1、高考资源网() 您身边的高考专家话题一良好的人际关系与社会交往(A).阅读理解A2020重庆第二次调研When one man offered to take a woman strangers baby so that she could rest on a recent flight,many people on the plane watched it.“It was so touching,” one passenger, Andrea Byrd said. She shot a photo of the man carrying the baby up and down the ai
2、sle(通道) and posted it on the website, where its since gone viral.“I was in tears,” Andrea Byrd wrote in the post, which has been shared almost 100,000 times. “Not because who he was, but because it showed me today that there are still good people out there in a world.”The Southwest Airlines flight w
3、as heading from Minneapolis to Atlanta on September 5. The mom, Monica Nelson, who is pregnant, said she had been nervous about traveling alone with her 20monthold son Luke. When he grew annoyed and wouldnt rest, the man seated next to them surprised her by offering to help, she said. He walked up a
4、nd down the aisle holding the boy, soothing him to sleep. “It was such a relief because I was a little worried about traveling with him without my husband there to help out,” said Monica Nelson, a teacher who lives in Atlanta. “Im still very grateful he was so kind.”She said the mans name is Reid, a
5、nd she learned that he also has a son named Luke.Andrea Byrd said she was particularly touched by the scene because she has two children of her own and could put herself in the moms shoes. Now their story has touched thousands of people across the world, reminding people how powerful a simple act of
6、 kindness can be.“Its good to know the world is not all bad,” Monica Nelson said. “There are some really great people out there.”1How did the man help the mom on the flight?AHe helped the baby to feel relaxed.BHe gave his own seat to the mom.CHe carried the baby up and down in the air.DHe posted a p
7、hoto of the mom on the website.2What was the result after Andrea Byrd posted the photo online?AThe man suddenly became successful.BSo many people were touched by the story.CThe mom decided not to take a flight again.DThe mom and the man became good friends.3What does the underlined word “soothing” m
8、ean in Paragraph 4?ATo please somebody to make him sleep for long.BTo ease somebody to make him feel comfortable.CTo force somebody to be quiet and silent soon.DTo sing songs to make him feel happy slowly.4What do we know about the man?AHis sons name is Luke.BHe is kind to Andrea Byrd.CHe prefers to
9、 post photos online.DHe loves helping pregnant women.B2020惠州市高三第一次调研 Being “young” is associated with all the good things in life beauty, hope, and energy. But youth also has negative associations impulsiveness, troublemaking, and irresponsibility. This negative side seems to be what society focuses
10、 on more, which is why young people have mostly been considered as idle and difficult.But when it comes to Generation Z those born between 1995 and 2010 this_stereotype doesnt seem to apply anymore.In Japan, for example, Gen Zers are less likely to buy on impulse, but take into consideration more a
11、products true value. “Theyre looking at the companies, not just the products,” Masahiko Uotani, CEO of Japanese cosmetics company Shiseido, told Bloomberg. “Theyre asking, Are they really delivering value to the society? Are they promoting diversity and inclusiveness?”Gen Zers are also more grounded
12、 than weve expected them to be. According to a recent survey by Bank of America, more than half of young adults aged between 18 and 23 said they were planning to buy a house within five years. And theyre not just saying it they are willing to make sacrifices for it, including getting a second job an
13、d saving money for a down payment instead of spending it on a vacation.“Despite their young age, this group is pragmatic and actively planning for their future,” D. Steve Boland, head of Consumer Lending at Bank of America, told USA Today. “They have a clear vision of how they are willing to help th
14、emselves in order to make it happen.”Social issues are also at the center of concern of Gen Zers, who take themselves as a changing force of the world. In India, for example, young people who have just reached the voting age are eager to vote for a new leader who is capable of solving problems that
15、matter the most to them, including pollution, unemployment and womens safety.As a Gen Zer yourself, what is your plan for the future?5What do the underlined words “this stereotype” in paragraph 2 refer to?ABeing young is good.BGen Zers are born after 1995.CThe traditional poor impressions on the you
16、th.DThe associations with young people.6We can infer from the third paragraph that _.AGen Zers in Japan are pickyBGen Zers are selfcenteredCGen Zers care little about productsDGen Zers are wise when shopping7Whats D. Steve Bolands attitude to the Gen Zers?AApproving.BNegative.CIndifferent. DCritical
17、.8Which of the following words may best describe the Gen Zers?AConfident and independent.BVisionary and responsible.CPersistent and downtoearth.DActive and creative.完形填空When I was young, my understanding of life was simple. This made it _1_ for me to deal with the world around me. As I grew up, thin
18、gs seemed more _2_, which made life more challenging. Now, middleaged, I find my _3_ of the world is returning to the simple.When I try to teach my daughter important _4_ about life, I will break complicated things down into small pieces. One of those basics is _5_, for yourself, and for others. I t
19、each my daughter to try. To fail feels bad, _6_, but not to have tried feels worse, because you cant respect yourself for it. And as the saying _7_, “If you dont respect yourself, no one else will.”When I was seven or eight, I played at my cousins house with his toys, and he had many more toys. Ther
20、e was one in particular that Id always wanted, and I _8_ it into my pocket. But a moment later, I _9_, even at that age, that I would never enjoy playing with the toy. I would always know I had _10_, and my opinion of myself would suffer. When his mother dropped me off later that day, I shamefacedly
21、 _11_ out the toy and gave it back.I hope to help my daughter avoid similar _12_. She first has to gain selfrespect _13_ she can start respecting others. I believe in respect, because _14_ it were all enemies. Im not _15_ in this regard, far from it. But I try my best, and I respect others for tryin
22、g their best in this changing world.1A.funnierBeasierCsafer Ddeeper2A.important BreasonableCfragile Dcomplex3A.view BexperienceCaim Dexpectation4A.basics BfactsCsubjects Dchoices5A.passion BloveCrespect Ddesire6A.certainly BeventuallyCpersonally Dwillingly7A.runs BgoesCwrites Dfollows8A.fetched Barr
23、angedCslipped Dfitted9A.doubted BpromisedCquestioned Dsensed10A.lied BstolenCchanged Dcheated11A.gave BleftCpulled Dhanded12A.accidents BmistakesCresults Dhabits13A.before BuntilCin case Dnow that14A.upon BbeyondCwithout Ddespite15A.honest BcasualCcurious Dperfect话题一良好的人际关系与社会交往(A).阅读理解A体裁:记叙文题材:个人经
24、历主题:助人为乐【文章大意】本文是一篇记叙文。在飞机上,一位男士帮助邻座陌生的女士带孩子,让孩子放松下来。这一幕被飞机里的乘客拍照上传到网上,感动了许多人。【难句分析】Now their story has touched thousands of people across the world,reminding people how powerful a simple act of kindness can be. 分析:该句为主从复合句。句中“reminding people how powerful a simple act of kindness can be”为现在分词短语作状语,
25、其中“how powerful a simple act of kindness can be”为how引导的宾语从句,作及物动词remind的宾语。 译文:现在他们的故事感动了世界上成千上万的人,这提醒人们,一个简单的善举是多么的强大。1答案与解析:A考查细节理解。根据第一段第一句“When one man offered to take a woman strangers baby so that she could rest on a recent flight,many people on the plane watched it”可知,这名男子主动提出帮助照看陌生女子的婴儿,让她休息
26、,故A项正确。2答案与解析:B考查推理判断。根据第三段中的“I was in tears,Andrea Byrd wrote in the post,which has been shared almost 100,000 times”可推知,照片被分享了近十万次,许多人被感动了,故B项正确。3答案与解析:B考查词义猜测。根据第四段中的“When he grew annoyed and wouldnt rest,the man seated next to them surprised her by offering to help”“He walked up and down the ais
27、le holding the boy,soothing him to sleep”可知,当孩子变得烦躁不安时,他抱着孩子在通道上走来走去,哄他入睡。B项意为“让某人放松,感到舒服”,符合语境,故B项正确。4答案与解析:A考查细节理解。根据第六段第一句“She said the mans name is Reid,and she learned that he also has a son named Luke”可知,这个男子的儿子名叫卢克,故A项正确。B体裁:说明文主题语境:人与社会社会文化Z一代 【文章大意】Z一代是指在1995年和2010年之间出生的人,这一代人在消费方面比较理智。他们比我
28、们想象中更理性、务实,他们对未来有清晰的设想,这颠覆了人们对年轻人的传统看法。【难句分析】According to a recent survey by Bank of America, more than half of young adults aged between 18 and 23 said they were planning to buy a house within five years.(Para.4) 分析:According to a recent survey by Bank of America是介词短语作状语;主句主语是more than half of youn
29、g adults,谓语是said; they were planning to buy a house within five years是省略了that的宾语从句,作said的宾语。 译文:根据最近美国银行所做的一项调查,一半以上的18岁到23岁的年轻人说他们正计划在五年之内买房子。5答案与解析:C考查指代关系。根据第一段第二、三句可知,社会更关注与年轻人相关的负面情况,通常,年轻人被认为是懒散的和难相处的。结合画线部分所在句可知,此处表述这种刻板印象不再适用于Z一代。故画线部分指的是上文提到的人们对年轻人的传统的、糟糕的印象,故选C。6答案与解析:D考查推理判断。根据第三段的内容,尤其是“
30、Gen Zers are less likely to buy on impulse.Theyre looking at the companies, not just the products”可知,Z一代不太可能冲动购物,他们会更多地考虑产品的真正价值,由此可推知,Z一代在购物时是明智的,故正确答案为D。A项意为“日本的Z一代很挑剔”,第三段是讲述日本的Z一代在消费中很理性,并无信息表明他们挑剔。7答案与解析:A考查推理判断。根据题干中的关键词D. Steve Boland定位到文章第五段,根据该段内容可知,D. Steve Boland认为尽管Z一代很年轻,但这代人务实且积极地规划他们的
31、未来,他们有清晰的设想并愿意努力去实现它;由此可推知,D. Steve Boland对于Z一代是持赞同的态度的,故正确答案为A。8答案与解析:B考查推理判断。根据文章倒数第三段可知,Z一代会积极规划他们的未来并努力实现自己的设想,由此可知,他们是有远见的;又根据倒数第二段的内容,尤其是第一句“Social issues are also.of the world”可知,社会问题也是Z一代关注的中心,并且他们认为自己是改变世界的力量,由此可推知Z一代是有责任感的。故正确答案为B。C项意为“执着且务实的”,文中体现了Z一代是务实的,但没有相关信息表明他们是执着的。.完形填空体裁:记叙文题材:个人经
32、历主题:尊重自己,尊重他人【文章大意】我年幼时偷拿了别人的玩具,由于羞愧我将玩具还了回去,这段经历使我认识到尊重自己的重要性。于是,我教女儿要尊重自己、尊重他人。1答案与解析:B根据上文中的“my understanding of life was simple”可知,那时我对生活的理解很简单,所以应付周围的事情就更加容易一些。故选B。2答案与解析:D根据空后的“more challenging”可知,随着我不断地长大,事情似乎更复杂(complex)了,这让我的生活更具挑战性。fragile意为“易碎的”。3答案与解析:A根据本文第一句中的“understanding”可知,进入中年以后,我
33、发现我对世界的看法(view)重归简单。4答案与解析:A根据第5空前的“basics”可知,此处表示当我在教女儿一些重要的生活基本原则(basics)时,我将复杂的东西分解成一个个小块。5答案与解析:C根据第6空后的“you cant respect yourself for it”和下文多次重复出现的关键词“respect”可知,我教女儿的基本原则之一便是尊重(respect),尊重自己,尊重他人。6答案与解析:A根据下文中的“not to have tried feels worse”可推知,失败的确让人感到很糟糕,但是没有尝试过会让人感觉更加糟糕。7答案与解析:B该空后面的“If you
34、 dont respect yourself, no one else will”表示如果你不尊重自己,没有人会尊重你,这是一句俗语,故用“as the saying goes”表示“常言道”。8答案与解析:C根据第11空后的“and gave it back”可知,我一直特别想要其中的一件玩具,于是我就将它悄悄塞进我的口袋里。slip意为“悄悄塞”。9答案与解析:D根据下文中的“that I would never enjoy playing with the toy”可知,但是过了一会儿,即使在那个年纪,我也能感觉到(sensed),我再也不会喜欢玩这个玩具了。10答案与解析:B根据上文及
35、第11空前的“shamefacedly”可推知,我会一直记得自己偷(stolen)了东西,这让我对自己的看法变差。11答案与解析:C根据空后的“gave it back”可推知,我羞愧地将玩具拿出来归还了。pull out意为“拿出,掏出”。12答案与解析:B从文章第三段可知,我年幼时犯了一个小的错误,即拿走了别人的玩具,因此我希望自己能帮助女儿避免类似的错误。13.答案与解析:A根据空前的“first”可知,她应该在学会尊重他人之前,首先学会尊重自己。14答案与解析:C根据文章最后一句可知,我尽我最大的努力,而且我尊重那些在这个变化的世界里奋斗的人。由此可推知,如果没有尊重,人与人之间就都变成了敌人。15答案与解析:D根据上文可知,在尊重他人方面,我不是完美的,且远远达不到,但是我会尽最大努力去做。故选D。- 8 - 版权所有高考资源网