1、高考资源网() 您身边的高考专家话题二学校生活(A).阅读理解A2020昆明市教学质量检测Fiveyearold Prisilla Perez, a student at Meador Elementary School in Willis, was unhappy with her recent haircut, which resulted from a severe disease. When students in her class started calling Prisilla a boy, she felt ashamed, often crying and losing fo
2、cus in school. Her teacher, Shannon Grimm, sympathized with her unhappiness. Grimm and Prisillas mom were concerned, but their ideas didnt work. “We had classroom discussions about how girls have short hair and boys have long hair, and I showed them photos of movie stars with different looks,” Grimm
3、 said. “However, it wasnt sinking in.” Grimm thought about Prisilla throughout the winter break, and one morning, she had an idea: Cut off her hair a scary thought for Grimm, who wore her hair long and took pride in it. “Ive never had short hair, and I stressed about it for two weeks before making a
4、 decision,” she said. On Jan. 4, Grimm invited a hairstylist friend to her home. “I told him to keep going, even if I cried,” she said. The class loved their teachers new do, especially Prisilla who excitedly ran off the school bus that afternoon yelling, “Mom, Ms. Grimm cut her hair!” The teacher a
5、lso bought matching bows for herself and the girl, so they could style their hair together. In February, the teacher recommended Prisilla for the school districts Student of the Month Award, but during the Monday ceremony, she received a surprise “hero medal” from the girl. “Now we have matching awa
6、rds,” says Grimm. Prisillas mother, Maria, said that Grimms thoughtfulness brought her to tears. “I was shocked. I was crying. I couldnt believe it she did something I wouldnt have the bravery to do. I will never forget that.”1Why was Prisilla unhappy at school?AShe wasnt satisfied with her teacher.
7、BShe couldnt concentrate in class.CShe was laughed at by her classmates.DShe couldnt get on well with others.2What made Grimm have her own hair cut?APraise from her students.BDevotion to her students.CRequest of Prisillas mother.DSuggestion from the hairstylist.3What can we know about Grimm?AShe had
8、 her hair cut together with Prisilla.BShe expressed her sincere thanks to her pupils.CShe hesitated a lot before having her hair cut.DShe won a gold medal for facing difficulties bravely.4What is the text mainly about?AHow Grimm helped her student out.BWhat problem Prisilla had at school.CWhy Prisil
9、la won the Month Award.DWhen Grimm got her new hairstyle.B2020福建省质量检测Australian adults want to see “life skills” introduced into school curriculums, including money management, job preparation and domestic tasks. New research from Monash University showed Aussie adults also widely supported the incl
10、usion of technology, coding and artificial intelligence subjects in student curriculums to prepare them for future jobs. Coauthor Professor Neil Selwyn, from Monashs new Education Futures think tank, said the survey results of more than 2,000 Australians had taken himself and Dr Deana Leahy by surpr
11、ise. “The life skills I wasnt expecting that at all,” he said. Those quizzed were asked to rate the value of a list of subjects already in the curriculum, but were also given an open space to write what they think should be included. Prof. Selwyn said people called for schools to teach financial ski
12、lls, budgeting, cooking and doing taxes. “You could argue that these are things people should be learning themselves, or learning from their families,” he said. “But weve got to be thinking forward in terms of the skills people will need for jobs and their ways of living.” One respondent said school
13、s should introduce a “contemporary life skills” subject:“A compulsory 1hour a week class on skills needed that parents seem continually unable to teach their kids”. Suggestions for the class included resume writing, filing tax returns and health claims. Another respondent called for students to be t
14、aught “general life skills” as unfortunately not enough kids will have parents to actually be bothered to educate them or simply parents dont know themselves. Of the subjects, maths was the highest ranked (75.5 percent), followed closely by English (74.8 percent). And while science was the third hig
15、hest ranked subject (46.2 percent), it was more strongly supported by those who earned higher wages and were universityeducated compared to lower income earners. Aspects of school life considered least important were students having fun, learning about things that interested them and being given the
16、 opportunity to be creative.5Why did the adults suggest adding “life skills” to school curriculums?ATo vary school curriculums.BTo enrich students school life.CTo prepare students for future work and life.DTo save parents the trouble of educating kids.6What did Prof. Selwyn think of the adults sugge
17、stions?AReasonable. BRidiculous.CInteresting. DImpractical.7What does Paragraph 3 focus on?ADifferences of school subjects.BReasons for the school survey.COpinions from the surveyed.DInvestigations of the respondents.8What can we know from the text?AThe present curriculums are to adults taste.BConte
18、mporary life skills involve resume writing.CStudents interests have been greatly promoted.DThe parents quizzed think well of school life.完形填空It was 1972, and I was in second grade. In the classroom the teacher, Ms. Boyette was _1_ aloud to us from Island of the Blue Dolphins. And we had just come to
19、 a part of the book where the main _2_ was training a wild dog. I was listening, fascinated by the _3_ of all.Not far away from me, there seated a boy who always frightened or hurt others, so I was _4_ of this boy. While Ms. Boyette was reading, I kept an eye on him. I _5_ that he was listening too,
20、 that he was engaged by the _6_, that he was leaning forward in his seat and listening with all his heart. I _7_ at him, openmouthed. I was struck that this boy was in fact just _8_ me. He was a kid who liked a story. The boy must _9_ my eyes on him, because he turned. Then something _10_ happened.
21、He smiled at me. _11_, I smiled back, unafraid.Why have I never forgotten this _12_ moment? Why do I still _13_ every detail of it? I think its because that moment illustrates so beautifully the _14_ of reading out loud. It shows us into a safe room, where the reader and the listener can have that c
22、hance to see each other. We humans long not just for the story, not just for the flow of language, but for the _15_ that comes when words are read aloud.1A.shouting Bsinging Ctalking Dreading2A.author Bcharacter C. reader Dlistener3A.wonder Bsilence Cwarmth Dcomfort4A.aware Bterrified Cbored Dguilty
23、5A.predicted BimaginedCpromised Dnoticed6A.speech Bstory Cjourney Ddiary7A.pointed Bnodded Cstared Dwaved8A.behind Bbeyond Caround Dlike9A.ignore Bfeel Cmeet Dobserve10A. useful Bnatural Cserious Damazing11A.Then BAgain CInstead DBesides12A.funny Bbusy Clucky Dsmall13A.seek BorganizeCrecall Dtrust14
24、A.power Bcourage Camusement Dability15A.challenge BknowledgeCchoice Dconnection话题二学校生活(A).阅读理解A体裁:记叙文题材:学校生活主题:Grimm老师剪短头发以帮助Prisilla【文章大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了Grimm老师剪短头发以帮助学生Prisilla的故事。 【难句分析】I couldnt believe itshe did something I wouldnt have the bravery to do. 分析:句中“I wouldnt have the bravery to do”是
25、省略了关系代词that的定语从句。译文:她做了连我都没有勇气去做的事儿,我难以相信。1答案与解析:C考查细节理解。根据第一段第二句“When students in her class started calling Prisilla a boy, she felt ashamed, often crying and losing focus in school”可知,Prisilla在学校不开心是因为她被同学嘲笑。2答案与解析:B考查推理判断。根据第三段的内容,尤其是“Grimm thought about Prisilla. she had an idea:Cut off her hair
26、”可知,Prisilla因为是短头发而被同学嘲笑,为了安慰Prisilla,Grimm老师决定把自己的头发剪短。由此可推知,Grimm老师出于对学生的关爱才剪短了头发。3答案与解析:C考查细节理解。根据第三段第二句中的“Ive never had short hair, and I stressed about it for two weeks before making a decision”可知,Grimm老师剪短头发之前很犹豫。4答案与解析:A考查主旨大意。通读全文可知,Prisilla因为是短头发而被同学嘲笑,她在学校很不开心,Grimm老师为了帮助、安慰她剪短了自己的头发,故A项正确
27、。B体裁:说明文题材:教育主题:澳大利亚成年人想让“生活技能”引进学校课程【文章大意】本文是一篇说明文。来自莫纳什大学的新的研究表明,澳大利亚成年人广泛支持将科技、人工智能等科目引入学校课程,以让学生为他们未来的工作做好准备。(think tank智囊团)【难句分析】Those quizzed were asked to rate the value of a list of subjects already in the curriculum, but were also given an open space to write what they think should be inclu
28、ded.分析:该句含有but连接的两个并列的结构,其中“what they think should be included”为what引导的宾语从句,作及物动词write的宾语。 译文:那些被询问者被要求评估已经在课程中的科目清单的价值,但也被给予了一个开放的预留的空白处来写下他们认为应该包括的内容。5答案与解析:C考查细节理解。根据第一段第二句中的“Aussie adults also widely supported the inclusion of.to prepare them for future jobs”,并结合该段内容可知,澳大利亚成年人支持将“生活技能”引入学校课程旨在让学
29、生为他们未来的工作和生活做好准备,故C项正确。6答案与解析:A考查推理判断。根据第二段中的“You could argue that.But weve got to be thinking forward in terms of the skills people will need for jobs and their ways of living”可推知,Selwyn教授认为成年人将“生活技能”引入学校课程的建议是合乎情理的,故A项正确。7答案与解析:C考查段落大意。根据第三段第一句中的“One respondent said schools should introduce a cont
30、emporary life skills subject”和第三句中的“Another respondent called for students to be taught general life skills”可知,第三段主要介绍了被调查者的观点,故C项正确。8答案与解析:B考查细节理解。根据第三段第一、二句“One respondent said schools should introduce a contemporary life skills subject.included resume writing, filing tax returns and health claims
31、”可知,当代生活技能包括写简历、提交纳税申报单和健康索赔,故B项正确。.完形填空体裁:记叙文题材:个人经历主题:阅读的力量【文章大意】作者通过回忆儿时的故事阐明了阅读的力量所在。1答案与解析:D根据下文中的“come to a part of the book”和“I was listening”可推知,当时老师在给学生们朗读小说,与下文中的“While Ms. Boyette was reading”呼应。2答案与解析:B根据上文可知,老师在给学生们读小说的一个章节,并结合空后的“was training a wild dog”可推知,此处表示小说中的主人公正在训练一只野狗。characte
32、r“人物,角色”。3答案与解析:A根据空前的“fascinated by the”并结合语境可推知,作者被小说中的奇妙之处迷住了。wonder“奇妙之处”。4答案与解析:B根据下文中的“I smiled back, unafraid”,并结合语境可推知,作者害怕这个男孩。5答案与解析:D根据上文中的“kept an eye on him”可推知,作者当时一直盯着那个男孩,注意到了一些细节,与下文的具体描述呼应。6答案与解析:B根据下文中的“He was a kid who liked a story”可知,男孩被老师朗读的故事吸引了。7答案与解析:C根据上文中的“kept an eye on
33、him”可推知,作者当时盯着那个男孩看。8答案与解析:D根据上文中的“I was listening, fascinated by the _3_ of all”可推知,作者喜欢听故事,根据下文中的“He was a kid who liked a story”可推知,这个男孩也喜欢听故事,作者意识到这个男孩和自己很像。9答案与解析:B根据空后的“because he turned”可推知,男孩感觉到作者在关注着他,所以转过头来。10答案与解析:D根据下文的“He smiled at me”,并结合上文介绍的这个男孩经常吓唬或伤害他人可推知,男孩对作者微笑是一件令人惊奇的事。11答案与解析:A根据语境可知,作者给对方以微笑回应,由此可知前后句表示逻辑上的顺承关系。then“然后”。12答案与解析:D根据上文的描述可知,作者陈述的只是上课时的一个短暂的时刻而已。13答案与解析:C根据上文的描述和语境可推知,作者现在是在回忆儿时所发生的事情。recall“回忆起”。14答案与解析:A根据语境可推知,此处表示那个时刻美妙地阐明了大声朗读的力量所在。power“力量”;courage“勇气”;amusement“娱乐”;ability“能力”。15答案与解析:D根据上文所表述的大声朗读让朗读者和听众有机会看到彼此可推知,大声朗读将朗读者和听众联系起来。- 7 - 版权所有高考资源网