1、必修三Module 6Old and New.完形填空(2021广东省深圳市高级中学高三年级模考)I used to believe in the American Dream, which meant a job, a mortgage(按揭), credit cards, and success. I wanted it and worked toward it like everyone else, all of us 1.A chasing the same thing.One year, through a series of unhappy events, it all fell
2、2.B . I found myself homeless and 3.C . I had my truck and $56. I 4.D the countryside for some place I could rent for the 5.D possible amount. I came upon a shabby house four miles up a winding mountain road over the Potomac River in West Virginia. It was 6.B , full of broken glass and rubbish. I fo
3、und the owner, rented it, and 7.C a corner to camp in.The locals knew nothing about me, 8.A slowly, they started teaching me the 9.D of being a neighbor. They dropped off blankets, candles, and tools, and began sticking around to 10.A . They started to teach me a belief in a 11.C American Dreamnot t
4、he one of individual achievement but of 12.A .What I had believed in, all those things I thought were 13.D for a civilized life, were nonexistent in this place. Up on the 14.A , my most valuable possessions were my 15.B with my neighbors.Four years later, I moved back into 16.C . I saw many people w
5、ere having a really hard time, 17.B their jobs and homes. I managed to rent a big enough house to 18.C a handful of people. There are four of us now in the house, but over time Ive had nine people come in and move on to other places. Wed all be in 19.B if we hadnt banded together.The American Dream
6、I believe in now is a shared one. Its not so much about what I can get for myself; its about 20.D we can all survive together.文章大意:本文是一篇记叙文。叙述了作者在美国的生活经历,以及他对美国梦的理解的前后变化。一开始作者认为在美国就会有银行卡、工作和房子。但是在美国经历了一系列不愉快的事件后,作者的美国梦想破碎了。作者在山上找了一座破旧的房屋租住。他从邻居那里学到了美国梦是大家团结起来共同实现的。1A.separatelyBequallyCviolentlyDnat
7、urally解析:separately“分别地;各自地”;equally“同样地;平等地”;violently“猛烈地;激烈地”;naturally“自然地”。根据前文的“like everyone else”向每个其他人一样,我们每个人也都在做。句意:我们各自在追逐同样的事情。故选A。2A.offBapartCoverDout解析:off“远离的”;apart“分离的”;over“在上面的”;out“外面的”。根据后文的“I found myself homeless”可知我发现自己孤独。此处说自己原来的梦想破碎了,崩溃了。句意:有一年,在经历了一系列不愉快的事件后,它完全崩溃了。故选B。3
8、A.awesomeBpricelessCaloneDpassionate解析:awesome“可怕的”;priceless“无价的”;alone“单独的;独自一人”;passionate“有激情的”。可知我发现自己孤独,此处说自己原来的梦想破碎了,崩溃了。故C项正确。4A.crossedBleftCtouredDsearched解析:crossed“穿过”;left“离开”;toured“旅行”;searched“搜索”。根据后文的“for some place I could rent”可知作者在乡村寻找可以租住的地方。search.for.“搜为了找”。句意:我在乡村搜寻我可以租住的地方。
9、故选D。5A.fullestBlargestCfairestDcheapest解析:fullest“完全的;满的”;largest“最大的”;fairest“公平的”;cheapest“最便宜的”。根据前文的“I had my truck and $56.”可知作者只有一辆卡车和56美元,可见他没太多的钱,因此他要租便宜的房子。故此处用形容词cheapest。句意:我要租住尽可能最便宜的地方。故选D。6A.occupiedBabandonedCemptiedDrobbed解析:occupied“占用”;abandoned“放弃的,废弃的”;emptied“倒空”;robbed“抢劫”。根据后文
10、的“full of broken glass and rubbish”可知这座房子是被废弃的。句意:它被废弃了。故选B。7A.turnedBapproachedCclearedDcut解析:turned“转动”;approached“接近”;cleared“清除”;cut“剪”。根据后文的“to camp in”可知作者为了能扎营住在这里,因此清理了一下。句意:为了能住进去,我清理了一个角落。故选C。8A.butBalthoughCotherwiseDfor解析:but“但是”;although“尽管”;otherwise“否则”;for“因为”。根据前文的“knew nothing abou
11、t me”和后文的“slowly, they started teaching me”可知其他人开始时不了解他,后来教他一些东西,前后是转折关系,故用连词but。句意:当地人对我不了解,但是慢慢地开始教会我一些东西。故选A。9A.benefitBlessonCnatureDart解析:benefit“利益;好处”;lesson“教训;课”;nature“自然”;D.art“艺术;道理”。根据前文的“they started teaching me”可知他们教我一些道理。句意:慢慢地他们开始教我做邻居的道理。故选D。10A.chatBfightCstruggleDperform解析:chat“聊
12、天”;fight“战斗”;struggle“斗争;努力”;perform“表演”。句意:他们带来一些毯子,蜡烛和工具,停下来和我聊天。故选A。11A.wildBrealCdifferentDremote解析:wild“野生的”;real“真实的”;different“不同的”;remote“遥远的;偏僻的”。根据前文的“I used to believe in the American Dream, which meant a job, a mortgage(按揭), credit cards, success.”可知他过去的美国梦想是成功的,而现在没有房子和工作,是失败的,与想象的不一样,句
13、意:他们开始教会我一种对美国梦想不同的信念。故选C。 12A.neighborlinessBhappinessCfriendlinessDkindness解析:neighborliness“亲切;友善”;happiness“幸福”; friendliness“友好”;kindness“善良”。根据前文的“of being a neighbor”可知作为邻居的理论,可知此处是强调邻居的重要性。句意:美国的梦想不是个人的成就而是邻居共同的成就。故选A。13A.uniqueBexpensiveCrareDnecessary解析:unique“独特的; 唯一的”;expensive“昂贵的”;rare
14、“稀有的”;necessary“必要的”。根据后文的“were nonexistent in this place”可知以前以为必要的东西,在这个地方不存在。句意:所有我原以为必要的东西在这个地方不存在。故选D。14A.mountainBdowntownCriverDcountryside解析:mountain“山”;downtown“市中心”;river“河流”;countryside“农村”。根据上文“I came upon a shabby house four miles up a winding mountain road over the Potomac River in West
15、 Virginia.”可知此处应是上山。句意:我最有价值的东西是在山上。故选A。15A.cooperationBrelationshipsCsatisfactionDappointments解析:cooperation“合作”;relationships“关系”;satisfaction“满意”;appointments“约定”。根据前文的“They dropped off blankets, candles, and tools, and began sticking around to 10 .”可知作者与邻居的关系好。故此处用relationships。句意:我最有价值的财富就是与邻居的
16、关系。故选B。16A.realityBsocietyCtownDlife解析:reality“现实”;society“社会”;town“城镇”;life“生活”。根据前文的“I moved back into”可知作者从山上搬回了城里。句意:四年后,我搬回了城里。故选C。17A.creatingBlosingCquittingDfinding解析:creating“创造”;losing“失去;损失”;quitting“放弃”;offering“提供”。根据前文的“I saw many people were having a really hard time”可知这里的许多人过着艰难的生活,此
17、处应是失去工作,才能体现生活困难。句意:我看见许多人生活艰难,失去了工作和家园。故选B。18A.put inBturn inCtake inDget in解析:put in“提出”;turn in“上交”;take in“吸收;上当;容纳”;get in“收获”。根据前文的“rent a big enough house to”可知作者租了一间大的房子是为了能容纳一些人。句意:我租下了一个足够大的房子为了容纳一些人。故选C。19A.yardsBsheltersCcampsDcottages解析:yards“院子”;shelters“避难所”;camps“营地”;cottages“村舍”。根据后
18、文的“if we hadnt banded together.”可知我们如果不团结起来就会没有地方住,只待在避难所。句意:如果我们不团结起来,我们就会待在避难所。故选B。20A.whenBwhatCwhetherDhow解析:when“何时”;what“什么”;whether“是否”;how“如何”。根据后面的“we can all survive together(我们一起生活)”和文章意思,大家一起共同团结的生活,才能解决困难,这是说生活的方式,故此处用代词how。故选D。.阅读理解(2020吉林省吉林市高中毕业班第一次调测)Every year, millions of people m
19、ake the same New Years resolution(决心): to lose weight. But theres a problem that requires as much resolution to change as weight: the societal prejudice surrounding weight and obesity. For decades, researchers have documented negative attitudes toward overweight peoplea form of prejudice known as “w
20、eight bias (偏见)”. People with obesity are commonly viewed as lazy, unintelligent, unattractive, and lacking willpower and selfcontrol. Weightbased discrimination is found in educational, employment and health care settings, yet minimal legal protection exists for those who are targeted. In addition
21、to experiencing weight bias from others, people with obesity tend to accept weightbiased beliefs, leading to lower selfworth. Some people argue that bitter messages about weight are necessary to motivate those with obesity to take responsibility for their health and lose weight. After all, critics s
22、ay, its their own fault that they are “fat”, and, if they really wanted to, they could control their weight. In this view, promoting body acceptance would only weaken behavior change and encourage obesity.The problem with this argument is that it flies in the face of hundreds of scientific studies s
23、howing the negative health effects associated with experiencing and accepting weightbiased beliefs. The psychological effect of being undervalued due to ones weight may not seem surprising: increased risk for depression, anxiety, and even selfharming thoughts and attempts in youth.Also worth noting
24、are the effects of weight bias on weight gain and obesityrelated health. Studies show that weight bias is stressful, and when people are under stress, they tend to eat more. Further, when people worry about being judged due to their weight, they avoid fitness and health care setting. In the coming y
25、ear, whether or not weight loss is a goal, we can all make efforts to get rid of weight bias and be a little kinder to ourselves and others. 文章大意:本文为议论文。介绍了人们对超重的人存在的偏见和歧视“weight bias”,驳斥了关于此问题的错误观点,论述了它带来的危害。作者呼吁所有人共同抵制此偏见,并将此作为新年愿景。1What do we know about obese people? D AThey are fond of making re
26、solutions.BThey are lacking in selfcontrol.CThey care little about others opinions.DThey tend to undervalue themselves. 解析:细节理解题。根据第二段最后一句话“In addition to experiencing weight bias from others, people with obesity tend to accept weightbiased beliefs, leading to lower selfworth.”可确定正确答案为D项。2Why do som
27、e people support bitter messages about weight? A AThey can encourage obese people to lose weight.BThey can improve selfworth in obese people.CThey can promote body acceptance.DThey can relieve depression.解析:细节理解题。根据第三段第一句“Some people argue that bitter messages about weight are necessary to motivate
28、those with obesity to take responsibility for their health and lose weight.”可确定正确答案为A。3What does the underlined part “flies in the face of” in Paragraph 4 mean? D AConfirms. BCopies. CSplits up. DGoes against. 解析:推理判断题。根据第四段画线部分后面的内容“hundreds of scientific studies showing the negative health effects
29、 associated with experiencing and accepting weightbiased beliefs”可知,很多科学研究表明这种偏见对健康有消极的影响。因此可以推断出,该观点与科学研究的结论是相违背的。4What can be the best title for the text? B AA healthy diet: good for your mind and bodyBNew Years resolution: lose weight bias instead of weightCControl your weight by accepting the bi
30、tter messages readilyDEat your own way regardless of others thoughts解析:标题判断题。本文首尾呼应,作者呼吁将摆脱体重偏见作为新年决心。中间段落介绍了此偏见的普遍性、存在的错误观点、带来的危害等。因此答案为B项。.七选五根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余项。(2020昆明市高三一模)How to Be a Good Listener to Your FamilyCommunication is important for strong family relationships. 1.G
31、 Working on your listening skills can help you communicate better and form stronger bonds.Listen actively.When listening to a family member, do not let your mind wander to other things.Its important to make your family member feel heard and valued.Put your phone away and give them your full attentio
32、n.Never think about other things when someone is talking. 2.C Repeat what has been said.Briefly summarizing what the speaker has said can go a long way towards effective communication.Everyone wants to feel valued and heard, so repeating a family members point can show you were listening. 3.E It can
33、 really allow you and your family to communicate better as well. 4.A Interrupting can put breaks on effective conversation.Always allow a few seconds of silence after someone finishes talking before offering your response.This allows you to make sure the speaker has finished talking.Do not talk over
34、 someone either.No matter how curious you feel about a subject, do not start talking until the other person has finished.Avoid hurrying the speaker. 5.B Do not break in before the speaker is finished just to hurry the speaker along.Never say things like “Can you get to the point?” This will make it
35、seem like youre not interested in the conversation.ADo not interrupt.BNever rush the person into talking.CInstead, focus on whats being said.DPeople tend to pause when they speak.EIt can help you make sure you understood the speaker.FWhen someone finishes talking, ask questions if necessary.GHowever
36、, if you dont truly listen to others, it can be difficult to communicate.文章大意:本文介绍了四个改善家庭成员关系的倾听技巧。解析:1空前一句突出交流对巩固家庭成员之间关系的重要性,空后一句是说使用倾听技巧可以帮助你更好地交流以及建立更密切的联系。故G项“然而,如果你不能真正地倾听他人,交流就会变得困难。”从反面进一步强调倾听的重要性。2本段围绕“Listen actively.”展开,根据本段的内容及空前一句“当别人讲话时不要去想其他的事情。”可知,C项“而要关注对方正在说的内容。”符合语境。3本段紧扣“Repeat w
37、hat has been said.”进行论证,空处与前一句构成递进关系,E选项中的“It”指代前一句中的“repeating a family members point”。4空处为段首句,根据段落特征可知,本句应为祈使句且为本段的主题句。空后一句讨论打断别人会中断有效的交流,由此可以推断段首句应为不要打断(他人说话)。故A项符合语境。5本段主题是“避免催促说话人。”。空处谈论的内容应与首句相关,B项中的“rush”与空前的“hurrying”同义,表示“催促”。故选B项。.短文改错假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处错误,每句中最多有两处。错
38、误涉及一个单词的增加,删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用()划掉。 修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:1.每处错误及其修改均仅限一词; 2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。(2021湖南省高三六校联考)Last Friday, our class invited a old craftsman to teach us how make dough figurines (面人)First, he show us the basic steps and making techniques.We st
39、ood around him but watched attentively.Then he started to have a try.He walked around and helped us patient when necessary.Finally, all of us had our own work and we took pictures for our handmade figurines excitedly.Looked at these lifelike figurines, we were all felt happy.答案:Last Friday, our clas
40、s invited old craftsman to teach us how make dough figurines (面人)First, he us the basic steps and making techniques.We stood around him watched attentively.Then started to have a try.He walked around and helped us when necessary.Finally, all of us had our own and we took pictures our handmade figuri
41、nes excitedly. at these lifelike figurines, we were all felt happy.解析:1考查冠词。该句意为:上周五,我们班邀请了一位老手艺人教我们如何制作面人。根据句意可知,该处泛指“一位老手艺人”,且old的发音以元音音素开头。故用不定冠词an。2考查固定用法。句意参见上题。疑问词to do sth.为固定用法。故在how后加to。3考查动词的时态。根据上文中的时间状语Last Friday可知,该处叙述的是发生在过去的事情。故用一般过去时。该句意为:首先,他向我们展示了制作面人的基本步骤和制作技术。4考查连词。该句意为:我们围着他站着,
42、并认真观察。根据句意可知,该句中的“stood”和“watched”为并列关系。故用并列连词and。5考查代词。根据语境及前一句的主语We可知,该处陈述的是“我们”的情况。故用人称代词we。6考查副词。该词修饰句中的动词helped。故用其副词形式。7考查名词的单复数。该句意为:最后,我们所有人都制作了我们自己的作品,而且我们兴奋地给我们手工制作的面人拍了照。根据句意可知,该句中的work意为“作品”,为可数名词。故用其复数形式。8考查介词。句意参见上题。take pictures of表示“拍的照片”。9考查非谓语动词。分析该句结构可知,逗号前的部分为该句的状语成分,动词look和其逻辑主语
43、we之间为主谓关系。故用其现在分词形式。该句意为:看着这些栩栩如生的雕像,我们都感到快乐。10考查动词。句中feel是系动词,没有被动语态。故删除were。.书面表达(2020河南省高三阶段性考试三)假定你是李华,你校将举办英语幽默故事演讲比赛,你想邀请英国交换生Russell参加。请你给他写一封邮件,内容包括:1.举办时间、地点;2.活动目的;3.演讲要求。注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头和结尾已为你写好,不计入总词数。Dear Russell,Yours,Li Hua参考范文:Dear Russell,Im glad to inform you tha
44、t our school will hold an English humorous story speech contest in the center hall this Sunday in order to develop our sense of humor and practice our spoken English. Id like to invite you to take part in it.Every participant is requested to prepare a humorous story in English by themselves. So choose your story cautiously. The funnier your story is, the better it is. You are expected to deliver your speech within five minutes. You should tell your story at a proper pace with a clear voice.Looking forward to your participation. Im sure you will be one of the winners.Yours,Li Hua