之间为逻辑上的主谓关系,故用其现在分词形式作后置定语。10runners
35、考查名词。runner为可数名词,又主语the countries为复数,故此处表示多个奔跑者,应用复数形式。.书面表达为了号召更多的人关心山区孩子的学习和生活,你校学生会于7月1日下午举行了一次为贫困山区学校捐赠书籍的活动。请你根据以下要点提示,写一篇英文报道,发表在你校英文网站上。1时间、地点、活动;2同学们的反应;3简短评论。注意:1.词数100左右(报道的标题已给出,但不计入总词数);2可以适当增加细节,以使行文连贯。An activity for donating books 精彩范文An activity for donating booksThe Student Union or
36、ganized an activity for donating books to children in poor mountainous areas in our library on the afternoon of July 1, in order to call on more students to care for the childrens life and studies there.Students were glad to give away some of their books and wrote down encouraging words on the first page of them. In addition, they left their telephone number and address, hoping to be contacted by the children. In the end, more than one thousand books were collected.The activity does not only allow students in our school to show their love for others but also helps them make new friends.